Dodaj do ulubionych

nietypowy problem

24.01.11, 21:54
mam duzy biust, duzy rozmiar ogolnie i blizne na dekolcie, ktora musze ukryc przed sloncem. mieszkam w wwie, ale nie udalo mi sie znalezc krawca czy gorseciarki, ktory by mi uszyl kostium u gory zabudowany. takie kostiumy sa dostepne w necie, ale tylko w mniejszych rozmiarach. w moim rozmiarze znalazlam tylko takie z tradycyjnym, duzym dekoltem.

szukam w biurze numoerow, necie, jak na razie slysze tylko stanowcze "nie" i nawet nikt nie rzucil zaporowej stawki. jedna zyczliwa krawcowa podpowiedziala mi, ze do uszycia kostiumu z lycry potrzebna jest maszyna dwuiglowka overclock, szyjaca elastyczna nitka dzianiny, lub po prostu maszyna do szycia bielizny. powoli trace nadzieje, ze bede miala kostium na to lato

np. taki, jakikolwiek, zeby tylko zakryl blizne...
www.sklep-presto.pl/product-pol-1884-Stroj-kapielowy-Oliwia.html
moze ktoras z was zna gorseciarke, ktora uszylaby mi 1-czesciowy kostium z lycry?...
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: nietypowy problem 24.01.11, 22:17
      Jakie masz dokładnie wymiary? Bo "duży biust" to dość ogólne pojęcie... Podaj je, może coś wymyslimy. A tak na szybko- sprobuj może napisać do effuniak: www.ewa-michalak.pl, ona szyje bieliznę, moze wymyśli dla Ciebie kostium? A jeszcze prościej- nie wiem, jak duża jest blizna, ale może wystarczyłoby ją chronić kremem z wysokim filtrem, a nie zakrywać materiałem? Bo materiał niewiele chroni, a skóra blizny jest cieniutka, więc i tak musisz ją smarować, nawet pod kostiumem.
      • jobenka Re: nietypowy problem 24.01.11, 22:55
        na pewno pod biustem 100, biustonosze na moje oko nosze d, ale pewnie nosze za maly...
        blizna ma 12 cm i jest przerosnieta. krem to za malo - takie zdanie dermatologa. i tak wyglafa paskudnie, a po wystawieniu na slonce wygladalaby jeszcze gorzej:(

gdyby udalo mi sie znalezc krawcowa, to poprosilabym ja o np. podwojny material w tym mcu. albo moglabym pod kostiumem nakleic sobie plaster, ktorego by nie bylo widac...
        • ania.kar Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:01
          jobenka napisał:

> na pewno pod biustem 100, biustonosze na moje oko nosze d, ale pewnie nosze za
          > maly...

To w takim razie zapraszamy koniecznie do wątku rozmiarowego :) Wymierz się dokładnie jak to opisane w pierwszym poście:
          forum.gazeta.pl/forum/w,32203,120206499,120206499,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_47.html

A w tym wątku wpisz jeszcze wymiar w cm w biuście i w talii, żeby wiedzieć jakiej wielkości koszulki szukać.
        • pierwszalitera Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:06
          jobenka napisał:

> na pewno pod biustem 100, biustonosze na moje oko nosze d, ale pewnie nosze za
          > maly...

Ojojoj, to ty nie tylko stroju kąpielowego potrzebujesz, a przede wszystkim dobrego stanika. ;-) A może wpisz się do wątku rozmiarowego? I zmierz się najpierw, jak podaje tam instrukcja, bo według naszego sposobu może wyjść coś innego niż 100 pod biustem. No i na oko to może i d jest dobre, ale na twój biust pewnie nie teges. ;-) Skuś się, co ci szkodzi. :-)
        • kk345 Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:08
          > maly...

Nie mogę się powstrzymac- biustonoszy nie nosi się na oczach:)
          • jobenka Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:17
            no to prawda:)

do tego watku ja sie juz wpisalam:
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,114613253,119510613,109_130.html
            wyszlo z niego, ze powinnam zwiekszyc mieczke o 2 rozmiary (do F), tylko nie wiem, co to znaczy rozmiar brytyjski, no i jak znalezc taki duzy biustonosz, skoro 100d ledwo znajduje....

rozmiar ubran tez zalezy od sklepu, w ulli popken to 50/52.
            • pierwszalitera Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:47
              jobenka napisał:

> wyszlo z niego, ze powinnam zwiekszyc mieczke o 2 rozmiary (do F), tylko nie wi
              > em, co to znaczy rozmiar brytyjski, no i jak znalezc taki duzy biustonosz, skor
              > o 100d ledwo znajduje....

Rozmiar 44F nie jest pewnie w każdym bieliźniaku, ale większość z nas też nie znajduje tam swoich rozmiarów. W tej kategorii rozmiarowej jesteś na pewno kandydatką marki Elomi. Na Stanikomanii było kilka notek na temat tych staników dla nieco większych obwodowo pań. stanikomania.pl/ Wrzuć tam w wyszukiwarkę Elomi.
              W Warszawie masz też całkiem sporo dobrych bieliźnianych sklepów do wyboru, adresy znajdziesz tu: stanikowe-sklepy.blogspot.com/
              Wystarczy zadzwonić i zapytać, czy mają rozmiar.
              Albo pobuszować internetowo. Na Lobby znajdziesz całą masę adresów dobrych sklepów internetowych. A może jakaś forumka z podobnym rozmiarem podzieli się jeszcze osobistym doświadczeniem zakupowym.
              • pierwszalitera Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:56
                A tu masz jeszcze stronę internetową marki, byś zobaczyła jak piękne mogą być staniki w twoim rozmiarze: :-)
                www.elomilingerie.com/
              • blondyneczka_ola Re: nietypowy problem 25.01.11, 11:02
                To ja jeszcze o biustonoszu. Sama jestem nieco mniejsza, ale w pracy mam koleżankę podobną do Ciebie, wcześniej nosiła rozmiar myślę, ok. 54, teraz schudła i nosi myślę ok. 50, więc podobnie. Zanim schudła nosiła gorsenię z obwodem 95 i na pewno z za małą miseczką ( nie udało mi się jej ostanikować niestety ;() po schudnięciu wiem, że czasami i w jakieś rozciągliwe 85 potrafi się zapiąć. Myślę, że na początek mogłabyś spróbować właśnie Gorsenii, jest to marka polska, bardziej dostępna niż Elomi i tańsza (ok. 90 zł). Przy obwodzie 100 miseczki kończą się na F, które będzie za małe, ale przy obwodzie 95 są już do H, które ma szansę pasować. Ponieważ pewnie jesteś ściśliwa, to mogłabyś też ewentualnie i z obwodem 90 próbować (szyte w Gorsenii do J) - opieram się na doświadczeniach z koleżanką, więc tylko jednostkowym przypadkiem, ale przymierzyć możesz. Obwody w serii BIG nie należą do szczególnie ścisłych, stąd może i 90 pasować, mimo, że to już duże zaniżenie obwodu. Wadą jest wysoki mostek, nie wiem, gdzie masz bliznę, czy nie będzie przeszkadzał, ale myślę, że nie. Tu masz do wglądu modele: gorsenia.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=55&catid=8&Itemid=63
                • blondyneczka_ola Re: nietypowy problem 25.01.11, 11:15
                  Jeśli jesteś z Łodzi lub okolic, to jest tu sklep firmowy Gorsenii. Ale myślę, że część uświadomionych sklepów ma tę markę i może ewentualnie zweryfikować mój pomysł ;) i wyliczenia rozmiarowe.
                • jobenka Re: nietypowy problem 25.01.11, 21:36
                  blondyneczko, nie jestem w stanie wytrzymac w 90 pod biustem. trafilam raz do polecanego sklepu (bodajze avokado) w w-wie, kolo pl. 3 krzyzy. urzeczona tym, jak mi duzo poswiecono czasu, kupilam 3 polecone biustonosze (90D). mimo zapewnien sprzedawczyni, nie bylam w stanie sie przyzwyczaic, czerwone pregi tez nie znikaly:( od tamtej pory nie czynilam wiecej prob dobrania stanika, bo moj byl zdecydowanie lepiej dobrany, niz ten przez pania. wydalam majatek, a biustonosze leza nieuzywane juz kilka lat. a piekne sa...
                  • szarsz Re: nietypowy problem 25.01.11, 22:11
                    Ale 90D ma duuuuużo za małą miseczkę dla Ciebie.
                    Jeśli 100D miałoby dla Ciebie dobrą miskę, to miałabyś szansę zmieścić się mniej więcej w 90G/90H. I teraz jeśli nawet obwód w tym 90D był dobry, to przez za małą miseczkę sprawia wrażenie za ciasnego.
                    • jobenka Re: nietypowy problem 25.01.11, 22:31
                      no tak mi dobrano:/ przy czym ucisk czulam pod biustem, a nie w biuscie.
                      • pierwszalitera Re: nietypowy problem 25.01.11, 22:55
                        jobenka napisał:

> no tak mi dobrano:/ przy czym ucisk czulam pod biustem, a nie w biuscie.

No ucisk czujesz pod biustem, bo fiszbiny leżą na piersiach i biust naciąga obwód stanika do przodu. A zanim poczujesz ucisk w biuście, to plastyczy biust wylezie i tak bokiem, dołem, albo górą z za małej miseczki, by znaleźć sobie miejsce. Jeżeli nosisz teraz 100D i sama podejrzewasz, że miska jest prawdopodobnie za mała, a maheda zaproponowła ci nawet 100F, to miska 90D musiała być dużo za mała. 90D jest o wiele mniejsze w misce od 100D, a od 100F to już w ogóle.
              • roza_am Re: nietypowy problem 25.01.11, 16:07
                Aktualna lista sklepów znajduje się tutaj: stanikowamapa.blox.pl/strony/listasklepow.html

A które sklepy prowadzą markę Elomi można sprawdzić w tabeli:
                spreadsheets.google.com/ccc?key=0AqvoAWrDeDAwdGw5alp5NHoyVk9IRzhKWlYxajJ0Mmc&hl=en&pli=1#gid=2
            • maith Re: nietypowy problem 25.01.11, 09:04
              No tak, nie nosisz fiszbin, bo jest Ci niewygodnie. To też wskazówka, że prawdopodobnie masz za małe miseczki. Fiszbiny wżynające się w piersi są bardzo niewygodne. A fiszbiny okalające piersi potrafią być niewyczuwalne :)
              • jobenka Re: nietypowy problem 25.01.11, 21:41
                a biustonosz zawsze sie nosi w tym samym rozmiarze, niezaleznie, czy jest on z fiszbinami, czy nie?
                • moniach_1 Re: nietypowy problem 25.01.11, 22:28
                  Generalnie tak, ale w praktyce są niestety różnice między konkretnymi modelami, bez względu na fiszbiny. Ale wyjściowo, żeby posprawdzać czy pasuje, to tak.
      • jobenka Re: nietypowy problem 24.01.11, 22:56
        pisze do effuniak - dzieki. kazdy namiar daje mi nowa nadzieje:)
        • justinehh Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:47
          I jeszcze możesz spróbować z Elomi.
        • kulka_kulkowa Re: nietypowy problem 25.01.11, 01:17
          Gdyby Effuniak nie mogła Ci pomóc w sprawie kostiumu, to może popytaj kto w okolicy szyje np. sukienki do tańca towarzyskiego dla dzieci (chodzi o to, by krawcowa miała maszynę i jakieś doświadczenie, ale bez przesady, bo przecież nie o falbany, pióra i cekiny nam chodzi :). Ze mnie specjalistka jak z koziego ogona waltornia ;) ale skojarzyło mi się, bo znajoma szyła sukienkę swojej córce. Na pewno taka kiecka składa się z body z lycry, więc i z kostiumem krawcowa powinna sobie poradzić.

Dobrze by było wszyć w taki kostium chociaż tzw. shelf bra, czyli coś na kształt topu z trzymającego materiału z gumką pod biustem.
          Chodzi o takie coś: pokazywarka.pl/86jowu-2/

Powodzenia i daj znać, jak już coś znajdziesz.

> pisze do effuniak - dzieki. kazdy namiar daje mi nowa nadzieje:)
    • ania.kar Re: nietypowy problem 24.01.11, 22:20
      Moja koleżanka, aby ukryć dużą bliznę na ramieniu, idąc na basen zakłada dodatkowo na kostium taką koszulkę z lycry do pływania. Mogę się dowiedzieć gdzie ją kupiła. Tylko nie wiem czy to rozwiązanie Ci odpowiada.
      • ania.kar Re: nietypowy problem 24.01.11, 22:25
        Chodziło mi o coś w stylu tej koszulki z linku poniżej. Google znalazł nawet taką bez rękawów:
        www.surfmix.com/index.php?mod=detail&id=3403
        • jobenka Re: nietypowy problem 24.01.11, 22:48
          koszulka to rozwiazanie posrednie albo jedyne, jak nie znajde krawcowej. ale obawiam sie, ze nie znajde i takiej koszulki w ponadstandardowym rozmiarze. ta w linku to max 44:(
          • pierwszalitera Re: nietypowy problem 24.01.11, 22:56
            No to napisz jakiego rozmiaru szukasz i jaki nosisz rozmiar stanika, bo rozmiar biustu nie zawsze zgadza się z noszonym rozmiarem konfekcyjnym. Dziewczyny może w sieci coś znajdą, ale trzeba wiedzieć w jakiej kategorii szukać.
    • kasiadj07 Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:20
      Może taki kostium sportowy by Ci wystarczył? Oczywiście nie wiem, gdzie znajduje się Twoja blizna, tu dekolt jest mniejszy, niż w typowych kostiumach.
      www.intymna.pl/p92,1060,0,16,25,,sports-koszulka-kapielowa-sw0356-sports-figi-kapielowe-sw0357
      Ale najpierw musisz poznać swój odpowiedni rozmiar biustonosza, jak radzą dziewczyny, bo te kostiumy dobiera się według wielkości biustu.
      I łączę się w bólu, moja co prawda na ramieniu siedzi i nie jest duża, ale życia nie ułatwia:(
      • kasiadj07 Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:27
        Doczytałam teraz Twój rozmiar, niestety chyba większość kostiumów jednak nie jest szyta z takimi obwodami. Ale trzeba liczyć na burzę mózgów, może któraś z dziewczyn na coś wpadnie.
      • jobenka Re: nietypowy problem 25.01.11, 18:43
        kasia, bardzo ci dziekuje za ten link, ale blizne jest wyzej - po wycietej tarczycy.
        jesli ty masz problem z blizna, to ja opisuje moja z nia zmagania, z sukcesami:)
        forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104507234,104507234,blizna_po_operacji.html
        • kasiadj07 Re: nietypowy problem 25.01.11, 19:17
          No niestety niewiele Ci pomogłam, dzięki za linka, przejrzałam, na pewno skorzystam z informacji, choć moja blizna nie jest tak dotkliwa i tak poważna.

Znalazłam coś takiego, ale nie wiem niestety jaką mają rozmiarówkę i gdzie to można kupić:
          www.strojekapielowe.net/kostium-a92-model%20708-spin-pokaz.html
          • jobenka Re: nietypowy problem 25.01.11, 19:24
            dziekuje za link! zauwazylam, ze te wysokozabudowane kostiumy dla plywaczek wogole nie maja uformowanych miseczek. widocznie plywaczki zwykle maja male biusty.
    • anka_z_lasu Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:23
      A może ewentualnie kupić kostium "tradycyjny", czyli z dekoltem ale we właściwym rozmiarze, a potem zanieść do krawcowej/ wszyć samej wstawkę zasłaniającą dekolt? Czyli taki trójkąt.
      • kasiadj07 Re: nietypowy problem 24.01.11, 23:29
        Tylko że może być problem ze znalezieniem kostiumu wogóle, przy obwodzie 44 pewnie nie będzie łatwo.
        • kasiadj07 Ktoś wie, czy Elomi szyje kostiumy? n/t 24.01.11, 23:34
        • jobenka Re: nietypowy problem 25.01.11, 18:44
          z tradycyjnymi kostiumami w duzych rozmiarach nie ma wiekszego problemu. ja swoj ostatni kupilam w decatlonie.
    • varietta_m firma ANITA 25.01.11, 10:53
      Nie wiem, czy cena jest dla Ciebie istotna, ale firma Anita produkuje stroje kąpielowe w większych rozmiarach (większych zwykle TYLKO konfekcyjnie, nie stanikowo! ale trzeba się rozejrzeć). Więc w ostateczności mogłabyś spróbować z tą firmą i potem doszyć top w środku żeby piersi miały się dobrze ;) i ten kawałek materiału zmniejszający dekolt.

Np. takie tankini:

brastar.pl/index.php?p3045,tankini-lo-8702-anita
      • varietta_m Re: firma ANITA 25.01.11, 11:13
        Ach teraz się zorientowałam co walnęłam :P to tankini ma rozmiar konfekcyjny 44 przecież o czym pisałam X) ale zakręciłam się stanikowo-rozmiarowo
        Ale oni mają rzeczywiście kostiumy w Twoim rozmiarze konfekcyjny, np.:
        Tylko tu miseczki pewnie będą za małe
        www.intima.pl/kostium-anita-magda-7253-p-2045.html
        Hmm... przejrzałam ofertę Anity i widzę, że owszem rozmiar konfekcyjny jest, ale wtedy miseczki kończą się na E... więc to za mało dla Ciebie, zwłaszcza, że Anita ma nieco inną rozmiarówkę, w innych modelach znajdą się miseczki nawet do H, ale wtedy rozmiar konfekcyjny do 44 :/
        No niestety, chyba niewiele pomogłam koniec końców.
        Ale będę jeszcze przeszukiwać ;) Może coś mi wpadnie w oko :)
    • moniach_1 Re: nietypowy problem 25.01.11, 15:06
      A w tym jest zabudowanie wciąż za małe?
      www.figleaves.com/uk/product.asp?product=Triumph-Doreen-Swim-swimsuit&product_id=TF-DOREEN-0&size=44f&colour=Black
      Co prawda bez fiszbin, ale miejsce na biust ma i rozmiar jest.
      • agafka88 Re: nietypowy problem 25.01.11, 15:16
        moniach_1 napisała:

> A w tym jest zabudowanie wciąż za małe?
        > www.figleaves.com/uk/product.asp?product=Triumph-Doreen-Swim-swimsuit&product_id=TF-DOREEN-0&size=44f&colour=Black
        > Co prawda bez fiszbin, ale miejsce na biust ma i rozmiar jest.

Moniach, ale triumph szyje w rozmiarówce kontynentalnej, a autorce wątku potrzebny jest stanik w rozmiarówce brytyjskiej.

Listę sklepów w Warszawie można też sprawdzić na stanikowej mapie: stanikowamapa.prv.pl
        • moniach_1 Re: nietypowy problem 25.01.11, 15:29
          DD jest, więc nie do końca kontynentalna. La senza kontynentalna to zupełnie co innego niż brytyjska, może z Triumfem jest tak samo? Zresztą, nawet jeśli to jest kontynentalna wzbogacona o DD, to wtedy tracimy raptem po pół cm na rozmiarze, o tyle to się staniki różnią między modelami.

Fakt, że jeżeli tu też jest niewystarczające zabudowanie, to nie ma co kombinować.
          • ciociazlarada Re: nietypowy problem 25.01.11, 15:34
            Miałam stanik Triumpha kupiony w UK, rozmiarówka na pewno była BRYTYJSKA.
            • jobenka Re: nietypowy problem 25.01.11, 18:53
              czy ja dobrze rozumiem, ze sa 2 rodzaje rozmiarowki - kontynentalna i brytyjska (ta 2 wieksza)?
              • effka454 Re: nietypowy problem 26.01.11, 09:09
                jobenka napisał:

> czy ja dobrze rozumiem, ze sa 2 rodzaje rozmiarowki - kontynentalna i brytyjska
                > (ta 2 wieksza)?

Tak. W skrócie: kontynentalna - literki idą po kolei (A, B, C, D, E...) i przeskakują co 2cm, a brytyjska - na początku jest tak jak w kontynentlnej (czyli A, B, C) później po D następuje DD, E, F, FF (gdzie podwójne literki nie są połówką rozmiaru) i dalej już w ten sposób, przy czym rozmiary zwiększają się co 2,5cm (czyli 1 cal)
                Tu możesz poczytać dokładniej:
                stanikomania.blox.pl/2008/10/W-gaszczu-rozmiarow.html
          • roza_am Re: nietypowy problem 25.01.11, 15:41
            Spróbować zawsze można, zwłaszcza, że z wyborem kiepsko. A brakujące zabudowanie można uzupełnić wstawką z materiału, tak jak dziewczyny wyżej pisały.
      • jobenka wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona blizna 25.01.11, 18:51
        nie wyglada dobrze, stad takie moje usilne starania w znalezieniu ochrony przed sloncem, bo po kontakcie z nim bedzie wygladac jeszcze gorzej:/

img12.imageshack.us/img12/3241/dsc07110l.jpg
        • moniach_1 Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 25.01.11, 19:32
          Blizna jest między obojczykami, tak? To może te by się dało tak założyć, żeby ją zakryć?:
          www.alwaysforme.com/plus-size-swimwear-itfigures-3009029.html
          www.alwaysforme.com/it-figures-plus-size-swimwear-3009024.html
          Tylko nie wiadomo, jak one stoją z biuściastością...

Nic więcej nie znalazłam, ale szukam. Wydaje mi się, że warto googlać po angielsku, na amerykańskich stronach łatwiej będzie znaleźć tój rozmiar.
          • kasiadj07 Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 25.01.11, 19:35
            Ten drugi fajny:)
            • moniach_1 Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 25.01.11, 19:42
              Prawda? Ten pasek fajnie podkreśla talię :)
          • jobenka Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 25.01.11, 21:12
            wiesz co, bardzo ciekawe rozwiazanie, ktore nawet mi nie przyszlo do glowy. z tym, ze raczej wczesniej do przymierzenia, bo blizna jest gdzies na granicy. ale to tez pomysl do wykorzystania, jak bym znalazla kogos do szycia.

poki co, ktos podsunal mi pomysl sklepu tanecznego, ktory szyje rzeczy z lycry. pod koniec lutego mam podjechac i wtedy sie okaze, czy uszyja i za ile. odezwala sie tez pani z lodzi, ale najpierw skorzystam z tego sklepu tanecznego, ktory jest w moim miescie...
            • 100krotna Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 28.01.11, 20:45
              Tak z ciekawości - jak nazywa się pani z Łodzi? :)
              Bo może znamy ją z tego sklepu: www.ewa-michalak.pl/contact.php ? (I z kilkunastu wątków na tym forum)
              Można jej zaufać :)
              • jobenka Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 28.01.11, 23:36
                tak, namiar na Pania Ewe dostalam w tym watku
        • maith Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 25.01.11, 19:56
          A moim zdaniem spokojnie wystarczy Ci w takim razie, żebyś sobie uszyła coś co wygląda na biżuterię, ale jest na materiale i doczepiała to do ramiączek. Taki paseczek-biżuteria.
          Tylko to fajnie wygląda przy klasycznych kostiumach, nie sportowych. Chociaż do sportowego można dorobić taki sam paseczek z materiału, tylko z innym wzorkiem. I już :)

Wykorzystaj fakt, że Twoja blizna jest cienka i położona w miejscu często biżuterią przykrywanym :)
          • jobenka Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 25.01.11, 21:17
            takie rozwiazanie jest mozliwe do stroju codziennego, choc dopiero niedawno udalo mi sie kupic lancuszek, ktory zakryl blizne. ale to nie jest mozliwe w wodzie, w ruchu, podczas pluskania sie i plywania. ja sie wogole nie opalam, nie leze plackiem, tylko plywam. kwestia, ze inni widza blizne jest drugorzedna, chodze na basen kryty i daje sobie z tym rade. ale slonce jest wrogiem blizn, zwlaszcza swiezych. to musi byc cos, co na pewno jej nie odsloni. dlatego sie sklaniam ku wysokiej zabudowie kostiumu - bo to chyba najbezpieczniejszy wariant.
            • maith Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 25.01.11, 23:20
              Właśnie dlatego wyobraziłam to sobie na materiale trzymającym kształt całości :)
              Zresztą ja np. nie wyobrażam sobie w ogóle metalu na bliźnie latem. Więc z założenia pomyślałam o czymś bezpieczniejszym, dotykającym skóry i dopiero na tym jakieś uatrakcyjnienie. Teraz modne są kostiumy z różnymi takimi fiu brździu dodatkami ;)
            • iq133 Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 25.01.11, 23:33
              Może podpowiem Ci coś z własnego doświadczenia z bardzo dawnych czasów. Mianowicie pod zabudowany kostium można poświęcić jeden dobrze dobrany biustonosz. Tak robiłam przed bardzo wielu laty, gdy w zaawansowanej ciąży chodziłam na kryty basen. Kostium miałam dobry rozmiarowo, ale tragiczny pod względem wyglądu i oczywiście bez miejsca na biust (coś takiego jak kostium pływacki, ale znacznie brzydszy i gorszy jakościowo), więc można sobie wyobrazić jak wyglądał duży brzuch i duży biust przyciśnięty do niego w czym takim. Więc pod ten kostium zakładałam biustonosz i to od razu zmieniało proporcje sylwetki. Poświęciłam jeden biustonosz, który prałam po każdym wyjściu na basen. Chlor i tak go niszczył, ale przetrwał te kilka miesięcy. Skoro mówisz, że kostium w odpowiednim rozmiarze jest do kupienia, a biustonosz można teraz dobrać i kupić tanio np. na giełdzie lub wyprzedaży, to może to będzie jakieś rozwiązanie, jeśli nie znajdziesz lepszego.
        • 100krotna Re: wklejam zdjecie - jak jest umiejscowiona bliz 28.01.11, 20:40
          zapodaj.net/86bfc08360cc.jpg.html
          Jeśli znalazłabyś kogoś, kto potrafi Ci uszyć kostium na wymiar - (może Ewa Michalak -Effuniak dałaby radę?) To wklejam mój pomysł na zakrycie blizny i jednocześnie nie-zasłanianie całego dekoltu. Na miejscu tej nieudolnie narysowanej* koronki może być coś ładniejszego, np kilka łączących sznureczków z koralikami/kryształkami/ paski materiału, przezroczysta siateczka.
          Tak mi się wymyśliło na poczekaniu i chciałam się podzielić:)

*narysowanej za pomocą programu paint, stąd nieudolność
    • filoruska Re: nietypowy problem 26.01.11, 00:44
      Ja na hasło zakrywający strój miałam skojarzenie ze strojami dla muzułmanek.
      Tutaj np. są tuniki kąpielowe do rozmiaru 4XL(20-22), co by dało chyba rozmiarowo w przeliczeniu coś z okolic 50-52:
      www.ahiida.com/Sun-Safe-3-4-PLUS-Navy-Lite-Jade-Arabian-Dots.html
      www.ahiida.com/Sun-Safe-3-4-PLUS-Red-Lime-Tropical-HT.html
      Może nawet dałoby się rękawy wypruć.
      Tylko pod to osobno stanik. Mógłby być taki od stroju kąpielowego.
      • maith Re: nietypowy problem 26.01.11, 01:22
        Oj weź jej nawet nie strasz takimi piżamami ;)
        • filoruska Re: nietypowy problem 26.01.11, 02:04
          Popatrz na to, z czego są zrobione. Materiał ma świetne właściwości zarówno na słońce, jak i na wodę. Weź też pod uwagę, że potrzebujemy czegoś na osobę o bardzo dużym rozmiarze. Nie chcę nikogo urazić, ale taka osoba może optycznie lepiej wyglądać w luźniejszej tunice niż w obcisłym stroju. Ja bym tylko wypruła rękawy i darowała sobie te spodenki. Jestem przekonana, że w naturze to wygląda o wiele lepiej niż na tej chudziutkiej modelce.
          • jobenka Re: nietypowy problem 26.01.11, 21:55
            tak naprawde to w takim rozmiarze wszystko jest w czym - i tak wyglada sie slabo. takze spoko. pomysl na pizame genialny, ale zeby z niej zrobic kostium plywacki, to sie nie ma - to musi byc obciskajaca lycra, bo inaczej pod woda caly material lata i nie jest na swoim miejscu, co przede wszystkim jest niewygodne, tak sie plywac nie da.
            • filoruska Re: nietypowy problem 27.01.11, 01:02
              jobenka napisał:

> tak naprawde to w takim rozmiarze wszystko jest w czym - i tak wyglada sie slab
              > o.

Sztuka to wyglądać dobrze w każdym rozmiarze.

> kostium plywa
              > cki, to sie nie ma - to musi byc obciskajaca lycra, bo inaczej pod woda caly ma
              > terial lata i nie jest na swoim miejscu, co przede wszystkim jest niewygodne, t
              > ak sie plywac nie da.

te kostiumy nie latają. Nie mają prawa, bo kobieta nie może nic odsłonić. Są odpowiednio połączone od spodu. Pewnie, że to nie to samo, co zwykły kostium. Nie upieram się. Fascynują mnie takie nietypowe sposoby ubierania się i trochę analizowałam, jakim cudem w tym da się wytrzymać.
      • jobenka Re: nietypowy problem 26.01.11, 21:52
        filoruska, ale podsunelas mi genialny pomysl na pizame! np. w szpitalu glupawo wygladalam w pizamie i apaszce - jak elegantka z bozej laski:D

dziewczyny - jestescie kochane! iles pomyslow i inspiracji, na ktore sama bym nie wpadla. i jeszcze ta chec pomocy nowej na forum. naprawde jestem zaskoczona i wzruszona!

a dzis bylam u dietetyka i zastanawiam sie, czy za pol roku bede miala problem z biustem do kolan:)
        • anka_z_lasu Re: nietypowy problem 26.01.11, 22:24
          "dziewczyny - jestescie kochane! iles pomyslow i inspiracji, na ktore sama bym nie wpadla. i jeszcze ta chec pomocy nowej na forum. naprawde jestem zaskoczona i wzruszona!"

Bo to jest jedno z takich wyjątkowych miejsc w internecie ;)

"dzis bylam u dietetyka i zastanawiam sie, czy za pol roku bede miala problem z biustem do kolan:)"

O, to polecam jak najszybszą lekturę tego wątku, bo domyślam się, ze to miałaś na myśli:
          forum.gazeta.pl/forum/w,32203,115763670,115763670,Jak_dbac_o_biust_w_trakcie_odchudzania_.html
        • filoruska Re: nietypowy problem 27.01.11, 00:54
          jobenka napisał:

> filoruska, ale podsunelas mi genialny pomysl na pizame! np. w szpitalu glupawo
          > wygladalam w pizamie i apaszce - jak elegantka z bozej laski:D
          >
          Tylko nie z takiego materiału. Ja wiem, że to wygląda jak pidżama, ale kompletnie się nie nadaje w inne miejsce niż plaża. Te muzułmańskie stroje są szyte z super nowoczesnych tkanin sportowych. Stroje kąpielowe mają nie przepuszczać słońca i wysychać natychmiast po wyjściu z wody, bo przecież taka muzułmanka na plaży się nie przebierze i nie wytrze.
          • maith Re: nietypowy problem 27.01.11, 03:33
            No ale tak czy inaczej uszycie piżamki wg takiego wzoru z jakiegoś właściwego materiału też jest jakimś pomysłem. Mam tu na myśli rozwiązanie góry, bo spodenki możesz sobie zrobić dowolne :)
    • ma_go Re: nietypowy problem 26.01.11, 09:52
      Nia czytałam odpowiedzi, ale wg. mnie góra mogła by być taka:
      rys.4
      en.wikipedia.org/wiki/File:Halter_neck.png
      Można doszyć do zwykłego kostiumu.
      W Warszawie nie ma problemu ze znalezieniem punktu z odpowiednim sprzętem.
      Sama przerabiałam kieckę z rozciągliwego materiału w zwykłym punkcie "przeróbki krawieckie" na bazarku.
      Ale polecam zwrócenie się do Effuniaka(p. Ewy) z tym problemem.
      www.ewa-michalak.pl/
      • jobenka Re: nietypowy problem 26.01.11, 21:56
        Ewa odezwala sie do mnie. to juz 2 propozycja. skorzystam najpierw z tej na miejscu, w moim miescie. ale kontaktu do Ewy nie wyrzuce. ale super. dziekuje wam!!!
        • kasiadj07 Re: nietypowy problem 26.01.11, 23:01
          Jobenko, podziel się efektami, może komuś innemu przydadzą się kontakty:)
    • turzyca Skleroza 29.01.11, 13:23
      Wiedzialam, ze jakies rozwiazanie mi umyka i dopiero teraz mi sie przypomnialo. Sa sportowe kostiumy, ktore maja cos na ksztalt golfu, a jednoczesnie sa otwarte na plecach (wersje zamkniete tez sa, ale to jednak nie na plaze):
      www.speedostore.de/index.php?sc=geschlossener-R%C3%BCcken_139&sa=Frame-Hydosuit-Dameneinteiler_8043104823
      Poszukalabym wiec w firmach produkujacych kostiumy takie naprawde plywackie a nie tylko do plywania.
      • pitupitu10 Re: Skleroza 29.01.11, 14:16
        www.strojekapielowe.net/stroj-kapielowy/speedo/frame/zdjecie,85184382bd08d9c9be17705e021cf855adc5c282.html
        wodny-sklep.pl/kostium-speedo-endurance-frame-splice-hydrosuit-p-19.html
        wodny-sklep.pl/kostium-speedo-endurance-frame-splice-hydrosuit-pop-pink-p-249.html
        wodny-sklep.pl/kostium-speedo-endurance-lzr-descend-cross-p-18.html
        • kasiadj07 Re: Skleroza 29.01.11, 14:47
          Niestety takie kostiumy nie mają miejsca na biust i bardzo go spłaszczają. Ja swego czasu nosząc coś takiego na basen bardzo cierpiałam, właśnie przez ucisk biustu. Ale to było w czasach, kiedy jeszcze nikt u nas o biustoprzyjaznych kostiumach nie słyszał.
          • turzyca Re: Skleroza 29.01.11, 21:52
            To jest raczej haslo niz gotowy pomysl. Tym bardziej ze zadne kostiumy poza tymi probiusciastych firm nie przewiduja porzadnego miejsca na biust.

Ale podlubalam jeszcze dalej i chyba haslo "high neck" jest wlasciwym. W polaczeniu z "plus size" i "swimwear" daje np. taki kostium:
            www.swimsuitsforall.com/prodshelf.asp?dept_id=100837
            i ten:
            www.figleaves.com/us/product.asp?product_id=IFG-3009024&osrc=lsuspu27012011&siteid=q5QZHUbCIj8-IHgSYN43mZ4uF3exas0d0g&cookied=29/01/2011%20204924
            Moze cos pasujacego uda sie znalezc. W kazdym razie trzymam za to mocno kciuki. :)
            • jobenka Re: Skleroza 30.01.11, 10:52
              turzyca - 2 link nie dziala...

a 1 link genialny, ja chyba sprobuje zamowic gotowy taki kostium, moze do lata przyjdzie.
              • turzyca Re: Skleroza 31.01.11, 01:09
                Dziwne, u mnie ten link dziala. No niewazne, bo ten drugi byl juz proponowany powyzej, ale z alwaysforme, a ten jest na listkach figowych. Linkuje, bo listki wysylaja do Polski. :) To moze byc w Twoim wypadku niestety powazny problem, ze wiekszosc fajnych kostiumow w duzych rozmiarach jest w Stanach, a Stany nie bardzo lubia wysylac do Europy. Szczegolnie takiej dzikiej jak Polska. Ale niektore sklepy wysylaja, a i mysle, ze w brytyjskich cos powinno sie znalezc. Trzeba tylko troche podlubac, a na szczescie sezon na kostiumy wlasnie sie zaczyna. :)

A jakbys miala jakies pytania na temat kart kredytowych, zakupow on-line, tlumaczen czy czegokolwiek pokrewnego, to pytaj, wiekszosc problemow juz rozgryzlysmy i sluzymy pomoca.

PS Tu zestawienie firm oferujacych kostiumy w WB.
                • jobenka Re: Skleroza 01.02.11, 19:06
                  juz mi odpisali, ze wysylaja do Polski:) musze sie tylko obmierzyc na nowo, bo nie znam rozmiarowki z usa. dziekuje bardzo za pomoc!

2 link niestety daje mi taki komunikat:

Figleaves
                  The page you requested is currently unavailable.

Sorry, there is a problem with our site, meaning the page you have requested cannot be displayed.

Click here to go to our home page.

Our technical support team has been automatically informed of the problem. If you have any further queries, please email our customer services team. Please quote this number in any queries: 13959219. This will help our technical team trace your error and should provide a speedy solution to any problems.

If you are having problems placing your order, you can call our customer service line on 0870 4999 000 during office hours, who will be happy to take the order over the phone.
                  • jobenka turzyca 01.02.11, 19:50
                    ty nie wiesz, jak to sie mierzy, zeby sprawdzic swoj rozmiar u nich? znalazlam taka tabelke, ale nic z niej nie rozumiem...

www.swimsuitsforall.com/guides/size-charts
                    • akj77 Re: turzyca 01.02.11, 22:46
                      jobenka napisał:

> ty nie wiesz, jak to sie mierzy, zeby sprawdzic swoj rozmiar u nich? znalazlam
                      > taka tabelke, ale nic z niej nie rozumiem...
                      >
                      > www.swimsuitsforall.com/guides/size-charts

Ja nie Turzyca, ale coś tam z tej tabelki rozumiem.

Wymiary są w calach, przelicz sobie (1 cal = 2.54 cm)
                      Bust - biust
                      Waist - talia
                      Hip - biodra
                      Torso - chyba chodzi o długośc tułowia?
                      Cup size - rozmiar stanika

O to chodziło?
                      • turzyca Re: turzyca 02.02.11, 00:49
                        Zgadzam sie z Twoja opinia. :)
                        Sadzac po liczbie to torso to po prostu wzrost. A do obmierzania sie w calach warto kupic po prostu miarke krawiecka, ktora z jednej strony ma cale, a z drugiej centymetry. Kosztuje grosze, a zaoszczedza przeliczania.
                        • marciasek Re: turzyca 20.02.11, 13:11
                          turzyca napisała:

> Zgadzam sie z Twoja opinia. :)
                          > Sadzac po liczbie to torso to po prostu wzrost. A do obmierzania sie w calach w
                          > arto kupic po prostu miarke krawiecka, ktora z jednej strony ma cale, a z drugi
                          > ej centymetry. Kosztuje grosze, a zaoszczedza przeliczania.

a z braku miarki wystarczy wpisać w google polecenie przelicz 97 cm na cale i wcisnąć enter :)
                      • jobenka Re: turzyca 06.02.11, 15:42
                        a amerykanski rozmiar stanika jak przelozyc na 100 f? bo tam jest np 42d. nic mi to nie mowi...
                        • akj77 Re: turzyca 07.02.11, 00:35
                          jobenka napisał:

> a amerykanski rozmiar stanika jak przelozyc na 100 f? bo tam jest np 42d. nic m
                          > i to nie mowi...

Z miską może być gorzej, Amerykanie mają jakiś dziwny system, z DDD itd. Ale z obwodem jest prosto:
                          EUR 70 to brytyjskie 32
                          75 - 34
                          80 - 36
                          85 - 38
                          90 - 40
                          100 - 42.
                          Czyli dane 42d może być w misce trochę za małe na 100f.
        • moniach_1 Re: Skleroza 29.01.11, 16:53
          Pitu, ale rozmiarów brakuje, w tym cały problem...
          • jobenka Re: Skleroza 30.01.11, 10:53
            rozmiary tu do 46, ale to nie szkodzi, bo daje mi to rozpoznanie na wzory i ew. krawiec mi je skopiuje, takze serdecznie dziekuje za te linki!
    • emigo80 Re: nietypowy problem 31.01.11, 12:09
      A może taki kostium, no tylko że największy rozmiar dostępny to 46... www.asport.pl/p/10361,34/stroj-kapielowy-jednoczesciowy-liana-czarny---czepek-gwinner/
    • ania.abrakadabra Re: nietypowy problem 09.02.11, 22:55
      A może warto napisać do polskich firm które szyją kostiumy kąpielowe np Dalia, Krisline, nie pamiętam czy Comexim ma kostiumy kąpielowe. Mają i materiały i maszyny.
    • jobenka Re: nietypowy problem 19.02.11, 22:23
      dziewczyny, final sprawy nastapil - mam 2 kostiumy zakrywajace blizne:) kupilam je za namiarem i rada zamieszczona w tym watku! sprowadzenie tych 2 kostiumow wraz z kosztem przesylki okazalo sie tansze, niz szycie 1 w kraju...

okazalo sie, ze kostiumy maja wszyte miseczki na biust - sa swietne! przesylka rowniez nastapila bardzo szybko!

1 kostium kupilam chyba ostatni, bo juz go nie ma na stronie i ten jest lepszy jesli chodzi o zakrycie blizny.

2 mi sie z wygladu bardziej podobal, zakrywa blizne na styk.
      www.swimsuitsforall.com/products/water-aerobics/plus-sizes-18w-24w/high-neck-keyhole-back/Slimming-Shooting-Star-High-Neck-Plus-Size-Swimsuit-by-Beach-Native
      bardzo wam dziekuje za wszystkie zyczliwe i przemile rady!!!

• moniach_1 Re: nietypowy problem 19.02.11, 22:35
        Bardzo się cieszę się, że się udało coś znaleźć :)
      • akj77 Re: nietypowy problem 19.02.11, 23:16
        Ten, który zalinkowałaś, jest bardzo ładny :-) Niech Ci się dobrze pływa.
      • marciasek Re: nietypowy problem 20.02.11, 13:13
        to jeszcze zdradź ile ci policzyli za wysyłkę do Polski
        • jobenka Re: nietypowy problem 20.02.11, 14:50
          wysylka cos ok 34 usd. za 2 kostiumy i wysylke zaplacilam 400 zl. za uszycie 1 kostiumu w Polsce zaproponowano mi 1000 zl, wiec nie zawahalam sie kupic z usa. i kupilam rozmiar mniejsze, bylo warto, bo od rozpoczecia pisania tego posta jest mnie mniej o 10 kg!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka