Dodaj do ulubionych

Bomba w zębie

23.10.10, 22:48
pierdu, pierdu, ja się zdrzymnę. Mój dziadek w wieku 85 lat miał prawie wszystkie zęby ( oprócz tych, co mu złe Niemce wybiły w okupację:) a szczoteczkę do zębów miał przez całe życie jedną i baardzo ją szanował:))))
Obserwuj wątek
    • abrey_nomel Re: Bomba w zębie 26.10.10, 15:55
      pierdu, pierdu - twoj dziadek akurat statystycznie nic nie znaczy, chcialoby sie zeby wszyscy mieli tak zdrowe zeby nie dotykajac ich szczoteczka przez 85 lat (pomijajac smrod jaki musial sie wydobywac z takich ust, nawet sobie nie chce tego wyobrazac), ale prawda jest zupelnie inna, chyba 99% zebow gatunku homo sapiens na tej planecie jest w oplakanym stanie i to jest kompletna porazka natury.
      Artykuł swietny, nalezy jak najczesciej przypominac ludziom o dbaniu o ten najgorszy twor natury jaki kiedykolwiek powstal - czyli zeby.
      • asteroida2 Re: Bomba w zębie 26.10.10, 16:42
        > chyba 99% zebow gatunku homo sapiens na tej planecie jest w oplakanym stanie
        > i to jest kompletna porazka natury.

Swoją drogą, to jest interesująca obserwacja. Wiadomo że nasza dieta jest inna niż 20 tysięcy lat temu, ale czy wtedy ludziom się zęby nie psuły? I czy nie psują się obecnie różnym prymitywnym społecznościom?
        Czy istnieje taka dieta, przy której człowiek czyszczący zeby jedynie przez płukanie ich wodą, będzie mógł ich jeszcze używać w wieku 30 lat?
        • stefan4 Re: Bomba w zębie 26.10.10, 19:10
          asteroida2:
          > Wiadomo że nasza dieta jest inna niż 20 tysięcy lat temu, ale czy wtedy
          > ludziom się zęby nie psuły?

Pewnie nie zdążały... Ludzie mieli dzieci w wieku kilkunastu lat; trochę je musieli odchować
      • al.1 Re: Bomba w zębie 26.10.10, 22:35
        Ludzie dbaliby o zeby, gdyby bylo ich na to stac. Kazda plomba to wydatek okolo stówy. Jak ludzie nie maja pieniedzy na zycie, to wiadomo, ze oszczedzaja kosztem swego zdrowia. Poza tym, wielu dentystów odstawia lipe, bo zdarza sie, ze nawet po pól roku eksploatacji zalatanych zebów, plomby wylatuja. Ci zas, którzy chcieliby nieodplatnie leczyc zeby w przychodni, maja patologicznie dlugie terminy wizyt i kolejki, nie wspominajac o jakosci stosowanych materialów.
        P.S.
        Moja rada. Chcesz usunac kamien nazebny? Ssij kalgon :)
    • juliaodromea Bomba w zębie 17.10.12, 11:20
      Widziałam reklamę środka Plomb-r (www.plomb-r.pl) do samodzielnego wypełniania ubytków. Myślę, że w chwili, gdy wykruszy się plomba, może się przydać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka