maria-anna 02.09.08, 10:36 Lepiej zapobiegać:)...zielona hebata,kofeina,pomidory no i papierosy - same dobre rzeczy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojtekviki Drżące ciało 02.09.08, 16:18 Ach co za pomyślna wiadomość......palę od 18 roku a mam 52,łatwo policzyć 34 lata,z 3 letnia przerwą,ale jak zauważyłem u siebie podobne symtomy opisywane w artykule,znowu zacząłem"jarać" i czuję się wspaniale,chcę nadmienić,mam w sercu 2 zastawki z Tytanu,nie żyję pełnią życia,mam rentę,pracuje w Z.P.CH-pr.ochrony,pod wpływem brania pewnych lekarstw,moja seksualnośc stała się inna,tzn.nie"staje"mi.Pozostaje tylko peting,i stałem się mistrzem,potrafię kobietę doprowadzić do wielokrotnego"orgazmu" a sam zaspokajam sie inaczej.Panowie nie upadajcie na duchu,życie może być piękne! Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Drżące ciało 02.09.08, 17:26 Stare porzekadła ludowe: 1. Kto pije i pali ten nie ma robali. 2. Częste mycie skraca życie. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Drżące ciało 02.09.08, 18:58 ocho, kampania reklamowa koncernów tytoniowych, ale przecież reklama jest chyba zabroniona? Odpowiedz Link Zgłoś
chirurg_szczekowy Odgrzewane kotlety- od 15 lat 02.09.08, 19:38 wiadomo, że nikotyna dobrze wpływa na układ nerwowy chorych na Parkinsona. Już w 1994 r. Karl Olav Fagerstrom wykazał, że pobudza wydzielanie dopaminy odpowiedzialnej nie tylko za doznawanie przyjemności, lecz także przekazywanie informacji między częściami mózgu - również zawiadującymi skurczami mięśni. Jeśli produkcja dopaminy się zmniejsza, zaburzeniu ulegają impulsy decydujące o sprawnym wykonywaniu ruchów. Pojawia się drżenie i sztywność przede wszystkim rąk, ruchy stają się wolniejsze. Wg statystyk choroba Alzheimera u palaczy występuje o 64 proc. rzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Odgrzewane kotlety- od 15 lat 02.09.08, 20:51 Za to rak pluc i krtani o wiele czesciej. To jak leczenie gruzlicy dzuma. W porownaniu z niepalacymi, mezczyzni sa 23x czesciej zapadaja na raka pluc. Palenie jest przyczyna 90% zgonow na w/w chorobe. Odpowiedz Link Zgłoś
funstein Re: Odgrzewane kotlety- od 15 lat 02.09.08, 22:24 wystarczy nie palic zaplesnialego tytoniu, zeby nie chorowac na raka (grzyba) pluc. nowotwory to zwykle grzyby i kiedys to nawet profesorowie medycyny odkryja. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Odgrzewane kotlety- od 15 lat 02.09.08, 21:47 > wiadomo, że nikotyna dobrze wpływa na układ nerwowy chorych na > Parkinsona. dobrze, to niech wcinają tą nikotyne, ale niech nie robią reklamy papierosom. nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że nawet jeśli nie świadomie, to podświadomie wchłania się taką informację, stanie się ona kolejnym argumentem motywującym do palenia i demotywującym rzucenie - są to bardzo groźne czynniki często decydujące w pewnych sytuacjach... wiem, bo sam kiedyś paliłem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Odgrzewane kotlety- od 15 lat 03.09.08, 10:01 4g63 napisał: > dobrze, to niech wcinają tą nikotyne, ale niech nie robią reklamy > papierosom. nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że nawet jeśli nie > świadomie, to podświadomie wchłania się taką informację, stanie się > ona kolejnym argumentem motywującym do palenia i demotywującym > rzucenie **************************** Przesadzasz z tą reklamą papierosów i funkcją demotywacyjną badań. Zaczynamy wracać do rzeczywistości i podchodzić racjonalnie do nikotyny. Tym bardziej, że większość antynikotynowej histerii przekłada się na wyłudzanie pieniędzy podatników przez różnej maści organizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Odgrzewane kotlety- od 15 lat 03.09.08, 15:47 > Przesadzasz z tą reklamą papierosów i funkcją demotywacyjną badań. Badania są w porządku, tylko wypowiedz specjalisty była debilna (czy może raczej Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Odgrzewane kotlety- od 15 lat 03.09.08, 20:22 Tylko, ze Parkinson to schorzenie o podlozu genetycznym. Nie kazdy palacz zachoruje. I nie mozna zachorowac, jesli nie ma sie sklonnosci genetycznych. Osoby z ulomnymi genami predzej, czy pozniej Parkinsona dostana. Z papierosami pozniej. Papierosy maskowaly efekt postepujacej degradacji istoty czarnej. Zeby wiedziec dokladnie kazdy rzucajacy palenie powinien przejsc badania genetyczne sprawdzajace najpopularniejsze typy mutacji. Jednak skala problemu jest niewielka. Na parkinsona zapada okolo 1% populacji. Ile z tych osob moze palic? 40%- 60%? A moze 30%? Ciezko oszacowac. Doatkowo - nikotyna nie jest dobrym zwiazkiem do leczenia. Istnieje wiele lepszych lekow, ktore na dodatek nie sa tak silnie toksyczne i uzalezniajace. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Odgrzewane kotlety- od 15 lat 04.09.08, 01:16 Chodziło mi raczej o to, że można by (a raczej trzeba by) objąć rzucających palenie jakimś długofalowym monitoringiem, a już samo sponsorowanie nikotyny w formie farmaceutyku dla nieszczęsnych uzależnionych byłoby z jaką-taką korzyścią dla zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Odgrzewane kotlety- od 15 lat 04.09.08, 08:10 Tutaj też nauka ma niejakie osiągnięcia. Poszukuje się leków, które działałyby podobnie do nikotyny, bez uzależnienia. Obiecująco wygląda cytyzyna. Już teraz można kupić leki zawierające mekamylaminę - inhibitor receptorów nikotynowych, które zmniejszają uzależnienie. Istnieje cała bateria leków leczących skutki ogólnie - nałogów.Nikotyna Sponsoring nikotyny nie jest najlepszym wyjściem. Opłacanie terapii, tak. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Odgrzewane kotlety- od 15 lat 04.09.08, 08:14 Powinni zaznaczyć, ze zjawisko pojawia sie u osób, kore skłonność do choroby odziedziczyli, a na dodatek pala papierosy i pewnego pięknego dnia postanowili zerwać z nałogiem. Nie ma zależności brak nikotyny nikotyny = choroba Parkinsona. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Drżące ciało 02.09.08, 20:23 W artykule nie powiedziano wprost, czy: a) przyjmowanie nikotyny, a potem nagłe jej odstawienie POWODUJE chorobę Parkinsona Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Drżące ciało 02.09.08, 20:53 Nikotyna stymuluje tylko do wydzielania dopaminy. I w miare podawania dochodzi do oslabuenia wplywu nikotyny. Podawanie L-DOPA jest o wiele bardziej skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Drżące ciało 03.09.08, 11:53 Zasadniczo tak, ale tylko u ludzi zdrowych. Nikotyna blokuje wychwyt zwrotny dopaminy, powodując, wzrost jej ilości w szczelinie synaptycznej. Jest tez silnym agonista receptorów cholinergicznych (nAChR). Szlaki cholinergiczne unerwiają istotę czarna, stymulując organizm do wydzielania dopaminy, także z neuronów układu mezolimbicznego (pole brzuszne nakrywki (VTA), jądro półleżące (NAS), jądro ogoniaste, ciało migdałowate i kora przedczołowa). Nikotyna jest również inhibitorem enzymu rozkładającego dopaminę (monooksygenaza-A). To wszystko razem wzięte prowadzi do zwiększonej ilości dopaminy w mózgu. Ilość syntetyzowanej dopaminy się zmniejsza. W normalnej sytuacji prowadzi to do zachwiania równowagi i po odstawieniu stymulantów ilość dopaminy jest niska i powoduje głód narkotykowy. Jednak u pacjentów z chorobą Parkinsona ilość dopaminy spada w wyniku zmian degeneracyjnych istoty czarnej. Czynnikiem wywołującym zmiany są z reguły zmiany genetyczne. Dlatego podawanie stymulantów w ich przypadku to działanie przedłużające prawidłowe funkcjonowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Drżące ciało 04.09.08, 09:30 Teraz dopiero zauważyłem błąd w mojej wypowiedzi. nessie.jp zapytała: "Tzn. czy przewlekłe przyjmowanie substancji stymulujących wydzielanie dopaminy może SPOWODOWAC chorobę Parkinsona?" Dla ludzi zdrowych: Odpowiedź brzmi nie! Może spowodować pewnego rodzaju objawy analogiczne do choroby parkinsona, które zwą się parkinsonizmem. U ludzi z wrodzonymi predyspozycjami: Odpowiedź brzmi - odstawienie stymulantów może doprowadzić do ujawnienia się choroby, która cały czas w człowieku była. Odpowiedz Link Zgłoś
pafni Maryśka leczy w Holandii 02.09.08, 20:45 U nas tylko nikotyna. Ale czasy się zmieniają to i kiedyś u nas medyk przepisze zioło i będzie wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejo Re: Maryśka leczy w Holandii 02.09.08, 22:50 Do tego czasu wszyscy obecni palacze zielska zdechną albo skończą w psychiatrykach. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Maryśka leczy w Holandii 03.09.08, 00:30 Marihuana jest dobra na epilepsje. Odpowiedz Link Zgłoś
funstein Drżące ciało 02.09.08, 22:21 Parkinsonizm to jak sama nazwa wskazuje choroba swiniojadow. Ci ktorzy jedza wolowine i baranine i oddzielaja ja od mleka maja w tkance nerwowej dosc miedzi, zeby zyc w zdrowiu 120 lat. Trzeba sie uczyc jezykow i czytac klasyke aramejska, hebrajska i grecka. Wtedy choroba Parkinsona stanie sie abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 parkinsonizm a nie Parkinson! 03.09.08, 23:04 parkinsonizm a nie Parkinson! Nazwa choroby to parkinsonizm. Warto wpisującym wyżej przypomnieć, że uzależnienie od nikotyny to też choroba, Zwą ją nikotynizmem. To taki rodzaj narkomanii. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Raczje nie 04.09.08, 00:02 Choroba Parkinsona, a parkinsonizm, to dwie rożne sprawy. Parkinsonizmem określa sie zestaw objawów (za Wikipedia): * drżeniami (o charakterze spoczynkowym) * spowolnieniem ruchów (bradykinezja) * zubożeniem ruchów (zmniejszona aktywność) * trudności w utrzymaniu prawidłowej postawy ciała Możemy mieć do czynienia z : * parkinsonizm polekowy * parkinsonizm toksyczny * parkinsonizm pozapalny * parkinsonizm naczyniopochodny * parkinsonizm pourazowy Także zespół chorobowy, który nosi nazwę choroby parkinsona (zwanej tez niekiedy drżączka poraźną). Parkinsonizm może być spowodowany: * AIDS * zwyrodnieniem korowo-podstawnym * choroba Creutzfeldta-Jakoba * otępieniem z ciałami Lewy'ego * Zapaleniem mózgu von Economo * Zanikiem wieloukładowym * Choroba Hallervordena-Spatza * Postępującym porażeniem nadjądrowe * zatruciem tlenekiem węgla (nomen omen:), dwusiarczekiem węgla, manganem, parakwatem, heksanem, rotenonem, toluenem, talem, litem, związkami ołowiu. * choroby ukł naczyniowego - miażdżyca, udar mózgu * Choroba Wilsona * Zespołem paraneoplastycznym. * guzem * urazem Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Raczej tak 05.09.08, 00:44 Parkinsonizm to nazwa dla zespolu objawow charakterystycznych dla osob z choroba pParkinsona. Jednak przyczyna tych objawow nie jest ta choroba, tylko np zatrucie, choroba wirusowa, uraz mozgu itp. PArkinson to jednostka chorobowa. Parkinson ≠ parkinsonizm Tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Na co szkodzi rzucanie palenia? 03.09.08, 09:25 Informuję uprzejmie,że rzucanie palenia absolutnie na nic nie szkodzi.Ja już od 50 lat codziennie rzucam palenie i nie czuję z tego powodu jakichkolwiek dolegliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: Co za bzdury 03.09.08, 11:54 Niekoniecznie. Wiele leków stosowanych w leczeniu parkinsona ma działanie podobne do nikotyny. Odpowiedz Link Zgłoś
neopsycholog ładne odwrócenie kota ogonem :( 03.09.08, 12:40 Witam Wszystkich forumowiczów!! Taak, kolejny tekst reklamowy tym razem dla koncernów tytoniowych jak już tu zostało wspomniane. Szkoda, że fundusze przeznaczane na tzw. badania naukowe są tak marnotrawione. Zamiast szukać alternatywnych rozwiązań, które co najmniej będą miały takie lub nawet lepsze efekty niż powrót do nikotyny, a przede wszystkim zdrowsze dla ciała :) Co zrobić, ludzie czytają taki artykuł i staje się to dla nich swego rodzaju rzeczywistością, która poprzez autorytet "poważnego" pisma, "poważnych" badań naukowych przyjmują za prawdę :( A gdzie odpowiedzialność za propagowanie takiego łajna informacyjnego, przez które ludzie ryją sobie mózgi? Niestety nie wszyscy mają odpowiedni dystans i umiejętności by wybierać dla siebie co dobre, a to co nie dobre odrzucać. Wciągają wszystko i potem nie wiedzą skąd się bierze to albo tamto. a to nic innego jak instalacja z autorytetu jakiegoś "virusa" do systemu, który siedzi i czeka na swoją sposobność :( A antyvirusów na to nie ma ani w mediach ani w sprzedaży :) tzw. "Zdrowy Rozsądek" nabywany jest podczas wielokrotnych "sparzeń" podczas całego naszego życia. Im wcześniej się obudzisz tym mniej tego zassiesz :) i w następstwie mniej rzeczy będzie z których będzie trzeba się czyścić :P Czego wszystkim serdecznie życzę, NeoPsycholog Odpowiedz Link Zgłoś
dalatata Re: ładne odwrócenie kota ogonem :( 03.09.08, 13:00 a tak ogolnie to wszystko w porzadku? Odpowiedz Link Zgłoś