czarny-paproch Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 85 16.10.11, 13:59 obwód biustu 112,pod biustem 95 Odpowiedz Link
czarny-paproch Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 95/112 16.10.11, 14:11 POPRAWKA Odpowiedz Link
azymut17 95/112 czarny-paproch 20.10.11, 08:24 A jakie staniki nosisz? Możesz próbować okolice brytyjskiego 38(85) E i F, polskiego 85G, ale bez opisu staników niewiele da się powiedzieć. Odpowiedz Link
wiosennadama Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 19.10.11, 20:33 Witajcie Kwiatuszki!!! Jak miło, że trochę poszperałam w necie zanim zamówiłam kolejne staniki :-) Mam prośbę pewnie jak wszystkie Kobitki tu piszące:-) Od kilku lat noszę jeden rodzaj stanika:-) wiem wiem śmieszne-, ale on mi pasuje najbardziej- 95 D Claudette Deluxe W Triumph .Właśnie siedziałam w necie i chciałam zamówić kolejne, coś mnie tknęło i zaczęłam się zagłębiać. Właśnie zmierzyłam moje wymiary wg Waszych zaleceń 139/120.Chciałabym Kwiatuszki poprosić o pomoc w dobraniu rozmiaru, a jeśli spełaniacie marzenia podaniu konkretnych firm w kórych moge kupić. Oczywiście jakośc nr1 - ale też cena niechaj będzie rozsądna. czekam w napięciu na odpowiedź:-) fajnie , że jesteście, jeśli za dużo mam życzeń sprowadźcie mnie twardo na glebę:-) pozdrowienia dla wszystkich biuściastych pięknych Kobiet:_) ale posmarowałam oj Odpowiedz Link
wiosennadama Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 19.10.11, 20:39 puk puk jest tam ktoś:-)? Odpowiedz Link
azymut17 wiosennadama 120/139? 20.10.11, 08:29 Czy mogłabyś się zmierzyć jeszcze raz? Podejrzewam, że za pierwszym razem zmierzyłaś się pod biustem albo w złym miejscu, albo na dużym wdechu, bo przy 120 cm ciasno pod biustem nie byłabyś w stanie nawet zapiąć tego 95D :-) Przeczytaj dokładnie opis mierzenia z pierwszego wątku i wpisz jeszcze raz proszę swoje wymiary. Odpowiedz Link
kuchcia0810 77/98 22.10.11, 09:03 noszę 75d i obwód dobry ale mam wrażenie że z niektórych, piersi mogą mi tak jakby wyskoczyc. jakby miseczka była za płytka, "przepełniona". ale 80d jest za duży i brzydko poszerza mi piersi. pomóżcie :) Odpowiedz Link
azymut17 77/98 kuchcia0810 23.10.11, 14:23 75D ma za małą miskę, a z kolei 80D za luźny obwód, przy prawdopodobnie wciąż za małej misce - jeśli obwód nie dociska miski do ciała, ciężko ja wypełnić i prawidłowo oszacować wielkość. Próbuj z brytyjskim 34(75)E lub 32(70)F, jeśli ten pierwszy okaże się za luźny. Odpowiedz Link
diotyma93 70/86 22.10.11, 17:59 Mierząc według waszych wskazówek, wyszło mi, że mam pod biustem (dość ciasno) równo 70cm, w biuście zaś (luźno) - 86cm. Do tej pory nosiłam 75B i był, no cóż, fatalny pod każdym względem. 70C już lepszy, ale też nie idealny... Mam dość szeroko rozstawiony biust, ale za to raczej jędrny i okrągły; nie narzekam :) Jaki rozmiar powinnam nosić? I przy okazji - wiecie może, gdzie można taki kupić w Warszawie? Z góry bardzo dziękuję! Odpowiedz Link
azymut17 70/86 diotyma93 23.10.11, 14:33 A co było nie tak z 70C? Właśnie taki rozmiar wypada i z brytyjskiej i z polskiej tabelki. Może problemem był fason? Próbuj staników miękkich lub lekko usztywnianych, bo w nich najlepiej jest oszacować rozmiar, bez puszapów, które muszą być naprawdę dobrze skonstruowane, by nie deformowały biustu. Adresy sprawdzonych przez nas sklepów znajdziesz na mapie: maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60 i na stronie: stanikowamapa.blox.pl/html ale lepiej najpierw podzwonić i dopytać, czy mają Twój rozmiar, bo nie wszystkie prowadzą szeroką rozmiarówkę w obydwu kierunkach, niektóre skupiają się tylko na większych rozmiarach. Odpowiedz Link
mama-ninka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 23.10.11, 17:54 Witam, Prosze o pomoc w dobraniu rozmiaru stanika bo obecnie noszone 75E jest za male. Pod biustem: 82cm Obwod biustu: 109cm Z gory dzieki :) Odpowiedz Link
azymut17 82/109 mama-ninka 24.10.11, 00:10 Witaj na forum :-) 75E ma miseczkę rzeczywiście za małą, o kilka rozmiarów. Próbuj brytyjskiego 34(75) G i GG. Przy mierzeniu pamiętaj o starannym założeniu stanika wg instrukcji z pierwszego postu i dokładnym wygarnięciu biustu spod pach do miseczek. Odpowiedz Link
xoxokitty18 74/90 24.10.11, 01:11 Witam .! Ogromnie prosze, pomozcie mi dobrac odpowiedni stanik. Moj najwygodniejszy to 75D - byl, bo juz nie jest. w obwodzie moglby byc tylko odrobine ciasniejszy, zas miseczki sa sporo za duze. O ile fiszbiny cudownie przylegaja do mostka, bo gora stanika jest za duza. Marka Lindex. Scisle pod biustem - 74 cm, w biuscie przy "zwisie" 90 cm. Odpowiedz Link
azymut17 74/90 xoxokitty18 24.10.11, 22:57 A ile masz w biuście normalnie, na stojąco w miękkim staniku (lub bez)? Wydaje mi się, że 70D mogłoby być dobre (brytyjskie 32D), ale jeśli powyższy pomiar różni się znacząco, możesz potrzebować mniejszej miski. Odpowiedz Link
azymut17 Re: 74/90 xoxokitty18 25.10.11, 19:13 Dobrze by było, gdybyś zmierzyła i porównała 32(70) C i D. Może się okazać, że w zależności od firmy i fasonu będziesz potrzebować różnych rozmiarów. Pamiętaj o starannym założeniu stanika wg instrukcji z pierwszego postu i dokładnym wygarnięciu biustu spod pach do miseczek. Odpowiedz Link
kamisiaa89 71/92 24.10.11, 10:50 Witam! Jestem tu totalnie nowa i zielona i na samym początku chciałabym wyrazić swoje słowa uznania dla Waszej wiedzy i zaangażowania:) Jakiś czas temu postanowiłam zmienić swoje nawyki stanikowe, jednak nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć. Problem w tym, że kalkulator wymierzył moje wymiary na rozmiar 30F, co oznacza że obwód pod biustem powinnam nosić 65. Nie wyobrażam sobię tego na razie za bardzo, bo teraz noszę staniki o obwodzie 75, zapinam je na najluźniejszą haftkę i są w porządku, tzn. nie suwają mi się po plecach, nie podnoszą do góry itp. Mam wrażenie, że nie dałabym rady wytrzymać w mniejszym obwodzie. to zmierzone 71 cm to było na wydechu i bardzo bardzo mocno zaciśnięte, tak, że potem przez chwilę ciężko mi było oddychać;) Proszę o jakieś porady i wskazówki;) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
kamisiaa89 Re: 71/92 24.10.11, 10:56 kamisiaa89 napisała: > Witam! Jestem tu totalnie nowa i zielona i na samym początku chciałabym wyrazić > swoje słowa uznania dla Waszej wiedzy i zaangażowania:) Jakiś czas temu postan > owiłam zmienić swoje nawyki stanikowe, jednak nie mam zielonego pojęcia od czeg > o zacząć. Problem w tym, że kalkulator wymierzył moje wymiary na rozmiar 30F, c > o oznacza że obwód pod biustem powinnam nosić 65. Nie wyobrażam sobię tego na r > azie za bardzo, bo teraz noszę staniki o obwodzie 75, zapinam je na najluźniejs > zą haftkę i są w porządku, tzn. nie suwają mi się po plecach, nie podnoszą do g > óry itp. Mam wrażenie, że nie dałabym rady wytrzymać w mniejszym obwodzie. to z > mierzone 71 cm to było na wydechu i bardzo bardzo mocno zaciśnięte, tak, że pot > em przez chwilę ciężko mi było oddychać;) Proszę o jakieś porady i wskazówki;) > Dziękuję i pozdrawiam serdecznie zapomniałam dodać, że teraz najwygodniejszy dla mnie jest 75D oraz najważniejsze - nie zależy mi na robieniu tych całych dolinek itp - nie podoba mi się to, nie chcę ich wcale powiększać, prędzej wolałabym pomniejszyć:) jeśli profesjonalny stanik miałby mi "powiększyć" piersi, to chyba podziękuję.... trochę mnie to, muszę przyznać, przeraża. Odpowiedz Link
azymut17 71/92 kamisiaa89 24.10.11, 23:07 Spokojnie, dobrze dobrany stanik nie tyle powiększa biust, ale sprawia, że wygląda bardziej proporcjonalnie w stosunku do całej figury :-) Skoro od biustem mierzyłaś się w opisany sposób, zaniżanie do 30(65) rzeczywiście może się okazać przesadne. Wystarczy 32(70)DD, o ile Twoje 75D ma dobrą miskę - nie opisałaś tego, czy możesz dodać, jak leży? W tych okolicach rozmiarowych jest bardzo duży wybór staników, jeśli nie zależy Ci na dolinkach, tylko na stabilnym podtrzymaniu biustu, rozmiar jest najważniejszy. Możesz wybierać spośród miękkich plunge'y, balkonetek, full cupów, są nawet modele delikatnie usztywniane, które nie będą powiększać biustu. Ale to już kwestie do omówienia nie w rozmiarowym, ale w osobnym wątku na Lobby :-) Odpowiedz Link
kamisiaa89 Re: 71/92 kamisiaa89 25.10.11, 11:36 Dziękuję za taką wyczerpującą wypowiedź:) Popróbuję i zobaczymy;) Będę na początku strzelać w podany przez Ciebie rozmiar 32DD. to moje 75D ma "prawie" dobrą miseczkę, tzn. najbliżej ideału z ogólnie szerokodostępnych staników, jednak jest to twardy stanik i przy ruchach, lub przy samym siedzeniu obciera mnie:( wreszcie chciałabym trafić na coś wygodnego:) Odpowiedz Link
kamisiaa89 Re: 71/92 kamisiaa89 26.10.11, 21:23 czy możecie mi doradzić? Freya Mitzy 65F leży na mnie następująco: obwód nie jest za ciasny, nie czuję uciskania, jednakże fiszbiny od mostka wpijają mi się w ciało - to jedyne zastrzeżenie jeśli chodzi o obwód. jeśli chodzi o miseczki to niestety marszczą się, więc podejrzewam, że są za duże, jednakże fiszbina okala całą pierś i boję się, że przy mniejszej miseczce, może się wbijać w ciało. Czy macie jakieś sugestie jak dalej powinnam strzelać z rozmiarem? Dziękuję za poradę:) Odpowiedz Link
azymut17 Re: 71/92 kamisiaa89 27.10.11, 00:26 To może być kwestia nie rozmiaru, a fasonu. Ten wątek służy do tego, aby osoby całkiem nowe mogły się zorientować, od czego powinny zacząć, więc najlepiej by było, gdybyś przesłała swoje zdjęcia do zamkniętej galerii: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,120551667,120551667,NOWY_regulamin_galerii.html tam doświadczone forumki będą mogły ocenić, co jest nie tak z tym stanikiem, czy miseczka jest za duża, czy też ma nieodpowiedni dla Twojego biustu kształt (na co wskazywałaby odpowiednia szerokość fiszbiny). Uciskanie fiszbin na mostku może być spowodowane wrażliwością twojego ciała - wiele kobiet ma na mostku wrażliwe punkty i mogą nosić staniki takie jedynie, których fiszbiny kończą się w określonych miejscach, poniżej lub powyżej tych punktów. Może też w ten sposób objawiać się za ciasny obwód stanika. Freyowe 65E może mieć mniejszą głębokość miski przy takiej samej szerokości fiszbin, więc zawsze warto mierzyć okoliczne rozmiary :-) Możesz też mierzyć 30(65)E z Panache i innych firm robiących szerokie fiszbiny, oraz ustalone wcześniej 32DD, które ma podobną miskę jak 30E, ale luźniejszy obwód. Odpowiedz Link
jolek457 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 25.10.11, 20:05 Proszę o pomoc w doborze stanika, gdyż po lekturze forum wydaje mi się, że jednak coś u mnie nie tak jak trzeba. Moje wymiary to: pod biustem ściśle, na wydechu 80 cm, w biuście -98 cm. Obecnie noszę biustoność 75C. W obwódzie zapinam się na drugą haftkę i jest wówczas OK. Z miseczkami jest chyba gorzej, ponieważ po założeniu stanika powstaje fałdka powyżej piersi. Odpowiedz Link
azymut17 80/98 jolek457 27.10.11, 00:09 Spróbuj 34(75)DD, czyli miseczki większej o 2 numery. Jak będziesz miała możliwość, to porównaj też 34(75)E i 32(70)F, chociaż ten ostatni prawdopodobnie będzie na Ciebie za ciasny. Jednak skoro w 75C musisz się zapinać na drugą haftkę mimo za małych misek, może to wskazywać na potrzebę większego zaniżenia (albo stanik ten jest już mocno rozciągnięty lub od początku luźny). Odpowiedz Link
dele_mele 87/105 26.10.11, 22:27 Skończyłam karmić piersią 2 miesiące temu, myślę że mój rozmiar biustu się ustabilizował, czas na dobór stanika, proszę o pomoc! Odpowiedz Link
azymut17 87/115 dele_mele 27.10.11, 00:15 Zacznij mierzenie od 36(80)GG, potem w zależności od tego, jak będzie leżał, możesz brać większy/mniejszy, czyli 36H i 36G itd. Pamiętaj, że przy zmianie obwodu o oczko trzeba również zmienić rozmiar miseczki, też o jedno oczko, ale w drugą stronę (czyli większy obwód i niższe oznaczenie literowe miseczki). Odpowiedz Link
dbyrne 70/92 27.10.11, 13:09 Witam serdecznie:) Będę wdzięczna za pomoc w określeniu rozmiaru stanika, który będzie odpowiedni do mojej "zabudowy" - dotychczasowymi mogę okręcać sobie szyję. Wymiary podałam w temacie, 70 mierzone ciasno na wydechu, 92 po lekkim pochyleniu (piersi są szeroko rozstawione i jakby spłaszczone od góry). Co do historii: zaczynałam od 70D z sieciówek, później 70C - w obu przypadkach obwód był o wiele za duży, miseczka również, ramiączka wpijały się w ciało. Spróbowałam więc 65E - miseczka nadal jest za duża, a w obwodzie jest spory luz, ramiączka bez regulowania opadają, po regulowaniu znów wpijają się w ciało, cały ciężar biustu opiera się właśnie na nich. Wynika z tego, że powinnam zainwestować w 60, ale co z rozmiarem miseczki? Mała podpowiedź dotycząca fasonu też mile widziany;) Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
azymut17 70/92 dbyrne 28.10.11, 00:09 Napisz jeszcze proszę, jaki masz obwód biustu w pozycji wyprostowanej, w miękkim staniku lub bez (ważny jest większy wynik). Rozmiar w pochyleniu stosowany jest tylko do dobrania staników marki Effuniak, ewentualnie w celach pomocniczych przy ocenie podstawowego obwodu. To 65E, które mierzyłaś, było w rozmiarówce polskiej, czy brytyjskiej (to są 2 różne rozmiary)? Jaka to była marka? Typowe 65E powinno być dość ścisłe, a nie tak luźne, stąd moje wątpliwości. Odpowiedz Link
dbyrne Re: 70/92 dbyrne 28.10.11, 00:28 azymut17 napisała: > Napisz jeszcze proszę, jaki masz obwód biustu w pozycji wyprostowanej, w miękki > m staniku lub bez (ważny jest większy wynik). Rozmiar w pochyleniu stosowany je > st tylko do dobrania staników marki Effuniak, ewentualnie w celach pomocniczych > przy ocenie podstawowego obwodu. > To 65E, które mierzyłaś, było w rozmiarówce polskiej, czy brytyjskiej (to są 2 > różne rozmiary)? Jaka to była marka? Typowe 65E powinno być dość ścisłe, a nie > tak luźne, stąd moje wątpliwości. W pozycji wyprostowanej 87 cm. Ech, kiks początkującej;) Rozmiarówka polska, nazwa firmy niestety zatarła się już na metce zewnętrznej, nic ekskluzywnego czy (jak wynika z niedopasowania) porządnego, kupiłam na próbę w małym sklepiku z bielizną. Był rozmiar, chciałam zobaczyć jaka będzie różnica między 65 a 70. Oczywiście zapomniałam dodać, że na początku nie było bardzo dużego luzu (ale od początku musiałam zrezygnować z regulacji ramiączek - wżynały się w skórę), po miesiącu pojawił się problem. W takim razie może to wina jakości stanika, a nie rozmiaru? Jak duża jest różnica między polską rozmiarówką a brytyjską? Dziękuję za szybką odpowiedź:)) Odpowiedz Link
dbyrne Re: 70/92 dbyrne 28.10.11, 00:30 W ogóle podejrzewam, że to był młodzieżowy model, bo sprzedawczyni kręciła nosem i proponowała mi 75 albo 70, dopóki nie wyjęła tego, który kupiłam. Odpowiedz Link
azymut17 Re: 70/92 dbyrne 28.10.11, 01:14 Różnica wymiarów tłumaczy, dlaczego to 65E ma za duże miski. Podejrzewam niestety słabą jakość tego biustonosza, skoro tak się rozciągnął. Jeśli chcesz, by stanik dłużej Ci służył, warto zainwestować w coś porządniejszego. Na razie spróbuj brytyjskiego 30D / polskiego 65D (akurat miseczka D jest wspólna dla obu systemów). Warto też mierzyć okoliczne rozmiary, by znaleźć ten najlepszy i nie kupować stanika, który nie leży zbyt dobrze. A o kupowaniu bez mierzenia nie wspomnę :-) Pamiętaj o dokładnym wygarnięciu biustu spod pach do miseczek. Różnice pomiędzy systemami rozmiarów najlepiej opisała Kasica: stanikomania.blox.pl/2008/10/W-gaszczu-rozmiarow.html Odpowiedz Link
dbyrne Re: 70/92 dbyrne 28.10.11, 01:47 Dziękuję serdecznie za pomoc:) poszperam więc wokół rozmiaru 65D. Odpowiedz Link
shoshana82 Re: 70/92 dbyrne 28.10.11, 13:03 Witam, Proszę o pomoc w doborze stanika. Przed ciążą nosiłam 70 B lub C, ale w ciąży bardzo przytyłam, karmienie też zrobiło swoje i biust mi bardzo oklapł. Teraz mam 74 cm pod biustem i w biuście 90 cm. Noszę75 B,ale trochę mi wyskakują piersi przy szybszym poruszaniu czy podnoszeniu rąk i podnosi mi się stanik w obwodzie, ale to pewnie przez fakt że się naciągnął od noszenia. Próbowałam nosic 70C lub 70D, ale albo sie nie dopinalam w obwodzie albo te miseczki jakies male były:( Staniki zawsze kupowalam na bazarku, ale po ciązy tylko 75 B z triumpha jakos w miare lezy, ale lata:( Proszę doradźcie coś - najlepiej rozmiarówka polska i angielska. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
azymut17 74/90 shoshana82 29.10.11, 20:05 Witaj, Na forum najłatwiej odpowiadać klikając na post, na który chcesz odpowiedzieć, w tym wypadku na pierwszy, wprowadzający post. Teraz wpisałaś się w dwóch miejscach, tutaj w gałązce osoby o innych niż Ty wymiarach :-) Próbuj rozmiarów brytyjskiego 32(70)DD i kontynentalnego 70E, są o rozmiar większe miseczkowo od 70D (skoro było za małe w miseczce, najlepiej sięgnąć po większy rozmiar). Te rozmiary są zawsze początkiem mierzenia, może się okazać, że niektóre obwody 70 będą za ciasne, bo są firmy, które szyją ścisłe obwody (np. Ewa Michalak, Comexim). Podejrzewam jednak, że tamte 70, które mierzyłaś, miały po prostu za małą miseczkę i dlatego nie mogłaś się w nich dopiąć. Dla najlepszej oceny obwodu najlepiej zapinać najpierw obwód, a potem dopiero zakładać na ręce ramiączka. > Noszę75 B,ale trochę mi wyskakują piersi > przy szybszym poruszaniu czy podnoszeniu rąk i podnosi mi się stanik w obwodzi > e, ale to pewnie przez fakt że się naciągnął od noszenia. Dobry stanik powinien wytrzymać 2 lata bez takiego zdefasonowania się, podejrzewam, że od początku był za luźny. Przed ciążą mogłaś tego nie dostrzegać, bo biust był jędrny i samonośny, teraz natomiast potrzebuje czegoś dopasowanego. Odpowiedz Link
beacia41 Re:90/112 28.10.11, 18:56 ścisło pod biustem 90cm, w biuscie 112 to jaki to rozmiar? obecnie noszę 90E i wydaje mi się że jest idealny. Odpowiedz Link
azymut17 90/112 beacia41 29.10.11, 20:13 Czy Twoje 90E nadal leży idealnie jak założysz je wg instrukcji z pierwszego posta? Czy jest to polska, czy brytyjska rozmiarówka? Odpowiedz Link
beacia41 Re: 90/112 beacia41 31.10.11, 09:15 no właśnie leży według mnie idealnie, stanik jest chiński albo polski bo kupiony w hipermarkecie za 16 zeta, na metce ma napisane 40/ 90 DD mierzony bez naciągania ma 79cm a naciaga się na maksa do 94 cm obwodu , miseczki z takiej elastycznej koronki na fiszbinach nic mi nie wybułkowują a nawet są lekkie luzy w miejscu gdzie miseczka przechodzi w ramiączko,jest na fiszbinach i bez "wkładów ' w miseczkach. Ja mam po biustem od 89 do 91 a w biuscie 112 do 114. Wizualnie piersi wcale nie mam dużych, może ja po prostu mam szeroką klatę i tam idą te wszystkie centymetry? Odpowiedz Link
azymut17 Re: 90/112 beacia41 31.10.11, 22:45 W rozmiarówce polskiej nie ma rozmiaru 90DD (no właśnie, to w końcu 90E czy DD? To dwa różne rozmiary...), więc może jest to rozmiar wg tabeli własnej producenta..? Zresztą mało ważne jest to, co jest napisane na metce, stanik oceniamy zawsze po tym, jak leży, choćby z tego powodu, o którym piszesz: > Wizualni > e piersi wcale nie mam dużych, może ja po prostu mam szeroką klatę i tam idą t > e wszystkie centymetry? Luz w miejscu połączenia miseczki z ramiączkiem jest normalny, ścisłe przyleganie tutak jest trudne do osiągnięcia. Z różnych firm możesz potrzebować różnych rozmiarów, w tym wątku podajemy rozmiar, od którego można zacząć mierzenie. Z brytyjskich firm możesz zaczynać mierzenie od 38(85)E i F. Jeśli masz wątpliwości dotyczące tego, jak leży konkretny stanik, najlepiej wysłać zdjęcia do zamkniętej galerii, gdzie doświadczone forumki będą mogły udzielić konkretnych rad: lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html Odpowiedz Link
trzy_ryby 76/93 29.10.11, 14:28 Witam Panie serdecznie, wymiary jak zwyczaj nakazuje podałam w temacie, noszę 70E- czy to właściwy rozmiar? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Odpowiedz Link
azymut17 76/93 trzy_ryby 29.10.11, 20:09 Witaj, W jakiej rozmiarówce jest to 70E? I jak leży, gdy założysz je wg instrukcji z pierwszego posta? Odpowiedz Link
trzy_ryby Re: 76/93 trzy_ryby 30.10.11, 11:43 Dziękuję za odpowiedź. 70E w rozmiarówce kontynentalnej. Mam wrażenie, że to jak się biustonosz układa bardziej zależy od konkretnego kroju niż samego rozmiaru. Bardotka leży fatalnie a tego samego producenta usztywniany stanik obejmujący całą pierś zdaje się pasować idealnie. W każdym razie nic się nie wylewa, nie fałduje, nie wyłazi. Odpowiedz Link
azymut17 Re: 76/93 trzy_ryby 30.10.11, 22:39 Nie obraź się za pytanie, ale dlaczego prosisz o pomoc, skoro stanik leży dobrze? Masz jakieś wątpliwości, coś jest nie tak? Jest Ci niewygodnie? Z rozmiarami jest tak, jak piszesz, nie jest to jedyny wyznacznik, ważny jest też fason, nie wspominając już o tym, że z różnych firm, różnych modeli w obrębie tej samej firmy możemy potrzebować różnych rozmiarów. Jeśli piszesz, że stanik zdaje się pasować idealnie, nie ma żadnych podstaw, by podważać Twoją opinię :-) Dla większej pewności możesz wysłać zdjęcia do zamkniętej galerii, gdzie rad udzielają forumki z dużym doświadczeniem, tutaj regulamin: lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html Według samych wymiarów, Twoje 70E może być dobrze dobrane. Możesz ewentualnie mierzyć okoliczne rozmiary, np. 70F. W rozmiarówce brytyjskiej możesz próbować 32(70)DD. Wątpliwość budzi jedynie to, co piszesz: > Bardotka leży fatalnie a tego samego producenta usztyw > niany stanik obejmujący całą pierś zdaje się pasować idealnie. Bardzo trudno jest ocenić, czy usztywniany stanik leży poprawnie, najłatwiej jest to zrobić w staniku miękkim na fiszbinach. Jaki stanik nazywasz bardotką? Różne firmy nazywają tak różne kroje i nie wiem, co masz na myśli. Odpowiedz Link
trzy_ryby Re: 76/93 trzy_ryby 31.10.11, 13:39 Dzięki za kolejną odpowiedź. I za podpowiedzi w kwestii innych wartych wypróbowania rozmiarów. Pytam bo nie wiem, kiedyś nosiłam 75C i też dobrze leżał. Przynajmniej tak myślałam, póki nie poczytałam o zaletach małych obwodów. Pisząc "bardotka" miałam na myśli tai krój: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.e-lady.pl/files/image/5075_Biustonosz_Bardotka_OPAL_tg90.jpg&imgrefurl=http://www.e-lady.pl/index.php%3Fd%3Dshow%26pid%3D8654&h=556&w=300&sz=45&tbnid=GslBB99nuAg9oM:&tbnh=91&tbnw=49&prev=/search%3Fq%3Dbardotka%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=bardotka&docid=oPGjSd8aLuHzQM&sa=X&ei=apauTvabGI7bsgat7r3CDw&ved=0CF8Q9QEwCA&dur=207 Odpowiedz Link
azymut17 Re: 76/93 trzy_ryby 31.10.11, 22:55 Może po prostu ten konkretny model jest źle uszyty, albo jest niekompatybilny z Twoim biustem? Sam rozmiar to nie wszystko, nie ma nigdy gwarancji, że stanik inaczej skonstruowany, nawet tego samego producenta, będzie leżał dobrze. Niektóre kroje "nie lubią się" z niektórymi typami budowy i trzeba próbować innych. Zresztą, sama to zauważyłaś, napisałaś to 3 posty wyżej :-) Na szczęście w Twoich okolicach rozmiarowych masz ogromny wybór i nie musisz się zadowalać tym, co akurat uda Ci się znaleźć. Odpowiedz Link
trzy_ryby Re: 76/93 trzy_ryby 03.11.11, 17:13 Dziękuję Ci za cierpliwość i odpowiedzi. Odpowiedz Link
gosiambro 78/97 30.10.11, 09:29 Dawno nie miałam dobrego stanika. Nie mam możliwości spotkania z brafiterką ani poprzymierzania Freyi czy Panache na żywo. Muszę zakupić przez internet i boję się, że kupie zły. Wymiary: 77-78cm pod biustem na wydechu ścisło (mierzone bez ceregieli 80-81cm); w biuście około 97-98cm, ale nie ma obecnie dobrego stanika do pomierzenia, tyle mniej więcej wychodzi w staniku sportowych przy pochyleniu i bez stanika przy wyprostowanych plecach. Piersi z małą asymetrią (lewa większa i wyżej), która w niektórych modelach jest widoczna (zwłaszcza w tych miękkich z siateczki przezroczystych w prawej mam luz, albo lewa się wylewa w tych o kształcie trójkąta), w innych nie rzuca się aż tak bardzo w oczy. Piersi szeroko rozstawione, lubie staniki zbierające do środka, z fiszbinami, ale jakimi?? Rozmiar ciuchów noszę u góry 40. Piersi sfatygowane grawitacją i 15miesięcznym karmieniem piersią (od 2 lat nie karmie i w ciąży nie jestem i nie zamierzam chwilowo :) W sklepie z bielizną gdy poprosiłam o 70G, dostałam odpowiedź że rozmiary są do D. Kobieta mnie zmierzyła (bez ceregieli) i dała 80C (leżał ponoć idealnie, żadnych fałdek na plecach czy po bokach, nie był ciasny ani luźny, nic nie odstawało, ale mógłby być ciaśniejszy, piersi ok, ale miski jakieś płytkie tak ze po pochyleniu sutek w większej był widoczny i trzeba było poprawiać, ale moze to wina modelu a nie rozmiaru miski?). W 75D lewa pierś się wylewała. Dodam ze rozważam zakup Freya Latisha Plunge (nie znalazłam o nim info czy jest rozciągliwy czy nie..) i myślę nad rozmiarem już 3 dzień.. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
azymut17 78/97 gosiambro 30.10.11, 23:09 Nie bój się zakupów przez internet, to takie samo przymierzanie, jak w sklepie, tylko za kaucją. Nawet lepsze, bo nikt nie stoi Ci nad głową, nie musisz się spieszyć, możesz sprawdzić, jak stanik leży pod różnymi bluzkami, których nie byłabyś w stanie zabrać do sklepu :-) Ze staników brytyjskich (takich jak Latisha) zaczynaj mierzenie od 34(75)E. Jak masz możliwość zamówienia większej ilości na raz do porównania, spróbuj też 32(70) F i FF oraz 34(75)DD. > W sklepie z bielizną gdy poprosiłam o 70G, dostałam odpowiedź że rozmiary są do > D. Takie miejsca nazywamy adekwatnie "sklepami do D" ;-) Z polskiej tabelki rzeczywiście wypadają Ci okolice 70G, więc się nie przejmuj. Skoro w mierzonym przez Ciebie 75D miseczki były za małe, to 80C też takie miało, maskował to tylko za luźny obwód, pod który biust uciekał chował się pod pachami. W dobrze dobranym staniku nie trzeba nic poprawiać, a już na pewno nie upycha się piersi do miseczki, by nie wystawała i nie wypadała :-) Jeśli chodzi o asymetrię, to skoro jest niewielka, najlepiej szukać modeli, które będą ją ukrywać. Na forum możesz znaleźć informacje na ten temat lub założyć nowy wątek. Latisha wydaje mi się dobrym wyborem, bo ma u góry dopasowującą się rozciągliwą koronkę. Odpowiedz Link
mary-puch Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 01.11.11, 19:21 pod biustem ma 65 a w biuście przy pochyleniu 86 a w pozycji stojącej 82. rozmiar stanika, który nosze to 70D/ew.C, który ma się rozumieć jest nieodpowiedni. jak powinien być? Odpowiedz Link
azymut17 65/82/86 mary-puch 02.11.11, 17:45 Na czym polega "nieodpowiedniość" noszonych przez Ciebie staników? Czy miseczki w Twoich 70D są dobre czy za duże (np. odstają)? Odpowiedz Link
mary-puch Re: 65/82/86 02.11.11, 18:00 wydaje mi się że miseczki D są dobre (nie odstają ani nic) to raczej obwód jest za duży (zapięcie podnosi się do góry, muszę mieć maksymalnie ściągnięte ramiączka, żeby podtrzymać biust). z tego co wiem przy zmianie obwodu zmienia się także rozmiar miseczki. jak to zmienić? Odpowiedz Link
azymut17 Re: 65/82/86 02.11.11, 18:20 Z brytyjskich staników zaczynaj mierzenie od 30(65)DD, jeśli będą za luźne, mierz 28(60)E. Generalnie zasada jest taka, że jak zmieniasz oczko obwodu o jeden rozmiar, musisz zmienić też miseczkę o jeden, ale w drugą stronę, obwód mniejszy to miseczka większa, czyli z 70D-->65DD. Dotyczy to jednak brytyjskiej rozmiarówki, bo polska jest bardzo nierówna, każda firma szyje inaczej nie trzymając się tradycyjnych polskich tabelek. To, czy będziesz potrzebować obwodu 65 czy 60 będzie zależało od modelu, w jednych to będzie mniejszy, w bardziej ścisłych biustonoszach - większy. Dlatego zawsze warto mierzyć okoliczne rozmiary, a przy zakupach internetowych sprawdzać na forum lub w Biuściastym Katalogu opinie o rozciągliwości danego modelu. Odpowiedz Link
szczeciniankawpoznaniu 69/90 03.11.11, 14:26 Byłam ofiarą tzw. triumphu staników czyli jak większość Polek nosiłam zły rozmiar 75C/70D czyli tragedia. Od ok. 1,5 roku noszę już dobry rozmiar, a przynajmniej tak mi się wydaje. Posiadam 4 staniki, które noszę na co dzień i jedne bez ramiączek na wyjścia ... bez ramiączek :) 1. Panache 65F Samanta 2. i 3. curvy kate 65G taki sam model w różnych kolorach, ale nie wiem jaki to model, nieusztywniany, miękki, dość zabudowany ale nie fullcup oraz 4. Freya 30F taki turkusowo-różowy, też nie znam nazwy modelu. Mój problem polega na tym, że zawsze kiedy mierzę w sklepie staniki to najchętniej przymierzyłabym z mniejszym obwodem, chociaż wiem, że to będzie za ciasne.. Drugi problem to zawsze wbijające się fiszbiny pod pachami. Wbija się dokładnie końcóweczka fiszbiny, która na dłużą metę zostawia na skórze taki ślad przypominający siniaka. Nie wiem z czego to wynika. Zostałam pouczona jak się zakłada stanik, nie mam wrażenia, że źle trzymają mi biust, choć czasami wydaje mi się, że robią się delikatne bułeczki nad górną linią stanika, jednak większa miseczka powoduje, że mam przestrzeń między materiałem a piersią przy górnej linii. Kiedyś jedna z brafitterek zaproponowała, żebym przymierzyła badrotkę i rzeczywiście biust wyglądał fajnie, ale chyba nie mogłabym na co dzień nosić takiego typu stanika. Nie wiem, może tak musi być i nic nie poradzę, ale chciałam się Was poradzić :) Odpowiedz Link
azymut17 69/90 szczeciniankawpoznaniu 03.11.11, 15:33 To ni jest IMO kwestia rozmiaru, ale krojów. Choć zastanawiające jest to, że nosisz i 65F i 65G, pomiędzy którymi są 2 miseczki różnicy, zazwyczaj wypada raczej 1 miska, ale biusty są różne. Rada brafitterki była słuszna, powinnaś spróbować innych krojów. Najlepsze by były staniki otwarte o góry, które nie kończą się tak wysoko jak balkonetki (czyli Curvy Kate). Jeśli pisząc o bardotce masz na myśli usztywniany half cup polskiej produkcji (to określenie jest stosowane tylko przez niektóre firmy, dla kobiet często oznacza inny typ stanika), to przeszkadza Ci w nim to usztywnienie, tak? Próbuj miękkich half cupów, np. krój HM Ewy Michalak (firma ma własna rozmiarówkę, musisz się zmierzyć wg instrukcji na stronie i wpisać w kalkulator): www.ewa-michalak.pl/product-pol-176-HM-Magnolia.html lub koronkowe halfy Samanty i Ewy Bień. Możesz też przymierzać staniki delikatnie usztywniane, może trafiłaś na model wyjątkowo twardy? Halfy firmy Fauve mają na przykład miękką gąbeczkę grubości jakichś 2 mm :-) Jak masz wątpliwości dotyczące konkretnego modelu, najlepiej zrobić zdjęcia i wysłać do zamkniętej Galerii, gdzie rad udzielają doświadczone forumki: lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html Odpowiedz Link
azymut17 Re: 69/90 szczeciniankawpoznaniu 03.11.11, 15:53 Aha, i jeszcze to wbijanie się fiszbin pod pachą - mogą być za niskie, za wąskie lub przeciwnie, za szerokie, bez zdjęcia nie da się ocenić. Może to być też kwestia ich twardości, wtedy warto mierzyć inne firmy, ale skoro w trzech jest to samo, niezależnie od rozmiaru... To nie jest temat na wątek rozmiarowy, ten wątek służy do tego, aby osoby całkiem nowe mogły się zorientować, od czego powinny zacząć. Dlatego odpowiada zwykle tylko jedna osoba. Jak chcesz uzyskać więcej odpowiedzi, możesz (oprócz przesłana zdjęć w posiadanych stanikach oczywiście, co jest najlepszym rozwiązaniem) przekopiować swój post na forum do nowego wątku. Odpowiedz Link
szczeciniankawpoznaniu Re: 69/90 szczeciniankawpoznaniu 03.11.11, 17:31 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! Miałam nadzieję, że ktoś mi coś podpowie, także chyba skorzystam z Twoich wskazówek co do umieszczenia nowego tematu i przesłania zdjęć. Bardzo dziękuję za pomoc, bo myślałam, że jestem wariatką :) Odpowiedz Link
shava 76/94 03.11.11, 18:39 Witam :) Do tej pory kupowałam w sieciówkach rozmiar 80 C, ale na forum powiedziano mi , że jest niewłaściwy.Mam kilka staników w tym rozmiarze, które są dobre, ale szukałam ich naprawdę długo. Zazwyczaj mój biust po prostu wisi w miseczkach, stanik nie jest w stanie ani ściśle do niego przylegać (między piersiami) ani utrzymać w jednej pozycji. Nie mówiąc już o tym, że staram się unikać tych mocno wyciętych, a i tak w niemal każdym mam połowie piersi na wierzchu (nawet w tych rozmiaru D) , nie wiem za bardzo do którego momentu pierś powinna być zakryta, jeśli posiadacie jakieś zdjęcia to bardzo proszę. Będę wdzięczna za wszystko, a zwłaszcza model jaki powinnam dobierać i rozmiar. Odpowiedz Link
azymut17 76/94 shava 03.11.11, 22:18 Witaj :-) Z podanych wymiarów wynika, że słusznie Ci powiedziano, te staniki są szersze od Ciebie, więc nie mają szans na jakiekolwiek podniesienie biustu. Wyobraź sobie, że nosisz majtki szersze od bioder :-) Obwód musi być na tyle dopasowany, by trzymać się stabilnie tułowia i dzięki temu unosić biust, a miseczki na tyle duże, by cała pierś zmieściła się pomiędzy fiszbinami. No właśnie - wielkości miseczek nie ocenia się na podstawie tego, jak wysoko sięgają, tylko czy nad krawędzią miski lub po bokach pod pachami nie robią się tzw. bułki. Obejrzyj nasz poradnik obrazkowy: stanikomania.pl/pliki/Piersiowka.pdf Z brytyjskich staników zaczynaj mierzenie od 32(70)E, w zależności od tego, jak będzie leżał, próbuj miski większej/mniejszej. Pamiętaj o starannym zakładaniu oraz wygarnianiu biustu spod pach do miseczki (jest to opisane w pierwszym poście tego wątku). Nie można zdalnie ocenić, jaki krój i model będą dla Ciebie odpowiednie, do tego musisz zmierzyć staniki osobiście - najlepiej w tym celu wybrać się do sklepu z szeroką rozmiarówką i/lub dobrze wyszkolonym w dziedzinie brafittngu personelem. Mapa takich sklepów: maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60 > nie wiem za bardzo do którego momentu pierś powinna być z > akryta, jeśli posiadacie jakieś zdjęcia to bardzo proszę. To zależy od modelu. Jeśli odrzucimy te sexszopowe to zostają nam następujące główne kroje: 1. half cup - miseczki kończą się tuż nad brodawkami: www.ewa-michalak.pl/pol_m_Biustonosze_Halfcup-126.html 2. balkonetka, czyli zabudowanie 3/4, kategoria bardzo pojemna, tutaj masz artykuł: stanikomania.blox.pl/2007/02/Balkoniki.html 3. full cup - pełna miseczka: www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/melody-full-cup-bra/black/pnm3bl/?criteria=full%20cup&show=16&sort=1 4. plunge - do dekoltów w kształcie litery V: www.ewa-michalak.pl/pol_m_Biustonosze_Plunge-125.html Więcej możesz poczytać tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,64532723,64534646,Co_oznaczaja_angielskie_okreslenia_Kasica_k_.html sochic.pl/Kroje-biustonoszy--141.html Zdjęcia dobrze dobranych staników możesz obejrzeć w sklepach, których misją jest dobre dopasowanie, poniższe przykładają dużą wagę do brafittngu: www.ewa-michalak.pl/ www.bravissimo.com/products/lingerie/all/#/1?show=16&sort=4 Polecam jeszcze dział FAQ - odpowiedzi na pytania, jakie każda z nas sobie zadawała: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,64532723,64532723,FAQ_czyli_najczesciej_zadawane_pytania.html oraz przewodniki po forum: lobby.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?506215 Odpowiedz Link
shava Re: 76/94 shava 08.11.11, 13:17 Kochana bardzo Ci dziękuję! W końcu zaczynam ogarniać podstawy. Mam tylko dwa pytania jeszcze: 1. Czy w staniu o rozmiarze 70 nie będę się czuła ściśnięta? Skoro mój rozmiar pod biustem to 76cm to zastanawiam się czy będzie mi wygodnie w obwodzie 6 cm mniejszym.. 2. O co chodzi z tymi stanikami 'zbierającymi' i push up? Czy one należą gdzieś do tych podstawowych , które mi rozpisałaś? dziękuje za wszystko :) Odpowiedz Link
azymut17 Re: 76/94 shava 08.11.11, 16:06 > 1. Czy w staniku o rozmiarze 70 nie będę się czuła ściśnięta? Skoro mój rozmiar > pod biustem to 76cm to zastanawiam się czy będzie mi wygodnie w obwodzie 6 cm m > niejszym.. Stanik o obwodzie 70 nie ma długości 70cm, dlatego nie ma tych dwóch literek w nazwie. Jak Ci to pomoże, to myśl o nim według nazewnictwa francuskiego, czyli 85 :-) Co do wygody - zależy od modelu, znajdziesz i za ciasne, i dobre, a nawet za luźne. > 2. O co chodzi z tymi stanikami 'zbierającymi' i push up? Czy one należą gdzieś > do tych podstawowych , które mi rozpisałaś? > "Zbierający" jest ogólnie każdy dobry stanik. Niektóre bardziej, inne mniej. Najlepiej robią to staniki usztywniane z niskim mostkiem, ale równie dobrze u Ciebie mogą to być miękkie z kilkucentymetrowym mostkiem. Push Up to stanik z wbudowanymi gąbkami, mający spłaszczać biust z profilu by osiągnąć tzw. efekt pośladków na klacie. Więcej dowiesz się z forum :-) Odpowiedz Link
katiema Re: 68/91 05.11.11, 19:26 witam, mam problem z dobraniem stanika. mój obwód pod biustem to 68cm, a obwód klatki piersiowej-91 cm. Noszę przeważnie 75c albo 70d ( jeśli uda mi się taki upolować) - miseczki są w miarę ok, ale obwody pod biustem są za szerokie. Jestem licealistką z małej mieściny i trudno mi kupić stanik, który byłby dla mnie odpowiedni. koleżanka mówi, że lepszy byłby dla mnie rozmiar 65 i większa miseczka. proszę o radę i dodam, że mam dość dużą przerwę pomiędzy piersiami i fiszbiny gniotą moje piersi pod pachami. Odpowiedz Link
kotkolorowykot Re: 68/91 05.11.11, 21:21 Jest tak: Wymiary: 86/98 (mam dużo tkanki tłuszczowej pod biustem) Wczoraj byłam u brafitterki. Wcześniej nosiłam roazmiar 80C, jednak sama zorientowałam się już dawno, ze jest zdecydowanie za luźny - w ogóle nie podtrzymywał biustu. Biust po prostu leżał. Wczoraj przymierzyłam naprawdę dużo staników i rozmiarów. Brafitterka określiła mi taki rozmiar: od 75D do 75DD, w porywach 80 oraz E. Kupiłam trzy staniki od razu, ponieważ naprawdę czułam różnicę - piersi były idealnie podtrzymane, piękne. Dziś przez cały dzień nosiłam jeden z nowych staników - i czuję się dziwnie, akurat dziś wzięłam 75D. Owszem, piersi wyglądają świetnie, leżą w miseczkach wyśmienicie i są w miejscu! Nic, absolutnie nic się nie przesuwa. ALE po kilkunastu godzinach w staniku, gdy go zdjęłam, na ciele miałam odbicia od fiszbin i ogólnie całego "obwodu" stanika - po prostu został ślad. I teraz nie wiem. 80 ze mnie spada, a 75 jest póki co nie tyle ciasne, co po prostu bardzo dopasowane. Czytałam gdzieś w internecie, że kobiety, które po latach noszenia zbyt dużych obwodów, zmieniają na mniejsze i właściwe, przez pierwsze tygodnie mają właśnie uczucie, jakby stanik jednak był przyciasny. Proszę o radę, rozwianie wątpliwości i określenie, czy rozmiar jest w ogóle dobrze dobrany. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kotkolorowykot Re: 68/91 06.11.11, 11:24 Wymiary tak jak w poprzednim pytaniu - 86/98 Mam jeszcze jedno pytanie, które mi się dziś nasunęło. Dziś noszę drugi z nowych staników, tym razem 75DD Freya Monet. W obwodzie jest po prostu perfekcyjny - leży fenomenalnie. Mam teraz problem z miseczką. Jedna pierś (mam nierówne), ta większa, jest tak jakby "na styk" - czyli gdyby miseczka była odrobinę mniejsza, już by była bułka. Ta mniejsza pierś leży zdecydowanie lepiej (najlepiej), ale ta większa tak trochę się dusi, mam wrażenie, że przydałoby się jej więcej miejsca. Jakiej miseczki powinnam szukać w takim razie. Zamiast DD? I jak w przejściu do większej miseczki zmieni się obwód? Jestem kompletnie absolutnie zielona, help :) Odpowiedz Link
kotkolorowykot Re: 68/91 06.11.11, 18:09 Dodam jeszcze z dzisiejszych obserwacji. Ostatecznie kupione Freya 75DD i Panache atlantis 75DD są za małe w miskach. W Panache widać gołym okiem bułkę, a gdy podskakiwałam we Freyi - jedna pierś wypadła górą z miseczki. Bardzo dobrze czuję się w Fauve 75E. Wydaje mi się (piszę, że wydaje, bo dla mnie dopasowany biustonosz to totalna nowość), że jest świetnie dobrany. Ostateczne pytanie: jak się ma 86/98 do 75E? Czy według "tabel" jest dobrze? Przejrzałam dziś wiele tabel, kalkulatorów brafittingowych (z których dwa powiedziały mi, że powinnam nosić rozmiar 85A o.O) i artykułów, i już mam totalny mętlik w głowie. I jakich rozmiarów powinnam szukać - na jakim wachlarzu rozmiarów się skupić. Odpowiedz Link
azymut17 86/98 kotkolorowykot 06.11.11, 20:34 Dobrze, że dopisałaś te wymiary, bo wpisałaś się w wątku jako odpowiedź dla forumki o innych wymiarach :-) Ten wątek służy do tego, aby osoby całkiem nowe mogły się zorientować, od czego powinny zacząć. Ocenić kupione przez Ciebie staniki najłatwiej by było, gdybyś wysłała zdjęcia w nich do zamkniętej Galerii, gdzie doświadczone forumki mogłyby widząc je ocenić dopasowanie. Ja bym z samych wymiarów proponowała na początek brytyjskie 36(80)D, ale skoro w 80C było C za luźno, to obwód 75 wydaje się lepszym rozwiązaniem. Ślady od noszenia staników są normalne, o ile nie są to otarcia, obrzęki czy rany. Można to porównać do śladów po obcisłych dżinsach czy skarpetkach. Co do Moneta - mierzyłaś miskę większą, czyli 34(75)E? Przy asymetrii można dobierać stanik albo do większej piersi, albo tak, by miski wypadały pośrodku: trochę za małe z jednej i za duże z drugiej strony. Decyzja należy do Ciebie, dlatego zawsze dobrze jest zmierzyć okoliczne rozmiary. > Dodam jeszcze z dzisiejszych obserwacji. Ostatecznie kupione Freya 75DD i Panac > he atlantis 75DD są za małe w miskach. W Panache widać gołym okiem bułkę, a gdy > podskakiwałam we Freyi - jedna pierś wypadła górą z miseczki. Jeśli ta Freya jest nisko zabudowana, to wypadanie piersi przy silniejszych podskokach może być właśnie kwestią nietrzymania biustu od góry, niekoniecznie rozmiaru. Mogłaś też doświadczyć szybkiej migracji, czyli powrotu spychanych pod pachy piersi na właściwe miejsce. Z tego powodu zalecamy na forum kupowanie na początek jednego stanika, max dwóch, bo mogą zrobić się bardzo szybko za małe. > Ostateczne pytanie: jak się ma 86/98 do 75E? Czy według "tabel" jest dobrze? Pr > zejrzałam dziś wiele tabel, kalkulatorów brafittingowych (z których dwa powiedz > iały mi, że powinnam nosić rozmiar 85A o.O) i artykułów, i już mam totalny mętl > ik w głowie. I jakich rozmiarów powinnam szukać - na jakim wachlarzu rozmiarów > się skupić. Tak naprawdę do dobrania rozmiaru nie stosuje się żadnych tabel ani kalkulatorów :-) Miarkę krawiecką najlepiej wyrzucić do kosza i MIERZYĆ staniki. Dlatego pisałam na początku, że w tym wątku określamy rozmiar, od którego zaczynamy mierzenie, a nie rozmiar jaki naprawdę masz. Tak w ogóle nie ma czegoś takiego jak rozmiar biustu, możesz mieć kilka staników, każdy w innym rozmiarze na metce i każdy będzie leżał dobrze :-) Skoro ten Fauve leży na Tobie najlepiej (BTW jaki to model? Może małomiskowy?), to szukaj w brytyjskich 34(75)E, 34DD, 34F, 36(80)D, 36DD, 36E. Z polskich zostaje samo mierzenie, bo producenci szyją dowolnie nie trzymając się nawet swoich tabel w różnych modelach. Odpowiedz Link
kotkolorowykot Re: 86/98 kotkolorowykot 06.11.11, 21:10 Uff :) Bardzo dziękuję za wskazówki! Ten Fauve to Celine. I chyba zrobię tak, jak poleciłaś - przez galerię. Odpowiedz Link
azymut17 Re: 86/98 kotkolorowykot 08.11.11, 16:08 Celine jest standardowa, więc możesz ją traktować jako swój podstawowy rozmiar, wyjściowy przy mierzeniu innych modeli. Odpowiedz Link
azymut17 68/91 katiema 06.11.11, 20:10 Na początek spróbuj brytyjskiego 30(65)F. Uwieranie fiszbin pod pachami jest najprawdopodobniej wynikiem za wąskich fiszbin w za małej miseczce. Fiszbiny powinny się kończyć tuż za piersią, nigdy na niej. Jeśli masz za daleko do sklepu ze stanikowej mapy: maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60 poszukaj w bieliźniakach w swojej okolicy - coraz więcej polskich firm szyje rozmiary mniejsze pod biustem. Z tych polskich celuj w okolice 65G. Możesz też zamówić przez internet, pamiętaj tylko przy tym by sprawdzić, w jakiej rozmiarówce jest kupowany stanik: brytyjskiej czy polskiej, a może w rozmiarówce własnej producenta (polskie firmy często szyją wg własnych tabel). Odpowiedz Link
tiger_lily 80/98 09.11.11, 00:03 Czy możecie mnie zdiagnozować? Jestem jedną z TYCH osób, które nosiły/noszą 75B i wydawało mi się, że nie było w nim źle, w niektórych modelach miseczki bywały zbyt małe, jednakże gdy mierzyłam 75C miseczki były już za duże... Pomocy! Odpowiedz Link
azymut17 Re: 80/98 tiger_lily 09.11.11, 22:20 A jak odczuwałaś obwód w tych 75C? I czy były za duże nawet po dokładnym wygarnięciu biustu spod pach i z pleców, jak w instrukcji z pierwszego posta? Czy w czasie tego wygarniania obwód stanika się przesuwał? Odpowiedz Link
nieznany_2 70/89 15.11.11, 22:40 Witam Nosze różne rodzaje stanika (w zależności gdzie kupię). W reserved kupiony 75C (miękki), na rynku 75D, w Esotiq 70E. Przy tym kupionym w reserved chyba delikatnie za szeroki pod biustem miseczka chyba delikatnie za mała, przy pochylaniu wypadają. A ten stanik z Esotiq też wydaje się mieć miseczkę za mała jak pochodzę pól dnia. Proszę o pomoc w dobraniu stanika. Odpowiedz Link
azymut17 Re: 70/89 nieznany_2 17.11.11, 16:35 Próbuj raczej brytyjskiego rozmiaru 30(65) E. Z polskich 65F lub G, skoro 70E ma za małą miskę (chociaż to może się różnić w zależności od firmy). Z modeli bardzo ścisłych, w których 65 jest za ciasne, próbuj 32(70)DD. Pamiętaj, by przy mierzeniu starannie wygarnąć biust spod pach do miseczek. Odpowiedz Link
flying_amarta 86/108 ustabilizowana laktacja 21.11.11, 15:41 Proszę pomóżcie. Przy wyżej wymienionych rozmiarach noszę najczęściej 85C, ale nie jest to dobre rozwiązanie, piersi wiszą coraz bardziej :( Karmię od 5 miesięcy. Interesuje mnie także rozmiarówka kontynentalna. Jestem niestety zielona w tym temacie, chciałabym sobie pomóc jakoś. Odpowiedz Link
azymut17 Re: 86/108 ustabilizowana laktacja 21.11.11, 19:11 Możesz spróbować ciaśniejszego obwodu, on zwykle odpowiada za podniesienie biustu. Do tego miseczka, którą nosisz, jest za mała, 85C jest przewidziane na 102 cm w biuście. Zacznij dobieranie prawidłowych rozmiarów (bo zazwyczaj nie nosi się wszystkich staników w jednym rozmiarze, tylko w kilku sąsiednich) od brytyjskiego 36(80)F, z kontynentalnych 80G i H (zależy od firmy, niektóre szyją duże a inne małe miski). Pamiętaj o wygarnianiu biustu do miseczek wg instrukcji z pierwszego posta. Odpowiedz Link
ela_aa 72/90 -? 28.11.11, 14:03 Witam serdecznie! Wymierzylam biust i oto wyniki: 72/90 (ewentualnie 72/89 - zalezy jak naprezac ta tasme). Aktualnie nosze 75c, chociaz szybko robi sie jakby za luzny. Chetnie kupilabym stanik typu push-up lub bardotka, nie moge sie zdecydowac na firme. Prosze o podanie kontynentalnej rozmiarowki (na Polske i Niemcy). Z gory bardzo dziekuje za pomoc :-) Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
zuniaszel Re: 82/99 28.11.11, 17:01 Witam, niedawno powiekszyłam sobie biust (kształt anatomiczny) i totalnie nie wiem jaki rozmiar biustonosza mam kupic. Pod biustem mam 82cm w biuście 99 cm. Prosze o poradę... Odpowiedz Link
azymut17 Re: 82/99 zuniaszel 28.11.11, 22:49 W Twoim wypadku może być o tyle trudno, że możesz potrzebować innego rozmiaru, niż teoretycznie wypadałby z tabelki ze względu na inna ściśliwość materiału wypełniającego wkładki i zwykłej tkanki piersiowej. Zaczynaj mierzenie od brytyjskiego 34(75)E, potem w zależności od tego, jak będzie leżał obwód i miseczki, możesz próbować okolicznych rozmiarów, czyli 34DD, 34F, lub innych obwodów: 32(70)F, 36(80)DD. Oprócz rozmiaru problemem może być też fason biustonosza - wkładki ogólnie są mniej podatne na kształtowanie przez stanik i trzeba kupować fason najbliższy ich parametrom. Dobrze by było, gdybyś zmierzyła jak najwięcej, czyli np. zarówno miękkie jak i usztywniane balkonetki, plunge, half cupy. Szukaj raczej modeli nisko zabudowanych, ograniczy to możliwość wbijania się brzegu miseczki w pierś. Odpowiedz Link
azymut17 Re: 72/90 -? ela_aa 28.11.11, 22:29 Z kontynentalną rozmiarówką jest o tyle trudno, że każda firma szyje inaczej, niektóre nawet w obrębie swoich kolekcji dają albo bardzo ciasne obwody lub luźne. Ogólnie zaczynaj mierzenie od 70D i 70E, potem w zależności od tego, jak dany stanik będzie leżał, możesz też mierzyć 65E i 65F. Jeśli chodzi o push upy, to weź pod uwagę ich wyprofilowanie w środku. Większość dostępnych na rynku modeli nie nadaje się do noszenia na co dzień, bo deformuje biust - możesz o tym poczytać na forum, temat był wiele razy poruszany, m. in. tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,50580,130522157,,Cala_prawda_o_push_upach.html?v=2 Pamiętaj też o starannym zakładaniu biustonosza i wygarnianiu biustu spod pach do miseczek wg instrukcji z pierwszego wątku. Powodzenia :-) Odpowiedz Link
domina15-online Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 29.11.11, 14:16 Jaki powinnam mieć rozmiar stanika bo zawsze kupuję chyba niewłaściwy bo albo spłaszcza piersi albo uciskają mnie fiszbiny i przez to ich nie lubię,mam 87cm pod biustem i 111cm w biuście,proszę o pomoc Odpowiedz Link
maheda Re: 87/111 - domina15-online 30.11.11, 07:45 A jaki rozmiar normalnie kupujesz? Generalnie jeśli stanik spłaszcza piersi, to ze sporym prawdopodobieństwem ma po prostu za małe miseczki. Bazując na rozmiarach zaczęłabym przymierzanie od rozmiaru z okolic brytyjskiego 36(80)FF lub 36(80)G, a potem zastanawiałabym się, co dalej. Odpowiedz Link
infiniteness 74/96 30.11.11, 17:31 Witam. Proszę o radę bo chodzę w jednym staniku firmy Delia, rozmiar 70F, super wygodny. Ale: 1) karmię piersią 6 miesięcznego synka i szybko nie przestanę, laktacja dawno ustabilizowana, piersi znacznie większe niż przed ciążą 2) mam dużą asymetrię, z lewej jest F, z prawej chyba C bo duży luz w miseczce. Czy są jakieś "wypychacze"? 3) chętnie bym kupiła jakiś stanik-karmnik ale przeraża mnie brak fiszbin i takie one jakieś wielkie. Dziękuję:) Odpowiedz Link
maheda Re: 74/96 - infiniteness 30.11.11, 20:17 Wedle wymiarów powinnaś celować w okolice brytyjskiego 32(70)F, przy czym polecam stanik Andorra firmy Panache, bo ma elastyczną górną koronkę i ładnie się dopasowuje do piersi. Chodzi mi o model fullcup, a nie o plunge. Spróbuj poszukać sklepu z bra-fittingiem blisko siebie. Odpowiedz Link
azymut17 Re: 81/97 gazikowa31 01.12.11, 16:49 A jakie staniki nosisz? Jakie mierzyłaś? Jak leżą? Przeczytaj proszę pierwszy, wprowadzający post tego wątku i odpowiedz wg wytycznych tam zawartych. Odpowiedz Link
ornisq Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 02.12.11, 13:49 witam, mój rozmiar to 73 pod biustem, 84 w biuście bez "zwisu", w "zwisie" 88cm ale stanowczo to za dużo. raczej mam malutkie piegi zamiast piersi:) nie lubię zbyt "gąbczastych" staników, bo zbytnio oszukują;) przeważnie standardowy rozmiar 75B zsuwa mi się tak, że miseczki są puste i muszę ciągle obciągać staniki i wyciągać do nich biust. proszę o jakąś radę jak poprawić ten stan. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
maheda Re: 73/88 - ornisq 02.12.11, 14:34 Spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarze około 70C lub (push-up) 70D. Być może jednak będą lepsze od Twoich 75B, które przede wszystkim mają zbyt luźny obwód jak dla Ciebie - świadczy o tym w miarę swobodne przesuwanie się stanika po żebrach. Odpowiedz Link
xperia1989 75/89 04.12.11, 18:30 witam. Ja mam wieczny problem ze stanikami. Moje wymiary to 75 pod 89 z (ale w zwisie) 87 z (na wyprostowanej sylwetce) Moglabym prosić o rade :) ? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/89 - xperia1989 05.12.11, 09:04 Spróbuj zacząć od mierzenia staników w rozmiarach około 70D, względnie 70C w niektórych modelach. Zastanów się, czy wszystko jest OK, czy niekoniecznie, odpowiednio zakładając stanik - instrukcję znajdziesz w drugim linku mojej sygnaturki :-) Odpowiedz Link
red.eleni 98/125 ciąża 8 mc 05.12.11, 13:18 Witam, Przed ciążą najbliższe ideału były biustonosze w rozmiarze 80-85 z miseczką DD-E. Oczywiście z nich "wyrosłam" i aktualnie prawie pasuje 90 F ( firma "George") : obwód przy zapięciu na najciaśniejszą haftkę, ale biust "wylewa" się góra miseczek, fiszbiny uciskają piersi. Myslę o zakupie stanika do karmienia - bardzo proszę o poradę Odpowiedz Link
azymut17 Re: 98/125 ciąża 8 mc red.eleni 06.12.11, 07:16 Próbuj na początek brytyjskiego 40(90)GG, na Twoje wymiary 90F jest za małe o kilka miseczek. Przy mierzeniu wygarniaj cały biust spod pach do misek, noszenie takich za małych spycha tam tkankę. Prawdopodobnie po porodzie będziesz potrzebować mniejszego obwodu niż obecnie, wtedy miseczkę trzeba przeliczyć, czyli wziąć większą niż przy obwodzie szerszym: 40(90)GG --> 38(85)H, 40(90)H --> 38(85)HH, 38(85)H --> 36(80)HH itd. Odpowiedz Link
red.eleni Re: 98/125 ciąża 8 mc red.eleni 06.12.11, 09:53 Pięknie dziękuję za pomoc, zaczynam buszować w poszukiwaniu tego rozmiaru :) Odpowiedz Link