m0nk 22.09.03, 19:20 ten pomysl rzucil alienisko. Mi sie podoba - i warto by sprobowac. Podstawa to sprawna procedura ich wydawania. Z drugiej strony ryzyko spadku frekwencji. co myslicie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alienisko Re: identyfikatory 22.09.03, 20:50 Wypali, o ile zrobi sie to teraz, a nie na miesiac przed sezonem. Teraz mamy 6 miesiecy przerwy i ludzie spokojnie moga to sobie zalatwiac. Poza tym nie kazdy wedlug mnie musi miec identyfikator. Proponowalbym, aby tylko za okazaniem identyfikatora wpuszczac mezczyzn w wieku 14-45 lat. W wieku 14-18 jesli przyjdzie z rodzicami nie musi miec identyfikatora. Mlodsze dzieci, kobiety w kazdym wieku i starsi mezczyzni nie musza ich miec. Wiadomo, ze nie tacy ludzie robia burdy. Odpowiedz Link Zgłoś
m0nk Re: identyfikatory 22.09.03, 21:41 nie wiem czy komus bedzie sie chcialo po nie wybrac do klubu. To dziala w Anglii, w premiership gdzie chetnych jest 2 razy wiecej niz miejsc. pomysl co do niektorych grup ludzi jest niezly tylko troche nierowny dla innych, zrobi sie zamieszanie - ale mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
alienisko Re: identyfikatory 22.09.03, 23:54 Mi to wisi, ze komus sie nie bedzie chcialo. Duzo osob by nie musialo po nie lazic, a ja tam moge placic 5 zl wiecej i byc w mniejszej o 2000 grupie kibicow, ale przynajmniej bede mial jakas gwarancje, ze bedzie kulturalnie. Jak komus nie bedzie zalezalo zeby sobie identa wyrobic, tzn ze i tak na niewiele meczow chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tofiuk Re: identyfikatory IP: *.iweb.pl 23.09.03, 00:05 Pomysł niezły,ale mysle ze rozmowa na ten temat to gdybanie.Czy jestescie władni,lub ktos z Was, przekonac władze klubu do pomysłu? Watpie.Mysle ,że rozmowa na ten temat nie ma sensu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alienisko Re: identyfikatory 23.09.03, 11:43 Idąc Twoim tokiem rozumowania -> nie ma co rozmawiać o regulaminie, nie mamy na niego wpływu, o składach zespołów, też nie mamy na to wpływu... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tofiuk Re: identyfikatory IP: *.iweb.pl 23.09.03, 11:55 Niezupełnie.Nie jestem przeciwnikeim dyskusji,ale możeby warto wysłac list otwarty do Klubu i przedstawic kilka pomysłów internautów.Pobierajacy tam apanaże panowie ,może wreszcie zrozumieliby ,ze Polonia to nie tylko oni. Odpowiedz Link Zgłoś
alienisko Re: identyfikatory 23.09.03, 12:53 Hehe :) ino ja o Apatorze mowilem. Poza tym mysle, ze zeby ten pomysl wypalil, to musza to zrobic wszystkie kluby. Bo np na wyjezdzie, tak jak teraz w Częstochowie, identyfikatory 1 klubu by nie pomogły, bo chuligani mogliby się wmieszać w Częstochowian i wejść niekontrolowani. To musi być zawarte według mnie w ramach reformy, jako obowiązek dla każdego klubu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tofiuk Re: identyfikatory IP: *.iweb.pl 23.09.03, 12:58 :)))))))))))) Wiem ze mówiłes o Apatorze,ale moim klubem jest Polonia.I o Nią sie martwie. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alienisko Re: identyfikatory 23.09.03, 13:29 Hehe, spoko :) Nie mniej uwazam, ze ten problem trzeba rozpatrywac globalnie, a nie odnosnie pojedynczych klubow. Zeby sie udalo, musi to obowiazywac wszystkich. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wozzie Re: identyfikatory IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 23.09.03, 17:50 No dobra fajnie a co z niedzielnymi kibnicami/kibickami? oni nie mieliby wstepu na mecze? Bardziej chyba warto "identyfikatorować" kibiców przyjezdnych i wpuszczac tylko zorganizowanych; jak było w Czewie Alien widziales sam. Moze czas wprowadzic numerowane miejsca na całym stadinonie + identyfikatory a osobne sektory dla kibicow niedzielnych (niedzielni powinni płacic wiecej za bilet) mozna by i tak... ale sprawa jest trudna do rozwiazania Odpowiedz Link Zgłoś
alienisko Re: identyfikatory 25.09.03, 18:07 No ale jak napisałem, identyfikatory nie wszystkich by obejmowały. Co do niedzielnych kibiców, wiem, że dla klubu to dobrze, że zarobi, ale mi tacy wiszą, co przyjdą tylko na jeden mecz, bo nagle ich klub dobrze jeździ i ma szanse na medal. Poza tym jak lubią przyjść na taki mecz to psze bardzo wyrobić sobie identyfikator. To nie kosztuje przecież wiele, a i wysiłek z tym nie jest związany żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: identyfikatory IP: *.torun.mm.pl 25.09.03, 19:38 ludzie nie popadajmy w paranoję!! był ktoś z was w czestochowie na meczu? chyba nie... kolesi którzy robili zadymę było góra 20-25!! na stadionie APATORa nie przypominam sobie od kilku lat ŻADNEJ zadymy! więc czy teraz my - normalni kibice chodzący od kilkunastu lat na zuzel mamy chodzic jak jakies dupki z identyfikatorami? czy z powodu 20 debili mamy robic jakąs paranoje z identyfikatorami? czy grupe 20 ludzi naprawde tak ciężko jest zaobserwować i "wyplenić" z trybun? identyfikatory to nic innego jak przyznanie się do porażki w wojnie z pseudokibicami! żużel to nie piłka - tu problem chuligaństwa jest o wiele mniejszy więc wystarczy że policja będzie bardzo ostro traktowała ta grupke ludzi, nie wpuszczała na mecze przy najmniejszej próbie złego zachowania i po problemie. albo ustanowić im zakazy stadionowe - niech zawsez w dniu meczu, w godzinie jego rozpoczęcia zgłaszają się na komendę na pół godzinki i starczy! pomysł żeby przez 20 głąbów 10.000 ludzi było zmuszonych kupowac jakies identyfikatory jest totalną paranoją. po prostu niech policja duzo ostrzej reaguje, ich nie ma tylu żeby otwarcie sie jej przeciwstawić więc ostra prewencja załatwi problem Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: identyfikatory 25.09.03, 20:55 Policja nie jest od tego by pilnowac takich imprez. To zadanie dla ochrony pracujacej za pieniadze klubowe. A i tak jak zauwazylem chamy- chuligany nie boja sie zadnej ochrony dopoki nie wkrocza "czarni" z palkami. Obrazek z Torunia- ochroniarz niesmialo zwraca uwage kibicowi zeby nei wlazil na pas bezpieczenstwa, ochroniarz sila zatrzymuje kibica- o krok od zadymy, sytuacja sie uspokaja ale w tym czasie Komandos zostaje opluty przez dwojke 8-letnich dzieci. Sytuacja z Czewy- ochroniarze znowu boja sie interweniowac, zmusic kibicow do zejscia z pasa bezpieczenstwa. Rozpoczyna sie zadyma, ochroniarze uciekaja, wkracza Policja z pałami, ochroniarze wracaja, czuja sie ciut pewniej. O ile sie orientuje to obstawianie takich imprez przez Policje na stadionie nie jest jej obowiazkiem. Identyfikatory, chipy, komputery, kolczyki ;P cokolwiek. Trudno takie czasy ze trzeba poddac sie stanowczym srodkom bezpieczenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
alienisko Re: identyfikatory 26.09.03, 14:32 Jakbys uwazniej czytal forum, to bys wiedzial, ze bylem od tego zajscia nie dalej jak 10 metrow. Rowniez pisalem, ze chuliganow bylo nie wiecej jak 30. W zasadzie wszystko sprowokowal jeden, ktorego twarz dobrze znam, bo widze go na kazdym meczu. Jak napisal SDB, policja nie ma obowiazku pilnowania takich imprez. W zasadzie bezpieczenstwo trzeba sobie zapewnic samemu, bo ochrona jaka jest kazdy widzi. Identyfikatory bylby swego rodzaju gwarancja, ze nie spotka nas jakas przykra niespodzianka. Co do policji w Czewie. Coz, mogli wyprowadzic chuliganow przed meczem, bo przed prezentacja zrobili zadyme. Nie zrobili tego tylko sie wycofali. Potem po 5 biegu wpadli do sektora i zaczeli bic kogo popadnie, bo zaczeli dzialac na oslep. To ja wole, zeby jednak ktos tych chuliganow przy bramie zatrzymal. Gdyby policja uczestniczyla przy wydawaniu identyfikatorow to zapewne w oparciu o zapisy wideo nie dopuscilaby do wydania chuliganom identyfikatorow. Mielibysmy pewnosc, ze nie wejda zadni idioci, ktorzy beda sie bic, zadni ktorzy rzucali w zawodnikow lub na tor w czasie biegu przedmiotami roznymi itp. Kazdy by sie pilnowal, by nie przelazic za plot. Wszyscy byliby skatalogowani i filmowani w czasie meczu, wiec kazdy wybryk grozilby oderbraniem identyfikatora. Nie chcesz zeby porownywac zuzel do pilki. Coz taka jest niestety dzisiejsza mlodziez. Predzej czy pozniej przeniesie sie na zuzel i inne dyscypliny sportu. Dlatego lepiej zareagowac teraz, poki na zuzlu jeszcze ich prawie nie ma, kiedy sa kibice chcacy chodzic z calymi rodzinami na mecze. Odpowiedz Link Zgłoś