Dodaj do ulubionych

czym jest postdoc

15.04.04, 13:25
z tego co wiem to pozycja szkoleniowa a nie praca zawodowa
na tej podstawie zatrudnil mnie moj szef , nie wymagal odemnie niewiadomo czego przy
przyjeciu ppowiedzial ze nie jest problemem nauczyc mnie tego czy smego .
Obserwuj wątek
    • staua Re: czym jest postdoc 15.04.04, 16:28
      Jasne ze tak. w Polsce nazywa sie przeciez "staz podoktorski"ma
      tutaj "postdoctoral training" (we Francji to nawet postdok jest traktowany jak
      student prawie calkowicie). Chodzi o to, zeby poszerzac swoja wiedze (zwlaszcza
      praktyczna, tak mi sie wydaje) w dziedzinach, jakie Cie interesuja na tyle,
      zeby potem na ich podstawie miec swoj lab. Ja tak to widze. I szef powinien
      zgadzac sie na kursy dla Ciebie, sam Cie uczyc tego, co umie itd. Moj tak robi.
      Ale jak jestem bardzo mlodym, swiezym postdokiem i szefowi jest latwo :-)
      • kuragan Re: czym jest postdoc 16.04.04, 10:27
        Hmmm, a moj postdoc to sie nijak w praktyce od pracy nie rozni. Mozliwe, ze
        jesli dostaniemy grant to od jesieni bede miala swoj wlasny projekt, i nie
        stypendium ale pensje, ale w praktyce nic sie nie zmini. I teraz jestem
        niezalezna w badaniach i potem bede...
    • true_blue Re: czym jest postdoc 16.04.04, 11:34
      W moim przypadku: taka sama niezalezna praca jak wykonywalam przed obrona, tylko
      za lepsza pensje.
      Ale z drugiej strony moj doktorat byl dosc nietypowy.
      Pozdr.
      • april987 Re: czym jest postdoc 16.04.04, 18:17
        ja jestem fizykiem (witam wszystkich!!!) i w moim fachu postdock nie rozni sie
        wiele do pracy pozniejszej. Oczywiscie sporo sie ucze (ale mysle ze tak bedzie
        do sierci :)) zwlaszcza ze szukam czegos nowego aby oderwac sie od tego co
        robilam do doktoratu. Moj szef jest dla mnie ciagle mistrzem i sporo sie ucze
        od niego a w zasadzie sporo dyskutujemy bo problem jaki mam musze rozwiazac sama.

a tak wogole to fajne formu!!!
        • true_blue Re: czym jest postdoc 16.04.04, 18:52
          Czesc april! Fajnie, ze piszesz!
          Powiedz skad jestes i gdzie jestes :-) (mamy do tego specjalny watek)
          Pozdr.
    • kot.behemot Re: czym jest postdoc 16.04.04, 21:15
      W moim przypadku - pracą. Dawny Szef chciał dołożyć do swoich badań metody, na
      których sam się nie znał.

"Szkoleniowe" traktowanie postdoca bierze się chyba z nieco innej organizacji
      studiów w Polsce i USA. Tego, czego amerykańscy kandydaci na B.S. uczą się w
      college'u, u nas uczą się uczniowie liceów (zwykle w klasach profilowanych) i
      może pierwszego semestru studiów magisterskich. Nasz magister odpowiada wiedzą
      i doświadczeniem amerykańskiemu doktorantowi po jakichś 2 latach nauki. Nasz
      doktor, wreszcie, to już w miarę samodzielny naukowiec, który rzemiosła nauczył
      się na 4-5 roku studiów magisterskich i robiąc doktorat jest bardziej
      samodzielny, niż doktorant amerykański (który analogiczne doświadczenie zdobywa
      już jako postdoc).

Oczywiście, niczego się tu nie oszuka i nasz niby bardziej "zaawansowany"
      doktor jest też z reguły nieco starszy od swojego amerykańskiego odpowiednika.
      • piacho2 Re: czym jest postdoc 19.04.04, 18:33
        Witam!
        Chyba za bardzo uogolniasz. Jestem teraz na postdocu w USA i przygladam sie
        temu co robia undergrads i doktoranci na mojej uczelni. Spora czesc
        undergraduates, bierze udzial w bardzo zaawansowanych projektach badawczych, a
        duzo tutejszych doktoratow odpowiada poziomem dobrej polskiej habilitacji
        Oczywiscie doktorat nie jest wynikiem pracy tylko samego doktoranta, ale tez
        calego zespolu, z ktorym pracuje. Ta zdolnosc do wzajemnej wspolpracy zrobila
        na mnie ogromne wrazenie. Nikt tutaj nie zamyka aparatury na klucz, aby robic
        na niej tylko swoje badania. Doktorant potrafi korzystac z zasobow i wiedzy
        ludzi z kilku roznych departamentow. Jesli chodzi o postdoca to moj szef mowi,
        ze postdoc jest nie tylko po to abym ja sie czegos nowego nauczyl, ale on tez.
        Pewnie chce byc mily, ale mysle, ze jest w tym troche prawdy.

Wojtek
    • staua Re: czym jest postdoc 21.04.04, 17:24
      Jeszcze mozemy sprobowac rozroznic miedzy postdokami..."Postdoctoral Fellow" to
      nie to samo co "Postdoctoral Associate" albo "Research Associate" a mowi sie o
      wszystkich postdoc... A przeciez roznia sie doswiadczeniem i stopniem
      samodzielnosci...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka