Dodaj do ulubionych

Prąd elektryczny

11.02.13, 17:17
Jak to jest z tym prądem, jeśli chodzi o moc?
Napisane jest, że zasilacze komputerowe mają 500 Watów mocy, a serwerowe nawet 1,5 kW.
Czy to oznacza, że komputer pobiera taką samą moc jak czajnik elektryczny czy 5 żarówek po 100W każda?
Przecież zasilany jest max 12 V prądu stałego. Da się zrobić z takiego małego prądu taką moc?
No i czemu taka moc nie jest w stanie porazić człowieka? Przecież ta sama moc z gniazdka 230 V porazi i to zdrowo.
Obserwuj wątek
    • maroo123321 Re: Prąd elektryczny 11.02.13, 17:39
      "Napisane jest, że zasilacze komputerowe mają 500 Watów mocy, a serwerowe nawet
      1,5 kW."

Nie rozumiem o co Panu chodzi

"Czy to oznacza, że komputer pobiera taką samą moc jak czajnik elektryczny czy 5
      żarówek po 100W każda? "

Z tego co się orientuje ( ale nie jestem pewny na 100 procent ) komputer nie pobiera ciągle mocy takiej jaką 'posiada' zasilacz.Zasilacz w każdym razie musi mieć większą moc od tej którą zużyje komputer a jeżeli uzyqwałby 500 W to masz rację

"Przecież zasilany jest max 12 V prądu stałego. Da się zrobić z takiego małego p
      rądu taką moc?"

Oczywiście, że tak.Wystarczy mały opór odbiornika aby taką uzyskać :
      P-UI
      P/U-I
      500/5-I
      prąd musi wynosić 100A więc :

P-R*i*i
      P/I*I - R
      500/10000 -R
      opór musi wynosić 0,5 oma

"No i czemu taka moc nie jest w stanie porazić człowieka? Przecież ta sama moc z
      gniazdka 230 V porazi i to zdrowo. "

Moc nie razi człowieka tylko prąd jaki przez niego przepływa.Skóra posiada jakiś opór więc napięcie musi być odpowiednio duże aby prąd przepływający przez człowieka mógł go porazić.

Pozdrawiam
      Marek

• smalltownboy Re: Prąd elektryczny 11.02.13, 18:59
        No ale przy 12 V licznik tak samo się będzie obracał jak przy 230 V jeśli chodzi o 500 W mocy?

Mam radio stereo, czyli 2 głośniki i też jest na prąd stały z sieci, ale jak ono pracuje to licznik stoi w miejscu. Jest to za mały prąd pracy i licznik jest nieczuły.
        • maroo123321 Re: Prąd elektryczny 11.02.13, 20:21
          1.
          Tak
          2.
          Dajesz na maxa te głosniki czy tylko masz włączony wzmacniacz ?
          • smalltownboy Re: Prąd elektryczny 11.02.13, 20:25
            Głośność radia nie ma znaczenia. Nawet na full i licznik stoi. Dopiero gdy się włączy silnik od magnetofonu, który jest wbudowany, to zaczyna pomalutku się obracać.
            • maroo123321 Re: Prąd elektryczny 11.02.13, 20:40
              głośniść radia ma znaczenie ( im głosniej tym głosniki potrzebują więcej 'energii' aby grać a co za tym idzie pobierają więcej prądu ).Ciekawe ,jaką moc ma ten wzmacniacz ?
              Pozdrawiam
              • smalltownboy Re: Prąd elektryczny 11.02.13, 20:55
                To stary radiomagnetofon SONY z początku lat 90tych. Kaset już nie mam żadnych, ale radia słucham. Głośniki są dość mocne jeśli się weźmie na full. Na etykietce obudowy jest napisane 14 W. Nie głośników tylko ogólnie mocy urządzenia.
                Zauważyłem, że liczniki nie rejestrują małych prądów, bo to nie pierwszy licznik, który się nie obraca.
                W łazience mam czujnik CO podłączony do gniazdka non stop i też licznik się nie kręci. A na tym urządzeniu jest naklejone 3 W.
                Widocznie są to tak małe prądy, że liczniki tego nie widzą. Tzn. taki prąd nie jest w stanie kręcić tarczą licznika.
                Tak samo jak puszczając wodę z kranu po kropelce, licznik wodny także stoi.
                • maroo123321 Re: Prąd elektryczny 11.02.13, 21:24
                  Jeżeli głośniki miałeś w 'zestawie' to prawdopodobnie nie mogą wyciągnąć wiecej niż 14 W .Cholera wi dlaczego tak jest.Może włącz to radyjko na całą noc i daj na dość małą głosność a rano sprawdź czy wartość licznika się zmieniła - jeżeli nie to nie wiem o co tu chodzi.Liczniki chyba rejestrują w kWh więc możliwe , że jak już ' nabijesz ' kWh to wtedy ci się przestawi ale nie znam się na tym dokładnie więc nie mogę powiedzieć dlaczego tak jest.Mam nadzieję , że chociaż naczęść pytań odpowiedziałem
                  Pozdrawiam
                  Marek
                  • smalltownboy Re: Prąd elektryczny 12.02.13, 01:26
                    Te liczniki tarczowe tak mają. To samo jest, jeśli zostawi się włączony na czuwaniu telewizor, magnetowid z zegarem, dekoder naziemnej tv cyfrowej + radio włączone. Te wszystkie urządzenia w sumie nie są w stanie poruszyć licznikiem. Sprawdzałem w dwóch różnych miejscach i wszędzie jest tak samo. Tarcza się nie obraca, bo masz na niej takie czarne kropki i czarny pasek. Jeśli stoi, to ten czarny pasek znajduje się w jednym miejscu. Te liczniki są z lat 70,80 ubiegłego wieku (tak mają napisane). Widocznie w tamtych czasach nie przewidywano urządzeń o tak małej mocy, stąd są one nieczułe.
                    • smalltownboy Re: Prąd elektryczny 12.02.13, 01:28
                      A o dziwo, zwykłe podłączenie telefonu komórkowego do ładowarki uruchamia licznik. Dziwne.
                      • maroo123321 Re: Prąd elektryczny 12.02.13, 15:39
                        Do tej wtyczki co masz podłączony telefon podłącz to swoje redyjko i napisz mi na maroo123321@wp.pl czy licznik się obraca.
                        • smalltownboy Re: Prąd elektryczny 12.02.13, 18:47
                          To jest jedno gniazdko. Do niego jest podpięty przedłużacz z rozgałęźnikiem. Do tego samego przedłużacza podłączone jest radio i obok wkładam ładowarkę. Zresztą, komputer i reszta tez są podłączone w to samo miejsce. W pokoju mam jedno gniazdko w poręcznym miejscu i wszystko z niego idzie. Drugie jest za szafą z drugiej strony.
    • bimota Re: Prąd elektryczny 11.02.13, 23:39
      > Napisane jest, że zasilacze komputerowe mają 500 Watów mocy, a serwerowe nawet
      > 1,5 kW.

OSZUKUJA...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka