Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49

06.08.11, 17:10
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne swojego rozmiaru.

Prosimy, żeby pytanie o rozmiar wpisać jako odpowiedź na TEN POST!

*UWAGA: nasze ekspertki nie siedzą przed komputerem 24 godziny na dobę, dlatego odpowiedzi na Wasze pytania mogą pojawić się z pewnym opóźnieniem.
Prosimy o cierpliwość i "podbijanie" pytań dopiero, gdy ewidentnie zostaną przeoczone (kiedy zobaczysz, że wszystkie inne osoby otrzymały odpowiedzi, a przy Twoim pytaniu cisza).

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) UWAGA - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
- w biuście mierzymy się w swoim najwygodniejszym, miękkim (!) staniku, pochylając się tak mocno, by biust "zwisał" swobodnie, leciuteńko naprężając taśmę.

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który leży częściowo dobrze (np. "80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za duży..") i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby dla Ciebie najlepszy! :)

2A) Nie zapomnij o ważnych informacjach dodatkowych, mających wpływ na wybór rozmiaru - takich jak ciąża (który miesiąc), karmienie (czy już ustabilizowane), silna asymetria, czy mastektomia.

3) Mierząc stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
[instrukcja wygarniania znajduje się tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,50580,89074532,89500954,Re_Wygarniamy_porzadnie_eee_.html
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust też nie podskakuje, kiedy musisz podbiec do autobusu].

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a nie - fotografii. UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne maile! Nie dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie biustu, a wtedy ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY! Takie próby są oczywiście kasowane, dlatego widząc je od razu należy wezwać moderatorkę.

5) Odpowiedzi na pytania, które niemal każda z nas sobie zadawała, są tu:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,64532723,0,FAQ_czyli_najczesciej_zadawane_pytania.html

6) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie.
Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam wystarczająco osób będą kasowane bez ostrzeżenia.

7) Najczęściej podajemy Wam brytyjskie rozmiary staników. Jeśli interesuje Was również rozmiarówka kontynentalna (staniki polskich czy niemieckich marek) napiszcie o tym w Waszym poście, a wtedy podamy Wam oba rozmiary. Jeśli podany przez nas rozmiar będzie rozmiarem kontynentalnym, a nie brytyjskim - oczywiście zaznaczymy to w odpowiedzi.

8) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Link do wcześniejszego wątku rozmiarowego jest tu:
48:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,124234462,,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_48.html?v=2
PS. OSTRZEGAMY przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu rozmiaru.

Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje prawidłowe wymiary, więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować. Kupujmy więc rozważnie.
Obserwuj wątek
    • olginia12 75/97 08.08.11, 16:03
      witam,

mam problem z dobraniem stanika. wszystkie moje obecne staniki to 75C (większość z sieciówek typu h&m, ewentualnie intimissimi) i nie narzekam na nie zbytnio, ale czytając forum dopadły mnie wątpliwości. z niektórych moich staników, wypadają piersi np przy pochylaniu, czy to oznacza, że są zbyt mocno wycięte? mam też dość sporą, ok 4cm przerwę między piersiami i chciałabym wiedzieć czy to ma jakieś znaczenie przy dobieraniu stanika. oczywiście, proszę też o poradę dotyczącą rozmiaru.
      z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
      • maheda Re: 75/97 - olginia12 08.08.11, 23:11
        Spróbuj założyć dowolny ze swoich staników w sposób opisany w artykule z drugiej linijki mojej sygnaturki. Sprawdź - czy na pewno wszystko jest w porządku?

Pytam, bo wedle wymiarów powinnaś raczej celować w staniki o rozmiarze 32(70)F. Stąd moje pytanie, bo być może po prostu źle zakładasz noszone przez siebie staniki?
        Może masz tak jędrny biust, że wygląda on świetnie również w tzw. "bele czym"?
    • pistacjowe 76/92 08.08.11, 23:27
      myslalam, ze moj aktualny rozmiar to 70E (aktualny, bom matka karmicielka, schudlam duzo po ciazy i wszystko mam w nowym rozmiarze). Dzis przymierzylam stanik Anity (rozciagliwce...) w tym rozmiarze i mogla sie bez problemu zapiac na ostatnie haftki. Do tego biust skakal przy delikatnych podskokach. Musze kupic sobie lepszy stanik, ale nie bardzo mam gdzie - mieszkam w malym miasteczku pod Madrytem plus mam dwojke dzieci na glowie, wiec nei bardzo mam mozliwosc jezdzic do Madrytu i szukac;-) Niedulgo bede w Polsce i chcialabym stamtad przywiezc. Kolezanka polecala mi fajny sklep internetowy, ale troche sie boje ze wzgledu na niepewnosc rozmiaru...
      • maheda Re: 76/92 - pistacjowe 09.08.11, 00:07
        Niestety, trafiłaś widać na model, który wyjątkowo mocno się rozciąga i nie trzyma wcale biustu.
        Tak uważam, że Twój rozmiar będzie istotnie oscylował wokół 70E, ale potrzebny Ci jest stanik z miej rozciągliwego, lepszej jakości materiału.
        Gdy będziesz w Polsce - koniecznie zajrzyj do któregoś ze sklepów polecanych przez konsumentki - ich listę znajdziesz na Biuściastej Mapie Świata: stanikowamapa.prv.pl
        Być może blisko miasta, w którym będziesz, jest jakieś dobre, polecane miejsce, w którym będziesz mogła kupić biustonosz?
    • aasiulek8883-pl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 09.08.11, 08:44
      Dziewczyny mam wielki problem w znalezieni idealnego stanika na mój biust :).
      Moje wymiary to 77/93. Mój biust stracił jędrność po ciąży i karmieniu piersią. Już sama nie wiem jaki powinnam nosić rozmiar. Przed ciążą nosiłam staniki firmy Dalia (staniczki typu soft np. Julita) w rozmiarze 75 d i byłam z nich raczej zadowolona, ale w moim mieście nie ma porządnego sklepu z bielizną, a ja chciałbym kupić sobie kilka fajnych staniczków na różne okazje. W internecie jest ich mnóstwo, w moim sklepie mam 2 do wyboru w moim rozmiarze. Z tabel rozmiarów wychodzi mi, że powinnam nosić 75 d, ale nie jestem co do tego przekonana. Ostatnio noszę stanik typu bardotka i może być, ale wydaje mi się, że trzyma się on tylko dzięki silikonowym paseczkom, które zapobiegają przesuwaniu się staniczka. Proszę pomóżcie mi , bo niedługo wracam do pracy i chcę ładnie wyglądać. Proszę o podanie rozmiaru również w polskiej rozmiarówce. Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • aasiulek8883-pl 77/93 10.08.11, 15:42
        Dziewczyny mam wielki problem w znalezieni idealnego stanika na mój biust :).
        Moje wymiary to 77/93. Mój biust stracił jędrność po ciąży i karmieniu piersią. Już sama nie wiem jaki powinnam nosić rozmiar. Przed ciążą nosiłam staniki firmy Dalia (staniczki typu soft np. Julita) w rozmiarze 75 d i byłam z nich raczej zadowolona, ale w moim mieście nie ma porządnego sklepu z bielizną, a ja chciałbym kupić sobie kilka fajnych staniczków na różne okazje. W internecie jest ich mnóstwo, w moim sklepie mam 2 do wyboru w moim rozmiarze. Z tabel rozmiarów wychodzi mi, że powinnam nosić 75 d, ale nie jestem co do tego przekonana. Ostatnio noszę stanik typu bardotka i może być, ale wydaje mi się, że trzyma się on tylko dzięki silikonowym paseczkom, które zapobiegają przesuwaniu się staniczka. Proszę pomóżcie mi , bo niedługo wracam do pracy i chcę ładnie wyglądać. Proszę o podanie rozmiaru również w polskiej rozmiarówce. Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • maheda Re: 77/93 - aasiulek8883-pl 13.08.11, 20:14
          Z polską rozmiarówką jest o tyle ciężko, że rozmiary firm potrafią się różnić między sobą jak dzień i noc.
          Teoretycznie powinnaś celować w rozmiar około 70E-70F. Jednak praktyka uczy, że powinnaś celować w coś: albo z zakresu rozmiarowego 70D-70F, bądź też z zakresu 75D-75E.
          Ciężko tutaj cokolwiek stwierdzić z całą pewnością, trzeba mierzyć.

Przeczytaj instrukcję zalinkowaną w drugiej linijce mojej sygnaturki - jeśli będziesz zakładała staniki zgodnie z tymi instrukcjami, powinnaś móc lepiej sama określić, czy staniki Ci odpowiadają rozmiarowo, czy też nie.
          Możesz też zerknąć na artykuły na mojej stronie (link w pierwszej linijce sygnaturki), gdzie też m.in. napisałam o tym, jak rozpoznać miseczkę za dużą lub za małą.
    • anik189 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 09.08.11, 12:53
      Witam
      mam 83cm pod biustem i 105cm w biuscie do tej pory nosiłam 80E ale ewidentnie nie czuje sie w nim dobrze spod bluzki widać ogromne balony a o bieganiu w ogole nie ma mowy bo mam ochote zapasc sie pod ziemie jak widze spojrzenia wokół...bardzo proszę o pomoc w doborze odpowiedniego stanika co do rozmiaru i polecanych marek
      pozdrawiam:)
      • maheda Re: 83/105 - anik189 13.08.11, 20:32
        Jeśli stanik w rozmiarze 80E nie trzyma Ci biustu, trzeba się rozejrzeć za czymś ze ściślejszym obwodem. Uwaga - w większości staników będzie to zapewne 75, ale na pewno są firmy i modele, w których obwód 80 Ci wystarczy.
        Jednak za wyjściowy traktuj rozmiar około brytyjskiego 34(75)FF.
        Popatrz, tutaj pani z wymiarami zbliżonymi do Twoich:
        stanikomania.blox.pl/2008/05/W-zdrowym-staniku-zdrowy-biust.html

A tutaj z lekko innymi od Twoich:
        stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html
    • mala_wyrosnieta 74/94 10.08.11, 16:59
      Witam,
      Obecnie noszę staniki 75B, ale nie czuję sie w nich zbyt dobrze, zapięcie stanika podjeżdża mi wysoko do góry, ramiączka mnie uwierają a biust ni ygląda zbyt atrakcyjnie. Liczę na pomoc i polską rozmiarówkę.
      • maheda Re: 74/94 - mala_wyrosnieta 13.08.11, 20:46
        Może spróbuj czegoś z okolic polskiego 70E lub 70F - powinno być o niebo lepiej :)
    • czarrrna16 75/110 10.08.11, 19:06
      Pomocy! Od dłuższego czasu nie mogę dobrać odpowiedniego dla siebie stanika. Moje rozmiary to: 75/110
      • maheda Re: 75/110 - czarrrna16 13.08.11, 20:47
        Zacznij od okolic brytyjskiego 32(70)J. Może się jednak okazać, że lepiej będą Ci trzymały biust staniki z okolic brytyjskiego 30(65)JJ.
    • optymistyka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA~ 85/103CM 10.08.11, 20:13
      Witam, tez mam problem z dobraniem dobrego stanika, pod biustem mam 85cm a bez stanika, pochylajac sie ok 103 cm rowniez bez stanika. Aktualnie nosze biustonosz 85 D, ale przy pochylaniu sie lub przy bieganiu lub skakaniu biust "wyskakuje" z biustonosza.No i jest troche za luzny w obwodzie. Jaki rozmial bylby dla mnie najopowiedniejszy ?
      • maheda Re: 85/103 - optymistyka 13.08.11, 21:03
        Biusty wyskakują właśnie ze staników, które są zbyt luźne pod biustem. Wielkość miseczki ma tu jednak mniejsze znaczenie.

Skoro zatem 85D ma na Ciebie za luźny obwód, próbuj staników z obwodem 80, ale z większą miseczką. Proponowałabym rozpoczęcie od rozmiaru około 36(80)E.
    • moondust7 76 pod biustem, 100 w biuscie 10.08.11, 23:40
      Witam serdecznie!
      Pomozcie mi prosze Kochane! Wrocilam z zakupow i jestem zalamana. Podczas przymiarki niby wszystko gralo, w domu okazalo sie, ze jednak moj zachwyt byl przedwczesny. Kupilam m.in. sportowy stanik w C&A. Rozmiar 80C. No i jak stoje to jest ok, ale jak sie poloze to mi jedna piers zawsze na zlosc wyplynie. Na wielkosc piersi nie powinnam narzekac, ale ostatnio chcialam zaskoczyc mojego Jedynego i kupilam push-upa, ktory to zakup rowniez okazal sie nietrafiony.
      Zmierzylam sie wedlug Waszych rad i bardzo prosze o pomoc w dobraniu rozmiaru.
      Dodam, ze jestem przed 30stka, nie jestem w ciazy, nie karmie, nie mam silnej asymetrii czy mastektomii.
      Pozdrawiam cieplo i cyekam na odpowiedz:)
      • maheda Re: 76/100 - moondust7 13.08.11, 21:14
        Raczej celowałabym w rozmiar około 32(70)FF lub ewentualnie 32(70)G.

Popatrz, tutaj dziewczyna z podobnymi do Ciebie wymiarami:
        stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-siedemnasty-subtelna-przemiana.html

Dodatkowo nie liczyłabym na to, że stanik będzie idealnie podtrzymywał piersi, gdy będziesz leżała. Troszeczkę, to ten biust ma prawo Ci wypływać z miseczki, kiedy się położysz - przecież miseczka na górze nie ma niczego, co mogłoby podtrzymać tę pierś :-) trzyma pierś od dołu, z boku i z przodu. Na górze nic a nic - chyba, że kupisz stanik sportowy, który zawsze jest bardzo zabudowany.
    • mistrzunio0301 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 10.08.11, 23:44
      Witam, moje wymiary, to 72/107 do 110, zależy od dnia.
      • maheda Re: 72/107 (110) - mistrzunio0301 13.08.11, 21:18
        Wydaje mi się, że dobrze byłoby, żebyś spróbowała zacząć od staników w rozmiarze z okolic brytyjskiego 30(65)HH, 30(65)J.

Przy okazji zerknij na tę notkę:
        stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html

Opisano w niej dziewczynę, która występowała też w notce tej:
        stanikomania.blox.pl/2007/07/Biust-tygodnia-czesc-szosta.html
    • wiszer mama wiszer 85/108 11.08.11, 17:37
      Chcialabym ostanikowac moja kochana mame, ktorej ostatnio zmienil sie rozmiar. Jestem typowo malubiusciasta, wiec nie mam swoich doswiadczen odnosnie stanikow dlatego chcialabym sie Was jaki rozmiar mamie szukac. Z tableki wynika 85E lub 80F/FF (chyba raczej F bo jesli zanizamy rozmiar to miska moze byc za gleboka, prawda?). Mama mowi, ze nosi 85E i nie jest za luzny, a ze w 80 za male miseczki sa (sadze ze nie bylo wiekszych niz E a w koncu 80E i 85E to dwie zupelnie inne wielkosci). Dziwi mnie ze mama nie potrzebuje ciasniejszego rozmiaru, bo ja jako malobiusciasta z 64cm pod, narzekam na wszystkie 65tki a i 60tki sa mi za luzne, ale gdy chcialam ostanikowam moja starsza siostre, i zanizylam obwod o rozmiar to tez bylo jej za ciasno, a stanik byl dosc rozciagliwy. Zastanawia mnie drogie biusciaste Panie jak to jest, bo wiem ze to kwestia indywidualna zapewne, ale kupowac mamie 85tki czy 80tki? Oczywiscie najwazniejsze jest jak sie bedzie czula, ale musze od czegos zaczac, i moze akurat majac wiekszy biust nie trzeba zanizac tak obwodu, bo nam malobiusciastym za luzne obwody wjezdzaja z przodu fiszbinami na cycki co jest bolesne, ale logicznie rzecz biorac duzobiusciaste powinny potrzebowac stabilnych obwodow zeby trzymac biust. Bardzo bedzie wdzieczna za odpowiedz! Mama jest po 3 ciazach, biust okragly, lekko obwisly ale pleny, miekki i bardzo ladny!:)
      Pozdrawiam
      • maheda Re: mama wiszer 85/108 13.08.11, 21:25
        Twoja mama - z tego, co piszesz - wcale nie ma dużego biustu :)
        Ma biust raptem średni. Co jest świetną wiadomością, bo znajdziesz dla mamy wiele modeli różnych firm! :)

Jeśli staniki w rozmiarze 85E mają miseczki odpowiedniej wielkości - ściągnęłabym z tyłu obwód i sprawdziła, czy przy rozszerzonych lekko fiszbinach miseczki nadal byłyby odpowiednie.
        Jeśli tak - zaczynałabym celowanie od rozmiaru 80F.
        Jeśli jednak miseczki zaczęłyby być delikatnie za małe - lepiej zacząć od rozmiaru 80FF.

Zaniżanie obwodu jest kwestią osobniczą i zależy od przeróżnych rzeczy. Może tak być, że Twoja mama będzie się czuła w stanikach z obwodami 80 zwyczajnie źle i niewygodnie - nie zmuszaj jej wtedy do noszenia akurat tych rozmiarów, niech chodzi w swoich 85tkach :)
    • gosc742 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 12.08.11, 14:52
      pod biustem 76 cm, w biuscie - 96 cm
      bardzo prosze o pomoc! :)
    • gosc742 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 12.08.11, 14:57
      76 cm pod, 98 cm w biuscie :)
      jaki to rozmiar biustonosza (polska rozmiarowka)?
      bardzo prosze o pomoc!:)
      • wiatr.o.d.morza Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 12.08.11, 15:09
        powtarzam pytanie, no nieopatrznie zalozylam osobny alarmujacy watek... jakis czas temu zostalam "nawrocona" z niesmiertelnego 75B na 75 E (zwykle wymiary to obwod biustu 96, pod biustem 80). obecnie jestem w ciazy (czwarty miesiac) i oczywiscie moj biust znacznie urosl. aktualny obwod to 102-103 cm, pod biustem 82.

kilka pytan:

1. szukac 75H czy 75 I?
        2. czy to jeszcze urosnie czy moge juz wybierac modele, ktore beda sie nadawac do karmienia piersia? moze to glupie pytanie, ale to moja pierwsza ciaza i kompletnie nie wiem czego sie spodziewac po moim ciele.
        3. czy mozecie polecic jakies konkretne modele dla kobiet w ciazy i karmiacych?

z gory dziekuje za pomoc!
        • psotek12345 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 12.08.11, 17:28
          Witam,

Bardzo proszę o informacje odnośnie rozmiaru stanika.

Wymiary: pod biustem - 68-69 cm, w biuście- 95-97 cm.

Obecnie noszę 75 e, ale jest kompletnie niedobry, ma też miękki 70g (Marks&Spencer)- tu już lepiej, jednak wydaje mi się że jest za luźny, no i biust odrobinkę się wylewa.

Jak można to proszę o rozmiarówkę polską i angielską oraz o polecenie jakiś konkretnych staników konkretnych firm.. POMOCY !
          • maheda Re: 68/96 - psotek12345 13.08.11, 21:31
            Oj, zaczęłabym od staników w rozmiarze około 30(65)G. A potem bym się zastanawiała, co dalej...
            Tutaj masz wątek poświęcony stanikom dobrym na rozpoczęcie przygody z dobrze dobraną bielizną:
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,78247941,78247941,Pierwszy_dobry_stanik_.html
      • maheda Re: 76/98 - gosc742 13.08.11, 21:30
        Oczywiście wiele zależy od modelu i firmy, bo rozmiar rozmiarowi nierówny (całkiem, jak w ubraniach i butach).

Zaczęłabym od rozmiaru około polskiego 70F. Oczywiście wiele będzie zależało od firmy...
    • anikraw 84/105 12.08.11, 20:31
      no i mam problem, bo nie wiem jaki rozmiar powinien byc :( przy pierwszym pomiarze wyszło mi 83/107,5 wg wymiarów wyszło 75G ewentualnie 75GG i zamowilam:
      www.adore.pl/Evie_Panache_Superbra_biustonosz_5320_krem-176.html
      dobrana.iai-shop.com/product-pol-181-Masquerade-Anise-6171-Balconnet-Bra.html
      Evie zamówiłam w rozm. 75 GG o ile od biustem pasuje /fajnie przylega i ladnie lezy/ to miseczka jest za duza. czy mam zamienic na 80E?? czy 75G :/
      natomiast Anise zamowilam w rozm 75G. nie moge sie w nim zapiac /nawet na sile nie starcza/ i miseczka za duza. Nawet wydaje sie wieksza niz w tym Evie. zonk. tez celowac w 80E? czy moze 85D?

POMOCY!!!
      • maheda Re: 84/105 - anikraw 13.08.11, 21:39
        Nie istnieje coś takiego, jak jeden rozmiar stanika, który będzie na nas dobry w każdym modelu każdej firmy.
        Od tego właśnie są wątki producenckie, żeby sprawdzić sobie przed zdalnym kupnem, jak jest z obwodami i miseczkami staników w różnych modelach. Czy są jakieś luźniejsze, czy ciaśniejsze od "średniej", czy też ich miseczki wypadają "normalne", czy tez może duże lub małe i trzeba coś tam zmienić w rozmiarze, w który zazwyczaj celujemy.

Jeśli w Evie 75GG miseczka jest za duża, ale obwód jest OK, to oczywiście zostawiasz obwód, ale zmniejszasz miseczkę. Proponowałabym okolice 75FF, może będzie OK.

Co do Anise natomiast - jest to model o wyjątkowo ścisłym obwodzie i sporych miseczkach.
        Jeśli nie masz szans zapiąć się w 75, to w 80 nawet, jeśli się zapniesz - będzie Ci za ciasno. Próbuj więc 85, a konkretnie może rozmiaru 85DD lub 85D... ale oczywiście strzelam, trudno tak powiedzieć przez net, czy ten rozmiar będzie dobry.
    • a_kundzia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 13.08.11, 19:56
      Chciałabym się dowiedzieć jaki powinnam nosić rozmiar stanika, Zmierzyłam się wg zaleceń i pod biustem mam 84, natomiast w biuście 104 cm.
      Dotychczas nosiłam 80 DD lub 80 E w zależności od producenta.
      Jeśli mogę prosić podajcie mi rozmiarówkę zarówno angielska jak polską.
      • maheda Re: 84/104 - a_kundzia 13.08.11, 21:34
        A co było nie tak ze stanikami, które dotąd nosiłaś?
        Spróbuj je założyć w sposób opisany w artykule zalinkowanym w drugiej linijce mojej sygnaturki. Czy wszystko z nimi w porządku?
    • fushigino Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 14.08.11, 16:29
      Cześć dziewczyny :)
      Los mojego biustu w Waszych rękach :D.
      Do tej pory nosiłam 75B (było też i 75C, kiedy przybrałam na wadze, ale teraz straciłam jeszcze więcej niż uprzednio utyłam...).
      Obwód pod biustem, zmienijszył się kilka cm, teraz ma 73cm.
      W biuście - ok. 89 (zależy w jakim staniku mierzę). Wydaje mi się, że miseczka B nie obejmuje całkowicie mojej piersi, natomiast przy 75C mam jeszcze trochę tam miejsca, skarpetkę bym upchnęła (ale może to przez zbyt duży obwód?).
      I jakbyście zarzuciły linkiem z przeliczaniem rozmiarów, to byłoby super. Bo wstyd się przyznać, ale nie mam pojęcia o co chodzi z rozmiarówkami brytyjskimi czy polskimi.
      • maheda Re: 73/89 - fushigino 14.08.11, 19:05
        Próbuj raczej staników w rozmiarze około 70D.
        Nie ma czegoś takiego, jak przelicznik - trzeba mierzyć i sprawdzać, czy jest dobry. Kierować się przy tym można instrukcjami/wskazówkami, które znajdziesz w artykule zalinkowanym w mojej sygnaturce jako drugi.
        Powodzenia :)
    • natalinek.j 72/93 14.08.11, 16:34
      karmię piersią synka (już 10m) i jakoś tak dziwnie się czuję w swoim obecnym rozmiarze, ostatnio kupowałam 75E, ale wydaje mi się, że jest za luźny w obwodzie. Zmierzyłam się właśnie tak jak w opisie ;) i liczę na Waszą pomoc i radę. Czy przyszedł już czas na 70-tkę??? czy jeszcze nie, jeśli tak to jaka powinna być miseczka?
      • maheda Re: 72/93 - natalinek.j 14.08.11, 19:07
        Czas przyszedł, i to nie tylko na 70tkę, ale w niektórych stanikach i na 65tki.

Wydaje mi się, że powinnaś się rozejrzeć za stanikami w rozmiarach około brytyjskiego 30(65)F.
        • psotek12345 Re: jaki powinnam nosic rozmiar stanika 15.08.11, 17:57
          witam,

Pomyłka, nie 68 a 78 obwód i 95-97 w biuście.. (78/95-97), proszę rownież o pomoc, jeśli chodzi rozmiar jaki powinnam nosic np. z polyanny i czy rzeczywiście jest on dobry na początek?

Pozdrawiam
          • maheda Re: 78/96 - psotek12345 15.08.11, 18:51
            Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś uwagi, odpowiedz na ten mój post, a nie na ostatni - niech to wszystko ma jakoś ręce i nogi.

Ad rem - przy rozmiarach 78/96 powinnaś celować w rozmiar z okolic 34(75)DD lub 34(75)E i nie radzę celować w Pollyannę, bo ten model ma statystycznie spore szanse na Tobie nie leżeć w miseczkach DD-E.

Raczej celuj w staniki Ewy Michalak, i tutaj polecam rozpoczęcie od rozmiaru z okolic 80C, względnie 80D.
            • psotek12345 Re: 78/96 - psotek12345 15.08.11, 20:13
              ok, przepraszam za mały bałagan.

Niestety, ale 34dd i 34e są na mnie za małe, piersi sie wylewaja...
              • maheda Re: 78/96 - psotek12345 15.08.11, 20:23
                No, to trzeba próbować kolejnej miseczki - 34F :)
                Jeśli będzie się wylewało - próbować 34FF.
                Jeśli się okaże, że 34FF jest OK, ale obwód za luźny - próbować 32G.
                I tak dalej, i tak dalej...

Nie ma innej rady - wymiary w cm mogą dać jedynie jakiś punkt wyjścia, odniesienia. Ale to tylko punkt startowy, od którego trzeba zacząć poszukiwanie swojego rozmiaru.
                U części kobiet ten wyliczony rozmiar to trafienie "w punkt". Ale u innych coś jest nie tak - a to obwód nie ten, a to miseczka niedobra... i trzeba właśnie mierzyć i sprawdzać. Nie ma innego wyjścia.
                Tak samo, jak z odzieżą i obuwiem - teoretycznie powinno się nosić jakiś tam rozmiar, ale praktyka czasem od teorii jest odległa o lata świetlne.
                • psotek12345 Re: 78/96 - psotek12345 15.08.11, 20:32
                  Ok, dziękuję.. nie chcę męczyć, ale jeszcze tylko proszę o radę co byś mi poleciła na początek ? jaki krój, firma itp., może cos konkretnego?

z góry dziękuje !!
                  • maheda Re: 78/96 - psotek12345 15.08.11, 20:36
                    Nie mam pojęcia.
                    Serio :)

Wiele zależy od konkretnej kobiety - to, co leży jednej 50-tce na 100, drugiej może całkowicie nie leżeć.
                    Tutaj masz wątek, w którym dziewczyny dzielą się swoimi odkryciami w zakresie swoich pierwszych dobrze dobranych staników:

forum.gazeta.pl/forum/w,32203,78247941,78247941,Pierwszy_dobry_stanik_.html

Może coś sobie z tego wątku wybierzesz? :-)
                    • psotek12345 Re: 78/96 - psotek12345 15.08.11, 20:40
                      już naprawdę ostatnie pytanie ;-).. co sądzisz o stanikach ewy bien ? warto, czy nie...
                      • maheda Re: 78/96 - psotek12345 15.08.11, 20:42
                        Próbuj :-)
                        Z firmy Ewa Bien można kupić całkiem fajną bieliznę.

Oczywiście - jak w każdej jednej firmie - może się okazać, że akurat konstrukcje nie są na Ciebie.
                        Nikt nie wymyślił jeszcze staników dobrych na wszystkie kobiety i nie ma takiej możliwości - zbyt różne jesteśmy! :-)

Trudno mi powiedzieć, czy modele tej firmy będą na Tobie leżały, czy nie - musisz to sprawdzić na własnym biuście.
                        • psotek12345 Re: 78/96 - psotek12345 15.08.11, 20:43
                          ok, dzięki ;-)
    • iloneszka pod biustem- 75/76, w biuście (pochylony)- 89/90 15.08.11, 19:39
      Witam, totalnie nie wiem jaki mam nosic rozmiar stanika, zawsze nosiłam 70A, ale nie każdy był dobry, może to kwestia fasonu. Niektóre sa za szerokie w obwodzie. Mam bardzo małe piersi i nie wiem, jaki rozmiar dobrać...
      • maheda Re: 75/89 - iloneszka 15.08.11, 19:58
        Teoretycznie powinnaś nosić staniki z okolic 70C.
        Jeśli 70tki są za luźne pod biustem, możesz próbować 65D, względnie 65DD (albo 65E).

Upewnij się, że zakładasz stanik zgodnie z instrukcjami z artykułu podlinkowanego w mojej sygnaturce jako drugi.
        Przeczytaj też ten artykuł:
        stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html
    • mlu92 77/90 16.08.11, 13:13
      77/90. Jaki rozmiar powinnam nosic?? obecnie nosze 75C,ostatnio kupilam takze 75D.w poprzednim biustonoszu czesto mialam odgniecienia na ciele i biuscie.oraz mialam czasami wrazenie ,ze biust moze"wypasc " z miseczki.prosze o porade.
      • maheda Re: 77/90 - mlu92 16.08.11, 14:58
        Spróbuj 70D. Może będzie lepiej?
    • siuga6 73/93 16.08.11, 15:25
      Witam forumowiczki :)
      ja już sama nie wiem jaki mam rozmiar... Pod biustem mam luźno 73cm, ciasno 71cm. W biuście 93cm, w zwisie aż 100... chyba od noszenia przez kilka lat źle dobranych staników mam niefajny, wydaje mi się że "obwisły" biust...

Byłam w dobrym sklepie z brafittingiem, dobrano mi Cleo Ritę 65G, jednak (jak dopiero później mi uświadomiono na balkonetce) jest za ciasny i ma za duże miski.
      Mam też tshirtowego M&S z niskim mostkiem 70e, jednak tu obwód jeździ mi po plecach i wydaje mi się, że robi buły. Z kolei w jakims innym M&S 70f utopiłam się.
      Fantasie Smoothing (balkonetkowy krój) mam 70ff - obwód idealny (chyba), jednak miski - tylko na górkę :)
      Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jaki rozmiar a najlepiej jaki krój by się dla mnie nadał?
      z góry dziękuję za pomoc :)
      • maheda Re: 73/93 - siuga6 16.08.11, 15:39
        Ten wątek służy do tego, aby osoby całkiem nowe mogły się zorientować, od czego powinny zacząć.
        Generalnie prawda jest taka, że najlepszą poradę uzyskasz w dobrym sklepie z brafittingiem.
        Prawda też jest taka, że jeśli źle założysz dobrze dopasowany stanik, będzie on wyglądał tak, jakby miał za ciasny obwód i za duże miski.
        Nie komentuję tego, co jest z Twoją Ritą, jednak po porady, co na Tobie będzie dobrze leżało, trzeba zgłosić się albo (co polecam!) do dobrego sklepu z bra-fittingiem, albo do zaufanej koleżanki, która się na tym zna.
        Można też - i to jest sposób, który stosuje znakomita większość z nas - samej próbować kolejne modele i zastanawiać się, czy to już to, czy jeszcze nie to.
    • roksana92 73/97 16.08.11, 22:44
      Witam,
      Sądzę, że nie umiem dobrać stanika. Najczęściej noszę 75D, ale nie jestem do niego przekonana, wydaję mi się, że biust 'wylewa' mi się pod pachami. Moje wymiary to 73 cm pod biustem i 97 w biuście.

Pozdrawiam :)
      • maheda Re: 73/97 - roksana92 16.08.11, 23:41
        Skoro biust wylewa Ci się pod pachami, to trzeba brać większą miseczkę...

Osobiście sugerowałabym Ci coś z okolic brytyjskiego 32(70)F.
        :)
    • anitek86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA , 80/102 17.08.11, 22:11
      Witam,
      Mam dosc obfite piersi jednak wolalabym miec mniejsze:) Obecnie nosze rozmiar 75D lub DD. Niby nie jest zle ALE nie jestem pewna czy to na pewno dobry rozmiar, moje piersi nie sa chyba wystarczajaco unieruchomione, np kiedy leze na boku to one "zyja juz wlasnym zyciem" i swobodnie przesuwaja sie na boki. Nie wiem czy to wina zlego rozmiaru czy moze slabej jakosci stanika. Mieszkam w Wlk.Bryt. i najczesciej kupuje biustonosze w sklepach La Senza i Primark bo sa niedrogie. Chetnie wydam jednak wiecej pieniedzy na dobrej jakosci biustonosz, chcialabym miec przy tym pewnosc ze wybieram odpowiedni rozmiar i nie marnuje pieniedzy.
      Pozdrawiam serdecznie i z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz.
      • maheda Re: 80/102 - anitek86 18.08.11, 08:03
        Sprawdź, czy za rogiem nie masz któregoś z tych sklepów:
        bravissimo.com/stores/

Prowadzony w nich jest bra fitting i obsługa pomoże Ci dobrać odpowiedni rozmiar.

Ja ze swojej strony dodam tylko, że stanik nie jest przeznaczony do tego, żeby trzymać piersi na mur w pozycji leżenia na boku :-)
        Ale jednak biust raczej nie powinien uciekać z miseczek.

Celowałabym raczej w rozmiar około 34F.
        Zachęcam też do lektury artykułu podlinkowanego jako drugi w mojej sygnaturce :-)
    • kikimora78 77 / 101 - ciąża a zaraz karmienie 18.08.11, 11:36
      Cześć - jestem tu nowa i porzebuję porady :)

Oto moje dane:

Wymiary
      pod biustem mierzone mega ciasno - 77 cm (mierzone nie ściskając - 84 cm)
      w biuście - 101 cm

Staniki - obecnie noszę dwa:

- 80C z usztywnianymi miseczkami. Miseczki wydają się dobre, ale fiszbiny chyba trochę za wąskie, bo w ciągu dnia muszę wybierać piersi - ale może to wina obwodu. trochę mi ten stanik podjeżdża do góry, ale z drugiej strony i tak mam ślady od fiszbin wokół piersi po zdjęciu i boję się, że trochę za bardzo uciskają

- 80D z miękkimi miseczkami i szerokim pasem pod biustem (na 3 haftki), bardzo zabudowany. Ten jest super wygodny, miseczki może się trochę marszczą ale za to ma szerokie fiszbiny - co lubię, przez to nie uwiera piersi. Ale mam wrażenie, że nie podtrzymuje, a po założeniu bluzki wygląda jakbym była wogóle bez stanika i biust podskakuje.
      Oba z CUBUS, ale fotek nie mogę jakoś w sieci znaleźć.

Jestem teraz w ciąży (7 miesiąc) i już niedługo będę (chcę) karmić. Zastanawiam się, czy już warto kupować staniki do karmienia.

Czytałam też gdzieś, że fiszbiny mogą uciskać na kanaliki mlekowe i robic zatory - ale w miękkim staniku bez fiszbin to się jakoś wygląda "nie tak".

Bardzo proszę o poradę - potrzebuję wymiary kontynentalne i brytyjskie.

Dzięki!
      • maheda Re: 77/101 - kikimora78 - ciąża a zaraz karmienie 18.08.11, 18:12
        Na teraz sugerowałabym albo okolice 34(75)F/34(75)FF, albo - jeśli miałby wystarczyć na całość ciąży i początki karmienia - bezfiszbinowy stanik w rozmiarze z okolic 34(75)FF, z przedłużką, żebyś mogła go nosić też z miesiąc-półtora po porodzie.

Półtora miesiąca po porodzie laktacja powinna być już ustabilizowana i wtedy dopiero wybierz się do sklepu w poszukiwaniu stanika do karmienia na fiszbinach.
        Nie wiadomo, jak Ci się będzie biust zachowywał - można się opędzić przez te pięć miesięcy w staniku bez fiszbin.
        Fakt, że kształt jest gorszy, ale przynajmniej większe prawdopodobieństwo, że Ci wystarczy na ten okres.
        • kikimora78 Re: 77/101 - kikimora78 - ciąża a zaraz karmieni 18.08.11, 22:57
          dzięki ogromne - jutro idę "na polowanie"
          • maheda Re: 77/101 - kikimora78 - ciąża a zaraz karmieni 19.08.11, 10:31
            Polecam sklepy z Biuściastej Mapy Świata: stanikowamapa.prv.pl
            Znajdziesz w nich profesjonalną obsługę :-)
    • anna1989byd 76/86 18.08.11, 16:58
      Witam

proszę o polską i zagraniczną rozmiarówkę :)
      za nic nie mogę stanika dobrać :(
      piersi się "rozchodzą" tzn nie są blisko siebie na mostku tylko jakby jedna szła w lewo druga w prawo...

oto moje staniki:
      75C
      40/90
      80B
      38/85
      75B
      70C
      i inne ale tamte to już w ogóle sa jakies do d...
      Prosze o pomoc
      mam dosyć odcisków od stanika na piersiach dosyć wypadania sutków ze stanika itp...

pozdrawiam ;)
      • maheda Re: 76/86 - anna1989byd 18.08.11, 18:14
        No dobrze.
        A jak założysz stanik 70C w sposób opisany w artykule z drugiej linijki mojej sygnaturki - to jaki on jest?
        • anna1989byd Re: 76/86 - anna1989byd 18.08.11, 22:16
          więc zrobiłam krok po kroku tak jak jest w instrukcji pas i ramiączka ok tylko że z miseczki wystają mi piersi tzn na granicy gdzie kończy się stanik moja pierś nie jest jego przedłużeniem nie ma gładkiego przejścia jest jak tu gdzieś czytałam taka "bułeczka".
          ten stanik 70C jest stanikiem bez gąbkowego usztywnienia ale ma fiszbiny
          poza tym piersi nie wystają poza fiszbiny tylko już sama miseczka nie pasuje
          ten stanik 70C jest stanikiem bez gąbkowego usztywnienia ale ma fiszbiny
          • maheda Re: 76/86 - anna1989byd 18.08.11, 22:32
            Z tego, co piszesz, lepszym stanikiem w takim razie byłby jakiś w rozmiarze 70D, z podobnego lub tego samego modelu, który sprawdzałaś.
            • anna1989byd Re: 76/86 - anna1989byd 19.08.11, 09:26
              Dziękuje bardzo za rady :)
              przy okazji najbliższych zakupów pokieruje się Twoimi radami i na pewno znajdę biustonosz idealny dla siebie

Pozdrawiam
      • clementine_kruczynski 75/91 18.08.11, 19:24
        Odchudzam się i piersi niestety uciekły w dół, smutny widok ;)

Kupiłam Freyę Lyla 30F i jest jakaś dziwna - niby obwód OK, ale dużo ciała wychodzi mi pod pachami, z kolei na górze miseczek jest luz, przy pochyleniu się ta część z haftem odstaje.
        30 E raczej nie wchodzi w grę, mam inną Freyę (taka w kropki, to chyba już wycofany model bo nigdzie nie mogę znaleźć jego nazwy, zdjęcie jest tu www.ebay.co.uk/itm/Freya-Bra-30FF-Multicolor-circle-style-/320739965442) w rozmiarze 30 E i jest stanowczo za mała - robią się bułki pod pachami i na dekolcie.

Kupiłam też moje ukochane Fantasie Smoothing - tu z reguły zamawiam o miskę mniejsze niż być powinno i 30 D jest przerażająco wieeelkie.

Pomocy! Nagle mój biust zrobił się niemożliwy do ostanikowania :(
        • maheda Re: 75/91 - clementine_kruczynski 18.08.11, 22:33
          Spróbuj przede wszystkim zmienić krój staników.
          Spróbuj half-cupów (mogą być Freyowe), w rozmiarze około 32DD (ewentualnie 32E). Być może będą w sam raz.
          Na biusty z Twoich okolic rozmiarowych rzadko pasują staniki o kroju brytyjskiej balkonetki.
          • clementine_kruczynski Re: 75/91 - clementine_kruczynski 19.08.11, 14:55

> Spróbuj przede wszystkim zmienić krój staników.
            > Spróbuj half-cupów (mogą być Freyowe), w rozmiarze około 32DD (ewentualnie 32E)
            > . Być może będą w sam raz.
            > Na biusty z Twoich okolic rozmiarowych rzadko pasują staniki o kroju brytyjskie
            > j balkonetki.

Kurczę, czyli bez wizyty w sklepie stacjonarnym się nie da. Ale dobrze że jest nadzieja!
            A jeśli nie half-cup, to co? Mam Masquerade Antoinette w rozmiarze 32 E, nawet dobrze leży poza megaluźnym obwodem, ale nie za bardzo mi pasuje taki bezwstydny krój :)
            Fantasie Belle albo Shannon mają szansę pasować? Belle chyba spróbuję 32DD - na forum sporo opinii że ściska, a ten Shannon dużomiseczkowy ponoć, to może 30 E?
            • maheda Re: 75/91 - clementine_kruczynski 19.08.11, 16:14
              Skoro lepiej Ci leżą 30tki, to faktycznie pewnie około 30E, ale to już musisz sobie posprawdzać, co będzie dobrze leżało.

Belle i Shannon właśnie mają Ci szanse NIE pasować, niestety. :/
              Ale spróbować trzeba - a nuż?
    • espelia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 19.08.11, 23:10
      Hej dziewczyny, jestem zupełnie skołowana.
      Dzisiaj byłam w bardzo polecanym mi sklepie w Poznaniu (ul Wysoka) i jestem naprawdę zdezorientowana...
      W czym rzecz. Pod biustem na wydechu, bez ubrać itp mam dokładnie 75 cm. Na biuście wg wszelkich innych wytycznych 91. Z większości tabel, w tym również zamieszczonych na tym forum, wynika, że powinnam nosić jakieś 75B. Do tej pory kupowałam staniki w H&M, 75D, bo w B zdecydowanie się nie mieściłam. Ostatnio zauważyłam, że po takim dokładnym wygarnięciu piersi nad moim ulubionym 75D robi się bułeczka... Więc poszłam na Wysoką. I tam zostałam wciśnięta w 60G, bez żadnego mierzenia itp, a końcowym wnioskiem mojej gimnastyki było stwierdzenie, że nie należy kupować biustonosza, który można w sklepie zapiać na najciaśniejszą haftkę, bo to nie daje możliwości skrócenia obwodu po tym, jak biustonosz w miarę używania się rozciągnie. Więc pewnie powinnam nosić jakieś 55H/J żeby skądinąd naprawdę miła ekspedientka spojrzała z aprobatą na to, co mam na sobie... Nic z tego nie rozumiem...
      • maheda Re: 75/91 - espelia 20.08.11, 09:07
        Staniki mają różne rozciągliwości obwodów. Są staniki, w których odpowiednim obwodem dla Ciebie będzie 75, a są i takie, w których trzymać Cię pod żebrami będzie dopiero 60tka.

Wg moich obecnych przekonań (a nie ukrywam, że zmieniały się z czasem) najlepszym stanikiem będzie możliwie najluźniejszy z tych, które Ci trzymają biust i się nie ruszają po klatce piersiowej. Wszelkie skrajności chyba są złe - zarówno wciskanie się w możliwie najciaśniejszy obwód, jaki jeszcze da się radę na sobie zapiąć, jak i decydowanie się na stanik, który ledwo co trzyma się żeber.

Stanik ma Ci zdecydowanie trzymać się klatki piersiowej w obwodzie i basta.
        Jednak cyferki są rzeczą wtórną.

Spróbuj może pomierzyć staniki w rozmiarze około 30(65)F - może będziesz się w nich lepiej czuła, niż w proponowanych 60tkach?
        W Poznaniu jest obecnie więcej sklepów, niż jeden. Zawsze przed zdecydowaniem się na zakup można przejść się po wszystkich i dopiero potem podjąć decyzję.

Przy czym uczulam - może być tak, że w jednym ze sklepów dobiorą Ci 60G (i będzie to perfekcyjnie dobrany stanik), a w drugim np. 75E i stanik będzie również dobrany perfekcyjnie.
        Cyferki i literki się nie liczą - liczy się to, czy stanik dobrze trzyma pod biustem, jednocześnie nie sprawiając dyskomfortu, oraz czy całe piersi mieszczą się w miseczkach przy odpowiednio podciągniętych ramiączkach.
        Oczywiście liczy się jeszcze kształt i masa innych rzeczy, ale mówię o podstawach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka