Dodaj do ulubionych

legenda Tychow

19.10.06, 15:03
potrzebuje do szkoły dla siostrzeńca legendę o Tychach,niestety wszędzie jest
historia o Tychach a o legendzie ani słowa,może ktoś z Was pomoże mi znaleźć
odpowiednią stronę :) z góry dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • man_x Re: legenda Tychow 19.10.06, 16:55
      Nie weim czy to bedzie pasowac, bo to tylko legenda o ulicy.

Legenda o Starokościelnej

Spuścizną kulturową jest też folklor słowny. Wśród opowiadanych historii pojawia się np. wątek zapadłej karczmy w Żwakowie. Jednak najbardziej intrygująca jest opowieść o tym, że pierwszy zbudowany w Tychach przed wiekami kościół, oczywiście drewniany, stał w miejscu obecnej kapliczki św. Jana Nepomucena przy ulicy Starokościelnej. Starzy tyszanie opowiadali, że na łące za tą kapliczką jeszcze po wojnie zdarzało się wykopać szczątki ludzkich kości jako ślad po pierwszym cmentarzu, okalającym niegdyś tamten kościół.

Ta legendarna wersja historii pierwszego tyskiego kościoła była powodem, dla którego ulicę, przy której stoi wspomniana kapliczka, nazwano w latach międzywojennych (kiedy porządkowano plan osady) ulicą Starokościelną. Natomiast nazwa "ulica Nowokościelna" pojawiła się w sąsiedztwie kościoła pw. św. Marii Magdaleny, określanego dziś przez wszystkich mieszkańców "starym".

Ta pozorna niekonsekwencja jest zatem bardzo związana z tyską tradycją. A ile prawdy jest w legendzie? Może odpowiedź przyniosłyby badania archeologiczne?

link
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,75275,3675796.html
      Niezbednik tyski:
      miasta.gazeta.pl/katowice/8,35053,3675779.html
    • wisniaa Re: legenda Tychow 19.10.06, 17:49
      witam,

moze zainteresuje Cie legenda dotyczaca pochodzenia nazwy tychy - zamieszczona w
      ksiazce Ludwika Musioła , Tychy - Monografia, wyd. 1939, reprint w latach 90tych.

A wygląda to tak:

Dawniej kiedy mieszkańcy wsi tychy nie posiadali własnego kościoła parafialnego
      udawali sie do kosciola do mikolowa. Przechodzac mijali osade gdzie bardzo
      głośno wyły wilki (stad wilkowyje). Gdy wracali po obrzedku wyjace wczesniej
      wilki goniły tych ludzi i Ci dopadali swoich domostw bardzo zdyszani, zatem
      najpierw dychy a pózniej tychy.

Opisalem to bardzo pokrotce i moze nieprecyzyjnie, oryginał znajdziesz w ksiazce
      ktora opisalem powyzej, jest tam to ladnie opisane.

Pozdrawiam
    • bomblina Re: legenda Tychow 19.10.06, 19:05
      dzięki za odpisanie :)książkę poszukam w bibliotece a legendę o uciekających
      mieszkańcach przed wilkami pamiętam tylko trzeba by to jakoś ładnie ułożyć,w
      szkołach niestety nauczyciele chcą żeby podać źródło, z którego czerpiemy
      wiadomości.Coś wymyślę:)I czekam na inne odpowiedzi.Pozdrawiam Bożena.
      • wisniaa Re: legenda Tychow 19.10.06, 20:16
        nie ma za co, ułożyć możesz ładnie, ja Ci dałem szkielet opowieści.
        Jeśli chodzi o źródło to tak jaka napisałem: L. Musioł, Tychy-Monografia,
        wydanie 1939r, reprint w latach 90 chyba 93 rok. Taka zielona książka.

Pozdrawiam.
    • dragon600 Re: legenda Tychow 20.10.06, 07:07
      Ciekawe co takiego było w moich postach, że zostały usunięte.
      Były w 100 % na temat, bo wskazywały źródła, w których można znaleźć informacje
      na temat historii Tychów.

Do admina - trochę pokory
      • j.oker Re: legenda Tychow 20.10.06, 07:33
        Wybacz, ale w tym wątku nie został usunięty żaden wpis.
      • dragon600 Re: legenda Tychow 20.10.06, 07:49
        Zostały i to dwa - przedwczoraj podałem dwa źródła, w których można szukać
        informacji. A dzisiaj jakoś tych postów nie widać.
        • dragon600 Re: legenda Tychow 20.10.06, 07:51
          Zwracam honor, jest prawie identyczny temat kilka dni wcześniej.

• j.oker Re: legenda Tychow 20.10.06, 07:55
            Zapewne chodziło oto ;

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=50470879&v=2&s=0
            Też przeoczyłem ten temat no zrobiły się 2 watki jednocześnie o tej samej tematyce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka