Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49

• sharonf Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA. 05.12.11, 14:40

Witam! Aktualnie nosze 75 b lub c, zalezy od ksztaltu miseczki, jestem 30 letnia kobieta w 18 tygodniu ciazy, pod biustem mam 75cm, w biuscie w wygodnym staniku po nachyleniu miara to 90 cm. Bardzo prosze o pomoc
      • sharonf Re: 75/90 05.12.11, 14:46
        akyualnie nosze rozmiar europejski 75 b lub c w zaleznosci od ksztaltu miseczek stanika, brytyjski 34 b zawsze pasuje. Jestem w 18 tygodniu ciazy, chcialabym wiedziec jaki jest moj idealny rozmiar stanika
        • azymut17 Re: 75/90 sharonf 06.12.11, 07:23
          Skoro 34(75)B i 75C pasuje, to dlaczego nie chcesz nosić tych rozmiarów? Coś z tymi stanikami jest jednak nie tak? Źle leżą? Idealny rozmiar można dobrać tylko mierząc staniki, tutaj podajemy tylko rozmiar, od którego można zacząć szukanie.
          Jeśli jednak chcesz popróbować czegoś innego, możesz mierzyć 32(70)C i D, jednak rozmiar może Ci się w ciąży zmieniać w sposób nieprzewidywalny, dlatego warto mierzyć te okoliczne.
    • goroszkom 80/93 08.12.11, 08:57
      Witajcie. Dostałam linka na Wasze forum. Przeczytałam instrukcję, przymierzyłam wszystkie swoje biustonosze i wszystkie są złe.
      Moje wymiary to - pod biustem 80 cm (na wydechu) i obwód w biuście 93 cm.
      Do tej pory nosiłam stanik o rozmiarze 75C - w obwodzie ok, ale po wyciągnięciu piersi spod pachy, piersi nie mieszczą mi się do miseczek. I tym samym łączenie stanika nie przylega do ciała.
      W staniku 75D - stanik jest zapięty na ostatnią zakładkę, miseczki również są za małe. Szelki za ciasne.
      W staniku o rozmiarze 34D - rozmiar brytyjski - obwód pod biustem jest w porządku, natomiast miski za małe.

Bardzo podbają mi się biustonosze Freya, kolorystyka, krój i opinia. :) Będę ogromnie wdzięczna za pomoc w doborze rozmiaru. Dziękuję i pozdrawiam.
      • azymut17 Re: 80/93 goroszkom 08.12.11, 20:07
        Próbuj zatem miseczkę więcej, czyli polskie 75E i brytyjskie 34DD. Jeśli miseczki nadal będą za małe, następnymi rozmiarami są 75F i 34E, ale podejrzewam, że rozmiar więcej wystarczy (choć to może zależeć od konkretnego modelu, z różnych firm i różnych modeli możesz potrzebować czegoś innego).
        Jeśli po znalezieniu dobrej miseczki obwód okaże się jednak za duży, pamiętaj o przeliczaniu miseczek, czyli np. zamiast 34DD mierz 32E.

Co do Freyi - w Twoich okolicach rozmiarowych mają dosyć wąskie fiszbiny, nie wszystkim to pasuje, jest ryzyko, że nie będą pasować. Warto zawsze mierzyć staniki różnych firm, by znaleźć konstrukcje najlepiej leżące. Ale próbuj :-)
        • goroszkom Re: 80/93 goroszkom 08.12.11, 21:56
          Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Jakie zatem polecasz marki staników w moim przypadku?
          • azymut17 Re: 80/93 goroszkom 08.12.11, 22:58
            Bez obejrzenia Twojego biustu na żywo w różnych modelach nic nie można polecić na odległość. Same wymiary to dopiero początek dobierania rozmiaru, bo biusty mają różne kształty i kluczem jest zawsze _mierzenie_.
            W celu przyspieszenia procesu polecam wizytę w sklepie z dobrym brafittingiem (a najlepiej w kilku sklepach, by zmierzyć jak najwięcej różnych firm i modeli), lub zamawianie przez net i wysyłanie zdjęć do zamkniętej galerii, gdzie rad udzielają doświadczone forumki:
            lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html
    • kasia_4646 71/95 08.12.11, 13:50
      Witam,
      Proszę o pomoc w doborze stanika. Jestem mamą karmiącą od 3 miesięcy.
      Laktacja ustabilizowana. Obecnie noszę stanik Alles Mama 70 G
      wydaje mi się, ze jest dobry. Proszę o rozmiar polski i brytyjski.
      • azymut17 Re: 71/95 kasia_4646 08.12.11, 20:12
        Na Twoje rozmiary radziłabym raczej mierzenie brytyjskich 30(65)F i FF, z polskich ciaśniejszego obwodu z przeliczoną miską, czyli 65H, ale to zależy od firmy. Jeśli trafisz na ścisłe modele, zaczynaj dobieranie rozmiaru od polskiego 70G i brytyjskiego 32E i F.
        • ewelinagg88 Proszę o pomoc dla mojego biustu.. 10.12.11, 20:00
          Witam. Moje wymiary to: pod biustem 81 cm, natomiast w biuście 106 cm. Dodam, że jestem mamą karmiącą i mam 23 lata. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ w trakcie ciąży zwiększył mi się biust i nie mogę dobrać odpowiedniego biustonosza do karmienia..
          • azymut17 81/106 ewelinagg88 11.12.11, 20:40
            Zaczynaj mierzenie od brytyjskiego rozmiaru 34(75)FF. Może się okazać, że będziesz potrzebować miseczki większej, wtedy porównuj z 34G. Podane rozmiary są jedynie prognozą, ciężko to wywróżyć tylko na podstawie wymiarów, bo staniki dobiera się mierząc, przygotuj się więc na zmierzenie raczej wielu modeli i rozmiarów (bo sam rozmiar to nie wszystko, piersi w tym samym rozmiarze maja różne kształty i mogą potrzebować różnych kształtów misek). Możesz jednak mieć szczęście i trafić szybko, czego Ci życzę :-)
    • agata2220 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 08.12.11, 22:14
      Witam. Nie jestem kobietą karmiącą, ani w ciąży. Zwykle chodziłam w niedopasowanych stanikach zakupionych na bazarku, lecz postanowiłam to zmienić. Bardzo proszę o podanie jakimi rozmiarami mam się kierować przy doborze biustonosza, rozmiary zagraniczne oraz polskie. Moje wymiary to:
      -obwód pod biustem: 75
      -obwód biustu: 82 (pochylając się: 84)
      Z góry dziękuję za pomoc.
      Pozdrawiam :)
      • azymut17 75/82/84 agata2220 08.12.11, 23:06
        Zaczynaj mierzenie od rozmiaru brytyjskiego 32B i A, polskiego 70A i B. Z modeli bardzo ścisłych możesz próbować 34(75)A i AA.
        Zawsze warto mierzyć okoliczne rozmiary, bo te same rozmiary na metce ale różnych firm mogą leżeć zupełnie inaczej. Powodzenia :-)
    • saaarsdej 74/103 13.12.11, 14:37
      Przychodzę po pomoc, bo jak zwykle po cięższej chorobie zmieniły mi się wymiary; tym razem niby niedużo, ale na tyle, żebym się pogubiła. Tym szczególnym razem zniknęło mi 2cm w biuście, sprowadzając mnie do wymiarów takich jak w temacie. Aczkolwiek kiedy mierzę się w skłonie, wynik będzie już 109cm. Więc po pierwsze - co radzicie, co powinnam nosić teraz? A po drugie - czy jest możliwe, że wymiary zmienią mi się znowu w przyszłości na tyle bliskiej, żeby już brać ją pod uwagę i na przykład zawyżyć rozmiar miseczki?
      • ja_joanna Re: 74/103 20.12.11, 02:50
        Witaj,

wychodząc od Twoich wymiarów i uwzględniając również pomiar w skłonie (dobrze rozumiem, że 103 zmierzylaś na stojąco, a 109 w skłonie?) proponowałabym Ci po pierwsze wypróbowanie następujacych obwodów:
        standardowo myślę, że w większości staników będą Ci pasować 70tki, przy bardzo elastycznych/rozciągliwych mogą to być też 65tki, przy wyjątkowych ściśliwcach jak np. staniki Ewy Michalak albo niektóre modele Pour Moi, być może wystarczą 75tki.

Możesz zacząć od przymierzenia czegoś z okolic 70GG
        W pozostałych obwodach będziesz w okolicy 65H, 75G

Co do Twoich pytań to tak:
        Co powinnaś teraz nosić? - Nie wiem, co powinnaś, pytanie, co byś chciała :) a drugie pytanie, czy mogłabyś może coś więcej powiedzieć o swoim biuście, wtedy będziemy mogły precyzyjniej Ci powiedzieć, jakiego rodzaju staniki byłyby dobre dla Twojego biustu i które będą do niego dobrze pasować.
        Możesz napisać: ile masz lat, czy masz za sobą duże wahania wagi (z Twojego wpisu domyślam się że tak) i/lub ciąże/czy karmiłaś, jak opisałabyś swoje piersi, tzn. czy są raczej miękkie i mają tendencję do wiszenia, czy raczej jędrne. I cokolwiek jeszcze istotnego przyjdzie Ci do głowy.
        Co do drugiego pytania: tego niestety nie wiem, myślę, że nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak zmienią się czyjekolwiek piersi w bliższym lub dalszym czasie. A tutaj na pewno za mało znamy szczegółów, żeby cokolwiek szacować. W każdym razie pamiętaj, że stanik kupujesz zawsze "na teraz".

I jeszcze jedno:
        Pamiętaj o starannym założeniu stanika wg instrukcji z pierwszego postu i dokładnym wygarnięciu biustu spod pach do miseczek.

Pozdrowienia,

Asia
        PS: W pierwszym zdaniu napisałaś "jak zwykle", czy to znaczy również, że już wcześniej nosiłaś dobrze dobrane staniki, czy nie ma takiej zależności? A jeśli tak, to jakie nosiłaś rozmiary?
    • carrie31 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 15.12.11, 21:44
      69/88
      Witam,
      dziś mierzyłam 65G Konrad, był wygodny, ale wydaje mi się że mój biust nie leżał w nim dobrze, kiedy przestawałam się garbić, pojawiała się fałdka na piersi... Pani w sklepie oczywiście za wszelką cenę chciała mi go sprzedać więc wyszłam z niczym...
      Obwód 65 sprawia wrażenie lekkiego ścisku ale z kolei 70 wydaje mi się raczej luźny. W 65 zdecydowanie nie czułam że noszę przed sobą kilka kilogramów, więc chyba lepiej spełniał swoją rolę:) Nie znam się na krojach, cięciach miseczki, generalnie jestem zielona:) dlatego proszę o poradę co powinnam kupić, żeby było mi wygodnie.
      Mój biust nie jest jędrny, a lewa pierś jest nieco większa... Kiedy dziś mierzyłam biustonosze, wyjmowałam gąbkę z jednej miseczki i wtedy było ok, bo piersi wyglądały na równe. Pilnie potrzebuje wygodnego stanika na co dzień, z usztywnianą miseczką ale taką, która nie wygląda szpiczaście. Miseczka nie powinna być zbyt płytka bo wtedy mam wrażenie że mój biust zaraz wypadnie górą. Nie lubię też bardzo zabudowanych. Najlepszy byłby jakiś krój pomiędzy... I chciałabym też żeby moje piersi były okrągłe a nie łezkowake tak jak w tanich stanikach które mam teraz... Niestety nie mam teraz zbyt dużo oszczędności więc moje kolejne pytanie to czy mogę kupić jakiś dobry stanik za 80-90zł czy to raczej strata pieniędzy? Czy można dostać taki w Krakowie?
      • ja_joanna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 20.12.11, 03:01
        Witaj Carrie,

ja bym Ci poleciła obwód 65 w większości modeli i 70 w tych słynących z dużej ściśliwości, jak np. Ewa Michalak albo niektóre modele Pour Moi.
        Co do miski to najpierw mała wskazówka:
        Zazwyczaj zaleca się dobieranie stanika na większą pierś, jednak wtedy na mniejszej materiał może się bardzo marszczyć lub odstawać. Jeśli różnica jest duża, pomaga stosowanie wkładek wyrównujących asymetrię. Przy niewielkiej można też dobierać rozmiar pomiędzy, trochę za duży na jedną pierś i trochę za mały na drugą, tak by wypośrodkować efekt pustej miski z jednej strony i buł z drugiej - osoba nosząca stanik wybiera, który efekt woli. Ważne, by obydwie piersi miały dobre podtrzymanie i by nie robiły się buły. Jest to temat często omawiany na forum, możesz też poczytać o tym tutaj:
        maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=149%3Ajak-rozpozna-za-maza-du-miseczk&catid=35%3Aartykuy&Itemid=71&lang=pl

Ja bym Ci zasugerowała rozmiar w okolicy 65DD/E, jeśli 70tkę to miskę niżej.

Co do kroju, to dla Twojego biustu i rozmiaru najlepszy byłby krój half-cup, czyli odkrywający biust od góry, ale z wyższym mostkiem, albo plunge, czyli taki do głębszych dekoltów, wycięty w kształcie litery V.
        W plunge'u może być trochę bardziej widać asymetrię. W half-cupie raczej mniej, o ile nie będzie zbyt otwarty.
        Jak już pisałam, możesz również użyć wkładki do korekcji asymetrii, tego typu wkładki możesz kupić u niezależnych producentów albo np. u Ewy Michalak, która produkuje je zależnie od rozmiaru wybranego stanika, w niektórych jej stanikach są też standardowo (uwaga na własną tabelę rozmiarów tej marki!).
        Poza tym myślę, że dobry mógłby być jeden z modeli staników marki OnlyHer, ponieważ wprawdzie są usztywniane, ale ich brzeg dopasowuje się do piersi, tak, że asymetria prawdopodobnie mniej będzie rzucać się w oczy.

Osobiście nie znam krakowskich sklepów, ale na pewno znajdziesz coś tutaj:
        stanikowamapa.prv.pl
        Myślę, że możesz rozglądać się za promocjami, szczególnie teraz w okresie gwiazdkowym różne sklepy i producenci robią świąteczne obniżki, wtedy będziesz miała szansę na stanik lepszej jakości za niższą cenę. Za 120 zł bez problemu kupisz coś dobrego.

Powodzenia!
    • lookasik1977 Re: 80/95 16.12.11, 22:45
      Witam, obecnie mam 80 - 81 cm pod biustem i 95 cm w biuście. Karmię z obu piersi jedenasty tydzień. Karmienie jest ustabilizowane. Kupiłam po porodzie stanik w rozmiarze 80 D (miękki triumph z mikrofibry), ale nie jest najlepszy. Mam wrażenie, że obwód jest trochę za duży, co do miseczki nie jestem przekonana. Przymierzałam 75 D, ale był ewidentnie za mały (większych nie było w sklepie;)) Proszę o pomoc w doborze rozmiaru i polecanych marek (w miarę możliwości dostępnych stacjonarnie, żeby uniknąć ewentualnego odsyłania). Proszę o podanie rozmiaru polskiego.
      Dziękuję i pozdrawiam
      • ja_joanna Re: 80/95 20.12.11, 03:19
        Witaj,

pierwsze pytanie: jak i kiedy mierzyłaś się w biuście - u różnych kobiet wypada biust w różnym stopniu się powiększa do czasu kolejnego karmienia, u jednych ta różnica nie ma znaczenia, u innych wpływa znacznie na wielkość biustu, a chcemy, żeby Twój biust zawsze mieścił się w misce, a nie tylko tuż po karmieniu. Wiem, że to może być niełatwe, kiedy dziecko już się domaga jedzenia, i wtedy byłby najlepszy moment na zmierzenie, dlatego pytam tak ogólnie, bo może jesteś w stanie te różnice mniej więcej oszacować. I drugie pytanie, czy mierzyłaś ten obwód biustu w zwisie czy na stojąco.

Sądząc po Twoich wymiarach i przymierzanych stanikach, ja bym celowała w obwód 75 z miską w okolicy polskiego 75E lub 75F, aczkolwiek pamiętaj, że rozmiar tzw. "polski" jest w wielu przypadkach czysto teoretyczny, ponieważ wiele polskich marek ma własną rozmiarówkę. Rozmiary brytyjskie są w tym względzie znacznie stabilniejsze, to by była okolica brytyjskiego 75DD lub 75E.
        Jeśli 80tka to tylko z bardzo ściśliwych modeli, ale takie rzadko się zdarzają.

Co do modeli, to zapraszam Cię do przejrzenia aktualnego i poprzednich wątków na temat "karmników": forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,112634434,Staniki_do_karmienia_karmniki_3.html
        Nie wiem, czy zależy Ci na tym, żeby to był typowy stanik do karmienia czy jesteś gotowa na przeróbki, możliwości są różne. Generalnie pamiętaj o tym, że przy karmiących piersiach szczególnie ważne jest, żeby fiszbina okalała całą pierś i jej nigdzie nie uciskała.

A to lista różnych znanych mi marek produkujących karmniki:
        Amoralia
        Anita
        Bella Materna
        Bravado
        Cache-Coeur (fr.)
        Cake Lingerie
        Change
        Emily
        Emma Jane
        Freya
        Hotmilk
        Melissa
        Milavitsa
        Naturana
        Panache Superbra
        Royce

Wiele z nich dostaniesz w sklepach stacjonarnych.
        A sklepów szukaj tu: stanikowamapa.prv.pl

