Dodaj do ulubionych

Krypta mistrzów wyklętych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 08:54
Super sprawa.
Obserwuj wątek
    • toja3003 to tylko potwierdza polskość tych ziem. 22.05.07, 09:15
      • tetlian Re: to tylko potwierdza polskość tych ziem. 22.05.07, 18:54
        A tyle jeszcze rzeczy czeka do odkrycia, że hohoho.
        • frytz.frytz Wprost przeciwnie te ziemie nigdy polskie nie byly 22.05.07, 21:20
          byly natomiast Pruskie a potem Niemieckie, polskie staly sie w wyniku kradziezy, najwiekszej kradziezy ziem jaka zna ludzkosc w histori swych dziejow.

• toja3003 Nie myl 2 narodowości: Prusaków i Prusów. Ci drudz 23.05.07, 10:32
            Nie myl 2 narodowości: Prusaków i Prusów. Ci drudzy to ludność, która była
            integrowana z polskością. Gdańsk i Pomorze wiernie trwały przez wieki przy
            Koronie a Krzyżacy jedynie administrowali ziemiami polskimi za naszym
            przyzwoleniem. I o jakiej „kradzieży” mówisz? Powrót naszych ziem do macierzy w
            1945 był jedynie realizacją prawa międzynarodowego co zostało potwierdzone
            także po tej dacie przez podzielone państwa niemieckie i następnie RFN po
            przyłączeniu do niej ziem byłej NRD.
            • poglodzio Re: Nie myl 2 narodowości: Prusaków i Prusów. Ci 24.05.07, 15:15
              niedługo mogę wkleić na forum liczbę Polaków w południowych powiatach Prus
              Wschodnich w 1896 roku
              • toja3003 wklej. 24.05.07, 17:18
                • poglodzio Re: wklej. 25.05.07, 16:41
                  ok
                • poglodzio Re: wklej. 25.05.07, 16:42
                  tylko muszę poszukać zestawów maturalnych z historii
                  • toja3003 poszukaj, czekam z zainteresowaniem. 29.05.07, 10:41
    • Gość: gość2 Krypta mistrzów wyklętych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:25
      Tylko po co... skoro było wiadomo, że tam leżą to nie można byłoby tego tak
      zostawić? czy dostarczyło to jakiś nieznanych ważnych informacji? Przecież
      takie badania niszczą stanowisko...
      • Gość: psik Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.knc.pl 22.05.07, 09:37
        nic nie wiadomo było do końca. Nie znaleziono przecież mistyczki.
        Znaleziono też pochówek 3-ciego mistrza.
        Po to są te badania - by potwierdzić i sprawdzić wiadomości z innych źródeł
    • Gość: blue Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.petrus.com.pl 22.05.07, 09:50
      Podobał mi się ten artykuł.
    • Gość: flam08 Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:57
      My też mamy swoje aleje zasłużonych i tych mniej zasłużonych. Mistrzowie Zakonu
      to odpowiednicy obecnych prezydentów, władcy absolutni państwa. Mnie nie
      interesuje gdzie są pochowani, niech spoczywają tam, gdzie ich pochowano, nam
      już krzywdy nie zrobią.
      • Gość: armata Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.acn.waw.pl 22.05.07, 13:13
        Gość portalu: flam08 napisał(a):

> Mistrzowie Zakonu to odpowiednicy obecnych prezydentów, władcy absolutni
        państwa.

Niekoniecznie. Prezydent za zabójstwo idzie siedzieć, a mistrz wymierzył karę
        ręką boską. Kiedyś ludziom wmówiono, że krzyżacy to bogowie. Objechałem z
        wycieczką parę zamków. Zaskoczyło mnie, że obsady zamku to 2-6 zakonników, a
        mimo wszystko trzymali wszystkich za mordę. A druga rzecz, to krzyżacy
        przegrali kilka wojen, a traktaty pokojowe były na ich korzyść? Dlaczego? Może
        żeby nie narazić się Panu Bogu?
    • Gość: Odbyt Nie mają co robić? IP: *.devs.futuro.pl 22.05.07, 10:09
      Naprawdę są ciekawsze rzeczy niż plądrowanie starych grobów.
      • Gość: Hipokryta Re: Nie mają co robić? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.07, 13:43
        Twojego nikt nie będzie plądrował. Chyba, że któryś z obecnych polityków. Oni
        lubią grzebać w odbycie.
    • Gość: zdeblogowany Brrr - hieny cmentarne... IP: *.sulechow.net 22.05.07, 10:46
      ... Jakby znaleziono szczątki tej kobiety? I co teraz: oddać szczątki Litwinom
      czy rozprzedac na odpustach...?

Jak do odkrycia mają się dzisiejsze władze zakonne?
      Konsultowano li?
    • poglodzio Re: Krypta mistrzów wyklętych 22.05.07, 13:22
      fajne, muszę tam pojechać
    • Gość: Wiz Uwielbiam takie tajemnice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:46
      Szacun dla odkrywcow !
    • Gość: ktos do wszystkich malkontentow IP: *.chello.pl 22.05.07, 13:55
      przeczytajcie najpierw definicje archeologii jako nauki, a potem narzekajcie,
      przynajmniej z uzasadnieniem :\
    • Gość: Papista Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:59
      Ciekawe za czyje pieniądze to wszystko. Boje sie, ze jak zwykle za moje.
      • Gość: mattie Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.aster.pl 22.05.07, 16:24
        przeczytaj uważnie kto to robi!!!
        miesięcznik Odkrywca i Stowarzyszenie Archeologiczne!!!
        więc na pewno nie za twoje, tylko za swoje
        i chwała im za to, że sami potrafią coś zrobić

a zamek i katedra w Kwidzyniu na prawdę warta jest obejrzenia
        niesamowite sa tez fundamenty przedwojennej czesci miasta obok katedry
    • galan12 zamurowana żywcem - toż to eutanazja na życzenie ! 22.05.07, 14:47
      zamurowana żywcem - toż to eutanazja na życzenie !
      • gosc114 Re: zamurowana żywcem - toż to eutanazja na życze 22.05.07, 16:13
        Ona dosyc długo żyła po tym zamurowaniu, więc to nie eutanazja.
    • galan12 i za to ma być święta ????????? 22.05.07, 14:48
      i za to ma być święta ?????????
      • gosc114 Re: i za to ma być święta ????????? 22.05.07, 16:16
        Dorota od najmłodszych lat miała duchowe wizje i objawienia, w wieku sześciu lat
        została stygmatyczką. Za to ma byc świętą.
        • galan12 czyżbym podróżował w czasie - jest rok 1507 ??? 22.05.07, 16:23
          czyżbym podróżował w czasie - jest rok 1507 ???
    • Gość: inteligent Gdańszczanie?? Poznaniacy! IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 22.05.07, 15:08
      Czytałem w "Głosie Wielkopolskim", że Perkun jest z Poznania.
    • jack.flash Cos mi to przypomina, jeden bal sie przewrotu 22.05.07, 15:49
      palacowego, ale uklad go dosiegnal. Drugi brutalnie najedzal na sasiadow, a
      trzeci nieco oddalony od dwoch pozostaly, chcial rzadzic zelazna reka.
      Pocieszajacy jest fakt w tej calej historii, ze ich wspolziomcy wykleli!
    • Gość: cromi Re: Krypta mistrzów wyklętych IP: *.57.jawnet.pl 22.05.07, 18:08
      wyciagnij wnioski z historii tawariszcz putin
      na zmudzinow bata nigdy nie bylo

pzdr.
    • Gość: CivitVratis Pozdrowienia dla Redakcji Odkrywcy IP: *.chello.pl 22.05.07, 20:13
      Gratulacje i TAK TRZYMAĆ !!
      • Gość: jasio Re: jasio ma propozycję IP: *.chello.pl 22.05.07, 20:52
        A ja wiem gdzie jest szambo - można ich tam wrzucić. To będzie sensacja!
        • Gość: MR.X Re: jasio ma propozycję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 21:42
          Gdzie jest szambo?
    • Gość: kalarepa Fajne CV chłopaki mieli aż do grobowej deski IP: 62.233.164.* 22.05.07, 21:45
      Po co ich tam ruszają? Jeszcze jakieś zmartwychwstanie i nieszczęście gotowe

www.fototel.pl/
      • Gość: jasio Re: Niemcy uciekając zabierali wyposażenie Dworu IP: *.chello.pl 23.05.07, 00:02
        Artusa, ołtarz Wita Stwosza iwiele inncych a zapomnieli o swojej
        najcenniejszej pamiątce - padlinie krzyżackiej? Coś tu się nie zgadza. To
        chybanie ci! Na wszelki wypadek nie zapomnijcie wbić w nich kołka osikowego!
    • Gość: dorotka Krypta mistrzów wyklętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 18:33
      A nas nie dogoniat'
      Nie po to ja wlazila do dziury zeby mnie teraz jakie pejzany wyciagały.
      Pierwszy co tu wlezie - zostanie ze mną)))
    • Gość: Afrykan Niedbałość, olewactwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 18:46
      A co przedstawia pierwsze (niepodpisane) zdjęcie?
    • Gość: Kwidzynianka Krypta mistrzów wyklętych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 19:42
      Tak się sklada, że bardzo dobrze znam ten obiekt gdyż jestem kwidzynianką;)a na
      dodatek katedra jest moją parafią.Z archeologicznego punktu widzenia(a studiuję
      tę wspaniałą dziedzinę wiedzy:)myślę, że kwidzyńska katedra skrywa jeszcze
      przynajmniej trochę podobnych tajemnic.Przy okazji zachęcam wszystkich do
      odwiedzenia tego unikatowego na skalę europejską pod względem architektonicznym
      obiektu:)
    • Gość: Benek z Działdowa Krypta mistrzów wyklętych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 12:14
      Rewelacyjne odkrycie, szczegółnie dla nas mieszkańców miasta Działdowo, któremu
      odnaleziony prooplasta Ludolf Konig von Wattzau 14 VIII 1344 r.nadał akt
      lokacyjny.Pozwole sobie podzielić się tą wiadomością w miejscowych mediach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka