Gość: xyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 21:20 jeżeli to prawda to co nowego z tym się dzieje: www.oswirus.krakow.pl/cat_14/gyroscope/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
llukiz Re: Co o tym sądzicie? 16.02.07, 12:22 Tyle nowego sie dzieje, że dalej nie udało im się zrobić to w sposób taki by wykluczyć tarcie, więc wszyscy z nich polewają. Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Ilukiz wypisuje bzdury!!! 16.02.07, 15:45 tarcie wyeliminowalismy juz dawno jako mozliwosc interpretacyjna. Interesuja nas pozostale fenomeny np. zmiana czestotliwosci kwarcu podczas rotacji rzedu kilkunastu Hz oraz wplyw materialu dysku rotora na "zmiane" oporow ruchu. Jest dobrze i bedzie jeszcze lepiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Ilukiz wypisuje bzdury!!! IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.07, 15:55 Odwagi chlopaki, moze zbudujemy polskie perpetum mobile ! Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Ilukiz wypisuje bzdury!!! 17.02.07, 00:55 > zmiana czestotliwosci kwarcu a co to jest częstotliwość kwarcu? > oraz wplyw materialu dysku rotora na "zmiane" oporow ruchu Co stwarza opory ruchu poza tarciem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Kwarc? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 17.02.07, 05:27 top9 napisał: > Interesuja nas > pozostale fenomeny np. zmiana czestotliwosci kwarcu podczas rotacji rzedu > kilkunastu Hz O właśnie. Co dokładnie z tym kwarcem, bo zauważyłem już kiedyś u Was na rysunku wirnika wnękę na generator kwarcowy ale nie było szczegółów. Zastanowiło mnie, w czym tkwi wyjątkowość w Waszych badaniach tego fenomenu? Kwarc poddany przyspieszeniu dośrodkowemu przecież powinien zmieniać swoją częstotliwość w czasie rotacji bo takie są jego własności. W literaturze przewija się najczęściej względna wartość zmian częstotliwości od przyspieszenia ok. 2E-9/g a w praktycznych przypadkach mogąca wynosić ok. 1E-7/g co daje wartość zmiany częstotliwości drgań niezbyt trudną do wykrycia nawet przy małych przyspieszeniach. Druga sprawa to efekty na mocowaniach kwarcu. Przykładowo, jeden z producentów deklaruje że po narażeniu rezonatora na przyspieszenia, co prawda głównie udary i wibracje, częstotliwość może odjechać aż do 5ppm. Jakoś trudno mi wyobrazić sobie coś obiecującego w Waszych obserwacjach, tym bardziej że temat wpływu przyspieszenia na kwarce był już od dawna bardzo intensywnie rozpracowywany. Jak się domyślam ta intensywność mogła wynikać także z militarnych zastosowań. Zauważyłem że dużo w tej dziedzinie robił w latach 60 ubiegłego wieku J.M.Ratajski z IBM i jego akurat prace z tamtego okresu przewijają się często do dziś w piśmiennictwach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Drgania? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 17.02.07, 06:40 Coś mi wpadło do głowy odnośnie tych Waszych podstawowych doświadczeń z wirnikami i tego nieokreślonego czynnika hamującego, który obserwujecie. Przeglądając te różne materiały o wpływie przyspieszenia na kwarc zauważyłem że problem wpływu stałego przyspieszenia to jedna rzecz ale też ważną dziedziną tych badań jest badanie wpływu różnego rodzaju wibracji okresowych czy stochastycznych na bardziej złożone sprawy typu n.p. czystości widmowej generowanych kwarcem drgań itp. . I wracając do Twoich wirników zastanawiam się właśnie, czy rozważaliście może umieszczenie wewnątrz wirnika, podobnie jak ten generator, jakiegoś czułego choć nie koniecznie wykalibrowanego czujnika drgań n.p. piezoelektrycznego i przetransmitowanie sygnału z niego na zewnątrz? Podejrzewam że jakieś drgania będą na pewno, bo wydaje mi się rzeczą praktycznie niemożliwą, by nawet super dokładne wytoczenie rotora czy jego dokładne wyważenie zapewniło całkowitą symetrię rozkładu masy w wirniku. A to w połączeniu z nieidealną sztywnością osi i założonym stopniu swobody oraz różnymi innymi zjawiskami n.p. turbulencji w warstwie powietrza, zjawisk na łożyskach itp., może powodować powstanie jakiś złożonych drgań w różnych osiach, których energia będzie rozpraszana częściowo w materiale wirnika oraz przenoszona i rozpraszana m.in. w sztywnym jarzmie. Może akurat za pomocą takiego czujnika dało by się zaobserwować wyraźną ilościową różnicę w amplitudzie czy widmie tych drgań w przypadkach gdzie zauważyliście znaczące zmiany siły hamującej w seriach o różnych kierunkach obrotu itp. co pewno przybliżyło by poznanie przyczyn tych niewytłumaczalnych dotychczas zjawisk. Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Drgania? 17.02.07, 07:50 pewnuie, ze sa drgania i Twoj pomysl z wkladka piezoelektryczna jest do zrobienia i pewnie go zrobimy. Tylko drgania nie powinny zalezec od typu (direction)rotacji a w naszych badaniach ta zaleznosc jest ewidentna. Mozna zmieniac czestotliwosc kwarcu f0 na czestotliwosc 3/2 f0; 5/2 f0,... i ta zmiana utrzymuje sie w zaleznosci od materialu rotora od tygodnia do miesiaca. Robimy to i o tym w serwisie PAP mowi Dziekan UJ potwierdzajac nasze wyniki - widzial to po prostu i stwierdzil zreszta bardzo slusznie ze czestotliwos rzedu 30 Hz przy rozmiarach rotorow kilka cm nie moze dawac takich zmian czestotliwosci a daje! Oczywiscie nalezy "odpoiednio" ten kwarc umiescic na tym rotorze - jak to opublikujemy to bede mogl napisac wiecej. Odpowiadam Ci bo zauwazylem, ze Twoje posty sa zawsze ciekawe nie tylko merytorycznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Drgania? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 17.02.07, 09:03 top9 napisał: > pewnuie, ze sa drgania i Twoj pomysl z wkladka piezoelektryczna jest do > zrobienia i pewnie go zrobimy. Nie wiem czy jest sens, ale może gdyby łożyska osadzić na piezoelementach to było by coś bliżej wiadomo o drganiach przenoszonych na jarzmo. > Tylko drgania nie powinny zalezec od typu > (direction)rotacji a w naszych badaniach ta zaleznosc jest ewidentna. Nie powinny ale gdzieś jeszcze ta asymetria powinna jednak wystąpić, może jednak w tych drganiach. Przecież w Waszym eksperymencie ogólnie mówiąc rozproszenie energii zależy od kierunku obrotów a przecież też nie powinno. Tak sobie myślę czy czasem te mikrodrgania mogą być na tyle złożone że może dochodzić do zjawiska chaosu deterministycznego, gdzie mała różnica warunków początkowych skutkuje dużą zmianą wyniku. > Mozna zmieniac czestotliwosc kwarcu f0 na czestotliwosc 3/2 f0; 5/2 f0,... i ta > zmiana utrzymuje sie w zaleznosci od materialu rotora od tygodnia do miesiaca. Z tym kwarcem to przyznam że mi teraz zaciemniłeś jeszcze bardziej sprawę, ale rozumiem że teraz nie możesz jeszcze ujawniać szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Drgania? 20.02.07, 11:12 masz ciekawe koncepcje i mysle, ze w tym co napisales jest "cos" - na pewno trzeba te mikrodrgania jakos zmonitorowac i wkladka piezoelektryczna to umozliwilaby. Mikrodrgania zalezalyby tez od tworzywa z jakiego zrobiony jest dysk rotora... Z kwarcem wcale mnie nie dziwi, ze sie dziwisz bo to mysle normalna reakcja - wielkosc tej zmiany i utrzymywanie sie przez okres czasu zalezny od materialu dysku rotora dla nas rowniez jest szokujacy nadal pomimo faktu iz sobie ten efekt jest przez nas badany i go spokojnie mozemy wywolac... Mysle, ze na interpretacje tego trzeba bedzie jeszcze poczekac i troche "domierzyc" i "przebadac". Dzieki za wnikliwe i interestujace posty! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia 5kg. Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperymentu? IP: 217.153.61.* 20.02.07, 13:25 Swieże spojrzenie może wiele wnieść nowego. A z kilku zdań które wymieniliście między sobą wnioskuję, że moglibyście owocnie współpracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonard3 Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.07, 16:30 Chlopaki , a nie zapomnijcie opatentowac jak nalezy i bogaccie sie ku chwale ojczyzny. Good luck Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment 23.02.07, 09:12 z przyjemnoscia i mysle z korzyscia dla eksperymentow wspolpracowalbym z W++ - moze wyrazi na to ochote i jakos bedziemy z soba wspolpracowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 26.02.07, 07:51 top9 napisał: > z przyjemnoscia i mysle z korzyscia dla eksperymentow wspolpracowalbym z W++ - > moze wyrazi na to ochote i jakos bedziemy z soba wspolpracowac! Naprawdę miło mi to słyszeć. Dzięki. Tyle że wokół tego eksperymentu występuje niestety problem delikatnej natury, doprowadzający na przykład niektórych forumowiczów jakiś rodzaj niepokoju poznawczego, prowadzący nawet do wyzwolenia jakiś emocji, jak i mnie się zdarzyło parę miesięcy temu. Ale to kwestia raczej formułowania jakiś wniosków i tworzenia pewnej specyficznej aury wokół tych badań a nie samego eksperymentu, który jest, trzeba przyznać, dość ciekawy i intrygujący. Wracając do naszej dyskusji o piezo pod łożyskami. Tak pobieżnie zaglądnąłem do tematu wibroakustyki układów wirujących na łożyskach i widzę że widmo drgań łożysk np. kulkowych bardzo zależy od ich stanu itp. co jest oczywiste, ale i też że widmo, jest dość złożone a tylko niektóre jego elementy można powiązać z konkretnymi, jednoznacznie się dających sklasyfikować, zjawiskami. Tak myślę, jeśli nawet w Waszych wirnikach dało by się zaobserwować znaczącą korelację zmienności widma drgań z anomaliami czasu zwalniania to jeszcze chyba długa droga do oszacowania jaki jest energetyczny udział przenoszenia drgań na jarzmo w całym bilansie rozpraszania energii kinetycznej tych wirników. Ale wiadomo by było przynajmniej "którędy" ta energia wychodzi. Tyle że ciągle pozostaje otwarty problem, jak się ma do tego "historia" danego wirnika. A co do kwarców to nie miałem na myśli że Wasza obserwacja mnie dziwi a raczej to że po prostu za mało wiem o szczegółach, by się w ogóle jakoś ustosunkować. Bo rozumiem że nie możesz teraz zdradzać szczegółów, ale np. stwierdzenie że Wam poszło o kilkadziesiąt herców to mi bardzo mało mówi. Nie znam przykładowo częstotliwości i rodzaju rezonatora, układu w jakim pracuje itp. a generatory kwarcowe jak wiadomo zmieniają częstotliwość pod wpływem różnych czynników, czy to chwilowo czy w sposób trwały, więc nie mam jeszcze jak widzisz, podstaw do podzielania fascynacji wynikami. Ciekawi mnie kiedy planujecie opublikować opis i wyniki tych obserwacji z kwarcami? Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment 01.03.07, 06:13 podobna koncepcje zwiazana z drganiami przedstawil na usenecie pare miesiecy temu Wieslaw Bicz z Wroclawia. Nie wiemy kiedy opublikujemy wyniki badam kwarcu bo musimy czesc pomiarow powtorzyc - spowosowane jest szokujacymi wynikami - szokujacymi takze dla recenzentow. Na razie skupiamy sie nad materialem dysku rotora oraz pomiarami z dodatkowymi elementami rotora - sa po prostu dla nas wazne, mniej szokujace i kontynuuja ro co juz opublikowalismy. Ponadto zespol sie rozdzielil - czesc zostala w Krakowie a Ja sie przenoslem do opolskiego - to znowu dodatkowa komplikacja. I najwazniejsze - robimy badania za calkowicie wlasne srodki - jakos zadna uczelnia nie jest zainteresowana w finansowaniu nawet czesciowym naszych badan - mysle ze to typowo polski brak wyobrazni i kalkulacji zyskow. Reasumujac powoduje to marnowanie czasu, ktory mozna byloby wykorzystac na badania i konsupcje profitow z tych badan chociazby z technicznych zastosowan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 15:04 gratuluje samozaparcia i skoro to robicie tracac na to wlasne finanse to mysle, ze wyniki doswiadczalne musza byc bardzo ciekawe!!! W Polsce trudno cos badac jezeli jest jak napisales "szokujace" nawet jak latwo weryfikowalne doswiadczalnie... Moze ktos w normalnym naukowo swiecie to sprawdzi i to Wam pomoze! Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment 05.03.07, 16:29 Do sprawdzeni tych rewelacji wystarczy wiedza z liceum. A im się nawet nie chciało powyliczać jak siła tarcia zmienia się z ciężarem krążka i jakie mogą wystąpić jej fluktuacje. W ogóle olali sprawę tych łożysk. Wszyscy im o tym mówili, a oni i tak dalej w zaparte że to nie mogą być łożyska, że to raczej muszą być czary. Szkoda nawet o tym pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment 05.03.07, 17:58 llukiz napisał: > Do sprawdzeni tych rewelacji wystarczy wiedza z liceum. A im się nawet nie chci > ało > powyliczać jak siła tarcia zmienia się z ciężarem krążka i jakie mogą wystąpić > jej fluktuacje. W ogóle olali sprawę tych łożysk. Wszyscy im o tym mówili, a on > i > i tak dalej w zaparte że to nie mogą być łożyska, że to raczej muszą być czary. > Szkoda nawet o tym pisać. po pierwsze: Ilukizku jakbys mial wiedze przynajmniej na poziomie liceum to zauwazylbyc co nieco np. jakich i dlaczego lozysk uzylismy! np. to ze tarcie nie zalezy od "direction" czyli typu rotacji jest dla obu typow rotacji takie same; np.zauwazylbyc ze "dziwne" zmniejszenie tarcia nastepuje przy naprzemiennym typie rotacji... i ze np. za dlugo sie utrzymuje ten stan; np.tarcie lozysk nie powinno a zalezy od materialu dysku rotora... po drugie Ilukizku: napisales "wszyscy im o tym mowili" skad niby to stwierdzenie - czyzbys dysponowal wiedza objawiona i "wiedzial" o wszystkich wszystko! po trzecie Ilukizku: jak sie ma taki iloraz inteligencji jaki reprezentujesz w postach to powinienes dzialac na innym forum niz Nauka - prosciej - abys zrozumial wreszcie cokolwiek: to ze czynnie dzialasz na forum Nauka nie oznacza zes inteligentny z definicji! po czwarte: nie mam czasu na odpowiadanie na Twoje "gleboko merytoryczne" uwagi! Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment 05.03.07, 23:46 > np.tarcie lozysk nie > powinno a zalezy od materialu dysku rotora tarcie łożysk powinno zależeć od masy rotora. Ale wy się tą kwestią w ogóle nie zajmujecie. Różne materiały mają różną masę więc i różne tarcie. Poza tym i tak u was fajnie wszystko, a tarcia i tak nie zmierzyliście i nie zamierzacie zmierzyć i nadal bzdury wypisujecie. Życzę więc powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment 06.03.07, 18:33 llukiz napisał: > > np.tarcie lozysk nie > > powinno a zalezy od materialu dysku rotora > > tarcie łożysk powinno zależeć od masy rotora. Ale wy się tą kwestią w ogóle nie > zajmujecie. Różne materiały mają różną masę więc i różne tarcie. Poza tym i tak > u was fajnie wszystko, a tarcia i tak nie zmierzyliście i nie zamierzacie > zmierzyć i nadal bzdury wypisujecie. Życzę więc powodzenia! > jak zwykle masz niezwykle wnikliwe uwagi! a co powiesz jak rotory maja taka sama wage a dyski rotorow sa z roznych materialow ... czy wg. Ilukiza efekt znika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 06.03.07, 04:11 top9 napisał: > np.zauwazylbyc ze "dziwne" zmniejszenie tarcia nastepuje przy naprzemiennym > typie rotacji... i ze np. za dlugo sie utrzymuje ten stan; np.tarcie lozysk nie > powinno a zalezy od materialu dysku rotora... Zgoda, nie powinno. A przynajmniej bezpośrednio ale czy nie można dopuścić czynnika pośredniego w tym zaskakującym ciągu przyczynowo-skutkowym? Jak choćby te, hipotetyczne co prawda jeszcze, drgania o zmiennych parametrach. Obecność drgań może przecież zmieniać w sposób znaczący współczynnik tarcia slizgowego a co za tym idzie miały by wpływ na wyniki eksperymentu. Przyznam że spodobała mi się ta hipoteza drgań, które mi tak wpadły do głowy z luźnego skojarzenia z tymi kwarcami, a jak zasygnalizowałeś już wcześniej zwrócił na nią uwagę znany autorytet od ultradźwięków, Wiesław Bicz. Choć oczywiście w tym przypadku pozostała by wciąż otwarta sprawa zależności historii wirnika do tych drgań ale byłby to już jakiś postęp. A rozumiem pewne widoczne rozdrażnienie llukiza, bo sam też nie czuję komfortu patrząc na pewne aspekty budowania hipotez przez Was wokół wyników tych eksperymentów, które by może ruszyły od strony interpretacyjnej z moim zdaniem, martwego punktu. Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Dot top9: Może zaproście "w++" do eksperyment 06.03.07, 06:37 wydluzenia czasu rotacji sa zbyt duze ( mielismy 10-krotne) i za dlugo sie utrzymują aby traktować to jako przypadek ponadto ten "przypadek" jest scisle zwiazany z materia dysku rotora. Wywazony rotor zaleznie z jakiego materialu ma dysk roznie reaguje na typ rotacji a wiec nie moze to byc efekt lozysk ... bo co lozyska maja do materialu dysku rotora jezeli wszystkie rotory byly robione i wywazane przez zaklad mechaniki precyzyjnej najlepszy w Krakowie! Hipoteza drgan jest najbardziej nosna i pozwala wiele wyjasnic choc jeszcze nie wszystko w naszych badaniach - jeden z recenzentow JTP jest akustykiem i byc moze dlatego recenzje byly tak pozytywne. Recenzenci Physical Rev. Letters bardzo szybko "odczepili" sie od tarcia lozysk i twierdzili, ze to sa efekty tarcia wewnetrzego dysku rotora. Interpretacja jest wiec zwiazana z wnetrzem rotora a nie zewnetrznymi lozyskami wg. nich. Mi tez sie podoba hipoteza drgan choc sam pracuje nad inna interpretacja i mysle ze ta interpretacja jest ogolniejsza i drgan wcale nie wyklucza jako efekt wtorny ale znaczacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Czy są wyniki sprawdzające? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 12:36 Czy są jakieś wyniki badań innych badaczy sprawdzające opisane w publikacji eksperymenty ? Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Czy są wyniki sprawdzające? 24.02.07, 13:26 nie ma. Bo jak ma ktoś dobre łożyska i kręci w próżni to dyski wirują w nieskończoność i nie da się nic mierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Czy są wyniki sprawdzające? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 11:06 ależ Ty jesteś złośliwy! z materiałów na stronie chyba nie korzystałeś lub nic nie zrozumiałeś.A może to typowa zawiść? Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Czy są wyniki sprawdzające? 05.03.07, 16:12 > ależ Ty jesteś złośliwy! z materiałów na stronie chyba nie korzystałeś lub nic > nie zrozumiałeś.A może to typowa zawiść? Dlaczego złośliwy? Kręcą różnymi dyskami w różne strony, dyski im się kręcą raz krócej raz dłużej. Wiadomo że dysk hamuje pod wpływem tarcia. Czy coś przeoczyłem? Czy może są inne przyczyny wyhamowania dysków? Jeśli znasz inne to może podaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonard3 Re: Czy są wyniki sprawdzające? IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.07, 16:54 xyz, nie dajcie sie zrazic. Pomodlcie sie do Boga o blogoslawienstwo i optymistycznie do pracy. Niech zyje Polska Nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomeK Re: Co o tym sądzicie? IP: *.physd.amu.edu.pl 06.03.07, 14:24 Temat dawno przerabiany.Można pogadać jak coś nowego się pojawi.Np. zdjęcia mikroskopowe powierzchni trących albo użyte zostanie łożysko gazowe.Na razie tarcie wydaje się być najlepszym rozwiązaniem (odrzucone, bo niezidentyfikowani trybolodzy tak powiedzieli - zapytana przeze mnie trybolożka mówi zaś, że to jednak ono). Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Co o tym sądzicie? 06.03.07, 18:44 Gość portalu: TomeK napisał(a): > Temat dawno przerabiany.Można pogadać jak coś nowego się pojawi.Np. zdjęcia mik > roskopowe powierzchni trących albo użyte zostanie łożysko gazowe.Na razie tarci > e wydaje się być najlepszym rozwiązaniem (odrzucone, bo niezidentyfikowani tryb > olodzy tak powiedzieli - zapytana przeze mnie trybolożka mówi zaś, że to jednak > ono). jezeli potrzebujesz zdjec mikroskopowych powierzchni tracych to zrob sobie je sam lub namow innych bo od nas sie tego nie doczekasz! a dlaczego? wystarczy pomyslec aby na to odpowiedziec! podobnie nie mamy zamiaru robic pomiarow na lozyskach gazowych,... z tych samych przyczyn.Uzywalismy lozysk stozkowych (iglowych) bo jak latwo zauwazyc scieraja sie ("wyoblenie szpica")i rosnie moment sil tarcia a wiec czasy ruchu powinny sie skracac ( w jak napisales wielokrotnie omawianym temacie oraz na naszej stronie to jest!)...Prosciej twierdzisz, ze scieranie sie ostrza powoduje zmniejszanie sie sil tarcia to tak jakbys twierdzil: ze pod wplywem erozji gory zwiekszaja swa wysokosc i sa "ostrzejsze". Zakladajac, ze masz racje: metalowy (teflonowy) dysk po miesiacu (tygodniu)spoczywania odtwarza pierwszy pomiar a wiec sugerujesz, ze spoczywajacy rotor powoduje "pdrastanie" szpica lozysk stozkowych! Nie sadzisz, ze to bzdura? Na lozyskach kulkowych tez to jest i tam tez chcesz ogladac powierzchnie kulek? powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Co o tym sądzicie? IP: *.uni.opole.pl 10.03.07, 09:52 może nie ma po prostu ciał doskonale sztywnych jak zakładamy dla wygody racunków? może nalezy to trktowac jako rotacja "pojemnika" wypełnionego ciałem stałym o wewnetrznym stopniu swobody - w koncu w środku wszystko "wiruje" i to większość tego "wirowania" jest wirowaniem swobodnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: Co o tym sądzicie? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 10.03.07, 10:40 Gość portalu: student napisał(a): > może nalezy to trktowac jako rotacja "pojemnika" wypełnionego ciałem > stałym o wewnetrznym stopniu swobody - w koncu w środku wszystko "wiruje" i to > większość tego "wirowania" jest wirowaniem swobodnym? W mosiądzu? W aluminium? Eeeeee.... Przecież na to są testy, jak np. test czy jajko jest surowe czy gotowane. Kręcisz, zatrzymujesz i puszczasz. Jak się zacznie kręcić samo to ma wewnętrzny stopień swobody czyli surowe. A dla metalowych wirników czegoś takiego nikt przecież nie odkrył. To w czym innym rzecz i za duży wynikowy czynnik w pomiarach jak na hipotezę "płynnego" metalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prymus Re: Co o tym sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 17:40 wystarczy przyjac ze istnieje wewnetrzny moment pedu aby wiekszosc tych "anomalii" przestala byc anomalia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
top9 cos w tym jest! 14.03.07, 17:07 w opublikowanym artykule piszemy, ze eksperymenty wskazuja na dodatkowy "wewnetrzny" stopien swobody i nawet recenzenci Physical Rev. Letters pisali o twrciu wewnetrznym ktory jaikims tam wewnetrznym stopniem swobody jest... Jezeli wewnetrzny stopien swobody istnieje to implikuje to wewnetrzny np. moment pedu...Ale to tez jest "anomalia" choc czesc pozostalych anomalii likwiduje! w++ wskazal slusznie, ze wielkosc "anomalii" jest kluczowa i zastanawiajaca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Co o tym sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 15:44 dlaczego nie jest o trym głośno? Odpowiedz Link Zgłoś
realista14 Re: Co o tym sądzicie? 18.03.07, 17:19 Gość portalu: xyz napisał(a): > jeżeli to prawda to co nowego z tym się dzieje: > www.oswirus.krakow.pl/cat_14/gyroscope/ pewnie "umiera" bo prawdą jest niestety... a w Polsce słowo prawda jest źle kojarzone!!! Może w UE lub Hameryce, ktoś to "odkryje" na nowo... i może o to właśnie niektórym chodzi? Ciekawe jest milczenie niejakiego orkana2007 na TN (Tytlko Nauka), zaczął to sprawdzać i miał napisać co z wynikami i nagle cisza?! Zresztą TN chyba też umarło z tego powodu, iż o tym pisano... Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Co o tym sądzicie? 18.03.07, 18:17 > Ciekawe jest milczenie niejakiego orkana2007 na TN (Tytlko Nauka), zaczął to > sprawdzać i miał napisać co z wynikami i nagle cisza?! Zresztą TN chyba też > umarło z tego powodu, iż o tym pisano... No rewelacja. Na przyszłość ostrzegaj by nie czytać popijając herbatę, bo aż się zakrztusiłem ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meritum Re: Co o tym sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 13:16 Problem z wirowaniem jest znany od dawna, a rozwiązanie pewnie również jest znane tu, czy tam. Niestety, ale to rozwala oficjalne zatwierdzone modele elektromagnetyzmu... a w zasadzie cały ten kwantowy bigos pojęciowo-koncepcyjny, który oczywiście góruje nad zdrowym rozsądkiem ... jak każda głupota, w rzeczy samej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ] Re: Co o tym sądzicie? IP: *.rtk.net.pl 19.03.07, 15:39 Chyba tylko stan oszołomienia jakiegoś byłby tu usprawiedliwieniem. To raczej normalnie niepojęte: jak zdrowy rozsądek może uznać dominację czegoś z tym rozsądkiem niezgodnego? Jak oszołomieni to tłumaczą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meritum Re: Co o tym sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 18:59 > Chyba tylko stan oszołomienia jakiegoś byłby tu usprawiedliwieniem. > To raczej normalnie niepojęte: > jak zdrowy rozsądek może uznać dominację czegoś z tym rozsądkiem niezgodnego? > Jak oszołomieni to tłumaczą ? Uważaj, bo oszołom to określenie już zarezerwowane przez nowoczesnych fizyków - określają tak ludzi naiwnych, próbujących zrozumieć fundamentalne prawa i zasady przyrody. Swoje stanowisko tłumaczą w klasyczny sposób: człowiek jest istotą ograniczoną, rozum jest tylko zbiorem nawyków z życia codziennego... Nic nowego - w historii już wielokrotnie tak argumentowano - dobro wyższe, okres przejściowy, 'czystość' rasy, zbawienie duszy, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ] Re: Co sądzicie? IP: *.rtk.net.pl 19.03.07, 19:33 Wobec czego wymiękli z rozumem, czego wyższość uznali ? Chyba nie była to tylko matematyczna poprawność modeli i ich początkowa zgodność doświadczalna ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ] P.s. IP: *.rtk.net.pl 19.03.07, 20:14 > Chyba nie była to tylko matematyczna poprawność modeli i ich początkowa > zgodność doświadczalna ? Jest to zaledwie warunek konieczny do poprawnego opisu rzeczywistości, wcale nie wystarczający - co można wykazać dowodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meritum Re: Co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 20:52 > Chyba nie była to tylko matematyczna poprawność modeli i ich początkowa > zgodność doświadczalna ? Tak było, plus problemy z wyjaśnieniem kilku zjawisk, i prawdopodobnie próba ukrycia czegoś istotnego (może ten klimacik - dwie wojny, rewolucje, komunizm). Pomógł w tym rozkwit algebry abstrakcyjnej, geometrii i topologii na początku XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ] Re: sądzicie? IP: *.rtk.net.pl 19.03.07, 21:32 Kto zap...? Kogo należałoby zaliczyć do grona podejrzanych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ] Re: sądzicie? IP: *.rtk.net.pl 21.03.07, 20:07 Gość portalu: ] napisał(a): > Kto zap...? > Kogo należałoby zaliczyć do grona podejrzanych ? Pod rękę co rusz to nawija się tu Madcio... Utrwalacze też będą rozliczani :] ...chociaż ostatnio zmiękła mu rura. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_teorie Re: Co sądzicie? 20.03.07, 18:56 Gość portalu: meritum napisał(a): > > Chyba nie była to tylko matematyczna poprawność modeli i ich początkowa > > zgodność doświadczalna ? > > Tak było, plus problemy z wyjaśnieniem kilku zjawisk, > i prawdopodobnie próba ukrycia czegoś istotnego > (może ten klimacik - dwie wojny, rewolucje, komunizm). > > Pomógł w tym rozkwit algebry abstrakcyjnej, > geometrii i topologii na początku XX wieku. Czy zatem ignorancja logiki poprzedziła rezygnację ze zdrowego rozsądku ? Dlaczego zaczęto rozwijać zwyrodniałe substytuty tj. logikę kwantową i logikę relatywistyczną ? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Co o tym sądzicie? 19.03.07, 20:39 ano to, że o tym słyszeliśmy... i jakoś średnio entuzjastycznie sie do tych rewelacji odnosimy... no ale cóz tam łosie, co to nawet zawodówki nie skończyły :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enzo Salviati Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. IP: *.Stanford.EDU 20.03.07, 08:05 j.w.t. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. 20.03.07, 15:54 Gość portalu: Enzo Salviati napisał(a): > j.w.t. > > Enzo czestotliwosc monitorowana elektonicznie poprzez promien swiatla - okolo 10 pomiarow na sekunde; rotory wykonane i wywazane przez zaklad mechaniki precyzyjnej najlepszy w Krakowie; male czestotliwosc rotacji i male masy rotorow a wiec i male obciazenia lozysk; lozyska rowniez wykonywane przez najlepszych specjalistow w Krakowie... Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. 20.03.07, 16:40 tylko ciekawe czemu hamuje... he he Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. 21.03.07, 08:21 Odpowiedź potwierdza mój komentarz. Skoro nie wiecie skąd się bierze efekt to eksperyment nie był dobrze kontrolowany. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pnt Re: pseudoeksperymenty... IP: *.rtk.net.pl 21.03.07, 10:37 To piękna idea aby myśl wyprzedzała czyn. W nauce często tak nie jest. Do wyników doświadczeń w skali mikro lub obserwacji w skali makro coraz częściej trzeba dorabiać coraz to nowe wyjaśnienia. Na poczekaniu tworzy się nowe hipotezy lub teorie, lub łata się stare. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: pseudoeksperymenty... 21.03.07, 11:58 Ale einstein nie obalił mechaniki newtona tylko ją uściślił. A z tymi kołami chcą ją chyba obalić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ru Re: pseudoeksperymenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 14:21 Trzeba uwzględnić okresowe zmiany momentu bezwładności wynikające z krążenia elektronów w atomach. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard_brightner Re: pseudoeksperymenty... 30.03.07, 23:04 Gość portalu: ru napisał(a): > Trzeba uwzględnić okresowe zmiany momentu bezwładności > wynikające z krążenia elektronów w atomach. Krążenie kojarzy mi się raczej z ruchem orbitalnym, podczas gdy najnowsza hybryda mechaniki kwantowej przewiduje ruch radialny tj. drgania elektropozytonu. Wymuszanie momentu pędu np. wirnika - na poziomie elementarnym powodowałoby reakcję w postaci przeciwdziałania zmianą wewnętrznego momentu pędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: pseudoeksperymenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 17:17 cieplo, cieplo,.. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard_brightner Protoeksperymenty... 01.04.07, 14:02 Gość portalu: ktos napisał(a): > cieplo, cieplo,.. Tak może pisać ktoś, kto wie wiele więcej. Wiesz Pan ? Chętnie poczytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Protoeksperymenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 17:27 "Wymuszanie momentu pędu np. wirnika - na poziomie elementarnym powodowałoby reakcję w postaci przeciwdziałania zmianą wewnętrznego momentu pędu."! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard_brightner Re: Protoeksperymenty... IP: *.rtk.net.pl 08.04.07, 19:01 Gość portalu: ktos napisał(a): > "Wymuszanie momentu pędu np. wirnika - na poziomie elementarnym powodowałoby > reakcję w postaci przeciwdziałania zmianą wewnętrznego momentu pędu."! " ! " Wyjątkowo oszczędny komentarz. Czy jesteś Pan Szkotem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teżprymus Re: Protoeksperymenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:34 prymus:"wystarczy przyjac ze istnieje wewnetrzny moment pedu aby wiekszosc tych "anomalii" przestala byc anomalia!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ru Re: pseudoeksperymenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 20:05 > Krążenie kojarzy mi się raczej z ruchem orbitalnym, podczas gdy najnowsza > hybryda mechaniki kwantowej przewiduje ruch radialny tj. drgania > elektropozytonu. Bardzo ciekawe, ale nic to zmienia w sprawie mechanizmu samego oddziaływania: ładunek, spin, potencjał, itd. - co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard_brightner Protoeksperymenty... 01.04.07, 13:59 Gość portalu: ru napisał(a): > > Krążenie kojarzy mi się raczej z ruchem orbitalnym, podczas gdy najnowsza > > hybryda mechaniki kwantowej przewiduje ruch radialny tj. drgania > > elektropozytonu. > > Bardzo ciekawe, ale nic to zmienia w sprawie mechanizmu samego oddziaływania: > ładunek, spin, potencjał, itd. - co to jest? Kwantowana byłaby masa i ładunek. Spin byłby zmienny i ciągły, związany z przekręcaniem postaci elektronowej w pozytonową (i odwrotnie) przez dwukrotny obrót składników. Ze spinem związane byłoby zmienne pole e-m (elektromagnesik). Więcej jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=48929234&a=48929234 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ru Re: Protoeksperymenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 04:50 > Kwantowana byłaby masa i ładunek. > Spin byłby zmienny i ciągły, związany z przekręcaniem postaci elektronowej w > pozytonową (i odwrotnie) przez dwukrotny obrót składników. Ze spinem związane > byłoby zmienne pole e-m (elektromagnesik). Spece od zimnej fuzji inaczej to wymyślili, a poza tym, to nie wyjaśnia czym jest ładunek, spin, pole em, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. 22.03.07, 18:52 enzo0 napisał: > Odpowiedź potwierdza mój komentarz. Skoro nie wiecie skąd się bierze efekt to > eksperyment nie był dobrze kontrolowany. > > Enzo > dziwna logika - jezeli faktycznie masz cos wspolnego z Stanford University to nie sadze, ze z naukami scislymi! Moja odpowiedz dotyczyla "rzekomo" zle kontrolowanego naszego eksperymentu i o ile pamietam nie pisalem nigdy na forach, ze " nie wiemy skad sie bierze efekt". Byc moze jest nawet przeciwnie i poszukiwalismy prostego, jednoznacznego doswiadczalnego potwierdzenia do naszych przemyslen teoretycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. 23.03.07, 09:21 > dziwna logika - jezeli faktycznie masz cos wspolnego z Stanford University to > nie sadze, ze z naukami scislymi! Szybko przeszedłeś do wycieczek osobistych, Watsonie :) > Moja odpowiedz dotyczyla "rzekomo" zle > kontrolowanego naszego eksperymentu i o ile pamietam nie pisalem nigdy na > forach, ze " nie wiemy skad sie bierze efekt" " Although we are at present unable to explain our results, we are confident that the effects we describe are real, large, reproducible and are not caused by experimental errors." "Nie umiemy wyjaśnić przyczyny tego zjawiska. Ujawniliśmy efekt doświadczenia i teraz teoretycy się nad tym głowią. Ale może to zmienić myślenie na temat podstaw mechaniki. Przeprowadzaliśmy te doświadczenia przez kilka lat na różnych żyroskopach i zawsze uzyskiwaliśmy ten sam efekt. Dokonaliśmy około 250 tys. pomiarów" - zaznacza Mazur. <- Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. 23.03.07, 16:39 enzo0 napisał: > > Moja odpowiedz dotyczyla "rzekomo" zle > > kontrolowanego naszego eksperymentu i o ile pamietam nie pisalem nigdy na > > forach, ze " nie wiemy skad sie bierze efekt" > > " Although we are > at present unable to explain our results, we are confident that the effects we > describe > are real, large, reproducible and are not caused by experimental errors." > > "Nie umiemy wyjaśnić przyczyny tego zjawiska. Ujawniliśmy efekt doświadczenia i > teraz teoretycy się nad tym głowią. Ale może to zmienić myślenie na temat > podstaw mechaniki. Przeprowadzaliśmy te doświadczenia przez kilka lat na różnyc > h > żyroskopach i zawsze uzyskiwaliśmy ten sam efekt. Dokonaliśmy około 250 tys. > pomiarów" - zaznacza Mazur. <- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 13:54 może troszeczke o tej interpretacji skoro ja macie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
top9 Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. 29.03.07, 21:54 np. tutaj: groups.google.pl/group/pl.sci.fizyka/browse_thread/thread/f76772eb26471276/0877be502941777c?hl=pl#0877be502941777c Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. 03.04.07, 11:02 Co to ma być? Jakieś półsłówka i bełkot o zderzaku Łagiewki - przedszkole? Słowem jest gorzej niż myślałem. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
teacher18 Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. 03.04.07, 15:01 alez ty jestes tepy enzo! ale za to jaki arogancki - czy w ten sposob chcesz sprawic wrazenie jakis to "wszechwiedzacy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samba Re: Kiepsko kontrolowane pseudoeksperymenty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 00:33 Może ktoś ma materiały dot. tej teorii energetycznej mechaniki J. Łagiewki. Odpowiedz Link Zgłoś