mobrebski 14.05.09, 17:39 Kiedyś w Gujanie Francuskiej spędziłem prawie miesiąc. Ale rakiety zabrakło niestety... :( Michał Obrębski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wuj.stefan Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowały 15.05.09, 11:26 Nichby jeszcze gazeta napisała do czego to wszystko potrzebne? Czego dowiemy się obserwując Kosmos w podczerwieni oraz różnice w reliktowym promieniowaniu? Dlaczego zaspokojenie tej ciekawości uczonych ma kosztować podatników ciężkie pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 15.05.09, 11:59 Było o tym w artykule "Zajrzą w wielki wybuch": wyborcza.pl/1,75476,6599900,Zajrza_w_Wielki_Wybuch.html Nauka nigdy nie służy li tylko zaspokajaniu ciekawości uczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 15.05.09, 12:32 Przeciętnego polskiego podatnika ta misja kosztowała jakieś 10 groszy. Naprawdę są to dla ciebie zbyt ciężkie pieniądze, chociażby za możliwość dowiedzenia się czegoś nowego o Wszechświecie? Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 15.05.09, 20:26 Sądze, ze ten forumowicz nawet nie kuma ironii, pisząc to na komputerze i wysyłając przez sieć. > Dlaczego zaspokojenie tej ciekawości > uczonych ma kosztować podatników ciężkie pieniądze? Pominę drobiazg, że na łeb wypada to nader mało. Pominę to, że widzę znacznie wieksze marnotrawstwa (i nie wiedzieć czemu prawie nigdy nie widziałem, by neoluddyści i antynaukowcy się przeciw tym marnotrawstwom zwracali). Najogólniej mówiąc, zaspokojenie ciekawości i nowa informacja o wszechświecie jako takim (nie tylko kosmosie) zostanie wcześniej czy później użyta, by przynieść pośrednie i bezpośrednie korzyści. Tak było z wymienionym wcześniej komputerem, który powstał, bo setki lat wcześniej komuś zachciało się babrać w kompletnie bezużytecznych bzdurach. Odpowiedz Link Zgłoś
wuj.stefan Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 16.05.09, 08:42 madcio napisał: > Sądze, ze ten forumowicz nawet nie kuma ironii, pisząc to na > komputerze i wysyłając przez sieć. Przykro mi, ale to Ty "nie kumasz" moich intencji. Chodziło mi o to, że notatka prasowa była bardzo lakoniczna, a temat jest wielce pasjonujący. Szkoda więc tylko go "dotknąć", a nie pogłębić, co wielu czytelników przyjęłoby zapewne z wdzięcznością. Celowo sformułowałem swoją wypowiedź ciut prowokacyjnie, no i ... złapałeś się na tę prowokacyjkę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 16.05.09, 09:16 wuj.stefan: > Celowo sformułowałem swoją wypowiedź ciut prowokacyjnie, no i ... złapałeś > się na tę prowokacyjkę :)) Jeśli przyjąłeś rolę advocati diaboli w jakimś celu, to trzeba było trzymać się tej roli; inaczej Twój cel nie został zrealizowany. Zbyt szybko zrzuciłeś przebranie. Czy z obawy przed krytyką Madcia? Ja myślę, że pytania o sensowność badań są ważne i nie można ich zbyć ogólnym nawiązaniem do samochodów, komputerów i dżipiesów. Ale akurat w sprawie tego obserwatorium kosmicznego żadna lampka ostrzegawcza mi się nie zapala . - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
wuj.stefan Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 16.05.09, 10:27 > wuj.stefan: > Jeśli przyjąłeś rolę advocati diaboli w jakimś celu, to > trzeba było trzymać się tej roli; inaczej Twój cel nie został > zrealizowany. Zbyt szybko zrzuciłeś przebranie. Czy z obawy przed > krytyką Madcia? Advocatus diaboli to za dużo powiedziane, nie miałem aż tak ambitnego zamiaru :) Niestety, do realizacji mojego celu tak czy owak nikt się specjalnie nie kwapi, choć - mówiąc szczerze - liczyłem trochę na autora notatki, ktory często zabiera głos w dyskusjach. Ogólne nawiązanie do postępu technicznego i mnie nie zadowala; wobec szerzących się po świecie rozmaitych "kreacjonizmów" upowszechnianie wiedzy o ewolucji i zasadach funkcjonowania Wszechświata wydaje mi się pilną koniecznością. A umieszczenie na orbitach dwóch nowych teleskopów jest po temu świetną okazją. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 16.05.09, 12:00 > Ogólne nawiązanie do postępu technicznego i mnie nie zadowala; Przykro mi, ale w wypadku takiego pytania jest to niezbędne. Hershel i Planck to badania podstawowe (tak jak np LHC). Nikt bezpośrednio z nich nie zobaczy nigdy ani dolara zysku. Z definicji badań podstawowych, wszlekie użyteczne zastosowania są zawsze pośrednio, i często bardzo długi czas po rozpoczęciu badania danego wycinka rzeczywistości. Jak juz koniecznie ktoś chce traktować to w kategoriach zysku finansowego (co samo w sobie jest totalnym nieporozumieniem), niech patrzy to jako bardzo, bardzo długookresową inwestycję na przyszłość - dla naszych dzieci i dzieci ich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
adam02138 mity 17.05.09, 04:20 Madcio napisl "Z definicji badań podstawowych, wszlekie użyteczne zastosowania są zawsze pośrednio, i często bardzo długi czas po rozpoczęciu badania danego wycinka rzeczywistości." Mozesz popdac te definicje? Ona wszystkich obowiazuje? Bo ja sam nie wiem, boje sie ze co robie tez moze miec bezposrednie zastosowanie. Tak serio, to mysle ze jest co w tym zeby pokazac skutki tych badan. Hubble tez robi badania podstawowe, ale wiekszosc podatnikow w USA ma wrazenie ze sa to dobrze wydane pieniadze. Nie zaszkodzi dobra publicystyka naukowa, czy to w gazetach czy w telewizji. Niestety jej brak. Naiwnoscia jest rowniez mowienie ze badania nie sa dla zysku, tylko dla dzieci, dzieci. Mnie dzieci nie obchodza, kieruje mna ciekawosc. A finansowany jestem, jak wiekszosc naukowcow, posrednio przez grupy ludzi ktorzy licza na zysk, badz przewage militarna. Oni maja dzieci zupelnie w nosie. Smutna prawda jest ze na przyklad badania podstawowe w USA sa fianansowane w przytlaczajacej mierze przez DOD, ministerstwo obrony. ERC, ESF, czy NIH i NSF tez nie powstaly dla dobra ludzkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: mity 17.05.09, 13:20 > Mozesz popdac te definicje? en.wikipedia.org/wiki/Basic_research A jak wolisz coś po polsku www.umk.pl/badania/finansowanie/badania/def/ "badania podstawowe - prace eksperymentalne lub teoretyczne podejmowane przede wszystkim w celu zdobycia nowej wiedzy o podstawach zjawisk i obserwowalnych faktów, bez nastawienia na praktyczne zastosowania ani użytkowanie" (podkreślenie moje) > boje sie ze co robie tez moze miec bezposrednie zastosowanie. A co robisz? > Hubble tez robi badania podstawowe, ale wiekszosc podatnikow w USA > ma wrazenie ze sa to dobrze wydane pieniadze. I co z tego? Zysku finansowego z deep fielda też nie uświadczysz. Nie nakarmisz tym też głodujących dzieci (inny demagogiczny argument przeciwników badań kosmosu). Podatnicy w USA mają wrażenie, ze to dobrze wydane pieniądze z zupełnie innych powodów, niż zysk finansowy czy też praktyczne zastosowania. Co tylko potwierdza moje słowa. > Naiwnoscia jest rowniez mowienie ze badania nie sa dla zysku, tylko > dla dzieci, dzieci. Którego słowa z "Jak juz koniecznie ktoś chce traktować to w kategoriach zysku finansowego (co samo w sobie jest totalnym nieporozumieniem)" nie rozumiesz? > kieruje mna ciekawosc. A to ja wiem i rozumiem. :) Tylko znów: to nie jest dobre uzasadnienie dla kogoś, kto oczekuje po nauce wyłącznie rozwiązywania praktycznych problemów. Oczywiście, taki ktoś nie zdaje sobie sprawy, że bez badań podstawowych niegdyś przeprowadzonych nie mielibyśmy dziś, tu i teraz, takich rzeczy, które pomagają w rozwiązywaniu problemów tego świata (3 przykłady z brzegu: satelita meteo, karetka pogotowia, pencylina). Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 18.05.09, 14:16 > Dlaczego zaspokojenie tej ciekawości > uczonych ma kosztować podatników ciężkie pieniądze? mam kolegę, który bada wiry kwantowe - cokolwiek to jest - i na pytanie, komu to się może przydać, odpowiada: jak to komu? mnie się przydaje, dzięki wirom kwantowym mogę spędzać zimę na Florydzie ;) pioc Odpowiedz Link Zgłoś
robert666666_6 Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 19.05.09, 10:22 kiedys dawno temu podobne tobie malpoludy dziwily sie dlaczego jeden z nich spedza czas pocierajac o siebie dwa kawalki drewna... Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski A co wy orembskii w guanie robiliscie? 15.05.09, 14:27 Zbieralisce banany na paliwo dla Arianne czy tarmak odsnieżaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
filomena1 Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 17.05.09, 14:02 Też o tym, ale nawet przystępnie i ciekawie chyba napisane. jak na dziennikarza obywatelskiego, nienaukowca. ;-))) www.do.org.pl/planck-i-herschel-wytropia-tajemnice-kosmosu/ Odpowiedz Link Zgłoś
wuj.stefan Re: Europejskie obserwatoria kosmiczne wystartowa 17.05.09, 15:58 A więc jednak można było napisać więcej niż w GW i w dodatku przystępnie.Jest tam, co prawda, w tekście parę drobnych nieścisłości (a raczej niejasności), niemniej i tak jest totekst o wiele lepiej popularyzujacy naukę niż lapidarna notatka w wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś