Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52

• anielicax Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 27.12.13, 21:36
      Witam, proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika do karmienia:
      1. pod biustem ciasno -89cm
      2. pod biustem luźno -92cm
      3. w biuście normalnie -100cm
      4. w biuście w zwisie -102cm

Właśnie zaczynam 9 miesiąc ciąży.
      • azymut17 anielicax 28.12.13, 18:03
        Witaj :-)

Ciężko powiedzieć, jaki rozmiar będzie dobry po porodzie, o to się zmienia w sposób nieprzewidywalny. Najlepiej jest, a raczej najbezpieczniej, na pierwsze dni i tygodnie po porodzie mieć stanik, który w ostatnich 2-3 tygodniach ciąży będzie za duży o jedną miskę. Dlatego jak będziesz przymierzać, to weź to pod uwagę.

Czy opadł Ci już brzuch? Ten pomiar pod biustem jest naprawdę ciasno, po żebrach? Wiem, ciężko to teraz zmierzyć, ale łatwo jest się pomylić. I jaki rozmiar teraz nosisz?

Z marek brytyjskich zaczynaj mierzenie od rozmiarów 36(80)D i DD. Z polskich i kontynentalnych 80D i E. Ale to wróżenie niestety...
        • anielicax Re: anielicax 28.12.13, 18:39
          Właśnie jeszcze nie opadł mi brzuch. Ścisnęłam się jeszcze raz pod biustem i mogę poprawić na 87cm. Teraz noszę rozmiar 80D i jest tak akurat. Nie podoba mi się tylko ten odznaczający się tłuszczyk w obwodzie pod biustem ;). Nie czuję się z tym komfortowo, ale rozumiem, że jak wezmę 85 pod biustem, nie będzie dobrze trzymał. Właśnie też wyczytałam, żeby brać większą miseczkę na okres początkowego karmienia.

Myślałam o rozmiarze 80DD, albo 85D.

• azymut17 Re: anielicax 29.12.13, 12:21
            W takim razie celuj w obwód 80. Co do wałeczków na plecach - nie masz obecnie za małej miski? Wygarniasz wszystko porządnie? Może ten widok z tyłu (bo rozumiem, że o plecy chodzi) to biust zepchnięty pod pachy? Zerknij do tej instrukcji zakłądania biustonosza:
            na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
            Próbuj 80DD z brytyjskich i 80E z polskich (w polskiej/kontynentalnej rozmiarówce nie występuje miska DD). Wybieraj modele z dużą liczbą rzędów haftek, tak byś mogła się przepinać, jeśli stracisz więcej pod biustem (np. Hot Milk ma 6 rzędów). Kilka tygodni po porodzie będziesz pewnie nosić obwód 75. 85 to nie będzie dobry wybór, skoro teraz nosisz 80 - po porodzie nie będzie rozpychającego żebra dziecka, więc większego na pewno nie będziesz potrzebować.
    • sachmed Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 01.01.14, 16:25
      Pora się za siebie zabrać... pomożecie?

Wymiary wg schematu :
      pod biustem ciasno - 90 cm
      pod biustem luźno - 96 cm
      w biuście normalnie - 117 cm
      w biuście w zwisie - 119 cm

nigdy nie miałam jakiegoś dobrze dobranego stanika, aktualnie mieszczę się w 85D jakiś push up firmy "krzak", niedawno przestałam karmić po prawie 4 latach, trochę tu i tam opadło i obwisło, trochę na plecach bułeczek widać...
      • azymut17 sachmed 02.01.14, 22:38

Proponuję zacząć od rozmiarów brytyjskich 38(85)FF, G i GG, polskich/kontynentalnych 85I, J i K. Może się okazać, że przy odpowiednio pojemnej misce lepiej będzie leżeć mniejszy obwód (36/80) - przy cięższym biuście trzeba zwykle zaniżać obwód bardziej niż zwykle. Wtedy w celu uzyskania tej samej miski należy zmienić literkę o jedne w górę, na zasadzie 38FF --> 36G.

Pamiętaj, żeby dokładnie wygarniać całą pierś do miski stanika (fałdki na plecach to w dużej mierze pierś, która uciekła z za małego stanika) i aby fiszbiny były tuz pod biustem. Możesz posiłkować się tą instrukcją:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        Na zdjęciach jest co prawda małobiuściasta, ale główna idea jest taka sama dla wszystkich biustów :-)
        • sachmed Re: sachmed 03.01.14, 11:04
          dzięki :)
    • joasia3201 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 03.01.14, 13:08
      pod biustem ciasno - 75-76 cm
      pod biustem luźno - 78-79 cm
      w biuście normalnie - w zależnci od momentu w cyklu waha się między 95cm (jak dziś na początku cyklu) a 98 cm (jak miałam po owulacji)
      w biuście w zwisie - 102cm (mierzone dziś, przy 95 cm w biuście normalnie)

Mój problem polega na tym, że mój rozmiar biustu jeszcze się zwiększa. Obecnie nie mam żadnego odpowiedniego biustonosza wszystkie są za małe (70C, 70D, 75C) Jedyny, który być może byłby dobry obciera mnie na skórze poniżej pachy i jest to koronkowy usztywniany jedynie drutem stanik, w ktorym biust się dobrze układa - zero gąbek i zbędnych wypełnień. Ale nie pomaga mi on w decyzji jaki stanik powinnam nosić, ponieważ jego rozmiar jest dziwny. Jest ciaśniejszy niż wszystkie inne 75 jakie widziałam a na metce widnieje 80B a miska z kolei jest znacznie pojemniejsza niż zwykłe 75B czy nawet 80 B.

Wg tabel i kalkulatorów moje wymiary chyba nie dają jednoznacznej odpowiedzi, bo wychodzą one różnie. Wg tabel jest to 75F, wg kalktulatorów różnie: 75DD, 75E lub 75F...

Pomocy!
      Nie wiem co robić, bo sklepy, w których tegotypu rozmiary są w ogóle dostępne chcą bardzo wygórowanych cen,a nie chcę płać np 100zł skoro mój rozmiar moż eulec jeszcze zmianie. Nie chcę też kupić online w ciemno...
      • joasia3201 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 03.01.14, 16:44
        Przepraszam bardzo, pomyliłam się ten stanik, który w miarę pasuje ma rozmiar 80C a nie tak jak napisałam wcześniej 80B
      • azymut17 joasia3201 04.01.14, 13:25

Kalkulatorami się nie przejmuj, dają one jedynie przybliżony wynik, pewien rejon, od którego można zacząć poszukiwania. Poza tym nie tłumaczą różnicy między rozmiarówkami polską i angielską.

Rozmiar Ci się zmienia - czy jesteś w ciąży? Jeśli tak, to lepiej wybierać obwody luźniejsze niż zwykle, bo w tym czasie kobiety mają bardziej wrażliwe ciało. Z brytyjskich firm celuj w rozmiar 34(75)DD, z polskich 75E. To oczywiście punkt startowy, bo staniki różnią się od siebie rozciągliwością, pojemnością misek, szerokością i twardością drutów itd. Zawsze dobrze jest porównać sąsiednie rozmiary, zwłaszcza, jak nie masz doświadczenia z różnymi markami, krojami i rozmiarami. Poza tym nigdy nie będzie tak, że będziesz nosić rozmiar X. Nie da się nigdy powiedzieć np. "moim rozmiarem jest 75D", bo z innego fasonu, innego producenta dobre może być np. 70F. Rozmiarami, które możesz porównywać, są brytyjskie 34(75)D i E, 32(70)E, polskie 75D i F, 70F, ale podejrzewam, że 70 będzie zbyt dużym zaniżeniem dla Ciebie.

Sklepy stacjonarne mają droższe staniki, bo w cenę wliczona jest zwykle porada brafitterki. Dlatego czasem warto raz wydać więcej i mieć spokój na dłużej, do tego zdobędziesz wiedzę, co możesz zamawiać przez internet, więc ostatecznie wyjdzie na to samo. Ale jeśli rozmiar teraz Ci się zmienia, to bez sensu. Spróbuj może zamówić kilka sąsiednich rozmiarów z jakiejś wyprzedaży, staniki polskich producentów w szerokiej rozmiarówce spokojnie da się znaleźć za mniej niż 100 zł. Niepasujące odeślesz. Jeśli masz wątpliwości, czy stanik jest w rozmiarówce polskiej czy brytyjskiej, spokojnie zakładaj wątek z pytaniem na forum, chętnie pomożemy :-)

Przypomniało mi się - jeśli masz w okolicy sklep Marks nad Spencer, to warto się przejść. Sprowadzają ostatnio więcej rozmiarów, niektóre ceny są bardzo przyjemne (np. 69 zł bez przeceny). Nie ma co prawda brafittingu, ale możesz wziąć z wieszaka kilka rozmiarów i sama spokojnie mierzyć.
        • joasia3201 Re: joasia3201 04.01.14, 13:47
          Nie jestem w ciąży po prostu mam jakiś ostateczny rzut burzy hormonów i w ostatnim roku moje ciało trochę się zmieniło, a piersi dość znacząco urosły i z tego, co odczuwam wynika, że to nie koniec, mimo że mam 20 lat i myślałam, że tak duże zmiany juz mnie nie czekają. Najwyraźniej należę do dziewcząt, w których dojrzewanie zaczęło się bardzo szybko i równie szybko stanęło, a teraz po latach kończy dzieło :P

Dziękuję bardzo za rady. Będę chyba musiała skorzystać z propozycji dotyczącej internetowych zakupów. Zauważyłam, że można znaleść dość ciekawe propozycje w dużych rozmiarach w niskich cenach. A co do Marks and Spencer to chyba faktycznie się rozejrzę za tym sklepem, bo w internecie zauważyłam bardzo fajny wybór i ceny faktycznie bez tragedii
    • ali456 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 09.01.14, 11:30
      pod biustem ciasno - 88 cm
      pod biustem luźno - 90 cm
      w biuście normalnie - 110 cm
      w biuście w zwisie - 115 cm

Pisalam juz wczesniej w tym temacie i dzieki temu udalo mi sie kupic biustonosze w odpowiednim rozmiarze tj. 80G z M&S i jeszcze jeden 85G z Hunkemöller i byly bardzo wygodne. Ale niestaty przybralam troche na wadze :( I zaczyna sie robic ciasno, staram sie schudnac ale nie wiem czy piersi tez wroca do wczesniejszego rozmiaru. Czy jest sens kupowania stanika w wiekszym rozmiarze? Jesli tak to w jakim mniej wiecej? Wiekszosc sklepow oferuje gora miseczke H.
      • azymut17 ali456 15.01.14, 00:25
        Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, przeoczyłam twój post!

Dopóki nie schudniesz, warto mieć choć jeden dobry stanik, by piersi miały odpowiednie podtrzymanie i by było Ci wygodnie. W zależności od tego, jak będą rozciągliwe, mierz obwody 80 i 85, miski:
        brytyjskie 38(85)F, 36(80)FF, może i G
        kontynentalne 85G (nie wiem, jak wypada ten Hunkermoller) i H oraz 80H i I (lub J w firmach, które nie mają I)

Jak trudno Ci jest znaleźć coś w zwykłym sklepie, spróbuj przez internet, to takie przymierzanie za kaucją. Sprawdź tylko, ile masz czasu na zwrot i pilnuj tego oraz innych zasad odsyłki (mierzenie na czyste ciało, nie odrywanie metek itd.).
        • ali456 Re: ali456 15.01.14, 09:56
          Własciwie to zapomniałam dodac ze mieszkam teraz w Holandii( stad ten Hunkermoller ) i zawsze mam tak ze jak przybieram na wagdze w zazwyczaj pierwsze rosna mi piersi. W druga strone juz nie koniecznie tak, kolezanki mowia ze one mi zazdroszcza a ja strasznie sie mecze bo mam dopiero 20 kilka lat i nigdy nie bylam w ciazy. Normalnie az sie boje co zajscie moze zrobic z moimi piersiami. Ostatnio czesto zastanawiam sie nad redukcja bo wydaja mi sie strasznie duze w proporcjah do reszty ciala a teraz jeszcze mi urosly eh :( Pozostaje mi tylko polazic po sklepach i probowac wszystkiego z miseczka G lub wiecej. A jak nie to probowac zamawiac, ostatnio udalo mi sie dobrze trafic moze i teraz sie uda. Dziekuje bardzo za odpowiedz i informacje
          • azymut17 Re: ali456 15.01.14, 11:21
            Redukcja jest trochę bez sensu, bo Twój biust nie jest wcale jakiś niestandardowo duży. Jesteś mniej więcej pośrodku tabelki! Sama zerknij:
            spreadsheets.google.com/spreadsheet/pub?key=0Aueflw6frAwBcHhwaTZzekpFR2piOC1yLWFFS2s5SHc&gid=31
            Po operacji zrobiłabyś się małobiuściasta, teraz jesteś średniobiuściasta. Po co się kroić? Wydaje mi się, że przydałoby się trochę mierzenia staników produkowanych w szerszej rozmiarówce (np. produkcji brytyjskiej), byś zobaczyła, że naprawdę masz wybór i nie musisz się ograniczać do "największej dostępnej miski". Zobacz, ile w takim Brastopie masz modeli w 36FF:
            www.brastop.com/lingerie-big-bras#/specFilters=17!#-!68!-#!25m!#-!351&pageSize=24&orderBy=0&pageNumber=1
            5 stron po 24 staniki!
            • ali456 Re: ali456 15.01.14, 14:18
              Ooo nawet nie zdawalawm sobie sprawy ze rozmiarówka jest az tak obszerna, i niektore staniczki na tej stronce naprawde bardzo ladne :) Ogolnie dorastajac zawsze mialam najwiekszy rozmiar spsrod moich rowniesniczek moze to stad to przekonanie ze moje piersi sa jakies ogromnie duze(przezwiska i docinki na ich temat tez pewnie nie pomogly) raz pamietam nawet kolezanki w szkole podstawowej "sprawdzajace" moj rozmiar w toalecie bo chodzily plotki ze sobie wypycham czyms biustonosze. a wtedy nosilam "tylko" miseczke D. no ale rozgaduje sie tu, bede probowala zamawiac w stronki i pochodze jescze po sklepach moze akurat cos sie dopasuje. Mam tylko nadzieje ze jak zajde w ciaze to mi juz za bardzo nie urosna
              • ali456 Re: ali456 16.01.14, 14:17
                Po przegladnieciu stronki zdecydowalam sie na ten model www.brastop.com/rosme-melody-bra-white-floral bardzo ladnie wyglada i do tego w obnizce plus super majteczki w zestawie. Rozumiem ze powinnam zaczac od rozmiaru 36FF a potem ewentuallnie probowac cos innego? Z tego co widze to mozna u nich wymienic na inny rozmiar chociaz mam nadzieje ze nie bedzie mi potrzebne :) Mimo wszystko jednak wole sama na siebie zalozyc i dopasowac no ale w okolicy gdzie mieszkam to wyboru wielkiego w wiekszej rozmiarowce nie ma.
                • azymut17 Re: ali456 16.01.14, 19:40
                  Najlepiej byłoby wziąć 36FF i G dla porównania. Ale widzę, że z tego modelu nie ma. Skoro w M&S 80G jest Ci ciasno (oni nie mają miski FF), to wypada raczej rozmiar 36G... Pisząc pierwszą odpowiedź chyba przeoczyłam info o tym staniku, a to dość istotne, przepraszam. Jak chcesz zamówić tylko jeden, to 36G, jeśli 36FF to tylko z porównaniem z większą miską, bo będzie pewnie za małe. Firmy Rosme nie znam, widzę w opisie, że ten model to full cup (pełna miska), czyli będzie wyglądał raczej inaczej niż na zdjęciu, będzie bardziej zabudowany.

W Brastopie spokojnie można wymieniać, trzeba tylko stosować się do ich instrukcji - czyli maila dotyczącego wymiany i wpisania numeru zamówienia na formularzy odsyłki.
                  • ali456 Re: ali456 16.01.14, 21:17
                    No wlasnie nie chce wydawac za duzo z nadzieja ze uda mi sie wrocic do poprzedniego rozmiaru, chociaz jak narazie nic na to nie wskazuje, bo udalo mi sie schudnac 1kg a piersi wydaja mi sie jeszcze wieksze :/ No i 80G z M&S faktycznie ciasno, bede musiala cos wybrac innego w bra stopie w roz 36G chociaz szkoda mi tego modelu bo mi sie podobal. Chyba zeby wziac jeszcze jakies 80H z M&S czy raczej 85G? Troche sie gubie w tych odpowiednikach 36 to 80 czy 85? bo sama juz nie wiem.
                    • azymut17 Re: ali456 21.01.14, 01:06
                      W tej tabelce, którą linkowałam, masz "przetłumaczone" brytyjskie obwody na polskie. 36 to 80, 38 to 85 itd.
                      Na rozmiarach M&S nie znam się za bardzo, wiem, że mają inną rozmiarówkę niż zwykła brytyjska, nie ma tam miski z oznaczeniem FF. O konkrety lepiej dopytaj na forum, na pewno są dziewczyny znające się na tym lepiej, moją działką jest doradzanie ogólne, nie w konkretnych firmach, przykro mi.
                      • ali456 Re: ali456 21.01.14, 02:14
                        Juz i tak bardzo dziekuje za pomoc i cierpliwosc ze mna. Z tym 80G ciasnym to chodzilo mi raczej o to ze obwod jest ciasny, wygodniej mi jednak z 85 czy tez 38, ale z tego co tu zauwazylam to polecane raczej jest branie mniejszego obwodu bo i tak sie potem naciagnie. Miska G przy rozmiarze 85 byla na mnie za duza bo ostatnio mierzylam w sklepie tutaj na miejscu, chcialabym kupic ten stanik z poprzedniego linka w obwodzie 38 tylko nie wiem na ktora miske sie zdecydowac F czy FF bo G bedzie raczej na mnie za duze.
    • farfallina2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 13.01.14, 23:28
      Cześć, proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru stanika:
      pod biustem ciasno - 76 cm
      pod biustem luźno - 79 cm
      w biuście normalnie - 102 cm
      w biuście w zwisie - 101 cm

Nosze biustonosz 32GG, kiedyś pasował idealnie, teraz szelki jestem w stanie podnieść na wysokość 5 cm. Czasem tez brzeg miseczki wbija mi się w ciało.
      Proszę o pomoc! :)
      • azymut17 farfallina2 15.01.14, 00:31

Nie rozumiem za bardzo Twojego problemu z ramiączkami - chodzi o to, ze nie da się ich wyregulować? Są za długie czy za krótkie? Bo to, że możesz je podnieść na 5 cm od ramion to dobry znak, wszystkie moje staniki tak właśnie reguluję (no, czasem trochę luźniej).

Jeśli brzeg miski wbija się w ciało i powstaje nad nim taka fałdka (zwana na tym forum "bułą"), to znak, że należy zmierzyć większą miskę, czyli w Twoim wypadku 32H. Ale ze względu na Twoje wymiary, które wskazują na mniejszy rozmiar (raczej 32FF i G), spróbowałabym może z 32GG ale z innego fasonu, bardziej otwartego u góry. Może Twoje piersi są pełne na górze i typowe balkonetki się wbijają? A np. half cupy będą leżeć idealnie?
        • farfallina2 Re: farfallina2 15.01.14, 15:22
          Tak, są za długie, po prostu gdzieś przeczytałam, że nie powinno dać ich podnieść zbyt dużo od ramion. Spróbuje mniejszy rozmiar, bo trochę schudłam i może rzeczywiście lepiej będzie leżał rozmiar 32G :)
          Chyba masz rację, że moja piersi są pełniejsze na górze i stąd balkonetki się wbijają, nie wpadłam na to. Czyli u mnie generalnie nie jest źle. 5 lat temu, Wy na forum pomogłyście mi ustalić mój rozmiar i dobrać super biustonosz, za co będę Wam wdzięczna do końca życia :)
          • azymut17 Re: farfallina2 16.01.14, 19:43
            To były stare teorie o tej odległości od ramion. Zauważyłam, że większości osób pasują jednak ramiączka, które da się odciągnąć od ramion, nie do uszu oczywiście, ale nie mogą się wrzynać :-)
    • cinia2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 17.01.14, 11:52
      Przymierzam się właśnie do zakupu nowej bielizny stąd też proszę o pomoc :) Do tej pory nosiłam 75D i trzymałam się zazwyczaj triumpha. Staniki zaczęły się robić za małe, co do szerokości pod biustem zapinam się zawsze na najciaśniejszą haftkę i trzyma się dobrze :)

Wymiary podaj nam wg schematu:
      pod biustem ciasno - 72 cm
      pod biustem luźno - 80 cm
      w biuście normalnie - 95 cm
      w biuście w zwisie - 98 cm
      Mierzyłam się w podkoszulce, jako że nie posiadam miękkich staników.
      • azymut17 cinia2 21.01.14, 01:13

Spróbuj może obwodów o oczko mniejszych, czyli 70 (w brytyjskim nazewnictwie 32). Teoria jest taka, że najlepiej tak dobierać stanik, by na początku zapinać się na najluźniejszą lub środkową haftkę - tak, by gdy się trochę rozciągnie w noszeniu, móc go przepiąć. Do za ciasnego można dopiąć przedłużkę (szeroko dostępne w pasmanteriach), w drugą stronę nie ma tak łatwo :-)

Miski proponuję trochę większe - z brytyjskich 70(32)F, z polskich/kontynentalnych (jak Triumph) 70H, może G. Dobrze oczywiście byłoby porównać sąsiednie miski, czy nie leżą lepiej, staniki różnią się od siebie użytym materiałem i wykrojami, z różnych firm, a nawet wśród różnych modeli tej samej firmy, mogą pasować różne rozmiary. Każdy mierzony stanik załóż starannie wygarniając biust do misek, ja pokazują tutaj:
    • malineczka_2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 18.01.14, 12:39
      Witam
      Oto moje wymiary
      pod biustem ciasno - 85 cm
      pod biustem luźno - 93 cm
      w biuście normalnie - 104 cm
      w biuście w zwisie - 104 cm

Obecnie noszę 90C. W obwodzie jest za duży, na plecach podnosi się do góry i muszę go co jakiś czas poprawiać. Mam wrażenie, że miseczki ściskają mi piersi, przez co piersi "rozsuwają się" na boki, pod pachy.
      Z góry dziękuję za odpowiedź :)
      • azymut17 malineczka_2 21.01.14, 01:21

Proponuję obwód mniejszy, 85 lub 80 - zależy od Ciebie i Twojej wrażliwości, ściśliwości Twojego ciała. Dużo będzie zależało od modelu, dlatego zawsze warto mierzyć sąsiednie rozmiary. Z brytyjskich biustonoszy zaczynaj od 38(85)DD i 36(80)E , z polskich 85E i 80F, wszystkie porównuj na wszelki wypadek z większymi miskami, czy nie leżą lepiej. Koniecznie wygarniaj cały biust do misek stanika, tutaj są bardzo dobre zdjęcia pokazujące, jak to robić:
    • esi1 esi1 18.01.14, 23:34
      Witajcie,
      Nie jestem tutaj po raz pierwszy, ale bardzo dawno nie zaglądałam, a jeszcze dawniej kupowałam jakiś sensowny biustonosz. Kiedyś kupiłam kilka Panache (30HH) i dobrze się w nich czułam. Mam też dwa stroje kąpielowe w tym rozmiarze. Czas niestety mija - biustonosze się podniszczyły, ja chyba niestety też ;)
      Proszę o poradę jaki rozmiar jest dobry dla mnie teraz:
      1. pod biustem, ciasno: 79 cm
      2. pod biustem, luźno: 86 cm
      3. w biuście (w staniku/bez stanika): 103/105
      4. w pochyleniu: 107
      Dodam jeszcze, że prawa pierś jest mniejsza (dobrze wyglądała w miseczce H, podczas, gdy druga w HH).
      Z niecierpliwością czekam na Wasze porady, bo mam co nieco na oku, z wyprzedaży.
      • azymut17 Re: esi1 21.01.14, 01:32

Mam nadzieję, że jeszcze nie jest za późno na poradę, ostatnio mogę odpisywać rzadko a hurtowo :-)
        Spróbuj z brytyjskim 34(75)F i FF, polskim 75H i I oraz porównaj z większymi obwodami, czyli 36(80)E i F i 75G i H. Coraz częściej czytam, że obecne staniki są ciaśniejsze niż kiedyś, nie trzeba też tyle zaniżać. Nie wspominając o tym, że z wiekiem maleje tolerancja na ściskanie się :-)

Co do asymetrii - najlepiej byłoby znaleźć taki model, który lekko dopasowuje się do piersi maskując asymetrię. Widziałam, że u wielu kobiet niektóre staniki potęgowały różnicę w wielkości piersi, a inne ukrywały ją. Niestety nie było jasnej reguły, które modele można zaliczyć do której grupy, było to indywidualne. Jedynym wyznacznikiem była lekko rozciągliwa górna część miski, ale to też nie we wszystkich modelach.
    • lilli_anna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.01.14, 13:08
      Cześć,
      bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru biustonosza. Moje wymiary to:
      pod biustem ciasno - 96 (95,5) cm
      pod biustem luźno - 98 cm
      w biuście normalnie - 128 cm
      w biuście w zwisie - 134 cm

Obecnie nosze 38L z Bravissimo, model Alana. Ten stanik dobrała mi brafitterka w czasie wizyty w ich salonie. Niestety ....
      * miska jest moim zdaniem zbyt mała, biust wylewa mi się górą,
      * obwód też nie jest ok, stanik opiera mi się na brzuchu i wcale nie trzyma biustu na swoim miejscu.

Zastanawiam się nad zakupami w Melissie ale boje się kupować w ciemno, nie znając swojego rozmiaru.
      • izas55 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 21.01.14, 07:50
        Akurat Alana jest chyba dość mała w miskach. Ja nosiłam przy Alanę 38J i była zdecydowanie mniejsza nż inne noszone w tamtym czasie staniki w takim samym nominalnym rozmiarze. Być może będziesz mogła w innym modelu nosić nieco mniejszą miskę.
        Na opieranie się stanika na brzuchu ciaśniejszy obwód chyba jednak ci nie pomoże. Ja bym w tym zakresie rozmiarowym zachęcała cię do przymierzenia Elomi Caitlyn. Ma dość ścisły, ale wygodny obwód węc mogłabyś próbować zarówno 38 jak i 40 w obwodzie. Miski w tym modelu są do K, ale są dużo większe niż np. w Alanie, a ramiączka ułożone bliżej środka mocniej odciążają obwód i stanik nie wbija się tak w brzuch.
        Ja bym zaczęła od 38JJ-38K.
        • 88ines Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 23.01.14, 11:55
          Witam, prosze o pomoc w doborze stanika, obecnie jestem w 4 m-cu ciązy ( wczesniej nosiłam 70E/65F), moje wymiary:
          pod biustem ciasno : 74 cm
          pod biustem luźno: 77 cm
          w biuście normalnie : 94/95 cm
          w biuście w zwisie : 99 cm

Przepraszam, za poprzedniego posta, źle mi sie wkleił.
          pozdrawiam
          • azymut17 88ines 24.01.14, 15:54

Jak odczuwasz obwód w 70E? Jak leżą miski w tych stanikach? Było to E polskie, czy brytyjskie? Ciężko coś doradzić, bo z samych wymiarów wychodzą podobne rozmiary - chyba, że to polskie staniki?
            • 88ines Re: 88ines 24.01.14, 18:26
              Witaj, to były brytyjskie rozmiary ( głównie Freya i Panche), nosiłam je do jakiegos 2 m-ca ciązy. Teraz mam jakis no name, bo nic sobie nie mogłam dopasować,ze względu na bolące piersi. Obwód (o który pytasz) jest bardzo ciasny ( nie moge oddychać , jak zapnę się na ostatnią haftkę) a w miseczkach robia mi się tzw. bułki. Co radzisz?
              pozdrawiam
              • azymut17 Re: 88ines 24.01.14, 20:52
                Z brytyjczyków próbuj 34(75)E i F, z polskich 75F i G. Przy czym obwód w ciąży dobieram inaczej, na początku zapinam na najciaśniejszą haftkę, a dwie luźniejsze są do tego, by się przepinać w miarę, jak przybiera się w ciąży na wadze, a raczej jak rozszerzają się żebra. Jeśli jednak będzie Ci dobrze tylko na luźniejszych, to nie ma problemu, zawsze możesz dopiąć przedłużkę. Co innego w sytuacji, gdy będzie Ci i tak za ciasno - jeśli miski nie będą za małe (czyli uczucie ściśnięcia nie będzie wynikało ze złej miski, a ewidentnie z obwodu), to próbuj nawet 80-tek. Brytyjskie 36(80)DD i E, polskie 80E i F.

Podane przez mnie miski są o rozmiar i dwie większe od tego, co masz. Ciężko mi ocenić, które będą lepsze, bo nie wiem, jak duże są buły, a za ciasny obwód utrudnia prawidłową tego ocenę. Dlatego próbuj obydwu misek, większej i mniejszej.
                • 88ines Re: 88ines 24.01.14, 23:16
                  Dziękuje Ci serdecznie, po weekendzie ruszam na stanikowe łowy :)
    • anielka.bu anielka.bu 03.02.14, 13:56
      Witam serdecznie. Napisalam na malobiusciastym, ale tam chyba pusto, moze tu ktos mi pomoze, bo schudlam i potrzebuje ponownego ostanikowania.
      69 – scislo max pod
      71 – luzno pod
      82 – w staniku (bez 81)
      84 – w staniku pochylona (bez 85)
      Obecnie nosze rio 30D – obwod pasuje idealnie, obrecz miseczek tez, gorna polowa miseczki bardzo luzna.
      Dziekuje bardzo : )
      • azymut17 Re: anielka.bu 04.02.14, 23:28

Rio jest modelem o wąskich fiszbinach (czyli końcówki U fiszbin znajdują się niezbyt daleko od siebie, bliżej niż w stanikach tzw. szerokofiszbinowych) i miskach większych niż standardowe. Poza tym jest to balkonetka, czyli fason raczej słabo leżący w tych rejonach rozmiarowych, jako że zwykle dobre są kroje otwarte u góry (balkonetka jest zamknięta). Dlatego mam kilka propozycji:
        1. przymierz 30(65)D w jakimś half cupie, np. firmy Freya, Bravissimo czy Panache (Masquerade lub Cleo)
        2. przymierz 30(65)C w czymś szerokofiszbinowym, by miało druty jak Rio, ale płytszą miskę, zarówno balkonetka jak i half cup (to najbardziej polecam) Szerokofiszbinowe są np. Panache, Bravissimo, Audelle/Lepel, Change - nie orientuję się zbyt dobrze w obecnym rynku, dlatego podpytaj na forum, możesz np. założyć nowy wątek pt. "Jakie marki szyją szerokofiszbinowce?"
        3. możesz spróbować staników Ewy Michalak, u niej będziesz miała wg kalkulatora 70B (staniki te są ścisłe, mają własną rozmiarówkę). Dla małobiuściastych są specjalne kroje 3D i 3DM, nie próbowałam, ale czytałam pozytywne opinie. Nie wiem, jak z fiszbinami, czy nie będą za wąskie - ale przecież zawsze można odesłać.
        • zum.zum.zone Re: anielka.bu 05.02.14, 11:53
          Dzieki serdeczne za tak wszechstronne podejscie do tematu : ) Przejrzalam figleaves i bravissimo, latwo nie bedzie, zeby i 30C/D i half cup. Pozniej zaloze watek, jak podpowiedzialas, bo sama bym sie nie odwazyla. Czy half cup jest najbardziej odpowiednim modelem dla mnie? czy plunge tez moze byc? Pytam, bo nie mam zadnych sklepow w okolicy i bede zamawiac.
          Jak doszlas do tego, ze potrzebuje raczej szerokofiszb.? Po tym nadmiarze materialu u gory? Bo wydaje mi sie to bardzo trafna diagnoza - zawsze mialam wrazenie, ze miseczki sa bardziej po srodku i "zbieraja" piersi troche nienaturalnie.
          Dzieki serdeczne jeszcze raz, teraz wiem, jak kontynuowac poszukiwania : )
          • zum.zum.zone Re: anielka.bu 05.02.14, 13:52
            ups, przepraszam, nie przelogowalam sie : )
          • azymut17 Re: anielka.bu 08.02.14, 10:11
            > Jak doszlas do tego, ze potrzebuje raczej szerokofiszb.? Po tym nadmiarze mater
            > ialu u gory?

Właśnie tak :-) W pracy brafitterskiej widziałam sporo biustów w tych okolicach rozmiarowych, na których Rio i inne balkonetki leżały w ten sposób.

> Czy half cup jest najb
            > ardziej odpowiednim modelem dla mnie? czy plunge tez moze byc?

Wydaje mi się, że half cup po prostu ma największe pasowania, zwłaszcza, jak dobierasz samodzielnie przez internet. Zerknij jeszcze do polskich sklepów, mogą mieć coś więcej.
            W przypadku plandży jest trudniej, bo jest ryzyko, że będzie odstawał w górnej części, przy ramiączku. Nie musi tak być, bo są rożne plandże (jakoś wolę to odmieniać po polsku, bo jak to napisać plunge'e?), niektóre bardzo dobrze leżą na małobiuściastych - ostatnio był dobry wątek na ten temat:
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,149231212,149231212,plunge_dla_stozkow.html
            Stożek to taki kształt piersi, najczęściej spotykany w małych rozmiarach, tzn. nie wszystkie małe rozmiary mają taki kształt, ale jeśli ktoś ma taki kształt, to najczęściej ma mały rozmiar.

A teraz, żeby jeszcze bardziej zamotać: jakbyś poszła do dobrego stacjonarnego sklepu, to mogliby Ci znaleźć nawet dobrą balkonetkę :-)
            • anielka.bu Re: anielka.bu 08.02.14, 11:17
              Dzieki serdeczne : ) Ja jestem drobna, ale raczej zaokraglona, nie stozkowata, tak mi sie wydaje, chociaz moze specjalistka inaczej by to widziala. Bardzo zaluje, ze nie mam w poblizu dobrego sklepu z brafitterka w pakiecie. Mieszkam na pustyni stanikowej, powaznie. Musze ten watek waskofiszb. popelnic. Co to sie porobilo z forami, zebym na biusciastym mogla pisac ;p
    • ali456 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 06.02.14, 18:59
      Pytam w imieniu kolezanki. Wymiary wg wzoru:

pod biustem ciasno - 89 cm
      pod biustem luźno - 91 cm
      w biuście normalnie - 106 cm
      w biuście w zwisie - 112 cm

Obecnie nosi 90C ale czesto narzeka ze musi w ciagu dnia go bez przerwy poprawiac, probowalam ja przekonac do sprobowania czegos o mniejszym obwodzie i wiekszej misce ale strasznie do tego opornie podchodzi. Tak wiec pomyslalem ze moze jak tutaj ktos obeznany w temacie cos doradzi to latwiej mi bedzie ja przekonac :) Sama bardzo skorzystalam na poradach z forum i po zmianie jest mi o niebo lepiej. Z gory dziekuje za odpowiedz.
      • azymut17 ali456 08.02.14, 10:26

Może na początek zaproponuj niewielką zmianę? Bo chyba w przypadku Twojej koleżanki zmiana rozmiaru nawet na trochę większą miskę da poprawę, a później, w miarę jak będzie nosiła dobre staniki, sama zauważy poprawę i może zechce spróbować czegoś więcej. Teraz może przymierzyć polskie/kontynentalne 85E, F i G (to G może, ale nie musi być za duże) i brytyjskie 38(85)DD i E. Ważne, by przy zakłądaniu stanika wygarniała cały biust spod pach do misek, jak w tej instrukcji:
        • ali456 Re: ali456 08.02.14, 20:34
          Dziekuje bardzo za odpowiedz :) Po weekendowym wypadzie do sklepow i przymierzania roznych rozmiarow okazalo sie ze samo przejscie z obwodu 90 na 85 juz bardzo duzo dalo bo piersi w koncu trzymaja sie na obwodzie a nie wisza na ramionach(tu kolezanka kazala podziekowac za rade) co do misek to G faktycznie jest za duze D i E leza dobrze F nie udalo nam sie wyprobowac przy czym przy miseczkach D i E piersi sa lekko pomarszczone na gorze kolezanka mowi ze strala sie zakladac wg instrukcji i tam byla taka notatka nt tego a nie wiem co to oznacza za bardzo. Niestety sklepy nie sa za dobrze wyposazone w naszej okolicy, w wiekszosci miska E to max a w tych w ktorych teoretycznie rozmiarówka siega i do H na miejscu do przymierzenia tez ciezko znalezc to co nas interesuje ewentualnie mozna zamowic przez internet.
    • khaka85 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 11.02.14, 15:22
      Witam, proszę o pomoc w doborze biustonosza do karmienia (najlepiej z fiszbinami). Przed porodem kupiłam Alles Mama 70I ale teraz laktacja już się unormowała i biustonosz źle podtrzymuje biust.
      Moje wymiary:
      pod biustem ciasno: 99/70 cm
      pod biustem luźno: 72 cm
      w biuście normalnie: 94 cm
      w biuście w zwisie: 97 cm
      • azymut17 khaka85 12.02.14, 23:09

Domyślam się, że to 99 cm pod biustem ciasno łamane na 70 to pomyłka przy wpisywaniu? I że jest samo 70 cm? Jeśli tak, to możesz próbować obwodu 65 (brytyjskie 30), a z ciasnych modeli 70 - obecnie wiele modeli jest szytych ciaśniejszych niż kiedyś, poza tym najważniejsze jest to, by stanik był wygodny, to, co ma napisane na metce to sprawa drugorzędna. 70I ma za dużą miskę, więc nie można na jego podstawie ocenić, czy obwód 70 na pewno jest za luźny.

Z brytyjskich staników próbuj 30(65)F i FF, z polskich 65H i I. Jeśli będziesz porównywać większy obwód, analogicznymi miskami będą 32(70)E i F oraz 70G i H. Oczywiście jak zawsze przypominam, by każdy mierzony stanik zakładać starannie wygarniając biust do misek, jak w mojej ulubionej instrukcji:
        • khaka85 Re: khaka85 13.02.14, 08:54
          Tak, to była pomyłka, miało być 69/70. Dziękuję za rady. Spróbuję mniejszego obwodu bo jak do tej pory kupowałam 70
    • jomi81 jomi81 12.02.14, 15:40
      Witam, jestem nowa na forum i baaaardzo proszę o pomoc. Odnoszę wrażenie, że nie ma staników, które by dobrze i wygodnie na mnie leżały :/
      Podaję wymiary:
      pod biustem ciasno - 86 cm
      pod biustem luźno - 90 cm
      w biuście normalnie - 107 cm
      w biuście w zwisie - 110 cm

Wszystkie w miarę pasujące staniki mam w rozmiarze 85D. Miseczka sprawia wrażenie dobrej, pod biustem też jest ok, a jednak biust nie prezentuje się dobrze.
      • azymut17 Re: jomi81 12.02.14, 23:20

Wymiary wskazują moim zdaniem na to, że miseczka powinna być większa o rozmiar lub dwa. Czyli z polskich marek 85E lub F - to pierwsze jest na 106 cm w biuście, drugie na 108 cm. Jeśli miska 85D wygląda na dobrą, może to być efekt za luźnego obwodu, piersi wtedy uciekają pod pachy i z pozoru wydaje się, że miska więcej będzie za duża. Dlatego spróbuj większych misek z mniejszym obwodem. Oznacza to w polskiej/kontynentalnej rozmiarówce 80F i 80G, a w brytyjskiej 36(80)F. W zależności od modelu i firmy, możesz potrzebować większej czy mniejszej miski, lub też z ciasnych modeli większego obwodu (czyli 38/85). Ale podane rozmiary to najlepszy punkt wyjścia do szukania idealnie leżącego stanika :-)

Każdy mierzony stanik zakładaj starannie wygarniając biust spod pach do misek, jak w tej instrukcji:
        • jomi81 Re: jomi81 27.02.14, 19:13
          azymut17 napisała:

> Witaj :-)
          >
          > Wymiary wskazują moim zdaniem na to, że miseczka powinna być większa o rozmiar
          > lub dwa. Czyli z polskich marek 85E lub F - to pierwsze jest na 106 cm w biuści
          > e, drugie na 108 cm. Jeśli miska 85D wygląda na dobrą, może to być efekt za luź
          > nego obwodu, piersi wtedy uciekają pod pachy i z pozoru wydaje się, że miska wi
          > ęcej będzie za duża. Dlatego spróbuj większych misek z mniejszym obwodem. Oznac
          > za to w polskiej/kontynentalnej rozmiarówce 80F i 80G, a w brytyjskiej 36(80)F.
          > W zależności od modelu i firmy, możesz potrzebować większej czy mniejszej misk
          > i, lub też z ciasnych modeli większego obwodu (czyli 38/85). Ale podane rozmiar
          > y to najlepszy punkt wyjścia do szukania idealnie leżącego stanika :-)

Dziękuję bardzo!!! Nareszcie, chyba po raz pierwszy w życiu, mam idealnie dopasowany i wygodny stanik :) 85E :)
    • julietta_r julietta_r 15.02.14, 18:30
      pod biustem ciasno - 87 cm
      pod biustem luźno - 89 cm
      w biuście normalnie - 117 cm
      w biuście w zwisie - 119 cm

Noszę Freye 75H, teraz kupiłam Curvy Kate – 34H i Fantasie 34H i kurcze biust mi obwisnął :( i wylewa się z misek...Miałam jeszcze Dalie 34HH, pięknie trzymał, ale też się zaczęło po czasie górą wylewać...
      No i chyba coś musze zmienić bo ramiączka też się wbijają.
      Doradźcie koleżanki, proszę...bo już mi koleżanki z pracy uwagę zaczęły zwracać, że cycki mi obwisły...a nie chcem...
      • azymut17 Re: julietta_r 15.02.14, 20:06
        Możesz napisać coś więcej? Czy obwód nie jest za ciasny? Wg wymiarów jest za ciasny, jesteś w stanie w nim w ogóle wytrzymać? Miski, jak rozumiem, są za małe? Ale dlaczego to, że wylewa się górą, nazywasz obwisaniem? To tak jakby kierunek w drugą stronę, na dół, a nie w górę ;-) Dopytuję, bo próbuje to sobie zwizualizować, by coś konkretnego doradzić. Takie mniej więcej rozmiary, jakie masz, wychodzą z samych pomiarów, dlatego tutaj pomóc może tylko dokładny opis problemu.

Aha - nie rozumiem jeszcze rozmiaru tej Dalii... Wydawało mi się, że szyta jest w rozmiarówce polskiej, czyli obwody 75, 80, 85 itd. i miski G, H, I, itd.
        • julietta_r Re: julietta_r 16.02.14, 12:21
          źle się wyrażam...:) przepraszam...obwisają mi cycki w tych biustonoszach które mam teraz...kiedyś miałam jako jedna z niewielu fajne cycki - na właściwym miejscu - własnie dzięki dobremu biustonoszowi :) teraz jakieś czary mary i co kupie to jakoś mam wrażenie że dobrze nie trzymie...i cycki do pasa się zbliżają
          a że górą się wylewają to druga sprawa:)
          właśnie obwód nie jest za ciasny...ani razu mnie nie ugniata...po czasie mogę nawet haftke na środkowa spokojnie przepiąć.
          wkurza mnie to że mi biustu nie trzymie i że górą się wylewa...
          Dalie miałam 75H - HH pomyłką - niezwróciłam uwagi
          • azymut17 Re: julietta_r 19.02.14, 00:30
            Odpisuję dopiero teraz, bo musiałam trochę pozastanawiać się, w czym może leżeć problem i na wszelki wypadek skonsultować się z innymi specjalistkami.
            Może być tak, że potrzebujesz większych misek. To tłumaczyłoby bułkowanie górą. Przy za małych miskach często ramiączka są poluzowane, by ukryć niedopasowanie - to tłumaczyłoby twoje wrażenie, że biust jest nisko i nie jest odpowiedni uniesiony. Może być też tak, że potrzebujesz innych krojów i innych fasonów niż te, które obecnie nosisz.

Możesz próbować brytyjskiego 34(75)HH i J. Teoretycznie na polskie rozmiary jest to 75N i O, więc ta Dalia to jest zdecydowanie za mała (chociaż podobno ma duże miski, jednak wg ich trony nie szyją nic dla Ciebie). Możesz próbować staników Ewy Michalak - są to IMO najlepiej podnoszące staniki w większych rozmiarach. Nawet w miskach z okolic J dają efekt "biustu pod brodą" :-) Trzeba tylko pamiętać, że one mają własną rozmiarówkę, wg kalkulatora powinnaś zacząć od 85G, pod warunkiem, że pomiar pod biustem robiłaś rzeczywiście ścisło.

Możesz jeszcze dla pewności wysłać swoje zdjęcia do naszej zamkniętej galerii, żebyśmy mogły zobaczyć, na czym polega problem. Tu masz informacje na temat tego, na jakich działa zasadach i kto ma i może mieć do niej dostęp:
            lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html
            • julietta_r Re: julietta_r 19.02.14, 22:14
              dzięki wielkie za wyczerpującą wypowiedź...juz się kiedyś zastanawialam nad Ewą M. musze sprobować...
              czytam regulamin i chyba se foto strzele :)
    • lizka903 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 18.02.14, 18:39
      pod biustem ciasno - 71 cm
      pod biustem luźno - 73 cm
      w biuście normalnie - 94 cm
      w biuście w zwisie - 98 cm

Pod koniec roku 2013 postanowiłam zacząć nosic biustonosze z odpowiednio dobranym obwodem i miseczką, wcześniej nosiłam 75D,80D,80C oczywiście biustonosze z rynku itd.

Pod koniec roku zamówiłam swoje pierwsze dwa biustonosze z innym obwodem ( rozmiar wyliczyłam za pomocą kalkulatora mariski wyszło wtedy 65G), zamówiłam 65G Esotiq oraz 70G La Senza Lullababy, Esotiq okazał się być całkowicie za mały, piersi wręcz wyskakiwały z miseczek, był to dość płytki biustonosz ale obwód był w sam raz ścisły.
      Biustonosz z La Senzy okazał się być za duży, miseczki bardzo odstawały, wtedy na jednym z forum zostałam uświadomiona, że miska jest większa bo wzięłam większy obwód.

Następnie wybrałam się w listopadzie do Braffiterki salon jest w Warszawie Wesołej nazywa się ''Magia kobiet'', Pani po zmierzeniu powiedziała, że noszę rozmiar 65G brytyjski , spytałam o polski rozmiar powiedziała ,że nie wie , że może to być H LUB I ale niestety w tym rozmiarze nie posiadają biustonoszy z polskich firm (dziwne).
      Ogólne moje wrażenie było, że obwód jest w sam raz ale miska zakrywała całą pierś, tzn nie było jej widać, nie było też tzw. dupki :) Ja lubię mieć ściśnięte piersi, bo noszę ubrania z dekoltami i nie wyobrażam sobie , że spod sukienki lub bluzki wystaje mi pół miseczki. Biustonosza nie kupiłam gdyż cenowo było dla mnie za drogo :(

Ostatni mój raz z doborem biustonosza był w tym miesiącu , postanowiłam zamówić biustonosz 65G brytyjskie, pomyslałam skoro braffiterka tak powiedziała to musze mieć taki rozmiar, może tamte biustonosze po prostu były o dziwnym kroju. Wybór padł na Gossard Superboost Satin Strapless Bra, po przymierzeniu załamałam się :( biustonosz znów okrywał całą pierś jak kombinezon jakiś :(, obwód jest dobry, stanik ściśle przylega do mostka, martwi mnie , że fiszbina nie celuje w pachę tylko jakby w stronę pleców, takie mam wrażenie, i wydaje mi się, że zbyt dosłownie okala pierś bo w tym biustonoszu nie widać bym jaki kolwiek biust miała, oglądałam na Allegro zdjęcia modelek w tym biustonoszu i zdecydowanie wygląda to na nich lepiej.

Czy powinnam zaryzykować kupując rozmiar 65F bądź 65FF?

Trudno także było mi się zmierzyć w biuście, gdyż moje piersi są szeroko rozstawione i są kształtu gruszek, więc nie jestem pewna czy wymiar nie jest plus minus 1 cm :(

Jaki powinnam nosić rozmiar? Mam dość już tych pomyłek :( Chcę by moje piersi były widoczne a nie schowane :(
      • 100krotna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 20.02.14, 21:47
        Przede wszystkim - próbuj staników w kroju plunge i halfcup, te pierwsze mają niski mostek i są stworzone do dekoltów, te drugie mają nieco wyższy mostek, za to niską, poziomą linię miseczki i mają zadanie formowania "kuleczek" na dekolcie :) Oczywiście znajdziesz lepsze i gorsze modele, mocniej i słabiej zbierające biust - możesz zalogować się na stronie balkonetka.pl i poszukać dziewczyn w twoich okolicach rozmiarowych, pooglądać, jakie modele mają potencjał do robienia ładnego dekoltu.

Z twoimi wymiarami próbowałabym głównie ze staników ścisłych okolic rozmiaru 70F, ze staników z bardziej rozciągliwym, standardowym obwodem możesz też poszukać 65FF (ale to jest rozmiar wyjściowy, w zależności od modelu możesz potrzebować większej lub mniejszej miseczki).

Pamiętaj, żeby przy każdym założeniu stanika wygarniać piersi od strony pach w kierunku miseczek (w tym zdaniu ukryłam linka ze wskazówkami fotograficznymi)

Uważaj na fiszbiny - nie tyle mają celować w środek pachy, co dokładnie okalać naszą pierś - ich odbicie ma leżeć tuż za linią naszego biustu (jeśli nie jest u Ciebie bardzo widoczna, podnieś ręce do góry). Nie mogą także nigdzie się w pierś wbijać (fiszbiny).

Pamiętaj, że linia biustu z profilu, w dopasowanym staniku jest gładka - nie powinny się nad krawędzią stanika tworzyć wybrzuszenia, "bułki", to sugeruje za małą miseczkę.
        • 100krotna Powyżej odpowiedź dla Lizki903 n/t 20.02.14, 21:48

• lizka903 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 20.02.14, 22:10
          Dziękuję za odpowiedź :)

A mogłabym dostać przykładowe marki w których mam celować w 70F a w jakich 65FF? rozumiem że to brytyjski rozmiar? a jak z polskim?
          • 100krotna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 21.02.14, 07:44
            Brytyjski. Bo polski, to czasami loteria w zależności od firmy, nie znam się niestety na nich zbyt dobrze ;)
            Firm i fasonów nie umiem dobrze doradzić, dlatego rekomendowałam katalog balkonetki i poszukanie dziewczyny o podobnej figurze i wymiarach, obrazowo najlepiej :)
            • azymut17 lizka903 22.02.14, 19:25
              To ja tylko dodam, że brytyjskie rozmiary mają inne oznaczenia obwodów, 65 to 30, a 70 to 32. W polskich sklepach zwykle podane są obwody "przetłumaczone", w brytyjskich są same 30, 32 it.
              Wydaje mi się też, że możesz porównywać też mniejsze miski, czyli z brytyjskich 30(65)F i FF oraz 32(70)E i F. Z polskich teoretycznie byłoby to 65H i I oraz 70G i H. Teoretycznie, bo jak pisała 100krotna to loteria. Inaczej jest u Ewy Michalak, ta firma ma własną rozmiarówkę, u niej zaczynaj od 70F. Polecam zwłaszcza plunge, czyli staniki oznaczone PL, zbierają one bardzo biust do środka i wypychają do góry, możesz w ten sposób osiągnąć zamierzony efekt. Bo mam nadzieję, że pisząc o "dupce", nie miałaś na myśli poniższego efektu ;-) Bo tak nie wygląda dobrze dobrany stanik.
              https://balkonetka.pl/static/uploads/2008/11/liz-hurley2.jpeg
    • habibi83 habibi83 20.02.14, 16:55
      pod biustem ciasno - 88 cm
      pod biustem luźno - 92 cm
      w biuście normalnie bez stanika- 114 cm
      w biuście normalnie w staniku- 110 cm
      w biuście w zwisie - 113 cm
      ciąża, początek II trymestru

Do tej pory nosiłam zwykle i teraz taki mam 75F (rozmiary polskie: felina triumph,milena), stanik dobrany przez braffiterkę i odpowiednio dobierany według zmian na wadze (najmniejszy jaki nosiłam 70E, w poprzedniej ciąży na koniec i na czas karmienia 75H). Z uwagi na przyrost wagi i ciążę stanik (nieco rozciągnięty) w tym rozmiarze zapina się na ostatnią haftkę, ale upija pod biustem. W biuście też już za ciasno - zwłaszcza, że piersi są bardzo wrażliwe. Piersi wypadają z miseczek.
      Szukam stanika, który będzie dobry i celuję w rozmiary brytyjskie 80GG lub 85FF. Z uwagi na stan przejściowy (piersi na pewno mi urosną) szukam czegoś taniego lub używanego, wygodnego. Nie bardzo mam możliwość jeżdżenia po sklepach (mieszkam w stolicy) w poszukiwaniu odpowiedniego rozmiaru. Dlatego proszę o poradę, jakie rozmiary i jakich producentów byście polecały.
      Z góry bardzo dziękuję.
      • azymut17 Re: habibi83 22.02.14, 19:39

Staniki, które masz teraz, są zdecydowanie za małe. Widać to i po opisywanych objawach, jak i po pomiarach. Proponuję brytyjskie 38(85)FF, tak, jak sama wyliczyłaś. Najpierw może będziesz musiała zapinać do najciaśniej, ale potem będziesz w miarę postępów ciążowych, coraz luźniej. Na polskie to będą okolice 85I.

Jeśli nie znasz swojego rozmiaru, zakupy staników używanych mogą być ryzykowne, bo nie będziesz mogła zwrócić niepasujących modeli. Spróbuj poszukać czegoś na wyprzedażach, czasem można upolować prawdziwe perełki. Co do fasonu - ja w ciąży najlepiej czułam się w stanikach lekko usztywnianych, bo od środka były wyściełane bawełną i nie miały drapiących szwów. Nosiłam Fauve'y z wyprzedaży właśnie, ale miałam wtedy prawdziwe szczęście, bo kupiłam je za mniej niż 1/4 wartości, nie wiem, czy uda Ci się znaleźć coś podobnego. Poza tym to jest względne, każdy ma inne właściwości ciała i nie ma staników, które są wygodne dla wszystkich.

Załóż może na forum wątek pod tytułem "wygodne staniki na czas ciąży", bo tutaj zaglądam tylko ja i czasem ktoś, kto mnie zastępuje. Na forum ogólnym (czyli Lobby B.) jest większa szansa, że uzyskasz więcej odpowiedzi i ktoś doradzi coś dobrego :-)
        • habibi83 Re: habibi83 23.02.14, 19:04
          Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zdecydowałam się najpierw poprzymierzać w sklepie różne modele i różnych producentów. A potem przeszukam internet :)
    • zoil91 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 25.02.14, 12:13
      pod biustem ciasno - 76 cm
      pod biustem luźno - 78 cm
      w biuście normalnie – 95/94 cm (pierwszy wymiar z biustonoszu marki Triumph, drugi Gorgeous)
      w biuście w zwisie – 101/99 cm (pierwszy wymiar z biustonoszu marki Triumph, drugi Gorgeous)

Moje dwa ulubione biustonosze:
      1. Biustonosz Triumph „Amourette” rozmiar 70E – bardzo wygodny, jednak piersi za bardzo rozchodzą się na boki
      2. Biustonosz Gorgeous rozmiar 70G (bezszwowa miska) – bardzo wygodny, jednak po całym dniu fiszbina pod pachą boleśnie się wbija
      • azymut17 zoil91 27.02.14, 01:17

Czy ten Amourette nie jest za mały w misce, gdy wygarniesz porządnie biust, jak w tej instrukcji? Bo wg pomiarów to raczej 70G (w rozmiarówce kontynentalnej/polskiej) jest bliższe prawdy, co potwierdza Gorgeous. Wbijanie się fiszbiny może być spowodowane innymi czynnikami niż rozmiar, np. twarde druty, kanalik wykonany z cienkiego materiału, ostro zakończona końcówka fiszbiny itp.

Z brytyjskich staników dobre mogą być rozmiary 32(70)E i F.
        • zoil91 Re: zoil91 27.02.14, 13:37
          Wydaje mi się, że miska nie jest za mała. Być może dlatego, że Amourette jest mocno zabudowany, dlatego nic mi się nie "wylewa". Z kolei Gorgeous leży idealnie, perfekcyjnie, problem stanowią tylko te wbijające się fiszbiny. Mam wrażenie, jakby kończyły się zbyt wysoko. Dlatego nie byłam pewna czy to rzeczywiście mój rozmiar. Ale skoro tak - to będę szukać dalej tego idealnego! :)
          Bardzo dziękuję za poradę i pozdrawiam!
    • bo775 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 26.02.14, 11:08
      Witam i o radę pytam :-)
      Wymiary:
      1) pod biustem ciasno - 73 cm,
      2) pod biustem luźno - 76 cm,
      3) w biuście - 89 cm,
      4) pochylając się - 94 cm.
      Aktualnie noszę tylko staniki firmy Triumph w rozmiarze 70D, ale pod biustem wydają mi się już luźne (migracja piersi?), za to piersi często wystają mi górą...
      • azymut17 bo775 27.02.14, 01:26

Triumph z tego, co pamiętam, szyje dość luźne obwody. Może nie wszystkie, może trafiasz po prostu na takie modele. Spróbuj może następnym razem 70E w rozmiarówce kontynentalnej/polskiej, zaniżenie do 65 wydaje mi się przesadne, lepiej szukać staników mających stabilny obwód, rozciągających się, ale trzymających. Takie leżą dużo lepiej niż biustonosze, w których trzeba brać mniejszy obwód.
        W brytyjskiej rozmiarówce zaczynaj od 32(70)DD. Pamiętaj oczywiście, jak to wszystkim przypominam w tym wątku, o dokładnym wygarnianiu piersi do miseczek jak to pokazują tutaj:
        • bo775 Re: bo775 28.02.14, 10:02
          Dzięki! Będę próbować.
    • justyna.121 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 01.03.14, 20:32
      pod biustem ciasno - 69cm
      pod biustem luźno - 71cm
      w biuście - 93cm
      w zwisie - 89cm
      Dodam, że nie mam żadnego miękkiego stanika i mierzyłam się bez. Noszę 75B albo 75C. Obwody są za luźne nawet kiedy zapinam na ostatnią haftkę. Z miseczki B piersi albo wylewają się górą albo wychodzą dołem (zależy czy skracam ramiączka), a C niby dobra, ale nie otula piersi tylko "ucina" pod pachami. Dodam, że zależy mi na dobraniu normalnego stanika jak i sportowego. Nie jestem nawet pewna czy się czymś różnią, bo jestem kompletnie zielona w tym temacie:)
      Przepraszam za wszystkie gafy i dziękuję za odpowiedź.
      • azymut17 justyna.121 04.03.14, 00:08

Za gafy nie masz co przepraszać, bo żadnej nie popełniłaś :-) Co do różnic między stanikiem zwykłym a sportowym, to zerknij na to:
        www.brastop.com/sports-bras-swimwear#/specFilters=17m!#-!68&pageSize=24&orderBy=0&pageNumber=1
        Tak wyglądają staniki zaprojektowane do uprawiania sportu, w przeciwieństwie do zwykłych:
        www.brastop.com/lingerie-big-bras#/specFilters=17m!#-!68&pageSize=24&orderBy=0&pageNumber=1
        Są wyżej zabudowane, maja za zadanie mocno unieruchamiać piersi i przyciskać je do klatki piersiowej, by w czasie treningu nie podskakiwały. Rozmiar dobiera się podobnie, czasem tylko warto wziąć większy obwód z przeliczoną miską (czyli objętościowo taką samą, jak np. 30E-->32DD), bo niekiedy bywają ciasne. No i zdecydowanie lepszy jest sportowiec trochę za mały niż trochę za duży.

W kwestii rozmiaru polecam spróbowanie brytyjskiego 30(65)F i porównanie z 30E - nie jestem pewna, bo dziwi mnie różnica między obwodem w biuście "normalnie" a '"w zwisie", bo zwykle ten drugi jest większy. Z polskich/kontynentalnych zmierz 65H i G. Skoro Twoje 75C z za mała miska odczuwasz jako luźne zapięte ciasno, to myślę, że obwód 70 z dobra miską też będzie za luźny, dlatego szłabym w stronę 65. Jeśli jednak będzie Ci za ciasno, próbuj oczywiście obwodów 70 - to stanik jest dla ciała, a nie ciało dla stanika, przede wszystkim ma być Ci wygodnie!
        Zwróć tez uwagę na to, by każdy mierzony biustonosz zakładać dokładnie wygarniając biust spod pach do misek, jak w mojej ulubionej instrukcji:
        • justyna.121 Re: justyna.121 04.03.14, 18:58
          Dziękuję bardzo, będę próbować :)
    • jagulinka90 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 06.03.14, 23:00
      pod biustem ciasno - 81 cm
      pod biustem luźno - 88 cm
      w biuście normalnie - 104 cm
      w biuście w zwisie - 106 cm

pomiary wykonane bez stanika, dodam, że piersi nie są zbyt jędrne i trochę smętnie zwisają rozchodząc się przy tym na boki...chciałabym poprawić trochę ich wygląd i zbliżyć do siebie. proszę o poradę jaki rozmiar i krój wybrać:)
      • azymut17 jagulinka90 08.03.14, 01:57

Piersi bez stanika zwykle tak wyglądają, jakby się rozchodziły na boki, to normalne :-) Nie przejmuj się tym, taka jest budowa kobiecego ciała (tutaj mogłabym pociągnąć offtop o tym, jak to kultura fotoszopa wpędza kobiety w kompleksy...). Oczywiście można znaleźć stanik, w którym będą mocno zebrane i zbliżone do siebie - najlepiej wybierać modele z niskim mostkiem, typ plunge (np. Ewa Michalak PL, Freya Deco).

Spróbuj zacząć od rozmiaru brytyjskiego 36(80)E, polskiego/kontynentalnego 80G. Jeśli będziesz czuła, że obwód jest za luźny (chociaż myślę, że zmierzyłaś się naprawdę ściśle i ten pomiar jest w 100% wiarygodny), próbuj 34(75)F i 75H - ale pewnie to nie będzie koniecznie. Konieczne natomiast będzie staranne zakładanie każdego stanika - tradycyjnie przypominam o wygarnianiu piersi spod pach do misek, jak tu pokazują:
        • jagulinka90 Re: jagulinka90 08.03.14, 10:42
          Dziękuję, będę próbować:)
    • veaea Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 11.03.14, 22:37
      pod biustem ciasno - 80 cm
      > pod biustem luźno - 86 cm
      > w biuście normalnie - 103 cm
      > w biuście w zwisie - 108 cm

Teraz mam stanik 75E (aggio?), czasem mam wrażenie że jest zbyt ciasny w obwodzie, mimo że generalnie wolę ciaśniejsze modele. przy ruchu zdarza się, że robią sie lekkie bufki. mój ulubiony typ to plunge, ale mam czasem problem z tym jak blisko jest krawędz stanika w stosunku do tego co powinna zakrywac :P
      • azymut17 veaea 12.03.14, 22:27

Uczucie, że stanik jest za ciasny, może wynikać nie tylko z za małego obwodu, ale i z za małej miski. Wskazuje na to również to, co piszesz o krawędzi stanika i zakrywaniu :-) Z wymiarów polecałabym raczej większą miskę, z rozmiarówki polskiej/kontynentalnej (czyli takiej, jaka ma np. Aggio) 75G i H. Z brytyjskiej 34(75)F i FF.

Dopiero jak je zmierzysz, i okaże się, że mimo odpowiednio pojemnych misek (pamiętaj zawsze o porządnym wygarnianiu piersi spod pach do misek, jak np. tutaj pokazują) obwód jest niewygodny, spróbuj większego obwodu (36/80). Próbuj z każdym modelem osobno, bo niektóre są luźniejsze, inne ciaśniejsze, nigdy nie będzie tak, że z każdej firmy i z każdego modelu będzie Ci pasował ten sam rozmiar. Powodzenia!
    • kashikashi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.03.14, 17:41
      Hej, planuje zafundowac sobie drugi rzut 'uswiadomionych' biustonoszy i chcialabym poprosic o pomoc.
      Jeden z dotychczasowych stanikow wydaje sie zakupem z lekka chybionym[Curvy Kate, Portia, 32GG], poniewaz miseczki z samej gory nieco sie marszcza i odstaja, mimo ze fiszbina celuje, jak wg zalecen w srodek pachy, a piersi sa w nim odrobine bardziej 'stozkowate', nizbym sobie tego zyczyla. Ogolnie chyba troche za duza miseczka.
      Drugi, niemozebnie juz znoszony i rozciagniety, rowniez CK, model Angel, na poczatku pasowal idealnie, ale wycielam z niego metke wiec kompletnie nie mam punktu odniesienia, a piersi na pewno nieco sie zmienily pod wplywem noszenia dobrego stanika.
      Wyniki moich pomiarow to 71 pod i 91 w biuscie. Podczas tych zakupow rowniez bede celowac w marke CK. Majac na wzgledzie moje wymiary pod biustem, zgaduje, ze obwod 32 to dla mnie troche za duzo, ale obawiam sie, ze w 30 sie zadusze...
      • kashikashi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.03.14, 17:57
        Zapomnialam dodac wymiary wg schematu, oto one:
        pod biustem ciasno - 71 cm
        pod biustem luźno - 74 cm
        w biuście normalnie[w ww. staniku Portia] - 92 cm
        w biuście w zwisie - 94 cm
      • azymut17 kashikashi 19.03.14, 18:51

To "celowanie w środek pachy" jest kwestią umowną i zależy od budowy ciała. U części kobiet, w tym u mnie, które mają wąską podstawę piersi, koniec fiszbiny celuje raczej w początek pachy. Opis tej Portii wskazuje na to, że jest ona za duża. Pomiary też wskazują na zdecydowanie mniejsza miskę. Czy to 32GG ktoś (czyli profesjonalna brafitterka) Ci polecał?

Obwód 30 to może być w Twoim przypadku rzeczywiście za duże zaniżenie, mniejsze obwody poleca się raczej przy cięższym biuście. U Ciebie obwód 70/32 powinien wystarczająco podtrzymywać. Z brytyjskich rozmiarów, a więc i CK, polecałabym raczej maksymalnie 32E, a są to 4 miski mniej niż 32GG... Miałaś okazję mierzyć jakieś pośrednie rozmiary? Jeśli nie, to pozostaje tylko wysłać zdjęcia do naszej zamkniętej galerii, by doświadczone forumki mogły ocenić, ile o rozmiarów jest za duża ta Portia.
        • kashikashi Re: kashikashi 19.03.14, 20:14
          Dziekuje, tak zrobilam, teraz czekam. :)
    • loginyzajete 85/112? 20.03.14, 08:10
      Witam,
      No właśnie nie mogę już. Ze względów finansowych trochę mi ciężko kupić dobry stanik, zwykle kupuję na Allegro i w takich miejscach niestety używane. Chciałabym kupić wreszcie dobry. Tym bardziej że niestety utyłam i póki co złe staniki jeszcze mi dopełniają dramatu. Błagam o pomoc.. Czuję się bowiem jak brzydkie kaczątko ;)

WYMIARY:
      pod biustem luźno - jakieś 89
      ciasno - 84, 85 (zależy od dnia)
      biust w zwisie ma w biustonoszu 113, bez 115
      biust normalnie zdecydowanie 112

Obecnie ostał mi się 1 (tak mam jeden stanik!!!) i to niepasujący, plus parę za małych poszerzonych przedłużkami, czas to zmienić najwyższy.
      Ten jeden w miarę to:
      jakaś dziwna firma Acousma i ma jakieś dziwne opisy w wymiarach, na górze jest w rzędzie 'I eur F USA", na dole pod spodem: "4 (pod I) 85 (pod eur), 100 (pod F) i 38 pod (USA), obok pomiędzy liniami jest E... Nic z tego nie rozumiem. Stanik ma dobry obwód lecz trochę za luźny oraz miseczkę gdzieś na oko o 1 cm za małą z każdej strony fiszbiny, znaczy cm brak do mostka i cm brak do pachy.
      Lubię biustonosze niezabudowane, niepijące w pachach i z wąskim, krótkim mostkiem bo inaczej pije mi w piersi. Jakieś sugestie?
      • loginyzajete Re: 85/112? 20.03.14, 08:12
        Jedna uwaga porządkowa - fajny był zwyczaj gdy w tytule pojawiały się rozmiary biustu mniej więcej, łatwiej było szukać czegoś podobnego na forum... Może by tak do tego wrócić???
        • azymut17 Re: 85/112? 23.03.14, 20:29
          loginyzajete napisała:

> Jedna uwaga porządkowa - fajny był zwyczaj gdy w tytule pojawiały się rozmiary
          > biustu mniej więcej, łatwiej było szukać czegoś podobnego na forum... Może by t
          > ak do tego wrócić???

Nie pamiętam takiego zwyczaju... Chodzi Ci o to, by zamiast umieszczania w temacie tytułu tego, o czym będziesz pisać, wklejać zawsze tylko swoje wymiary? IMO to sprawi, że w ogóle wyszukiwarka nie będzie zwracać żadnych merytorycznych wyników... Albo czegoś nie rozumiem..?
      • azymut17 Re: 85/112? loginyzajete 23.03.14, 20:28

Przepraszam za zwłokę w odpowiadaniu.
        Nawet na Allegro można kupić dobre i pasujące, mimo, że używane staniki. Niepasujące spróbuj po prostu odsprzedać i nie poddawaj się. Coś w końcu dobierzesz!

Chyba mam mózg przeżarty stanikomanią, bo doskonale rozumiem opis na metce Twojego stanika ;-) To rozmiar włoski 4 (oni maja tylko cyferki, tak w ogóle to marna rozmiarówka), francuski 100E, europejski 85E, amerykański 38E - to są różne oznaczenia obwodu. Z pomiarów też wnioskuję, że obwód jest za luźny, lepszy byłby 80. Miska musi być oczywiście większa, tak, by pomieścić cały biust, zwłaszcza, że dopasowany obwód wymaga lepiej dopasowanej miski, bo dociska ją mocniej do ciała. Proponuję na początek polskie/europejskie 80J, brytyjskie 36(80)G.

Ciężko mi się wypowiadać na temat firmy, bo ostatnio wypadłam z rynku, ale chyba łatwiej Ci będzie znaleźć stanik marki brytyjskiej. Na Allegro widzę w tym rozmiarze do 100 zł 17 staników firmy Freya, 26 Marks and Spencer (ale tutaj nie jestem pewna rozmiaru, bo mają trochę inną rozmiarówkę, możesz poszukać wątku marki tutaj na Lobby lub poczytać o marce na Stanikomanii - link z prawej strony forum), 12 Panache, w "innych markach" są jeszcze Pour Moi, Curvy Kate, Masquerade... Przed zakupem upewnij się, w jakiej rozmiarówce jest podany rozmiar, bo np. Felina, UnUsual czy Triumph ma system polski.

Problem wbijania się w pachy rozwiąże w dużym stopniu rozmiar, mostek z kolei to sprawa fasonu. Wybieraj tak, jak piszesz, takie z niższym mostkiem, w tym rozmiarze bez problemu takie znajdziesz, przynajmniej w brytyjczykach.
        • loginyzajete Re: 85/112? loginyzajete 23.03.14, 21:25
          Serdecznie dziękuję i zapisuję sobie rady :) Jesteś wielka!
    • alisalis Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 21.03.14, 01:06
      Witam, również chciałabym się dowiedzieć jaki powinnam nosić rozmiar stanika ;) gdyż prawdopodobnie od tego mam problem z kręgosłupem, nie mogę w pełni cieszyć się sportem, a także męczy mnie ciągłe poprawianie stanika nawet w czasie zwykłego spaceru ;( pomóżcie błagam ! ;)
      moje wymiary : pod biustem ciasno - 82 cm
      pod biustem luźno - 84 cm
      w biuście normalnie - 102 cm
      w biuście w zwisie - ? cm

Na co dzień chodzę w staniku o 'polskiej' rozmiarówce 80/85D. Z góry zaznaczam, że nie naleze do szczupłych osób, ale czasem zmieszcze się i w rozmiar bluzki S/M ;) Byłam niegdyś w sklepie z droższą bielizną i Pani od brafftingu oznajmiła, że powinnam nosić 75 F, ale jako że było za małe stwierdziła, że jednak najlepsze byłoby G, ale akurat nie miały takowego na stanie.. gdy to usłyszałam to się troche 'przestraszyłam' gdyż wtedy miałam 17 lat ( dzis 21);) jednak od tamtej pory kupuje staniki o rozmiarówce najcześciej 85D, czasem DD, ale czuje ze nie bardzo mi to służy. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc !

Pozdrawiam ! Agnieszka :)
      • azymut17 alisalis 23.03.14, 20:45

Z pomiarów wychodzi Ci właśnie rozmiar 75F i G, z ciasnych 80E i F. Ze staników brytyjskich możesz mierzyć 34(75)E i F oraz 36(80)DD i E. Wszystko zależy od modelu, są staniki z mniejszymi i większymi miskami, o różnej rozciągliwości, poza tym w zależności od kształtu piersi z różnych fasonów trzeba dobierać różne rozmiary (nie wiem, czy wystarczająco jasno piszę?). Zaczynaj jednak od mniejszego obwodu, bo taki będzie najprawdopodobniej najlepszy. Obwód 85 jest szerszy od Ciebie, nie ma więc szans ani podtrzymywać ani kształtować biustu.

Każdy mierzony stanik zakładaj porządnie wygarniając biust spod pach do misek, jak w tej instrukcji:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.htmlPowodzenia!
        • alisalis Re: alisalis 23.03.14, 23:11
          Tak wystarczająco jasno ;) dziękuje za odpowiedz ! Jutro ide na poszukiwanie odpowiedniego biustonosza ! Pozdrawiam :)
    • normajeanemortenson normajeanmortenson - 67 / 70 / 82 / 84 23.03.14, 12:56
      w biuście normalnie - 82 cm
      w biuście w zwisie - 84 cm
      pod biustem luźno - 70 cm
      pod biustem ścisło- 67 cm

Obecnie noszę 70B
      Wszystkie biustonosze jakie obecnie nosze na codzień mają pushup, niektóre z wypełnieniem grubości nawet 3-4 cm. Problem w tym, że dobrze wyglądam dopiero po "poprawieniu" piersi, niestety w trakcie dnia "uciekają" one jakby niżej (jakkolwiek ich nie ułoże ubierając biustonosz nie utrzymują się w tym miejscu nawet przez godzine).
      Jeszcze jedno ważne pytanie: czy zmieni się rozmiar miseczki jeśli chce wybrać biustonosz z pushupem niż gdybym wybrała biustonosz miękki?
      • azymut17 Re: normajeanmortenson - 67 / 70 / 82 / 84 23.03.14, 21:01

Piersi obecnie uciekają ze stanika z powodu za dużego obwodu - nie dociska on misek do ciała, dlatego wygarnianie i układanie biustu w staniku niewiele daje. Próbuj obwodu 65, brytyjskie 30. Miski C, ewentualnie D.

> Jeszcze jedno ważne pytanie: czy zmieni się rozmiar miseczki jeśli chce wybrać
        > biustonosz z pushupem niż gdybym wybrała biustonosz miękki?

Trudne pytanie, bo to zależy od producenta. Z tego, co zauważyłam, puszap zabiera miejsce w misce i wtedy trzeba wziąć większą miskę. Czyli u Ciebie będzie to 65D, a nawet 65E (jeśli trafisz na małomiskowy model), brytyjskie 30D i DD.

Dodam dla porządku, że odradzam częste noszenie staników, które mają grubą wkładkę o nieanatomicznym kształcie. Co innego tzw. filety:
        https://www.ewa-michalak.pl/pol_pm_Poduszki-wkladki-cieliste-174_1.jpg
        a co innego wystająca okrągła gąbka, która po założeniu stanika robi dziurę w piersi. Takie coś noszone codziennie może deformować piersi. Spróbuj stanika w dobrym rozmiarze, może się okazać, że zwykłe usztywnienie wystarczy, byś się dobrze czuła :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka