Dodaj do ulubionych

Świnki morskie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 11:59
to nie prawda, że świnki morskie nie pływają...., moja akurat nie potrafi, ale od mojej koleżanki świnka pływa....
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Świnki morskie IP: 80.50.63.* 11.02.10, 13:29
      www.agronews.com.pl/pl/5,14,6418,agresywne_swinie.html
    • Gość: świnka Re: Świnki morskie IP: *.chello.pl 25.05.10, 09:16
      Świnki są fantastycznymi zwierzątkami, pełnymi uroku i energii. Niestety same świnki bardzo cierpią gdy trafiają w ręce niedoświadczonych dzieci, które wcześniej nie miały nawet rybki.

Prosiaczki mają pewne wymagania odnośnie żywienia i utrzymania. Wbrew powszechnej opinii utrzymywanie świnek na wiórach nie jest dla nich dobre. Drzazgi z drewna wbijają się w delikatne łapki powodując ropnie, pył podrażnia układ oddechowy, powoduje uczulenia, nagromadzenie amoniaku pochodzącego z odchodów również drażni układ oddechowy. Ważne jest również jedzenie, odpowiednia proporcja suchego do mokrego. Suche to oczywiście siano w ilości nieograniczonej dla zwierzątka i zawsze dostępne. Mokre to odpowiednie warzywa, niektóre są bardzo niebezpieczne. Najważniejsza jest natka. Zawiera ona witaminę C, bez której świnki chorują i umierają w męczarniach. Jednym z objawów są zaburzenia płodności opisane w artykule. A propos ciąży, im świnka starsza tym bardziej staje się ona niebezpieczna. Chodzi o miednicę. W wieku około 6 mies życia samicy zrosty kości miedniczych stają się sztywne. Jeśli świnka do tego wieku nie urodzi małych wyjście dla nich przez miednicę nie ukształtuje się odpowiednio, co w przyszłości spowoduje zakleszczenie młodych w drogach rodnych, a w konsekwencji śmierć potomstwa i samicy. W męczarniach oczywiście. Odnośnie wody. Każda świnka pije inaczej, jedna mniej inna całe poidło. Ogólnie zasada jest taka. Woda lepiej żeby była, niż miało by jej zabraknąć. Podstawową zasadą DOBROSTANU zwierząt jest nieograniczony dostęp do wody pitnej.
      Odnośnie statusu samca pośród samic. Żartobliwie dodam, że z tym jest podobnie jak u ludzi. Samiec myśli, że przewodzi, ale tak na prawdę wolno mu tyle na ile pozwolą mu samice.

Mam świnek 3. W życiu wychowałam ich już około 8. Pozdrawiam.
      Ps. W celu poszerzenia wiedzy na temat świnek morskich polecam forum Caviarnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka