Dodaj do ulubionych

Miekkie miseczki a uformowane - jaki rozmiar?

21.06.10, 18:57
Witam. Kilka dni temu dopasowalam sobie wreszcie biustonosz. Mam
rozmiar 85D (miseczki sa miekkie). Chcialabym kupic teraz przez
internet stanik z uformowanymi miseczkami a wyczytalam, ze powinno
sie wtedy brac rozmiar wiekszy miseczki czyli w moim wypadku "E". Czy
to jest regula? Jak ewentualnie zmierzyc miseczke, zebym wiedziala
czy jest dla mnie odpowiednia? Chodzi mi o taki stanik:
www.best-lingerie.nl/index.php?p=3334&pg=1&art=918&mt=85E
Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • alex_k Re: Miekkie miseczki a uformowane - jaki rozmiar? 21.06.10, 19:56
      Jesteś pewna, ze to dobry rozmiar? Może lepiej wpisz się do wątku
      rozmiarowego. Rozmiar 85D wskazywałby, że masz prawie 95 pod biustem
      i ok 104 w biuście.
      Ustalony rozmiar będzie Ci się wahał, ale nie w zależności od tego,
      czy stanik ma miękkie, czy usztywniane miseczki, ale w zależności od
      marki, modelu. Czasem ten sam rozmiar w obrębie tej samej firmy ma
      różną wielkość miseczek.
      • mel.la Re: Miekkie miseczki a uformowane - jaki rozmiar? 21.06.10, 20:26
        Pod biustem mam 95cm a obwod w biuscie 115 cm. Przymierzylam chyba z
        10 biustonoszy przy pomocy sprzedawczyni i stanelo na 85D. Czy jest
        jakas mozliwosc zmierzenia miseczki jesli chce kupic przez internet?
        Juz pedze do watku rozmiarowego.
        • alex_k Re: Miekkie miseczki a uformowane - jaki rozmiar? 21.06.10, 20:44
          Tabela pokazuje Ci rytyjskie 85FF, a polskie 85I, więc 85D będzie
          naprawdę sporo za małe.
          Jeszcze raz proponuję, żebyś wpisała się dla pewnosci do wątku
          rozmiarowego, ponieważ ten zostanie prawdopodobnie wkrótce skasowany.
          Co do sklepu i przymierzania, to zajrzyj do wątku o polecanych
          sklepach stacjonarnych, może masz w pobliżu sklep z dobrym
          brafittingiem? Sklepów jest sporo, niemal w każdej części Polski coś
          się znajdzie.
          Możesz też zamówić przez internet i ew.zwrócic, ale dobrze najpierw
          poczytac trochę forum, żeby umieć go prawidłowo zmierzyć (w
          pochyleniu, biust należy porządnie wygarnąć, pozbierać aż z pleców
          itd)
        • kasienka.body Re: Miekkie miseczki a uformowane - jaki rozmiar? 21.06.10, 20:46
          jesteś pewna tego 85D? Wymiary wskazują bardziej na okolice brytyjskiego 85G.
          • mel.la Re: Miekkie miseczki a uformowane - jaki rozmiar? 21.06.10, 21:07
            Dziewczyny czytam, sprawdzam tabele i jestem w szoku! Ja mieszkam w
            Holandii i bylam tutaj w sklepie dosc ekskluzywnym, babka zajela sie
            mna naprawde bardzo dokladnie, mierzac niektore miseczki byly
            niecalkowicie wypelnione, ale byc moze byl to stanik 90D, nie wiem.
            Na koniec zawolala swoja kolezanke i jeszcze ona sprawdzila jak lezy
            stanik, dotykala miski z kazdej strony - boki, dol. Wydawalo mi sie,
            ze to profesjonalistki:)
            Ps.Juz napisalam w watku rozmiarowym.
            Czy spotkalyscie sie z takim przypadkiem, zeby ktos nosil miseczke 3
            numery mniejsza? :)
            • aadrianka Re: Miekkie miseczki a uformowane - jaki rozmiar? 21.06.10, 21:18
              Jeśli masz biust miękki, lejący, to możliwe że potrzebujesz mniejszej
              miseczki, niż wynika z tabelki. Sprawdź jednak najpierw, czy po
              poprawnym założeniu tego 85D nic nie ucieka z miseczek, czy fiszbiny
              dokładnie okalają piersi i czy leżą płasko na mostku.
              • mel.la Re: Miekkie miseczki a uformowane - jaki rozmiar? 21.06.10, 21:35
                Trudno mi samej ocenic, niby cale piersi mieszcza sie w miseczczkach
                ale fiszbiny nie przylegaja do mostku ( chodzi o to miejsce, gdzie sie
                lacza?) konce odstaja przynajmniej na 1 cm lub 1,5 cm. a gdzie sie
                koncza to wedlug mnie nie po srodku pachy tylko blizej. Po bokach cos
                tam lekko wystaje ale czy to jeszcze czesc piersi czy okalajacy mnie
                tluszczyk to nie wiem, tak jak pisalam sporo przytylam.
                • aadrianka Re: Miekkie miseczki a uformowane - jaki rozmiar? 21.06.10, 21:48
                  Z opisu wynika, że miseczki są jednak za małe. Jeśli dopisałaś się
                  już do wątku rozmiarowego, sugerowałabym przymierzenie rozmiaru,
                  który Ci tam zaproponują. Niestety, ekspedientkom często brakuje
                  nawet podstawowej wiedzy o brafittingu, często też asortyment w
                  sklepie jest niewystarczający. Co prawda w Polsce jest pod tym
                  względem naprawdę nienajgorzej, szczeólnie na tle innych krajów:)
                  Mamy coraz więcej dobrych sklepów z kompetentnym personelem. Holandia
                  jednak nie należy do stanikowo-brafitterskich potęg, o ile mi
                  wiadomo.
                  • 100krotna Re: Miekkie miseczki a uformowane - jaki rozmiar? 22.06.10, 00:34
                    Myślę, że znalazłaby się osoba, która musi brać trzy miseczki mniej, niż wynika
                    z pomiarów...

Ale między 85D a 85G jest 5 rozmiarów:
                    85D--> 85DD --> 85E --> 85F --> 85FF --> 85G

Z opisu wynika, że stanik ma za małe miseczki :) Podsuń fiszbinę pod samą pierś,
                    zgarnij do miseczki całe ciałko spod pach i przytrzymaj, żeby nie uciekało.
                    Przyciśnij fiszbinę do mostka i pod pachą , tak, żeby całą swoją powierzchnią
                    dotykała skóry - teraz nic się nie wylewa? I czy fiszbina obejmuje całą pierś?
                    I jeszcze, czy obwód leży poziomo na plecach czy podnosi się do góry?
    • beniutka_bo co do zakładania stanika 21.06.10, 21:08
      stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
      Jest to notka instruktażowa,jak należy poprawnie założyć stanik, aby cała pierś
      była w miseczce, aby nie uciekła pod pachę czy nawet na plecy- polecam lekturę:)

Czy po założeniu stanika i "wygarnięciu" ciałka spod pach nadal miska 85D jest ok?
      • mel.la Re: co do zakładania stanika 21.06.10, 21:36
        No cos tam jest pod pachami, moze rzeczywiscie miseczki powinny byc
        troche wieksze.
        • kk345 Re: co do zakładania stanika 21.06.10, 22:19
          Nie trochę, tylko sporo większe- ale w Holandii będziesz miała problem ze
          znalezieniem takiego rozmiaru stacjonarnie. Sprzedawczyni wcisnęła Cie w miskę
          D, bo większej prawdopodobnie nie miała...

Rozwiązaniem jest korzystanie z internetowych sklepów, np. brytyjskich, możesz
          zamawiać sąsiednie rozmiary i odesłać niepasujące- to i tak wyjdzie Ci taniej,
          niż stacjonarnie przy horrendalnych holenderskich cenach. Popatrz sobie np. na
          www.brastop.com lub www.figleaves.com
          • mel.la Re: co do zakładania stanika 21.06.10, 22:57
            kk345 dziekuje za linki. Masz racje, ze taniej niz w Holandii.
            Porownalam sobie marke Freya - na tej stronce biustonosz kosztuje
            srednio 26 euro, w Holandii 45 euro, no to spora ronica. Tylko widze,
            ze nie mozna placic przelewem tylko karta kredytowa? Jesli tak to
            niestety nie bede mogla korzystac.
            • kk345 Re: co do zakładania stanika 21.06.10, 22:59
              Napisz maila do sklepu, na pewno coś wymyślą. Temat holenderskich sklepów znam,
              bo siostra całą bieliznę ściąga z Anglii lub obkupuje się na wakacjach w Polsce:)
            • mel.la Re: co do zakładania stanika 21.06.10, 23:00
              Ups... tylko u nas to ceny w euro a w Angli w funtach, czyli nie na
              jedno wychodzi?
              • kk345 Re: co do zakładania stanika 21.06.10, 23:14
                No wiesz, przelicznik euro do funta masz korzystniejszy niż ja euro do
                złotówki:) Chociaż jakiś czas temu mieliście jeszcze lepszy...
                • mel.la Re: co do zakładania stanika 23.06.10, 08:17
                  No wiec bylam wczoraj w sklepie,zmierzylam z 6 biustonoszy ,wszystkie
                  jednej marki Marlies Dekkers i uformowane.Tutaj zalecono mi rozmiar 85F
                  lub 90E europejski, 90e przy podnoszeniu rak przesuwal sie do gory, 85F
                  na sile moglby byc ale u gory miseczki troche odstawaly a najlepiej
                  lezal rozmiar 85E, kupilam mniej wiecej cos takiego:
                  www.best-lingerie.nl/index.php?p=3334&pg=1&art=720&mt=
                  Wlasnie tak jak sugerowala aadrianka i 100krotna, rozmiar jest nieco
                  mniejszy niz wg tabeli.
                  • ciociazlarada Re: co do zakładania stanika 23.06.10, 09:12
                    Brafitting holenderski to prawie oksymoron, wiem bo mieszkalam tam prawie 6 lat:)

Nie lepiej zlozyc wniosek o karte kredytowa? Jesli masz jakikolwiek dochod, to
                    jest to proste jak drut. A roznice w cenach brytyjskich, a holenderskich sa
                    bardzo znaczace: ja kupilam w zyciu jeden biustonosz Freyi w Holandii,
                    zaplacilam 59 euro. Ceny tych samych stanikow na Wyspach nigdy nie siegaja
                    takich pulapow, nawet z przesylka i odsylaniem placilam maksymalnie jakies 35.
                    Roczny koszt karty kredytowej zwroci Ci sie po trzech stanikach:)

Jesli nie masz mozliwosci posiadania karty kredytowej, to moge Ci polecic ten
                    sklep: www.sandrabra.nl/index.html jest w Utrechcie, maja staniki od 60DD
                    do 95JJ, a moze i do K, czyli praktycznie cala rozmiarowke Freya, Fantasie,
                    Fauve i Elomi. Pracownice sa niezle, znaja sie na rzeczy. Tyle ze ceny sa jakie
                    sa, tak jak mowilam, zaplacisz o 30-50% wiecej niz za to samo w brytyjskim
                    sklepie internetowych (niekoniecznie wyprzedazowym). Powodzenia!
                    • mel.la Re: co do zakładania stanika 23.06.10, 10:13
                      Ciociazlarada karta kredytowa odpada. Ten biustonosz, ktory kupilam
                      wczoraj jest naprawde super i nie chce juz innego. Lezy swietnie a
                      ramiaczka mimo ze mocno podciagniete nie uwieraja, w ogole ich nie
                      czuje. Lepszy od Primadonny, ktora kupilam tydzien temu to ramiaczka
                      niestety wpijaja sie i po przyjsciu do domu sciagam go.
                      Czytalam na holenderskich forach, ze babki, ktore nosza Marlies
                      Dekkers nie chca juz zakladac innych biustonoszy bo sa tak komfortowe
                      i trwale.Nie jestem bogata ale moge od czasu do czasu zainwestowac w
                      dobry stanik ( byla przecena 30% cena tego stanika przed obnizka byla
                      99 euro ale nie zaluje.
                      • ciociazlarada Re: co do zakładania stanika 23.06.10, 10:41
                        No pewnie, tu na forum tylko doradzamy. Wkleilam Ci linka do holenderskiego
                        sklepu z pelna rozmiarowka, bo w tym ktory podalas rozmiarow jest kilka na krzyz
                        i to jeszcze wedlug europejskiej rozmiarowki.

Ogladalam te staniki Marlies Dekkers w NL: faktycznie mile w dotyku, ale nigdy
                        ich nie mierzylam: estetyka absolutnie nie moja, za usztywnianymi nie przepadam,
                        zwlaszcza latem, no i musialabym celowac w 65F/G ktorego nie maja w ofercie.
                        Niech sie dobrze nosi!
                        • mel.la Re: co do zakładania stanika 23.06.10, 10:51
                          Ten link nie jest ze sklepu w ktorym kupowalam, w sklepie maja
                          naprawde duzy wybor. Tez chcialam zrezygnowac ze sztywnych misek ale
                          jesli bede kupowac z miekkimi to tez m. Dekkers. Niektore jej
                          biustonosze jak na moj gust tez maja za duzo dodatkow, za duzo
                          pajakow na plecach czy nawet "obroze"na szyi ale ten, ktory kupilam
                          jest fajny, kolor czarny z granatem a paseczki nad miskami blekitny i
                          granatowy, tego pajaka na plecach nie czuje, nie wiem czy to ma
                          sluzyc jako ozdoba czy ma prostowac plecy:). Na forum znalazlam
                          bardzo wiele cennych wskazowek i jestem wszystkim wdzieczna za
                          opinie. Dziekuje!
                          • mel.la Re: co do zakładania stanika 23.06.10, 20:08
                            Znalazlam taki kupilam:
                            www.pollingerie.nl/Marlies_Dekkers_Siren.htm
                            Czy orydynarny? Jak ktos nie lubi glebokich dekoltow to nie widac nic:)
                            • kk345 Re: co do zakładania stanika 23.06.10, 20:47
                              Dlaczego ordynarny? Fajny:) I najważniejsze, że pasuje i że się w nim dobrze
                              czujesz- sama widzisz, że wszystko trzeba przymierzyć, bo tabele rozmiarowe są
                              tylko wskazówką:)
                            • maith Re: co do zakładania stanika 24.06.10, 04:38
                              Jaki? ;)
                              Zresztą jeśli kupiłaś wersję z pajączkiem z tyłu, to ona nawet nie
                              jest do specjalnie głębokich dekoltów.

Ciekawe jak to wygląda na prawdziwym biuście...
                              Pochwaliłabyś się nim w galerii?
                              Mamy wersję zamkniętą, gdzie wchodzą tylko doświadczone forumowiczki
                              i wersję otwartą na Balkonetce.
                          • maith Ta firma... 24.06.10, 05:01
                            Wiecie co, to jest chyba holenderska odpowiedź na to, co zrobić, żeby
                            mając ograniczoną rozmiarówkę jakoś przenieść ciężar biustu z
                            wrzynających się ramiączek...
                            Niektóre modele wyglądają wręcz na jakieś konstrukcje
                            architektoniczne z przeniesieniem ciężaru za pomocą jakichś
                            naciągów...
                            Jak tak patrzę na te modele:
                            www.pollingerie.nl/Marlies_Dekkers_Y_tu_Mama_Tambien.htm
                            www.pollingerie.nl/Marlies_Dekkers_Deborah_Harry.htm

Sam pomysł nawet ciekawy, np. to nieobciążanie szyi, tylko zrobienie
                            tam naciągu do dołu obwodu. Nie dziwię się, że Holenderki mając do
                            wyboru takie modele "odciążające" a zwykłe staniki i wszystko w
                            kiepskiej rozmiarówce wybierają te. Sama bym je wybrała jeszcze parę
                            lat temu. Ale dziś przyznam, że patrzę na to trochę jak na wyważanie
                            otwartych drzwi... No i ten naciąg poprowadzony do tylniej części
                            obwodu prawdopodobnie może zwiększać jego podjeżdżanie.
                            • mel.la Re: Ta firma... 24.06.10, 10:44
                              Masz na mysli podjezdzanie do gory? Mysle ze nie, siedzi kapitalnie,
                              nic sie nie przesuwa. Obiecuje, ze zrobie fotke do galerii, tylko
                              mozesz mi dac namiary na te galerie?
                              • ania.kar zamknięta galeria 24.06.10, 11:11
                                Instrukcje dotyczące galerii są w tym wątku (3. i 4. post):
                                forum.gazeta.pl/forum/w,32203,91687524,91687524,Galeria_Stanikow_regulamin.html
                                • mel.la Re: zamknięta galeria 24.06.10, 19:09
                                  Dziekuje. Poczytalam, ja jestem tu nowa na forum, wiec z moim
                                  kilkudniowym pobytem i mala iloscia postow nie mam szans, zeby dostac
                                  sie do galerii, mam racje?
                                  • anka-ania Re: zamknięta galeria 24.06.10, 20:17
                                    Masz rację. W przypadku, gdy w galerii są zamieszczane zdjęcia osoby, która nie ma do niej dostępu, komentarze i porady są zamieszczane na forum. Tu masz przykład, jak to wygląda.

Jest jeszcze ogólnodostępny katalog na balkonetce: balkonetka.pl/katalog/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka