Dodaj do ulubionych

Komu potrzebne są Dokumenty Google?

IP: *.teoc.pl 15.11.08, 15:46
Statystycznie czowiek z psem na spacerze mają po trzy nogi... Ciekawe ile czasu statystycznie przy arkuszu spędza domowy nabywca office'a? Wiem oczywiście, dostawca office'a bierze tu kasę na początku i martwi się już jak wymusić zakup nowej wersji, robi inaczej niż google... w tej parze wolę google. W domu wolę inny pakiet, instalowany z systemem, ale mobilnie, poza domem google są ok.
Obserwuj wątek
    • gjuzz Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? 16.11.08, 02:22
      @ "Wielu użytkowników (włącznie z autorem tego tekstu) nadal woli korzystać z desktopowych programów biurowych (...). Oferują one znacznie większe możliwości edycji tekstu czy tabel, a ich interfejsy działają szybciej."

Można odnieść wrażenie, że interfejsy desktopowych programów działają czasem szybciej niż szare komórki korzystających z nich użytkowników... W danych przytaczanych w tekście widać stałą tendencję wzrostową, więc skąd wniosek o klapie? To raz. Wiadomo nie od dziś, że Google Docs nie były tworzone z myślą o szybkim zysku (usługa GD jest dostępna za darmo), lecz jako element przemyślanej i obliczonej na lata strategii rozwoju niezależnych od platformy systemowej aplikacji webowych. I trudno kwestionować, że to sensowny kierunek. To dwa. Trzecia sprawa, zaawansowane funkcje edycji to nie wszystko; bywa, że bardziej liczy się łatwość udostępniania innym, albo możliwość współedytowania, albo dostęp z dowolnego komputera (domyślam się, że autor zawsze ciągnie ze sobą 2.5 kilogramy lapka, z wszystkimi docami na dysku?) Po czwarte, krótki czas korzystania wcale nie musi oznaczać, że testujemy i nigdy nie wracamy. Sam używam GD zwykle krótko, ale dość regularnie. I na koniec, sugestia, że GD to niedoinwestowana porażka jest po prostu niemądra, bo aplikacja rozwija się całkiem dobrze.
    • Gość: homo_googleticus Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 89.108.200.* 16.11.08, 11:19
      Niewielka `szybkość interfejsów' aplikacji online to pochodna słabych łącz i stagnacji w rozwoju Internet Explorera (rozmyślne działanie MS). Google dopiero OD WRZEŚNIA BR. (data opublikowania Chrome) próbuje zburzyć spokojny sen MS w sferze pakietów biurowych.
      Google robi BARDZO DUŻO dla pośredniej promocji Docs.
      Np. ostatnio wykupili w AdWords reklamy Google Chrome w serwisie LinkedIn! Niedawno usunęli Sun StarOffice z GooglePack. Jak również dodali do GMail możliwość przeglądania dokumentów MS Office 2007 w postaci dokumentu HTML.
    • Gość: von.g Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 131.207.227.* 17.11.08, 08:56
      @Homo_googleticus: Ja tam GD lubie i używam. M$ nie lubie i nie używam. Ale Google ma troche schizofremiczne podejscie według mnie. Wypuścili chrome a są najwiekszym sponsorem mozilli. Podpisali z SUN umowe o współpracy i wspieraniu aplikacji biurowej a wywali jak mówisz staroffica z googlePaca. Moim zdaniem fajną alternatywą była by możliwość integrowania OO z GD
    • Gość: klosart.com Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 09:06
      Bzdura statystyki. Ja i kilku moich znajomych korzystamy z Google Docs namiętnie. Dzięki temu wyinstalowałem wolne i pamięciożerne oprogramowanie w stylu Office czy OpenOffice bo Docs'y wystarczają mi w zupełności. Co więcej - nie raz skorzystałem z trzymania wszystkich swoich plików tekstowych online. Nie martwię się o utratę danych i mam je dostępne z każdego miejsca z dostępem do sieci.

Oczywiście, że "statystycznie" wychodzi ćwierć ćwierć komputera na osobę, a przecież ćwierci nie da się używać ;-)

Mnie np. zadziwia jak wiele osób ciągle używa IE6. :-)

Po prostu Google jest na tyle dobrze zarządzaną firmą, że inwestuje także w projekty, które przyniosą kolosalne zyski w nieco dłuższej perspektywie, bo nie musi się nachapać "byle szybko".
    • Gość: Gość:Kacper86 Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.08, 09:07
      Gdocs ma jedna swietna ceche - praca grupowa. Umozliwia ona edycje dokumentow przez wiele osob jednoczesnie - ciagle z tego korzystamy na studiach.
      Jesli jednak tworze jakis dokument samodzielnie to korzystam z OpenOffice 3.
    • smok_sielski Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? 17.11.08, 09:10
      Korzystam z dokumentow google praktycznie codziennie. Dla mnie glowna zaleta to dostep do tych samych dokumentow w domu i w pracy - bez kopiowania i przenoszenia. Oczywiscie regularnie robie sobie kopie, bo poleganie tylko na google to glupota.
    • Gość: Gość Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.ipaper.com 17.11.08, 09:18
      Latwosc publikowania GD to jej ogromna wartosc. Uzywam nie tylko prostych funkcji ale tez ankiety ktora wpisuje dane to arkusz, poloczeniaz google kalendarzem. MS nie daje zadnej mozliwosci zorganizowania wspoldzielonego dokumentu dla rozporoszonej grupy, a w GD to masz od reki.
      Korzystam coraz wiecej!
    • Gość: joijioj Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 09:25
      jak MS wyjdzie z darmowym office live to z GD i jej biednego interfacu bedziemy sie smiac (oprocz fanatykow co nic z redmond nie dotkna)
    • Gość: blabla Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 09:27
      sranie w banie. jak zawsze sami studenci ćwierkolą jakie to super i fajne i ach i och. a potem studia się kończą i przychodzi proza życia i już "za dajmo nie jest takie och ocho". lameria :/
    • Gość: von.g Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 131.207.227.* 17.11.08, 09:30
      @joijioj m$ i darmowym hahahaahaha :) m$ i web ? hahahaha znasz jakiś servis webowy m$ którego ktoś używa ?:) live.com ?:)
    • Gość: von.g Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 131.207.227.* 17.11.08, 09:33
      @blabla , nie wiem o co Ci chodzi. I czemu niby zwolennikami open sourca mają być tylko studenci. Google , SUN , IBM to są jakieś stowarzyszenia studentckie? Na sofcie da się zarabiać inaczej niż tylko przez sprzedawanie licencji.
    • Gość: ack Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.chello.pl 17.11.08, 09:34
      Moja firma ma wykupiony pakiet Google Applications for Domain (nie jestem pewny nazwy). Dzięki temu firmowa poczta działa jak GMail, a dokumenty dzielimy poprzez GD. Jest to swietnie rozwiazanie dla firmy majacej 50 pracownikow w 6 krajach. W biurze moze lepiej dziala wspóldzielenie po sieci lokalnej, ale na duże odległości? Albo drogie rozwiązania, albo VPN, a GD działa wyjątkowo szybko i sprawnie.
    • Gość: takaPrawda Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.acn.waw.pl 17.11.08, 09:41
      Goodle Docs to bardziej zabawka niż poważne narzędzie. Nikt normalny nie będzie trzymał swoich prywatnych dokumentów na serwerze obcej firmy. No chyba, że to jest lista zakupów w Biedronce lub inny bzdet. Poza tym aplikacje webowe działają wolno i mają ograniczone możliwości w porównaniu z normalnymi.
    • Gość: xyz Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 131.207.227.* 17.11.08, 09:53
      takaPrawda to co każda poważna firma ma własny server do trzymania danych? To skąd takie usługi jak kolokacja np?
    • Gość: godot Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.171.190.131.static.crowley.pl 17.11.08, 09:59
      Ta... Spróbujcie tego używać pod czymś innym niż IE. W Operze nie ma mowy. Chrzani się kompletnie. Poza tym gratuluję odwagi trzymającym ważne, prywatne czy firmowe dokumenty na serwerach Googla :)
    • Gość: it Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.08, 10:02
      Na początek zachęcam do zerknięcia w politykę prywatności google. Jeśli ktoś chce się dzielić swoimi dokumentami z prywatną firmą która może je wykorzystywać w zasadzie jak jej się podoba to gratuluję. Te rzeczy w takiej formie to najwyżej do listy prezentów na gwiazdkę, chociaż pewnie w nagrodę dostaniemy pliczek reklam z misiami i zegarkami. Google już czyta maile, ichnia przeglądarka daje im prawo do korzystania ze wszystkich danych które się przez nią otwiera, planują wideo i audio. Tak trzymać. Agner.
    • Gość: von.g Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 131.207.227.* 17.11.08, 10:06
      @it dwa pytania :który pkt licencji mówi ,że google może wykożystać dane w jaki sposób chce. to raz , a dwa czy wersja płatna też ma tą samą licencje?

A tak na boku to uważasz ,że google może analizować dane z tych dokumentów? Do maili używa jakiegoś crawlera który statystycznie analizuje text i na tej podstawie generuje reklamy.
    • ferris.b Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? 17.11.08, 10:09
      Mi sa potrzebne. Uzywam ich regularnie i zdecydowanie dluzej niz po piec minut. ostatnio dalem sobie spokoj nawet z Open Office :)

• Gość: r_xxx Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.08, 10:16
      Bardzo wygodne do współdzielenia dokumentów w takim sobie nie małym, nie dużym gronie osób o podobnych zainteresowaniach. Nie do pobicia.
    • Gość: pepe Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.icpnet.pl 17.11.08, 10:50
      W Operze to się chrzani nie tylko GD ale też masa innych aplikacji. W Firefoxie działa pięknie, więc stwierdzenie, że tylko IE jest piramidalną bzdurą.
    • Gość: ox Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: *.paylane.park.gdynia.pl 17.11.08, 10:50
      Probowalem uzywac docs.google. Cieszylem sie, ze nie bede juz musial instalowac open albo m$ office. Ale dla mnie najwieksza przeszkoda jest ograniczenie uploadowanych dokumentow. Mam dokumenty po 20 albo 30 MB, a takich duzych dokumentow tam nie akceptuja. Wiec zostalem przy tradycyjnym rozwiazaniu.
    • Gość: agentwrogiegouklad Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 83.238.167.* 17.11.08, 11:09
      ja jestem baaardzo zadowolony i używam bardzo intensywnie - wg. mnie kierunek obrany przez Google do tworzenia wirtualnych desktopów ma przyszłość
    • Gość: Kyne Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 195.94.198.* 17.11.08, 11:55
      A ja się zniechęciłem do GD jak tylko się okazało, że pod linuksem interfejs stoi, a nie działa. Poza tym próba przeniesienia dokumentu MS Office pod GD (w celu wykorzystania możliwości pracy grupowej) i z powrotem pod Office'a okazała się totalną porażką - całe formatowanie się rozsypało i musiałem je robić od nowa.

Z prawdziwą przykrością zgadzam się z przedpiścami, że to GD jest dobre co najwyżej do zrobienia listy zakupów. A w poważnych zastosowaniach _niestety_ MS Office jest nie do pobicia (OpenOffice ma co najmniej 3 lata w plecy jeśli chodzi o funkcjonalność i usability, a o zgodności dokumentów szkoda nawet mówić).
    • Gość: von.g Re: Komu potrzebne są Dokumenty Google? IP: 131.207.227.* 17.11.08, 12:09
      @Kyne : nie wiem jak to stwierdziłeś ,że pod Linuxem nie działa , bo aplikacje webowe są raczej platformowo niezależne (no chyba ze to jest M$ shit z activeX). Odrazu Ci powiem ,że pisze ten post na RHEL 5.1 i GD działa. Swoją drogą to nie wiem jak Ty korzystałeś z MS Office na linuchu (hmm podobno z wine działa , ale jaki to ma sens?) A co do zgodności wersji to może zapisz sobie w officie 2008 cos do docx i otwórz w jakims innym officie i powiedz co widzisz ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka