Dodaj do ulubionych

Wyrok na płuca

IP: *.chello.pl 25.05.06, 01:38
a ile Glaxo zapłaciło za pobyt dziennikarza, zeby napisał artykuł, którego
celem jest de facto presja na przepisywanie dwóch leków ich produkcji na
POPCh. No, chyba że to konkurencyjna firma...
Obserwuj wątek
    • Gość: komar do nata IP: 86.68.58.* 25.05.06, 02:20
      maniakalne przypisywanie komus czegos, czego nie zrobil to tez choroba, i to
      bardzo grozna dla otoczenia...
      • Gość: RADECKI Re: do nata IP: *.bb.online.no 25.05.06, 09:46
        moze ja cos zrobie wtym przypadku.

Moj uvestor ma ojca 73 lata z KOLS to to samo tylko på Skandynavsku..

Otoz ja lecze te chorbe SKUTECZNIE i w podskokach 3 n miesiac i sukcess czlek
        prawie nie wstawl z krzesla..

Macie jakis pomysly proze o dobrego dla ludzkosci tzw e-maila
        bizwater@hotmail.com 0047 986 738 00 Oslo

Pozdrwiam i zycze rozwaznego i sceptycznego kontaktu-nowa ekonomia kaju w
        takim razie KOLS dolary widze na horyzoncie!

• Gość: Zenon Słaby Re: do nata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:04
          A mógłbyś po polsku?
          • madcio Re: do nata 25.05.06, 13:08
            On żyje sobie na swojej własnej Różowej Planecie. Na tym forum jest jeszcze parę
            jego postów. Na profesjonalną diagnozę psychiatryczną to za mało, ale mi
            wystarczy. :)
          • Gość: eptesicus gdyby mógł to by napisał po polsku IP: *.chello.pl 25.05.06, 19:12
    • Gość: karollo do nata jeszcze ja.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:20
      niech zyją spiskowe teorie dziejów, matriksy, i inne zwierzątka...
    • 4g63 Re: Wyrok na płuca 26.05.06, 09:26
      a ja rzuciłem (po 10 latach) :),
      i stwierdzam, że cały ten nałóg jakiś przereklamowany jest ...

Pozdrawiam
    • Gość: sowa Re: Wyrok na płuca IP: 213.241.34.* 26.05.06, 17:09
      Tak, oczywiście za tym wszystkim stoją koncerny farmaceutyczne, a palenie tak na
      prawdę wcale nie szkodzi. A może nawet jest zdrowe? Może przydałby sie jakiś
      artykuł o środkach farmaceutycznych na manię prześladowczą ;)
      • Gość: Halina Re: Wyrok na płuca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 12:14
        Az sie niedobrze robi od textow:ze palenie jest wlasciwie zdrowe!Bylam wielkim
        palaczem,doprowadzilam sie do stanu, w ktorym na ulicy mnie trzeba bylo
        podnosic bo kroku nie moglam zrobic samodzielnie a kaszel rozrywal mi pluca.
        Nie pale od lat kilkunastu,moze nie jestem zdrowa(podobno organizm nigdy sie
        nie oczyszcza)ale na pewno sprawna i calkiem niezle funkcjonuje.
        A co do koncernow-nigdy nie posilkowalam sie lekami,zmienilam jedynie tryb
        zycia wiec na mnie nie zarobili.
        • block-buster Ustalili,ze papieros oznacza smierc 27.05.06, 17:27
          To najwazniejsze.Kazdy papieros.U kazdego palacza.
        • Gość: scarlett_kapusta Re: Wyrok na płuca IP: *.warlock.pl 31.05.06, 10:42
          Gość portalu: Halina napisał(a):

skarbus, to byla ironia :P
    • Gość: eser Re: Wyrok na płuca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:27
      I jeszcze trzeba dodać, że usta i oddech palaczy pachną jak różany ogród, a
      zgnilizną jedzie od niepalących!!!
    • Gość: ija Re: Wyrok na płuca IP: *.icpnet.pl 31.05.06, 08:40
      Ludzie opamiętajcie się!!!!!Jak można mówić,żepapierosy nie szkodzą!!!! Sama
      paliłam kiedyś i wiem co znaczy nałóg. Dzisiaj właśnie coruję na tę
      chorobę.niezyczę nikomu tak złego samopoczuca.No i oczywiście bez leków nie ma
      mowy. Nie słuchajcie bredni ludzi nieodpowiedzialnych.No i oczywiście NIE
      PALCIE.Pozdrawiam .
      • diora Re: Wyrok na płuca 31.05.06, 10:05
        Po przeczytaniu tego artykułu i Twojej wypowiedzi cieszę się że rzuciłam ten
        okropny nałóg ponad rok temu.
    • Gość: K Re: Wyrok na płuca IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.06, 09:17
      Dlaczego silne narkotyki zwane papierosami są legalne.
      Palacz
    • the_dzidka He he he, kolejny "mundry" 31.05.06, 09:58
      1. Albo ja źle widzę, albo w tekście nigdzie nie pojawia się słowo Glaxo. To Ty
      je pierwszy napisałeś - ile Ci za to zapłacili? ;)))
      2. Nie tylko GSK produkuje leki łagodzące POChP.
      3. Oczywiście masz rację, nie nalezy wspominać o żadnych chorobach, nie
      uświadamiać ludzi, nie dawać żadnych porad, bo przecież to wszystko jest po
      cichu sponsorowane przez brzydkie firmy farmaceutyczne.
      4. Zapomniałes zadać jeszcze jedno dramatyczne pytanie, a mianowicie, "kto
      zasponsorował wyjazd dziennikarza do San Diego, bo my i tak dobrze wiemy, kto
      za tym stoi".
      Ogólnie podsumowując - nie bełkocz juz więcej.
    • kabja Re: Wyrok na płuca 31.05.06, 10:50
      A palcie sobie,ile chcecie! byle w swoich domach! wkurza mnie,że palicie
      wszędzie, np.na przystankach autobusowych, bo niby na dworze i wiatr rozwiewa
      dym. Ja chciałabym mieć zdrowe płuca,ale czy to możliwe,jesli nie mam wyboru?
      Jesli chcecie sie powoli zabijać, to prosze bardzo,ale każdy u siebie!!!!
      • obraza.uczuc.religijnych Idę sobie ostatnio a tu stoi wielki komin i dymi. 31.05.06, 12:14
        Jak się wkurzyłem i nakrzyczałem na niego, że to nieładnie, że ja niepalący
        jestem! Wkurzamnie ten brak wyboru. Albo spaliny z samochodów-gdzie mój wybór?
        Stoje sobie na przystanku autobusowym a autobus smrodzi. Skandal!
        • Gość: Mati Re: Idę sobie ostatnio a tu stoi wielki komin i d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 00:58
          Kominów i samochodów nikt nie wprowadza do lokali. Dym z komina bądź z
          przejeżdżających obok samochodów ma zerową uciążliwość w stosunku do osoby
          palącej. Od osoby, która paliła na przystanku papierosy i następnie wchodzi do
          autobusu, czuć wyraźny, intensywny smród. Smrodu spalin od osób stojących na
          przystankach jakoś nie czuć.

To nie jest poprawność polityczna, ale walka z nałogiem mającym w d.
          jakiekolwiek normy współżycia społecznego.
    • Gość: jaracz Na szczęście marihuana nie uszkadza pęcherzyków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:58
      płucnych, chroni także płuca przed rakiem, zawiera tylko 1/3 szkodliwych
      substancji zawartych w papierosach i pali się jej (wagowo) kilkadziesiąt razy
      mniej niż papierosy.

Po za tym jest szkodliwa (skurcza oskrzela) - jednak trzebaby naprawdę dużo
      palić aby doprowadzić do choroby wymienionej w artykule która zresztą nigdy nie
      będzie tak ostra jak w przypadku papierosów (będą pęchęrzyki).

Dlatego właśnie nie pije, nie pale petów ale ziela jakoś od 9-10 lat nie mogę
      sobie odmówić - o dziwo jak narazie kondycja fizyczna utrzymuje się na wysokim
      poziomie (spokojnie przejeżdżam 30 km na rowerze).
      • van_monster Re: Na szczęście marihuana nie uszkadza pęcherzyk 31.05.06, 13:16
        "chroni także płuca przed rakiem"

:)) :)) :))

chyba właśnie się najarałeś, hehehehehe
        • Gość: jaracz Śmiej się ale ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 13:01
          Nie, nie najarałem się - taki jest wynik ostatnich badań które zostały
          przeprowadzone przez amerykanów, z jednej strony zioło zawiera substancje
          powodujące raka ale z drugiej substancje zabijające komórki rakowe - z przewagą
          działania tych drugich.
    • daysleeper Re: Wyrok na płuca 31.05.06, 12:03
      "Po dokładnym przebadaniu grupy 56 palących kobiet i mężczyzn okazało się, że
      kobiety z reguły zaciągają się papierosem znacznie częściej i wypalają go do
      samiutkiego końca."

Co to znaczy "znacznie częściej"? Chyba po to sie pali, zeby sie zaciagać za
      kazdym razem... przynajmniej ja tak robie. I też pale do konca... :]

P.S. tyle sie juz naczytałem o szkodliwości palenia, ze chyba najwyższy czas
      rzuc czytanie... :]
      • Gość: pewex Re: Wyrok na płuca IP: *.cyberlex.pl 31.05.06, 13:27
        ja nie palę do końca jakieś 1,5-2cm przed ustnikiem gaszę :) i nie zawsze się zaciągam :))) czasem sobie kółka popuszczam, czasem ogromne kłębisko wypuszczam tak dla zabawy, a kobiety owszem często do końca aż do "pomarańczowego szaleństwa" :)))
      • larwinia Re: Wyrok na płuca 31.05.06, 15:54
        wiecej razy zaciagaja sie jednym papierosem, kumasz? mozesz zaciaganc sie
        pietnasie czy dwadziescia razy i one sie zaciagaja wiecej razy
    • obraza.uczuc.religijnych Doprawdy zabawna jest już ta antynikotynowa 31.05.06, 12:09
      politpoprawność. Wszystkie mendia marnuja tylko czas na te bzdety.
    • tralala31 PIER**** nie pale;) 31.05.06, 12:33
      6 lat palenia mi styka ide spuścić szlugi w kiblu
      www.cotynato.prv.pl
      • Gość: palacz Artykul jest ok. Część reakcji -trochę histeryczna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.06, 15:32
        ...z tego, co na temat POChP do tej pory wiem, to artykul jest jak najbardziej
        rzetelny. Dobrze, że ostrzega.

Za malo jest rzetelnej, ale nie nachalnej oświaty zdrowotnej w kraju, w którym -
        oby nikomu nie dane bylo chorować, bo gdy najslabszy - będzie musial się
        zmierzyć również z chorą slużbą zdrowia.

A z tego, co wiem, to skutki POChP są rzeczywiście potworne, tylko doznaje się
        ich nie - mając lat 18, 20, 25, czy 30, tylko np. po 40tce - generalnie po
        kilkunastu i więcej latach palenia.

Trudno sobie to więc w ogóle wyobrazić jak się ma wlaśnie np. 20, a nawet 30
        lat, bo wtedy perspektywa bycia kiedyś 40latkiem (o 50-cio nie wspomnę) wydaje
        się tak odlegla i nierealna, że odrzuca się ją pod haslem "nie dotyczy".

Spirometria jest badaniem tak prostym i tak dostępnym, nawet w Polsce z koślawą
        SZ, że rzeczywiście każdy palacz powinien ją wykonać i potem powtarzać co jakiś
        czas.

Chodzi o stwierdzenie pojemności pluc, bo jej zmniejszenie w stosunku do norm
        obowiązujących dla danej kategorii wiekowej kobiet/mężczyzn może wskazywać na
        rozwój choroby.

Pozdrawiam palaczki/palaczy, życząc im i sobie powodzenia w zerwaniu z nalogiem.

PS
        ...bo nawet jeśli i mnie i pewnie Was denerwuje czasem nachalność i
        natarczywość dzialań antynikotynowych (np. odgórne nakazy, zakazy i
        zarządzenia), to faktem jest, że bez papierochów naszemu zdrowiu byloby
        lepiej...
        • Gość: mjk Re: Artykul jest ok. Część reakcji -trochę hister IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 16:38
          gdzie te badania robią, w szpitalu?
          • the_dzidka Re: Artykul jest ok. Część reakcji -trochę hister 31.05.06, 22:27
            W szpitalu, w przychodniach, w prywatnych gabinetach. badanie jest nieinwazyjne
            i krótkie, tylko trzeba się trochę wysilić, bo polega na wydmuchiwaniu
            powietrza przez ustnik "na komendę" pielęgniarki. Spirometr jest podłączony do
            komputera, który natychmiast podaje wynik. Naprawdę nic strasznego!!
    • neiden Re: Wyrok na płuca 31.05.06, 23:26
      palenie; kaszel,dusznosc,zmeczenie = smierc w trybie przyspieszonym.
    • Gość: Shannon Re: Wyrok na płuca IP: 80.240.163.* 01.06.06, 07:25
      To co?moze ziółka trzeba palić??:)
      Czytałem ostatnio ze bardzo sa healthy:-))
    • Gość: ixa Wyrok na płuca IP: 80.51.118.* 28.03.07, 12:38
      Nigdy nie paliłam papierosów i od 3 lat lecze pochp, serevent, atrovent,
      flixotide dysk.Jakoś sie trzymam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka