redykolek 20.07.05, 12:04 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-0 A jednak wystartowaliśmy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karmin-cynober Re: Witam 31.07.05, 02:16 To na zdrowie ! Fajna mapka z ekspansja czlowieka. Tylko w Ameryce czlowiek pojawil sie 40 tys. lat temu wedlug ostatnich danych. Moze wiesz kiedy byl biblijny potop ? Z mapki wynika, ze ostatni lodowiec cofal sie jakies 10 tys lat temu. To ile moglo uplynac, zeby przez ziemie przetaczaly sie masy wody ? Odpowiedz Link Zgłoś
redykolek Re: Witam 01.08.05, 18:05 Hm, obawiam się, że opisywany w Biblii ogólnoświatowy potop nie był jednak wydarzeniem historycznym. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: Witam 01.08.05, 19:01 Ogolnoswiatowy to moze nie... Potopow jest jednak sporo w roznych podaniach i mitologiach. Mysle, ze to jakies powazniejsze wylewy jesli pozostaly dlugo w pamieci ludzkiej. www.altarcheologie.nl To zatopione kamienne monumenty przez podniesienie poziomu wody w oceanie. Rzecz w tym, ze ten fakt datowany jest na oko. Zatopienie Yonaguni mialoby miejsce 10000 lat temu. Wydaje mi sie, ze to przesadzona data. Odpowiedz Link Zgłoś
redykolek Re: Witam 03.08.05, 01:51 Jeżeli chodzi o biblijną historię potopu, to nie zamieszczono jej w Piśmie świętym w celu opisu jakiegoś konkretnego wydarzenia historycznego, lecz w celu przekazania pewnej nauki moralnej. Faktycznie jednak rozmaitych potopów i innych kataklizmów było w historii ludzkości wiele. Przypuszczam też, iż pod postacią rozpowszechnionych mitów o potopie przechowana została pamięć o prawdziwych kataklizmach, które mogły ogarnąć znaczną nawet część świata (takich na przykład, jak wybuch superwulkanu Toba), przekaz ten jednak na pewno uległ zniekształceniu przenoszony przez liczne pokolenia aż do naszych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
redykolek Postscriptum 03.08.05, 02:40 Sprawy Potopu i różnych kataklizmów lepiej jest jednak rozważyć w innym niż powitalny wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: Witam 31.07.05, 17:32 ja rowniez witam! fantastycznie, ze powstalo takie forum :) mnie osobiscie najbardziej fascynuje okres od 1000n.e.-1700n.e. Odpowiedz Link Zgłoś
redykolek Re: Witam 01.08.05, 18:04 Witaj! Mam nadzieję, że uda się tutaj zebrać grono osób chętnych do poszukiwań różnych ciekawych materiałów historycznych i do dyskusji o nich. Na razie nasze forum ma formę zaczątkową, ale już pracuję nad nowymi pomysłami, które niedługo powinny się ukazać. Zapraszam jednak wszystkich do przedstawiania własnych propozycji dotyczących zarówno tematyki, jak i sposobu jego funkcjonowania. Pozdrawiam :)) PS Mnie natomiast od dawna fascynował okres późnego cesarstwa rzymskiego i wczesnego średniowiecza, gdzieś tak od 200 do 1000 r. Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Witam 01.08.05, 22:59 Dołączam się do powitań i podsyłam insformacje o potopach :) Jak już pisałem interesuję się nomadami Eurazji i genetyką w historii. Materiałów książkowych i internetowych zrobiło mi się bardzo dużo. Muszę wczytać się w wiele ciekawych prac i w końcu coś napisać. Nie jestem jeszcze gotowy :( Pozdrawiam Was. Witek www.sentex.net/~tcc/cfdb.html en.wikipedia.org/wiki/Flood Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Witam 02.08.05, 18:46 zapalona histeryczka się melduje ;) ale jakożem nie dość, że zapalona to i jeszcze dość zielona histeryczka, to muszę sie do jednego doczepić. nie można dziejów świata od wielkiego wybuchu nazwać historią. historia to dzieje człowieka - ba, człowieka rozumnego, dzieje jego działalności rozmyślnej i celowej, najczęściej od wynalezienia pisma. a wcześniej to nie historia, ale chyba etnologia, archeologia i tak dalej, aż do geologii i astronomii. ale to tylko tak w kwestii formalnej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Witam 02.08.05, 19:10 Witaj Miła Dykteryjko ;) Cieszę się, że się pojawiłaś. Skoro jesteś "zapaloną histeryczką", to pewnie mozemy oczekiwać tu następnych fjerwerków... Tym razem rację miał Nasz Admin Założyciel. Historia to nauka o dziejach, proces rozwoju życia społecznego lub przyrody. Ponieważ wygląda na to, że na słowo nie uwierzysz, w związku z czym podaję link do Słownika Języka Polskiego PWN / przyda się nam/. sjp.pwn.pl/haslo.php?id=18939 Pozdrawiam. Witek sjp.pwn.pl/haslo.php?id=18939 Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Witam 02.08.05, 20:41 owszem, nie mogę sie nie zgodzić, ale myślałam, że nie chodzi tu o historię w bardziej potocznym (pierwszym wg pwn) znaczeniu, a bardziej o to drugie wg pwn, hmmm bardziej "naukowe" (czy ściślej mówiąc "podręcznikowe") znaczenie. ale dobrze, już więcej się nie czepiam i zaczynam się zastanawiać nad bardziej merytorycznymi postami (pozwolicie, że moje dotyczyć będą tylko dziejów od IV tysiąclecia pne wzwyż?). Odpowiedz Link Zgłoś
redykolek Re: Witam 03.08.05, 02:10 Witaj Facecjo. Miło Cię tu widzieć :) Z tą historią to właściwie masz rację. W ścisłym tego słowa znaczeniu nauki historyczne zajmują się dziejami człowieka rozumnego. Myślę jednak, że nie da się wyraźnie odseparować historii ludzkości od dziejów przyrody. Przecież na jej przebieg miały wpływ różne "wydarzenia przyrodnicze" - jeśli mogę tak je określić - na przykład zmiany klimatyczne albo różnego rodzaju kataklizmy naturalne, które nie zaczęły się przecież wraz z początkiem ludzkości. Ponadto my sami - nasze ciała i w jakiejś mierze nasza psychika - jesteśmy tworami przyrody. Wywodzimy się ze świata zwierzat, więc ten świat zwierząt warto by także uwzględnić. A poza tym wielki wybuch, ewolucja różnych organizmów biologicznych, upadki asteroidów i kształtowanie się człowieka są wydarzeniami naprawdę interesujacymi, więc nawet, gdyby można je było ściśle odseparować od dziejów ludzkości, to - prawdę mówiąc - nie chce mi się tego robić. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
scania81 Chciałam tylko was powitać 03.08.05, 07:57 Na razie za duzo nie mam do dodania, więc czytam i czekam na nowe tematy i sznurki. Dzięki, ze ktos wpadł na taki genialny pomysł, zeby załozyc to forum!! Serdeczne pozdroofki dla wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Witam wszystkich :) 05.08.05, 23:06 Gratuluję startu :) Czytam i widzę tu zapalonych historyków, ja co prawda nie historyczka z zawodu, choć po części tak. Mnie z kolei interesuje historia najnowsza... Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Witam wszystkich :) 06.08.05, 13:28 Pod nieobecność naszego Admina, ja Cię powitam serdecznie. Też interesuję się historią współczesną, co w naszym Kraju jest dość zrozumiałe :) Przed utworzeniem tego Forum, niemało ciekawych linków umieściłem w Linkowni FDR,K/adres niżej/. W tym dużo dotyczących komunizmu w Europie i Chinach. Trochę to masochistyczne zaineresowanie dla Polaków ;) Na szczęście jest wiele innych, pasjonujących tematów. Pozdrawiam ciepło. Witek }:-})= Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: Witam wszystkich :) 07.08.05, 10:20 Dzięki za powitanie :) Aha, linki z linkowni są super! Jak już wspomniałam, nie jestem historyczką z wykształcenia, więc nie wiem, czy się będę nadawać do dyskusji, pewnie tylko odnośnie historii najnowszej, o ile w ogóle. Za to będę się przypatrywać:) Odpowiedz Link Zgłoś
cold33 Re: Witam 06.08.05, 21:46 Wczoraj znalazłam tzw. przypadkiem 'Forum Historicum'. Bardzo mile mnie zaskoczyło jego istnienie. Wcale zaskakująca jest ta ilość uczestników forum, ale czasami tym lepiej, że ich tak mało. Jako przyszła historyczka, będę (postaram się)odwiedzać to forum, choćby po to by doszlifować wiedzę lub ją zdobywać. Chyba na moje uczstnictwo w naukowych dyskusjach nie ma co liczyć, więc liczę na Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Witam 07.08.05, 14:45 >Jako przyszła historyc > zka, będę (postaram się)odwiedzać to forum, choćby po to by doszlifować wiedzę ooo :) współbrać studencka sie poszerza :) można wiedzieć jaka uczelnia? Odpowiedz Link Zgłoś
cold33 Re: Witam 07.08.05, 17:49 No to narazie plany. Póki co liceum w Krakowie. Rozczarowana? :) Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Witam 07.08.05, 23:49 > No to narazie plany. Póki co liceum w Krakowie. Rozczarowana? :) e tam, jeszcze zdążymy być w jednym czasie bracią studencką, o ile mnie nie wywalą ;) ale zazdroszczę tego Krakowa, bo pewnie potem UJ? a tam bardzo ciekawie wygląda studiowanie historii. niestety, nie do wykonania dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Witam 08.08.05, 10:06 Miłe Panie. Bardzo to przyjemne, że możemy spotykać się w tym samym "klubie" miłośników historii. Tyle tylko, że ja już jedynie amatorem pozostanę, a Wy z dnia na dzień będziecie się stawać fachowcami z rzetelnymi podstawami. Myślę, że to co możecie znaleźć w inernecie jest fascynujace dla początkujących historyków. Zrozumiałe, że wystarczy to tylko, do złapania bakcyla i rozbudzenia potrzeby, dalszych poszukiwań w książkach. Studiowanie bywa trochę bardziej żmudne, czasem monotonne i stresujące, ale tego już nie muszę, na szczęście przeżywać... ;) :) Wystarczy mi już to, że od lat grzebię się w historycznych książkach, a ostatnio także w niezwykłych programach inernetowych. W różnych okresach, zmieniały sie moje zainteresowania historyczne i pewnie podobnie bedzie z Wami. Prawie nigdy, nie miałem jednak możliwości, spotykać się z ludźmi o podobnych potrzebach tak jak tutaj. Myślę, że popełniacie pewien błąd. Rozumiem onieśmielenie, jest ono jednak nieuzasadnione. Wszyscy jesteśmy tu amatorami i też mamy tremę. Jeszcze nie przedstawiłyście tego co Was ineresuje. Często wystarczy zadać pytanie, a może stać się ono źródłem ciekawej dysputy i intrygujacych poszukiwań. Jest jeden warunek. Angielski. Oto przykład: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=27243387 Jeszcze jedno, zazdrościsz UJ, a czy zdajesz sobie sprawę, że obecnie "stoją przed Wami otworem" ;) Oxfordy i Harwardy ? www.google.pl/search?hl=pl&q=studia+za+granic%C4%85+stypendia+historia&btnG=Szukaj&lr= Czekamy na pytania, propozycje oraz wyniki Waszych zagranicznych poszukiwań. Będziemy trzymać kciuki :) :)) Pozdrawiam serdecznie. Witek }:-})= Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Witam 08.08.05, 11:10 Witku ja jestem onieśmielona własnie tym, że chociać zdobywam od roku teoretyczne podstawy, to nie dorastam do pięt swoją wiedza niektórym "amatorom" - vide Ty i redykołek. a "zazdroszczę" UJotu i wszelkich innych świetnych uczelni, bo jestem na jedenj z nich uwiązana (drugi kierunek), no i ten angielski... wole łacinę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja27-09 Re: Witam 12.08.05, 19:49 Tak sobie Was podczytuję od czasu do czasu i postanowilam sie przyłączyć. Bardzo się ucieszyłam, że powstało takie forum, bom historyca z zawodu i zamiłowania. moją specjalnością jest ARCHIWISTYKA, którą studiowalam na UMK w Toruniu. Piękny to byl czas. Pomimo, że zawodowo zajmuję się archiwum zakładowym (a więc dokumentacja współczesna), w kręgu moich zainteresowań pozostają wieki średnie. No cóż, nie można mieć wszystkiego. pozdrawiam wszystkich obecnych wielbicieli historii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ifinity Re: Witam 14.08.05, 05:20 A to ciekawe Ja27. Nawet nie przypusczalem, ze taki przedmiot istnieje jak Archiwistyka, czyli jakas chronologia, czy tez arystotelowska, logiczna dokladnosc sprawozdan dziei. Zazdroszcze Ci spedzenia tych czterech lat na torunskiej uczelni. Marzylem o tym i tylko dotarlem tam z liceum na Drzwi Otwarte, i nic poza tym. Wciaz mam sentymenty do Torunia, z wyjatkiem tego, ze na stacjach tak kolejowych jak i autobusowych w Toruniu, owego czasu, zniechecaly mnie przepychanki Torunian, czy tez okolicznych wloscian, do kasy za biletami. Ale to odlegle czasy... Torun, Kopernik i caly ten swiat jak i wszechswiat - tak jeden jak i drugi wciaz do ciaglego odkrywaaania.... , ha ha ha. Z pozdrowieniami. Niko Odpowiedz Link Zgłoś
ifinity Re: Witam 14.08.05, 05:28 Niektore kultury zachowywaly sie sztucznie, tak jak np. kultura sowiecka, czy tez Polnocnoa-Koreanska, a inne Kultury na luzie. Wiec wybor zalezy od nas. Cieszy mnie fakt, ze coraz wiecej na luzie rodakow, ja 27. Na luzie, wcale nie oznacza chamstwo, czy brak kultury. Na luzie znaczy byc tym czym sie jest, i niczym wiecej, koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
ifinity Re: Witam 14.08.05, 05:34 I nie przypuszczalem, ze tyle bedzie tutaj ciekawych wpisow, jak np. Facencji. Przypadkowo tutaj wpadlem i zapewne bede wtracal te moje trzy grosze, bo strona staje sie ciekaaaawa. Z Pozdrowieniami Nikodem well-ifinity. Odpowiedz Link Zgłoś
ifinity Re: Witam 14.08.05, 05:38 Przelecialem Twoje wpisy Facencjo. Coraz bardziej mnie fascynujesz. Z Pozdrowieniami. Niko. Spadam Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: Witam 04.10.05, 19:41 Witam zapalencow historycznych. Jakos tak mi sie poukladalo w zyciu, ze zainteresowania historyczne polaczylam ze studiami a teraz i praca w tej dziedzinie :) Przepraszam z gory, ze lubie sie wtracac - ale to silniejsze ode mnie i majac stale lacze nie mam zadnych hamulcow ;-P Pozdrwiam z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Witam 04.10.05, 20:56 Ponponko Miła. Chyba nie ma za co, z góry przepraszać. Przecież wszyscy czekamy tutaj na tych, którzy lubią się wtrącać...:) To jest Forum, nie profesionalny portal historyczny. Twoje i innych "wtrącanie się" inspiruje nas wszystkich, dzięki temu staje się to miejsce nadspodziewanie, dla nas, kiedyś samotnie zaczynających, coraz ciekawsze. Pozdrawiam i cieszę się, z pewnością z Adminem, że jesteście. Witek }:-})= Odpowiedz Link Zgłoś
redykolek 500 05.10.05, 01:09 Nie mogłem się powstrzymać. :))) Jeszcze raz witam wszystkich i zapraszam do dzielenia się swoją wiedzą, ale także zadawania pytań. Ciekawie się czyta Wasze teksty. Fajnie, że jesteście. Pozdrawiam :))) Redykołek Odpowiedz Link Zgłoś