Dodaj do ulubionych

Prymas Wyszedl Na Glempa!

IP: *.rdu.bellsouth.net 22.05.01, 05:59
Prymas Glemp chcial polaczyc obrazanie Zydow,
dyktowanie warunkow swoich przeprosin i byc w
centrum uwagi w zwiazku z rocznica Jedwabnego.
Niestey, odmowa rabina (uzasadniona, bo kto chce
pomagac swoim krytykom?)
ZMARGINALIZOWALA majowe "przeprosiny" Episkopatu.
Co za Glemp!
Obserwuj wątek
    • Gość: Zatroska Re: Prymas Wyszedl Na Glempa! IP: *.horsens.dk 22.05.01, 08:48
      Rabin swoja odmowe udowadnia, jak bardzo zalezy Zydom na pojednaniu i na
      uczczeniu swoich pomordowanych. Nie wszystko musi odbywac sie pod dyktando
      zydowskie. Tu jest Polska, panuja polskie prawa i zwyczaje i jesli to komus
      nie podoba sie moze ten kraj opuscic, nie ma przymusu przebywania w Polsce.
      Zydzi potrzebuja media-spektaklu a nie prawdziwego pojednania w ciszy i
      skupieniu.
      • Gość: paul Re: Prymas Wyszedl Na Glempa! IP: 203.202.95.* 22.05.01, 09:01
        Gość portalu: Zatroska napisał(a):

> Rabin swoja odmowe udowadnia, jak bardzo zalezy Zydom na pojednaniu i na
        > uczczeniu swoich pomordowanych. Nie wszystko musi odbywac sie pod dyktando
        > zydowskie. Tu jest Polska, panuja polskie prawa i zwyczaje i jesli to komus
        > nie podoba sie moze ten kraj opuscic, nie ma przymusu przebywania w Polsce.
        > Zydzi potrzebuja media-spektaklu a nie prawdziwego pojednania w ciszy i
        > skupieniu.

O ile wiem, to rabin jest Polakiem, i chodzi tu o pojednanie katolicko-zydowskie.
        A Glemp chcialby pojednania pod wlasne dyktando, ale w jego bucie brakuje mu
        szacunku dla niekatolikow. Brawa dla rabina!
        • Gość: CCC Spokojnie. IP: 213.77.91.* 22.05.01, 10:51
          Na razie widzę ,że negocjacje pomiędzy Rabinem i Prymasem utkwiły w martwym
          punkcie. Nie będzie wspólnej modlitwy. I to jest zła wiadomość.
          Apeluję jednak o trochę spokoju.
          Jedni mówią "Winny jest Prymas który próbuje narzucić swoje warunki"
          Inni twierdzą "Winny jest Rabin który próbuje narzucić swoje warunki".
          Ja powiem tylko ,że nie doszło do porozumienia.
          Na razie jest impas. Niepokoi mnie tylko ,że osoby którym Prymas swoim uporem
          zepsuł plany "wielkich przeprosin" straciły nerwy i próbują ataków osobistych.
          Może mają rację (nie wiem). Ale ich metody nie podobają mi się.
          A tych wszystkich , którzy zajmują radykalne stanowiska spytam:
          1. Co zrobicie jeżeli Prymas ustąpi ???
          2. Co zrobicie jeżeli ustąpi Rabin ???

A tak w ogóle to na pohybel radykałom CCC.
      • Gość: CDN Re: Prymas Wyszedl Na Glempa! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 12:55
        Gość portalu: Zatroska napisał(a):
        > Tu jest Polska, panuja polskie prawa i zwyczaje i jesli to komus
        > nie podoba sie moze ten kraj opuscic, nie ma przymusu przebywania w Polsce.

Nie masz racji Zatroska, Polska jest tu a nie w Danii, skąd piszesz. Ty "ten
        kraj" opuściłeś, więc siedź sobie tam spokojnie, póki cię nie wygonili, i nie
        wtrącaj się do naszych spraw.
        • Gość: Lisek Re: Prymas Wyszedl Na Glempa! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 19:02
          Zatroska: Co do polskich Zydow, to "ten kraj" jest tak samo ich, jak i Twoj i
          moj. Bo tu sie urodzili.
    • Gość: Vist Ksiądz i rabin wyszli na złych pasterzy . IP: 217.96.155.* 22.05.01, 11:06

Duchowni próbują kształtować postawy moralne swoich wiernych.

A sami dają plamę !

Na szczęście w narodach polskim i żydowskim są nie same owieczki.

Ludzie w XXI w. potrafią myśleć samodzielnie.
      • Gość: CCC Re: Ksiądz i rabin wyszli na złych pasterzy . IP: 213.77.91.* 22.05.01, 12:58
        Myślę ,że przesadziłeś. Gdyby nie było różnicy
        w stanowiskach Polaków i Żydów pojednanie nie było by potrzebne.
        Z obu stron były przyjazne gesty. Niestety ,okazało się ,że nie wystarczają do
        osiągnięcia porozumienia.
        Po prostu trzeba rozmawiać i mieć nadzieję.

Pozdrowienia CCC
        • Gość: paul Re: Ksiądz i rabin wyszli na złych pasterzy . IP: 203.202.95.* 23.05.01, 00:53
          Gość portalu: CCC napisał(a):

> Myślę ,że przesadziłeś. Gdyby nie było różnicy
          > w stanowiskach Polaków i Żydów pojednanie nie było by potrzebne.
          > Z obu stron były przyjazne gesty. Niestety ,okazało się ,że nie wystarczają do
          > osiągnięcia porozumienia.
          > Po prostu trzeba rozmawiać i mieć nadzieję.
          >

Przypominam, ze chodzi raczej o katolikow i zydow, a nie Polakow i Zydow.

Gdyby to Polacy z kims sie jednali, to nie byliby reprezentowani przez przywodce
          jednego z wyznan, chocby najwiekszego, tylko np. przez prezydenta.
          > Pozdrowienia CCC

• Gość: Slawek K Ks. Stanislaw Musial napisal... IP: *.cvx11-bradley.dialup.earthlink.net 23.05.01, 03:58
            To niedobrze, że 10 lipca nie spotkamy się razem w Jedwabnem, gdzie 60 lat temu
            obywatele polscy dokonali straszliwej zbrodni na obywatelach polskich - Polacy
            na Żydach. Źle, bo i państwo polskie, i Kościół katolicki w Polsce łączy smutne
            braterstwo winy wobec Żydów - tak w Jedwabnem, jak i na przestrzeni całej
            naszej historii. To, że 10 lipca nie będzie w Jedwabnem Episkopatu Polski, nie
            może oznaczać, że powinniśmy pozostawić tam - nad grobem pomordowanych -
            prezydenta RP samego. Wprost przeciwnie. Byłoby także dobrze, gdybyśmy dla
            uczczenia pamięci pomordowanych zapalili tego wieczoru w oknach naszych domów
            świecę. Lepiej zapalić małą świecę, niż skarżyć się na wielkie ciemności - mówi
            przysłowie.
            • Gość: Zatroska Re: IP: *.horsens.dk 23.05.01, 08:27
              Gość portalu: Slawek K napisał(a):

> To niedobrze, że 10 lipca nie spotkamy się razem w Jedwabnem, gdzie 60 lat temu
              >
              > obywatele polscy dokonali straszliwej zbrodni na obywatelach polskich - Polacy
              > na Żydach. Źle, bo i państwo polskie, i Kościół katolicki w Polsce łączy smutne
              > braterstwo winy wobec Żydów - tak w Jedwabnem, jak i na przestrzeni całej
              > naszej historii. To, że 10 lipca nie będzie w Jedwabnem Episkopatu Polski, nie
              > może oznaczać, że powinniśmy pozostawić tam - nad grobem pomordowanych -
              > prezydenta RP samego. Wprost przeciwnie. Byłoby także dobrze, gdybyśmy dla
              > uczczenia pamięci pomordowanych zapalili tego wieczoru w oknach naszych domów
              > świecę. Lepiej zapalić małą świecę, niż skarżyć się na wielkie ciemności - mówi
              > przysłowie.

Tak gwoli prawdzie to nie Polacy zasiedlali Izrael ale Zydzi Polske i to Zydzi
              powinni dostosowac sie do praw polskich a nie odwrotnie. Zydzi mieszkajac przez
              wieki na polskich ziemiach nigdy nie czuli sie zwiazani z polskim narodem. Zawsze
              tworzyli odrebna spolecznosc kulturowo, obyczajowo, jezykowo, religijnie,
              mentalnosciowo i to bardzo rozna od polskiej spolecznosci. Konflikty byly
              nieuniknione, wine za taki stan rzeczy ponosza przede wszystkim sami Zydzi. Zaden
              kraj, zaden narod nie bedzie na dluzsza mete tolerowal obcego ciala w swoim
              organizmie. Jesli guz jest maly to mozna go tolerowac ale jesli zaczyna sie
              rozrastac i jest zlosliwy to trzeba z nim cos zrobic, nalezy go usunac.
              To prasa nowo yorska jest zadna sensacji i upokorzenia. Chlopie, ile razy mozna
              przepraszac za to samo ? Polski prezydent juz to zrobil, polski papiez takze w
              imieniu wszystkich katolikow tego swiata. O co wam chodzi ? To Ameryka i
              amerykanscy Zydzi powinni bic czolem w ta umeczona ziemie, ze patrzyli obojetnie
              na Holocaust. Ale nie , teraz to oni zjada z setkami kamer aby pokazac swiatu jak
              to Polacy mordowali Zydow. Pfu.
              TVP - Polonia pokazala wczoraj tzn. 22.05.01 program o polskim Zydzie, ktory w
              Londynie 1943 roku, popelnil samobujstwo aby zwrocic uwage wielkich tamtego
              swiata na tragedie narodu zydowskiego jaka sprawili mu faszystowskie niemcy. Nikt
              absolutnie nikt lacznie z poteznym lobby amerykanskim wogole nie reagowal na to
              co robil Hitler z Zydami Europy. Bylo to wowczas Zydom amerykanskim na reke ? a
              dzisiaj chcac to ukryc zwalaja wine na innych ?
              Polska jest krajem demokratycznym i nikt nie powinien narzucac innym formy
              postepowania. Nie obywatele Polscy dokonali mordu na obywatelach zydowskich tylko
              pewna zwyrodniala grupa na pewnej grupie Zydow. To jest zasadnicza roznica wedle
              prawa miedzynarodowego.
              No coz, pewnym kolom zydowskim szczegolnie wlasnie tym z Nowego Yorku, potrzebny
              jest media-spektakel i jak wynika z zobowiazan Kwasniewskiego, prezydenta Polski
              takowy otrzymaja w dniu 10 lipca 2001 w jedwabnem.
              Kazdy rozsadny czlowiek bedzie ubolewal nad tym co sie wydarzylo nie tylko tam w
              Jedwabnem ale kazdy ma prawo ubolewac po swojemu. Jesli masz ochote to pal
              swieczki w oknach ale ja chcialbym zobaczyc choc jednego Zyda, ktory zapali
              swieczki w intencji pomordowanych polakow przy pomocy Zydow.
              Tak na marginesie - rabin Warszawy i Lodzi nie jest Polakiem nawet jesli ma
              polskie obywatelstwo.
            • Gość: CCC Re: Ks. Stanislaw Musial napisal... IP: 213.77.91.* 23.05.01, 12:51
              Gość portalu: Slawek K napisał(a):

> obywatele polscy dokonali straszliwej zbrodni na obywatelach polskich - Polacy
              > na Żydach. Źle, bo i państwo polskie, i Kościół katolicki w Polsce łączy smutne
              > braterstwo winy wobec Żydów - tak w Jedwabnem, jak i na przestrzeni całej
              > naszej historii.
              Bardzo mocne słowa. Niestety sugerują one ,że w Jedwabnym władze polskie
              (przedstawiciele rządu emigracyjnego) i przedstawiciele hierarchii kościelnej
              stali w czasie pogromu po złej stronie. Ciekawe czy śledztwo IPN to potwierdzi.

> Byłoby także dobrze, gdybyśmy dla
              > uczczenia pamięci pomordowanych zapalili tego wieczoru w oknach naszych domów
              > świecę.
              Niestety u nas nie ma takich tradycji (może z wyjątkiem wielkiej orkiestry
              świątecznej pomocy kiedy wszyscy nosimy różowe serduszka). Dlatego nie
              sądzę ,żeby akcja się udała.

Pozdrowienia CCC
          • Gość: CCC Jak wszyscy to wszyscy IP: 213.77.91.* 23.05.01, 12:39
            Gość portalu: paul napisał(a):

> Przypominam, ze chodzi raczej o katolikow i zydow, a nie Polakow i Zydow.

Chodzi o Polaków i Żydów. Wszyscy (katolicy ,wyznawcy innych religii,niewierzący)
            mamy taki sam interes w pojednaniu.

> Gdyby to Polacy z kims sie jednali, to nie byliby reprezentowani przez
            > przywodce
            > jednego z wyznan, chocby najwiekszego, tylko np. przez prezydenta.
            Jak wszyscy to wszyscy. W pojednaniu powinni brać udział polscy przywódcy
            religijni (nie tylko Prymas) i polityczni.
            Dodam jeszcze, że jeżeli chcemy być skuteczni to powinniśmy mówić to samo lub
            prawie to samo. To ,że prymas i prezydent mają inną koncepcję tylko nas osłabia.
            Myślę ,że to ,że jesteśmy skłóceni budzi u Żydów uczucie zmęczenia (bo nie
            wiadomo z kim rozmawiać), politowania (nie mam na myśli współczucia ani
            zrozumienia) i złości (bo łatwo uzyskać od nas jakieś obietnice a trudno uzyskać
            ich spełnienie). Myślę ,że tak długo jak będziemy podzieleni musimy godzić się z
            pewnymi negatywnymi uczuciami drugiej strony.
            Trochę mnie dziwi ,że nikt (w prasie ani w telewizji) nie zaapelował o to ,żeby
            w sprawie dialogu z Żydami Polacy mówili jednym głosem.

I jeszcze na koniec jedna (dość złośliwa) uwaga o nas Polakach. Zauważyłem ,że
            niektórzy z nas zachowują się tak jakby mylili świat z przedszkolem a Żydów z
            panią przedszkolanką. Co mam na myśli. Pokazują na swoich rodaków palcem i
            mówią "Ci Katolicy to straszni antysemici" ,"Ci z prawej to paskudni
            antysemici" ,"My jesteśmy lepsi bo lewicowi" "A my wyznajemy inną religię i
            jesteśmy fajniejsi" "Ja nienawidzę Polski więc jestem OK".
            Po pierwsze kłamią (Jak wykazały ankiety antysemityzm w Polsce nie ma nic
            wspólnego zwyznawaną religią. Rok 1968 dowodzi ,że antysemici często mają serce
            po lewej stronie). Po drugie są żałośni. A po trzecie i tak im się nie uda.

Pozdrowienia CCC

> > Pozdrowienia CCC
            Ps. Pozdrowień i sigów się nie cytuje :-D.
            PPs. Nie mówiłem o Polakach i Żydach którzy nie chcą pojednania i dialogu a
            jedynie o tych którzy w tym dialogu uczestniczą.
            • Gość: paul Re: Jak wszyscy to wszyscy IP: 203.202.95.* 24.05.01, 03:33
              CCC,

Zgadzam sie z Toba, ze pojednanie dotyczy wszystkich, ale chyba nie maz racji co
              do antysemityzmu i religii - chyba nikt w Polsce nie jest tak antysemicki, jak
              katolicy. Popatrz chocby na Glempa - niby modlitwa, pojednanie, a tak naprawde to
              on sie przeprosin domaga. Znalazlem kiedys na strychu przedwojenne "Rycerze
              Niepokalanej" w ktorych Maksymilian Kolbe namawia do wypedzenia Zydow z Polski i
              wporowadzenia religii panujacej...
              • Gość: CCC Re: Jak wszyscy to wszyscy IP: 213.77.91.* 24.05.01, 11:02
                Gość portalu: paul napisał(a):

>Ale chyba nie maz racji co
                > do antysemityzmu i religii

Sondaże mówią ,że ,mam. Moim zdaniem fakt ,że wśród osób wierzących jest coraz
                mniej antysemitów to trwała tendencja. Niedługo związek pomiędzy katolicyzmem a
                antysemityzmem będzie negatywny (to znaczy ,że większość antysemitów stanowić
                będą osoby nie wierzące)

> chyba nikt w Polsce nie jest tak antysemicki, jak
                > katolicy.
                A rok 1968. To nie katolicy wypędzili Żydów z Polski. W Kielcach podczas pogromu
                to nie katolicy nawoływali do "ratowania polskich dzieci".

>Popatrz chocby na Glempa - niby modlitwa, pojednanie,

Za bardzo wchodzisz w politykę. Myśle ,że Glemp po prostu reaguje na bierzące
                wydażenia. Najpierw kiedy została wydana książka Grossa przeprosił. Potem w miarę
                jak wychodziły na jaw nowe fakty związane z Jedwabnym (zwłaszcza po tym podważono
                wątek opisujący zachowanie miejscowego biskupa) stanowisko prymasa zaczęło się
                usztywniać. Może po zakończeniu śledztwa przez IPN prymas znowy będzie skłonny do
                przeprosin ???

>a tak naprawde to on sie przeprosin domaga.
                Co zrobisz jeżeli za kilka lat (albo za kilkanaście) Żydzi przeproszą Polaków za
                komunistów żydowskiego pochodzenia. Czy wtedy uznasz słowa prymasa za
                antysemityzm ???

Ktoś może twierdzić ,że prymas jest nieskuteczym i nieudolnym politykiem i że
                jego postępowanie przynosi więcej szkody niż pożytku (ja na razie wstrzymam się z
                oceną). Ale bardzo wątpię ,że kiedykolwiek komukolwiek uda się udowodnić
                prymasowi antysemityzm.

> Znalazlem kiedys na strychu przedwojenne "Rycerze
                > Niepokalanej" w ktorych Maksymilian Kolbe namawia do wypedzenia Zydow z Polski
                > i wporowadzenia religii panujacej...
                I według Ciebie nic przez te lata się w polskim Kościele nie zmieniło ???

Dam Ci do poczytania coś innego.
                Fragment homilii prymasa Wyszyńskiego wygłoszonej w katedrze św. Jana w Wielki
                Czwartek 11 kwietnia 1968 roku:

"Ja, biskup stolicy, boleśnie przeżywam wszelkie widowiska nienawiści. Może to ja
                jestem winien, biskup Warszawy, bo niedostatecznie mówiłem o prawie, o obowiązku
                miłości i miłowania bez względu na mowę, język i rasę, żeby na was nie padał cień
                potworny jakiegoś odnowionego rasizmu, w imię którego my rzekomo bronimy naszej
                kultury. Nie tą drogą! Nie drogą nienawiści (...) Kulturę naszą obronimy tylko
                przez prawo miłości".

{wziąłem go z artykułu Tabu Niewinności częśc II)
                <https://www.gazeta.pl/alfa/artykul.jsp?xx=280468&dzial=01018005>

Pozdrowienia CCC
    • Gość: szczery Re: Prymas Wyszedl Na Glempa! IP: 212.182.31.* 23.05.01, 17:15
      Nie ma potrzeby przepraszania Żydow za holocaust,Jedwabne i inne zbrodnie.I
      Prymas i Prezydent popełniają błąd.Wystarczy oddać fabryki i kaminice w ręce
      żydów amerykańskich a sprawa holocaustu umrze śmiercią naturalną.
      • Gość: zyx Re: Prymas Wyszedl Na Glempa! IP: *.rdu.bellsouth.net 23.05.01, 23:06
        Wolalbym zebys byl NIEszczery. Moze myslacy, rozsadny by lepiej pasowl?

Gość portalu: szczery napisał(a):

> Nie ma potrzeby przepraszania Żydow za holocaust,Jedwabne i inne zbrodnie.I
        > Prymas i Prezydent popełniają błąd.Wystarczy oddać fabryki i kaminice w ręce
        > żydów amerykańskich a sprawa holocaustu umrze śmiercią naturalną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka