Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48

• giusina_2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 17.06.11, 19:59
      Witam!
      Moje wymiary to:
      71 cm - pod biustem
      82/83 cm - w biuście.
      Piersi są szeroko rozstawione.
      Większość staników jakie posiadam mają rozmiar po prostu "32/70", bo w większości sklepów niefirmowych w moim mieście nie ma rozmiaru np. 70A, a na firmowe mnie nie stać, tym bardziej, że tak naprawdę nie wiem jaki mam rozmiar i szkoda wywalać pięniądze na drogie staniki, które i tak będą niedobre. Jednak raz się pokusiłam i kupiłam stanik w esotiq o takim rozmiarze (70A). Ogólnie wyglądał dobrze na moich małych piersiach, gdyby nie to, że strasznie odznaczał się pod biustem sprawiając ból i zostawiając czerwone ślady (z resztą jak prawie wszystkie moje staniki). Jeden stanik bawełniany z key mam o rozmiarze 70BB, jednak jest troszkę za duży, ale za to nie przesuwa mi się przy każdym ruchu. Wszystkie usztywniane staniki z fiszbinami przesuwają mi się i tak jak już pisałam - odznaczają się pod biustem.
      Bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru. Wtedy już cena stanika nie będzie grała roli ;)
      PS Będę wdzięczna za podanie rozmiaru, który jest dostępny w większości sklepów polskich, lecz nie internetowych, ponieważ moim zdaniem wiąże się to jednak z ryzykiem nie trafienia we właściwy krój itp.:)
      • giusina_2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 17.06.11, 20:05
        W zasadzie to źle napisałam z tymi sklepami internetowymi, bo przecież rozmiar powinien być jeden ;) Chodziło mi tylko o to, że nietypowe rozmiary trudno znaleźć w sklepach, więc proszę nie zwracać uwagi na ostatnie zdanie :)
        • maheda Re: 71/83 - giusina_2 17.06.11, 20:27
          Nie, niestety, nie istnieje coś takiego, jak Jeden Słuszny Rozmiar Stanika.
          Dokładnie tak samo, jak Jeden Jedynie Słuszny Rozmiar Obuwia ani nie istnieje Jedynie Słuszny Rozmiar Ubrania.

Stanik trzeba zawsze, ale to zawsze mierzyć przed kupnem. Jeśli kupuje się ze sklepu internetowego - można w domu przymierzyć i odesłać stanik - jeśli nie pasuje - do sklepu.
          Owszem - traci się na przesyłkach. Ale nie ma innej drogi - chyba, że się przejedziesz do sklepu z bra-fittingiem.

A teraz proszę, wyjaśnij mi - bo ja nie wiem, o co pytasz, niestety.
          Jakoś nie błyszczę inteligencją o tej porze, po pracy.
          • giusina_2 Re: 71/83 - giusina_2 17.06.11, 20:33
            Wiem, źle się wyraziłam :) Chodzi mi o dobór prawdopodobnego rozmiaru. Podałam wszystkie informacje, które mogłyby być przydatne w jego określeniu, ale może nie są
            • maheda Re: 71/83 - giusina_2 17.06.11, 21:07
              W zależności od firmy może to być: 65C, 65D, 70A, 70B
              :)
              • giusina_2 Re: 71/83 - giusina_2 17.06.11, 21:15
                dziękuję za odpowiedź:)
    • fantastyczna-zapalka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 18.06.11, 16:53
      Witam :) Ostatnio przeżyłam wielkie oświecenie, wciąż jednak nie do końca :) Koleżanka marudziła i marudziła, że 80B to zły i tak w kółko. Wczoraj byłam tak bez powodu w Esotiqu i pomyślałam, a sprawdzę jak to będzie w tym mniejszym obwodzie i większej miseczce. Trochę się przekonałam, wróciłam do domu, poczytałam tu, poczytałam tam, pomierzyłam.. i teraz to mam dopiero problem :D Mierzyłam i przy pochyleniu i na stojąco (bo raz piszą tak a raz tak). W biuście mam przy pochyleniu w staniku i bez 98cm, na stojąco bez stanika 95cm. W obwodzie pod biustem 80cm.
      W tych internetowych kalkulatorach to ja niewiem bo wychodzi przy 98cm aż 70H! Toż to niemożliwe :D Przy 95cm jest 70F.. kombinowałam na różne sposoby i jak tylko pod biustem się wpisze 81cm to już jest 75D. To już bardziej możliwe :D
      Po tym co się od wczoraj naczytałam patrzę z wyrzutem na moje stare staniki bo chcą mi zrobić krzywdę :D Przepraszam, że tak dużo napisałam- gaduła za mnie :P
      • maheda Re: 80/98 - fantastyczna-zapalka 18.06.11, 17:37
        No, bez przesady z tym 70H ;)
        Sugerowałabym raczej rozpoczęcie dobierania staników od rozmiaru z okolic brytyjskiego 34(75)E. Względnie polskiego 75E-75F.
    • barbara8-1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 20.06.11, 18:41
      pod biustem 77, w biuście 87
      jaki rozmiar?
      • maheda Re: 77/87 - barbara8-1 20.06.11, 18:43
        Proponuję okolice 75A, 75B, względnie 70C.
        • barbara8-1 Re: 77/87 - barbara8-1 20.06.11, 18:51
          Dziękuję, spróbuję :). Dotąd kupowałam 75B, ale czasem nie pasował - był zbyt obciskający w obwodzie. No i układ misek - z tym różnie, bo ja potrzebuję takich leżących blisko siebie i "odgarniających" biust z boków :)
          Dziękuję za podpowiedź! :)
          • maheda Re: 77/87 - barbara8-1 20.06.11, 19:01
            Jeśli 75B będzie zbyt obciskający w obwodzie - sprawdź 75C. Wiem, że brzmi to dziwnie, ale może okazać się, że "zaciasność" stanika spowodowana jest tym, że nie całe piersi mieszczą się w miseczkach. Wtedy piersi wciskają się pod obwód powodując, że obwód uznajemy za ciasny.

Polecam zakładanie stanika zgodnie z zasadami opisanymi w drugiej linijce mojej sygnaturki!
    • gofiaczek92 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 75/88 21.06.11, 20:22
      75/88 poproszę o polski rozmiar.
      Mam asymetrię piersi (lewa mniejsza) bez ubrania jest mało widoczna, ale w już niestety bardzo. Dotychczasowy sposób jest mało korzystny, nieco wyrównuje pierś, ale poszerza ją i spłaszcza, w dodatku czuć w dotyku, że jest twardsza.. :( Poproszę również o radę jaki powinnam dobrać stanik do takiego dekoltu: allegro.pl/sukienka-pistacjowa-w-kwiaty-sukienki-r-36-38-i1671767952.html#gallery
      • maheda Re: 75/88 - gofiaczek92 24.06.11, 11:38
        Próbuj zacząć od staników z okolic 70D.
        Do takiej sukienki potrzebny Ci będzie albo stanik, który będziesz mogła nosić bez ramiączek, albo stanik z odpinanymi ramiączkami, w którym będziesz sobie mogła zapiąć do miseczek jedno ramiączko i przełożyć je przez szyję.
    • next_mama obwód pod 89, obwód w zwisie 112, stojąc 108-109 22.06.11, 22:16
      witam,
      bardzo prosze o pomoc, obecnie karmię piersią, karmienie ustabilizowane (3 miesiąc).
      Obwód pod biustem 89, obwód biust w zwisie 112, stojąc 108-109.
      Czy mozecie polecic konkretny model dla matki karmiacej z firm polskich lub zagranicznych? Osobiscie myslalam na firmą Alles Mama.
      Czy powinnam wybrac 85F czy 85G?
      • next_mama przed karmieniem obwód w zwisie 114, stojąc 110 23.06.11, 23:03
        zmierzyłam się jeszcze przed karmieniem, obwód jest o 2cm większy
      • maheda Re: 89/113 - next_mama 24.06.11, 11:41
        W stanikach z fiszbinami celuj w rozmiary z okolic brytyjskiego 38(85)FF.
        W stanikach bez fiszbin - w miseczkę o oczko mniejszą, czyli 38(85)F.

W stanikach polskich pewnie coś z okolic 85F-85G(-85H).

Trzeba mierzyć. Niestety, nie ma innej drogi.

W stanikach o bardzo luźnych obwodach, które nie będą potrafiły utrzymać Ci biustu w obwodzie 85, szukaj 80tek, z odpowiednio większymi miseczkami.
        • next_mama Re: 89/113 - next_mama 24.06.11, 20:20
          byłam dziś w sklepie i okazało się że biustonosze jakie na mnie pasowały to:
          - Dalia model Olimpia K24 rozm 75I
          - Freya model Lacey rozm. 75H
          - Panache model Tango II Plunge rozm. 80G ale obwód do zwężenia o ok. 2cm
          Jak wytłumaczyć tak mały w sumie obwód który na mnie pasował w stosunku do zmierzonych 89 cm?
          Pozdrawiam, :)
          • maheda Re: 89/113 - next_mama 24.06.11, 22:47
            Jeśli te staniki nie były na Ciebie za ciasne, to można wytłumaczyć:
            1. tym, że staniki miały luźne, rozciągliwe obwody
            2. tym, że masz ciało nie zbite, ale pulchne i miękkie.
    • felyen 93?/95? ja już sama nie wiem. 24.06.11, 08:50
      Mam wrażenie, że za każdym razem jak to mierzę, wychodzi inaczej. może coś robię źle. i przy tym, że za każdym razem mam trochę inaczej, trochę inne rzeczy mi wyrzuca kalkulator, i zgłupiałam. ale ostatnio mam jeden punkt odniesienia: effuniak 75dd. leży pięknie ba większej piersi, na mniejszej mam troszkę luzu. po wygarnięciu na mniejszej piersi jest ładny, na większej bułkuje, ale ten stan utrzymuje się kilka minut i biust trochę mi ucieka. tak po prawdzie to 70e też zapinałam spokojnie i nie był za ciasny, przynajmniej tego nie czułam, ale uwierały mnie trochę fiszbiny na mostku i brafitterka powiedziała, że to przeważa szalę na rzecz 75. moje pytanie brzmi - jaki to daje rozmiar czegoś innego? takich freyi np? bo mierzyłam kilka panache i najwyraźniej kompletnie mi nie pasują. podejrzewam wąskofiszbinowość.
      • maheda Re: 75DD Ewy Michalak - felyen 24.06.11, 11:45
        Być może próbujesz celować w staniki Panache o nieodpowiednich dla siebie konstrukcjach.

Inną sprawą jest, że niektórym kobietom pasuje tylko jedna firma i nie ma przebacz. Pamiętam, jak kiedyś jednej pani, która mi mówiła, że jej pasują staniki wyłącznie KrisLine i żadnej innej firmy, przez ponad godzinę mierzyłam staniki innych firm. Jeśli ta Pani czyta, to pozdrawiam serdecznie.
        Niestety, ani jeden stanik z ogromu staników innych firm na tej Pani nie leżał dobrze.
        Istotnie - Pani wyglądała dobrze wyłącznie w stanikach firmy KrisLine.

Sądzę, że to samo może być w pojedynczych innych przypadkach, gdzie np. pani będą świetnie kształtowały biust wyłącznie staniki Freyi, Panache Superbra, Masquerade, Elomi, Dalii, Comeximu, Ewy Michalak, czy też jakiejkolwiek innej firmy.

Większość kobiet może coś dla siebie znaleźć również w innych firmach.

Jeśli szukasz czegokolwiek w innych markach - szukaj staników nie typu balkonetkowego (angielskiego), ale staników bardziej typu half-cup czy bardotka.
        Masz największe szanse, że będą Ci pasowały.
        • felyen Re: 75DD Ewy Michalak - felyen 24.06.11, 18:57
          dzięki, Mahedo, właśnie mam zamiar szukać innych firm. tylko chciałam je zamawiać przez internet i moje pytanie brzmi - w jaki mniej więcej celować rozmiar? bo pod tym względem rozmiarówka effuniaków jest jedyna w swoim rodzaju i na ile rozumiem 75dd innych firm będzie na mnie miało za szeroki obwód.
          nie wiem czy dobrze rozumiem czym się różni bardotka od balkonetki, ale wydaje mi się, że było to gdzieś na forum, poszukam.
          w panachach które mierzyłam fiszbiny kończyły mi się na plecach a ramiączka cięły ramiona nawet jak stałam całkiem wyprostowana, nie mogłam ich nosić bo bolało.
          jeśli mogę prosić o podpowiedź odnośnie rozmiaru, będę wdzięczna :)
          • maheda Re: 75DD Ewy Michalak - felyen 24.06.11, 22:52
            Angielska balkonetka to nie jest polski balkonik.
            Angielska balkonetka wygląda często tak:
            kataloglb.blox.pl/resource/EVIE21022246ANE.jpg

Polski balkonik wygląda np. tak:
            stanikowa-alternatywa.pl/162-237-thickbox/dalia-emma-k-12-ziele-biustonosz.jpg

Celuj w half-cupy i polskie balkoniki, ale niestety, nie podam Ci rozmiaru, bo w zależności od firmy będą to różne rozmiary. Niestety. Przeważnie 70tki pewnie, z miseczkami E lub F. Ale Nic dokładniejszego nie da się powiedzieć.
    • katejuszka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 25.06.11, 10:11
      Witam!

Proszę o pomoc w doborze rozmiaru
      Obwód pod biustem 72cm
      W biuście 85cm

Od roku karmię, laktacja od dawna ustabilizowana.
      Póki co noszę staniki 70C ale w tych twardszych piersi się wylewają, jedynie miękkie leżą w miarę dobrze, chociaż zadowolona co do wyglądu też nie jestem.

Z góry dziękuję za pomoc!
      I poproszę od razu o podanie rozmiaru europejskiego ;)
      • maheda Re: 72/95 - katejuszka 25.06.11, 10:26
        Ale czy zmierzyłaś się w biuście w sposób podany w pierwszym poście tego wątku?
        Tak czy owak - jeśli ze staniczków w 70C piersi Ci się wylewają - próbuj 70D.
        Albo 65E na przykład.
        • katejuszka Re: 72/95 - katejuszka 25.06.11, 10:32
          Mierzyłam wg wskazówek, tyle, że mam w zwisie 85 nie 95cm ;)
          70D już mierzyłam, miseczka wydawała się za duża...
          • maheda Re: 72/85 - katejuszka 25.06.11, 11:01
            Napisałam 95, ale pisałam dla 85 :)

Musiałabyś mierzyć 70D w takim modelu, w którym 70C wydaje się na Ciebie za małe.
            Są też na pewno takie biustonosze, w których 70C będzie na Ciebie w sam raz.

Jednak sugerowałabym silnie przyjrzenie się staniom w rozmiarach około 65D i 65E.

No i pamiętaj o zakładaniu staników zgodnie z zasadami opisanymi w artykule podlinkowanym jako drugi w mojej sygnaturce :-)
    • monikaluna JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA ? 25.06.11, 11:31
      Cześć, jestem Monika. Piszę na tym forum, gdyż nie umiem sobie dobrać stanika :( Mam dosyć wpijania ramiączek, skaczącego biustu przy bieganiu itp. Ostatnio kupiłam z polecenia koleżanki Panache confetti rozm iar 34gg. Z kalkulatora który mi podała niby rozmiar był Ok ale nie jest. Obwód za luźny, nie styka się z ciałem pod biustem, odstaje. I miseczki chyba za duże bo koronka odstaje. Dodam, że jestem jeszcze w trakcie karmienia. Piersi mam obwisłe, niejędrne (niestety po dwóch ciążach:) . Moje wymiary: pod biustem ciasno 82cm, w biuście bez biustonosza na stojąco 106, w pochyleniu bez biustonosza 112. Doradzicie mi rozmiar? Myśłałam żeby zmniejszyć obwód na 32 a miseczkę na h, co Wy na to? Jaki model, firma nosi się najlepiej przy tak dużym biuście? pomóżcie dziewczyny! z góry bardzo dziękuję Monika
      • maheda Re: 82/??? - monikaluna 25.06.11, 11:53
        Zmierz się jeszcze w biuście w sposób podany w pierwszym poście tego wątku.
        • maheda Re: 82/106 - monikaluna 25.06.11, 13:38
          W takim razie jednak radziłabym zacząć od staników w rozmiarze około 34(75)GG, ale w stanikach o lepszym kroju dla biustów zniszczonych.
          Na przykład niezłe są fullcupy, w tym Elomi na przykład. Albo Andorra z Panache. Albo spróbować Naomi z Freyi.
          Posiadany przez Ciebie model nie jest najszczęśliwszy dla kobiet o zniszczonym biuście.
        • monikaluna Re: 82/106 - monikaluna 26.06.11, 17:17
          Jakie sklepy internetowe polecacie?
          • maheda Re: 82/106 - monikaluna 26.06.11, 18:37
            Sklepy stacjonarne polecane przez nas to sklepy znajdujące się na Biuściastej Mapie Świata:
            stanikowamapa.prv.pl
            Niektóre z tych sklepów mają swoje wersje internetowe.
    • monikaluna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 25.06.11, 12:44
      w biustonoszu pochylona 106. Na stojąco w biustonoszu 103. Pod biustem 82.
      • monikaluna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 25.06.11, 18:24
        tzn jak jeszcze mam się zmierzyć? w biuście bez biustonosza 106, z biustonoszem 103, a pochylona z biustonoszem 106. Jeszcze jakoś?
        dzięki za porady. A jak z panache 34 wydaje mi się za duży obwód? Mierzę go bez rozciągania i ma 76cm a rozciągam go do ponad 100. Jakiś taki ciągliwy bardzo. Może ja jakąś podróbę kupiłam i dlatego jest rozmiar niedobry?
    • sawkah JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 76/92 25.06.11, 14:37
      Witam.
      Chciałabym się dowiedzieć jaki rozmiar dobrać do moich rozmiarów- 76 pod biustem, 92 w biuście. Do tej pory nosiłam stanik do karmienia, ale ponieważ córka powoli odzwyczaja się od piersi, chciałabym wrócić do "normalnych" modeli.
      • maheda Re: 76/92 - sawkah 25.06.11, 22:46
        A jakie rozmiary nosisz obecnie?
        • sawkah Re: 76/92 - sawkah 25.06.11, 23:28
          80 B- dobrany przez panią w sklepie, która rozmiar oceniła jednym spojrzeniem. Ale jak wspomniałam, jest to karmnik a teraz chciałabym wrócić do normalnych. Córka ma już 14 miesięcy i laktacja jest unormowana a piersi od jakiegoś czas nie zmieniają rozmiaru.
          • maheda Re: 76/92 - sawkah 26.06.11, 08:45
            Rozumiem.
            Może spróbuj od staników w rozmiarze 75C lub 75D, względnie - w stanikach nie tak bardzo ścisłych - wypróbuj rozmiar około 70D-70E.
            • ruda.zolza pod biustem 82, zwis 98 27.06.11, 19:59
              Witam,
              Pod biustem mam 82cm, w zwisie 98 cm.
              Obecnie noszę 80 D ale sztywne, bo w takim miękkim staniku piersi rozjeżdżają mi się na boki. W sztywnym też wolałabym, aby były bliżej siebie. Obecny sztywny stanik jest ok, choć mam wrażenie że piersi "wychodzą" trochę górą (jakby miseczka była trochę mała).

Pozdrawiam:)
              • maheda Re: 82/98 - ruda.zolza 27.06.11, 20:32
                Skoro odnosisz wrażenie, że 80D jest trochę małe - trzeba przymierzyć 80E, nie ma siły.
                I sprawdzić.

Spróbuj też przymierzyć staniki w rozmiarze około 75F. Może będą lepsze?
    • iwonagos Re: 107 zwis, 91 pod 26.06.11, 20:31
      28 tydzień ciąży. Zamierzam kupić stanik do karmienia. Teraz noszę triumphy 75C, czasem D. Zamierzam kupić jakąś pinachę, freyę, hotmilka czy jakiś inny dobry stanik na wielkie cyce;)
      • maheda Re: 91/107 - iwonagos 27.06.11, 20:30
        Zgłoś się jakieś 4-6 tygodni po porodzie, jak Ci się laktacja ustabilizuje, teraz nie da się doradzić stanika do karmienia!

75C Triumpha jest na około 94 cm w biuście, 75D na około 96. Trochę za małe miseczki nosisz...
    • dziub_dziubasek Re: 77/92 27.06.11, 21:47
      Obecnie najlepiej czuję się w 75E, 70 E. Nie jestem w ciąży nie karmię już, zakończyłam właśnie dietę- raczej nie zamierzam już chudnąć.
      • maheda Re: 77/92 - dziub_dziubasek 30.06.11, 09:41
        Nosisz okołodobre rozmiary staników.

Jeśli masz do któregokolwiek z nich jakieś pytania - odpowiedz sobie, korzystając z poradnika zalinkowanego u mnie w sygnaturce w drugiej linijce.
    • slonethko Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 28.06.11, 21:31
      Proszę o określenie mojego rozmiaru.

W obwodzie pod biustem mam 87 cm, w zwisie wyszło mi 109.

Do tej pory nosiłam rozmiar 85D ale piersi ciągle uciekają górą i robią się wałeczki.

• maheda Re: 87/109 - slonethko 30.06.11, 10:57
        Sugerowałabym raczej przyjrzenie się stanikom w rozmiarze około 36(80)F - 36(80)FF.
    • 1tusia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 29.06.11, 11:45
      Witam,
      Chciałbym poznać swój rozmiar stanika. 87/112
      • maheda Re: 87/112 - 1tusia 30.06.11, 11:04
        Poznać rozmiar możesz sama, przymierzając kolejne staniki i korzystając ze wskazówek z artykułu podlinkowanego w mojej sygnaturce jako drugi.

Sugerowałabym rozpoczęcie poszukiwań od rozmiarów z okolic brytyjskiego 36(80)G.
    • maria14081988 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 01.07.11, 10:15
      Wymiary:
      - pod biustem scisle -81
      - w biuscie w lekkim staniku - 103 cm
      - teraz mam rozmiar 86B
      - jaki powinnam nosic rozmiar
      • maheda Re: 81/103 - maria14081988 01.07.11, 11:54
        Z rozmiarów przez Ciebie podanych wynika raczej rozmiar około 34(75)FF. Ale co powinnaś nosić - tego nie wiem...
        Zacznij mierzenie od rozmiaru 34(75)F i zastanów się, co dalej :-)
        Polecam lekturę artykułu z drugiej linijki mojej sygnaturki.
    • czarn-a11 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 01.07.11, 11:46
      Witam!
      Chciałabym dowiedziec sie jaki powinnam nosic rozmiar biustonosza.
      obwód pod biustem: 70cm
      obwód w biuscie: 98cm
      Zawsze zakupuje biustonosz w rozmiarze 75D, lecz taki stanik jest na mnie zamały i zalużny. Nabywam biustonosze w takim rozmiarze ponieważ cięzko znaleść większa miseczke z mniejszym badz takim samym obwodem.:(
      • maheda Re: 70/98 - czarn-a11 01.07.11, 11:56
        Przy Twoich wymiarach wydaje się, że najlepszym pomysłem byłaby miseczka około 30(65)GG.
        Spróbuj się przejść do któregoś z polecanych przez konsumentki sklepów na Biuściastej Mapie Świata: stanikowamapa.prv.pl
      • akanak.k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 02.07.11, 22:52
        czarn-a11 a skąd jesteś? sprawdź mapę bo może mieszkasz niedaleko sklepu stacjonarnego, możesz spróbować na allegro szukać rozmiaru na wypróbowanie lub poszukać na bra swapie balkonetkowym no i tutaj na lobby :) nie ma co się załamywać! życzę udanych poszukiwań :)
    • kasina7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 04.07.11, 22:42
      Proszę o pomoc. 2 miesiace temu skończyłam karmić po 14 m-cACH, wsztstkie staniki sprzed ciąży są za duze, a piersi zwisają:(
      W obowdzie mam 77,5 cm, a biust to 96,5
      Dzięki!
      • maheda Re: 77,5/96,5 - kasina7 05.07.11, 12:10
        Strzelałabym w rozmiary z okolic brytyjskiego 32(70)E-32(70)F, względnie w stanikach o bardzo ścisłych, mało rozciągających się obwodach - w okolice 34(75)DD-34(75)E.
        • maheda Re: 77,5/96,5 - kasina7 05.07.11, 12:14
          A jakbyś bała się literek E-F - zapraszam na swoją stronę, ostatni artykuł poświęcony jest różnicom między miseczkami o tych samych literkach, dla różnych obwodów.
          • kasina7 Re: 77,5/96,5 - kasina7 06.07.11, 09:51
            Dzięki,
            Literek się nie boję. Stanik ma dobrze leżeć.powiedz mi jeszcze co jest źle w staniku któy nie przylega do ciała w miseczce zaraz ponizej połączenia z ramiączkiem. Co jest za duże lub za małe?
            • maheda Re: 77,5/96,5 - kasina7 06.07.11, 10:46
              Może być po prostu tak uszyty, że na górze odstaje - jeśli wszędzie indziej jest OK.
              Ale np. jeśli jest to stanik z niskim mostkiem ("do głębokich dekoltów w trójkąt"), to jeśli środkiem/dołem biust się wylewa, a górą miseczka jest niewypełniona - oznacza to, że biust na razie nie nadaje się do takich staników. Trzeba go najpierw trochę odnowić, a dopiero potem zastanawiać się nad takimi stanikami.
              Generalnie powodów odstawania stanika w części przy ramiączku jest kilka, ale wszystkie one wiążą się z rzadką konsystencją biustu lub z kształtem piersi, których "jest więcej na dole, niż na górze".
              • kasina7 Re: 77,5/96,5 - kasina7 06.07.11, 23:14
                Idealnie by się zgadzało, bo z posiadanych przeze mnie staników ulubiony!! ma rozmiar 75 D, czyli GB 34DD. A obwód mam za duży.
                Dzięki!!!!
                • maheda Re: 77,5/96,5 - kasina7 07.07.11, 10:28
                  Wiesz, w niektórych znanych mi firmach polskich rozmiar 75D istotnie odpowiada brytyjskiemu 34DD, ale w części dla odmiany dość dokładnie odpowiada brytyjskiemu 34D ;)
                  To całkiem, jak z ciuchami czy butami - teoretycznie ileś tam cm długości stopy odpowiada jakiemuś numerowi buta, ale praktyka jest różna ;)

Załóż jeszcze ten swój ulubiony stanik w sposób opisany w artykule z drugiej linijki mojej sygnaturki - jeśli miseczka nie okaże się za mała (obwód możesz chwilowo na plecach po prostu zawiązać), to strzelaj w rozmiary 32DD-32E (polskie okolice 70E-70F).
    • inquietas 72/100 06.07.11, 13:17
      W tym momencie mam na sobie freya Leona (taka zielona), rozmiar 70G nie czuje sie w niej komfortowo, ale o wiele lepiej niz np 75FF La senza. Jeszcze miesiac, dwa temu freya wydawala mi sie za mala pod biustem, a la senza w sam raz. w tym momencie obie wydaja mi sie za luzne, pomimo zapiecia na najciasniejsza haftke
      • maheda Re: 72/100 - inquietas 07.07.11, 10:31
        Może być kilka powodów takiego stanu rzeczy.
        Przede wszystkim te staniczki mogły się zwyczajnie rozciągnąć.
        Mogłaś Ty sama przyzwyczaić się do obwodów, które Ci ściśle obejmują żebra.
        Mogłaś trochę schudnąć.

A może zaszła kombinacja wyżej wymienionych :-)

Następnym razem, jeśli w sklepie 70G będzie dla Ciebie od razu za luźna pod biustem, to celuj w 65GG.
    • calluagi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 07.07.11, 13:38
      witam
      mniej wiecej 2 lata temu zainteresowałam sie doborem prawidłowych biustonoszy i w wyniku tego zmieniłam rozmiar z 75 D na 65 E a potem 65F, ale tylko marki Dama Kier, w której każdy model jest inny, wiec nie zawsze mój biust ładnie leży. I zastanawiam sie czy może nie powinnam zmienić marki a także rozmairu. Dama kier jest po prostu tańsza niż wiekszość biustonoszy o szerokiej rozmiarówce.
      Moje wymiary:
      obwód pod biustem- 70
      obwód w biuście bez biustonosza- 93
      ...w biustonoszu - 93,5
      Mam też rozstaw miedzy piersiami u góry 2,5 cm, u dołu 14. Lewa pierś jest odrobine większa, co wida w biustonoszu, musze wyjac wkładke, i jest niżej o 1 cm od prawej.
      Chciałabym, aby moję piersi sie łączyły lu chociaż były bliżej w biustonoszu, nie wiem jednak jaki rodzaj miseczek temu służy.
      Bardzo prosze o pomoc.
      Dominika
      • maheda Re: 70/93 - calluagi 09.07.11, 10:39
        Gratuluję, z dużą pewnością nosisz odpowiednio dobrane staniki!
        Co do reszty - wpisz się, proszę, do wątku ratunkowego, albo załóż świeży wątek dla siebie, jeśli nie będziesz mogła go znaleźć

Wątek, w którym się wpisałaś, służy do ustalania okolic rozmiaru stanika, dla osób, które kompletnie gubią się w gąszczu rozmiarów.
      • taka_sobie_pani Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 05.08.11, 21:43
        Pod biustem 74cm

W biuście 90 cm

Obecnie noszę rozmiar 70 B, ale niektóre staniki w tym rozmiarze wydają mi się za małe. Czy powinnam po prostu mierzyć każdy biustonosz czy spróbować z innym rozmiarem?
        • maheda Re: 74/90 - taka_sobie_pani 06.08.11, 08:59
          Próbuj raczej 70C lub 70D.
          Przeczytaj artykuł z drugiej linijki mojej sygnaturki o zakładaniu stanika - to wcale nie tak oczywiste, jak się wielu osobom wydaje ;-)
    • iskierka4 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 07.07.11, 15:49
      Witam serdecznie.
      Potrzebujuje porady dot. rozmiaru stanika. Normalnie nosze 65C, jestem drobna kobieta (pod biustem mialam 72). Teraz jestem w ciazy blizniaczej. Jest to 31 tc ale blizniaki rodza sie wczesniej ok. 35-37 tc i juz mysle o zakupie stanika do karmienia aby miec jakis do szpitala.
      Moim problemem jest to ze od 3 m-cy musze lezec gdyz ciaza jest zagrozona i grozi mi przedwczesny porod dlatego nie moge sie udac do zadnego sklepu i poradzic sprzedawczyni. Musze kupic staniki przez internet.
      Moje obecne rozmiaru to scicle pod biustem 76 cm, a luzno w piersiach 84 cm. Jak podaje te wymiary w tabele rozmiarow to wychodzi mi rozmiar 70a.
      Wydaje mi sie ze pod biustem powinnam kupic rozmiar taki jak przed ciaza bo przeciez po porodzie macica zmaleje. A Miseczke o 1-2 rozmiary wieksze np. 65DD lub 65D. Czy mam racje??

PS. jak moglam chodzic kupilam sobie zwykly stanik 70c i jak zapne go na najluzniejsza haftke to obwod jest za szeroki. Niestety miska jest za mala dlatego tak luzno go nosze. Po domu chodze w sportowym a tamten zakladam tylko do lekarza.

Bede bardzo wdzieczna za rady :) Pozdrawiam
      • maheda Re: iskierka4 - 31tc 09.07.11, 10:43
        Nikt nie da rady polecić Ci stanika do karmienia, bo nikt nie jest z całą pewnością stwierdzić, że biust zmieni Ci się w jakiś określony sposób.
        Jedyne, co mogę Ci poradzić, to kupno stanika w rozmiarze 65D, ale... miękkiego, bez fiszbin.
        Nawet, jeśli się okaże, że piersi Ci "skoczą" o więcej, niż jeden-dwa rozmiary (bo w pierwszym okresie niektórym kobietom potrafi polecieć w górę o dobrych sześć miseczek), to nie zrobisz sobie nim krzywdy.
        A po dobór stanika do karmienia z fiszbinami przejdź się do sklepu, jak już będziesz jakieś sześć tygodni po porodzie i się laktacja ustabilizuje.
    • kinita Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 07.07.11, 21:26
      Sto lat tu nie zagladalam, urodzilam 3 miesiace temu coreczke, przed ciaza mialam 32GG/H, pod koniec 34H dalo rade. Nadal karmie piersia i raczej szybko nie przestane. W zeszlym tygodniu bylam w Bravissimo, i dobrano mi rozmiar 32HH/J, chcialabym jednak zamowic sobie jakis karmnik z Melissy, jaki rozmiar powinnam zamowic? Moge wziac kilka i w razie czego odeslac, ale nie mam pojecia od czego zaczac, bo dawno nie kupowalam nic polskiego. Nie mam niestety centymetra pod reka :(
      Z gory dziekuje za pomoc :)
      • kasjopeja84 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 07.07.11, 22:54
        Proszę o podpowiedź jaki rozmiar stanika powinnam nosić - moje wymiary: 78 cm pod biustem, 98 cm w biuście.
        • maheda Re: 78/98 - kasjopeja84 09.07.11, 10:50
          Wiele zależy od tego, co nosisz teraz.
          Jednak wg mnie dobrze chyba byłoby zacząć poszukiwania od rozmiaru z okolic 34(75)E lub 32(70)F - 32(70)FF.
      • maheda Re: 32HH/J - kinita 09.07.11, 10:48
        To będą pewnie okolice 70L. Ale jak dokładnie - tego nie wiem.
    • agnieszka_holek Re: 89-114 08.07.11, 10:41
      przy ustabilizowanym karmieniu piersią (3,5 miesiaca)
      obwód pod biustem 89
      w biuście godzinę po karmieniu w pozycji schylonej 114

nie dobrałam jeszcze odpowiedniego bisutonosza,
      obecnie nosze dla mam karmiących z odpinanymi miseczkami
      90D - tył ucieka do góry, miseczka lekko luźna po karmieniu- ale obarczam winą kiepską jakość biustonosza.
      Piersi stanowczo (od zawsze!) uciekają pod pachy.
      • maheda Re: 89/114 - agnieszka_holek 09.07.11, 10:53
        Niewątpliwie, skoro 90tka Ci podjeżdża, oznacza, że stanik miał obwód niskiej jakości.
        Spróbuj raczej staników w rozmiarach około brytyjskiego 38(85)FF albo 36(80)G-36(80)GG.
        • agnieszka_holek Re: 89/114 - agnieszka_holek 24.07.11, 09:34
          zakupiłam więc biustonosz do karmienia 80G
          w obwodzie wydaje mi się bardzo dobry,
          natomiast mam dylemat;
          otóż fiszbiny odstają od ciała między biustem. nie wiem, czy winą jest miseczka- może trzeba jednak większą??
          czy winą jest jednak obwód??
          czy jeśli nie ma miseczki GG (jak pisała Pani w poradzie), to próbować z H?
          czy jednak zamówić przez allegro GG biorąc znowu ryzyko, że to jednak nie to??
          • maheda Re: 89/114 - agnieszka_holek 24.07.11, 10:24
            Proszę zerknąć u mnie na stronie - jest artykuł "Czy miseczka jest za duża, czy za mała?" - i spróbować samej określić, jak to jest z miseczką w kupionym staniku.

Jeśli stanik 80G jest zbyt mały, to istotnie, lepszy będzie 80H lub z miseczką jeszcze większą.
    • beatapoddebniak2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 08.07.11, 21:04
      Prosze o pomoc w doborze rozmiaru stanika Mam 86 pod biustem i 114 w biuście Wcześniej moje staniki to porażka Pięć miesięcy temu urodziłam syna którego jeszcze karmie piersią
      • maheda Re: 86/114 - beatapoddebniak2 09.07.11, 10:54
        Zacznij od rozmiaru z okolic 36(80)GG, powinnaś się poczuć od razu o niebo lepiej :)
      • monikinda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 10.07.11, 07:23
        Witam. Pod biustem 73. W biuście 94. Do tej pory 75 F (czasem G), głównie firmy melissa. Niby miski dobre, ale nigdy nie dotykają mostka.
        • maheda Re: 73/94 - monikinda 10.07.11, 12:13
          Bo taka akurat często jest przypadłość Melissy.
          Spróbuj innych firm :)
          • monikinda Re: 73/94 - monikinda 10.07.11, 17:43
            Dziękuję. Tak zrobię. Ale rozmiar mam dobry, czy obwód 70 czy 65 (skoro w instrukcji obwodowej jest napisane, aby odjąc kilka cm).
            • maheda Re: 73/94 - monikinda 10.07.11, 18:23
              Nie wiem, będzie odpowiedni różny obwód w różnych stanikach. I różne miseczki w różnych stanikach.
              Dokładnie tak samo, jak nosisz różne rozmiary obuwia i różne rozmiary ciuchów.
    • klemcia124 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 81/110 10.07.11, 22:37
      Witam:) A wiec tak. Pochylając się mam 110 a wyprostowana 106 więc nie wiem na który patrzeć.. Szczerze mówiąc nie znam rozmiaru tego stanika który nosze bo go dostałam (a nosze tylko ten bo inne za małe) w obwodzie jest dobry ale miseczki troche za małe (piersi się wylewają) .. Nigdzie nie moge znaleść w moim mieście rozmiaru stanika dla mnie.. Tym bardziej że nie znam swojego rozmiaru.. Dodam że karmie piersia 4m.. Jedną pierś mam troche większą.. Mam nadzieje że pomożecie mi ustalic :)
      • maheda Re: 81/110 - klemcia124 11.07.11, 09:17
        Wydaje mi się, że powinnaś zacząć mierzenie od staników w rozmiarach około 34(75)GG-34(75)H.
        Staniki można tak dobierać, żeby miały elastyczną górną koronkę - wtedy asymetria nie rzuca się tak w oczy.
        Prawie wszystkie mamy jedną pierś większą :-)
    • proporcja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 11.07.11, 10:46
      Halo! Moze w koncu znajde biustonosz dla siebie! zawsze zastanawialam sie, czy to ja marudze na dostepne w sklepach biustonosze, ze taki maly wybor rozmairow, czy to moze sklepy nie przejmuja sie klientkami. moje wymiary:

pod biustem 78cm
      w biuscie 94

mialam dwa biustonosze firmy triumph - jeden 75D, byl za luzny w obwodzie, miseczka dobra, ale i tak byla zbyt malo "pelna" - efekt wylewajacego sie eksponowala.
      oraz bardotke tej samej firmy 80C, ktora znowoz miala za mala miseczke, a w obwodzie troche cisnela (byc moze dlatego, ze byla z poliestru)

Bardzo prosze o podanie wymiarow biustonoszy dla mnie polskich i zagranicznych firm. dziekuje!
      • proporcja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 11.07.11, 10:51
        chcialabym kupic biustonosz, ktory nie bedzie trzymal tylko na ramiaczkach, ale na obwodzie oraz marzy mi sie sportowy. prosze o rade w rozmiarze, firmach, modelach...
      • maheda Re: 78/94 - proporcja 11.07.11, 12:14
        Jeśli mierzysz 75D i wylewają Ci się z niego piersi - trzeba próbować rozmiaru 75E z tego samego modelu.
        Jeśli 75D jest dla Ciebie za luźne w obwodzie - bierzesz 70E. Jeśli do tego miseczka jest za mała - próbujesz 70F.
        Na tym polega ten cały brafitting :)

Teoretycznie 75D powinno być na Ciebie dobre, względnie 70DD-70E (ew. 70E-70F).
        Ale co do szczegółów, to sama musisz.

Jesteś pewna, że zmierzyłaś się w biuście w sposób opisany w pierwszym poście?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka