Gość: greer IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 28.12.01, 19:36 Jeśli ktoś ma pomysł i doświadczenie w tej materii..to dzięki za pomoc Ach, może ktoś się orientuje ile jest kandydatów zwykle na UAM na anglistykę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kagan Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: *.vic.bigpond.net.au 10.01.02, 11:52 TYLKO W AUSTRALII! "We speak the best possible English" Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julek Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: *.orangutan.dialup.pol.co.uk 10.01.02, 18:25 Owszem w Australii mozna sie uczyc angielskiego, ale tylko od kangurow, bo Australijczykom to idzie dosyc kiepsko z tym jezykiem. Oni nawet nie wiedza co znaczy slowo "kangur" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: *.vic.bigpond.net.au 11.01.02, 10:58 Gość portalu: Julek napisał(a): > Owszem w Australii mozna sie uczyc angielskiego, ale tylko od kangurow, bo > Australijczykom to idzie dosyc kiepsko z tym jezykiem. Oni nawet nie wiedza co > znaczy slowo "kangur" K: Bo w angielskim NIE ma takiego slowa... Slowo "kangaroo" (w skrocie "roo") jest zreszta pochodzenia aborygenskiego, a NIE angielskiego (anglosaskiego), czy nawet celtyckiego... Kagan ===== Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julek Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: *.monkey.dialup.pol.co.uk 11.01.02, 13:11 Gość portalu: Kagan napisał(a): > " > > K: Bo w angielskim NIE ma takiego slowa... > Slowo "kangaroo" (w skrocie "roo") jest zreszta pochodzenia aborygenskiego, > a NIE angielskiego (anglosaskiego), czy nawet celtyckiego... > Kagan > ===== Dobrze, zgadzam sie, Kagan, ale co to slowo znaczy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julek Re: Gdzie jest kagan IP: *.panther.dialup.pol.co.uk 14.01.02, 17:30 Prosze laskawie wyjasnic znaczenie slowa "kangaroo" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julek Re: Gdzie jest kagan IP: *.panther.dialup.pol.co.uk 14.01.02, 17:32 Kagan, przepraszam za male "K" w poprzednim poscie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: 192.168.1.* 06.02.02, 12:13 Ja kończyłam na UAM (1992-97) i wtedy było ok. dwóch chętnych na miejsce. Straszny zapieprz, ale później się przydaje. Przykładają fanatyczną wagę do wymowy i dzięki temu do dzisiaj cudzoziemcy mnie pytają, czy jestem anglojęzyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
yak-ona Re: Gdzie studiować anglistykę? 06.02.02, 20:12 daj sobie spokoj z anglisktyka!!! jezykow mozna sie nauczyc w inny , ciekawy sposob a nie tracac 5 lat z zycia! wiem co mowie-to co nauczylam sie na germanistyce, to sterta bezuzytecznych bzdur , w tym samym czasie mozna bylo zrobic cos lepszego z czasem ! poza tym jeden jezyk to w dzisiejszych czasach troche za malo! na szczescie zabezpeiczylam sie drugim fakultetem - ekonomicznym!!! teraz po studiach szlifuje angielski chodzac w stanach do szkoly! tutaj tez rozpoczelam nauke hiszapanskiego! nie marnuj zycia na anglistyke!!!przemysl to dobrze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: 192.168.1.* 07.02.02, 17:05 Zgoda, jeśli chcesz się tylko komunikować. ale po pierwsze, nie każdy ma szansę uczyć się w Stanach, po drugie nie każdemu odpowiada akcent american variety, a poza tym, ja np.tłumacze książki,a nie sądzę, żebym potrzebną wiedzę zdobyła jedynie uzywając języka ang. tylko po to, żeby się dogadać. Zresztą fakultet ekonomiczny akurat dzisiaj niewiele ci daje, jesli chodzi o rynek pracy, bo znam sporo ludzi z kilkoma językami i wykształceniem ekonomicznym, którym to niewiele pomogło. liczy się doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
yak-ona Re: Gdzie studiować anglistykę? 08.02.02, 20:41 no takowe tez posiadam!!! a jezeli chodzi o tlumacza to wiem ze po drugim chyba roku trzeba sie zdecydowac na kierunek: nauczyciel lub tlumacz- ale na tlumacz trzeba miec lepsza srednia albo dobre znajomosci!!! a jezeli ludzie znaja jezyki, zeby sie " dogadac" to tez niedlugo nie beda potrzebowali tlumaczonych ksiazek , skoro dzieci w przedszkolu maja angielski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: 192.168.1.* 11.02.02, 13:56 Hej! Już dobrze nie pamiętam, ale na pewno nie trzeba się decydować tak wcześnie. Zresztą, chodzi tu tylko o tłumacza ustnego. Z pisemnego wystarczy wziąć sobie wykłady. A co do znajomości, to klika hydraulika działa w środowisku tłumaczeń filmów i programów do TV, a nie w środowisku tłumaczy książkowych. Ja tłumaczę już od ponad sześciu lat i z doświadzenia wiem, że jeśli nie jesteś dobry to wypadasz z gry i nie ma zmiłuj. Pozdrawiam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greer Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 09.02.02, 13:09 Ja akurat chcę studiować filologię, czyli chcę się nieźle nauczyć języka, ale z drugiej strony chcę się uczyć literatury i kultury... A swoją drogą to germanistyka to zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yak-ona Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: *.client.attbi.com 10.02.02, 03:14 w zupelnosci Cie rozumiem...ale germanistyka i anglistyka oczywiscie ze nie to samo , ale ma wiele wspolnego jesli chodzi o roznice poza jezykiem tzn i na jednym i drugim uczysz sie historii , geografii, literatury, jezykoznastwa- moja przyjaciolka skonczyla anglistyke a ja germanistyke , wiec wiem dobrze jak jest!!! ( na uniwerku we wrocku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greer Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 11.02.02, 17:59 A jakie studia wg ciebie są godne uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
yak-ona Re: Gdzie studiować anglistykę? 11.02.02, 20:23 Jezeli tak bardzo chcesz studiowac angielski to najlepiej trzy lata ( obronic licencjat) i w lodzi na uniwersytecie sa studia mgr tylko dla ludzi z licencjatem angielskiego o profilu zwiazanym ze Stanami! wiem , ze sa to studia dosc drogie i nabor nie odbywa sie co roku! Moja przyjaciolka chciala wlasnie na to isc , ale nie bylo naboru w tym felernym roku! Poza tym na uniwerku w Poznaniu (chyba) jest lingwistyka - jest to duzo lepszy pomysl niz tylko sama anglistyka! wiem co mowie- przyjaciolka caly czas zaluje , ze zdecydowala sie tylko na anglistyke i teraz robila tlumaczenia,uczyla w szkole ( bo tylko w szkole placa jej zus)i zasuwala na korepetycjach i ma dosyc! sama wiem z doswiadczenia ze szkoda czasu! rozgladnij sie po Polsce!!!przeciez sa informatory dla absolwentow szkol srednich i w nich jest zestaw szkol wyzszych panstwowych i prywatnych !!! jezeli twoj angielski jest super to najlepiej zdac Toefla i wyjechac na studia do chociazby Holandii- np ekonomia czy prawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greer Re: Gdzie studiować anglistykę? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 13.02.02, 12:30 Dzięki, jeszcze mam trochę czasu i będę uważnie patrzeć Odpowiedz Link Zgłoś