Gość: Hala IP: *.dialin.sfu.ca 28.04.01, 20:22 Skad w napojach alkoholowych bierze sie metanol? Jakie to sa ilosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pijak Re: Alkohol. Kac IP: *.dhcp.mcphu.edu 28.04.01, 21:54 Trudno sie pozbyc metanolu bo jest tylko o troche lzejszy od etanolu Etanol CH3CH2OH a metanol CH3OH. Czyli rozni sie tylko o CH2. Ma wiec podobne wlasciwosci fizyko-chemiczne np podobna temperature wrzenia i trudno sie go calkowicie pozbyc w trakcie np rutynowej destylacji. Trzeba wyrzucic bardzo duzo etanolu a zawsze troche szkoda no nie. pijak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pijak 2 Re: Alkohol. Kac IP: *.dialin.sfu.ca 30.04.01, 06:11 Ale podczas fermentacji alkoholowej weglowodanow nie powinien tworzyc sie metanol ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umiarek Re: Alkohol. Kac IP: 192.168.5.* 31.12.01, 18:36 pierwszy raz miałem kaca w wieku 19 lat,obecnie mam około 50 lat i kilkanaście potężnych kaców za sobą.wypowiem się w punktach. 1.moje objawy:świetne samopoczucie w trakcie picia i po .potem smacznie śpię do 5 godzin.potem się budzę,i mam nudności,nigdy nie boli mnie głowa/to ciekawe,na kacu nigdy nie bolała mnie głowa,natomiast mam zwykłą chorobę lokomocyjną,wymiotuję.wszystko,nawet wodę mineralną./jest jeszcze gorszy objaw,to ból psychiczny,że było się pijanym:tzw.katzenjamer i "stop klatka".o tym autor listu nie wspomniał.właściwie całego kaca można by zamiennie nazwać:stop klatka,jakiś przykry kadr zatrzymany w głowie.i to męczy.to nie ma nic wspolnego ze zwykłym bólem głowy. 2.co mi pomaga?nic.absolutna głodówka i znoszenie zgagi.jeśli popiję wodą,natychmiast mam krążenie wizji,nudności,wymioty.żadne zakąski,kliny,itp.po prostu głodówa.odliczam czas.w 8-9 godzin po skończeniu picia czuję,że dno kryzysu mam już za sobą.wówczas zdecydowaną poprawę osiągam dzięki:piciu drobniutkimi łyczkami 1/4 l.wody mineralnej ze szklanego naczynia/plastyk szkodzi/schłodzonej do temperatury prawie zera/warto sobie trochę wody przygotować zawczasu/.po pół godzinie czuję,że znów jestem sobą,dobry wynik utrwala rozcieńczony kompot wiśniowy w temperaturze normalnej.po godzine jem i znów czuję się jak młody bóg. 3.potwierdzam,że najbardziej szkodzą wódki gatunkowe,zwłaszcza ich mieszanie.czysta wódka,lub rozrobiona ze spirytusu,praktycznie nie powoduje kaca,chociaż na pewno na coś tam szkodzi.nie podzielam natomiast uwagi,że nie pomaga alka-prim lub zeltzer.pomagają,można je zastosować zamiast schłodzonej wody mineralnej.na kazdą głowę inne lekarstwo,niektórzy zalecają gorące napoje.ja po czymś takim od razu jestem ponownie pijany.no to bywajcie!dosiego roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WO Re: ZAMIAST PIJ PO PROSTU SPIJ !!! IP: *.dialup.optusnet.com.au 01.01.02, 15:51 Odpowiedz Link Zgłoś