Pozdrowienia i powodzenia,

Asia
        • edelstein 82/102 21.12.11, 21:26
          Ematkowe lobbystki mnie zaciekawily,to jaki rozmiar to bedzie?pozdrawiam
          • edelstein Re: 82/102 07.01.12, 16:54
            Podbijam
            • azymut17 Re: 82/102 edelstein 09.01.12, 14:48
              Twój post pozostał bez odpowiedzi, bo wpisałaś się jako odpowiedź i porada rozmiarowa dla lookasik1977 .
              Jakie staniki nosisz? Z samych pomiarów miarką krawiecką nie da się wywróżyć rozmiaru, możesz potrzebować czegoś zupełnie innego niż wypadające z tabelki 34(75)E lub F...
              • edelstein Re: 82/102 edelstein 10.01.12, 00:16
                75/80 D czesto miska jest przymala,dlatego poszukiwania stanika to gehenna,85 jest za duze.Aha tylko modele dziewczece,nie czuje sie jeszcze na silach na powazne staniki;-)
                • azymut17 Re: 82/102 edelstein 15.01.12, 09:48
                  Czyli jednak 34(75) E i F :-)
                  Nie wiem, czym wg Ciebie są "modele dziewczęce", ale dla rozmiaru nie powinno to mieć większego znaczenia.
        • lookasik1977 Re: 80/95 22.12.11, 22:03
          Witam,
          dziękuję za odpowiedź i uściślam;))
          biust mierzyłam "w zwisie" - zgodnie z instrukcją z forum. Zmierzyłam się jeszcze dziś przed i po karmieniu. Bezpośrenio po karmieniu obwód wynosi 93,5 cm, przed karmieniem w ciągu dnia to to 95 cm. Ponadto w nocy obwód zwiększa się do ok. 96 - 97 cm, kiedy piersi są nabrzmiałe gdy mała długo się nie budzi.
          Mam nadzieję, że okolice 75E są nadal aktualne i po świętach uda mi się wyskoczyć na zakupy.
          Życzę Wesołych Świąt
          Joanna
          • ja_joanna Re: 80/95 27.12.11, 09:41
            Jeśli będziesz przymierzać stacjonarnie to przede wszystkim kieruj się tym, co widzisz i czujesz. Jeśli 75E będzie miało za małą miskę to przymierzaj 75F itd. Czasem trudno jest samemu ocenić, czy niepasujący stanik jest kwestią rozmiaru czy kroju, w takiej sytuacji zachęcałabym Cię do zrobienia zdjęć i wysłania ich do forumowej galerii, gdzie doświadczone forumki będą Ci mogły pomóc.
            Przymierzając stanik miej na uwadze w jakim momencie między karmieniami jesteś i czy Twój biust może się jeszcze trochę powiększyć.

(przepraszam, że nie odpisałam Ci wcześniej, ale przez święta praktycznie nie zaglądałam na forum)
    • tempera_tura Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 21.12.11, 22:52
      Moje wymiary 71/86 (mierzone wg wskazań)
      Najlepszy stanik ( w tym mierzyłam) jaki mam to Chantelle 75C. Oczywiście jest zdecydowanie za luźny w obwodzie ale miska ok, nie ma buły, wygarniete wszystko ok. Niestety jedna pierś sporo wieksza od drugiej ale ten stanik jest pod te wieksza:)
      Moje pytanie: powinnam kupić zdecydowanie 70 (albo nawet 65?) ale rozumiem że miska będzie wtedy nieco mniejsza.Czy w związku z tym powinnam celować w Chantelle 70D albo 65D. Mają wogole 65?
      Może jakieś inne wskazówki......
      Piersi lekko sflaczałe, obwisłe (ciąża i duży spadek masy ciała)
      pozdro.
      • tempera_tura Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 21.12.11, 22:56
        I jeszcze jedno. Jaki typ stanika powinnam nosić zeby on nieco odzył? Tzn chodzi mi o taki stanik do chodzenia nonstop zeby te piersi zebrały sie do kupy po przejściach (za duzo skóry). Pewnie ma byc to stanik zabudowany maksymalnie? Na co zwrócić uwagę?
        • turzyca 71/86 tempera_tura 02.01.12, 23:59
          W sumie kazdy dobrze dobrany jest dobry, byle tylko dobrze trzymal biust. Niektore kobiety z mniej jedrnym biustem narzekaja, ze w plunge'ach biust im wyplywa srodkiem, inne nie dostrzegaja tego problemu. Jedne lubia balkonetki za dobry kompromis miedzy zabudowaniem a podtrzymaniem, innym kazda balkonetka wcina sie w piers krawedzia i faluje materialem. Pod katem kroju musisz sama ustalic, co dla Ciebie najlepsze.
          Dobra wiadomosc jest taka, ze po jakims czasie noszenia dobrze dobranych biustonoszy biust sie zbiera w sobie - Maheda sprawdzila to eksperymentalnie. Jest to zarazem zla wiadomosc, bo pewnie za jakis czas bedziesz potrzebowala innych stanikow, wiec lepiej nie szalec teraz z zakupami. :)

Ze wzgledu na asymetrie (ktora jest zupelnie normalnym zjawiskiem) mozesz siegnac po staniki Ewy Michalak: stanikomania.blox.pl/2011/12/Purple-czyli-jak-Ewa-M-asymetrie-pokonala.html i w tej firmie rozmiar trzeba ustalac na podstawie kalkulatora na stronie (staniki sa zupelnie inaczej skonstruowane i maja inne parametry niz reszta oferty rynkowej, wynik jest zupelnie inny niz w pozostalych markach.)

Co do Twojego rozmiaru w pozostalych markach - trudno ocenic, co powinno lezec dobrze, bo teoretycznie 75C powinno miec luzy w miseczkach. Ale skoro mowisz, ze miseczka jest ladnie wypelniona, to faktycznie wyprobuj 70D lub 65E w takich markach jak Chantelle i 70D oraz 65DD w brytyjskich. Aczkolwiek mozliwe ze bedziesz potrzebowala sasiednich miseczek.
    • edyta652 77/88 22.12.11, 13:02
      Powyższe wymiary po przeliczeniu na stronie bra-fitter dały brytyjski rozmiar 32C (70C). Chciałabym się dowiedzieć, jaki jest polski odpowiednik tego rozmiaru? Z góry dziękuję.
      • agus2616 72/91 23.12.11, 22:53
        Witam,chciałabym sie dowiedziec jaki powinnam kupic rozmair.Do tej pory nosilam 70c,ale prawa piers "wychodzi" troche z miseczki,a lewa w niej sie chowa,gdyz jest mniejsza.Dodam,ze piersi sa po ciazy i dlugim karmieniu i nie sa w najlepszym stanie.Z gory dziekuje.
        • turzyca Re: 72/91 agus2616 03.01.12, 00:09
          Jesli obwod jest ok, to siegalabym po polskie 70E lub brytyjskie 70DD.
          Asymetria to czesta sprawa i wypracowalysmy juz pare rozwiazan. Stanik dobieramy zasadniczo do wiekszej piersi, bo ona nie powinna byc zgniatana, wylewac sie, ew. mozemy postarac sie wyposrodkowac i przez lekkie luzowanie jednego ramiaczka, a naciaganie drugiego probowac dopasowac stanik do obywdu piersi, udaje sie to raczej przy niezbyt duzej asymetrii. Niektore miekkie staniki da sie tez dosc latwo podszyc i zmniejszyc tym samym miseczke. Mozna tez w koncu siegnac po staniki Ewy Michalak - czesc z nich ma odpowiedno dobrane wkladki wlasnie w celu uniewidaczniania asymetrii.
          A na nienajlepszy stan pomoga idealnie dobrany stanik noszony jak najsystematyczniej (jesli sie da to takze w nocy - zajrzyj do watku na temat spania w staniku). Z czasem bedzie lepiej. :)
      • turzyca Re: 77/88 03.01.12, 00:03
        Praktycznie tyle samo, roznica wynosi pol centymetra, a tyle a nawet wiecej pojawia sie w wyniku odstawania modelu od normy (tzw. modele duzo- i malomiskowe).
        Ale! Jesli jestes raczej sportowym typem, bez warstewki ocieplacza na zebrach 70 moze byc za waskie, kalkulator powstal pare lat temu, gdy staniki byly bardziej rozciagliwe, teraz w dobrych markach ten margines sie zmniejszyl. W przypadku stanikow z sieciowek siegalabym jednak po 70C a nawet 65D jesli maja w ofercie, te kiepskie gumy ciagna sie nawet do 120 cm. Ale lepiej kupic stanik porzadnej firmy ze stabilnym obwodem i dobrze zaprojektowana miseczka.
    • starobrno Jaki powinnam nosic rozmiar 66/91cm 27.12.11, 13:27
      Dzień dobry,

proszę o poradę, jaki powinnam nosić rozmiar. Moje wymiary:
      * bardzo ciasno na wydechu 66cm
      * w biuscie bez stanika (bo mam tylko mocno spłaszczające sportowe) 91cm przy pochyleniu i 88cm jak stoję wyprostowana

Jestem w 8 tygodniu ciąży, biust rośnie niemal z godziny na godzinę (nie mieszczę się w staniki, które nosiłam pod koniec pierwszej ciąży).

Jestem drobna, piersi mam wysoko osadzone i blisko siebie, stąd najwygodniej mi w stanikach sportowych lub plunge (jak mam balkonetkę lub fulcupa nawet z fiszbinami "zrosniętymi" to mi się wbijają w piersi). Obwód już mi się zaczął zwiększać - normalnie ok. 64cm, więc wolałabym celować w mniejszy obwód i na koniec ciąży ewentualnie użyć przedłużkę (tak, by przynajmniej teoretycznie miec możliwość przerobienia na karmnik).

Teraz noszę sportowe staniki triumpha 70E (bez rozciągania ma 63cm więc jest w miarę wygodny, teraz miseczki robią się za małe i muszę coś kupić). Noszę też 70D plunge z triumfa, ale tu obwod mi podjeżdża trochę i miseczki są małe.

Zakupy planuję w sklepie brytyjskim - chcę kupić kilka i nie pasujące odesłać. Chcę jednego shock absorbera i staniki usztywniane, ale takie żeby góra miseczki była elastyczna.
      Proszę o radę.
      • azymut17 66/91cm starobrno 03.01.12, 22:28
        Z brytyjskich próbuj 30(65)F. Mogą być odrobinę za duże w miseczkach, ale z opisu tych Triumphów wnioskuję, że bardziej prawdopodobne jest że E będzie za małe lub na styk. Przedłużka jest dobrym pomysłem, bo z za luźnym stanikiem niewiele (poza zwężeniem) da się zrobić.

Dlaczego chcesz zamówić Shock Absorbera? Zamierzasz ćwiczyć w ciąży? Bo do noszenia kilka godzin pod rząd on się nie nadaje, jest mało elastyczny - jego przeznaczeniem jest kompresowanie biustu by nie skakał w czasie ćwiczeń, a nie codzienne noszenie. To co innego niż sportowiec Triumpha, to stanik naprawdę do "zadań specjalnych".
        • starobrno Re: 66/91cm starobrno 04.01.12, 18:18
          Z trimumfa sportowego wyroslam, tzn. wiekszych miseczek przy obwodzie 70 nie ma a mi piersi gora uciekaja. Sportowego uzywam na spacery z psem, bo piersi przy szybkim marszu mi skacza i bola. Do spania tez uzywam sportowego. Tu cena absorbera i triumfa jest praktycznie ta sama, wiec chcialam kupic hmm... lepszy (bardziej dopasowany).
          Udalo mi sie tu na miejscu w necie znalesc za grosze staniki w rozmiarze 28FF i 28G - freya i mark & spencer. Bede miec choc jako takie porownanie. Jesli teraz beda za duze, to za 2 tygodnie pewnie beda dobre :o) Albo skoncza jako karmniki ;o)
          • starobrno Re: 66/91cm starobrno 07.01.12, 10:55
            Freya full cup28G ma ciut za male miseczki, obwod super - mocno sie rozciaga. M&S plunge w tym samym rozmiarze to dusiciel, bez przedluzki sie nie dopne, miseczki chyba ze 3 rozmiary za male. Czy mozecie podpowiedziec jaki rozmiar stanikow Melisa lub Ewa Michalak zamawiac?
            • azymut17 Re: 66/91cm starobrno 15.01.12, 09:53
              Shock Absorber na spacery z psem może być dobrym rozwiązaniem, do spania jednak niekoniecznie.
              O rozmiary konkretnych marek najlepiej pytać w wątkach firmowych lub w osobnych na forum, ten wątek służy do tego, aby osoby całkiem nowe mogły się zorientować, od czego powinny zacząć. Co do Effuniaków to najlepiej skorzystać z kalkulatora na stronie, wpisuje się inne pomiary.
    • kasia1988_s wym. 74/94 27.12.11, 15:51
      Moje pytanie zostało pominięte, więc poproszę jeszcze raz o radę.

Noszę stanik w rozmiarze 75C, ale nie jest idealny - gdy przymierzam go stojąc nieruchomo wszędzie idealnie przylega, ale gdy już zacznę się ruszać, schylać to miseczki lecą mi do przodu w dół, odsłaniając sutki :( Jednocześnie często miseczki wbijają się w pierś, tworząc takie nieładne "bułeczki"-wypukłości.
      Podsumowując, i miseczka i obwód nie są idealne :(
      • kasia1988_s Re: wym. 74/94 28.12.11, 10:12
        Przepraszam za zaśmiecanie forum. Znalazłam odpowiedź już po wysłaniu ponownie zapytanie. Proszę zignorować tego posta :)
    • agawisnia1 obwód pod biustem 84, w biuście 108 27.12.11, 16:24
      Tak naprawdę to raczej nie mam żadnego 100% biustonosza. Wchodząc do sklepu kupuję ten, który pasuje w miarę najlepiej z kilku które zostały przymierzone. Najczęściej jest to
      80 DD.
      • turzyca Re: obwód pod biustem 84, w biuście 108 03.01.12, 00:13
        Jesli obwod jest ok, to celowalabym w polskie 80F lub brytyjskie 80E.
        A jesli wolisz zakupy stacjonarne od netowych, to moze zajrzyj na stanikowa mape swiata i odwiedz jeden z polecanych tam sklepow z dobrym asortymentem i profesjonalna obsluga?
    • esobra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 31.12.11, 18:04
      Obwód pod biustem ciasno - 65-66cm
      Obwód w biuście luźno 91-92cm, w zwisie - 95-96cm

• arava pod biustem 78 w biuście 99 04.01.12, 16:02
        Witam i grzecznie pytam,
        biust karmiący 3 miesiące, laktacja dobrze ustabilizowana, waga już nie spada, niestety, dobór rozmiaru po raz drugi bo po ciąży w której pod koniec chodziłam już w przymałych rozmiarach w powodów oszczędnościowych skończyłam na rozmiarze 32G
        Teraz mam tak: jeden karmnik 32 HH Panache Aisha i on jest wygodny, ale dosyć rozciągnięty pod biustem i miski już też ma za duże, bo był kupowany w nawale
        Chciałabym sobie teraz kupić Freye Pollyanne i jakąs Curvy Kate, bo są dosyć tanie w brastopie, ale nie miałam nigdy ani jednego ani drugiego
        • ederlezi1981 Re: pod biustem 78 w biuście 99 05.01.12, 00:04
          Ja mam mniej-więcej identyczne wymiary i noszę brytyjskie 30GG/32G.
          ALE ja NIGDY NIE bylam w ciąży, wiec to może nic nie znaczyć.
        • azymut17 Re: pod biustem 78 w biuście arava 05.01.12, 13:39
          32HH moze byc za luzne z powodu za duzych misek. Moglabys zmierzyc nawet jakies 34, ale podejrzewam, ze to blad pomiaru i masz mniej pod biustem. Nie ma sensu mierzenie 30, to owijanie sie miskami, kiedys staniki byly luzniejsze i tak trzeba bylo (plus neoficka nadgorliwosc). Proponowalabym zaczac od 32F lub FF, bo tyle wypada z tabelki, ale niepokoi mnie tak duzy przeskok. Masz jakis 32G by go zmierzyc i zobaczyc, jak wypadaja miski? Chociaz tyle, czy sa dobre czy duzo za duze.
          • arava Re: pod biustem 78 w biuście arava 05.01.12, 16:42
            Pod biustem to jest wymiar na megawydechu, już mniej się nie da, ja jestem bardzo ściśliwa, bez dociskania mam pod biustem 85, ale też lubię bardzo ścisle staniki i nie chcę kupiwać za dużego. Znalazłam w domu małoużywaną Keia chyba Ruby 32G i obwód jest ok (mogę się zapiąć na najwęższą haftkę, ale komfortowo jest na najluźniejszej), miska w mniejszej piersi prawie dobra, ale większa pierś się nie mieści.. czyli co 32gg? tylko czy ta freja polyanna to ścisła jest, bo jak tak, to moze lepiej spróbować z 34g?
            • azymut17 Re: pod biustem 78 w biuście arava 05.01.12, 19:36
              No właśnie nie jestem pewna tego 32GG, z dwóch powodów:
              1. Keia w mojej opinii ma trochę mniejsze miski niż Freya (ale mam doświadczenie tylko z dwoma modelami)
              2. karmnik Polly jest szyty jak Dotty i Kelly, a te mają miski większe niż standard, nawet o jeden rozmiar.
              Dlatego paradoksalnie radziłabym zamówić Pollyannę w 32G. Nie sądzę, by była aż tak ścisła, by brać 34, skoro 32 to Twój obecny obwód, poza tym bezfiszbinowce mają łatwiej naciągający się obwód. Możesz jeszcze dopytać o ten model na forum, w osobnym wątku lub tym:
              forum.gazeta.pl/forum/w,32203,112634434,112634434,Staniki_do_karmienia_karmniki_3.html
              bo rozmiarowy jest raczej do ustalania pierwszego rozmiaru, od którego można zacząć mierzenie i poszukiwania.
      • azymut17 esobra 65/92/96 05.01.12, 13:31
        A jakie staniki nosisz? Na podstawie samych wymiarów niewiele da się powiedzieć... Próbuj 30(65)F, FF i G.
    • cambs_girl pod biustem 83/ biust 94 05.01.12, 21:05
      nosze 80B, ale miseczki leza tak sobie (troche za duze), A znowu za male. dobrze czuje sie w miekkich stanikach. podpowiedzcie rozmiar i moze jakies fajne modele.
      zabieram sie za glebsza lekture forum:) dzieki za pomoc!
      • azymut17 Re: pod biustem 83/ biust 94 cambs_girl 07.01.12, 15:37
        Możesz spróbować 34(75) C i D - 80B mogło być za duże z powodu obwodu, który nie trzymał miseczek na miejscu i piersi uciekały pod pachy. Pamiętaj, by przy mierzeniu wszystko wygarnąć wg instrukcji z pierwszego posta.
        Co do modeli - gusta są różne, ciężko coś podpowiedzieć. Już nie wspominając o tym, że kształty biustów i misek (przede wszystkim fiszbiny) też są różne, nie wszystko w rozmiarze, który sobie dobierzesz będzie leżało równie dobrze.
    • shanta45 Re: 92/111 mama shanta45 07.01.12, 00:10
      Pod biustem: 92cm
      W biuscie: 111cm
      Sama jestem małobiuściasta i nie mam pojęcia jak dobrać mamie stanik. Teraz mama nosi staniki 85 cm w obwodzie i tutaj różne miseczki, jak się uda...
      • azymut17 Re: 92/111 mama shanta45 07.01.12, 15:43
        Proponuję nadal obwód 85, do tego miskę brytyjską E i F do porównania (38E i 38F).
        • shanta45 Re: 92/111 mama shanta45 08.01.12, 00:22
          Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
    • ewcia-r88 73/95 10.01.12, 09:46
      Bardzo proszę o pomoc,

Moje wymiary to 73/95. W jednym ze sklepów sieciowych nie pasuje na mnie żaden rozmiar. 70F i 65G za małe, 70G za duże (wg polskich rozmiarów, oczywiście). Pewnie mają niedopasowaną do moich potrzeb rozmiarówkę? O jaki rozmiar powinnam zapytać w innym sklepie, żeby oszczędzić sobie przymierzania 10 rozmiarów? Interesuje mnie zarówno polski, jak i brytyjski rozmiar.

Pozdrawiam, dobrze że jesteście :)
      • azymut17 Re: 73/95 15.01.12, 09:59
        Co do polskich to niestety rozmiarowka jest tak nierowna, ze nie unikniesz raczej mierzenia wielu rozmiarow w celu znalezienia tego najlepszego. Polskie firmy szyja roznie, nawet w obrebie tej samej firmy modelle moga sie bardzo roznic.
        Probujesz dobrych rozmiarow, z brytyjskich zaczynaj od 32(70) E i F.
    • czy-aby-na-pewno Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 11.01.12, 10:42
      witam,
      mam 23 lata, nigdy w ciąży, noszę rozmiar 75D ale pasują na mnie jedynie modele ze sklepu Etam, które faktycznie leżą dobrze.
      moje wymiary to 75/97, interesuje mnie brytyjska rozmiarówka :)
      pozdrawiam :)
      • azymut17 75/97 czy-aby-na-pewno 15.01.12, 18:42
        Czy inne 75D mają za małe miseczki? Dlaczego nie pasują?
        Na razie mogę napisać byś próbowała rozmiarów z zakresu 34(75)DD, E, 32(70)E i F.
        • czy-aby-na-pewno Re: 75/97 czy-aby-na-pewno 18.01.12, 14:24
          z reguły są za małe ale zdarza się też, że nie pasują (z angielskich marek: gorset Panache Confetti: duże miseczki ale dziwnie uformowane, wpijają się u góry, tworząc "bułeczki", gorset z Freya to w ogóle porażka wygląda jakby był o dwa rozmiary mniejszy niż powinien, natomiast tankini Panache St. Ives pasuje idealnie...) Jest może jakaś doświadczona brafitterka w Łodzi? nawet coraz mniej modeli z Etam na mnie pasuje ostatnio, w sumie to tylko miękkie...
          • agafka88 Re: 75/97 czy-aby-na-pewno 18.01.12, 15:54
            Listę sklepów masz tutaj, w tym 4 łódzkie:
            stanikowamapa.blox.pl/strony/listasklepow.html
            A myśłałaś może o wysłaniu zdjęć do specjalnej zamkniętej galerii? Widząc zdjęcia mogłybyśmy ocenić, co jest nie tak:
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,132501212,132501212,Galeria_stanikow_regulamin.html
    • inara13 67/86 13.01.12, 20:20
      Witam,
      moim wymarzonym modelem jest Freya Arabella ale nie wiem, jaki rozmiar powinnam zamówić a niestety nie mam możliwości przymierzyć.
      • azymut17 Re: 67/86 inara13 15.01.12, 18:48
        Możesz próbować 30(65)DD i 28(60)E. Muszę jednak Cię uprzedzić, że w tych rejonach rozmiarowych Arabelka rzadko leży dobrze, zazwyczaj ma za wąskie fiszbiny. Czasem jednak pasuje.
    • monika.b16 81/95 14.01.12, 16:21
      więc tak.. nosiłam przez większość czasu standardowy stanik- 75b, jednak moje piersi wylewały się z tej miseczki.. więc pomyślałam o C i poszłam kupić.. okazał się dobry, ale jest jedno 'ale'.. moja lewa pierś jest większa od prawej, w związku z tym prawa pierś idealnie czuje się w C, nawet czuła się tak w B, jej wszystko odpowiada, ale ta lewa pierś chyba potrzebuje D! nie wiem co zrobić, kupuje sobie zwykłe staniki, nie takie za 50zł, bo jak na mój wiek, 17 lat, uważam, że szkoda kasy... kiedyś tak, tylko teraz jak przychodzę do niektórych sklepów to słyszę, że z tych zwykłych nie ma 'c', więc aż boję się zapytać o d ;] ... proszę o pomoc! :)
      • anna-pia Re: 81/95 18.01.12, 12:37
        Po pierwsze, wiek nie wiek, o biust trzeba dbać. Po drugie, asymetrię mają wszystkie kobiety, jedne większą, inne mniejszą - rozwiązaniem jest kupowanie stanika z miseczką odpowiednią na większą pierś i dokładanie/doszywanie wkładki do miseczki, w której jest mniejsza pierś.

75d jest, popatrz na mapę
        stanikowamapa.blox.pl/html
        tu są opisane sklepy, gdzie miseczka D jest, a są i większe :)
        powodzenia
        • monika_myszka 80/100 18.01.12, 13:34
          Matka karmiąca pół roku i pewnie jeszcze trochę będzie:) Pomocy...
          • anna-pia Re: 80/100 18.01.12, 15:48
            Jak pół roku, to laktacja ustabilizowana, prawda?
            Sugeruję rozmiary 75F i 75G polskie, brytyjskie 75E i 75F. Jeśli obwód będzie za ciasny, to polskie 80D i 80E, a brytyjskie 80D i 80DD. Może tez okazać się, że miseczka będzie potrzebna większa niż napisałam - bezpieczniej jest mierzyć stanik przed karmieniem, wtedy biust jest większy.
            • monika_myszka Re: 80/100 18.01.12, 20:03
              Tak, laktacja ustabilizowana:) Bardzo dziękuję za odpowiedź! Mam nadzieję, że uda mi się w coś trafić. A jaka firma najlepsza na początek poszukiwań?
        • monika.b16 Re: 81/95 18.01.12, 15:55
          czyli co? probowac z 75D?
      • monika.b16 Re: 81/95 18.01.12, 15:54
        czyli co? probowac z 75d?
        • k_linka Re: 81/95 monika.b16 18.01.12, 18:48
          Spróbuj 75D. Jak już będziesz w sklepie przymierz też 75E polskich marek i 75(34)DD brytyjskich. A to 81cm masz mierzone ściśle? Bo jeśli tylko poprowadzilaś miarę luźno "po ciele" może się okazać, że obwód 75 jest zbyt luźny i trzeba będzie spróbować stanika z obwodem 70 i odpowiednio przeliczoną miseczką.
          Jak wygląda podjeżdżający obwód zobacz tu:
          tnij.org/oz6h
          O młody biust warto dbać, bo łatwiej teraz zapobiegać niż później leczyć skutki noszenia nieodpowiedniego rozmiaru
    • farinella4 85/117 18.01.12, 18:56
      Mam idealnie dobrany jeden-w sklepie - Panache Cleo Bonnie - piękny, w kolorze jasnego turkusu. 34GG, balkonetka chyba fiszbinami nieusztywniana. Leży wspaniale - tworzy wzorcowe "kule". Od sierpnia nie rozciągnął się jeszcze w obwodzie. Potrzebuję jednak ciemniejszy na zimę pod czarne bluzki - a że sklep już nie istnieje - w dodatku jest prawie 200 km stąd - mam pytanie- czy mogę kupić przez internet z tej samej serii Panache Cleo już nie Bonnie - 34 GG lub 34 H o tym samym kroju z całą pewnością, że będzie dobry?

• monika_myszka 80/100 18.01.12, 20:03
        Tak, laktacja ustabilizowana:) Bardzo dziękuję za odpowiedź! Mam nadzieję, że uda mi się w coś trafić. A jaka firma najlepsza na początek poszukiwań?
      • roza_am Re: 85/117 18.01.12, 20:22
        Przeklejam odpowiedź Anny_pia:

Na pewno ma fiszbiny, tylko jak stanik jest dobrze dobrany, to ich nie czuć :)
        Zajrzyj tu
        kataloglb.blox.pl/html
        poczytaj o Bonnie i o interesujących cię modelach, zwróć uwagę na parametry "ścisły/rozciągliwy" i dużomiseczkowy/małomiseczkowy".
        • farinella4 Re: 85/117 19.01.12, 17:48

> Na pewno ma fiszbiny, tylko jak stanik jest dobrze dobrany, to ich nie czuć :)

Jasne, że ma. Oryginalnie miało być: "34GG, balkonetka chyba, z fiszbinami, nieusztywniana" Fiszbiny czuć- szczególnie ciężkie początki były z za wysokimi bokami pod pachami.

Ok zajrzę-dziękuję:)
          >
    • alexxandrra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 19.01.12, 15:56
      69/90
      • akubaga NOWY WĄTEK ROZMIAROWY 19.01.12, 19:33
        alexxandrra - wpisz się w nowym wątku rozmiarowym, który JEST TUTAJ podając wymiary zgodnie z instrukcją tam podaną
    • steel_rider Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 07.05.12, 18:48
      Witam . Moje wymiary to :
      pod biustem ciasno : 77 cm
      pod biustem luźno :79 cm
      w biuście : 89 cm
      w biuście w zwisie :91 cm

Biustonosz kupowałam w rozmiarze 75C zazwyczaj , czasami 75B lub 80B. Ale głównie byłam przekonana , że rozmiar mojej miseczki to C . Niektóre biustonosze 75C są w porządku , ale niektóre kompletnie za duże. Patrząc na te wykresy w internecie to wynika , że rozmiar mojego biustu to 75A lub 75B. Teraz jestem kompletnie zdezorientowana jaki rozmiar biustonosza powinnam nosić i jaką mam miseczkę .

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam , steel_rider.
    • czarnula4321 dobór biustonosza 31.05.12, 11:09
      Wymiary:
      w biuście normalnie w biustonoszu 92,5 - 93 i bez - 94
      w biuście w zwisie - 95
      pod biustem luźno - 73
      pod biustem ścisło- 71

wcześniej nosiłam rozmiar 80b 75c za szeroki pod biustem, miseczka może i ok, sama próbowałam dobierać coś troszkę biustonosze i z tymi kalkulatorami wychodziło mi 32dd 32 e i takie też przymierzałam kupiłam 32dd miseczka owszem jest dobra ale obwód pod już nie bardzo próbowałam nosić 30 dd i jest lepiej ale wydaje mi się że miseczka jest mała troszkę mi wystaje biust koło sutków, ogólnie mam problem ponieważ mam duże sutki i otoczki w okół nich. Rozmiar 30 dd nie wbija mi się nigdzie fiszbina jest w odległości połowy pachy biust jest na wysokości połowy od przedramienia do łokcia. Mam malutką asymetrię piersi ale na prawdę maluteńka.:)

Mieszkam w anglii i chciałabym poznać moją angielską rozmiarówkę oraz rozmiar polski.
      • azymut17 ten wątek jest zamknięty 31.05.12, 11:35
        Proszę o skopiowanie posta do aktualnego
    • czarnula4321 71/94 31.05.12, 11:38
      Wymiary:
      w biuście normalnie w biustonoszu 92,5 - 93 i bez - 94
      w biuście w zwisie - 95
      pod biustem luźno - 73
      pod biustem ścisło- 71

wcześnie nosiłam rozmiar 80b 75c za szeroki pod biustem, miseczka może i ok, sama próbowałam dobierać coś troszkę biustonosze i z tymi kalkulatorami wychodziło mi 32dd 32 e i takie też przymierzałam kupiłam 32dd miseczka owszem jest dobra ale obwód pod już nie bardzo próbowałam nosić 30 dd i jest lepiej ale wydaje mi się że miseczka jest mała troszkę mi wystaje biust koło sutków, ogólnie mam problem ponieważ mam duże sutki i otoczki w okół nich, a pełnych całkiem biustonoszy nie lubię lubię gdy piersi się hmm jakby to nazwać nie są zakrytę w całości. Rozmiar 30 dd nie wbija mi się nigdzie fiszbina jest w odległości połowy pachy biust jest na wysokości połowy od przedramienia do łokcia. Mam malutką asymetrię piersi ale na prawdę maluteńka.:)

Mieszkam w anglii i chciałabym poznać moją angielską rozmiarówkę oraz rozmiar polski.
    • niusia39 89/117-118 09.08.12, 18:22
      Obecnie noszę 85 J (115-117) z polskiej rozmiarówki i mam wrażenie że miski są za małe (bułeczki pod pachami, a po wygarnięciu przenoszą się nad górną krawędź miski), ramiączka zostawiają spore ślady, biust za mocno opada, zapinam się na 3 rząd haftek (najciaśniej) i jest mi wygodnie. Jestem osobą puszystą, podzieciatą, długo karmiącą, 35++, więc skóra jest wiotka, a biust mocno wydłużony. Będę wdzięczna za podpowiedź nie tylko rozmiaru, ale i modelu oraz marki, również biustonoszy bezszwowych i bez fiszbin. Proszę o podanie również rozmiaru kontynentalnego i polskiego. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka