Dodaj do ulubionych

Linia autobusowa E-1

01.05.05, 20:13
Drodzy Forumowicze, zapraszam do dyskusji.

Chciałbym Was zapytać o opinię na temat linii E-1, a dokładniej na temat
obecnego stanu taboru. Praktycznie nie ma dni by autobus jeżdżący w ramach E-
1 się nie zepsuł. Wybierając tę linię nie można już mieć pewności czy się
dojedzie na czas, a przecież to linia płatna. Autobusy się psują głównie na
środku skrzyżowań (wynika to m.in. z problemów ze sprzęgłem chyba). Tym samym
dezorganizują ruch, powodują korki, a niejednokrotnie byłem świadkiem
sytuacji, gdy usytuowanie zepsutego autobusu powodowało zagrożenie dla
bezpieczeństwa innych pojazdów.

Z moich obserwacji wynika, że to głównie wóz o numerze taborowym 832 się tak
psuje i to on robi linii złą opinię. Reszta jeździ raczej sprawnie. Kiedyś
puścili 832 na linię mikrobusową "S". Nawet na niej się zepsuła :-/.

Szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego Meteor nie wprowadzi zastępstwa za wóz
832, nawet gdyby to miał być zwykły Jelcz. Być może nie ma wolnych pojazdów?
Nie wiem... W każdym razie moim zdaniem MZK powinno być w tym względzie
bardziej stanowcze. Zamierzam o poprawę tej sytuacji walczyć.

Ale ciekaw jestem Waszej opinii w tej sprawie.

Napiszcie proszę jak widzicie wyjście z tej sytuacji i czy Waszym zdaniem
tabor powinien zostać taki jaki jest nawet kosztem regularnych spóźnień (nie
ma co ukrywać, że są to autobusy wygodne, choć niekoniecznie dla stojących w
godzinach szczytu...; i że przyzwyczailiśmy się jako tyszanie chwalić tą
linią właśnie ze względu na tabor :-)), czy może MZK powinno dążyć do
wymuszenia na Meteorze wprowadzenia zastępczych pojazdów nawet gdyby miały
być one niższej klasy? Wydaje mi się, że MZK posiada w kieszeni nawet prawo
do rozwiązania przedterminowego kontraktu, bo przecież Meteor nie wywiązuje
się należycie z obowiązków - czy uważacie, że MZK powinno z tego skorzystać
gdyby nie było innych możliwości?

Innymi słowy - czy Waszym zdaniem MZK powinno w tej sprawie coś zrobić skoro
Meteor sam nie potrafi? (sytuacja trwa już ze 3-4 miesiące). Jakby nie
patrzeć w tej chwili marnotrawione są publiczne pieniądze - nie tylko
pasażerów kupujących dopłaty, ale także nas wszystkich, bo wątpię by bilety
pokrywały koszty obsługi linii. A przecież płacimy za to, by autobusy
jeździły, a nie stały...
Obserwuj wątek
    • Gość: pasażer Re: Linia autobusowa E-1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 21:41
      co się czepiasz tego Meteora ?

Meteor ma bardzo dobry sprzęt "nowy" serwisowany w autoryzowanych warsztatach,
      w razie poważnej awarii ( co się rzadko zdarza,- bo nowe nie ma nawala )
      a drobne problemy z elektroniką ( gł. przyczyna chwilowych postojów ) są
      usuwane na biężąco przez lotny serwis z bierunia, i autobus dalej jedzie.
      Czego nie da się powiedzieć o PKM-ie, bo od razu hol i warsztat.

-więc jeżdzij se czwórką albo innymi złomami z PKM-u, nikt cię nie zmusza do E-
      1 masz jeszcze 400 i kzk gop.

Tylko meteor nawala?
      Bardzo ciekawe.

pawel1940 napisał:

Jakby nie
      > patrzeć w tej chwili marnotrawione są publiczne pieniądze - nie tylko
      > pasażerów kupujących dopłaty, ale także nas wszystkich, bo wątpię by bilety
      > pokrywały koszty obsługi linii. A przecież płacimy za to, by autobusy
      > jeździły, a nie stały...

A tutaj zapewniam cię,że nic nikt nie marnotrawi ponieważ obowiązuje kontrakt i
      stawka za kilometr (przejechany) a nie za postojowe.
      I tak jak MZK stosuje KARY PIENIĘŻNE za opóżnienia nawet 2 minutowe tak również
      jest w przypadku grubszych opóznień spowodowanych nie planowaną awarią.

Więc przypatrz się może na jakim szmelcu pracuje tyski PKM
      a znajdziesz tam wiele powodów do popisu.

• pawel1940 Re: Linia autobusowa E-1 01.05.05, 21:58
        Dziękuję za głos w dyskusji.

Odpowiadam na zarzut o czepianie się Meteora.

Nie, nie tylko Meteor nawala - w 400 ostatnio też mi się zdarzyło, dokładnie w
        momencie gdy pisałem do znajomej SMS-a nabijając się, że A1010T stoi zepsuty na
        rynku (na S-ce). Co za ironia :-).

Tyle, że w przypadku E-1 są to awarie na tyle częste i trwające od tak dawna,
        że powoli tracę cierpliwość.

A jakbym chciał jeździć 400 lub KZK GOP-em to nie pisałbym czepiając się
        niepunktualności E-1, bo by mnie problem nie dotyczył. Ale widać mam powody by
        jeździć E-1 i chciałbym nie płacić 1,40 za to, że znów przyjechałem spóźniony.

Nie nazywałbym też tego taboru nowym. Kilka lat nieprzerwanej jazdy to jednak
        sporo. Dawniej (gdy faktycznie był nowy) takie awarie się nie zdarzały, to
        chyba o czymś świadczy.

Faktem jest, że autobus zepsuty zwykle nie stoi dłużej niż 30 minut. Kierowca
        samodzilnie przy pomocy jakichś magicznych psikaczy albo mechanik po ok. 20-30
        minutach dojeżdża na miejsce i szybko naprawiają problem, to fakt. Ale jest to
        jednak tych kilkanaście minut postoju.
        • Gość: Tereska Re: Linia autobusowa E-1 IP: 81.210.88.* 01.05.05, 22:20
          Witam.Ja też jeżdzę E-1, pasażerska nerwica mnie bierze, pisałam maile do MZK i
          bez odzewu.Kilka dni temu w czasie jazdy pasażerowie podpisywali się pod
          petycją, po tym jak przyjechał dobre 20 min po czasie.Za to kontrole biletów co
          2-gi dzień działają bez zakłoceń.
        • Gość: pasażer Re: Linia autobusowa E-1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 22:51
          pawel1940 napisał:>

Nie nazywałbym też tego taboru nowym. Kilka lat nieprzerwanej jazdy to jednak
          > sporo. Dawniej (gdy faktycznie był nowy) takie awarie się nie zdarzały, to
          > chyba o czymś świadczy.

Pojazd użytkowy jakim jest autobus cechuje to iż jest on raczej pojazdem na
          tyle trwałym, który powinien bez problemu służyć 10 lat i przejechać do miliona
          km. bez remontu silnika.
          Ta wysoka sprawność spowodowana jest tym, iż pojazd typu autobus nie jest tak
          mocno narażony na obciążenia jak np. sam. cięż.
          60 osób max. razy 90 kg. = 5400kg. przy silnkach 360 KM. to nic.

Dlaczego o tym piszę.
          Piszę bo jak obserwuję meteora i jego tabor to w ciągu pięciu lat zauważam, że
          został on już raz wymieniony na kolejny (mam na myśli E-1 i te autosany
          turystyczne które regularnie są na tej lini).
          Twierdzę że tak jest z dwóch powodów:
          -widze, że to nowe modele
          -wiem że meteor ma 5 letnie umowy lisingowe,albo wynajmu czy dzierżawy nie wiem
          dokładnie , chodzi o to że po tym okresie autobusy są wycofywane...

Więc tabor jest na tyle nowy i świeży , że nie ma się do czego doczepić

A 832 o ile to ten nr. to chyba zwykły "żółtek" -z pewnością to on właśnie był
          na zastępstwie i to ten napsioczył tak ?.
          A może tylko złośliwość rzeczy martwych, co ?

• Gość: basturk Re: Linia autobusowa E-1 IP: 213.77.86.* 01.05.05, 23:49
            kolego pasażer
            tabor meteorowski teoretycznie jest w miare nowy, ale praktycznie sie rozpada,
            co łatwo zauważyć na TWB. nie chodzi tu o ciągłe awarie na E1 co zauwazył Paweł
            i kilka innych osób, ale i o zwykły miejski tabor, gdzie meteorowskie autobusy
            są zastepowane wypozyczonymi od innych przewoźników, ba przeczytałem nawet
            komentarz o tym jakoby mateor miał plajtowac.
            co do taboru naszego rodowitego PKM-u o mamy jeden z najlepszych. podbnym moze
            sie poszczycic tylko PKM gliwice i katowice,a le jak chodzi o dbanie o niego i
            czystosc to bijemy ich na głowe, choc oczywiscie to nie tylko sprawa PKMów ale
            i kultury pasażeów..
            • grzespelc Re: Linia autobusowa E-1 02.05.05, 09:46
              Dodam tylko, ze od paru miesięcy w autobusach Meteora czuć zapach palonej gumy.

W ogóle sprawa z meteorem od zawsze mi śmierdziała. Kiedyś na tej trasie
              jechała 1-ka za normalnymi biletami. Potem dodano jej przystanki, a
              niespodziewanie pojawiło się E1 za dopłatą, pod które zostały ustawione
              rozkłady jazdy w ten sposób, że spod Tęczy 1,14 i 400 jeździły prawie o tej
              samej porze 5 minut po E1,a po nich przerwa 15 min. aż do następnego E1. Tak
              było za poprzedniej ekipy. Potem przestałem jeździc, od niedawna jeżdże znowu i
              trochę się rozkłady pozmieniały i autobusy są we w miarę równych odstępach i
              może dlatego meteor ma problemy i nie ma kasy na nowe autobusy.

A co do taboru tyskiego - największa róznica jest widoczna w zimie. W
              autobusach katowickich mozna po prostu zamarznąć....
      • Gość: tyski Re: Linia autobusowa E-1 IP: *.unregistered.media-com.com.pl 01.05.05, 23:07
        pasazer za duzo wiesz o tym meteorze w dodatku ich bronisz i najezdzasz na pkm
        czy ty aby tam nie pracujesz?
    • egon17 Re: Linia autobusowa E-1 01.05.05, 22:07
      pawel1940 napisał:

> Szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego Meteor nie wprowadzi zastępstwa za wóz
      > 832, nawet gdyby to miał być zwykły Jelcz. Być może nie ma wolnych pojazdów?
      > Nie wiem... W każdym razie moim zdaniem MZK powinno być w tym względzie
      > bardziej stanowcze. Zamierzam o poprawę tej sytuacji walczyć.

Ostatnio Meteor zaliczył niezłego pecha - w krótkim czasie spaliło się kilka
      autobusów: jeden na trasie, w czasie obsługi linii 46, a w palącej się zajedzni
      w Zabrzu też co najmniej jeden - w sumie wskutek tego pożaru ucierpiały trzy
      autobusy. Ale to nie koniec kłopotów, bo Meteor ma jakieś bliżej nieznane mi
      kłopoty z taborem - na linii 20 kursowała pożyczona z Transgóru Scania, a na 92
      hulały Ikarusy 260 pożyczone od PUP Czeladź. Dwie Dany nie nadają się już do
      wyruszenia w trasę - jedna (#866) od 2002 roku stoi w zajezdni w stanie
      agonalnym, a z drugą to nawet nie wiem co się dzieje, jakiś czas temu służyła
      za dawcę części do #866.
      ams1.lo3.wroc.pl/tomek/current/index.php?s=14&nr=5806
      Ostatnio ściągnęli nawet Jelcza M11, którego półtora roku temu wypożyczyli czy
      też wydzierżawili RudPolowi (#837). Tak że walkę możesz sobie darować, z piasku
      bicza nie ukręcisz. A co do wypożyczonych wozów - lepiej żeby ta Scania latem
      nie jeeździła ;-)
      • Gość: pasażer Re: Linia autobusowa E-1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 23:20
        Egon pstryknąleś fotke i już dopisałeś do niej tekst piosenki gdzie
        słowo "chyba" występuje nadwyraz często.
        -Gdzieś dzwoni ale nie wiesz co i czy to z kościoła w ogóle.

To teraz przejdz się na zajezdnię PKM i po oglądaj na czym polega naprawa 20-
        letnich IKARUSÓW, czy na wszystkich osiach są pozakładane okładziny hamulcowe i
        skąd w ogóle biorą się części zamienne.

zdziwiłbyś się !!!!

I nie zapomnij pstryknąć pare fotek tym chaszplom straszącym pod płotem od ul.
        Fabrycznej
        • egon17 Re: Linia autobusowa E-1 01.05.05, 23:28
          Gość portalu: pasażer napisał(a):

> Egon pstryknąleś fotke i już dopisałeś do niej tekst piosenki gdzie
          > słowo "chyba" występuje nadwyraz często.
          > -Gdzieś dzwoni ale nie wiesz co i czy to z kościoła w ogóle.

To nie moja fotka. Czytaj uważnie.

> To teraz przejdz się na zajezdnię PKM i po oglądaj na czym polega naprawa 20-
          > letnich IKARUSÓW, czy na wszystkich osiach są pozakładane okładziny hamulcowe
          i
          >
          > skąd w ogóle biorą się części zamienne.
          >
          > zdziwiłbyś się !!!!
          >
          > I nie zapomnij pstryknąć pare fotek tym chaszplom straszącym pod płotem od
          ul.
          > Fabrycznej

Nie ucz księdza pacierza ;-)
          • Gość: pasażer Re: Linia autobusowa E-1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 23:34
            egon17 napisał:

Nie ucz księdza pacierza ;-)

dziękuje za tak wyczerpującą polemike z twojej strony.
            • egon17 Re: Linia autobusowa E-1 01.05.05, 23:39

> egon17 napisał:

> dziękuje za tak wyczerpującą polemike z twojej strony.

A czego się spodziewałeś? Bez uzasadnenia na mnie napadasz i oczekujesz
              merytorycznej dyskusji? Wku..ają mnie osobniki Twojego pokroju, którzy coraz
              częściej goszczą na tym forum. Pora pożegnać się na zawsze.

Cześć.
              • Gość: basturk Re: Linia autobusowa E-1 IP: 213.77.86.* 01.05.05, 23:54
                egon, przeciez kolega pasazer to dokłądnie nasz kolega jogi, uszatek, puchatek
                i spółka..
                a wracajac do tematu to powtórze to co napisalem wcześniej
                tabor meteorowski teoretycznie jest w miare nowy, ale praktycznie sie już
                rozpada, co łatwo zauważyć na TWB. nie chodzi tu o ciągłe awarie na E1 co
                zauwazył Paweł i kilka innych osób, ale i o zwykły miejski tabor, gdzie
                meteorowskie autobusy są zastepowane wypozyczonymi od innych przewoźników, ba
                przeczytałem nawet komentarz o tym jakoby mateor miał plajtowac, stąd nie
                naparwainie taboru a wypozyczanie jego od innych przewoźników.
                co do taboru naszego rodowitego PKM-u to mamy jeden z najlepszych w regionie od
                BB po Czestochowe. podobnym moze sie poszczycic tylko PKM gliwice i katowice,a
                le jak chodzi o dbanie o niego i czystosc to bijemy ich na głowe, choc
                oczywiscie to nie tylko sprawa PKMów ale i kultury pasażeów..
                • egon17 Re: Linia autobusowa E-1 02.05.05, 00:14
                  Gość portalu: basturk napisał(a):

> egon, przeciez kolega pasazer to dokłądnie nasz kolega jogi, uszatek,
                  puchatek
                  > i spółka..

Wiem, poznałem po sposobie, w który mnie wku..ł. Ale mój kolega to nie jest ;-
                  ) . Toteż Tego Grafomana pożegnałem, nie siebie. A BTW, słowo "chyba" w
                  mojej "piosence" z dokładnością do 1 występuje zero razy.

> a wracajac do tematu to powtórze to co napisalem wcześniej
                  > tabor meteorowski teoretycznie jest w miare nowy, ale praktycznie sie już
                  > rozpada, co łatwo zauważyć na TWB. nie chodzi tu o ciągłe awarie na E1 co
                  > zauwazył Paweł i kilka innych osób, ale i o zwykły miejski tabor, gdzie
                  > meteorowskie autobusy są zastepowane wypozyczonymi od innych przewoźników, ba
                  > przeczytałem nawet komentarz o tym jakoby mateor miał plajtowac, stąd nie
                  > naparwainie taboru a wypozyczanie jego od innych przewoźników.

Efekt Lopeza, czyli nadmierne cięcie kosztów, prowadzące do drastycznej obniżki
                  jakości produktów.

> co do taboru naszego rodowitego PKM-u to mamy jeden z najlepszych w regionie
                  od
                  >
                  > BB po Czestochowe. podobnym moze sie poszczycic tylko PKM gliwice i
                  katowice,a
                  > le jak chodzi o dbanie o niego i czystosc to bijemy ich na głowe, choc
                  > oczywiscie to nie tylko sprawa PKMów ale i kultury pasażeów..

Ja bym się tak z tego nie cieszył. To, że mamy dobry i w miarę zadbany tabor na
                  miarę GOPu jeszcze nie oznacza, że spełnia on wymagania XXI wieku. Heuliezami
                  jeszcze nie jechałem, ale te krótkie DABy jakoś mi się nie podobają.
                • Gość: pasażer Re: Linia autobusowa E-1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 09:56
                  Gość portalu: basturk napisał(a):
                  > egon, przeciez kolega pasazer to dokłądnie nasz kolega jogi, uszatek,
                  puchatek

po pierwsze nie jestem żadnym puchatkiem ani spółką ani jogi- szanowny
                  jasnowidzu.

po drugie powiadasz że :

> meteorowskie autobusy są zastepowane wypozyczonymi od innych przewoźników, ba
                  > przeczytałem nawet komentarz o tym jakoby mateor miał plajtowac, stąd nie
                  > naparwainie taboru a wypozyczanie jego od innych przewoźników.

A czy PKM w Tychach obsługuje wszystkie swoje linie swoimi jednostkami?
                  zapewniam cię, że nie
                  więc co w tym takiego dziwnego,że meteor podnajmuje pojazdy od innych
                  przewożników-liczy się prawidłowe wykonanie zlecenia (nie ważne czym ), bo
                  gdyby nie zostało wykonane wtedy można mówić o problemie.

dalej>

> przeczytałem nawet komentarz o tym jakoby mateor miał plajtowac

Zródła ? gdzie przeczytałeś ?
                  - konkrety a nie maglowe opowieści!

i na koniec piszesz >

> co do taboru naszego rodowitego PKM-u to mamy jeden z najlepszych w regionie
                  od
                  >
                  > BB po Czestochowe. podobnym moze sie poszczycic tylko PKM gliwice i katowice,a

Zobacz co to jest komunikacja miejska we Wrocławiu albo Krakowie a dopiero
                  potem snuj porównania.
                  • basturk meteor 02.05.05, 17:12
                    jogi puchatku etc:
                    > A czy PKM w Tychach obsługuje wszystkie swoje linie swoimi jednostkami?
                    > zapewniam cię, że nie
                    > więc co w tym takiego dziwnego,że meteor podnajmuje pojazdy od innych
                    > przewożników-liczy się prawidłowe wykonanie zlecenia (nie ważne czym ), bo
                    > gdyby nie zostało wykonane wtedy można mówić o problemie.

no to wymieniaj. czyzbys potrafił wymienic tylko mikrobusy?? tak sie składa ze
                    meteorowi brakuje pojazdów duzych pojazdów, likwiduje m.in. poprzez koszty
                    pojazdy które posiada nie kupując innych, likwidując takie wozy np ten z
                    pierwszegolinku poprzez polityke jak egon napisał tniecia kosztów doprowadza do
                    swego upadku. Normalna polityke jest wtedy kiedy stare zastepuje sie nowymi,
                    meteor likwiduje nawet nowe i ich nie zastepuje niczym, jedynie wynajmuje busy
                    bo własnych sprawnych juz brak.

ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=5806 - nowiutki wóz
                    idzie na zyletki z winy przewoźnika
                    ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=2653 - komentarz o
                    plajtowaniu przez meteora
                    ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=5853-spalił sie
                    podczas trasy..
                    ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=3861
                    ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=4463 - w dali obydwa
                    jelcze spalone
                    ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=3876
                    > > Zródła ? gdzie przeczytałeś ?
                    > - konkrety a nie maglowe opowieści!

kliknij:
                    ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=2653 - komentarz o
                    plajtowaniu przez meteora
                    nie są to zwykłe komentarze bo jak wiesz zaglądają i piszą tam osoby znające
                    temat i majace dojścia. Za prawdziwościa tego komentarza przemawia fakt
                    wymierania taboru i to całkiem nowego. Zły /koszty/ serwis pojazdu lub ich
                    brak. Dla oszczędności nie kupowanie czesci a likwidowanie innego wozu aby je
                    pozyskać etc etc...
                    ta polityka brakujących wozów o czymś swiadczy

> Zobacz co to jest komunikacja miejska we Wrocławiu albo Krakowie a dopiero
                    > potem snuj porównania.

no świetne porównanie krakowa wrocławi do Tychów, mogłeś jeszcze podac jako wzó
                    Warszawe... tak sie sk łada ze nasze miasto nie ma takich budzetów jak miasta
                    które przytoczyłes a co z atym idzie mniej przeznacza na komunikacja a idąc
                    dlaej tym tropem PKM-u nie stac na takie zakupy jak w krakowie warszawie czy
                    wrocławiu
                    • Gość: pasażer Re: meteor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 18:10
                      To są te twoje ŻRÓDŁA tak ?

te kilka zdjęć i te komentarze pod spodem pisane "poprawną polszczyzną" przez
                      zwolenników jazdy bez trzymanki ?
                      Widok kilku spalonych Ikarusów ma świadczyć wg. ciebie o tym, że Rechul
                      upada ??
                      Nie rozśmieszaj mnie !

Jedz do pkm-u i zobacz z czego się pozyskuje części i policz gdzie stoi więcej
                      wraków w bieruniu, zabrzu, jaworznie razem wziętych czy w tychach na pkm-ie

Wchodzę o zakład, że gdyby postawić technicznych z drogówką przed pkm-em co
                      drugi nie wyjedzie z zajezdni, już nie wspomne o trajtkach starych e-mkach.

ps
                      zostaw tego jogiego w spokoju bo nie wiem komu robisz większą krzywde jemu czy
                      mnie, i nie dziw się potem, że to forum jest takie jakie jest.

• llort pasażer 03.05.05, 13:17
                        dlaczego się wypierasz ?
                        Ty wiesz, ja wiem i jak widać inni też wiedzą żeś jogi
                        brak ci odwagi żeby pisać pod jednym nickiem ?

> ps
                        > zostaw tego jogiego w spokoju bo nie wiem komu robisz większą krzywde jemu czy
                        > mnie, i nie dziw się potem, że to forum jest takie jakie jest.
                        • pawel1940 Re: pasażer 03.05.05, 15:06
                          > dlaczego się wypierasz ?
                          > Ty wiesz, ja wiem i jak widać inni też wiedzą żeś jogi
                          > brak ci odwagi żeby pisać pod jednym nickiem ?

A mnie się wydaje, że to wcale nie Jogi, za dużo konkretów na pisał na temat
                          autobusów, a Jogi zwykł wyśmiewać nasze zainteresowania komunikacją. Poza tym
                          Jogi zwykle nie pisze żadnych konkretów. Mnie się zdaje, że to rzeczywiście ktoś
                          z Meteora albo osoba z jakichś powodów ich broniąca, pomimo ich ewidentnych
                          problemów i zaniedbań.

A czy uważacie, że MZK powinno dążyć do przedterminowego rozwiązania kontraktu z
                          Meteorem z uwagi na niewywiązywanie się z obowiązków (gdyby zapisy umowy na to
                          pozwalały) ?
                          • ziemiowziety a ja sadze ze to kuzyn jogiego 03.05.05, 15:14
                            poszli na piwo, jogi wypil zolte, kuzyn wsunal pianke
                            i w zamian pisze
                            faktycznie to taki Meteorek
                            • llort bardziej cwiling, niż kuzyn 03.05.05, 15:50
                              podobieństwo nazbyt duże
                              to o czym pisze nie ma większego znaczenia, może czasami jednak ma coś do
                              powiedzenia
                              • ziemiowziety A ty kto? Ilort maly! z brzuszkiem pewnikiem 03.05.05, 16:54
                                nieprawdaz
                                • llort nie taki znowu mały 03.05.05, 20:10
                                  prawdaż, z brzuszkiem
                                  rączkami i nóżkami też
                          • egon17 Re: pasażer 03.05.05, 20:01
                            pawel1940 napisał:

> A czy uważacie, że MZK powinno dążyć do przedterminowego rozwiązania
                            kontraktu
                            > z
                            > Meteorem z uwagi na niewywiązywanie się z obowiązków (gdyby zapisy umowy na to
                            > pozwalały) ?

Nie! Meteor ma ostatnio kłopoty, ale to nie jest zły przewoźnik. Ja cały czas
                            mam nadzieję, że wkrótce problemy się im skończą. Nie daj Boże, żeby w
                            przetargu na obsługę linii MZK wystartowali i wygrali tacy przewoźnicy, jak
                            Delta czy Ampex. To byś dopiero się przekonał, co to jest "niewywiązywanie się
                            z obowiązków".
                            • Gość: :) Re: pasażer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 15:45
                              Zanim ktokolwiek zacznie pisac petycje o rozwiązywaniu umów do MZK zorientujcie
                              sie prosze jak wygląda płaca za 1 WZK i jakie sa do tego wymogi dla
                              przewoźników. W skrócie mówiąć MZK płaci marne grosze przewoznikom karze ich
                              karami za takie bzdety, że głowa boli a wymaga nowego taboru - dlatego też
                              coraz gorzej jest sie utrzymac z komunikacji nawet takiej firmie jak Meteor
                              • radexior Re: pasażer 04.05.05, 16:15
                                Skoro masz informacje to czemu tylko rzucasz sloganami a nic konkretnego nie napiszesz?
                                Nikt Meteorowi do przetargu stawać nie kazał, Meteor znał jego kryteria, zaproponował warunki i po podpisaniu umowy obowiązkiem jest się z niej wywiązać.
                                • Gość: pasażer Re: pasażer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 17:48
                                  radexior napisał:

> Skoro masz informacje to czemu tylko rzucasz sloganami a nic konkretnego nie
                                  na
                                  > piszesz?

JAKIM PRAWEM TY I TWOI KOMPANI nie mając żadnych danych, żadnych konkretnych
                                  odnośników, właśnie Wy możecie rzucać sloganami ?
                                  Jakim prawem WY możecie ?

Pisząc WY mam na myśli ortodoksyjnych przeciwników Meteora wśród których jest
                                  zapewne nie jeden ktoś blisko związany z firmą jakim jest tyski PKM.

Temat jest przez was zaczęty w którym tylko jedno i to samo
                                  rozwiązać rozwiązać i rozwiązać...
                                  powód : jakaś awaria, zdjęcia z durnymi dopiskami, gdzieś tam spóżnienie
                                  dwudziestominutowe
                                  Zapewniam cie że skoro E-1 się spóżnił to 4-ka i 400-sta i reszta komunikacji
                                  też miała spóżnienia na tej trasie, choćby z powodu wiecznie remontowanego
                                  wiaduktu nad górnośląską czy zatorów na francuskiej ( szczyt, korki )

Wiesz kto stawał do przetargu? nie wiesz to po co sie odzywasz?
                                  Dla twojej ciekawości powiem, że prócz meteora stawał czeladzki,
                                  kzk gop i pkm tyski
                                  Rewelacje?

Zapytaj mieszkańców Kobióra Gostyni Wyr Mikołowa czy Tychów korzystających z
                                  meteora jeżdzących dziennie 157
                                  Zapytaj kogokolwiek czy lepiej było przed meteorem czy teraz
                                  Czy woleli zimą jezdzić w zimnych PKM-skich skorupach, czy komfortowo i
                                  punktualnie w czystych ogrzewanych nie rzadko z muzyczką w środku autobusach.
                                  dotyczy również 157
                                  Zapytaj zainteresowanych co ci odpowiedzą w temacie E-1 teraz, a E-1 przed
                                  meteorem,jak to było za czasów kiedy to E-1 obsługiwał jeszcze stary moloch WPK
                                  Tychy
                                  Pamiętasz kiedy coś takiego było ? Pewnie nie.

i na koniec pierwszy slogan gdbyście wiedzieli kto tak naprawdę ciągnie za
                                  sznurki w meteorze to by nie jednemu z Was szczena opadła
                                  Nie daleko pada jabłko od jabłoni,- tyle Wam powiem.

• Gość: tyski Re: pasażer IP: *.unregistered.media-com.com.pl 04.05.05, 17:56
                                    masz klopoty z rozumieniem czytanego tekstu czy jestes tylko ignorantem?
                                    teraz jestem pewien w 100% ze jestes z meteora. ile dostalas forsy papugo?
                                  • radexior Re: pasażer 04.05.05, 18:08
                                    Spokojnie, dalej nic konkretnego nie napisałeś, same okólniki i demagogiczne krzykanctwo.

>
                                    > JAKIM PRAWEM TY I TWOI KOMPANI nie mając żadnych danych, żadnych konkretnych
                                    > odnośników, właśnie Wy możecie rzucać sloganami ?
                                    > Jakim prawem WY możecie ?

Jak to jakim? Jesteśmy pasażerami, płacimy podatki, kupujemy bilety to wymagamy. Proste. I w przeciwieństwie do Ciebie pojawiły się konkrety - "moi kompani" podali przykłady gdzie Meteor nawalił. Jeżdżę codziennie do Katowic, ale liniami zwykłymi, obsługiwanymi przez PKM i w ciągu ostatniego roku tylko raz autobus nawalił, spóźnienia mogę policzyć na palcach jednej ręki.

>
                                    > Wiesz kto stawał do przetargu? nie wiesz to po co sie odzywasz?
                                    > Dla twojej ciekawości powiem, że prócz meteora stawał czeladzki,
                                    > kzk gop i pkm tyski
                                    > Rewelacje?

Ładnie, że Meteor wygrał, ale zwycięstwo zobowiązuje.

>
                                    > Zapytaj mieszkańców Kobióra Gostyni Wyr Mikołowa czy Tychów korzystających z
                                    > meteora jeżdzących dziennie 157
                                    > Zapytaj kogokolwiek czy lepiej było przed meteorem czy teraz
                                    > Czy woleli zimą jezdzić w zimnych PKM-skich skorupach, czy komfortowo i
                                    > punktualnie w czystych ogrzewanych nie rzadko z muzyczką w środku autobusach.
                                    > dotyczy również 157
                                    > Zapytaj zainteresowanych co ci odpowiedzą w temacie E-1 teraz, a E-1 przed
                                    > meteorem,jak to było za czasów kiedy to E-1 obsługiwał jeszcze stary moloch WPK
                                    >
                                    > Tychy
                                    > Pamiętasz kiedy coś takiego było ? Pewnie nie.
                                    >

Po co ja w ogóle wdaję się wdyskusję z czymś takim?
                                  • grzespelc Re: pasażer 05.05.05, 11:37
                                    Zapytaj zainteresowanych co ci odpowiedzą w temacie E-1 teraz, a E-1 przed
                                    meteorem,jak to było za czasów kiedy to E-1 obsługiwał jeszcze stary moloch WPK

Nie ma czego porównywać, bo to były inne czasy i takich autobusów jak teraz w
                                    ogóle w Polsce nie było. Już tu pisałem, że zanim wszedł Meteor, na tej trasie
                                    jeździła 1 w tym zamym czasie i to za zwykłymi biletami. I dlatego,jak piszesz
                                    że ktoś rządzi w Meteorze, to wcale mnie to nie dziwi...
                                    • Gość: pasażer Re: pasażer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 12:48
                                      > Nie ma czego porównywać, bo to były inne czasy i takich autobusów jak teraz w
                                      > ogóle w Polsce nie było. Już tu pisałem, że zanim wszedł Meteor, na tej
                                      trasie
                                      > jeździła 1 w tym zamym czasie i to za zwykłymi biletami.

Pewnie że czasy się zmieniły i nie ma ich co porównywać,bo kiedyś przetargów
                                      nie było a teraz są,
                                      dlatego meteor zaproponował lepsze warunki i wygrał na tym polegają konkursy i
                                      przetargi, że zostają najlepsi.
                                      Więc skoro następny przetarg wygra najlepszy ( czego oczekuje )to nie będe miał
                                      nic na przeciwko jeżeli wygra go inny przewoznik.

Co do jedynki to podpowiem, że nie tyle co jeżdziła jak sam zauważyłeś , ale
                                      jeżdzi do tej pory ze zwykłymi biletami bo to jest zwykła linia.

• jorg11 Re: pasażer 24.05.05, 17:52
                                    To ja odpowiem, ale odnośnie linii 954, którą obsługuje Meteor od niedawna
                                    (chyba od początku stycznia).
                                    Ja, jak i inni pasażerowie woleli jeździć z MURGÓRem, który do niedawna
                                    obsługiwał tą linię. Już za tej zimy w busach było zimno jak w psiarni, kurs
                                    np. 23.20 jest niejednokrotnie realizowany do 7 (!) min. wcześniej. Za MURGÓRa
                                    nie do pomyślenia było, żeby wypadało tyle kursów co teraz. Przejedź się kiedyś
                                    szczególnie kursem na którąś zmianę na KWK Wesoła i zapytaj ludzi co sądzą o
                                    Meteorze. Takie podchodzenie do realizacji umowy nie tylko w złym świetle
                                    stawia Meteora, ale i KZK. Jeden syf...
                                    • hen0i Re: pasażer 12.07.05, 08:34
                                      feeee, nie da sie jezdzic e-1, smród nad smrodami!! okna sie nie otwierają, to jest istny horror! mimo, ze mam dopłate na e-1 od jutra przesiadam sie chyba na 14... nie mówiąc juz o tym, ze na czas letni jak poustawiali rozkład jazdy, ze rano ludzie pod tecza mają malą szanse, ze zmieszcza sie do autobusu!!!
                                      • pawel1940 Re: pasażer 12.07.05, 10:03
                                        To fakt, latem E-1 jeździ poza szczytem raz na godzinę, więc nawet nie ma co
                                        myśleć nad korzystaniem z niego...
                                        • hen0i Bezpieczne autobusy 12.07.05, 10:34
                                          za Tychy.naszemiasto:

Wtorek, 12 lipca 2005r.

W ciągu dwóch tygodni w autobusach pojawią się strażnicy miejscy. Wraz z kontrolerami biletów oraz z ochroniarzami wynajętymi przez Miejski Zarząd Komunikacji czuwać będą nad bezpieczeństwem kierowców i pasażerów.

Oprócz standardowego sprawdzania biletów patrole będą rygorystycznie egzekwować zakaz picia napojów alkoholowych w autobusie. W przypadku nagannego zachowania pasażerów podejmą zdecydowane interwencje.

(md) - Dziennik Zachodni
                                        • embitychy Re: pasażer 16.07.05, 17:01
                                          > To fakt, latem E-1 jeździ poza szczytem raz na godzinę, więc nawet nie ma co
                                          > myśleć nad korzystaniem z niego...

Zlikwidowac linie E1 uruchomic linie E2 i te "wstretne autobusy" puscic na niej
                                          moze byc co godzine. Dobrze by bylo jeszcze zeby jezdzily objazdem przez
                                          atostrade.

Ja jakos mam szczescie jak wsiadam do E1 to zwykle sa 2-3 osoby dopiero potem
                                          sie zapelnia i jedzie czsasem nawet do 20 osob.
                                          • hen0i Re: pasażer 20.07.05, 09:02
                                            Dzisiaj rano w e-1 zasmierdzialo, zasmierdzialo... a potem (na szczescie juz w Katowicach) autobusisko sie popsuło. Uratowała nas stara, poczciwa 14-stka :)
                                            • salo Re: pasażer 20.07.05, 11:06
                                              Jak widzę, jechałyśmy tym samym E1 :)
                                              Sprzęgło w tym autobusie już od dawna prosiło się o naprawę, ale Meteor ma
                                              chyba duże problemy z serwisem :|

Pozdrawiam :)
                                              • julia333 Re: pasażer 20.07.05, 11:32
                                                To ja także dołączam do grona tych "szczęśliwców" z porannego E-1 (nr 831):-)
                                                A przy okazji uslyszalam cenna rade kierowcy, aby dzwonic do szefow Meteora,
                                                gdyz jego osobiste interwencje nie skutkuja, ehhh bez komentarza...

• hen0i Re: pasażer 20.07.05, 11:58
                                                  No prosze :) to ja proponuje poranna kawke w e-1 :) :)
                                                • salo Jestem za poranną kawką w E1 :) 20.07.05, 12:22
                                                  julia333 napisała:

> A przy okazji uslyszalam cenna rade kierowcy, aby dzwonic do szefow Meteora,
                                                  > gdyz jego osobiste interwencje nie skutkuja, ehhh bez komentarza...

Potwierdzam, też to słyszałam :)

• salo Re: pasażer 12.07.05, 10:41
                                        hen0i napisała:

> feeee, nie da sie jezdzic e-1, smród nad smrodami!! okna sie nie otwierają,

Eeee, nie zauważyłam, a jeżdżę codziennie. Albo zmysły odmawiają mi
                                        posłuszeństwa, albo po prostu mam szczęście ;)

• hen0i Re: pasażer 12.07.05, 10:48
                                          salo napisała:
                                          > Eeee, nie zauważyłam, a jeżdżę codziennie. Albo zmysły odmawiają mi
                                          > posłuszeństwa, albo po prostu mam szczęście ;)

To chyba masz szczescie :) bo ja tez od paru lat jezdze codziennie i teraz dosłownie z e-1; wysiadam! :)
                                          • salo Re: pasażer 15.07.05, 12:35
                                            hen0i napisała:

> To chyba masz szczescie :) bo ja tez od paru lat jezdze codziennie i teraz
                                            > dosłownie z e-1; wysiadam! :)

Rano jeżdżę zwykle nr 831, otwierają się okna i szyberdachy :)
                                            Sczęścia niestety nie mam, bo ostatnio pewna pani (dwa dni z rzędu) uraczyła
                                            mnie swym mocno czosnkowym oddechem :( Koszmar !
                                • Gość: :) Re: pasażer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 18:54
                                  Nie napisze Ci konkretów bo nie mam do tego żadnego prawa - chcesz konkretów
                                  przeczytaj specyfikacje - najlepiej na wszystko narzekać a zastanawiałes się
                                  kiedyś ile kosztuje miesięczne utrzymanie takiego autobusu??
                                  • radexior wklej-kopiuj z www.spk.katowice.pl 15.05.05, 13:50
                                    Pech nie opuszcza Meteora. 6 maja w godzinach porannych doszczętnie spłonął kolejny autobus tej firmy - tym razem był to Jelcz M121 nr inw. 869. Pożar wybuchł w Kostuchnie, gdy autobus włączął się na linię 46 z zajezdni Bieruń Stary. Wrak autobusu odholowano do Czułowa. Przyczyną pożaru była najprawdopodobniej wada jakiegoś elementu układu napędowego - nie wyklucza się również wady fabrycznej.

Lista spalonych autobusów Meteora jest już dość długa, otwiera ją Jelcz M121M 863, który miał pożar 2 lata temu, później na liście są jeszcze Jelcz 120M/3 824 (spłonął przy pożarze warsztatu na zajezdni w Zabrzu) oraz Jelcz M121 865. Listę zamyka Jelcz M101I 860. Firma Meteor, która jeszcze kilka lat temu uważana była za wzór jeśli chodzi o prywatnych przewoźników w regionie, obecnie coraz bardziej chyli się ku upadkowi - coraz więcej autobusów stoi odstawionych i niesprawnych, jakość usług drastycznie spada. Jak się sytuacja dalej rozwinie - zobaczymy.
                                    • bumtarara_3 młodociany prostak-Radek 15.05.05, 23:34
                                      radexior napisał:

> Pech nie opuszcza Meteora. 6 maja w godzinach porannych doszczętnie spłonął
                                      kol
                                      > ejny autobus tej firmy - tym razem był to Jelcz M121 nr inw. 869. Pożar
                                      wybuchł
                                      > w Kostuchnie, gdy autobus włączął się na linię 46 z zajezdni Bieruń Stary.
                                      Wra
                                      > k autobusu odholowano do Czułowa. Przyczyną pożaru była najprawdopodobniej
                                      wada
                                      > jakiegoś elementu układu napędowego - nie wyklucza się również wady
                                      fabrycznej
                                      > .
                                      >
                                      > Lista spalonych autobusów Meteora jest już dość długa, otwiera ją Jelcz M121M
                                      8
                                      > 63, który miał pożar 2 lata temu, później na liście są jeszcze Jelcz 120M/3
                                      824
                                      > (spłonął przy pożarze warsztatu na zajezdni w Zabrzu) oraz Jelcz M121 865.
                                      Lis
                                      > tę zamyka Jelcz M101I 860. Firma Meteor, która jeszcze kilka lat temu uważana
                                      b
                                      > yła za wzór jeśli chodzi o prywatnych przewoźników w regionie, obecnie coraz
                                      ba
                                      > rdziej chyli się ku upadkowi - coraz więcej autobusów stoi odstawionych i
                                      niesp
                                      > rawnych, jakość usług drastycznie spada. Jak się sytuacja dalej rozwinie -
                                      zoba
                                      > czymy.
                                      >

Piszesz językiem rodem z "super expresu"
                                      czy innego szmatławca
                                      -więc zasugeruj w domu, żeby już tej makulatury więcej nie znosili do domu!

Bo ma zły wpływ na ciebie,- młokosie.
                                      • pawel1940 Re: młodociany prostak-Radek 15.05.05, 23:40
                                        > Piszesz językiem rodem z "super expresu"
                                        > czy innego szmatławca
                                        > -więc zasugeruj w domu, żeby już tej makulatury więcej nie znosili do domu!
                                        >
                                        > Bo ma zły wpływ na ciebie,- młokosie.

A Pan Starszy mógłby zasugerować w domu by go wysłali na kurs czytania ze
                                        zrozumieniem. Jest napisane przecież, że to kopiuj-wklej z serwisu
                                        internetowego.
                                        • salo Nie wymagaj nazbyt wiele od bumtarara, 16.05.05, 08:13
                                          albowiem to nasz umiłowany jogi. On tak już ma i żadne kursy tego nie zmienią.
                                          • radexior Re: Nie wymagaj nazbyt wiele od bumtarara, 17.05.05, 09:44
                                            salo napisała:

> albowiem to nasz umiłowany jogi. On tak już ma i żadne kursy tego nie zmienią.
                                            >

Mam podobne wrażenie. I widzę, że poziom frustracji u niego rośnie. Nie dziwię się, w końcu toż straszna rzecz interesować się Komunikacją Miejską!
    • salo Re: Linia autobusowa E-1 04.05.05, 11:27
      Też jeżdżę E-1. W ub. tygodniu "rozkraczył się" na skrzyżowaniu Budowlanych i
      Bema (chyba tak się ta ulica nazywa) koło sądu. Nie muszę mówić, że zatarasował
      cały pas ruchu.
      Notoryczne opóźnienia to fakt.
      Kierowcy czasami rozbrajający. W lutym poranne (przed 7) E-1 już w Tychach
      spóźnione było o 20 minut, mało tego nie zatrzymał się na przystanku "Apteka",
      kierowca następnego na pytanie dlaczego poprzednik nie zatrzymuje się na
      przystankach rzekł "bo jest spóźniony" :))) Zstanawiałam się tylko po co w
      takim razie wogóle do Katowic jedzie, do dziś nie znalazłam odpowiedzi na to
      pytanie.
      • kaner Re: Linia autobusowa E-1 04.05.05, 11:29
        Na szczescie nie musze jezdzic regularnie autobusami, ufff...
        ;)
    • pawel1940 Odpowiedź MZK 21.06.05, 23:03
      Sprawa już trochę straciła na aktualności, ale dla zakończenia tematu myślę, że
      warto przytoczyć treść poniższego listu (który dopiero teraz do mnie dotarł).
      Działania MZK chyba pomogły, bo ostatnio nie zdarzyły mi się żadne opóźnienia na
      linii E-1. Jeżdżę nią wprawdzie rzadziej, ale z ciekawości stojąc na
      przystankach staram się obserwować godziny odjazdów. Cieszy poważne
      potraktowanie tematu ze strony MZK, myślę, że zachowali się bardzo w porządku.
      Brawo!

-----

Tychy, dnia 24 maja 2005 roku

Dotyczy: jakości wykonywanych usług na linii E-1

W odpowiedzi na protest Miejski Zarząd Komunikacji w Tychach uprzejmie
      informuje, że obecnie linię E-1 obługuje firma "Meteor" Spółka Jawna z Jaworzna,
      która zawierając z nami umowę na obsługę tej linii zobowiązała się do jej
      właściwej realizacji.

Potwierdzamy jednak, że ostatnio jakość usług świadczona, do tej pory na wysokim
      poziomie, przez firmę "Meteor" uległa nieznacznemu pogorszeniu. W tej sprawie
      podjęliśmy stosowne kroki dyscyplinujące przewoźnika do realizacji zadań
      zgodnych z podpisaną umową. Ponadto za stwierdzone uchybienia nałożymy kary umowne.

W związku z powyższym za wszelkie wynikające z obecnej sytuacji niedogodności
      pragniemy Państwa ze swej strony przeprosić. Mamy nadzieję, że po naszych
      interwencjach sytuacjach na linii E-1 ulegnie poprawie.

Prosimy poinformować pozostałych zainteresowanych podpisanych pod protestem
      pasażerów.

Podpisano:
      Dyrektor MZK
      Grzegorz Jędrasik
    • pasazer-57 Re: Linia autobusowa E-1 30.08.13, 18:52
      forum.gazeta.pl/forum/w,322,146640040,146640040,Nowe_szybkie_polaczenie_autobusowe_z_Katowicami.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka