Dodaj do ulubionych

Czy Cieszyn popiera RAŚ?

19.08.03, 13:55
Słyszałem, że w Cieszynie jest bardzo duże poparcie dla Ruchu Autonomii
Śląska. Podobno w osatnich wyborach samorządowych RAŚ uzyskał u was bardzo
duże poparcie a w trakcie ostatniego spisu powszechnego tysiące cieszyniaków
zadeklarowało narodowość śląską. Czy to wszystko prawda?

Obserwuj wątek
    • bebokk Nie popiera 19.08.03, 23:43
      W powiecie cieszyńskim narodowość śląską zadeklarowało od 0 do 3% mieszkańców,
      a w ostatnich wyborach samorzadowych na RAŚ głosowało u nas około 1%.
      To są fakty.
      Cieszyniacy nie lubią prusoków, czy inaczej mówiąc hanysów.
      Cieszyn nie był niemiecki jak Górny Sląsk, tylko austriacki.
      Gwara cieszyńska jest w dużym stopniu inna od górnośląskiej, podobna bardziej
      do żywieckiej.
      Zresztą jak ktoś mówi gwarą, to określa się że mówi po cieszyńsku, a nie po
      śląsku.
      • Gość: wikin Re: Nie popiera IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.08.03, 10:57
        bebokk napisał:

> W powiecie cieszyńskim narodowość śląską zadeklarowało od 0 do 3%
        mieszkańców,
        > a w ostatnich wyborach samorzadowych na RAŚ głosowało u nas około 1%.
        > To są fakty.
        > Cieszyniacy nie lubią prusoków, czy inaczej mówiąc hanysów.
        > Cieszyn nie był niemiecki jak Górny Sląsk, tylko austriacki.
        > Gwara cieszyńska jest w dużym stopniu inna od górnośląskiej, podobna
        bardziej
        > do żywieckiej.
        > Zresztą jak ktoś mówi gwarą, to określa się że mówi po cieszyńsku, a nie po
        > śląsku.

czy tak wszyscy myślą w Cieszynie ??
        jeżeli tak to dlaczego Cieszyn tak otwarcie dążył do województwa śląskiego,
        grzebiąc wszelkie bielskie inicjatywy utrzymania odrębnego województwa ??
        • bebokk Re: Nie popiera 25.08.03, 07:14
          Gość portalu: wikin napisał(a):

> jeżeli tak to dlaczego Cieszyn tak otwarcie dążył do województwa śląskiego,
          > grzebiąc wszelkie bielskie inicjatywy utrzymania odrębnego województwa ??

W wyniku gierkowskiej reformy podzielono brutalnie Sląsk
          Cieszyński.Zebrzydowice wcielono do katowickiego.
          Likwidacja powiatu była ciosem, bo powiat był w CIESZYNIE OD NIEPAMIĘTNYCH
          CZASÓW. Na czele rządu stał Cieszyniak Buzek.
          A arogancja niektórych osób z Bielska nie podobała się i nie podoba ludziom z
          Żywca, Cieszyna.
          I nie ma to nic wspólnego z RAŚ

• wikin Re: Nie popiera 25.08.03, 09:30
            bebokk napisał:

> Gość portalu: wikin napisał(a):
            >
            >
            > > jeżeli tak to dlaczego Cieszyn tak otwarcie dążył do województwa śląskiego
            > ,
            > > grzebiąc wszelkie bielskie inicjatywy utrzymania odrębnego województwa ??
            >
            > W wyniku gierkowskiej reformy podzielono brutalnie Sląsk
            > Cieszyński.Zebrzydowice wcielono do katowickiego.
            > Likwidacja powiatu była ciosem, bo powiat był w CIESZYNIE OD NIEPAMIĘTNYCH
            > CZASÓW. Na czele rządu stał Cieszyniak Buzek.
            > A arogancja niektórych osób z Bielska nie podobała się i nie podoba ludziom z
            > Żywca, Cieszyna.
            > I nie ma to nic wspólnego z RAŚ
            >
            za likwidacją powiatu cieszyńskiego stał człowiek, który wcześniej rządził w
            Katowicach, co więcej RAŚ wskazuje, że tacy sami ludzie nadal rządzą regionem
            skoro sami cieszyniacy uważacie że gwara cieszyńska jest podobna do żywieckiej,
            to w tym świetle istnienie Podbeskidzia nie jest chyba aż taką fikcją, to
            raczej śląskość powiatu cieszyńskiego wydaje się jakąś nową ideą, stworzoną
            przez ślązaków by zagarnąć bogaty region
            to był Wasz wybór, skoro wolicie arogancję tych z Katowic od tych z BB, my
            wolimy arogancję tych z Krakowa niż tych z Katowic - jak to kiedyś zostało
            powiedziane - i w Katowicach i w Krakowie będą mieli nas w d... ale w Krakowie
            przynajmniej z kulturą ;-)
            a i wg moich informacji Żywiec popierał BB w dążeniach o zachowanie województwa
            • bebokk Re: Nie popiera 25.08.03, 13:18
              Wiesz wikinie.
              Ja tylko streściłem poglądy większości Cieszyniaków w czasie likwidowania
              województwa bielskiego.
              Ja akurta byłem za Podbeskiedziem.
              Teraz to i tak o kant .....
              Trzeba WSPÓLNIE, jako cysaraki od Franciszka Józefa w województwie
              prusko-śląskim
              walczyć o swoje i nie dopuścić do inwazji RAŚ.
              Zgoda ?
              • wikin Re: Nie popiera 25.08.03, 15:05
                Wiesz ja nie mam nic przeciw RAŚ, nie wiem tak naprawdę jakim się poparciem
                cieszą na swoich terenach, tylko nie chcę by nam wpierali swoją śląskość i
                dązyli do bzdurnych rozwiązań typu rozdzielenie Bielska od Białej - wszakże Wy
                Cieszyniacy najlepiej wiecie, co to podział miasta na dwie częsci
                Wg mnie oni nie mają jakiejś wizji - ich czas zatrzymał się na XIX w. i nie
                dostrzegają zmian jakie zaszły po tym czasie,
                najśmieszniejsze w tym, że mogą wywalczyć swoją autonomię tylko i wyłącznie
                przy pomocy - nazwijmy to - nie-śląskich mieszkańców regionu, stanowiących
                wiekszość na ich terenie, co przy dobrej argumentacji gospodarczej może się
                udać, tyle że wtedy całą smietankę z autonomii będą spijać Ci drudzy, co już
                wielokrotnie pokazali
                oczywiście że jestem za współdziałaniem BB z Cieszynem
                • bebokk No to zgoda 26.08.03, 21:09
                  Zgadzam się z tobą zmałą uwagą.
                  Mam sporo przeciwko RAŚ. Ci ludzie swiadomie i celowo dążą do wywoływania
                  konliktów narodowościowych i mają plecy aż za Odrę.
                  U nas, za czaśów c.k.monarchii były inne zwyczaje niż u Prusaków.
                  Nie było tej buty, germanizacji, Polacy współrządzili państwem,a nie byli tylko
                  pachołkami u Niemców.
                  Czasem mam wrażenie, że RAŚ najbardziej odpowiada rola takich pachołków.
                  • Gość: tarnogórzanin Re: No to zgoda IP: *.kopernet.org 26.08.03, 21:22
                    Pozdrowienia Bebokk z Tarnowskich Gór. Widzę, że i u was RAŚ chce zaistnieć.
                  • wikin Re: No to zgoda 27.08.03, 08:31
                    bebokk napisał:

> Ci ludzie swiadomie i celowo dążą do wywoływania
                    > konliktów narodowościowych i mają plecy aż za Odrę.
                    > U nas, za czaśów c.k.monarchii były inne zwyczaje niż u Prusaków.
                    > Nie było tej buty, germanizacji, Polacy współrządzili państwem,a nie byli
                    tylko
                    > pachołkami u Niemców.
                    > Czasem mam wrażenie, że RAŚ najbardziej odpowiada rola takich pachołków.

Nie posiadam takich informacji, być może masz rację, ale moim zdaniem łatwiej
                    byłoby się obwołać mniejszością niemiecką, tak postąpili mieszkańcy
                    opolszczyźni, dzięki czemu mieli mniej problemów organizacyjnych niż ślązacy.
                    No i narodowość śląska nie daje paszportu niemieckiego.
                  • silesius Re: No to zgoda 20.09.03, 21:20
                    bebokk napisał:

> Zgadzam się z tobą zmałą uwagą.
                    > Mam sporo przeciwko RAŚ. Ci ludzie swiadomie i celowo dążą do wywoływania
                    > konliktów narodowościowych i mają plecy aż za Odrę.
                    > U nas, za czaśów c.k.monarchii były inne zwyczaje niż u Prusaków.
                    > Nie było tej buty, germanizacji, Polacy współrządzili państwem,a nie byli
                    tylko
                    >
                    > pachołkami u Niemców.
                    > Czasem mam wrażenie, że RAŚ najbardziej odpowiada rola takich pachołków.

To co nazywasz wrazeniem, to sie nazywa kompleksy.

Silesius
      • silesius Re: Nie popiera 30.08.03, 18:14
        bebokk napisał:

> W powiecie cieszyńskim narodowość śląską zadeklarowało od 0 do 3% mieszkańców,
        > a w ostatnich wyborach samorzadowych na RAŚ głosowało u nas około 1%.
        > To są fakty.
        > Cieszyniacy nie lubią prusoków, czy inaczej mówiąc hanysów.
        > Cieszyn nie był niemiecki jak Górny Sląsk, tylko austriacki.
        > Gwara cieszyńska jest w dużym stopniu inna od górnośląskiej, podobna bardziej
        > do żywieckiej.
        > Zresztą jak ktoś mówi gwarą, to określa się że mówi po cieszyńsku, a nie po
        > śląsku.

Nie jestes Cieszynem, facet, a wypowiadasz sie w jego imieniu. Nie jestes nawet
        rodzonym Cieszyniakiem, co zdradza twoje nieudolne - bo blednie napisane -
        przezwisko. Z pewnoscia nie wiesz nawet, co oznacza to slowo w jezyku slaskim.

Jestes jakims cholernym prowokatorem ktory sypie tu ksiazkowymi sloganami
        propagandowymi z czasow WUML. Moze w waszych werbusowskich dyskusjach
        wypieracie sie slaskosci Cieszyna, wyrzekacie sie jezyka slaskiego, ale nie rob
        z siebie idioty i nie przedstawiaj tego jako pogladu cieszynskiego. Nawet jesli
        was jest wielu, to jestescie tylko przejazdem na tej ziemii.

Silesius
        • bebokk Wkrótce 1 września 30.08.03, 21:13
          Tego dnia, tylko w 1939 GESTAPO przyszło po dziadka.
          Nie znaleźli.
          Gestapowiec piękną polszczyzną zapytał się ojca ( wtedy był małym
          dzieckiem ) : "kto ty jesteś ?".
          Tata skojarzł to wierszykiem i wypalił : "Polak mały".
          Gestapowiec tak walnął go w twarz, że tydzień bolało
          i postraszył babcię obozem koncentracyjnym.
          I ojciec na zawsze zapamiętał takich jak ty bydlaków hitlerowskich.

PS : moja rodzina to Cieszyniacy-Ślązacy z dziada-pradziada
          i podobnie jak ogromna większość mówiących po polsku na Śląsku Cieszyńskim
          miała takich jak ty za ostatnie szmaty.
        • Gość: Penn State Re: Nie popiera IP: *.wb.ptd.net 14.09.03, 18:54
          Zabolalo Silesius, musisz to zaraz zaraportowac do Fuehrera Arnolda Sieben-
          a,takie oberfiutery z RAS jak ty nie maja racji bytu w cieszynskim.
        • Gość: alex Re: Nie popiera IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 14:56
          Tobie, Silesius, chyba coś się pomyliło. Nasza "śląskość" jest zupełnie inna od
          Waszej, czego Ty nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumieć. Drogi "czarnego"
          i "zielonego" Śląska rozeszły się wieki temu. Tu były inne państwa, inne
          stosunki społeczne i ekonomiczne, inaczej rozwijała się kultura, tożsamość i
          gwara. To, że jedno i drugie nazywa się Śląskiem, to tylko pozostałość po
          dawnych wiekach, wspólnej historii w średniowieczu. Jedyne co dziś łączy Śląsk
          Cieszyński z resztą tej krainy, to nazwa.

Ale powiem Ci jeszcze jedno, dosadniej - według mnie ten Wasz Śląsk jest o
          wiele mniej "śląski" od naszego! Nawet nasza gwara bardziej zbliżona jest do
          oryginału, niż ten Wasz zgermanizowany bełkot (tak przy okazji - "śląski" jest
          dialektem, a nie językiem). Tu ludzie szanują innych i samych siebie, jak
          zawsze na Śląsku bywało. A u Was? Nie macie ani jednej cechy, za które zawsze
          ceniło się Ślązaków!

Ty nas wyzywasz od werbusów? A na jakiej podstawie? Moja rodzina żyje tu od tak
          dawna, że księgi parafialne tego nie obejmują! Zobacz ile w cieszyńskiem jest
          autochtonów, a ile w "Hanysowie"? To u Was werbusy stanowią większość i, jak
          widać, chyba Wam w mózgach namieszali! Swoje brudy pierzcie sobie na własnym
          podwórku, bo Śląsk Cieszyński do Was nie należy i nie chce należeć! I nie jest
          to opinia kilku tubylców, którzy wg Ciebie "są tylko przejazdem na tej ziemi"!
          Nasza odrębność od Waszego Śląska, "prusoki", to CZĘŚĆ KULTURY ŚLĄSKA
          CIESZYŃSKIEGO, którą wysysamy z mlekiem matki!

My wypieramy się śląskości? NIE! My będziemy, jesteśmy i będziemy śląscy. Nawet
          bardziej niż Wy. My po prostu nie chcemy takiej "śląskości", jaką Ty nam
          próbujesz wcisnąć! Mamy swoją godność, której żaden "prusok" nie zniszczy
          swoimi faszystowskimi gadkami! Tacy jak Ty doprowadzili do tego, że
          przestaliśmy o sobie mówić "Ślązacy", bo nie chcemy być utożsamiani z jakąś
          wyzbytą kultury bandą, którą m.in. Ty reprezentujesz. Wstyd nam za Was. Tutaj
          ludzie zawsze żyli we wzajemnym poszanowaniu, choć historia niejedno wyzwanie
          nam dawała! A Ty i tobie podobni co reprezentujecie? Jaki obraz Ślązaka
          tworzycie? Wstydź się!

Powiem Ci jedno, Silesius - JESTEŚ HAŃBĄ DLA ŚLĄSKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S.: I nie wracaj tu więcej, bo NASZ ŚLĄSK Ciebie i Twoich kolesi nie chce!
          Pomyliłeś adresy. Robicie Śląsku wielką krzywdę, choć Wam wydaje się zupełnie
          co innego. My kochamy swoją ziemię i nie damy jej skrzywdzić. Pa!
          • Gość: alex P.S. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 15:53
            Pisałem "Wasz Śląsk" mając na myśli Śląsk widziany oczyma RAŚ, najczęściej z
            perspektywy GOP i ROW. Biorę pod uwagę, że możesz być, silesiusie, ze Śląska
            Cieszyńskiego, ale Twoje wypowiedzi sugerują, że nawet jeśli tak jest, to
            mentalnością bardziej zbliżony jesteś do TAMTEGO Śląska. Dlatego pisząc "Twój
            Śląsk" mam na myśli "Hanysowo", bo w głowie mi się nie mieści, że ktoś taki,
            jak Ty, może być "stela".
            • silesius Re: P.S. 20.09.03, 21:19
              Gość portalu: alex napisał(a):

> Pisałem "Wasz Śląsk" mając na myśli Śląsk widziany oczyma RAŚ, najczęściej z
              > perspektywy GOP i ROW. Biorę pod uwagę, że możesz być, silesiusie, ze Śląska
              > Cieszyńskiego, ale Twoje wypowiedzi sugerują, że nawet jeśli tak jest, to
              > mentalnością bardziej zbliżony jesteś do TAMTEGO Śląska. Dlatego pisząc "Twój
              > Śląsk" mam na myśli "Hanysowo", bo w głowie mi się nie mieści, że ktoś taki,
              > jak Ty, może być "stela".

Następnie król rzekł: «Przynieście mi miecz!» Niebawem przyniesiono miecz
              królowi. A wtedy król rozkazał: «Rozetnijcie to żywe dziecko na dwoje i dajcie
              połowę jednej i połowę drugiej!» Wówczas kobietę, której syn był żywy, zdjęła
              litość nad swoim synem i zawołała: «Litości, panie mój! Niech dadzą jej dziecko
              żywe, abyście tylko go nie zabijali!» Tamta zaś mówiła: «Niech nie będzie ani
              moje, ani twoje! Rozetnijcie!» Na to król zabrał głos i powiedział: «Dajcie
              tamtej to żywe dziecko i nie zabijajcie go! Ona jest jego matką».
          • bebokk Piyknie żeś tymu chrómowi napisoł 17.09.03, 16:53
            To je jakisi cudok, kiery chce wojny.

Pozdrawiam
            Też Cieszyniok z dziada pradziada
          • silesius Re: Nie popiera 20.09.03, 21:04
            Gość portalu: alex napisał(a):

> Tobie, Silesius, chyba coś się pomyliło. Nasza "śląskość" jest zupełnie inna
            > od Waszej,

Nie wiem ile ciebie jest, ze piszesz o sobie my, ale ja jestem jeden.
            Slazak Cieszynski. Zaden Polak ani Niemiec. A za kogo ty sie masz, to twoj
            problem. Jednak nie wciskaj go innym.

Silesius

• alex.stela Re: Nie popiera 22.09.03, 09:20
              Kochany silesiusie!!!
              Czy ja wciskam coś innym? To TY próbujesz wszystkim wmówić kim powinni się
              czuć! Ja czuję się Ślązakiem Cieszyńskim, ale nie mówię, że kto czuje się
              Polokiem abo Niemcym, od razu jest zdrajcą!

Tu nie chodzi o to, czy masz rację, czy nie. Tu chodzi o to, że robisz to w
              sposób uwłaczający innym, a to już Cieszynioka nie godne. Piszesz tak, jakbyś
              to Ty był głosem Cieszyna i Cieszynioków, nie zważając na to, że inni
              Cieszyniocy Cię nie popierają! Ja nie chcę Cię obrażać, bo uważam, że to do
              niczego nie prowadzi. A co Ty robisz? Zamiast wywołać rzeczową dyskusję - tylko
              atakujesz. Zamiast przekonywać do swoich racji - obrzucasz innych błotem. Co w
              ten sposób chcesz zdziałać? Zamiast poszukać u innych przynajmniej lekkiego
              poparcia, Ty tylko robisz sobie wrogów.

Jak się uspokoisz - możemy spokojnie pogadać. W Twoich wypowiedziach można
              odnaleźć nić logicznego myślenia i radykalnych poglądów, które też są dla
              ludzi, ale włożyłeś je w taką otoczkę, że jakakolwiek rozmowa z Tobą sprowadza
              się do wymiany ciosów, a nie argumentów. Pomyśl nad tym!
    • Gość: alex Nie popiera i nie poprze, bośmy inne Ślązaki!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 15:41
      To samo pytanie zadałeś na forum bielskim, tylko że dotyczyło Bielska. Uważam
      więc, że to po prostu prowokacja, dzięki której albo szukasz na Śląsku
      Cieszyńskim choć drobnego poparcia dla RAŚ, albo chcesz wszystkich podburzasz
      przeciwko RAŚ. Na forum bielskim wyjaśniłem Ci już, że RAŚ na naszym kochanym
      Śląsku Cieszyńskim nie ma najmniejszych szans. To, że uważam się za Ślązaka
      (cieszyńskiego - co zawsze podkreślam) nie znaczy, że poprę RAŚ w jego durnych
      i szkodliwych działaniach. Mogę się czuć Ślązakiem, ale nie będę twierdził, że
      wszyscy mają uznać narodowość śląską. Jo je stela i to mi wystarczy. Dla
      obcokrajowców zawsze będę Polakiem, a u siebie nie muszę deklarować
      narodowości, bo jak powiem, że jestem stela, to narodowość nie gra roli. RAŚ -
      łapy precz od Śląska Cieszyńskiego!!!
      • bebokk Pieknie żeś to napisoł 09.09.03, 20:37
        Cieszyniocy to sóm cieszyniocy,
        a prusoki to sóm prusoki !
        • silesius Re: Pieknie żeś to napisoł 20.09.03, 21:06
          bebokk napisał:

> Cieszyniocy to sóm cieszyniocy,
          > a prusoki to sóm prusoki !

a kon jaki jest, kazdy widzi

Silesius

• Gość: lapis Re: Pieknie żeś to napisoł IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 21:34
            Może kojarzycie postać Konczakowskiego, właściciela sklepu żelaznego przy
            rynku, tego fantastycznego kolekcjonera. Moje próby stwierdzenia jego
            narodowości spełzły na niczym, i dobrze. Było ponad to. Bruno Konczakowski był
            Cieszyniokiem, wtedy będąc jednocześnie poddanym cesarza. Był stela. Gadał
            kilkoma językami i po naszemu. Jak zaczęła się wojna, brali go za Polaka. Po
            wojnie był internowany jako Niemiec. Po prostu był stela.
            • bebokk Silesius raczej nie ma problemów z tożsamością 20.09.03, 23:07
              Przyciśniety do muru fulo i drzisto o swojej rzekomej śląskości,
              ale wystarczy poczytać jego insze fanzolyni :

Wielokrotnie podawalem cytaty, materialy, wypowiedzi, informacje na temat
              wypedzen, na temat ziem niemieckich oddanych pod administracje polska itd. itd.
              W tym wypowiedzi rowniez i politykow zagranicznych, od min. Byrnesa, ktory
              wspolreprezentowal USA w Poczdamie, po obecnego prezydenta USA, a takze wiele
              innych, ktorym trudno zarzucic tendencyjna proniemieckosc, a co najwyzej tylko
              brak polskiego szowinizmu. Zdania, wypowiedzi zdecydowanie rozne od tego
              szowinistycznego belkotu polskich bolszewikow, jakim dlawicie sie niezmiennie
              od Bieruta przez Gomulke po dzis.
              Ale to nie moja a wasza linia jest komunistyczna. Ale do was nic nie dociera,
              dopoki nie poczujecie palca w oku. A i wtedy bedziecie plakac, ze znow wam ktos
              krzywde robi. Polak jak wiadomo przed i po szkodzie glupi. Wiec mozesz sobie co
              najwyzej podskakiwac, okrzykiwac mnie czym chcesz i niech ci sie wydaje, ze ten
              twoj, ten wasz blazenski wrzask niedobitkow komuny ma jakiekolwiek znaczenie
              dla biegu spraw.

Silesius

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=8067144&a=8085937
              Nie masz Alexowi nic do powiedzenia ?

Dlaczego mialbym miec? Dlaczego mialoby mnie zamurowac? Jeszcze jeden polski
              szowinista i zdrajca Slaska Cieszynskiego. Ale czy on by to zrozumial, gdyby mu
              to napisal? Czy ty to rozumiesz? Z pewnoscia nie....
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=8075397&a=8084986

• Gość: ramell Re: Silesius raczej nie ma problemów z tożsamości IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.03, 11:50
                wy zobaczcie jak silesius godo... toz to hitlerowsko gnida... czy
                sa jeszcze jakies watpliwosci?
                slonsk w jego i jego kamaraden rekach? to bylby jego koniec...

• alex.stela Re: Silesius raczej nie ma problemów z tożsamości 22.09.03, 09:55
                Ino jedno:
                Kto tu jest szowinistą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka