Gość: >>>><<<< IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 08:54 Super sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tetlian Re: to tylko potwierdza polskość tych ziem. 22.05.07, 18:54 A tyle jeszcze rzeczy czeka do odkrycia, że hohoho. Odpowiedz Link Zgłoś
frytz.frytz Wprost przeciwnie te ziemie nigdy polskie nie byly 22.05.07, 21:20 byly natomiast Pruskie a potem Niemieckie, polskie staly sie w wyniku kradziezy, najwiekszej kradziezy ziem jaka zna ludzkosc w histori swych dziejow. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Nie myl 2 narodowości: Prusaków i Prusów. Ci drudz 23.05.07, 10:32 Nie myl 2 narodowości: Prusaków i Prusów. Ci drudzy to ludność, która była integrowana z polskością. Gdańsk i Pomorze wiernie trwały przez wieki przy Koronie a Krzyżacy jedynie administrowali ziemiami polskimi za naszym przyzwoleniem. I o jakiej „kradzieży” mówisz? Powrót naszych ziem do macierzy w 1945 był jedynie realizacją prawa międzynarodowego co zostało potwierdzone także po tej dacie przez podzielone państwa niemieckie i następnie RFN po przyłączeniu do niej ziem byłej NRD. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Nie myl 2 narodowości: Prusaków i Prusów. Ci 24.05.07, 15:15 niedługo mogę wkleić na forum liczbę Polaków w południowych powiatach Prus Wschodnich w 1896 roku Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: wklej. 25.05.07, 16:42 tylko muszę poszukać zestawów maturalnych z historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Krypta mistrzów wyklętych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:25 Tylko po co... skoro było wiadomo, że tam leżą to nie można byłoby tego tak zostawić? czy dostarczyło to jakiś nieznanych ważnych informacji? Przecież takie badania niszczą stanowisko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psik Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.knc.pl 22.05.07, 09:37 nic nie wiadomo było do końca. Nie znaleziono przecież mistyczki. Znaleziono też pochówek 3-ciego mistrza. Po to są te badania - by potwierdzić i sprawdzić wiadomości z innych źródeł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.petrus.com.pl 22.05.07, 09:50 Podobał mi się ten artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flam08 Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:57 My też mamy swoje aleje zasłużonych i tych mniej zasłużonych. Mistrzowie Zakonu to odpowiednicy obecnych prezydentów, władcy absolutni państwa. Mnie nie interesuje gdzie są pochowani, niech spoczywają tam, gdzie ich pochowano, nam już krzywdy nie zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armata Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.acn.waw.pl 22.05.07, 13:13 Gość portalu: flam08 napisał(a): > Mistrzowie Zakonu to odpowiednicy obecnych prezydentów, władcy absolutni państwa. Niekoniecznie. Prezydent za zabójstwo idzie siedzieć, a mistrz wymierzył karę ręką boską. Kiedyś ludziom wmówiono, że krzyżacy to bogowie. Objechałem z wycieczką parę zamków. Zaskoczyło mnie, że obsady zamku to 2-6 zakonników, a mimo wszystko trzymali wszystkich za mordę. A druga rzecz, to krzyżacy przegrali kilka wojen, a traktaty pokojowe były na ich korzyść? Dlaczego? Może żeby nie narazić się Panu Bogu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odbyt Nie mają co robić? IP: *.devs.futuro.pl 22.05.07, 10:09 Naprawdę są ciekawsze rzeczy niż plądrowanie starych grobów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipokryta Re: Nie mają co robić? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.07, 13:43 Twojego nikt nie będzie plądrował. Chyba, że któryś z obecnych polityków. Oni lubią grzebać w odbycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdeblogowany Brrr - hieny cmentarne... IP: *.sulechow.net 22.05.07, 10:46 ... Jakby znaleziono szczątki tej kobiety? I co teraz: oddać szczątki Litwinom czy rozprzedac na odpustach...? Jak do odkrycia mają się dzisiejsze władze zakonne? Konsultowano li? Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Krypta mistrzów wyklętych 22.05.07, 13:22 fajne, muszę tam pojechać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiz Uwielbiam takie tajemnice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:46 Szacun dla odkrywcow ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos do wszystkich malkontentow IP: *.chello.pl 22.05.07, 13:55 przeczytajcie najpierw definicje archeologii jako nauki, a potem narzekajcie, przynajmniej z uzasadnieniem :\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papista Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:59 Ciekawe za czyje pieniądze to wszystko. Boje sie, ze jak zwykle za moje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mattie Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.aster.pl 22.05.07, 16:24 przeczytaj uważnie kto to robi!!! miesięcznik Odkrywca i Stowarzyszenie Archeologiczne!!! więc na pewno nie za twoje, tylko za swoje i chwała im za to, że sami potrafią coś zrobić a zamek i katedra w Kwidzyniu na prawdę warta jest obejrzenia niesamowite sa tez fundamenty przedwojennej czesci miasta obok katedry Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 zamurowana żywcem - toż to eutanazja na życzenie ! 22.05.07, 14:47 zamurowana żywcem - toż to eutanazja na życzenie ! Odpowiedz Link Zgłoś
gosc114 Re: zamurowana żywcem - toż to eutanazja na życze 22.05.07, 16:13 Ona dosyc długo żyła po tym zamurowaniu, więc to nie eutanazja. Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 i za to ma być święta ????????? 22.05.07, 14:48 i za to ma być święta ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
gosc114 Re: i za to ma być święta ????????? 22.05.07, 16:16 Dorota od najmłodszych lat miała duchowe wizje i objawienia, w wieku sześciu lat została stygmatyczką. Za to ma byc świętą. Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 czyżbym podróżował w czasie - jest rok 1507 ??? 22.05.07, 16:23 czyżbym podróżował w czasie - jest rok 1507 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligent Gdańszczanie?? Poznaniacy! IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 22.05.07, 15:08 Czytałem w "Głosie Wielkopolskim", że Perkun jest z Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.flash Cos mi to przypomina, jeden bal sie przewrotu 22.05.07, 15:49 palacowego, ale uklad go dosiegnal. Drugi brutalnie najedzal na sasiadow, a trzeci nieco oddalony od dwoch pozostaly, chcial rzadzic zelazna reka. Pocieszajacy jest fakt w tej calej historii, ze ich wspolziomcy wykleli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromi Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.57.jawnet.pl 22.05.07, 18:08 wyciagnij wnioski z historii tawariszcz putin na zmudzinow bata nigdy nie bylo pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CivitVratis Pozdrowienia dla Redakcji Odkrywcy IP: *.chello.pl 22.05.07, 20:13 Gratulacje i TAK TRZYMAĆ !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: jasio ma propozycję IP: *.chello.pl 22.05.07, 20:52 A ja wiem gdzie jest szambo - można ich tam wrzucić. To będzie sensacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR.X Re: jasio ma propozycję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 21:42 Gdzie jest szambo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalarepa Fajne CV chłopaki mieli aż do grobowej deski IP: 62.233.164.* 22.05.07, 21:45 Po co ich tam ruszają? Jeszcze jakieś zmartwychwstanie i nieszczęście gotowe www.fototel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Niemcy uciekając zabierali wyposażenie Dworu IP: *.chello.pl 23.05.07, 00:02 Artusa, ołtarz Wita Stwosza iwiele inncych a zapomnieli o swojej najcenniejszej pamiątce - padlinie krzyżackiej? Coś tu się nie zgadza. To chybanie ci! Na wszelki wypadek nie zapomnijcie wbić w nich kołka osikowego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Krypta mistrzów wyklętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 18:33 A nas nie dogoniat' Nie po to ja wlazila do dziury zeby mnie teraz jakie pejzany wyciagały. Pierwszy co tu wlezie - zostanie ze mną))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Afrykan Niedbałość, olewactwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 18:46 A co przedstawia pierwsze (niepodpisane) zdjęcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwidzynianka Krypta mistrzów wyklętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 19:42 Tak się sklada, że bardzo dobrze znam ten obiekt gdyż jestem kwidzynianką;)a na dodatek katedra jest moją parafią.Z archeologicznego punktu widzenia(a studiuję tę wspaniałą dziedzinę wiedzy:)myślę, że kwidzyńska katedra skrywa jeszcze przynajmniej trochę podobnych tajemnic.Przy okazji zachęcam wszystkich do odwiedzenia tego unikatowego na skalę europejską pod względem architektonicznym obiektu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek z Działdowa Krypta mistrzów wyklętych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 12:14 Rewelacyjne odkrycie, szczegółnie dla nas mieszkańców miasta Działdowo, któremu odnaleziony prooplasta Ludolf Konig von Wattzau 14 VIII 1344 r.nadał akt lokacyjny.Pozwole sobie podzielić się tą wiadomością w miejscowych mediach. Odpowiedz Link Zgłoś