ank_a1 19.10.11, 21:14 witam Przede mną operacja usunięcia guzka z piersi. Stąd moje pytanie0jaki stanik powinnam kupić na te okoliczność? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: jaki stanik po operacji 20.10.11, 00:33 A co mówi lekarz? Bo to pewnie zależy od blizny, może na początek miękki top, niedrażniący rany? Odpowiedz Link
kasica_k Re: jaki stanik po operacji 20.10.11, 05:13 Myślę, że wiele zależy od tego, jak duży guzek i jaki związany z tym zakres operacji, jaka blizna, gdzie umiejscowiona itd. I od tego, jaki normalnie nosisz rozmiar, bo firmy szyjące specjalistyczną bieliznę dla kobiet po operacjach piersi mają ograniczony zakres rozmiarów w porównaniu z tym, do którego przywykłyśmy tutaj. Biustonosze pooperacyjne produje m.in. Anita, Royce. Na sam początek zapewne będziesz potrzebowała czegoś miękkiego, bez fiszbin. Lekarz też pewnie będzie miał coś do powiedzenia na ten temat. Odpowiedz Link
ank_a1 Re: jaki stanik po operacji 20.10.11, 18:58 Chodzi o to, że pani onkolog, która kierowała mnie na zabieg nic mi nie powiedziała w tym temacie. Z chirurgiem, który wykona zabieg zobaczę się dopiero w szpitalu. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji, jaki biustonosz mam wybrać. Są jakieś niby pooperacyjne, ale po mastektomi albo operacji zmniejszenia/powiększenia biustu 0 zakres rozmiarów A do D. Ja noszę 60G brytyjskie. Na pewno z firm, które produkują bieliznę pooperacyjną takiego nie kupię. Chciałabym wiedzieć po prostu jakie cechy powinien mieć taki stanik - potem coś spróbuję dobrać. Może któraś z dziewczyn już była w takiej sytuacji i pomoże? W ogóle w necie brak danych na temat staników pooperacyjnych w rozmiarach prawidłowych. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: jaki stanik po operacji 20.10.11, 19:42 Mówię z własnego doświadczenia - wybierz najwygodniejszy stanik jaki masz i tego używaj, jeśli to taki zabieg o jakim myślę, to nie jest to nic poważnego i nie musisz się specjalnie martwić, jedynym problemem będzie to, że będziesz musiała mieć ten cyckonosz na sobie na początku non-stop, pomaga przytrzymać opatrunek. Więc wybierz najwygodniejszy jaki masz i niczym się nie martw. Możesz też przewidzieć pi-razy-drzwi w którym miejscu będziesz miała bliznę i opatrunek. Jeśli pod piersią, to masz problem, być może będziesz musiała chodzić bez stanika. Jeśli wokół brodawki (dość popularne, bo ładnie wygląda po) to patrz porada wyżej. Odpowiedz Link
ank_a1 Re: jaki stanik po operacji 20.10.11, 19:55 Guzek mam patrząc od przodu na pierś lewą - na godz. 4 ale tak na krawędzi. Więc istnieje ryzyko, że będę musiała chodzić bez?:( Myślałam coś o staniku bez fiszbin na pierwsze dni- ale kto poleci dobrze podtrzymujący stanik bez fiszbin na obwód 60?:( Chyba, że nie wolno się ściskać to 65. Odpowiedz Link
azymut17 Re: jaki stanik po operacji 20.10.11, 20:09 Nie wiem, czy dobrze podtrzymują, ale istnieją: www.royce-lingerie.co.uk/search-for-my-perfect-bra?type=surgery&size=28G&colour=any Więc na pierwsze dni i do spania mogą być dobre. Royce robi staniki do zadań specjalnych, więc przypuszczam, że mają opracowane konstrukcje. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: jaki stanik po operacji 20.10.11, 20:39 To naprawdę zależy od Ciebie. Przeszłam trzy takie zabiegi i przy pierwszym byłam na tyle młoda, że miałam wszystko tam, gdzie słońce nie dochodzi, a dwa kolejne to już była rutyna. Pamiętam, że chodziłam w jakimś staniku bez fiszbin, który wtedy miałam, jakaś krewna Doreen z Triumpha, 75B:) Ogólnie, jeśli przeraża Cię wizja spania w drutach, a będziesz musiała nosić stanik non-stop (zapytaj chirurga) to polecam taki bez fiszbin. Emily B to tanie staniki bez fiszbin, do nabycia za max. kilkanaście funtów razem z przesyłką na brytyjskim ebayu. Nie są piękne, ale można przeżyć. Jeśli nie chcesz inwestować, chodź w najwygodniejszym jaki masz. Rana zaraz po operacji mocno piecze i "ciągnie" więc stanik Ci się przyda. Odpowiedz Link
sylwia-osama Re: jaki stanik po operacji 20.10.11, 21:03 Pisze z perspektywy pooperacyjnej, jestem 2,5 tygodnia po. Popieram, że najlepszy będzie najwygodniejszy stanik, ale raczej nie koronkowy przy szwach. U mnie bardzo dobrze sprawdził się effuniak plung, czyli usztywniany pianką, w środku wyściełany chyba bawełną, na pewno czymś miłym :) Na noc, czyli do spania używam sportowego shock absorbera. U mnie przy dużym biuście lekarz powiedział,że nie ma mowy abym była bez stanika, bo za duży ciężar, cięcie źle by się zrastało. Stanik zdejmuję tylko do mycia. Także polecam stanik wygodny, ale lepiej też chyba usztywniany w czasie kiedy będziesz miała szwy. Szwy są sztywne i mogą zahaczać o stanik dlatego nie odważyłabym się założyć jakiegoś koronkowego, w moim przypadku nawet balkoniki miękkie bym omijała, żeby nie zahaczyć tym szwem bo byłoby kuku ;) Odpowiedz Link
maheda Re: jaki stanik po operacji 20.10.11, 21:01 Wszystko zależy od tego, co to będzie za operacja. Obawiam się, że nawet lekarz nie będzie w stanie teraz Ci powiedzieć dokładnie, jak to będzie. W czasie wycinania guzka często się robi biopsję węzłów chłonnych leżących najbliżej niego i decyduje się "w locie" o wycięciu ich lub pozostawieniu. Jeśli będziesz miała wyciętą sporą część węzłów chłonnych, to o stanikach z fiszbinami będziesz mogła zapomnieć. Jeśli jednak operacja nie dotknie węzłów, to nie będzie problemu ze stanikami o fiszbinach. Na razie weź ze sobą do szpitala po prostu swój najwygodniejszy i dość luźny stanik - po operacji możesz być popuchnięta i staniki ze zwykłym obwodem mogą się okazać za ciasne. Odpowiedz Link
maith Re: jaki stanik po operacji 20.10.11, 21:32 ank_a1 napisała: > Guzek mam patrząc od przodu na pierś lewą - na godz. 4 ale tak na krawędzi. Wię > c istnieje ryzyko, że będę musiała chodzić bez?:( Myślałam coś o staniku bez fi > szbin na pierwsze dni- ale kto poleci dobrze podtrzymujący stanik bez fiszbin n > a obwód 60?:( Chyba, że nie wolno się ściskać to 65. Wiesz, zaraz po operacji, to możesz być po prostu opuchnięta... A co po tej operacji? Będziesz leżeć w szpitalu, czy od razu wychodzisz? Nie mówię tu nawet o wskazaniach, a o wymogach, NFZ jakoś tak dziwnie płaci za niektóre procedury, że czasem ludzie leżą 3 dni dla kroplówki z bardziej skomplikowanego leku. W każdym razie w szpitalu możesz sobie leżeć bez, bo tam się za bardzo nie pouszkadzasz. Ale jak będziesz miała chodzić, to biust po operacji lepiej żeby nie podskakiwał. Tylko że ciężko ustalić teraz, w jakim stanie będziesz zaraz po. Czy spuchniesz pod? w? Na pewno odradzałabym twory "rosnące razem z biustem", bo sama miałam taki do spania, by Tchibo i przed wstaniem z łóżka musiałam go zdjąć. Przejście z gołym biustem do szafki ze stanikami nie wywoływało skakania biustu, stanik je na siłę wymuszał. Odpowiedz Link
ank_a1 Re: jaki stanik po operacji 21.10.11, 19:19 Dziękuję za wszystkie wskazówki. Myślę, że kupię sobie tak czy siak jakiś stanik sportowy choćby do spania. Najbardziej wygodne dla mojego biusty są effuniaki i w nich najlepiej sie czuję - nic nie uwiera, drapie. Odpowiedz Link
agnieszka.onlyher Re: jaki stanik po operacji 21.10.11, 20:08 ank_a1 - mogłabyś do mnie napisać na maila? Miałabym pewną propozycję. Odpowiedz Link
tusia7d Re: jaki stanik po operacji 29.07.13, 15:28 Pracuję w sklepie z bielizną i mam w sprzedaży tanie i profesjonalne polskie biustonosze pooperacyjne. Śmiało mogę je polecić, gdyż klientki same chętnie wracają i kupują inny kolor lub by po prostu podziękować za trafny zakup. Jeśli jesteście zainteresowani piszcie: tusia7d@interia.eu Odpowiedz Link
kk345 Re: jaki stanik po operacji 29.07.13, 16:44 Napisz coś tu, na forum- jaka marka,. zakres rozmiarów, ceny. Jesteś przedstawicielką jakiejś firmy, prowadzisz sklep? Odpowiedz Link