Dodaj do ulubionych

Alkohol. Kac

IP: *.dialin.sfu.ca 28.04.01, 20:22
Skad w napojach alkoholowych bierze sie metanol?
Jakie to sa ilosci?
Obserwuj wątek
    • Gość: pijak Re: Alkohol. Kac IP: *.dhcp.mcphu.edu 28.04.01, 21:54
      Trudno sie pozbyc metanolu bo jest tylko o troche lzejszy od etanolu
      Etanol CH3CH2OH a metanol CH3OH. Czyli rozni sie tylko o CH2. Ma wiec podobne
      wlasciwosci fizyko-chemiczne np podobna temperature wrzenia i trudno sie go
      calkowicie pozbyc w trakcie np rutynowej destylacji. Trzeba wyrzucic bardzo
      duzo etanolu a zawsze troche szkoda no nie.
      pijak
      • Gość: Pijak 2 Re: Alkohol. Kac IP: *.dialin.sfu.ca 30.04.01, 06:11
        Ale podczas fermentacji alkoholowej weglowodanow nie powinien tworzyc sie
        metanol ???
    • Gość: umiarek Re: Alkohol. Kac IP: 192.168.5.* 31.12.01, 18:36
      pierwszy raz miałem kaca w wieku 19 lat,obecnie mam około 50 lat i kilkanaście
      potężnych kaców za sobą.wypowiem się w punktach.
      1.moje objawy:świetne samopoczucie w trakcie picia i po .potem smacznie śpię do
      5 godzin.potem się budzę,i mam nudności,nigdy nie boli mnie głowa/to ciekawe,na
      kacu nigdy nie bolała mnie głowa,natomiast mam zwykłą chorobę
      lokomocyjną,wymiotuję.wszystko,nawet wodę mineralną./jest jeszcze gorszy
      objaw,to ból psychiczny,że było się pijanym:tzw.katzenjamer i "stop klatka".o
      tym autor listu nie wspomniał.właściwie całego kaca można by zamiennie
      nazwać:stop klatka,jakiś przykry kadr zatrzymany w głowie.i to męczy.to nie ma
      nic wspolnego ze zwykłym bólem głowy.
      2.co mi pomaga?nic.absolutna głodówka i znoszenie zgagi.jeśli popiję
      wodą,natychmiast mam krążenie wizji,nudności,wymioty.żadne zakąski,kliny,itp.po
      prostu głodówa.odliczam czas.w 8-9 godzin po skończeniu picia czuję,że dno
      kryzysu mam już za sobą.wówczas zdecydowaną poprawę osiągam dzięki:piciu
      drobniutkimi łyczkami 1/4 l.wody mineralnej ze szklanego naczynia/plastyk
      szkodzi/schłodzonej do temperatury prawie zera/warto sobie trochę wody
      przygotować zawczasu/.po pół godzinie czuję,że znów jestem sobą,dobry wynik
      utrwala rozcieńczony kompot wiśniowy w temperaturze normalnej.po godzine jem i
      znów czuję się jak młody bóg.
      3.potwierdzam,że najbardziej szkodzą wódki gatunkowe,zwłaszcza ich
      mieszanie.czysta wódka,lub rozrobiona ze spirytusu,praktycznie nie powoduje
      kaca,chociaż na pewno na coś tam szkodzi.nie podzielam natomiast uwagi,że nie
      pomaga alka-prim lub zeltzer.pomagają,można je zastosować zamiast schłodzonej
      wody mineralnej.na kazdą głowę inne lekarstwo,niektórzy zalecają gorące
      napoje.ja po czymś takim od razu jestem ponownie pijany.no to bywajcie!dosiego
      roku!
    • Gość: WO Re: ZAMIAST PIJ PO PROSTU SPIJ !!! IP: *.dialup.optusnet.com.au 01.01.02, 15:51

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka