zodiac_1966 15.04.04, 13:25 z tego co wiem to pozycja szkoleniowa a nie praca zawodowa na tej podstawie zatrudnil mnie moj szef , nie wymagal odemnie niewiadomo czego przy przyjeciu ppowiedzial ze nie jest problemem nauczyc mnie tego czy smego . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: czym jest postdoc 15.04.04, 16:28 Jasne ze tak. w Polsce nazywa sie przeciez "staz podoktorski"ma tutaj "postdoctoral training" (we Francji to nawet postdok jest traktowany jak student prawie calkowicie). Chodzi o to, zeby poszerzac swoja wiedze (zwlaszcza praktyczna, tak mi sie wydaje) w dziedzinach, jakie Cie interesuja na tyle, zeby potem na ich podstawie miec swoj lab. Ja tak to widze. I szef powinien zgadzac sie na kursy dla Ciebie, sam Cie uczyc tego, co umie itd. Moj tak robi. Ale jak jestem bardzo mlodym, swiezym postdokiem i szefowi jest latwo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kuragan Re: czym jest postdoc 16.04.04, 10:27 Hmmm, a moj postdoc to sie nijak w praktyce od pracy nie rozni. Mozliwe, ze jesli dostaniemy grant to od jesieni bede miala swoj wlasny projekt, i nie stypendium ale pensje, ale w praktyce nic sie nie zmini. I teraz jestem niezalezna w badaniach i potem bede... Odpowiedz Link Zgłoś
true_blue Re: czym jest postdoc 16.04.04, 11:34 W moim przypadku: taka sama niezalezna praca jak wykonywalam przed obrona, tylko za lepsza pensje. Ale z drugiej strony moj doktorat byl dosc nietypowy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
april987 Re: czym jest postdoc 16.04.04, 18:17 ja jestem fizykiem (witam wszystkich!!!) i w moim fachu postdock nie rozni sie wiele do pracy pozniejszej. Oczywiscie sporo sie ucze (ale mysle ze tak bedzie do sierci :)) zwlaszcza ze szukam czegos nowego aby oderwac sie od tego co robilam do doktoratu. Moj szef jest dla mnie ciagle mistrzem i sporo sie ucze od niego a w zasadzie sporo dyskutujemy bo problem jaki mam musze rozwiazac sama. a tak wogole to fajne formu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
true_blue Re: czym jest postdoc 16.04.04, 18:52 Czesc april! Fajnie, ze piszesz! Powiedz skad jestes i gdzie jestes :-) (mamy do tego specjalny watek) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.behemot Re: czym jest postdoc 16.04.04, 21:15 W moim przypadku - pracą. Dawny Szef chciał dołożyć do swoich badań metody, na których sam się nie znał. "Szkoleniowe" traktowanie postdoca bierze się chyba z nieco innej organizacji studiów w Polsce i USA. Tego, czego amerykańscy kandydaci na B.S. uczą się w college'u, u nas uczą się uczniowie liceów (zwykle w klasach profilowanych) i może pierwszego semestru studiów magisterskich. Nasz magister odpowiada wiedzą i doświadczeniem amerykańskiemu doktorantowi po jakichś 2 latach nauki. Nasz doktor, wreszcie, to już w miarę samodzielny naukowiec, który rzemiosła nauczył się na 4-5 roku studiów magisterskich i robiąc doktorat jest bardziej samodzielny, niż doktorant amerykański (który analogiczne doświadczenie zdobywa już jako postdoc). Oczywiście, niczego się tu nie oszuka i nasz niby bardziej "zaawansowany" doktor jest też z reguły nieco starszy od swojego amerykańskiego odpowiednika. Odpowiedz Link Zgłoś
piacho2 Re: czym jest postdoc 19.04.04, 18:33 Witam! Chyba za bardzo uogolniasz. Jestem teraz na postdocu w USA i przygladam sie temu co robia undergrads i doktoranci na mojej uczelni. Spora czesc undergraduates, bierze udzial w bardzo zaawansowanych projektach badawczych, a duzo tutejszych doktoratow odpowiada poziomem dobrej polskiej habilitacji Oczywiscie doktorat nie jest wynikiem pracy tylko samego doktoranta, ale tez calego zespolu, z ktorym pracuje. Ta zdolnosc do wzajemnej wspolpracy zrobila na mnie ogromne wrazenie. Nikt tutaj nie zamyka aparatury na klucz, aby robic na niej tylko swoje badania. Doktorant potrafi korzystac z zasobow i wiedzy ludzi z kilku roznych departamentow. Jesli chodzi o postdoca to moj szef mowi, ze postdoc jest nie tylko po to abym ja sie czegos nowego nauczyl, ale on tez. Pewnie chce byc mily, ale mysle, ze jest w tym troche prawdy. Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: czym jest postdoc 21.04.04, 17:24 Jeszcze mozemy sprobowac rozroznic miedzy postdokami..."Postdoctoral Fellow" to nie to samo co "Postdoctoral Associate" albo "Research Associate" a mowi sie o wszystkich postdoc... A przeciez roznia sie doswiadczeniem i stopniem samodzielnosci... Odpowiedz Link Zgłoś