Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Folder WCF-PZC

20.04.07, 19:18
    Witam wszystkich

Jeszcze dziś lub jutro uczestnicy MP Mikstów będa mieli okazję zapoznać się z
    polską wersją folderu WCF, którą wydał Polski Związek Curlingu i który
    właśnie dociera do Warszawy.
    Mam nadzieję że to pierwsze wydanie przypadnie Wam do gustu, a na łamach
    forum zapraszam do dyskusji o ewentualnych błędach w nim zawartych (niestety
    z powodu pośpiechu takie się pojawiły w końcowej fazie jego projektowania), a
    jako że uczestniczyłem w jego projektowaniu i pierwszy miałem okazję go
    zobaczyć fizycznie wykryłem 3 takie "usterki", które na pewno zostaną
    usunięte przy kolejnej edycji ;)
    Wszystkie opinie i pytania mile widziane.

Pozdrawiam
    K.B.
    Obserwuj wątek
      • dj_pinball Re: Folder WCF-PZC 23.04.07, 11:01
        Folder wygląda całkiem nieźle, jest tam kilka smaczków, które wywołały uśmiechy
        na twarzach :) no i jest też jedna zagadka: co to są kliniki curlingowe
        organizowane przez WCF?
        • hit_and_roll Re: Folder WCF-PZC 23.04.07, 13:22
          :))) Kliniki Curlingowe??? - może to miejsce gdzie po zakończeniu kariery
          trafiają curlerzy nadużywający nieodłącznego z curlingiem złocistego płynu? ;)))

A na poważnie - faktycznie "kliniki curlingowe" to zbyt dosłowne tłumaczenie i
          na pewno trzeba je zmienić... jakieś propoozycje zastąpienia tego zwrotu?
          "obozy curlingowe", "obozy szkoleniowe"?

Pozdrawiam
          • pntb1 Re: Folder WCF-PZC 23.04.07, 13:43
            > A na poważnie - faktycznie "kliniki curlingowe" to zbyt dosłowne tłumaczenie i
            > na pewno trzeba je zmienić... jakieś propoozycje zastąpienia tego zwrotu?
            > "obozy curlingowe", "obozy szkoleniowe"?

Stosując terminologię przyjętą w polskim sporcie to "obozy szkoleniowe" albo
            "konsultacje szkoleniowe". Te drugie są bliższe znaczeniu oryginału (cytat z
            Webstera): "clinic - a group meeting devoted to the analysis and solution of
            concrete problems or to the acquiring of specific skills or knowledge <writing
            clinics> <golf clinics>". W dodatku "konsultacja" często jest adresowana do
            szkoleniowców, więc jeśli mamy na myśli również ich, to może jest lepsza? Moim
            zdaniem salomonowe by było "obozy i konsultacje szkoleniowe".
            Paweł B.
            • hit_and_roll Re: Folder WCF-PZC 23.04.07, 15:06
              No to jedna sprawa wyjaśniona :) dzięki Pawle.

Czekam na kolejne zgłoszenia :)
              • hopp-schwiiz Re: Folder WCF-PZC 23.04.07, 20:41
                nie że się czepiam :P albo coś mi przeszkadza :P
                ale następnym razem byłoby chyba lepiej zapytać autora zdjęcia o zgodę na jego
                publikację w folderze, to tak z prawnego punktu widzenia
                • hit_and_roll Re: Folder WCF-PZC 24.04.07, 01:27
                  Z prawnego jak najbardziej się zgadzam, jeśli prosząc o płytkę ze zdjęciami nie
                  nadmieniłem że coś może znaleźć się w folderze to przepraszam bo starałem się o
                  tym informować, ale wychodzi na to że zapomniałem w Twoim przypadku i obiecuję
                  poprawę przy następnej okazji... Mam nadzieję że obędzie się bez spotkania z
                  Twoim adwokatem :)
                  • hopp-schwiiz Re: Folder WCF-PZC 24.04.07, 18:04
                    adwokata jeszcze nie mam i mam nadzieje, ze szybko nie bede go potrzebowac ;)
              • lpiworowicz Re: Kliniki 23.04.07, 22:03
                Ja jeszcze w kwestii klinik 2 grosze, bo akurat tej części nie widziałem przed
                drukiem na oczy. Jeśli już sięgamy do słowników, to proponuję konsekwencję w tym
                działaniu – Wyd. Naukowe PWN – Słownik Języka Polskiego.

Hasło - konsultacje:
                1. «zasięganie opinii u specjalisty lub rzeczoznawcy»
                2. «udzielanie rad i wyjaśnień przez specjalistę lub rzeczoznawcę»
                3. «narada specjalistów lub rzeczoznawców w jakiejś sprawie»

Hasło - szkolenie (powiązane z: szkoleniowy):
                «cykl wykładów z jakiegoś przedmiotu, zorganizowanych w celu uzupełnienia
                czyjegoś wykształcenia lub czyichś wiadomości z jakiejś dziedziny»

Wg mnie konsultacje i szkoleniowe to trochę masło maślane. Zarówno jeden, jak i
                drugi wyraz określają niemal to samo, prawda?

No to teraz hasło – obóz:
                «forma zorganizowanego wypoczynku grupy ludzi, połączona z uprawianiem sportu,
                nauką czegoś itp.; też: osoby biorące udział w tej formie wypoczynku»

I tu jesteśmy już bardzo blisko celu, gdyż WCF-owskie "kliniki" mają z powyższą
                definicją wiele wspólnego. Jeśli zaś do słówka „obóz” dodamy „szkoleniowy”, to
                mamy jasność, który z rodzajów obozów jest opisywany.

Słowem moim skromnym zdaniem „obóz szkoleniowy” jest bardzo trafnym określeniem :)

A folder rzeczywiście ładny :)

• pntb1 Re: Kliniki 23.04.07, 23:24
                  >Jeśli już sięgamy do słowników, to proponuję konsekwencję
                  To nie jest konsekwencja, ale błąd korzystania, bo rozpatrujesz znaczenie
                  członów jako równoważnych, a jeden z nich jest dopełniający.

To są konsultacje, w przytoczonym przez Ciebie, znaczeniu słownikowym 1 i 3:
                  > 1. «zasięganie opinii u specjalisty lub rzeczoznawcy»
                  > 3. «narada specjalistów lub rzeczoznawców w jakiejś sprawie»
                  ale dotyczące szkolenia sportowego! Bo szkoleniowy to nie tylko służący
                  szkoleniu, jak obóz szkoleniowcy, ale i dotyczący szkolenia, jak konsultacje
                  szkoleniowe. Oczywiście jaśniej by było używać określenia "konsultacje trenerów
                  i instruktorów dotyczące problemów szkolenia sportowego zawodników", ale nikt
                  tego nie robi ze zrozumiałych względów.

A termin "konsultacje szkoleniowe" jest używany powszechnie przez polskie
                  związki sportowe i ministerstwo, co łatwo wyguglać...
                  • lpiworowicz Re: Kliniki 24.04.07, 17:35

Hej Pawle. Ja tam doktoratu z polonistyki nie pisałem więc nie mam zamiaru o
                    słuszność, czy poprawność gramatyczną kopii kruszyć. Pomyślałem sobie tylko, że
                    skoro można napisać: "obóz szkoleniowy" i dobrze opisujemy to o co chodzi, to
                    chyba nie ma potrzeby żeby jeszcze dodawać "konsultacje". Ale to naprawdę jest
                    kwestia uznania.

Pozdrawiam
                    • pntb1 Re: Kliniki 24.04.07, 19:44
                      >Pomyślałem sobie tylko, że
                      > skoro można napisać: "obóz szkoleniowy" i dobrze opisujemy to o co chodzi, to
                      > chyba nie ma potrzeby żeby jeszcze dodawać "konsultacje". Ale to naprawdę jest
                      > kwestia uznania.
                      Prawdę mówiąc wypowiadałem się tylko w sprawie tłumaczenia słowa "clinics", bo
                      folderu nie widziałem, jako że zmogła mnie grypa i nie byłem na Torwarze.
                      Leżałem w łóżku wyjąc tylko do Was tęsknie. Może ktoś słyszał, bo byliście tak
                      blisko...
                      P.
                      • hit_and_roll Re: Kliniki 25.04.07, 01:27
                        Pawle grypa w takim terminie - straszne... mogłeś wołac głośniej ktoś
                        przynajmniej na finał by Cię doniósł na lodowisko :)))

Co do wołania to ja byłem daleko i na Śląsk nie dotarło :D
                • zielgora Re: Kliniki 25.04.07, 09:14
                  co do haseł słownikowych, bo te nie odzwierciedlają całości, żadne... to
                  polecam przejrzeć kilka z nich i wybrać dowolne hasło; osobiście
                  polecam: "PERŁA".

a swoja drogą, z zgadzam się, iż ta publikacja nie jest szczęśliwa pod względem
                  tekstów...
              • digsus Re: Folder WCF-PZC 23.04.07, 23:35
                tak na moje oko to w zlym miejscu jest napis PRZYSZŁOŚĆ... :)
                a ogolnie jest bardzo fajnie :)
                i milo ze znalazlo sie tam miejsce nawet dla mnie :D
                • hit_and_roll Re: Folder WCF-PZC 24.04.07, 01:30
                  Faktycznie "Przyszłość" powinna się znaleźć na samej górze, poprzedzając słowa
                  "Zainteresowanie curlingiem...." - Do poprawki :)
                  • hopp-schwiiz Re: Folder WCF-PZC 24.04.07, 18:07
                    też to zauważyłam :D

a co do waszych poprawności tłumaczeniowych to moim skromnym zdaniem za bardzo
                    się już czepiacie szczegółów, jest to pierwsza wersja foldera i było wiadomo od
                    początku, że super idealna to ona nie będzie, teraz po prostu będziecie
                    wiedzieć, na co zwrócić uwagę :P
                    a czy szkolenie czy konsultacje, czy obóz to już jest jakaś przesadna
                    szczegółowść.... i tak każdy wie, o co chodzi
                    • wisieneczka1 Re: Folder WCF-PZC 24.04.07, 19:15
                      to ja (i pewnie nie tylko;)) przyczepie się do pierwszego zdania ("istota curlingu") : niezbyt dobrze stylistycznie (np.środka(...)na środku) i sformułowane niezręcznie pod względem składniowym, co powoduje, że zdanie możne źle zrozumieć ;P
                      • hit_and_roll Re: Folder WCF-PZC 25.04.07, 01:24
                        :))) no ja też się zastanawiałem mocno skąd się wzięło takie zawiłe zdanie :P
                        ... a wzięło się z jednej drobnej poprawki w końcowej fazie produkcji, po której
                        nie wszystko zostało posprzątane i wyszedł "dziwoląg". Tak apropos to pierwszy z
                        moich trzech zaznaczonych w pierwszym poście "byków", ciekawe kto ukaże te dwa
                        kolejne ;)

Pozdrawiam
                        • arekmcc Re: Folder WCF-PZC 25.04.07, 10:44
                          Bardzo dobrze że taki folder powstał i wielkie podziękowania dla wszystkich
                          którzy do tego się przyczynili.
                          Tak jak pisał Krzysiek jest kilka spraw do poprawienia:
                          - W części WSPÓŁCZESNOŚĆ jest zdanie które sugeruje że są rozgrywane MŚ
                          mikstów – takich zawodów na razie nie ma. Są tylko ME Mikstów.
                          - pod napisem PRZYSZŁOŚĆ który jak już wspomniano jest w złym miejscu jest
                          zdanie: „WCF dąży także do rozpowszechnia curlingu poprzez włącznie go do
                          (...). Powinno być „włączenie”.
                          Plan toru jest po angielsku a przecież nie każdy musi znać ten język. Ponieważ
                          jest tam używany system metryczny i angielski to może najlepiej zrobić również
                          dwie wersje językowe, polską i angielską?
                          Też nie jestem polonistą ale przy wielu zdaniach miałem wrażenie że ich zawiła
                          konstrukcja wynika z wiernego tłumaczenia z angielskiego – co czasem razi.
                          I ostatnia sprawa - czcionka. Czy ona musi tak „tańczyć” – kiedy czytałem
                          folder w niedzielę wieczorem byłem wprawdzie trochę zmęczony ale nie mogłem się
                          skupić na tych różnych wysokościach literek.
                          Arek
                          P.S. Na Torwarze w niektórych hakach były wciśnięte kawałki drewna pomiędzy
                          stopkę a drewnianą podstawę aby wyrównać wysokości - może to są
                          właśnie "kliniki curlingowe"?
                          • skip_yeti Re: Folder WCF-PZC 25.04.07, 12:48
                            kliniki curlingowe... to cos co bylo potrzebne w poniedzialek, a wspomniane
                            kawalki drewna to byl jedyny pomysl na jaki wpadlem, zeby poprawic ta masakre
                            jaka byla w bialymstoku
                            p.s. gdzie sie pojawil ten folder bo go na oczy nie widzialem?
                            • ccckhangoor Re: Folder WCF-PZC 25.04.07, 12:58
                              trzy sztuki widziałem w biurze zawodów. ;)
                          • hit_and_roll Re: Folder WCF-PZC - vol.2 25.04.07, 13:36
                            " Bardzo dobrze że taki folder powstał i wielkie podziękowania dla wszystkich
                            którzy do tego się przyczynili."

Osób które dołożyly swoją cegiełkę do powstania folderu jest kilka więc
                            pozwolicie że także dołączając się do podziekowań przedstawię Wam krótką listę:
                            - Keith Wendorf (WCF) - który będąc twórcą oryginalnego foldera WCF udostępnił
                            nam jego elektroniczną wersję co bardzo pomogło na samym starcie projektu
                            (elektroniczną wersję polskiego folderu, którą mu przesłaliśmy ocenił bardzo
                            pozytywnie i poprosił o kilka kopii by pokazać je w czasie Campu w Pradze i w
                            Fussen)
                            - Marcin Czyż - który podjął się najgorzszej roboty, czyli tłumaczenia tekstu -
                            a tłumaczem nie jest z zawodu :)
                            - Damian Herman, Łukasz Piworowicz, Piotrek Podgórski - którzy przełożyli na
                            polski tajniki techniki zagrywania kamienia :))
                            - Jerzy Skucha - który patronował całemu przedsięwzięciu od pomysłu po realizację
                            - i wreszcie wszyscy którzy udostępnili swoje fotki... Hubert Sagan, Ela Ran,
                            Ziemek i Ania Ostrowscy, Marta i Paweł Frynia, Tomasz Sapiński, Damian Herman a
                            także moje zasoby :) Mam nadzieję że nikogo nie pominąłem... :)

Po tej dyskusji na forum już teraz wiem że druga edycja folderu będzie jeszcze
                            lepsza i już teraz zapraszam do współpracy nad 2 wersją... może ktoś zmierzy się
                            raz jeszcze z tekstem i "wyprostuje" go by nie był tak zawiły :))). Zapraszam
                            także do przesyłania ciekawych fotek, które będą mogły znaleźć się w kolejnej
                            edycji... Wszystkich zainteresowanych współpracą oraz przesłaniem fotek proszę o
                            kontakt pod adresem k.beck"małpa"skc.katowice.pl.
                            Fotki powinny być bardzo dobrej dobrej ostrości i najlepiej gdy będą pokazywały
                            curling i jego różne, ciekawe oblicza :))) Bardzo zależy mi na zdjęciach
                            polskich "wózkarzy", bo w poprzednim folderze niestety ich zabrakło - Arku tu
                            liczę na Twoją i Andrzeja S. pomoc jako opiekunów drużyny :)

I jeszcze jedno - lista klubów wraz z adresami www. Miały pojawić się tam też
                            loga klubów, ale niestety na maila którego PZC wysłąlo do klubów gdy
                            zaczynaliśmy ten projekt odpowiedziały tylko trzy: ŚKC, Media CC oraz Wa ku'ta
                            Sopot.
                            Tym razem napiszę więc na forum: Prosze o przesłanie loga swojego klubu,
                            najlepiej w corel draw 8 lub jpg. Jeśli strona internetowa się zmieniła lub jest
                            a w folderze jej nie ma też prosze o sygnał... adres mailowy jak powyżej.

Pozdrawiam
                            K.B.
                            • curling_girl podziękowania 25.04.07, 16:20
                              Szczerze Krzysiu, to podziękowania za zdjęcia to nie do mnie, ja je tylko miałam
                              na płytce, a zdjęcia należą do Dominiki Łasak i Joanny Waryszak. Nie miałam
                              pojęcia, że będą one umieszczone w takim ważnym projekcie. Myślę, że dziewczyny
                              są dumne z tego, że ich zdjęcia tam się znajdują. Pozdrawiam i jakby co Bułowego
                              prawnika biorę na siebie. :)

Ela :)
                              • hopp-schwiiz Re: podziękowania 25.04.07, 20:57
                                ja to się zastanawiam, czy tam jest jakieś zdjęcie Digsa :P bo moje jest :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka