Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

identyfikatory

22.09.03, 19:20
    ten pomysl rzucil alienisko. Mi sie podoba - i warto by sprobowac. Podstawa
    to sprawna procedura ich wydawania. Z drugiej strony ryzyko spadku
    frekwencji. co myslicie
    Obserwuj wątek
      • alienisko Re: identyfikatory 22.09.03, 20:50
        Wypali, o ile zrobi sie to teraz, a nie na miesiac przed sezonem. Teraz mamy 6
        miesiecy przerwy i ludzie spokojnie moga to sobie zalatwiac. Poza tym nie kazdy
        wedlug mnie musi miec identyfikator. Proponowalbym, aby tylko za okazaniem
        identyfikatora wpuszczac mezczyzn w wieku 14-45 lat. W wieku 14-18 jesli
        przyjdzie z rodzicami nie musi miec identyfikatora. Mlodsze dzieci, kobiety w
        kazdym wieku i starsi mezczyzni nie musza ich miec. Wiadomo, ze nie tacy ludzie
        robia burdy.
        • m0nk Re: identyfikatory 22.09.03, 21:41
          nie wiem czy komus bedzie sie chcialo po nie wybrac do klubu. To dziala w
          Anglii, w premiership gdzie chetnych jest 2 razy wiecej niz miejsc.
          pomysl co do niektorych grup ludzi jest niezly tylko troche nierowny dla
          innych, zrobi sie zamieszanie - ale mi sie podoba
          • alienisko Re: identyfikatory 22.09.03, 23:54
            Mi to wisi, ze komus sie nie bedzie chcialo. Duzo osob by nie musialo po nie
            lazic, a ja tam moge placic 5 zl wiecej i byc w mniejszej o 2000 grupie
            kibicow, ale przynajmniej bede mial jakas gwarancje, ze bedzie kulturalnie. Jak
            komus nie bedzie zalezalo zeby sobie identa wyrobic, tzn ze i tak na niewiele
            meczow chodzi.
      • Gość: Tofiuk Re: identyfikatory IP: *.iweb.pl 23.09.03, 00:05
        Pomysł niezły,ale mysle ze rozmowa na ten temat to gdybanie.Czy jestescie
        władni,lub ktos z Was, przekonac władze klubu do pomysłu? Watpie.Mysle ,że
        rozmowa na ten temat nie ma sensu.Pozdrawiam
        • alienisko Re: identyfikatory 23.09.03, 11:43
          Idąc Twoim tokiem rozumowania -> nie ma co rozmawiać o regulaminie, nie mamy na
          niego wpływu, o składach zespołów, też nie mamy na to wpływu... itd.
          • Gość: Tofiuk Re: identyfikatory IP: *.iweb.pl 23.09.03, 11:55
            Niezupełnie.Nie jestem przeciwnikeim dyskusji,ale możeby warto wysłac list
            otwarty do Klubu i przedstawic kilka pomysłów internautów.Pobierajacy tam
            apanaże panowie ,może wreszcie zrozumieliby ,ze Polonia to nie tylko oni.
            • alienisko Re: identyfikatory 23.09.03, 12:53
              Hehe :) ino ja o Apatorze mowilem. Poza tym mysle, ze zeby ten pomysl wypalil,
              to musza to zrobic wszystkie kluby. Bo np na wyjezdzie, tak jak teraz w
              Częstochowie, identyfikatory 1 klubu by nie pomogły, bo chuligani mogliby się
              wmieszać w Częstochowian i wejść niekontrolowani. To musi być zawarte według
              mnie w ramach reformy, jako obowiązek dla każdego klubu.
              • Gość: Tofiuk Re: identyfikatory IP: *.iweb.pl 23.09.03, 12:58
                :)))))))))))) Wiem ze mówiłes o Apatorze,ale moim klubem jest Polonia.I o Nią
                sie martwie. Serdecznie pozdrawiam
                • alienisko Re: identyfikatory 23.09.03, 13:29
                  Hehe, spoko :)
                  Nie mniej uwazam, ze ten problem trzeba rozpatrywac globalnie, a nie odnosnie
                  pojedynczych klubow. Zeby sie udalo, musi to obowiazywac wszystkich.

Pozdrawiam
                  • Gość: Wozzie Re: identyfikatory IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 23.09.03, 17:50
                    No dobra fajnie a co z niedzielnymi kibnicami/kibickami? oni nie mieliby wstepu
                    na mecze? Bardziej chyba warto "identyfikatorować" kibiców przyjezdnych i
                    wpuszczac tylko zorganizowanych; jak było w Czewie Alien widziales sam. Moze
                    czas wprowadzic numerowane miejsca na całym stadinonie + identyfikatory a
                    osobne sektory dla kibicow niedzielnych (niedzielni powinni płacic wiecej za
                    bilet) mozna by i tak... ale sprawa jest trudna do rozwiazania
                    • alienisko Re: identyfikatory 25.09.03, 18:07
                      No ale jak napisałem, identyfikatory nie wszystkich by obejmowały. Co do
                      niedzielnych kibiców, wiem, że dla klubu to dobrze, że zarobi, ale mi tacy
                      wiszą, co przyjdą tylko na jeden mecz, bo nagle ich klub dobrze jeździ i ma
                      szanse na medal. Poza tym jak lubią przyjść na taki mecz to psze bardzo wyrobić
                      sobie identyfikator. To nie kosztuje przecież wiele, a i wysiłek z tym nie jest
                      związany żaden.
      • Gość: r Re: identyfikatory IP: *.torun.mm.pl 25.09.03, 19:38
        ludzie nie popadajmy w paranoję!! był ktoś z was w czestochowie na meczu? chyba
        nie... kolesi którzy robili zadymę było góra 20-25!! na stadionie APATORa nie
        przypominam sobie od kilku lat ŻADNEJ zadymy! więc czy teraz my - normalni
        kibice chodzący od kilkunastu lat na zuzel mamy chodzic jak jakies dupki z
        identyfikatorami? czy z powodu 20 debili mamy robic jakąs paranoje z
        identyfikatorami? czy grupe 20 ludzi naprawde tak ciężko jest zaobserwować
        i "wyplenić" z trybun? identyfikatory to nic innego jak przyznanie się do
        porażki w wojnie z pseudokibicami! żużel to nie piłka - tu problem chuligaństwa
        jest o wiele mniejszy więc wystarczy że policja będzie bardzo ostro traktowała
        ta grupke ludzi, nie wpuszczała na mecze przy najmniejszej próbie złego
        zachowania i po problemie. albo ustanowić im zakazy stadionowe - niech zawsez w
        dniu meczu, w godzinie jego rozpoczęcia zgłaszają się na komendę na pół
        godzinki i starczy! pomysł żeby przez 20 głąbów 10.000 ludzi było zmuszonych
        kupowac jakies identyfikatory jest totalną paranoją. po prostu niech policja
        duzo ostrzej reaguje, ich nie ma tylu żeby otwarcie sie jej przeciwstawić więc
        ostra prewencja załatwi problem
        • sdb Re: identyfikatory 25.09.03, 20:55
          Policja nie jest od tego by pilnowac takich imprez. To zadanie dla ochrony
          pracujacej za pieniadze klubowe. A i tak jak zauwazylem chamy- chuligany nie
          boja sie zadnej ochrony dopoki nie wkrocza "czarni" z palkami. Obrazek z
          Torunia- ochroniarz niesmialo zwraca uwage kibicowi zeby nei wlazil na pas
          bezpieczenstwa, ochroniarz sila zatrzymuje kibica- o krok od zadymy, sytuacja
          sie uspokaja ale w tym czasie Komandos zostaje opluty przez dwojke 8-letnich
          dzieci. Sytuacja z Czewy- ochroniarze znowu boja sie interweniowac, zmusic
          kibicow do zejscia z pasa bezpieczenstwa. Rozpoczyna sie zadyma, ochroniarze
          uciekaja, wkracza Policja z pałami, ochroniarze wracaja, czuja sie ciut
          pewniej. O ile sie orientuje to obstawianie takich imprez przez Policje na
          stadionie nie jest jej obowiazkiem. Identyfikatory, chipy, komputery,
          kolczyki ;P cokolwiek. Trudno takie czasy ze trzeba poddac sie stanowczym
          srodkom bezpieczenstwa
        • alienisko Re: identyfikatory 26.09.03, 14:32
          Jakbys uwazniej czytal forum, to bys wiedzial, ze bylem od tego zajscia nie
          dalej jak 10 metrow. Rowniez pisalem, ze chuliganow bylo nie wiecej jak 30. W
          zasadzie wszystko sprowokowal jeden, ktorego twarz dobrze znam, bo widze go na
          kazdym meczu.
          Jak napisal SDB, policja nie ma obowiazku pilnowania takich imprez. W zasadzie
          bezpieczenstwo trzeba sobie zapewnic samemu, bo ochrona jaka jest kazdy widzi.
          Identyfikatory bylby swego rodzaju gwarancja, ze nie spotka nas jakas przykra
          niespodzianka.
          Co do policji w Czewie. Coz, mogli wyprowadzic chuliganow przed meczem, bo
          przed prezentacja zrobili zadyme. Nie zrobili tego tylko sie wycofali. Potem po
          5 biegu wpadli do sektora i zaczeli bic kogo popadnie, bo zaczeli dzialac na
          oslep. To ja wole, zeby jednak ktos tych chuliganow przy bramie zatrzymal.

Gdyby policja uczestniczyla przy wydawaniu identyfikatorow to zapewne w oparciu
          o zapisy wideo nie dopuscilaby do wydania chuliganom identyfikatorow.
          Mielibysmy pewnosc, ze nie wejda zadni idioci, ktorzy beda sie bic, zadni
          ktorzy rzucali w zawodnikow lub na tor w czasie biegu przedmiotami roznymi itp.
          Kazdy by sie pilnowal, by nie przelazic za plot. Wszyscy byliby skatalogowani i
          filmowani w czasie meczu, wiec kazdy wybryk grozilby oderbraniem identyfikatora.

Nie chcesz zeby porownywac zuzel do pilki. Coz taka jest niestety dzisiejsza
          mlodziez. Predzej czy pozniej przeniesie sie na zuzel i inne dyscypliny sportu.
          Dlatego lepiej zareagowac teraz, poki na zuzlu jeszcze ich prawie nie ma, kiedy
          sa kibice chcacy chodzic z calymi rodzinami na mecze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka