Dodaj do ulubionych

Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt

27.11.10, 16:41
Te badania obalaja mit o braku ruchu i nadmiernym jedzeniu jako przyczynie otylosci. Oczywiscie zwiekszajac ilosc ruchu i ograniczajac ilosc pokarmu mozna utrzymywac wage lub schudnac, jednak wyglada na to, ze sa inne PRZYCZYNY tycia wsrod ludzi i zwierzat, w tym dzikich!
Obserwuj wątek
    • pis-dryk Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 27.11.10, 23:14
      widocznie do tego dazy ewolucja.

ja moje koty trzymam dosc krotko pod tym wzgledem - teraz z okazji zimy przeszly na diete, bo przybraly po 100-200 gramow i niestety to widac. lepiej dzialac wczesniej niz pozniej - kto odchudzal kiedys kota, ten wie o czym mowie :)
      • jednorazowy3 Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 27.11.10, 23:39
        Akurat grubiutkie koty to coś wspaniałego!
        • tyggrysio Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 28.11.10, 08:06
          O ile tylko taki wspaniały sierściuch nie skacze Ci na klatę prosto z 2-metrowej szafy... wtedy zaczyna się robić niebezpiecznie.
          • chomsterek Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 29.11.10, 08:23
            Skoki można przeżyć, ale gorzej, jeśli zwierzak zacznie chorować albo gdy waga zacznie mu przeszkadzać w normalnym funkcjonowaniu. Mój kocur gwałtownie nabrał masy po kastracji. Było mi go szczerze żal, kiedy patrzyłam, jak się męczy próbując wskoczyć na szafkę. Odchudzanie kota to mordęga. Zwierzak jest zestresowany, a właściciel jeszcze bardziej.
            • an_dziolek24 cudne tłuściochy 29.11.10, 13:16
              A ja mam dwa wysterylizowane tłuściochy (lepsze niż ten na zdjęciu). Wiem, że to niezdrowo, ale to koty wzięte z działek, w domu mają za mało ruchu, wychodzić się boją. Z drugiej strony ich rodzeństwo i matka pozostawione na działkach już dawno przepadły. Pewnie nie żyją. Nie wiadomo, czy nie zginęły w jakichś dramatycznych okolicznościach, a te nasza są wygłaskane, mają ciepło. No więc nawet jeśli z powodu otyłości będą u nas żyły troszkę krócej, to pozostawione na działkach pewnie już by nie żyły. A więc coś za coś.
      • 0karola Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 29.11.10, 10:53
        a jak odchodzic kota? ja mam dwa wykastrowane 5 letnie kocury, jeden jest jak ten ze zdjecia przy artykule , drugi chudszy (szczuply). Nie wiem jak sie zabrac do odchudzania. Oba sa niewychodzace, wiec nie maja za wiele ruchu, nie wiem na jakie jedzenie powinnam zmienic bo chyba w tym rzecz. Karmie karma sucha purina one oraz kocim tunczykiem z puszki (mala 80gr puszka starcza na 2 dni obojgu)dostaja tez rano pare kocich lakoci. Chudszy kot to niejadek, a gruby jak nie dostanie jedzenia to 'beczy' i dręczy mnie (w tym w nocy jak np nie ma nic w misce noca). nie jestem pewna ile powinny jesc. daje im suchego - damską garstke suchego raz dziennie czasem dwa
    • 0ffka Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 27.11.10, 23:14
      Karma, sterylizacja a co za tym idzie hormony i leki np sterydy, etc.. Brak ruchu to mały pikuś przy tym!
      • eryn_7 Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 28.11.10, 18:11
        A jeśli tyją dzikie zwierzęta, (ale żerujące na naszych odpadkach - szczury, myszy) to znaczy może, że ludzkie pożywienie jest w masie zanieczyszczone substancjami powodującymi tycie. Bisfenol -A (w plastikowych poliwęglanowych/akrylowych butelkach i wewnętrznych powłokach puszek)? Antybiotyki (w nabiale i mięsie)? Leki wypłukane do rzek?...
        • 0ffka Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 29.11.10, 23:48
          eryn_7 napisała:

> A jeśli tyją dzikie zwierzęta, (ale żerujące na naszych odpadkach - szczury, my
          > szy) to znaczy może, że ludzkie pożywienie jest w masie zanieczyszczone substan
          > cjami powodującymi tycie. Bisfenol -A (w plastikowych poliwęglanowych/akrylowyc
          > h butelkach i wewnętrznych powłokach puszek)? Antybiotyki (w nabiale i mięsie)?
          > Leki wypłukane do rzek?...

Masz rację. Ja tak załatwiłam swoja kocię :( Sterylizacja i sterydy zrobiły z niej słonia!
    • pochodnia_nerona Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 27.11.10, 23:40
      A może jest tak, że chemia, obecna już wszędzie, ma na to wpływ? Wiadomo, że wszystko jest nią teraz przesycone, więc trawa sprzed 100 lat miała inny skład, niż obecna.
      Domowe koty tyją od kiepskiej karmy i siedzenia w chałupach, a dzikie i niedokarmiane - od myszy, które żrą nafaszerowane chemią ziarna, itp. Może ma to sens?
      • finanzero Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 28.11.10, 00:34
        Czy tępy autor arta mógłby się wypowiedzieć, dlaczego zamieścił zdjęcie folda szkockiego, który jest równie potężny jak brytyjczyk i waży normalnie 2x więcej niż standardowy dorosły kot?
    • victor.von.frankenstein Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 28.11.10, 00:46
      mój kot sam reguluje sobie wagę, zimą jest gruby i ciągle je (wyłącznie gotowane kurczaki i mleko), latem przestaje tyle jeść i robi się chudy jak szczapa
    • sprzeniewierzenie napiszcie: to geny!, od razu grubasy odetchną 28.11.10, 07:37
      że to nie ich wina, i wrócą spokojnie do szorowania lodówki
    • kwieto Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 28.11.10, 10:21
      Te badania niczego nie obalają ani niczego nie udowadniają. Z tekstu wynika, że i u zwierząt dzikich na przestrzeni lat nastąpiła zmiana diety, tyle że podsumowane jest to enigmatycznym stwierdzeniem "gdyby miała ona jakiś wpływ, to małpki powinny być raczej chudsze" - skąd taka niezachwiana pewność? Tego artykuł nie wyjaśnia i gładko przechodzi do podsumowania, że średnia waga zwierząt (w tym dzikich) ma generalnie tendencję wzrostową.
      Nie wiemy natomiast ilu dekad dotyczą badania ani czy ów procentowy wzrost masy jest liniowy (a jeśli nie - czy na pewno jest niezależny od stylu życia i diety?)

Pamiętajmy, że zwierzęta dzikie "korzystają" z diety serwowanej im przez człowieka - dość wspomnieć dowcipy o misiach wyżerających odpadki w okolicach górskich schronisk.

Policzmy sobie, o ile w ciągu ostatniej dekady mogłaby wzrosnąć masa owczarka niemieckiego, gdyby założyć, że badania zostały przeprowadzone poprawnie i wyciągnięto z nich prawidłowe wnioski:
      Jeśli prawidłową masą dorosłego owczarka niemieckiego jest 30-40kg, to zgodnie z opisanymi wynikami jako niezależne od trybu życia możemy uznać przytycie w granicy 0.8-1.2 kg. To raczej nie dotyczy "biegających" po parkach monstrów, którym ciężko jest się poruszać o własnych łapach.

Podobnie z człowiekiem - jeśli przełożyć na nas wynik dotyczący makaków (c.a. 7%) to waga dorosłego mężczyzny o wzroście 180cm może wzrosnąć z 71 kg (waga dla średniej zakresu prawidłowego BMI przy tym wzroście) do "aż" 76 kg.
      Ten "naturalny" wzrost wagi nie dotyczy więc osobników "dwusiedzeniowych" (tak w USA nazywa się ludzi tak otyłych, że nie mieszczą się na jednym krzesełku).

Z drugiej strony zastanawia mnie jeszcze jedno - jeśli przyjąć, że wzrost masy działa liniowo (czyli nie jest zależny od diety czy stylu życia, ale wynikiem naturalnych skłonności genetycznych), oraz że dla człowieka co dekadę było to c.a. 7% (czyli podobna wartość co w przypadku małp), to wyjdzie nam, że mężczyzna przykładu prezentowanego powyżej (prawidłowa waga 71kg dla wzrostu 180 cm) raptem 100 lat temu ważył średnio... 38,5 kg. Dwieście lat temu byłoby to już niecałe 20 kg.
      Hmmmm....

Czyli analogicznie, owczarek niemiecki przed 200 laty ważył nie więcej niż 20 kg?
      Bez żartów...
    • wazzon Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 28.11.10, 10:30
      Hm - artykuł jest z Economista (gdzie streszczają kawałek z przywołanego tu Proceedings of etc) ale nic na ten temat nie napisali. Czy to nie jest a bit nieetyczne?
    • malpa-z-paryza Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 28.11.10, 10:53
      Szczury odzywija sie odpadami miejskimi, to co ludzie wyrzucaja, a wiec nasza zywnoscia, ktora jest nafaszerowana chemia. Chemia zywiaja sie rowniez dzikie zwierzeta, znaleziono u pigwinow skladki chemiczne, bodajze u kondorow nastapilo zjawisko, ze jaja sklada w gniezdzie ulegly zmianie kompozycji skorupy, ktora nie sprawia warunkow wylegania.Jednym slowem dzialalnosc gospodarcza, uzywanie chemi niszczy nie tylko organizm ludzki ale rowniez nasza przyrode i swiat zwierzat. ( sa robine badania, i w Nature mozna nie raz przeczytac takie artykuly!)
    • bimota Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 28.11.10, 13:09
      > Te badania obalaja mit o braku ruchu i nadmiernym jedzeniu jako przyczynie otyl
      > osci

Jasne... to pewnie z nadmiaru tlenu. ;)

Czyli za jakies 75 lat zwierzatka beda 2x grubsze. :) To raczej nie jest wzrost liniowy tylko "potegowy"...
    • ka_krejzolka Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 29.11.10, 08:08
      o kurde... moj kotek..:) a mi tam on sie podoba taki jaki jest:) lubi sobie podjesc:) ale fakt... chyba czas na male odchudzanko:)
    • antypo-lityk Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 29.11.10, 08:39
      Długość życia coraz większa! Kot żył przeciętnie 5 lat a teraz kanapowce, tłuste ale zdrowe ponad 16!
    • bimota Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 29.11.10, 10:24
      Ale macie problemy... Kiedys mialem kota... Czasem mu sie mleka dalo, czasem cos na przekaske, a jak byl glodny to sam sobie musial jakiegos ptaka czy mysz upolowac... No i w domu trzymany nie byl... :P
    • jacek.boczkowski Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 29.11.10, 10:37
      W przypadku kotów czasem gruby brzuch, szczególnie w tylnej jego połowie, to dowód na zarobaczenie. czasem w jelitach kota namnażają się pasożyty "toxocara cati" czyli glisty kocie. Drugim objawem jest rzadki i jasny stolec. Trzeba wtedy kota odrobaczyć. Na początku podaje się niedużą dawkę i sprawdza w odchodach czy są martwe pasożyty. Jeżeli są to trzeba powtórzyć dawkę jeszcze dwa dni po kolei. Po dwóch tygodniach powtórzyć podanie pojedynczej dawki. Nieprawdą jest twierdzenie, że zarobaczony kot jest chudy.
    • tomekk_72 Kolejny dowód na zmiany klimatu 29.11.10, 10:42
      Tylko nie takie jak wróżą ekooszłomy, zamiast globalnego ocieplenia będzie globalne zlodowacenie. Zwierzaki to czują i zbierają zapasy (na sobie).
    • adam_avallach Plaga otyłości-epoka lodowa? 29.11.10, 11:05
      a może jest to spowodowane tym, że z powodu czynników astronomicznych, jak twierdzą niektórzy uczeni, zbliża się koniec holocenu, czyli okresu interglacjalnego, zaś efekt cieplarniany, wywołany przez człowieka, tylko ten proces opóźnia.
      Ssaki w końcu ewoluowały przez ostatni milion lat, a ten milion lat to kolejno następujące po sobie długie okresy zlodowaceń (w skali geologicznej były to gigantycznie długie zimy) oraz krótsze z reguły (choć nie zawsze) okresy międzylodowcowe (interglacjały). prawdopodobnie jesteśmy właśnie pod koniec interglacjału. być może na poziomie komórkowym, istnieje mechanizm który dziedziczy się pośród wielu linii rozwojowych ssaków, a który zwyczajnie reguluje masę ciała tak, aby kolejne pokolenia danego gatunku mogły stawić czoło wyzwaniom epoki lodowej.
      nieco podobny mechanizm opisuje u ludzi zamieszkujących Helikonię Brian Aldiss w swojej trylogii- przed Zimą Helikońską populacja ludzi przechodziła Plagę Tłustej Śmierci- choroby wywoływanej przez wirusa a charakteryzującej się wysoką gorączką i szaleńczym apetytem. Ci którzy przeżyli byli o połowę ciężsi, zaś wirus wchodząc w stan uśpienia z ich DNA mógł dziedziczyć się z pokolenia na pokolenie?
      Być może nieco zbliżony do opisanego przez Aldissa mechanizm funkcjonuje w biochemii i genetyce wielu ssaków. Pewnie nie wszystkich bo raczej nie u tych, których ewolucja przebiegała wyłącznie w tropikach.
      a kąt między osią obrotu a płaszczyzną orbity naszej planety sukcesywnie maleje, co prawdopodobnie świadczy o zbliżającym się glacjale.
    • titta Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 29.11.10, 11:51
      Jesli ktos wykaze to na zwierzetach nie majacych dostepu do odadkow wyrzucanych przez ludzi - uwierze.
      Ludzie wyrzucaja ogromne iosci jedzenia! Jeszzce niedawno nie bylo takiego problemu, bo po pierwsze jedzenie nei bylo tak przetworzone (resztki nie byly az tak kaloryczne), po drugie byly lepiej utylizowane : mniej resztek,przeznaczone dla zwierzat gospodarskich itp.
      W tym samym czasie dochodzi do zaniku naturalnych zerowisk zwierzat dzikich wiec te przestawiaja sie na dozywianie resztkami pozostawionymi przez ludzi. Problem wystepuje nie tylko na obrzezach miast (na calym swiecie) ale tez wszedzie tak gdzie sa turysci (czyli praktycznie wszedzie).
    • jael53 Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 29.11.10, 12:12
      To jest często sprawa osobnicza - a przyczyny mogą być bardzo złożone (np. schorzenia endokrynologiczne, choćby problemy tarczycowe).
      Przyczyna najbardziej oczywista u zwierząt domowych to sterylizacja (kastracja): to jednak dość radykalna zmiana wydzielania dokrewnego, która przekłada się na zmiany metabolizmu.

• divak2 Ja mam sposób 29.11.10, 12:29
      Mam kota i psa, przy czym pies waży 3x tyle co kot. Oni obaj uprawiają wrestling na podłodze, w związku z czym mają ruch i rozrywkę zapewnioną. Kot jest wykastrowany, ale psie towarzystwo sprawia, że nie może się stać rozkosznym grubasem.
      • stalybywalec Divaku wytłumacz mi 29.11.10, 20:10
        Dlaczego w Polsce i chyba gdzie indzie też, ludzie, szczególnie ci mlodzi wlasciciele zwierząt , okaleczają je poprzez kastracje i sterylizację
    • terleo Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 29.11.10, 17:55
      A ŚRODA, PIĄTEK, KALISZ i KOŁO?
    • gugula Re: Plaga otyłości szerzy się wśród zwierząt 30.11.10, 07:48
      Wzrost ciężaru nie musi świadczyć o zwiększeniu ilości tłuszczu. Może zwierzęta mają grubsze kości, więcej mięśni, lub po prostu są większe. Takich wyjaśnien w artykule nie rozpatrywano. Dlatego uważam materiał w nim zawarty za nic nie warty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka