Dodaj do ulubionych

Teoria ewolucji w podstawie progamowej

20.08.15, 16:07
Witajcie!
Jestem studentką Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu i przygotowuje pracę licencjacką pod tytułem Teoria ewolucji – w kształceniu podstawowym, gimnazjalnym i ponadgimnazjalnym. Poszukuje informacji na temat tego od którego roku w polskim systemie edukacyjnym pojawia się teoria ewolucji. Dokładnie od którego roku w podstawie programowej są tematy z ewolucjonizmu. Czy ktoś z Was ma może jakieś wskazówki, gdzie szukać takich informacji? Ministerstwo Edukacji Narodowej odpisało mi na maila, że powinnam prześledzić wszystkie nowelizacje podstawy programowej, jednak liczę na to, że być może ktoś pamięta, od kiedy ewolucja nauczana jest w polskim szkolnictwie.
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Teoria ewolucji w podstawie progamowej 20.08.15, 16:35
      racheladrescher napisał(a):
      Dokładnie od którego roku w podstawie programowej są tematy z ewolucjonizmu. Czy ktoś z Was ma może jakieś wskazówki, gdzie szukać takich informacji?

W bibliotece.

> Ministerstwo Edukacji Narodowej odpisało mi na maila, że powinnam prześledzić wszystkie nowelizacje podstawy programowej, jednak liczę na to, że być może ktoś pamięta, od kiedy ewolucja nauczana jest w polskim szkolnictwie.

Jeśli chodzi o mnie, to zgadzam się z MEN.

Kornel
      • racheladrescher Re: Teoria ewolucji w podstawie progamowej 20.08.15, 16:45
        Problem polega na tym, że dostępne są jedynie dokumenty z okresu po 1992 rok (ponieważ te dokumenty są stworzone pod kierownictwem Ministra Edukacji Narodowej czyli już w IV RP, najstarszy dostępny dokument jest właśnie z września 1992 i te dokumenty przeanalizowałam, Ja szukam wskazówki, na temat tego w którym roku w mrokach poprzedniego systemu po raz pierwszy Darwina do szkoły wpuszczono, a tych dokumentów nie ma w bibliotece, w tamtym czasie obowiązywały programy nauczania ustalane przez Ministra Oświaty i Wychowania w latach 1972 ? 1987, a następnie przez Ministra Edukacji Narodowej w PRL w latach od 1987 do 1989. Szukam, wiec nauczycieli z większym stażem, który być może pamiętają czas kiedy dokładnie pojawiła się teoria ewolucji w szkole.
    • bioslawek Pomoc 20.08.15, 17:00
      Postaram ci się pomóc, ale daj mi trochę czasu. Hipoteza darwinowska zaczęła być oficjalnie nauczana powszechnie w Polsce (jako hipoteza naukowa i istota poglądu naukowego na pochodzenie) po II wojnie światowej, ponieważ darwinizm społeczny był podwaliną systemu komunistycznego. Mam wiele podręczników i książek z lat 60 czy 70 i tam już nauczano tego poglądu. Napiszę jednak do kilku znajomych, którzy zajmują się tymi kwestiami zawodowo i może da się ustalić, kiedy napisano i dla jakich szkół państwowych (powszechnie obowiązujące) podręczniki do biologii czy historii, w których opisywano podstawy ewolucjonizmu (podstawy, które już dzisiaj są folklorem).

pozdrawiam
      • petrucchio Re: Pomoc 20.08.15, 18:31
        Mam przed sobą Program nauki (tymczasowy) w państwowym liceum ogólnokształcącym z polskim językiem nauczania, wydany w 1937 przez Ministerstwo Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego (Wydawnictwo Książek Szkolnych we Lwowie). "Teorie ewolucji" figurują w celach nauczania dla I i II klasy. Omawiane są tematy takie jak "stopniowy rozwój świata zwierzęcego w ciągu epok geologicznych", "paprotniki kopalne (ze szczególnym uwzględnieniem form przejściowych do roślin nasiennych)", "najważniejsi przedstawiciele kręgowców kopalnych i ich związek z dzisiejszymi zwierzętami (Archaeopteryx, kopalne konie)", szczątki kopalne i pochodzenie człowieka, hipotezy dotyczące pochodzenia życia na Ziemi, lamarckizm, teoria doboru naturalnego Darwina, "mutacje i selekcja jako czynniki ewolucji", podstawy genetyki (zasady Medla, geny, pojęcia genotypu i fenotypu).

Cytat (str. 15):

Przy omawianiu teorii biologicznych w klasie II należy zwrócić uwagę na konieczność odróżniania samych faktów przyrodniczych od prób ich tłumaczenia. Szczególnie ważne będzie należyte zrozumienie istoty ewolucji organicznej jako procesu rozwojowego, któ­ry miał miejsce w ciągu dziejów Ziemi, i odróżnienie go od teorii ewolucyjnych jako prób wytłumaczenia przyczyn ewolucyjnego rozwoju poszczególnych grup organizmów...

Kto myśli naiwnie, że przedwojenna Polska była jakimś skansenem kreacjonizmu, a Darwina popularyzował dopiero PRL z przyczyn ideologicznych, ten nie wie, co mówi. Nie mam pod ręką starszych programów nauczania biologii w II RP, ale nie wątpię, że teoria ewolucji zajmowała w nich właściwe miejsce zgodnie z ówczesnym stanem wiedzy.
        • speedyhawk Re: Pomoc 20.08.15, 20:46
          petrucchio napisał:

> Nie mam pod ręką starszych programów nauczania biologii w II RP, ale nie w
          > ątpię, że teoria ewolucji zajmowała w nich właściwe miejsce zgodnie z ówczesnym
          > stanem wiedzy.

Dlaczego miałaby nie zajmować? Przecież zwollenikami teorii ewolucji byli i są najwyżsi
          dostojnicy kościelni na czele ze śp. Papieżem Janem Pawłem II.
          Prawdziwość tej teorii ma się do rzeczywistości tak, jak Pisma Świętego.
          • bioslawek Re: Pomoc 20.08.15, 21:55
            speedyhawk napisał:

> Dlaczego miałaby nie zajmować? Przecież zwollenikami teorii ewolucji byli i są
            > najwyżsi
            > dostojnicy kościelni na czele ze śp. Papieżem Janem Pawłem II.
            > Prawdziwość tej teorii ma się do rzeczywistości tak, jak Pisma Świętego.

Zaczyna się :)

https://bioslawek.files.wordpress.com/2014/10/zrzut-ekranu-z-2014-10-24-185821.png
            • w11mil Re: Pomoc 21.08.15, 14:05
              Ta definicja teorii naukowej to wymysł denialisty klimatycznego i podważanie dorobku naukowego tysięcy klimatologów i modelarzy!
              • speedyhawk Re: Pomoc 21.08.15, 17:06
                w11mil napisała:

> Ta definicja teorii naukowej to wymysł denialisty klimatycznego i podważanie do
                > robku naukowego tysięcy klimatologów i modelarzy!

Dorobek naukowy klimatologów to historia wstydu nauki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka