Dodaj do ulubionych

byłem w muzeum ;-)

19.10.04, 18:04
Rewelacja.
To, co będzie w browarnianym muzeum to wydarzenie na skalę europejską.
Już część miejska robi niesamowite wrażenie swoją przestrzenią. Po przejściu do części browarnianej wrażenie jest jeszcze większe. Przeszklona podłoga pozwalająca oglądać pub który jest w piwnicy, na środku trójwymiarowe kino, piękna aranżacja wnętrza. Mimo, że wszystko jest jeszcze w stadium daleko posuniętych przygotowań już robi ogromne wrażenie.
Otwarcie w połowie listopada (część browarniana) i prawdopodobnie przy końcu roku (część miejska).

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mar Re: byłem w muzeum ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 19:06
      KURCZE JUZ SIE NIE MOGE DOCZEKAĆ. TYLKO CIEKAWE ILE BEDZIE KOSZTOWAĆ???
      • Gość: basturk Rewelacja i ja nie moge sie juz doczekac.. IP: 80.51.254.* 19.10.04, 20:03
        no ale jeszcze tylko 1 m-c do częsci browarnianej i 2 m-ce do cześci miejskiej
        ehhhh
        tego nam było trzeba
      • Gość: Darek Re: byłem w muzeum ;-) IP: *.local.pl / 62.233.185.* 19.10.04, 22:12
        Gość portalu: mar napisał(a):

> KURCZE JUZ SIE NIE MOGE DOCZEKAĆ. TYLKO CIEKAWE ILE BEDZIE KOSZTOWAĆ???

Zwiedzanie muzeum bedzie bezpłatne i połączone ze zwiedzaniem browaru.
        Prawdopodobnie jednak trzeba się bedzie wcześniej zaanonsować :-)
        • Gość: BTY Re: byłem w muzeum ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 22:24
          ma byc tak jak napisales, tylko sie zastanawiam cy zeby ogladac samo muzeum bez
          zwiedzania browaru i bez degustacji tez trzeba sie wczesniej umowic, to by bylo
          zle!
          • Gość: Darek Re: byłem w muzeum ;-) IP: *.local.pl / 62.233.185.* 19.10.04, 23:54
            Postaram się dowiedzieć czy bedzie taka możliwość, bo mam tam wtyki :-)
    • Gość: BTY Perła ty łotrze!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 20:13
      Ja tez chce zobaczyć! jedyne co mogę to sobie przez plot patrzę co pewien czas.

Czyli jeszcze nie ma wyposażenia? Wysoko poprzeczkę postawiłeś, trudno mnie
      będzie nie rozczarować! Najlepsze muzeum jakie w życiu widziałem było to muzeum
      Hanasa Memlinga w Brugii (www.trabel.com/brugge-m-memling.htm na stronie
      nic ciekawego niestety nie ma) pokrótce je opisze. Muzeum ściągało do siebie
      turystów obrazami Hansa Memlinga, ale większość wystawy poświęcona była
      historii szpitala, który mieścił się w tym budynku od XV do 1970.
      Zwiedzający dostają słuchawki i po wstukaniu numeru przedmiotu znajdującego się
      w muzeum mogą posłuchać informacji na jego temat (słuchawki to jest standard w
      muzeach w Europie, więc słuchawki musza być, żebym był zadowolony)
      Na pierwszy rzut oko muzeum było niespecjalne, w gablotach skalpele ,
      strzykawki, na ścianach obrazy z lekarzami wykonującymi zabieg, więc taki sobie
      materiał (przynajmniej mnie średnio to interesuje) ale było to super
      przedstawione! Gdy mnie już coś zaintrygowało to słuchawki oraz komputery (na
      których znajdował się wirtualny przewodnik po muzeum) odsyłały mnie do
      kolejnych obiektów, więc biegałem po muzeum wielokrotnie wracając w to same
      miejsce i znajdując coraz to nowe szczegóły, i zgłębiając swoja wiedzę na temat
      sztuki medycznej. Prawie lekarzem zostałem! Czyli z niczego (takie było moje
      pierwsze odczucie) zrobiono super wystawę
      We współczesnych muzeach konieczne jest też przygotowanie atrakcji dla dzieci,
      np. w muzeum żydowskim w Amsterdamie, można piec macę, nauczyć się pisać swoje
      imię w hebrajskim.

Ponoć muzeum ma być otwarte 20 listopada, tak mi powiedziano jak ostatnio
      browar zwiedzałem. Co miasto tak w tyle zostaje?
      • recepcja-muzeum Re: Perła ty łotrze!!!! 12.12.04, 15:41
        słuchawek
      • recepcja-muzeum Re: Perła ty łotrze!!!! 12.12.04, 15:42
        Witam, słuchawek nie ma, ale jest dość multimediów, by Cię zadowolić.
        Pozdrawiam,
        recepcja muzeum
    • aralski a dlaczego tam byles jak jeszcze nie otwarte 19.10.04, 20:25
      explain to me
      • perlailotr Re: a dlaczego tam byles jak jeszcze nie otwarte 19.10.04, 23:45
        Spieszę uprzejmie z "explainacją".
        Na otwarciu części browarnianej zagra orkiestra AUKSO z Leszkiem Możdżerem. Byliśmy więc z szefem orkiestry żeby ustalić szczegóły występu - przede wszystkim sprawdzić akustykę wnętrza.

Bez pozdrowień
        • aralski nie trza sie obrazac ja jeno pytam w ogolnym konte 20.10.04, 02:43
          kscie
          lagodnie i spokojnie

ani z pozdrowieniami ani bez pozdrowien
          • Gość: magi Oj, łotrze IP: 62.233.231.* 20.10.04, 07:16
            Dlaczego bez pozdrowień?
            Czy dlatego, że to Aralski pytał?
            Czy według ciebie było to pytanie do tego stopnia nie na miejscu?

Ja też miałam ochotę zadać identyczne pytanie, ale nie miałam czasu:(
            • perlailotr Re: Oj, łotrze 20.10.04, 10:46
              A przewrażliwiony jestem i dzień miałem nieszczególny bo naznaczony walką z
              samowolą Panów Policjantów.
              Może rzeczywiście niepotrzebnie to napisałem
              przepraszam.

Gorąco i szczerze pozdrawiając ;-)
        • Gość: bty Perlailotrze napisz cos jeszcze o muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 09:36
          Perlailotrze napisz cos jeszcze o muzeum, skoro juz byles w srodku i wszyscy Ci
          zazdroszcza to napisz cos jeszcze na temat tego jak wyglada i co jeszcze tam
          bedzie, orientujesz sie jak bedize sie odbywac zwiedzanie, czy bedzie trzeba
          zwiedzac calosc z browarem czy bedzie mozliwosc zobaczenia samego muzeum.
          Czesc miejska jest remontowana za pieniadze miasta czy tez browar daje kase?
          miejska czesc to ta blizej katowickiej? czy na apel w gazecie Twoje Miasto duzo
          ludiz przynioslo przyszle eksponaty muzealne?
          zwiedzanie bedize bezplatne?
          • perlailotr Re: Perlailotrze napisz cos jeszcze o muzeum 20.10.04, 10:58
            Zwiedzanie muzeum będzie częścią zwiedzania Browaru. Podobnie jak dzisiaj osoby
            zwiedzające browar będą potem zapraszane na degustację piwa, z tym że będzie się
            ona odbywać w pubie, który jest pod muzeum. Częścią zwiedzania będzie wizyta w
            kinie 3D (oczywiście wejdzie tam określona ilość osób. Browar dysponuje bardzo
            fajnymi filmami dokumentujacymi historię firmy.

Opiekunami gości będą przewodnicy, którzy już od pewnego czasu są szkoleni przez
            browar. Są przeszkoleni również do prowadzenia wycieczek obcojęzycznych.

Oprócz tradycyjnych form (gabloty, eksponaty itp.) w muzeum będzie sklep i tzw.
            kioski multimedialne - na razie 2.

W części miejskiej będą eksponaty związane z Tychami. "Dowódcą" całości jest
            Pani dr Maria Lipok-Bierwiaczonek. Eksponaty przyjmowane są już od paru miesięcy
            w MCK gdzie funkcjonuje tymczasowy punkt organizacyjny Muzeum. Z tego co widzę,
            ludzie przynoszą sporo ciekawych rzeczy. Co z tego znajdzie się w ekspozycji to
            już decyzja Pani Profesor.

Start części miejskiej planowany jest jeszcze w tym roku.
            Co do kasy to się nie wypowiadam bo nie znam szczegółów umowy miasto-browar.

Pozdro
            • Gość: BTY do 20.11.2004 juz tylko 1 miesiac! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 12:01
              Dzięki.
              Obecny (i z tego co piszesz przyszły) system zwiedzania jest średnio wygodny.
              trzeba gdzies dzwonic,umawiac sie z tydzien jak nie dwa wczesniej (zreszta
              wszyscy wiedza jak to wyglada)
              Jak na raize nie mozna dzieci zabierać na wycieczki, ale ponoć jak otworza
              muzeum to ma sie to zmienic i dzieci beda mogly wchodzic do muzeum, ale wciaz
              nie do browaru.
              Z ulotek browaru wynika ze miesiecznie maja 2000 gości to rocznie daje 24000,
              czekam na 100tyś turystów w Tychach.
              • perlailotr Re: do 20.11.2004 juz tylko 1 miesiac! 20.10.04, 13:01
                Do muzeum miejskiego prawdopodobnie będzie osobne wejście.
                Acha, zapomniałem dodać, że oferta muzeum Browarowego jest skierowana wyłącznie
                do osób pełnoletnich.

Pozdrawiam
                • radexior Re: do 20.11.2004 juz tylko 1 miesiac! 20.10.04, 15:28
                  perlailotr napisał:
                  > Acha, zapomniałem dodać, że oferta muzeum Browarowego jest skierowana wyłącznie
                  > do osób pełnoletnich.
                  >

Ta informacja skierowana jest do Ciebie, BTY.
                • Gość: BTY Re: do 20.11.2004 juz tylko 1 miesiac! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:28
                  Chwila chwial! przeciez budynki sa połączone! to co to połączenie bedzie
                  zamkniete?!?! to po co je budowano! nic nie rozumiem!
                  Z tą pełnoletniościa to nie wiem jak sobie to wymyślili, ustawa o wychowaniu w
                  trzezwosci?
                  • radexior Re: do 20.11.2004 juz tylko 1 miesiac! 20.10.04, 15:39
                    Muzeum, o ile się orientuję jest w dawnej kaplicy, a pod nią miniknajpa ( podczas niektórych zwiedzań browaru była tam degustacja, bo właściwą knajpe - w nowej części remontowali. I do tej miniknajpy jest osobne wejście, a do kaplicy/muzeum osobne.
                  • recepcja-muzeum Re: do 20.11.2004 juz tylko 1 miesiac! 12.12.04, 15:46
                    Witam,
                    nasze muzeum juz ryszyło, natomiast nie jestesmy na razie w stanie powiedzieć
                    nic, kiedy ruszy muzeum miejskie. Z tego, co wiem, zbieraja jeszcze eksponaty :-
                    ))). Gdy terrmin otwarcia miejskiego muzeum będzie znany, na pewno
                    zorganizujemy zwiedzanie tak, by jak najwiecej ludzi było zadowolonych.
                    O tym poinformuję, gdy coś będzie wiadomo.
                    Pozdrawiam, recepcja.
    • Gość: bty juz tylko 20 dni! IP: *.pl 31.10.04, 23:51
      ze strony browaru tekst o kinie trojwymiaorwym, o ktorym wspominal PiL.
      sa tez wizualizacje browaru. Mam wielkie nadizej w stosunku do tego obiektu i
      boje sie rozczarowania. ogladajac renderingi zastanawiam sie czy czasem nie
      przegieli w upiekszaniu obiektu i nie wladowali tam za duzo cudeniek- zobaczymy

www.kp.pl/archiwum.xml?id=83
      Zrealizowany w technologii trójwymiarowej (stereoskopowej), fabularyzowany film
      dokumentalny o historii Tyskich Browarów Książęcych będzie jedną z atrakcji
      otwieranego w październiku Tyskiego Muzeum Piwowarstwa. Wcześniej realizowane w
      trójwymiarze filmy opierały się na animacji komputerowej.

W filmie nie zabraknie ciekawych i nobliwych postaci, które na trwałe wpisały
      się w karty historii, a także w dzieje i rozwój browaru. Występuje w nim
      kilkunastu zawodowych aktorów z Wrocławia, Łodzi i Warszawy oraz około 400
      statystów.

Film opowiada o historii Tyskich Browarów Książęcych sięgającej końca XVI
      wieku, Ziemi Pszczyńskiej i władającej nią rodzinie książęcej. Badania
      historyczne dowiodły, że wzniesiony za staraniem Henryka Anzelma Promnitza
      browar warzył piwo już w 1613 roku, a powstać musiał po roku 1593. Dopiero
      jednak za panowania Zygfryda II Promnitza, ujęto browar w zapiskach urbarza z
      1629 roku i na ten rok przypada symboliczny początek piwowarstwa w Tychach.

W filmie nie zabraknie ciekawych i nobliwych postaci, które na trwałe wpisały
      się w karty historii, a także w dzieje i rozwój browaru. W rolę księcia Jana
      Henryka XI wcielił się aktor Teatru Starego we Wrocławiu - Edwin Petrykat. Jan
      Henryk XI przyczynił się do otwarcia wielu zakładów przemysłowych, zakładał
      stadniny, wspierał budownictwo i należał do entuzjastów ekspansji kolonialnej
      Niemiec. Nie dziwi więc nikogo fakt, że książęcy majątek szacowany był na
      blisko 100 milionów marek w złocie. Rola księżnej Daisy przypadła aktorce z
      Łodzi, ale wywodzącej się z ziemi cieszyńskiej - Monice Badowskiej. 8 grudnia
      1891 roku w londyńskim opactwie Westminster Jan Henryk XV Hochberg - przyszły
      pan na Książu i Pszczynie - pojął za żonę Marię Teresę Oliwię Cornwallis -
      West, dla swej urody zwaną Daisy - czyli Stokrotką. Młoda Angielka nie
      pochodziła ze zbyt zamożnej rodziny, ale wniosła jako swoje wiano liczne
      koneksje - była blisko związana z dworem królewskim doby Edwarda VII i Jerzego
      V. Jej brat Jerzy był ojczymem Winstona Churchilla - późniejszego premiera.

Zdjęcia do filmu realizowano w pałacu w Pszczynie, na terenie Tyskich Browarów
      Książęcych (zabudowania warzelni, bednarni oraz smolarni), a także w skansenach
      Tokarni i Zespołu Klasztornego Opactwa Cystersów z XII wieku - zabytek
      klasy "0" o znaczeniu światowym. Zdjęcia do filmu zakończono w sierpniu, a jego
      premiera odbędzie się wraz z uruchomieniem kompleksu Tyskiego Muzeum
      Piwowarstwa.
      • radexior BTY, idziemy zwiedzać! 01.11.04, 08:50
        Umawiaj tam już nas, bo później mogą być tłumy.
    • Gość: bty Re: byłem w muzeum ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 10:45
      Otwarcie ma nastapic 22.11 muzeum bedzie dostepen dla wszystkich chetnych od
      grudnia.

Jesli ktos juz w nimbedzie to czekam na obszerna relacje
    • man_x Re: byłem w muzeum ;-) 27.11.04, 14:10
      jutro na TVN("co za tydzien") o 13:35 bedzie relacja z otwarcia browaru.
      • Gość: bty Re: byłem w muzeum ;-) IP: *.pl 28.11.04, 12:22
        aaaaaa a ja nie ma TVN!
        to byl ju| ktos w browarze czy nie?!?! kiedy bedize mozna zwiedzac??!?
        • Gość: embi Re: byłem w muzeum ;-) IP: *.junisoftex.pl 29.11.04, 08:52
          Zwiedzac bedzie mozna od 1.12

_____m_0v0_m_____
          www.tychy.silesianet.pl
          • d.e.f.i.k Otwarte! 02.12.04, 08:54
            za : tychy.naszemiasto.pl

Otwarto dla zwiedzających pierwsze w Polsce Muzeum Piwowarstwa

Czwartek, 2 grudnia 2004r.

Jeżeli masz 18 lat, możesz zwiedzić otwarte wczoraj dla zwiedzających Muzeum Piwowartwa w Tychach. To jedyny w zasadzie warunek,
            by móc się tutaj znaleźć, bo nawet bilety są darmowe. Małgorzata Walędzińska, rzecznik prasowy Tyskich Browarów Książęcych radzi,
            aby ich nie wyrzucać, bo mogą się jeszcze kiedyś przydać.
            Muzealną ekspozycję oparto w dużej mierze na zbiorach birofilów. Do najstarszych i najcenniejszych eksponatów należą kamionkowy
            kufel z XIX wieku, wyjątkowa butelka licząca około 150 lat czy też specjalne urządzenia do cięcia desek, z których produkowano
            beczki. To, co jednak odróżnia to miejsce od innych placówek tego typu, jest jego wyposażenie. Nie brakuje oczywiście tradycyjnych
            gablot ze szkłem, jednak wszyscy podkreślają jego multimedialny i interaktywny charakter.

- Chodzi o to, by zwiedzający sam, nawet bez pomocy przewodnika, mógł poznać dzieje browaru - mówi Dorota Janus, koordynator ds.
            muzeum.
            Pomagają mu w tym na przykład w pełni skomputeryzowane kioski multimedialne, gdzie po naciśnięciu właściwego okienka na monitorze
            pokazuje się film, stary dokument lub wykaz ważnych dat. Przy tzw. ścianie trzech żywiołów zwiedzający może poczuć zapach chmielu
            czy jęczmienia, które wraz z wodą są podstawowym surowcem do produkcji piwa, a nawet dotknąć je. Jest też beczka mailowa, w której
            po wybraniu tła aparat cyfrowy zrobi zdjęcie, a następnie wystarczy wpisać właściwy adres e-mail, by przesłać je znajomemu.

Innymi atrakcjami są chociażby "mówiący obraz" księcia Jana Henryka XI, twórcy potęgi tyskiego browaru, czy też nakręcony w
            trójwymiarowej technologii film o dziejach zakładu na tle historii ziemi pszczyńskiej. Po wszystkim na zwiedzających czeka
            znajdujący się w podziemiach pub.

- Jeszcze nie widziałam nigdy takiego muzeum - stwierdziła z zachwytem Danuta Mizera, uczennica tyskiego "browarnika", która była
            wczoraj w pierwszej grupie zwiedzających.
            Jej koleżanki, Alicja Wojciech i Diana Stępień, przyznają, że gdyby inne wyglądały podobnie, cieszyłyby się większym powodzeniem.
            -------------
            Muzeum jest czynne od wtorku do piątku w godzinach od 10 do 18, w soboty od 10 do 14. By je zwiedzić, należy dokonać rezerwacji
            telefonicznej (327-84-30) lub przesłać e-mail: wycieczka.tyskie@kp.pl. Wstęp mają tylko osoby dorosłe. Wejście znajduje się od
            ulicy Katowickiej.

• Gość: embi Bede w muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 18:39
              Bede w muzeum ale dopiero w styczniu :(. Chcialem zrobic zdjecia do strony i
              poinformowali mnie ze moge sie zapisac do kolejki na styczen. Wszystkie
              sobotnie terminy w grudniu sa juz zajete, w tej chwili zapisuja na styczniowe
              soboty. Sa jeszcze wolne terminy w srodku tygodnia. Jeszcze sprobuje napisac do
              Poznania.

Kontaktu przez e-mail nie polecam w sprawie terminu i tak prosza o kontakt
              telefoniczny. Co ciekawe nie podaja numeru :)

_____m_0v0_m_____
              www.tychy.silesianet.pl
              • Gość: bty Re: Bede w muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 21:34
                Dramat! wszystko zajete! wlasnie dostalem takiego maila! aaaaaa!!!!!!
                • radexior Re: Bede w muzeum 02.12.04, 23:14
                  BTY, może jednak w styczniu pójdziemy?
              • recepcja-muzeum Re: Bede w muzeum 12.12.04, 15:51
                Witam,
                na maile odpowiadamy w recepcji na bieżąco. Jednak nie zawsze termin podany w
                mailu jest wolny, dlatego trzeba wysłać kolejnego czasem z inna propozycją i
                jeśli tylko jest możliwość, to termin rezerwujemy.
                Pozdrawiam,
                recepcja muzeum.
                • embitychy Re: Bede w muzeum 12.12.04, 16:36
                  > na maile odpowiadamy w recepcji na bieżąco. Jednak nie zawsze termin podany w
                  > mailu jest wolny, dlatego trzeba wysłać kolejnego czasem z inna propozycją i
                  > jeśli tylko jest możliwość, to termin rezerwujemy.
                  > Pozdrawiam,
                  > recepcja muzeum.

To ja mam zgadywac kiedy sa wolne terminy? I wysylac e-maile az trafie?

_____m_0v0_m_____
                  www.tychy.silesianet.pl
                  • Gość: bty Re: Bede w muzeum IP: *.pl 12.12.04, 16:42
                    no właśnie
                    pod numer tel trudno sie dodzwonic
                    jak napisze sie e-maila to odpowiedza wrong! zly termin sprobuj jeszcze raz
                    albo zadzwon!
                    mozna by na stronie browaru zrobic grafik kiedy jest dostpene zwiedzanie ktore
                    terminy sa zajete na ktore sa wolne miejsca ii ile na ktore trzeba zorganizowac
                    grupe zeby wejsc itp
                    • Gość: basturk Re: Bede w muzeum IP: 80.51.254.* 12.12.04, 17:28
                      akurat wczoraj dodzwoniłem sie bez problemu
                      ale pomysł z grafikiem bty to swietny pomysł
                    • recepcja-muzeum Re: Bede w muzeum 12.12.04, 18:55
                      Witam,
                      Z dostepnych informacji dla mnie na razie wiem, ze nie przewiduje się
                      utworzenia osobnej internetowej strony muzeum, jednak pomysł z tym grafikiem
                      jest dobry, mógłby sie znajdować na stronie Kompanii, a właściwie na stronie
                      browaru. Pomysł jutro z rana przekażę szefowej i zobaczymy, co ona na to powie.
                      Możnaby faktycznie wtedy dzwonić i pisać w sprawie konkretnego terminu. Wymaga
                      to jeszcze dogrania z naszymi informatykami. Jednak jesli to nawet zostanie
                      wprowadzone, to nie od razu. Jeśli bedę mieć jakiekolwiek informacje w tej
                      sprawie, dam znać. Pozdrawiam,
                      recepcja muzeum.
                      • embitychy Re: Bede w muzeum 12.12.04, 21:29
                        To moze tymczasowo w odpowiedzi wysylac liste dostepnych terminow.

> Możnaby faktycznie wtedy dzwonić i pisać w sprawie konkretnego terminu.
                        Wymaga
                        > to jeszcze dogrania z naszymi informatykami. Jednak jesli to nawet zostanie
                        > wprowadzone, to nie od razu. Jeśli bedę mieć jakiekolwiek informacje w tej

_____m_0v0_m_____
                        www.tychy.silesianet.pl
    • Gość: bty kłopoty z dostaniem sie do muzeum IP: *.pl 12.12.04, 13:08
      w soboty nie mozna bo zajete
      w tygodniu nie mozna bo nie ma grupy pod ktora mozna sie podczepic a przeciez
      30-40 osob nie zorganizuje

irytujac!!!!

a kiedy miejska czesc zostanie otwarta?
      • recepcja-muzeum Re: kłopoty z dostaniem sie do muzeum 12.12.04, 15:39
        Witam,
        Soboty grudniowe zajęto nam w drugim dniu po otwarciu. Jest bardzo duże
        zainteresowanie. W tygodniu, jesli zadzwonisz, to Ci termin znajdziemy. Nie
        trzeba organizowac grupy, by sie zapisać. Było u nas mnóstwo osób
        indywidualnych i nikt nie narzekał. Zirytowany człowieku, ostatnia pe łna
        wersja wchodzi o 15 (browar i muzeum), ostatnia skrócona o 16 (muzeum albo
        browar), więc na pewno cos znajdziemy. Są nawet grupy miedzy świętami a
        Sylwestrem. Sądzę, ze zamiast się irytowac, zapisz się na sobote w styczniu lub
        na jakis fdzien powszedni w grudniu. Pozdrawiam - recepcja muzeum piwowarstwa.
        • Gość: bty Re: kłopoty z dostaniem sie do muzeum IP: *.pl 12.12.04, 16:38
          w terminie od 20 do 31 grudnia zaproponowano mi jedna date 28.12.2004, w inne
          dni zwiedzanie (jak mi powiedziano) nie jest mozliwe, bo nie ma grupy pod ktora
          mozna sie podczepic, ale mozna sprobowac zadzwonic pozniej to moze cos sie
          znajdzie. Bardzo sie ciesze ze powstało muzeum i z niecierpliwoscia na nie
          czekalem, wiec troche sie irytuje ze nie tak latwo sie tam dostac i nie jest
          latwo sie tez dodzwonic pod podawany numer i to nie ze wzgledu ze jest zajety
          tylko dlatego ze nikt nie obiera. Bede cierpliwy, bede cierpliwy, bede
          cierpliwy...;-)
          • Gość: basturk Re: kłopoty z dostaniem sie do muzeum IP: 80.51.254.* 12.12.04, 17:32
            hmm ja w sobote dodzwoniłem sie bez problemu za pierwszym razem, czeka cnie
            musiałem. co do wolnych terminów to jestem w stanie zrozumiec bo browar nie
            tylko wśród tyszan ma spore wzięcie. Ale faktycznie twój pomysł z grafikiem
            jest bardzo dobry, tylko jest jedno ale czesto, bardzo często musiałby bybyć
            aktualizowany
            • Gość: bty Re: kłopoty z dostaniem sie do muzeum IP: *.pl 12.12.04, 17:57
              to widocznei mam pecha, bo jeszcze nie udalo mi sie tam dodzownic za pierwszym
              razem
              jesli chodzi o aktualizacje graifku to chyba nie jest zaden problem
          • recepcja-muzeum Re: kłopoty z dostaniem sie do muzeum 12.12.04, 23:16
            Witam, Drogi BTY,
            Jeśli chodzi o to, że czasem nikt nie odbiera - cóż, to trzeba naprawde mieć
            pecha, bo staramy sie odbierać każdy telefon, a jeśli tak sie nie dzieję, to
            przyczyn może byc kilka. Primo- odbieramy telefony od 10 do 18. Jeśli ktos
            dzwoni przed 10, to faktycznie, możemyy nie odebrać, z tego względu, ze trzeba
            wlączyc mnóstwo multimediow w muzeum i sprawdzić, czy z kinem wszystko jest w
            porządku. Zabiera to troche czasu :-))). Kino jest w osobnej sali, toteż gdy je
            sprawdzamy rano, to nie wiemy, czy ktos dzwoni. Secundo - tak jak Wy, drodzy
            internauci, jestem tylko człowiekiem, toteż, gdy czasem telefon nie dzwoni
            przez pół godziny, a nawet czasem godzinę ( to sie też zdarza, jak wszędzie, to
            na chwilkę, wybieram sie tam, gdzie król chodzi piechotą :-))), no a gdy akurat
            wycieczka jest na browarze, to zdarza sie wyjść na obiad do browarowej
            stółowki - nie codziennie, ale w końcu pracuję do 18. Jeśli akurat nie
            odbierzemy, bardzo proszę o telefon po pół godzinie- naprawdę staramy się
            odbierać wszystkie telefony w podanych godzinach. W soboty pracujemy od 10 do
            14.
            Życzę miłej nocy, BTY i pozdrawiam,
            recepcja muzeum.
            • Gość: bty Re: kłopoty z dostaniem sie do muzeum IP: *.pl 12.12.04, 23:42
              to ja dzwonie jutro, nie w okolicach 10, nie w porze obiadowej i nie po 18 :
              czyli ok 11.30 :-)
              dziękuję za życzenia i równiez życzę miłej nocy :-)
    • radexior TVP3 16.12.04, 17:23
      Właśnie był program o naszym browarze, pani reporter chodziła z jednym z panów oprowadzaczy. I to tym najzabawniejszym, który też nie ograniczał degustacji:-)))
      • Gość: bty Re: TVP3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 17:30
        > oprowadzaczy. I to tym najzabawniejszym, który też nie ograniczał degustacji
        czemu ,,tez''? nie rozumiem
        był juz ktoś w muzeum? ja sie wkrotce wybiore bo juz sie umowilem! to wszystko
        ladnie opisze
    • Gość: Kasia zawiedzina :-( IP: *.texasnet.pl / *.texasnet.pl 16.12.04, 20:50
      Też byłam i co....? Wrażenie robi architektura, designe. Ale po co te wszystkie
      butelki, etykiety kufle, skoro i tak wszystkich pociagają multimedialne gry oraz
      film. Nie mówiąc o darmowej degustacji. Przewodnicy nie mówią nic o historii,
      najstarszych butelkach. Rzucają tylko, że możecie sobie zobaczyć na ekranach
      multimedialnych, a na to nie ma czasu... gdyż zaraz po filmie, przemówieniu
      hrabiego oraz jednej grze ciągną do pubu, a ochrona przegania z muzeum i nie
      pozwala być pod nieobecność przewodnika. Beczka z możliwością mailowania to pic
      na budę, wysłałam dwa maile do znajomych i oczywiście nie doszły...
      • Gość: bty Re: zawiedzina :-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 21:36
        uff temat mnie wystraszył! juz sie balem ze w srodku jest dennie, a ze obsluga
        jest denna to mniej mnie martwi.
        Co do organizacji zwiedzania to ja rozumiem ze teren browaru trzeba zwiedzac z
        przewodnikiem i grupa. ale jesli idzie o muzeum to jest jakas pomylka. Czemu
        nie moze byc tak ze muzeum jest czynne od 10-18 przychodzi sie kiedy sie chce ,
        projekcje filmu sa powiedmzy co 1,5 godziny, mozna zwiedzac tak długo jak sie
        chce itd. A powiedmzy ze do pubu mozna zejsc tylko gdy sie jest z przewodnikiem
        i zorganizowana grupa zeby uniknac ludiz ktorzy beda na darmowe piwo
        przychodzic.

no kto mi odpowie no kto?
        • recepcja-muzeum Re: zawiedzina :-( 24.12.04, 20:56
          Witam,
          Cos ruszyło się w Muzeum Miejskim- zaczęły nas odwiedzać panie zatrudnionne w
          tym muzeum i coś tam robią. Jedno jest pewne - gdy muzeum miejskie ruszy, na
          pewno zmienia sie troche zasady zwiedzania i o tym sie tez u nas rozmawia na
          różnych szczeblach. Jak to bedzie wygladało, zobaczymy. Będę wdzięczna za
          rozmaite sugestie, podobne do podanych. Z grafikiem w internecie nie będzie
          sprawa prosta- raczej jest to śpiew przyszłości :-))), choc nie jest to
          wykluczone, gdy np. przekroczymy 4000 zwiedzających na miesiąc. Na razie
          dołożylismy do ekspozycji w recepcji ogromną choinkę :-))).
          Życzę spokojnych Świąt, zdrowia i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
      • recepcja-muzeum Re: zawiedzina :-( 24.12.04, 20:47
        Witam,
        Rozmawiałam z jednym z naszych przewodników- no coż, okazuje się, że co grupa,
        to inne odczucia. Podobno niewiele jest ludzi naprawde zainteresowanych
        eksponatami i 20 minut na podziwiane ekspozycji i kiosków w zupełności
        wystarcza. Oczywiście zdarzaja się grupy, które lubią sobie wszystko pooglądać
        dokładnie i wiem, że dużo przewodników nie ma nic przeciwko temu. Praktyka
        pokazuje na razie, ze jesli ktos jest mocno zainteresowany, potrafi przyjśc po
        kilka razy do samego muzeum. Beczka już działa- została naprawiona i wszystkie
        maile dochodzą. Do quizu przystepują ludzie naprawde zainteresowani, a reszta
        przeważnie rozpierzcha sie po eskpozycji.
        Życze Wesołych Świąt, pogody ducha, zdorwia i spełnienia marzeń w Nowym Roku.
    • Gość: bty Re: byłem w muzeum ;-) IP: *.pl 28.12.04, 17:21
      Byłem w muzeum. Podobało mi się- super. Zawsze można coś poprawić, ale może
      teraz nie będę o tym pisał.

Jedyny duży minus to ograniczony czas zwiedzania. Przewodnik wprowadza odrobinę
      nerwową atmosferę i nie można spokojnie sobie wszystkiego zobaczyc.

Jak moim zdaniem mozna by zorganizowac zwiedzanie juz napisalem pare postow
      nizej. Do zobaczenia jak juz otwarte bedize muzeum miejskie

pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Darek Będę w muzeum :-)) IP: 62.233.185.* 28.12.04, 18:25
        A ja będę jutro w muzeum (idę na całość, tzn. zwiedzanie browaru + zwiedzanie
        muzeum), a potem podzielę się swoimi spostrzeżeniami :-).

POzdrawiam
        • Gość: Darek Byłem w muzeum IP: 62.233.185.* 30.12.04, 12:06
          Już jestem po :-).
          Moim zdaniem jest nieźle. Biorąc pod uwagę to, że wszystko jest bezpłatne i że
          można wejść i obejrzeć browar podczas normalnej pracy (linie rozlewnicze w
          ruchu itp.) - jest to chyba niecodzienna okazja, jeśli chodzi o zakłady
          produkcyjne.
          Co do samego muzeum: sądziłem, że zobaczę tam więcej historycznych eksponatów -
          liczę jednak, że z czasem coś przybędzie, bo to dopiero początek.

Podsumowując: dla kogoś, kto jeszcze nie był ani w browarze ani w muzeum
          polecam zwiedzanie całości - zwiedzanie samego muzeum może nie dać niektórym
          pełni satysfakcji - dopełnienie w postaci możliwości zobaczenia browaru od
          środka jest naprawdę godne polecenia.

Aha - bardzo podoba mi się pub pod muzeum - brakuje mi podobnego
          ogólnodostepnego lokalu w mieście.
    • salo Mam pytanie, czy można przyjść z kamerą 28.12.04, 20:06
      i nieco pokręcić ?
      • Gość: Darek Re: Mam pytanie, czy można przyjść z kamerą IP: 62.233.185.* 30.12.04, 11:44
        Wydaje mi się, że skoro można robić zdjęcia w muzeum, to i można filmować - ale
        radzę się upewnić :-)
    • salo Embi zrobił zdjęcia 30.12.04, 13:04
      www.embi.silesianet.pl/muzeum_piwowarstwa.php
      nie wiem tylko czemu się nie pochwalił :)
      • embitychy Re: Embi zrobił zdjęcia 30.12.04, 15:50
        Ostatnio mam malo czasu, muzeum zwiedziłem wczoraj i jeszcze nie zdazylem sie
        tutaj pochwalic :) Poza tym nie bede tutaj tak jak to juz ktos ma w zwyczaju
        reklamowac wszystkiego co sie pojawia na stronie :)

www.tychy.silesianet.pl/muzeum_piwowarstwa.php
        Co do muzeum i browaru to fajna wycieczka, tylko w muzeum jest malo czasu.
        Ledwo zdazylem zrobic zdjecia i to nie wszystkiego a juz wyganiali, o
        obejrzeniu eksponatow moglem zapomniec.

_____m_0v0_m_____
        www.tychy.silesianet.pl
    • dementia W końcu i ja zaliczyłam ;-P 21.02.05, 12:48
      Bardzo mi się ta wycieczka podobała. Zwiedzaliśmy ze znajomymi starą część
      browaru, a także obecną linię produkcyjną. Przewodnik nie zanudzał, poprowadził
      spotkanie w miłej atmosferze.
      Co do samego muzeum to wrażenie bardzo pozytywne :-) Wnętrze jest urządzone z
      dużym smakiem, salka kinowa, gdzie wyświetlają film 3D czy beczka, z której
      można wysłąć e-kartkę z własnym zdjęciem to dodatkowe atrakcje. Oczywiście po
      wszystkim poczęstowano nas piwem w bardzo przytulnym pubie.
      Jestem pod dużym wrażeniem i polecam. :-)
      • Gość: bty a co z muzeum miejskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 19:53
        a co z muzeum miejskim? jak jeszcze trzeba miastu pomoc zeby wreszcie je
        zrobili? czy KP ma im jeszcze wystawe zorganizowac?
        • salo Re: a co z muzeum miejskim? 22.02.05, 15:10
          Co się tak niecierpliwisz ?
          Pół wieku z okładem muzeum miejskiego nie było, te parę lat też może jakoś
          przeżyjemy ;)
          • Gość: bty Re: a co z muzeum miejskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:12
            no racja, musialem cos ciezko strawnego zjesc, ze sie taki niecierpliwy zrobilem
            • Gość: Wojtek Re: a co z muzeum miejskim? IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.05, 07:36
              Otwarcie Muzeum Miejskiego odbędzie się 25 kwietnia (poniedziałek) o godz. 17.
              Otwarcie będzie oficjalne, więc chyba tylko dla zaproszonych. A zaraz potem
              udostępnione ludzkości.
              • Gość: basturk Re: a co z muzeum miejskim? IP: 213.77.86.* 25.03.05, 14:58
                nooo nareszcie mamy muzeum, mimo niezbyt długiej miejskiej historii ale jak
                bogatej ;))
      • dementia Opcja: zwiedzanie nocne 19.08.05, 14:30
        Czy ktoś był na nocnym zwiedzaniu browaru i muzeum? Czym się różni od
        dziennego? (poza tym, że odbywa się w nocy ;-P)
    • salo Muzeum znalazło się na liście atrakcji 23.02.05, 10:31
      w województwie :)
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2566649.html
      Teraz turyści będą do nas walić drzwiami i oknami ;)
    • Gość: basturk jak tam wycieczki?? IP: 213.77.86.* 23.03.05, 20:29
      dalej terminy na 2-3 m-ce do przodu zarezerwowane???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka