Dodaj do ulubionych

Nowy stary rynek

02.09.05, 17:21
No i pojawiają sie koncepcje na przebudowe/modernizacje rynku. od kilku dni
poruszany jest na NaszymMiescie ten temat... jedna z nich
przedstawia /uwaga/ przykrycie potoku!! - jak dla mnie jest to juz
dyskwalifikacja tej koncepcji z miejsca. Nie monza przykyrwac potoku, który
odpowiednio zagospod. tylko upiekszyłby nasz nowy rynek. Wystarczy spojrzec
na inne miasta jak one wykorzystują płynącą wodę w rynku. Wystarczyłoby go
bardzo fajnie wybrukowac-TYLKO W GRANICACH RYNKU-sciany wyłożyć kamieniem z
metalowymi stylowymi balustradami a w scianach nawet zamontowac lampy-
"kinkiety" które by zwłaszcza wieczorami pieknie podswietlały jego koryto z
kamieni na które to kamieniste ściany moznaby puścić bluszcze tak jak sie one
pną po kamienistych murach m.in. w cieszynie - własciwie dobrana kolorystyka
lamp jak i ich wkomponowanie potrafi zdziałac architektoniczne cuda.
A wiec - wybrukowane kamieniem koryto potoku zwłąszcza jego sciany wraz z
świetlna iluminacja i żywą architekturą w postaci np bluszczu. Do tego
stylowe balustrady zwraz z stylowymi latarniami.
Rynek powinien byc zamkniety-czyli zew szytskich czterech stron otoczony
przestrzenią architektoniczną. Mozna wyremontowac juz istniejące obiekty
zmieniajac fasady wraz z dachami no i od pd musiały by powstac za potokiem
budynki/kamienice. Modernizacje naszego rynku mozna dokonac na podstawie
mikołowskiego czy żorskie czy nie raz juz poruszanego rynku w kołobrzegu. Do
tego posadzka rynku powinna byc również podswietlana od ..spodu.
Mam nadzieje ze os wreszcie z naszym rynkem cos sie ruszy. A co wy
proponujecie/?
Obserwuj wątek
    • pawel1940 Nowy Urzad Miasta 02.09.05, 20:16
      Ja za to slyszalem "na miescie" plotki, ze na zburzonym targowisku maja budowac
      nowy Urzad Miasta, a dotychczasowe Prezydium ma przejac WSZiNS. Zaznaczam, ze to
      plotki, mnie tam one brzmia dosc niewiargodnie :-).
      • basturk Re: Nowy Urzad Miasta 02.09.05, 21:48
        kiedyś słyszałem taką teorię ale to jeszcze za czasów gdy istniał targ na
        osiedlu O.. wiec troche i jej powrót mni nie dziwi, tymbardziej ze niedawno
        zakonczył sie remont w UM i planowana jest zabudowa podcieni..
        a juz nie bede tu wspominał o kosztach ewentualnego zaadaoptowania budynku UM
        na sale wykładowe dla WSZiNSu
        • pietnacha40 Re: Nowy Urzad Miasta 02.09.05, 22:07
          Zazdroszczę rynku mikołowianom.Wstyd,że w Tychach nie ma takiego miejsca.A
          można by "pociągnąć"ładny pasaż i zrobić dwa ładne rynki-jeden przy
          kościele,drugi przy kinie.A pomysł z potokiem super i taki rooomaaaantycznyyy :)
          • basturk Re: Nowy Urzad Miasta 02.09.05, 22:31
            pietnacha40 napisała:

> Zazdroszczę rynku mikołowianom.Wstyd,że w Tychach nie ma takiego miejsca.A
            > można by "pociągnąć"ładny pasaż i zrobić dwa ładne rynki-jeden przy
            > kościele,drugi przy kinie.A pomysł z potokiem super i taki
            rooomaaaantycznyyy :
            > )

pomysł z pasażem i rynkiem nr 2 tez b. dobry
            • bty_tychy Re: Nowy Urzad Miasta 03.09.05, 00:23
              Przykrycie potoku tyskiego zakładał projekt, który miała realizować firma Akord
              tylko, że firma Akord się nie zdecydowała na kupno działki, chyba ze coś się
              zmieniło.
              (AKord to ta firma od nowego bloku przy Darwina, Akord - Magnolia; teraz budują
              szeregowce za kościołem św. Ducha, w przyszłym roku mają budować przy
              bibliotecznej w mesjcu takiego starego domu z cegły)

basturk co jeszcze ciekawego pisało w tej gazecie? można to znaleźć gdzieś w
              necie? kiedy byl artykuł/artykuły na ten temat?

btw:
              skończono prawie budowę potoku tyskiego między sienkiewicza a kościuszki

wreszcie ruszył remont budynku na rozwidleniu kościuszki i sienkiewicza
              (restauracja strzeleckiego)

z ciekawych rzeczy to w przyszlym roku prawdopodobnie wybudowany będzie chodnik
              miedzy T a U, w tej chwili buduje się tam kawałek drogi

a na Balibinie budowa kolejnego bloczku mocno idzie do przodu oraz robią już
              wykopy pod fundamenty kolejnego (Kombud)

tyski TBS - bankrut dostał budynek przy grota roweckiego wiec moze na nowo brac
              kredyty i rozwalac kase :-(((
              • ajwenhou pomogę 03.09.05, 10:12
                tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/511727.html
                to było w DZ, w piątek, w dodatku tyskim
                tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/511727.html
                niestety trzeba się logować. pozostaje wydanie papierowe
              • basturk Rynek 03.09.05, 11:10
                linki podal kolega ajwenhau do artykułów, był jeszcze jeden, którego poszukam.
                Wiecej informacji mysle ze moznaby uzyskac na maila od P Adriany Malcharek-
                Skergeth przewodniczącej Rady Osiedla Stare Tychy, która jest "inicjatorem"
                przebudowy rynku, stworzenia z niego miejsca tętniacego zyciem.
                /mail: ro.staretychy@umtychy.pl /

Tak jak pisałem wcześniej potoku nie można zakryć!!! to byłby największy błąd,
                wystarczy go lekko zagospodarowac tak jak napisałem a bedzie kolejny elementem,
                który w łatwy i ciekawy sposób upiekszy rynek. On musi byc na powierzchni
                oczywiscie nie w takiej formie jak obecnie. sciany lekko nachylone wystarczy
                wyłożyć kamieniem, i co powiedzmy 2-3 metry umiejscowić w nich lampy któe będą
                go jak i jego mury oświetlać - kolr swiatła mógłby być różny, do tego jeszcze
                bluszcze mogłyby częściowo porastac jego sciany oraz stylowe balustrady z
                latarniami - fantastyczna sprawa - wykorzystajmy to co inni mają - potoki i
                wykorzystajmy go tak jak inni je wykorzystują. Szerokosć tego koryta wynosiłaby
                ok 2 m, wysokość 2-3 m..

potok musi byc odkryty i musi byc wykorzystany!!!!
                • bty_tychy Re: Rynek 03.09.05, 13:56
                  ci z rady osiedla to chyba się tez nieźle zapędzili z tym zrywaniem ledwo co
                  polożonej nawierzchni.

Projekt Akordu nie był specjalny, bo zakładał wybudowanie takich niskich
                  domków, które nijak by nie nadawały by się do tego żeby stanowić południową
                  pierzeję rynku. Pomysł z przykrycie potoku także chybiony.

Niewyobrażam sobie jak można zamknąć całkowicie ulice wokół rynku dla ruchu
                  samochodowego. Jak już to jedynie te wybrukowane kostką, one akurat nie pełnią
                  istotne roli. Południowa pierzeja rynku by się przydała. Tylko nie wiem czy
                  przed potokiem czy za (patrząc od kościoła). Skłaniam się do tego żeby nowa
                  zabudowa powstała przed potokiem.

Co do pozostałej zabudowy wokół rynku to trudno bedzie cos z tym zrobic, bo
                  bloki te należą chyba do PKP o ile nie sa wykupione przez mieszkańców. jakby to
                  ode mnie zależało to dorobiłbym im skośne dachy pokryte czerwoną dachówką, tak
                  jak jest na osiedlu B.
                  • basturk Re: Rynek 03.09.05, 14:20

nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem ale czy chcesz aby południowa zabudowa
                    rynku powstała miedzy potokiem a Kosciołem M.Magdaleny??
                    wg mnie południowa zabudpowa rynku powinna powstac miedzy teatrem a potokiem -
                    bo w zasadzie tylko tam jest miejsce na zabudowe, dzieki czemu potok byłby w
                    rynku a jednoczesnie sam rynek byłby wystarczajaco duzy.
                    co zas do architektury istniejących budynków to musi byc ona zmieniona ale to
                    nie kłopot w dizsiejszych czasach ;)
                    no i do tego mogłabybyc fontanna podbna do tej co jest na rynku w mikołowie

• bty_tychy Re: Rynek 03.09.05, 14:24
                      tak, miejsce jest i po jednej i po drugiej stronie

plusem tego, że zabudowa bedzie przed potokiem jest to, że rynek nie bedzie
                      rozlazły tylko warty i nieduży przez co kameralny i atrakcyjniejszy.

z drugiej stony moze byc mały rynek z potokiem
                    • bty_tychy Re: Rynek 03.09.05, 14:26
                      a co do przebudowy istniejacej zabudowy wokól rynku to ja nie wiem jak ją
                      zrobić od strony formalnej. kto ma za to płacić?
                      • basturk Re: Rynek 03.09.05, 15:31
                        hmmm wydaje mi sie ze wyrzucenie potoku poza rynek czyli usytuowania pd sciany
                        rynku przed potokiem od strony koscioa Marii Magdaleny sprawi ze rynek bedzie
                        zdecydoanie za mały bo praktycznie sciana pd rynku stanie mniej wiecej na
                        dzisiejszej ulicy i aprkinu czyli siegac bedzie tylko ok 10 m od przystanku! to
                        troche za mało.
                        Ja proponuje aby pd sciana staneła miedzy tetarem a potokiem /ok 5 m od
                        potoku/ wówczas sama powierzhcnia rynku wydłuży o długosc istniejących mostów.

Poza tym ja niewyobrazam sobie aby na rynku nie było potoku! zawsze mielismy w
                        nim wode tj. najpierw staw a póxniej potok choc obecnie jest on troche
                        przesuniety. Teraz wystarczy go troche zmodernizowac np tak jak napisałem i
                        nada on niesamowitego uroku zwłaszcza wieczorami. bedzie on istotnym elementem
                        rynku. Nie mozna wyrzucac go poza skoro w tak fajny lub inny sposób mozna go
                        wykorzystac i sprawic ze rynek bedzie ejszcze fajniejszy.
                        • rob_sk Re: Rynek 03.09.05, 17:54
                          ciekawa dyskusja się wywiazała...
                          mnie jednak zastanawia wielki zachwyt basturka nas "stylowymi latarniami",
                          fontanną jak w Mikołowie i wogole odniesienia do tego (udanego zresztą)
                          mikołowskiego Rynku.
                          Rynek mikołowski to założenie historyczne i jego renowacja była dość prosta -
                          wystarczyło odnowic historyczne kamieniczki, wymienic posadzkę rynku i ulic do
                          niego prowadzących. Ten Rynek juz z czysto urbanistycznych względów był, jest i
                          będzie głównym miejscem spotkań mikołowian. Fontanna jako nowy element nie jest
                          juz historyzująca i chwała projektantowi za to. Ten element pokazuje jak
                          współczesnymi środkami mozemy nawiązać do historii nie tworząc czegoś co udaje
                          jakby tam było od wieków (obrys fontanny jest pomniejszonym obrysem całego Rynku).
                          Basturk, wydaje mi się, że chciałbyś uzyskac podobny efekt w Tychach, i prawie
                          dokładnie za pomoca tych samych środków - a to niemozliwe. Przypominaja mi się
                          od razu boskie pomysły dziennikarzy katowickich pragnących przerobic tamtejszy
                          rynek na podobieństwo krakowskiego.
                          Daleki jestem od chwalenia czy to katowickiego czy tyskiego rynku w obecnym
                          stanie. Uważam jednak, że zrobienie z nich makiety udającej coś czym nigdy nie
                          były jest duzym błędem. I nawet jesli zrobiłoby się "miło i przytulnie" to nie
                          będą miały nigdy swojego klimatu starego miasta a raczej charakter kiepskiej
                          scenografii.
                          co do rozwiazań urbanistycznych - myslę ze nie ma co gdybac tylko wziąc sie do
                          pracy. Mogłoby powstać kilka, kilkanaście koncepcji stworzenia tej przestrzeni
                          publicznej. Problem do najłatwiejszych nie nalezy - z jednej strony zamknąć
                          rynek a z drugiej pozostawic otwarcia na kościół Marii Magdaleny, no i rozwiązać
                          jakoś potok. Jest to jedna z najwazniejszych przestrzeni w naszym mieście, a
                          boję się, że nie bedzie żadnego konkursu na to miejsce i porządnej dyskusji nad
                          różnymi mozliwymi rozwiązaniami.
                          • bty_tychy Re: Rynek 03.09.05, 18:22
                            ja też się boję wszelkiego typu wizjonerów co zobaczyli rynek w Krakowie/
                            Mikołowie/ gliwicach itd i pragną przerobić na ich wzór i podobieństwo tyski
                            oraz katowicki

w zasadzie te miejsca nie mają nic wspólnego z rynkiem poza nazwa, no tyski to
                            może jeszcze ma kształt zbliżony do Rynku

jak już pisałem przebudowa domów wokół jest prawie niemożliwa, a zmiana układu
                            komunikacyjnego trudna.

Ja bym jednak południową pierzeję rynku zrobił na północ od potoku. dzięki temu
                            otrzymay zwartą symetryzną przestrzeń. z drugiej strony budynku mozna zróbić
                            bulwar nad potokiem żeby sie potencjał potoku nie zmrnował i zeby choć troche
                            basturka udobruchać. Wykorzystanie potoku ma sens oczywiście wtedy jeżeli
                            będzie on bardziej atrakcyjny niż obecnie.
                            • pawel1940 Re: Rynek 04.09.05, 00:49
                              Moje trzy grosze:

Ja myślę, że jeżeli tylko projektem renowacji zajmą się dobrzy architekci, albo np. zostanie ogłoszony konkurs, jak w Katowicach, to otrzymamy wiele interesujących i oryginalnych koncepcji.

Mnie bardziej martwi sama lokalizacja. Z dala nie tylko od centrów handlowych, ale też od urzędów. Na terenie obecnego rynku po prostu nie ma centrum miasta...

Swoją drogą, jeżeli o mnie osobiście chodzi to uważam, że lepsze zadatki na nowy rynek pod względem urbanistycznym ma Plac Baczyńskiego. Wystarczyłoby tylko przebudować, a raczej trochę odnowić i wycofać ruch samochodowy z okolicznych ulic (to chyba najtrudniejsze).
                              • rob_sk Re: Rynek 04.09.05, 02:13
                                Paweł, rynek nie jako centrum miasta, a jedna z waznych przestrzeni publicznych
                                - bardziej "centrum dzielnicy" - znaczy Starych Tychów. to centrum może być
                                rozbite na kilka przestrzeni, od Placu Baczyńskiego poczynając na Rynku kończąc.
                                W nowej części Tychów taką wydłuzoną przestrzenia publiczną jest oś zielona,
                                która odpowiednio zaaranzowana z nanizanym na niej przyszłym centrum przechodzac
                                prawie przez całe "Nowe Tychy" może byc miejscem, z którym ludzie będą sie
                                identyfikować.
                                Wystarczyłoby zeby w parterach powstało kilka dobrych knajp, galerii - miejsc,
                                do których mozna przyjsc spędzic wolny czas.
                                Co do konkursu to byłoby dobrze, gdyby taki powstał. Wydaje mi sie jednak, że po
                                ostatnich przygodach z realizacjami pokonkursowymi miasto nie bedzie zbytnio
                                chciało go zorganizować.

Basturk, ok, może źle Cię zrozumiałem - chyba mam alergię na punkcie słowa
                                "stylowy", którego tak chętnie uzywasz.
                                Wodę trzebaby na Rynku jakoś zaaranżować - przeciez to wlasnie nasz
                                "historyczny" punkt wyjscia, a dodatkowo może mocno podnieść jego walory.
                          • basturk Re: Rynek 04.09.05, 00:26

ale ja nie chce kopiowac zadnego rynku??
                            rynek w mikołowie przywołałem aby pokazac ze jest to mozliwe ze jest mozliwe
                            stworzenie fajnego miejsca. nie chce zadnych kopii..
                            zresztą kiedys porównywalismy sytuacje bodajze kołobrzegu, który ma
                            piekny "nowy " rynek bez zadnych zabytków i oto mi chodzi!!! dodatkowo chce
                            odpowiednio wykorzystac potok co juz opisywałem wczesniej a który napewno
                            podniósłby walory nawet przebudowanego rynku
                            • kistek Re: Rynek 04.09.05, 08:11
                              Dzisiaj tj. 4.09.05 (w niedziele) na Rynku Rada Osiedla Stare Tychy organizuje
                              FESTYN. Wsrod wielu atrakcji zwroce uwage na 3 punkty programu:

1. Możliwość zobaczenia różnych koncepcji (w wiekszosci z lat 90)
                              zagospodarowania rynku.
                              poza tym Każdy moze wpisac swoje pomysly na specjalnych arkuszach przygotowanych
                              przez Rade Osiedla (mam nadzieje ze wyrazicie swoja opinie rowież poza forum)

2. godz. 16.00 - oficjalne otwarcie i krotkie opowiadanie specjalisty od
                              tematyki Starych Tychów - p. Grychtolika. W TLE NA EKRANIE BĘDZIE PREZENTACJA
                              MULTIMEDIALNA STARYCH POCZTÓWEK ZE STARYM RYNKIEM W TEMACIE...

2. tuz przed 20.00 - skrocony dokument na temat Starych Tychów autorstwa Marcina
                              Skorka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka