Dodaj do ulubionych

Wielkie Kusidełko 2011? :)

13.12.11, 02:58
Tak się złożyło, że w zeszłym roku nie robiłam plebiscytu na Kusidełko. Była za to Stanikomarka, ale to wszak nie to samo :)

Więc myślę, żeby Kusidełko zreaktywować, ale przyszło mi do głowy, że przydałoby się jakoś je wzbogacić, tak, żeby było inne od poprzednich. Może jakimś konkursem? Może jakąś nową ciekawą kategorią? Jeśli macie jakieś pomysły, to bardzo poproszę :-)
Obserwuj wątek
    • 100krotna Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 09:19
      Przyszła mi do głowy kategoria: "męskie gusta"
      z tym, że nie wiem, jak to realizować - poprosić panów (tylko, czy znajdą się zainteresowani?) czy może poprosić dziewczyny, żeby się wypowiedziały w kwestii gustów partnerów? (możliwość przekłamania)
      • 100krotna Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 09:21
        Jeszcze dodam, że wyniki takiej sondy mogłyby być zaskakujące. (Tak wnioskuję z rozmów z męską częścią znajomych ;))
        • ptasia Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 09:47
          > Jeszcze dodam, że wyniki takiej sondy mogłyby być zaskakujące. (Tak wnioskuję
          > z rozmów z męską częścią znajomych ;))

Na pewno zaskakujące i nie wiem, czy miarodajne. Mój kiedyś pokazał palcem na Tango II. Beżowe. (!!!!) Innym razem - w sklepie - spodobał mu się karmnik Frei w kratkę... Arabella zbyt przezroczysta, bandeau czy HM Effuniak są be, bo 'robią linię prostą' przez biust. Itd, itp. Ale co tam, dla śmiechu zrobić można ;)
          • 100krotna Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 10:22
            O widzisz. Mój ma sprecyzowany gust.
            Żeby stanik był seksowny musi być:
            1. czarny
            2. czarny
            3. dużo odsłaniać, pozioma linia dekoltu wskazana
            4. CZARNY!!
            5. Mógłby być przezroczysty.
        • ewa.bradea Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 14.12.11, 23:43
          To bardzo ciekawy pomysł. Myślę, że część dziewczyn faktycznie mogłoby zaskoczonych wynikami takiego męskiego plebistytu.
          Z perspetktywy sklepu, mogę zdradzić, że mężczyźni wcale nie preferują usztywnianych staników 'windujących' biust 'pod brodę' i 'wywalających kawę na ławę'.
      • mszn Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 11:27
        Nie podoba mi się taka kateogria, pomijając już fakt, że jest dosyć niewykonalna, bo skąd wziąć facetów zaglądających na Stanikomanię. Ale ja w ogóle nie lubię mówienia o bieliźnie w kontekście seksualnym, więc samo Kusidełko też średnio do mnie przemawia.
        • kasiadj07 Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 11:39
          > Nie podoba mi się taka kateogria, pomijając już fakt, że jest dosyć niewykonaln
          > a, bo skąd wziąć facetów zaglądających na Stanikomanię. Ale ja w ogóle nie lubi
          > ę mówienia o bieliźnie w kontekście seksualnym, więc samo Kusidełko też średnio
          > do mnie przemawia.

O, dokładnie. Ja Kusidełko odbieram raczej jako plebiscyt na biustonosz, który mi się najbardziej podoba.Ogólnie nazwa konkursu wydaje mi się nieadekwatna do zamierzenia, bo chyba nie chodzi tu o to, w którym staniku robimy najbardziej piorunujące męską część społeczeństwa wrażenie. A co do mojego chłopa, to najbardziej podoba mu się mój stanik... zdjęty:) Na żaden inny nie zwraca uwagi:)
          • inez69 Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 12:35
            A ja tę nazwę odbieram zupełnie inaczej-kusidełko, to stanik, któremu nie można sie oprzeć. Swoim wyglądem i obietnicą poczucia się w nim jak bogini, kusi do zakupu:)
            • mszn Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 12:40
              Ooo, taki opis mi się podoba. :)
            • kasiadj07 Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 14:14
              No tak, też tak odbierałam ideę plebiscytu, zanim zaczęłam się za bardzo zastanawiać nad nazwą:) Tak czy inaczej, nazwa może być myląca dla nowych osób, trzeba to sprecyzować w opisie plebiscytu:)
              • kasica_k Nazwa 14.12.11, 11:21
                Nazwa Kusidełko jest historyczna, kiedyś kusidełkami nazywałyśmy ładne staniki, w opozycji do "namiotów w budnym beżu", nie zastanawiając się chyba specjalnie nad tym, czy bardziej chodzi o to, że mają być kuszące dla naszych partnerów, czy też dla nas samych :) Kusidełko - to coś ślicznego, w czym czujemy się fajnie oraz w czym nie wstyd nam się pokazać innym. Cacko takie. Ale może powinnam pomyśleć nad zmianą nazwy? Choć szkoda mi, właśnie ze względu na to, że się zakorzeniła w naszej sekcie ;)
                • filipek135 Nazwy nie zmieniać! 15.12.11, 08:14
                  Stanowczo: nie zmieniać! "Kusidełko" ma tradycję, jest zakorzenione w tradycji naszego kraju, społeczeństwa, a nawet narodu. Zmienianie tej nazwy, to by było mniej więcej tak, jakby zmieniać nazwę "Gazety Wyborczej", bo "w okolicy nie ma aktualnie żadnych wyborów". Ja rozumiem, że "kuszenie" w tematyce bieliźnianej odsyła - może odsyłać - w skojarzeniach do tematyki mniej lub bardziej erotycznej, ale... Ale co tam. ;-) Na żadnym forum (w sensie obszaru wymiany myśli) nie spotkałem się z takim oderotyzowaniem bielizny i wypraniem jej z aspektów seksualnych. Nazwa "Kusidełko" jest tu bezpieczna, szykowna i niewinna, jak białe Anioły, w białych, barchanowych gaciach fruwające po na czarnym niebie.
                  • kasica_k Re: Nazwy nie zmieniać! 15.12.11, 15:03
                    W obliczu aniołów w barchanowych gaciach mogę tylko ustąpić - nazwa zostaje ;)
                  • butters77 :-))) n/t 15.12.11, 20:23
      • urkye Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 19:25
        100krotna napisała:

> Przyszła mi do głowy kategoria: "męskie gusta"

brzmi ciekawie - np. mój mauż oraz brat mają totalnie inny gust bieliźniany, niż ja;) I to, co dla mnie jest kusidełkiem, dla nich niekoniecznie i odwrotnie.
        Możemy dostać całkiem ciekawe porównanie męskich i damskich gustów:)
    • mszn Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 11:28
      Jak konkurs, to może znowu na projekt stanika?
    • besame.mucho Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 12:07
      A może kategoria dołów do kusidełek? Bo jak stanik ma być naszym ulubionym i najładniejszym, to fajnie, żeby miał też wygodny i ładny dół do kompletu, a nie zawsze się to zdarza :)
      • indigo-rose Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 13:44
        A może ogólnie konkurs na najfajniejszy komplet? Bo czasami stanik fajny, ale majtasy nieładne albo niewygodne, a dla niektórych z nas pasujący dół jest ważny :)
        • kasica_k "Doły" 15.12.11, 16:22
          Hmm, pomysł ciekawy :)
    • roza_am Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 13:51
      A co z Wygodniczkami? :)

Się wstawię za nimi, bo:
      - mnie samą to interesuje ;P,
      - często padają pytania o naprawdę wygodne staniki w rozmiarze X,
      - o kuszeniu pamiętają spece od PR-u firm wszelakich, aspekt wygody jest przez nich często pomijany, a podkreślać jego znaczenie imho warto m. in. w ramach walki ze stereotypem "dobrze dobrany stanik = niewygodny stanik"

No to pomogłam w temacie Kusidełek, hehe ;)
      • inez69 Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 14:18
        Też nad tym myślałam, żeby zrobić plebiscyt na piękny i wygodny stanik. Niestety często kusidełka są śliczne ale mało komfortowe w noszeniu.
    • kis-moho Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 16:08
      Przejrzałam poprzednie edycje Kusidełka i zastanawiam się, czy teraz nie nadeszły po prostu lepsze czasy dla D-plusów i czy dotychczasowa formuła Kusidełka nadal się sprawdzi? Kusidełko to:

w stanikomaniackim żargonie to zwykle biustonosz, w którym czujemy się uwodzicielsko, seksownie i wyjątkowo.

W czasach nie tak odległych o biustonosz spełniający te kryteria i jednocześnie dobrze dopasowany nie było tak łatwo. Teraz, w niższych strefach rozmiarowych wybór jest bardzo duży, i wybór kusidełka może się sprowadzić tylko do przeglądu gustów stanikomaniaczek. W czym oczywiście nie ma nic złego :o) No i oczywiście w niektórych rozmiarach wybór wcale nie jest tak wielki, i wtedy faktycznie byłoby to prawdziwe wyróżnienie dla marki.

Podoba mi się też pomysł Róży - wygodniczek dużo bardziej by mnie interesował niż kusidełko, bo mimo dużej dostępności rozmiarów i ładnego designu, o naprawdę wygodne staniki nie jest tak łatwo. Tu fiszbina gniecie, tam mostek się wbija, w trzecim niewygodne są ramiączka... Taki plebiscyt bardzo by mi się podobał. Mimo tego, że wygoda jest tak czy inaczej kwestią indywidualną, to można by z takiego konkursu wyciągnąć ogólne wnioski o markach.

A tak już z przymróżeniem oka, skoro szukamy pomysłów na konkursy - chętnie zagłosowałabym na najlepszą nazwę biustonosza. Do tej pory była w tym temacie straszna nuda, a teraz pojawiły się i Pawie Oka, Espresso, i Tabasco :o)
      • azymut17 Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 13.12.11, 16:57
        Ha! Wygodniczek... dla mnie taki temat plebiscytu jest zupełnie bez sensu. Piszę to bez emocji, raczej z doświadczenia. Praca brafitterki pozwoliła mi zobaczyć, że nasze ciała są tak różnie zbudowane, że nie ma stanika, który byłby wygodny dla wszystkich i występował jednocześnie w szerokiej rozmiarówce. Staniki, które bywają określane jako super wygodne, mnie mordują albo fiszbinami albo ramiączkami, przy czym różnica zdań może dotyczyć tego samego rozmiaru!

Chyba, że plebiscyt określałby, jakie staniki najczęściej są określane jako wygodne, ale to sprawiałaby, że osoby będące w mniejszości miałyby wrażenie, że są jakoś dziwnie zbudowane, skoro zwycięzca i Wygodniczek Roku jest dla nich nienoszalny. To byłby raczej plebiscyt na najpopularniejszą budowę ciała...

Pomysł kategorii "męskiej" też przyszedł mi do głowy, ale jest trudny do wykonania ze względu na (chyba?) małą ilość czytelników bloga. Przeważają czytelniczki.

Żeby nie było, że tylko narzekam, obiecuję że nad konstruktywną propozycją pomyślę.
    • marikooo Męskie gusta 13.12.11, 21:24
      Mnie się pomysł z męskimi gustami podoba. Rozumiem, że nie każda stanikomaniaczka chętnie pokaże się chłopu we wszystkich stanikach po kolei. Nie każda stanikomaniaczka w końcu ma jednocześnie i chłopa i potrzebę prezentacji całej szuflady ze stanikami na sobie. Ale akurat mnie się podoba taki plebiscyt bardzo. Byłby ubaw.
      • maith Re: Męskie gusta 14.12.11, 00:35
        Hmm, to by miało sens może jako dodatkowy konkurs. Po ogłoszeniu wyników Kusidełka, można by zrobić konkurs, w którym oddałybyśmy głos naszym facetom. Mogliby głosować we wszystkich kategoriach rozmiarowych. Nie wiem, to pewnie jest dodatkowo do przemyślenia, ale ja to ewidentnie widzę osobno...
        • kis-moho Re: Męskie gusta 14.12.11, 01:19
          Sama nie wiem, jakoś mi się konkurs "Męskie gusta" wydaje mało stanikomaniacki. Wygodniczek promowałby firmy szyjące nie tylko dopasowane, ale i wygodne staniki (aczkolwiek Azymut podała parę sensownych argumentów przeciwko). Kusidełko nagradza dobry design w stanikach o szerokiej rozmiarówce. A co pokazuje konkurs "męskie gusta"? Bo tak naprawdę nie wiem. Nie wiem, czy panowie skupią się na designie - tu mamy już kusidełko, czy na "atrakcyjności" modelu. Jak na drugim, to tak szczerze mówiąc nie wiem, po co mi wiedza, co podoba się przeciętnemu mężczyźnie stanikomaniaczki. Poza tym, konkurs wyklucza pewną część czytelniczek, a to trochę niefajne.
          Ale jeżeli już, to jak pisze Maith jako dodatkowy konkurs z kilkoma konkretnymi przykładami. Bo nie wiem, czy nawet facet stanikomaniaczki odróżnia Effuniaka od Freyi i zaproponowałby swoje kandydatury :o)
          • roza_am Re: Męskie gusta 14.12.11, 13:52
            O, właśnie. Też mi w tym męskim pomyśle brakuje lobbystycznego przesłania.
            • pinupgirl_dg Re: Męskie gusta 14.12.11, 21:01
              > O, właśnie. Też mi w tym męskim pomyśle brakuje lobbystycznego przesłania.
              >
              >

A czy wszystko musi być "z przesłaniem" :). Staniki to też zabawa, nie tylko misja ;).
              Osobiście nie mam nic przeciw męskim gustom. Może jestem naiwna, ale sądzę, że faceci też mają sprecyzowane gusta estetyczne i chętnie wezmą udział w zabawie nie tylko po to, żeby sobie na roznegliżowane modelki popatrzeć. A że nie noszą staników? Ja też nie mam szans nosić np. Elomi, ale wiem, który z ich staników mi się podoba, a który nie.
              • ciociazlarada Re: Męskie gusta 15.12.11, 10:26
                Zgodzę się. Cały ten konkurs od początku traktowałam jako zabawę i chciałabym, aby takim pozostał, dodatkowa kategoria tego typu wydaje mi się po prostu zabawna, ciekawa jestem również wyników:)

Argument z wykluczaniem części uczestniczek wydaje mi się mało trafiony - ja również jestem wykluczona z głosowania np. w dyskryminującej kategorii 80+, którą Kasica z Magdalaeną niecnie przygotowują na dole w wątku:): nie bardzo rozumiem, już mam się obruszać i bojkotować całe głosowanie, czy jeszcze poczekać;)?
                • kis-moho Re: Męskie gusta 15.12.11, 10:58
                  > Argument z wykluczaniem części uczestniczek wydaje mi się mało trafiony - ja ró
                  > wnież jestem wykluczona z głosowania np. w dyskryminującej kategorii 80+, którą
                  > Kasica z Magdalaeną niecnie przygotowują na dole w wątku:): nie bardzo rozumie
                  > m, już mam się obruszać i bojkotować całe głosowanie, czy jeszcze poczekać;)?

Bojkotuj już teraz :o)
                  A tak serio, przecież od tego są różne kategorie, żeby każdy znalazł coś dla siebie, i to moim zdaniem jest bardzo fajne - w ostatnich edycjach kusidełka były np. małe obwody i małe miski.
                  Ale już przestaję rozdzierać koszulę jak Rejtan bo jak widzę, że wiele dziewczyn interesuje ogólnomęski punkt widzenia. Idę okopać się na mojej pozycji :o)
                  • ciociazlarada Re: Męskie gusta 15.12.11, 11:22
                    :o)

Dla mnie taki konkurs jest po prostu ciekawy, przyrodniczo-eksperymentalnie, że tak powiem. Przeżyłam duży szok wiele razy, przy różnych byłych czy kolegach, obserwując ich zainteresowanie na widok różnych bezkształtnych worów, Tang, Doreenów i tym podobnych cudów na kiju.

Widzę go oczywiście jako dodaktowe, osobne głosowanie dla panów, a nie jako coś co miałoby zastąpić całkowicie Kusidełko w dotychczasowej formie. Wnioskuję również o dekapitację modelek (tak było chyba dotychczas, prawda?), co znacząco moim zdaniem podwyższy trafność i rzetelność:)
              • roza_am Re: Męskie gusta 15.12.11, 12:50
                A czy my unikamy zabawy? Przecież wszystkie rozmowy o wzorkach i kolorkach to bardziej rozrywka niż misja. Zabawy w skojarzenia to także rozrywka, wyszukiwanie zabawnych reklam to także rozrywka, wymyślanie nazw, konkursy plastyczne to także rozrywka. Zabawy ci u nas dostatek :)
                Męskimi gustami zajmuje się sporo innych miejsc w sieci (tudzież zajmowanie się nimi przez te inne miejsca byłoby bardziej adekwatne). O naszą misję tamte miejsca nie zadbają, więc nie rezygnujmy my z dbania o nią.
                • ciociazlarada Re: Męskie gusta 15.12.11, 14:57
                  roza_am napisała:

> Męskimi gustami zajmuje się sporo innych miejsc w sieci (tudzież zajmowanie się
                  > nimi przez te inne miejsca byłoby bardziej adekwatne). O naszą misję tamte mie
                  > jsca nie zadbają, więc nie rezygnujmy my z dbania o nią.

Ale zrobienie dodatkowego formularz/kategorii w ktorej mogliby glosowac tylko panowie w jakis konkretny sposob Ci to niesienie przeslania i misje zaburza? Pytam niezlosliwie, jestem na serio ciekawa, bo nie widze tutaj kompletnie problemu, ani konfliktu interesow.

I dæczego taka zabawa jest mniej zabawna od wymyslania wzorkow czy opisow?
                  (chyba, ze nie pojelam sensu Twojego posta: chcialas powiedziec, ze skoro mamy juz wystarczajaco duzo ubawu na forum, to Kusidelko powinno byc powazne?)
                  • kasica_k Re: Męskie gusta 15.12.11, 15:33
                    Powiem szczerze, że o ile również przejawiam pewną dozę ciekawości natury przyrodniczej (jestem zdumiona zeznaniami Waszymi, że niektórzy wolą beżowe Tango, i chciałabym to zobaczyć na własne oczy ;), to do mnie też niezupełnie ten pomysł przemawia. Ogólnie odnoszę wrażenie, że panowie przeciętnie są subtelnościami bieliźnianymi dużo mniej zainteresowani od przeciętnej bywalczyni Stanikomanii, więc w ogóle trudno będzie ich do głosowania zachęcić. No i przede wszystkim - przywiązałam się do myśli, że Kusidełko i inne stanikowe plebiscyty wyrażają opinię samych nosicielek staników i odzwierciedlają to, jak MY się czujemy w naszej bieliźnie. Z drugiej strony - może zbytnio poddaję się uprzedzeniom i utartym schematom myślenia - jeszcze się z tą kwestią prześpię :)

Na razie jednak czuję zbyt małą motywację, żeby robić osobną kategorię, która dodatkowo wymagałaby sporego wysiłku od strony technicznej. Po pierwsze - nie jestem w żaden sposób w stanie zagwarantować, że w męskiej sondzie głosować będą panowie, nie panie. Po drugie - żeby umożliwić panom rzetelny wybór, musiałabym zaprezentować wizualnie wszystkie kandydatury, co przy ich znacznej liczbie jest słabo wykonalne. Nie wyobrażam sobie, że panom będzie się chciało zadać sobie trud przeklikania się przez wszystkich kandydatów, a kilkudziesięciu zdjęć w notce konkursowej umieścić nie mogę. Jedyna opcja, jaką widzę, to namówienie przez same stanikomaniaczki do głosowania swoich partnerów, przyjaciół i innych mężczyzn swego życia i udzielenie im w tym wydatnej pomocy. Robię wtedy dwa takie same zestawy sond i każda Pani namawia swego Pana, by kliknął w sondę "męską", uprzednio przedstawiając mu wszystkich kandydatów (wiesz, a tak wygląda Fauve Lucia, a tak Tango w beżu. Które wybierasz? :). Jest jeszcze jeden problem - w zasadzie należałoby umożliwić panom również zgłaszanie kandydatur - bo inaczej ryzykujemy, że owo Tango w beżu w ogóle się wśród nich nie pojawi. Czyli namówić ich do tego, żeby tu przyszli i zgłaszali, i jeszcze do tego wiedzieli, co mogą zgłaszać i w jakich kategoriach, bo do Kusidełka nie kwalifikuje się dowolna ładna bielizna, tylko bielizna spełniająca konkretne wymagania co do rozmiarówki.

Widzę jeszcze jedną możliwość - "męskie" Kusidełko można zrobić w wersji uproszczonej, czyli bez podziału na kategorie rozmiarowe i zestaw kandydatur określić odgórnie. Składałby się ów zestaw z kilku/kilkunastu modeli reprezentatywnych dla pewnych typów stylistycznych: np. seksowny minimalizm, seksowny przepych, beżowe retro, biała niewinność, dziewczęce wzorki i tak dalej. W ten sposób byłaby to sonda dotycząca gustów, bez wikłania się w zawiłości stref rozmiarowych, rozmiarówek i tak dalej. Poprosiłabym oczywiście Was o pomoc w opracowaniu takiego zestawu. No i o pomoc w zachęcaniu znajomych panów do głosowania. Hmm, kto wie, może byłby to dobry początek "wychowania" panów na prawdziwych stanikomaniaków :)
                    • ciociazlarada Re: Męskie gusta 15.12.11, 16:10
                      Argument, ze Ci sie nie chce, jest dla mnie jak najbardziej istotny i rozumiem go. Wyobrazalam sobie to wlasnie tak, jak opisalas - panowie glosuja w osobnej kategorii po rundzie nominacji, tyle, że kandydatury musialyby byc okraszone zdjeciami (nie pamietam, czy w poprzednich edycjach byly, ale najwyrazniej nie).
                      • kasica_k Re: Męskie gusta 15.12.11, 16:18
                        Okraszone były kiedyś, kiedy kandydatur było mniej, a kategorie dwie - a też w samej notce były to linki do zdjęć, nie same zdjęcia. Nie chce jak nie chce, ja po prostu nie mam czasu ani miejsca na stronie tyle, żeby kilkadziesiąt fotek wstawić w ramach kategorii, która zapewne nie będzie miała piorunującego powodzenia :) Serio wierzymy w facetów pracowicie przeglądających 30-40 modeli? Dlatego proponuję kompromisowe rozwiązanie - zrobić na początek ograniczony zestaw kandydatur. A jeśli sprawa w ogóle wypali, to mogę zastanowić się w przyszłej edycji nad rozwinięciem "męskiego Kusidełka" w wersję pełną.
                    • butters77 Re: Męskie gusta (damskie biusta) 15.12.11, 20:31
                      Ja przyznam, że pomysł kategorii męskiej wydał mi się udany - po pierwsze, jest dość zabawny, po drugie - z pewnością urozmaiciłby nową edycję plebiscytu. Ale też - natychmiast - przyszło mi do głowy, że musiałabym zaciągnąć przed monitor Męski Gust, który ze mną mieszka, i namówić go do głosowania, bo myślę, że poza nielicznymi pasjonatami, niewielu mężczyzn "z zewnątrz" wzięłoby udział w głosowaniu.

Niemniej, ten właśnie Męski Gust gotowa jestem przyprowadzić, więc jeśli Kusidełko koedukacyjne ruszy, jeden głos masz na 100% :-)

Bardzo dobrym pomysłem wydaje mi się uproszczenie plebiscytu - bez etapów wstępnych, ot - z ogólnym zestawem kandydatów. Bardzo, bardzo :-)
                      • butters77 Re: Męskie gusta (damskie biusta) 15.12.11, 20:34
                        Aha, mam jeszcze pomysł na zilustrowanie wyników plebiscytu:
                        zdjęcie stanika, który jedną miseczkę ma z męskiego Kusidełka, drugą - z damskiego :-)
                      • kasica_k Re: Męskie gusta (damskie biusta) 16.12.11, 12:32
                        Dzięki za głos. Mnie też coraz bardziej podoba się koncepcja uproszczonego, a lepiej byłoby powiedzieć - ogólniejszego - plebiscytu kierowanego do Męskich Gustów :) Liczę więc na współpracę Lobbystek w tym względzie, oraz w kwestii zachęcania panów do głosowania. Doszłam do wniosku, że w sumie niegłupio byłoby spróbować w ten sposób zachęcić drugą połowę ludzkości do zaglądania na Stanikomanię czy inne okołostanikowe miejsca. Jak słusznie zauważył ktoś wyżej, panowie często mają niebagatelny wkład w szerzeniu dobrego dopasowania.
                        • inez69 Re: Męskie gusta (damskie biusta) 16.12.11, 17:17
                          Nasze głosy też masz.
                  • roza_am Re: Męskie gusta 15.12.11, 15:39
                    > (chyba, ze nie pojelam sensu Twojego posta: chcialas powiedziec, ze skoro mamy
                    > juz wystarczajaco duzo ubawu na forum, to Kusidelko powinno byc powazne?)

Dla mnie Kusidełko jest samo z siebie rozrywkowe (z nutą przesłania nie psującą zabawy). Dodawanie męskiej kategorii to ryzyko ściągania w dół poziomu, który staramy się trzymać po to, by być poważnie traktowane przez bra-branżę, media, ludzi, których chcemy przyciągnąć i zainteresować tematem.
                    Bardziej by mi taki męski konkurs pasował np. na Balkonetce, która z definicji ma bardziej rozrywkowy wizerunek i na "misję" kładzie nieco mniejszy akcent.
                    • ciociazlarada Re: Męskie gusta 15.12.11, 16:05
                      roza_am napisała:

>
                      > Dla mnie Kusidełko jest samo z siebie rozrywkowe (z nutą przesłania nie psującą
                      > zabawy). Dodawanie męskiej kategorii to ryzyko ściągania w dół poziomu, który
                      > staramy się trzymać po to, by być poważnie traktowane przez bra-branżę, media,
                      > ludzi, których chcemy przyciągnąć i zainteresować tematem.
                      > Bardziej by mi taki męski konkurs pasował np. na Balkonetce, która z definicji
                      > ma bardziej rozrywkowy wizerunek i na "misję" kładzie nieco mniejszy akcent.

Rozo_am, teraz to mnie juz zupelnie zastrzelilas. W jaki sposob pytanie facetow o zdanie "sciaga w dol poziom"? Moglabys odpowiedziec mi rowniez konkretnie na pytanie z poprzedniego posta? Tym enigmatycznym (dla mnie) postem tym bardziej podsycilas moja ciekawosc:)
                      • roza_am Re: Męskie gusta 15.12.11, 16:40
                        W jaki sposob pytanie facetow
                        > o zdanie "sciaga w dol poziom"?

Sprowadza staniki do poziomu "fikuśnego gadżetu", który ma cieszyć męskie oko. Owszem, to jedna z funkcji staników, ale o niej imho nie ma potrzeby mówić, bo i tak jest doskonale rozpowszechniona, a brakuje (poza lobby) powszechnej wiedzy o znaczeniu dobrze dobranego stanika dla jego nosicielki-kobiety. Dopóki te proporcje się nie zmienią, to imho nam szkoda energii na powielanie tego co oczywiste, lepiej tę energię wykorzystać na szerzenie "misji".
                        Dokładniej już nie umiem tego wytłumaczyć, jeśli nadal nie kumasz o co mi cho, to chyba musimy pozostać w niezrozumieniu ;)
                        • pinupgirl_dg Re: Męskie gusta 15.12.11, 17:46
                          > Sprowadza staniki do poziomu "fikuśnego gadżetu", który ma cieszyć męskie oko.
                          > Owszem, to jedna z funkcji staników, ale o niej imho nie ma potrzeby mówić, bo
                          > i tak jest doskonale rozpowszechniona, a brakuje (poza lobby) powszechnej wiedz
                          > y o znaczeniu dobrze dobranego stanika dla jego nosicielki-kobiety. Dopóki te p
                          > roporcje się nie zmienią, to imho nam szkoda energii na powielanie tego co oczy
                          > wiste, lepiej tę energię wykorzystać na szerzenie "misji".

Mnie też zastrzeliłaś :). I o to mi cały czas chodzi, nie upieram się przy męskim kusidełku, ale takie stereotypowe myślenie mnie rozwala.
                          Dodam tylko, że proporcje się nie zmienią, dopuki same będziemy szerzyć takie opinie. Bielizna, staniki, to normalna, znana całej ludzkości sprawa, nie widzę powodu, żeby robić z tego tabu i zostawić temat "mężczyzna i kobieca bielizna" garstce fetyszowych stron, bo nam nie wypada.
                          • kis-moho Re: Męskie gusta 15.12.11, 17:58
                            > Mnie też zastrzeliłaś :). I o to mi cały czas chodzi, nie upieram się przy męsk
                            > im kusidełku, ale takie stereotypowe myślenie mnie rozwala.

Oj, nie wydaje mi się, żeby Róża reprezentowała tu jakieś straszne stereotypy, wydaje mi się, że nie o to jej chodzi :o) Oczywiście, że panowie mają gust i wiedzą, że podoba im się zielona koronka, a nie podobają czarno białe kropki. I nie patrzą tylko na cycki, bo tylko seks im w głowie. Myślę, że etap gimnazjum wszyscy mamy za sobą :o)
                            Mój problem jest nieco inny - padały tutaj zdania o tym, że "zaskoczy nas, co panom się podoba". Może zaskoczy :o) ale dla mnie od tego jest niebezpiecznie blisko do wszechobecnych artykułów pt. "Jak się ubrać, żeby się podobać mężczyznom", "Drapieżna kocica czy niewinna uczennica - co kochają mężczyźni". Celowo troszkę przesadzam, proszę nie brać wszystkiego na serio - ale ja takich artykułów spodziewałabym się na luli czy groszkach, a nie stanikomanii.
                            • pinupgirl_dg Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:11
                              Ja trochę rozumiem, o co Wam chodzi :). Ale z drugiej strony tak to wygląda, bo nikt nie potrafi napisać "normalnie" o tym temacie. A z mojego rozeznania wynika, że gusta męskie są równie bardzo podzielone, jak kobiece, dlatego ja też uważam, że winiki mogłbyby być zaskakujące, ale btw - wyniki głosawania kobiet dla mnie osobiście też często zaskakują, bo często czołowe miejsca okupują staniki, których bym nawet za dopłatą nie założyła ;). Jeśli w ogóle pojawia się temat mężczyzn, to zaraz musi być seks, jak się przypodobać mężczyźnie itd :). Ja uważam, że niekoniecznie, można o stanikach porozmawiać po prostu normalnie, bez wypieków na twarzy.

A skoro mowa o pomysłach - mi przyszła do głowy kategoria "klasyka", czyli najciekawsze wizje świętej biało-czarno-cielistej trójcy albo oryginajne stylistycznie i praktyczne t-shirt bra, straplessy, nie mam jeszcze sprecyzowanej wizji.
                              • kis-moho Klasyka 15.12.11, 18:31
                                > A skoro mowa o pomysłach - mi przyszła do głowy kategoria "klasyka", czyli najc
                                > iekawsze wizje świętej biało-czarno-cielistej trójcy albo oryginajne stylistycz
                                > nie i praktyczne t-shirt bra, straplessy, nie mam jeszcze sprecyzowanej wizji.

To mi się podoba. Taki przegląd cielaków czy straplessów byłby naprawdę ciekawy.
                              • kasica_k Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:50
                                pinupgirl_dg napisała:

> Jeśli w ogóle pojawia się tema
                                > t mężczyzn, to zaraz musi być seks, jak się przypodobać mężczyźnie itd :). Ja u
                                > ważam, że niekoniecznie, można o stanikach porozmawiać po prostu normalnie, bez
                                > wypieków na twarzy.

No można, kwestia tylko, czy akurat "Kusidełko - męskie gusta" jest dobrą po temu okazją. IMHO trudno wymagać, by panowie w plebiscycie o takiej nazwie oddzielali bieliznę od seksu :)

> A skoro mowa o pomysłach - mi przyszła do głowy kategoria "klasyka", czyli najc
                                > iekawsze wizje świętej biało-czarno-cielistej trójcy albo oryginajne stylistycz
                                > nie i praktyczne t-shirt bra, straplessy, nie mam jeszcze sprecyzowanej wizji.

O, to jest kierunek, w którym mogłoby pójść "Kusidełko" - stać się tylko jedną z kategorii, obok np. "Najlepszego Codzienniaka", "Debeściarskiego Straplessa" i tak dalej. Można w ogóle iść w kierunku Wielkiego Plebiscytu Na Najlepszy Stanik, z podziałem na w/w, i przyznawać punkty w kategorii: estetyka, wygoda, jakość etc - trochę jak w Stanikomarce, tylko skupić się na konkretnych modelach. Duża rzecz do zorganizowania, ale ciekawa.
                            • ciociazlarada Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:15
                              kis-moho napisała:

> Mój problem jest nieco inny - padały tutaj zdania o tym, że "zaskoczy nas, co p
                              > anom się podoba". Może zaskoczy :o) ale dla mnie od tego jest niebezpiecznie bl
                              > isko do wszechobecnych artykułów pt. "Jak się ubrać, żeby się podobać mężczyzno
                              > m", "Drapieżna kocica czy niewinna uczennica - co kochają mężczyźni". Celowo tr
                              > oszkę przesadzam, proszę nie brać wszystkiego na serio - ale ja takich artykułó
                              > w spodziewałabym się na luli czy groszkach, a nie stanikomanii.

Kis-moho, artykuły są, bo takich rzeczy oczekują czytelniczki. Nie wychowasz całego narodu przez noc, a zresztą po co?

O ile pamiętam, to Kasica wygrała nagrodę Blog Roku, kiedy jurorem w kategorii był Robert Makłowicz - facet jako żywo, który mocno zresztą wciągnął się w temat:) Jakoś nikt wtedy nie narzekał, że "zaniża poziom":).

Ja widzę taką kategorię jako zabawę, eksperyment oraz zainteresowanie tematem dobrze dobranej bielizny męskie grono. Ale to ja - jeśli chcemy patrzeć na taką propozycję przez pryzmat uprzedmiotowienia kobiet, to proszę bardzo, nikomu nie bronię jeno trwam w zadumie.

• roza_am Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:19
                                > Ja widzę taką kategorię jako zabawę, eksperyment oraz zainteresowanie tematem d
                                > obrze dobranej bielizny męskie grono

Skoro męskie grono będzie oceniało tylko aspekt estetyczny, to w jaki sposób zwiększy to jego zainteresowanie prawidłowym doborem?
                                • ciociazlarada Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:26
                                  Przepraszam, to ja sobie jakieś plebiscyty pomergałam? Myślałam, że w Kusidełku biorą udział jedynie marki w szerokiej rozmiarówce i takie ewentualnie mieliby oceniać faceci na Stanikomanii. Nie mówiąc już o ekspozycji reszty bloga oraz miejsca jako takiego (często mężczyźni potrafią również czytać;-)).

• kis-moho Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:28
                                    > (często mężczyźni potrafią również czytać;-))

Ciocia, nie rób z nas wrogów mężczyzn tylko dlatego, że nie interesuje nas konkurs męskie gusta na stanikomanii :o)
                                    • kasica_k Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:42
                                      kis-moho napisała:
                                      > > (często mężczyźni potrafią również czytać;-))
                                      >
                                      > Ciocia, nie rób z nas wrogów mężczyzn tylko dlatego, że nie interesuje nas konk
                                      > urs męskie gusta na stanikomanii :o)

Popieram, nie jestem wrogiem (wroginią? :) mężczyzn ;)
                                    • butters77 Re: Męskie gusta 15.12.11, 20:46
                                      Zgadzam się - mnie się pomysł koedukacyjnego plebiscytu podoba, ale w wypowiedziach dziewczyn, które są przeciw, nie widzę seksizmu :-) Ot, niektórych może nie interesować męski gust na Stanikomanii. Dlaczego? Dlatego, że artykułów i plebiscytów "jaka bielizna podoba się facetom" było multum, przy okazji każdych Walentynek pączkują takie tytuły, więc temat jest mocno przeżuty - a plebiscytów tak rzetelnych (i z tak istotnymi dla nas warunkami uczestnictwa ;-), jak stanikomaniackie, ze świecą szukać.

Ale moim zdaniem udostępnienie głosu mężczyznom w Kusidełku nie grozi tabloidyzacją ;-) tematu, bo:
                                      a) wielu facetów zostanie przyprowadzonych przez nas - nie będą to przypadkowe samce alfa
                                      b) to jedna eksperymentalna edycja (o ile, rzecz jasna, się odbędzie), nawet jeśli coś potoczy się niedobrze, to nic się nie stanie - pozamiatamy staniki i pójdziemy dalej :-)
                              • kis-moho Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:26
                                > Kis-moho, artykuły są, bo takich rzeczy oczekują czytelniczki. Nie wychowasz ca
                                > łego narodu przez noc, a zresztą po co?

Ciocia, ja nie pędzę na Lulę i nie krzyczę, żeby zdjęli swoje artykuły i nie zamierzam nikogo wychowywać. Zastanawiam się, czy Stanikomania to jest miejsce na przegląd męskich gustów, to tyle.
                                Ja nie jestem wrogiem panów, mam jednego na stanie i nie zamierzam się go pozbywać, ani sugerować, że nie potrafi myśleć. Nie uważam też kuszącej/seksownej/jak tam zwał bielizny za uprzedmiotowującą kobiety. Zastanawiam się tylko, jakie korzyści mamy z przeglądu męskich gustów, co nam da taka wiadomość. Panowie wybrali Pawie Oka - no OK. Z konkursu Kusidełko wynoszę to, że widzę różne modele, które mogły mi umknąć, przy okazji konkursu toczą się ciekawe dyskusje, do tego promujemy dobry design. Dodatkowy konkurs nie wniesie nic nowego, pokaże tylko, że panowie w 60% lubią full cupy, a czarny wygrywa z zielonym. Mnie to specjalnie nie rajcuje. No i do tego dochodzi ten aspekt o którym wspominałam ja i Róża, czyli bliskość do artykułów "jak podobać się mężczyznom".
                                Ale nie będę wychodzić na ulice jak konkurs się odbędzie, wyrażam tutaj (przyznaję, że obszernie) mój zdecydowany brak zainteresowania.
                                • pinupgirl_dg Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:37
                                  > Z konkursu Kusidełko wynoszę to, że widzę różne modele,
                                  > które mogły mi umknąć, przy okazji konkursu toczą się ciekawe dyskusje, do teg
                                  > o promujemy dobry design.

Dobry, czyli jaki?
                                  Tutaj chyba się różnimy, bo ja z konkurstu Kusidełkowatego nie wynoszę nic, poza zabawą. Być może dlatego, że przeciętny facet bardziej niż nadawałby się do dyskusji na temat danego połączenia kolorów czy szlachetności konkretnej koronki ;). Staniki oceniam na "podoba mi się", "nie podoba mi się" i "ujdzie". O ile z Wygodniczka faktycznie coś mogę wynieść, to z Kusidełka niewiele, bo sama wiem, co jest w moim guście i nie potrzebuję do tego potwierdzenia w postaci xx% stanikomaniaczek. Ciekawe (według mnie przynajmnie) wzornictwo wspieram głosując portfelem. Nie przeczę, że wyróżnionej firmie taka promocja na pewno pomaga, ale ja nadal nie widzę tutaj specjalnej misji samej w sobie. Za to to naprawdę ciekawy konkurs i promocja bloga, a co za tym idzie - jego tematyki.
                                  • kis-moho Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:45
                                    > > Z konkursu Kusidełko wynoszę to, że widzę różne modele,
                                    > > które mogły mi umknąć, przy okazji konkursu toczą się ciekawe dyskusje, d
                                    > o teg
                                    > > o promujemy dobry design.
                                    >
                                    > Dobry, czyli jaki?

Dobry, to znaczy na tyle interesujący, żeby pokazał się w konkursie. Namiotów w brudnym beżu w konkursie nie znajdziesz.
                                    • pinupgirl_dg Re: Męskie gusta 16.12.11, 11:32
                                      > Dobry, to znaczy na tyle interesujący, żeby pokazał się w konkursie. Namiotów w
                                      > brudnym beżu w konkursie nie znajdziesz.

Czyli taki, jaki podoba się przeciętnej Lobbystce ;). Nadal nie rozumiem, w czym ta wiedza jest ideologicznie lepsza od tego, co się podoba przeciętnemu facetowi Lobbystki, ale ok ;).
                                      • roza_am Re: Męskie gusta 16.12.11, 18:36
                                        Nadal nie rozumiem, w czy
                                        > m ta wiedza jest ideologicznie lepsza od tego, co się podoba przeciętnemu facet
                                        > owi Lobbystki, ale ok ;).

No, na ten moment dokładanie taka sama - tu i tu plebiscyt gustów jeno (dlatego w ramach ideologii postulowałam wygodniczka zamiast kusidełka). Różnica jest w momencie startu - pierwsza edycja Kusidełka niosła przesłanie typu "precz z beżowymi namiotami", pierwsza męska edycja nie niosłaby nic poza zabawą w gusta.

Aaale, skoro pojawiła się propozycja mega-plebiscytu z wieloma kategoriami (jakość, wygoda, design itd.), gdzie męskie gusta byłyby tylko miłym bonusem, to taka opcja najbardziej do mnie przemawia. Proporcje zachowane, jest i misja, i zabawa, dla każdego coś miłego :)
                          • kasica_k Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:04
                            Kiedy właśnie roza_am idzie o to, że to nie jest sprawa "garstki fetyszowych stron" - po prostu bielizna damska we wszelkich mediach, jeśli występuje, to przeważnie w kontekście podobania się partnerom. My oczywiście widzimy artykuły o bra-fittingu, bo nas to interesuje, ale to jest mikroskopijny wycinek medialnej rzeczywistości. Podobanie się w bieliźnie nie jest niczym złym oczywiście, zresztą jak same słusznie zauważyłyście, ten pierwiastek się w dotychczasowym "Kusidełku" też znajduje, choćby w samej nazwie. Nie negujemy więc bynajmniej roli bielizny jako wabika i wzbogacacza atrakcyjności.

Natomiast to, co można tym tematem zrobić, to przyciągnąć męskich czytelników po to, by sami zaczęli patrzeć na bieliznę mniej stereotypowo i zaczęli brać udział w szerzeniu stanikowej świadomości :) Zresztą są tacy, co już to robią.
                            • roza_am Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:17
                              Jak to dobrze, że ktoś mnie jednak zrozumiał :)
                            • pinupgirl_dg Re: Męskie gusta 16.12.11, 11:36
                              > Natomiast to, co można tym tematem zrobić, to przyciągnąć męskich czytelników p
                              > o to, by sami zaczęli patrzeć na bieliznę mniej stereotypowo i zaczęli brać udz
                              > iał w szerzeniu stanikowej świadomości :) Zresztą są tacy, co już to robią.

Oczywiście, że są. Z moich doświadczeń wynika, że mężczyźni są w tej kwestii bardziej reformowalni, niż kobiety (które całe życie noszą staniki, to przeca wiedzą, jak to ma leżeć). I wydaje mi się, że to my patrzymy bardziej stereotypowo, niż mężczyźni. Te wszystkie artykuły w babskich pismach "o czym marzą faceci" itd nie wyglądają mi na oparte na jakichś wnikliwych badaniach, raczej stereotyp stereotypem stereotyp popycha ;).
                          • ciociazlarada Re: Męskie gusta 15.12.11, 18:05
                            pinupgirl_dg napisała:

> Dodam tylko, że proporcje się nie zmienią, dopuki same będziemy szerzyć takie o
                            > pinie. Bielizna, staniki, to normalna, znana całej ludzkości sprawa, nie widzę
                            > powodu, żeby robić z tego tabu i zostawić temat "mężczyzna i kobieca bielizna"
                            > garstce fetyszowych stron, bo nam nie wypada.

Mogę się tylko podpisać (może oprócz dopóki:-P). Gdybym była mężczyzną, poczułabym się dość dziwnie. Również nie upieram się przy dodaniu formularza do głosowania dla panów, ale naprawdę, zejdźmy czasami z tych barykad, odłóżmy płyty chodnikowe i butelki z benzyną:-) Mężczyźni nie są gorszym gatunkiem, w szerzeniu "misji" nie tylko nie przeszkadzają, a wręcz mogą pomóc - znam osobiście dwa przypadki moich dobrych kolegów, którzy sprawili swoim partnerkom ich pierwsze dobrze dobrane staniki w prezencie!

I przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać: sugerowanie, że dodanie kategorii "dla panów" zaniża poziom, moim zdaniem również zaniża poziom.

Powiedziałam co wiedziałam, a teraz zadzieram kiecę i lecę na "garstkę fetyszowych stron";-)
          • pinupgirl_dg Re: Męskie gusta 14.12.11, 21:14

> Sama nie wiem, jakoś mi się konkurs "Męskie gusta" wydaje mało stanikomaniacki.
            > Wygodniczek promowałby firmy szyjące nie tylko dopasowane, ale i wygodne stani
            > ki (aczkolwiek Azymut podała parę sensownych argumentów przeciwko). Kusidełko n
            > agradza dobry design w stanikach o szerokiej rozmiarówce. A co pokazuje konkurs
            > "męskie gusta"? Bo tak naprawdę nie wiem. Nie wiem, czy panowie skupią się na
            > designie - tu mamy już kusidełko, czy na "atrakcyjności" modelu. Jak na drugim,
            > to tak szczerze mówiąc nie wiem, po co mi wiedza, co podoba się przeciętnemu m
            > ężczyźnie stanikomaniaczki.

A tak szczerze, to czy wiedza o tym, co się podoba przeciętnej stanikomaniaczce jest nam tak niezbędna do życia (producentom - może, chociaż nie wiem, na ile taki konkurs miałby odbicie w późniejszej sprzedaży)? Bo i tak każda założy na biust i pupę to, co jej się najbardziej podoba.
            Poza tym nie wydaje mi się, że panowie mieliby problem ze zrozumieniem zasad takiego konkursu.
            Wybaczcie, ale to trochę promowanie stereotypu, że facet jest gatunkiem, który ma w mózgu tylko dwie lampki: seks i jedzenie, oraz któremu obce są jakiekolwiek bardziej wyrafinowane odczucia. Nie wiem, co rozumiesz przez "atrakcyjność", dla mnie to to samo, co designe (bo nie wiem, jak mężczyzna mógłby oceniać support czy konstrukcję).

--

Fizia Pończoszanka
            • kis-moho Re: Męskie gusta 14.12.11, 22:05
              > A tak szczerze, to czy wiedza o tym, co się podoba przeciętnej stanikomaniaczce
              > jest nam tak niezbędna do życia (producentom - może, chociaż nie wiem, na ile
              > taki konkurs miałby odbicie w późniejszej sprzedaży)?

Nie, ale nagradzamy producentów, którzy mają zróżnicowany design w szerokiej rozmiarówce - to nie tylko wiedza o tym, co się statystycznie podoba, ale wyróżnienie dla firmy. Firma X pojawi się 3 razy w pierwszej piątce, firma Y w ogóle - to jest jakieś przesłanie. Jasne, że świata to nie zbawi, ale Stanikomania jest bardzo opiniotwórczym blogiem.

> Wybaczcie, ale to trochę promowanie stereotypu, że facet jest gatunkiem, który
              > ma w mózgu tylko dwie lampki: seks i jedzenie, oraz któremu obce są jakiekolwie
              > k bardziej wyrafinowane odczucia. Nie wiem, co rozumiesz przez "atrakcyjność",
              > dla mnie to to samo, co designe (bo nie wiem, jak mężczyzna mógłby oceniać supp
              > ort czy konstrukcję).

Bez przesady, nie twierdzę, że mężczyźni nie potrafią ocenić designu, ale nie są w prostej linii konsumentami. Przez atrakcyjność rozumiem to, jak stanik będzie leżeć na modelce - nie wiem, czy wielu panom będzie się chciało zagłębiać w subtelności zielonych koronek czy kolorowych bąbelków. Raczej ocenią, jak podoba im się całokształt - i nie ma to żadnych podtekstów seksistowskich, po prostu mężczyzna stanikomaniaczki niekoniecznie jest stanikomaniakiem. My się jednak interesujemy stanikami dużo bardziej niż reszta społeczeństwa, i wychodzimy daleko poza ładny/taki sobie/brzydki. Inna rzecz - jeżeli konkurs męskie gusta miałby być dodatkiem do kusidełka, to przegląd ładnych staników już będziemy mieć. A bonusem będzie punkt widzenia panów, który interesuje mnie osobiście średnio. Lubię się podobać jednemu panu, zdanie reszty kompletnie mnie nie interesuje.
              Ale największy argument przeciw konkursowi to to, że wyklucza część czytelniczek, i to jest moim zdaniem niefajne.
              • szarsz Re: Męskie gusta 15.12.11, 21:26
                kis-moho napisała:
                > Bez przesady, nie twierdzę, że mężczyźni nie potrafią ocenić designu, ale nie są w prostej
                > linii konsumentami.

Ale często bezpośrednio wpływają na nasze decyzje zakupowe, czasem je inicjują, czasem sami kupują nam prezenty. I ja też zawsze pytam o zdanie mojego osobistego mężczyznę. Gdy tylko mam do wyboru więcej modeli niż chcę/jestem w stanie kupić.

• maith Pomysł na dodatkową kategorię :) 14.12.11, 00:33
      Proponuję:
      Model, w którym jest najwięcej wersji kolorystycznych

To fajna kategoria, chwaląca zapewnianie różnorodności.
      Tylko musiałaby być dopisywana dodatkowo, bo tutaj nie ma, o czym decydować. My byśmy mogły tylko wskazać kandydatów, o reszcie decydowałyby obiektywne fakty.
      Ale fajnie by było zobaczyć pierwszą trójkę najbardziej zróżnicowanych kolorystycznie modeli, dla każdej kategorii rozmiarowej osobno.
      • kasica_k Re: Pomysł na dodatkową kategorię :) 14.12.11, 11:32
        Tu przewagę miałyby modele będące najdłużej na rynku. Takie jak Tango (10 lat). Takim to nawet trudno policzyć, ile było tych wersji, trzeba by robić poszukiwania wśród archiwaliów.

Chyba, że ograniczymy się do ostaniej kolekcji, ale to też trudna sprawa, bo kto pamięta, w którym sezonie weszła która wersja Bravissimo Bubbles na przykład? Poza tym sezonowe wersje i tak wchodzą przeważnie w liczbie jedna-dwie. No i czy liczyć Bravissimowe ekskluziwy, albo inne Debenhamsowe, czy tylko wersje dostępne np. w Polsce? No i nad czym tu głosować, skoro to obiektywne fakty? :)
        • maith Re: Pomysł na dodatkową kategorię :) 14.12.11, 15:51
          Nie sugeruję tu głosowania (starałam się to wyraźnie napisać), tylko żebyś Ty Kasico dopisała coś o ilości kolorów w modelu (no wiem, chcę Ci dołożyć pracy, ale sama prosiłaś o sugestie :))

A skojarzyło mi się to z tym, że pamiętam z poprzednich konkursów, że ta ewidentna zaleta (różne kolory w jednym modelu) była przez system przerabiana na wadę (bo wtedy jedni głosowali na wersję turkusową a drudzy na czerwoną modelu X i w efekcie obie przegrywały z modelem Y, w którym tego "problemu" nie było.
          Chodziło mi po prostu o przywrócenie jakoś proporcji - że to zaleta, nie problem.
          • kasica_k Re: Pomysł na dodatkową kategorię :) 15.12.11, 03:11
            maith napisała:

> Nie sugeruję tu głosowania (starałam się to wyraźnie napisać), tylko żebyś Ty K
            > asico dopisała coś o ilości kolorów w modelu (no wiem, chcę Ci dołożyć pracy, a
            > le sama prosiłaś o sugestie :))

OK, ale nie rozumiem za bardzo, jak miałabym to zrobić? Tzn. gdzie dopisać?

> A skojarzyło mi się to z tym, że pamiętam z poprzednich konkursów, że ta ewiden
            > tna zaleta (różne kolory w jednym modelu) była przez system przerabiana na wadę
            > (bo wtedy jedni głosowali na wersję turkusową a drudzy na czerwoną modelu X i
            > w efekcie obie przegrywały z modelem Y, w którym tego "problemu" nie było.
            > Chodziło mi po prostu o przywrócenie jakoś proporcji - że to zaleta, nie proble
            > m.

Po to przecie podawałam w Kusidełkach dwa rodzaje wyników - ze zsumowanymi wszystkim wersjami kolorystycznymi oraz bez zsumowanych, żeby żaden model o wielu wersjach nie ucierpiał...
            • maith Re: Pomysł na dodatkową kategorię :) 15.12.11, 19:04
              W tekście, w którym podajesz wyniki.
              Nie no, jeśli podawałaś wersje zbiorcze, to to właściwie wystarczy :)
    • magdalaena1977 Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 14.12.11, 01:32
      Ja bym się zastanawiała nad kategorią XXL albo 80+ , żeby pokazać, że wraz ze wzrostem obwodu konstrukcja stanika nie powinna zostać taka sama.

Z kategorią "męskie gusty" byłby problem, bo trzeba by pokazać staniki szerszemu męskiemu gronu. A mam niejasne podejrzenia, że męskie oko nie potrafiłoby oddzielić oceny stanika od oceny biustu. A chyba pokazywałybyśmy zdjęcia katalogowe?
      • effuniak Wygodne Kusidełko Wabiące ;) 14.12.11, 06:06
        wszystkie kategorie ogarnięte :DDD

...
        Dziewczyny podchodzicie do tego śmiertelnie poważnie a to ma być zabawa ....

i tak wiadomo, że moi zgarną wszystkie nagrody ;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
        • effuniak Re: Wygodne Kusidełko Wabiące ;) 14.12.11, 06:07
          dobra, żartowałam ..... żeby nie było.....
        • kasica_k Re: Wygodne Kusidełko Wabiące ;) 14.12.11, 11:37
          effuniak napisała:

> Dziewczyny podchodzicie do tego śmiertelnie poważnie a to ma być zabawa ....

Effuniaku, to jest zabawa z poważnym jądrem, że się tak wyrażę ;) Gdyby nie ta odrobina głębszego sensu, nie chciałoby nam się w to bawić - kto by klikał w jakieś tam byle jakie sondy.
      • kasica_k Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 14.12.11, 11:26
        Podoba mi się pomysł z kategorią XXL, jako że jestem "dyskryminowaną osiemdziesiątką"... z drugiej strony, byłaby to kategoria bardzo pojemna, bo właściwie wszystkie D-plusy sięgają powyżej 80 - do 85... 85+ - to miałoby większy sens, ale tu z kolei modeli jest mało :(
        • magdalaena1977 Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 14.12.11, 13:59
          kasica_k napisała:

> Podoba mi się pomysł z kategorią XXL, jako że jestem "dyskryminowaną osiemdzies
          > iątką"... z drugiej strony, byłaby to kategoria bardzo pojemna, bo właściwie ws
          > zystkie D-plusy sięgają powyżej 80 - do 85... 85+ - to miałoby większy sens, al
          > e tu z kolei modeli jest mało :(

Może brać pod uwagę staniki, które obejmują obwody od 80 do 95 ?
          • indigo-rose Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 14.12.11, 14:10
            W tej kategorii chyba byłby pojedynek Effuniak kontra Elomi? :)
    • butters77 P.S. 15.12.11, 21:59
      "Wielkie Kusidełko" to chyba Kusidło? ;-D
      • kasica_k :D n/t 16.12.11, 12:26

• inez69 Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 08.01.12, 00:15
      Czy plebiscyt na kusidło się odbędzie?
      • kasica_k Re: Wielkie Kusidełko 2011? :) 08.01.12, 03:09
        Oczywiście. :)
    • kasica_k Nowa koncepcja :) 10.01.12, 03:32
      Dziękuję Wam za wszystkie pomysły i sugestie. Oto, co mi się wykrystalizowało w związku z Kusidłem i przyległościami :)

1. Tradycyjne Kusidełko z podkategoriami:
      - Najbardziej Kuszący Biustonosz (kategorie rozmiarowe wzbogacone o kategorię obwodów 85+)
      - Najpiękniejszy Komplet (tu wchodzą w grę nie tylko biustonosze z majtkami, ale i zestawy np. gorset + majtki)
      - Męskie Gusta - plebiscyt w wersji uproszczonej, bez kategorii rozmiarowych

2. Głosowanie na Najlepszy Stanik, czyli Bra-Oskary Stanikomanii - w wielu kategoriach, takich jak:
      - najlepszy stanik codzienny (Codzienniczek :)
      - najlepszy t-shirt bra
      - najlepszy strapless
      - najlepszy plunge, czyli stanik do głębokich dekoltów
      - najlepszy biustonosz do karmienia
      - najlepszy stanik sportowy

W tym plebiscycie wybierałybyśmy raczej kierując się kryterium funkcjonalności, z mniejszym naciskiem na estetykę, bardziej na jakość, komfort i to wszystko, co można zaliczyć do "praktyczności". Głosowałybyśmy tutaj po prostu na nasze ulubione modele, które naszym zdaniem najlepiej sprawdzają się w codziennym życiu. Ze względu na liczbę kategorii (oczywiście będą także rozmiarowe) i potencjalną mnogość kandydatur rozważałabym zrobienie z tego cyklu plebiscytów pod wspólnym mianownikiem "stanikomaniackich Oscarów", czy jak to nazwiemy.

Podsumowując, głosowania będzie od groma :)

Co Wy na to?
      • pinupgirl_dg Re: Nowa koncepcja :) 10.01.12, 10:56
        Co do Bra-Oskarów:
        Czy jeśli nie będziemy się kierować estetyką, to będzie podział na poszczególne wersje kolorystyczne? Wiadomo, że poszczególne wersje mogą się trochę różnić, ale czy na tyle, żeby to uwzlgędniać? Czy będziemy głosować sumarycznie na konkretne kroje, np. halfcup Onlyher (Latte, Espresso), plunge Ewy Michalak (Purple, Atrament itd)... ?
        • kasica_k Re: Nowa koncepcja :) 10.01.12, 11:17
          To można oczywiście rozwiązać dwojako :) tj. robić podział na wersje w głosowaniu, albo nie robić. Zawsze można głosować na różne wersje oddzielnie, a potem zsumować wyniki. Można podać dwa rodzaje wyników: z sumowaniem i bez sumowania, tak jak robiłam to dotąd przy Kusidełku. Temat jest na razie otwarty.
      • inez69 Re: Nowa koncepcja :) 10.01.12, 11:03
        Bardzo mi się podoba, nie mogę doczekać się głosowania i wyników.
    • kasica_k No to zaczynamy 02.02.12, 12:40
      stanikomania.blox.pl/2012/02/Wielkie-Kusidelko-2011-Zbieramy-kandydatury.html
      • butters77 Świetnie! n/t 02.02.12, 14:46

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka