mamusia_wojtusia mausia_wojtusia 29.05.14, 16:58 pod biustem ciasno - 79-80 cm pod biustem luźno - 85 cm w biuście normalnie - 103 cm w biuście w zwisie - 109 cm Asymetria (prawa pierś większa) - przed porodem najlepiej czułam się w lekko usztywnianych biustonoszach z wyjmowanymi poduszeczkami - w lewej miseczce zostawiałam oryginalną lub wkładałam większą poduszeczkę, z prawej miseczki wyjmowałam zupełnie i było ok. Biust miał sporo przejść w ostatnich czterech latach - zaczynałam ze sporą nadwagą, ale wzięłam się za siebie i zrzuciłam ok. 15kg - piersi mocno się skurczyły wtedy. Przez rok bez problemu utrzymywałam wagę, ale później złożyło się jednocześnie kilka czynników, które spowodowały ograniczenie wysiłku fizycznego i podjadanie w stresie, w efekcie zaczęłam stopniowo przybierać. Rok temu zaszłam w ciążę i przybyło mi aż 20kg... Od trzech miesięcy karmię piersią, laktacja się ustabilizowała, zrzuciłam na razie 16kg, waga powoli idzie nadal w dół. Generalnie pod koniec ciąży piersi powiększyły się znacznie i zwiększyła się też asymetria. Nie mam pojęcia, jaki teraz rozmiar wybrać. Ciało mi się tak zmieniło, że żaden biustonosz nie leży dobrze. Karmnik mam jeden, ale taki miękki, tani, kupiony byle coś mieć na okres przejściowy, nie ma co o nim pisać. Najłatwiej mi będzie opisać aktualny wygląd w starym biustonoszu sprzed tego pierwszego schudnięcia - Debenhams 36D: - obwód troszkę luźny, - lewa pierś nawet ładnie układa się w miseczce, fiszbin przylega niemal zupełnie do mostka i pod pachą też przyzwoicie jest. Jak docisnę troszkę, żeby końcówka fiszbina przylegała też dokładnie do mostka, to robi się leciutka bułeczka. Pod pachą mały wałeczek z migracji, - prawa pierś się ewidentnie nie mieści, fiszbin odstaje na mostku i nie sięga dobrze do pachy, górą wychodzi buła, pod pachą duży wałek spowodowany migracją. Mieszkam w dziurze zabitej dechami, ze względu na mojego 3-miesięcznego cycozwisa wyprawa do brafitterki na razie jeszcze nie wchodzi w grę. Chcę kupić w angielskim sklepie internetowym wyjściową sukienkę do karmienia, mają tam też w promocji karmniki Panache Sophie, no i mnie korci, ale nie wiem czy przy mojej asymetrii ten model ma w ogóle szansę się sprawdzić, jeżeli tak, to jaki rozmiar zamówić? Czy w ogóle ktoś robi karmniki z kieszonką na poduszeczkę? Szycie jednego stanika z dwóch nie wchodzi na razie w grę, bo karmiąc dalej spodziewam się jeszcze sporo schudnąć. No i może te piersi co wyemigrowały wrócą jeszcze na miejsce... Proszę o pomoc! Odpowiedz Link
azymut17 Re: mausia_wojtusia 03.06.14, 10:33 Witaj :-) Byłam pewna, że już Ci odpisywałam, ale skoro nie widzę swojej odpowiedzi, to pewnie tylko pomyślałam, co chcę napisać i coś mi przeszkodziło, stąd opóźnienie. Do rzeczy: Z brytyjskich staników (jak Panache Sophie) próbuj 34(75)F, FF i G. Ciężko powiedzieć, który będzie najlepszy, bo pomiary centymetrem to tylko punkt wyjścia. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na zamówienie wszystkich trzech rozmiarów, to próbuj 34F i FF, jeśli tylko jeden, to 34FF. Z polskich i kontynentalnych 75I. Sophie może być dobrym stanikiem, ma bardzo miękkie miseczki i pewnie będzie ukrywać asymetrię. Nie wiem tylko, czy podtrzymanie będzie dla Ciebie satysfakcjonujące. Nie jest to stanik jakoś super kształtujący biust, dla mnie to model raczej na początek karmienia i do spania. Ale jeśli zależy Ci przede wszystkim na wygodzie, to będzie to dobry wybór. Możesz na tym etapie próbować też karmników z fiszbinami, nie wiem, czy są szyte takie z poduszeczkami, podejrzewam, że nie, bo jest ryzyko uciskania kanalików mlecznych. Może wkładaj na razie wkładki laktacyjne? Chociaż mają one inny kształt i się odznaczają... Zerknij na karmniki Kris Line i Effuniak, mają fiszbiny. Widzę też, że Comexim ma karmnik, ale nie napisali, czy ma fiszbiny czy tylko tak wygląda. Uwaga - każda z tych firm ma własną rozmiarówkę, z Effu pewnie dobre będzie 80F, z Krisa nie wiem, bo nie mogę na stronie znaleźć tabeli rozmiarów, musiałabyś spytać na forum, by ktoś kto zna te staniki mógł doradzić. Specjalne fiszbiny ma Cake Lingerie (marka australijska, rozmiary brytyjskie), giętkie i bardziej elastyczne. Są w sklepie m.in. ASOS. W Brastopie masz Hot Milk (marka nowozelandzka, rozmiary brytyjskie). Z asymetrią ciężko coś doradzić, bo przy karmieniu odpada częsta rada, by dobierać stanik trochę za mały z jednej strony i trochę za duży z drugiej. Ta zamałość może się skończyć zastojami. Możesz wkładać na razie wkładkę luzem do stanika, nie do kieszonki, może nie będzie się przesuwać? Możesz ją podklejać dwustronną taśmą do ubrań. A może jak dobierzesz coś od Ewy Michalak, to będziesz mogła poprosić o wszycie takiej kieszonki? Odpowiedz Link
mamusia_wojtusia Re: mausia_wojtusia 11.06.14, 12:07 Cześć, Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc! Omal nie wycałowałam listonosza, który przyniósł mi moje Panache! Właśnie drugi dzień chodzę w świeżo kupionej Sophie i pierwszy raz od kilku miesięcy mogę powiedzieć, że chodzenie w biustonoszu jest przyjemne, najchętniej wcale bym go nie zdejmowała. Ale do rzeczy - zamówiłam tylko 34F i FF, bo G nie było akurat, a ja już nie chciałam czekać. Obwód jest idealny (zachwyciła mnie też ilość haftek). FF dobrze leży i czuję się w nim komfortowo, jednak przy moich piersiach z porozciąganą skórą mankamentem rzeczywiście jest brak mocnego podtrzymania. Będę więc szukać czegoś usztywnionego i z fiszbinami, a jak już znajdę ideał, to Sophie z przyjemnością przeznaczę do spania :) Myślę, że na początek sprawdzę coś z 34G, bo mam wrażenie, że teraz, przy odpowiednim obwodzie i znacznie większej miseczce, elementy wyciągnięte spod pachy nie uciekają tam od razu, w związku z czym piersi są jednak większe, niż wskazywały pierwotne pomiary (pomimo ogólnej miękkości, rozciągnięcia i zwisania, które zaburzają przecież pomiar w drugą stronę). Co do poduszek luźno wsadzonych do karmnika, to akurat tego chciałabym uniknąć - głupio tak, żeby przy karmieniu poducha przy ludziach wypadała (dzieć jeszcze mały i często je). No i taka luźna prędzej uciśnie kanaliki niż poduszka w kieszonce. Będę kombinować, może rzeczywiście złożę specjalne zamówienie na kieszonkę. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
yen26 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 02.06.14, 16:22 Dziewczęta drogie! pomóżcie mi proszę Jestem w 7mym mies. ciąży, przed ciążą nosiłam 65 G z M&S, były idealne. Do teraz męczyłam ww staniki, tylko z przedłużką. W biuście stojąc mam teraz 103 cm, pod biustem dość ciasno 80-81 cm. W co celować? bo moje terazniejsze są ciasne w obwodzie, a miski mają na granicy zamałości. Kupiłam na allegro jakies 70 G, ale miski ma za wielkie, i fiszbiny nie przylegają do mostka Więc nie wiem, z kalkulatora mariski wychodzi mi 75 F, a ja się zastanawiam czy nie lepiej 70 FF? pomocy, proszę.... Odpowiedz Link
azymut17 yen26 03.06.14, 10:41 Witaj :-) A jak się czułaś w obwodach tych 70? Bo teoretycznie nie powinnaś za bardzo się w nich zapiąć. Ile masz luźno pod biustem? Czy te 70G to były polskie, czy brytyjskie? Podaj markę z metki, to poszukam. Z brytyjczyków wypada tabelkowo 34(75)F albo 80(36)E - zależy, jakie masz wymiary pod biustem i jak bardzo Twoje ciało toleruje teraz ściskanie się. Odpowiedz Link
yen26 Re: yen26 03.06.14, 12:22 kupiłam wczoraj w TK Maxxie Playtex 70 G i spokojnie się dopięłam, nawet jest ciut za luźny na najciaśniejszej haftce. Miska lekko duża, ale wzięłam Jak się dobrze ścisnę to mam 76 w obwodzie. Odpowiedz Link
azymut17 Re: yen26 05.06.14, 00:07 Wymiary sobie, a ciało sobie :-) Najlepiej się kierować własną wygodą, a nie tym, co mówi miarka. Poza tym Playtex chyba ma luźne obwody - taki przynajmniej był mój jedyny nabytek tej firmy. Odpowiedz Link
b0006 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 02.06.14, 22:06 Proszę o pomoc: pod biustem ciasno - 87 cm pod biustem luźno - 92 cm w biuście normalnie - 108 cm w biuście w zwisie - 109 cm Nie mam żadnego dobrego stanika: ava 75 f lubię za to że piersi są "z przodu", nie rozchodzą się na boki (tak jak w gai 75f), ale wiem, że miseczka jest za mała. Noszę fason push-up inne niby kupowałam, ale ich nie nosiłam, tylko push up. Moje piersi są kształtu jabłka, takie okrągłe, pełne. Mam biustonosz secret possession 36dd - ale za szeroki w obwodzie, piersi się rozchodzą na boki, jedynie miska nie jest za mała. Czy po tak niewielu informacjach możecie mi coś zasugerować? z góry dziękuję booola Odpowiedz Link
azymut17 b0006 03.06.14, 10:45 Witaj :-) Czy to nie literówka z tym rozmiarem Avy? To jest 75F? Zapinasz się w nim bez problemu? Gdyby nie to, to doradzałabym raczej większy obwód pod biustem i, jak piszesz, większą miskę. A ten 36DD - czy jak wygarniesz porządnie cały biust spod pach do misek, jak np. tutaj: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html to miski nie są za małe? Odpowiedz Link
b0006 Re: b0006 03.06.14, 19:41 No zapinam się bez problemu, pewnie dlatego, że się rozciągnął. Jeśli idzie o inny 36 DD, to nie wiem co mam odpowiedzieć, bo mam różnicę między jedną a drugą piersią jeden rozmiar. Dlatego kieszonki push up pozwalały na regulację. A w fasonach bez kieszonki wewnątrz to nie wiem czy mam brać do większej, czy do mniejszej. Nie mam żadnego porządnego biustonosza i źle mi z tym. A patrząc na wymiary, jaki powinnam nosić rozmiar? Odpowiedz Link
azymut17 Re: b0006 05.06.14, 00:05 Dobrze by było, gdybyś pomierzyła jednak różne rozmiary, bo nie jestem pewna w kwestii obwodu. Możliwe, że gdybym ja Cię zmierzyła, uzyskałabym dużo mniejszy wynik - często słyszałam, że za ciasno ściskam miarkę, ale dzięki temu mogłam zobaczyć bez zaniżania, jaki obwód będzie dobry, na ile ściśliwe jest ciało. Proponuję rozmiary brytyjskie 36(80)F i 34(75)FF oraz polskie 80G i 75H. Teoretycznie to 36DD powinno być za małe w miskach, dlatego pytałam o wygarnianie spod pach (należy to robić codziennie przy każdym zakładaniu stanika). Kieszonki na wkładki płaskie (tzw. filety) to jeden z najlepszych sposobów korekty asymetrii. W stanikach, które tego nie mają, są różne metody dobierania: 1. dobierać rozmiar "pośrodku", trochę za mały z jednej i trochę za duży z drugiej strony. Wtedy można mniej się przyłożyć do wygarniania większej piersi, ale uwaga! Nic nie może uciskać i uwierać! 2. dobierać na większą pierś, do miski z mniejszą piersią włożyć wkładkę luzem. Nie ma uniwersalnej zasady, trzeba samej zobaczyć, która opcja się sprawdza w naszym przypadku. Odpowiedz Link
graszszka1979 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 05.06.14, 10:03 pod biustem ciasno - 75 pod biustem luźno - 77 w biuście normalnie - 90 w biuście w zwisie - 91 noszę najczęściej 75C, albo 70 D i ten drugi lepiej pasuje Odpowiedz Link
azymut17 graszszka1979 06.06.14, 23:13 Witaj :-) Z wymiarów wychodzi, że 70D, w rozmiarówce brytyjskiej 32D, to właśnie Twój rozmiar :-) 75C to tylko ze staników bardzo ścisłych, jak np. Ewa Michalak. Możesz ewentualnie porównywać miskę większą, czyli 70E z polskich i kontynentalnych oraz 32DD z brytyjskich staników. Odpowiedz Link
starobrno Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 06.06.14, 14:40 pod biustem ciasno - 63 cm pod biustem luźno - 67 cm w biuście normalnie - 82 cm w biuście w zwisie - 83 cm Niedawno skonczylam karmienie. Ostatnio kupowane, najlepiej pasujace to 65e Agio milano (malo rozciagliwe), mam wrazenie, ze lepszy jest mocny obwod 65 niz przecietny 60, bo jestem bardzo szczupla i 60 zostawia siniaki (marks&spencer). I raczej plunge albo bardzo niski mostek, bo inaczej sie wbijaja. Poradzcie prosze, chce zamawiac w brastopie - w co celowac? Odpowiedz Link
azymut17 starobrno 06.06.14, 23:30 Witaj :-) Tak to już jest z obwodami, że niekiedy lepszy większy nominalnie obwód, ale dobrze pracujący, niż mniejszy sznurkowy. Ja kiedyś uciekałam ze strefy obwodów 60 ćwicząc mięśnie pleców i klatki piersiowej, by zmniejszyć ściśliwość (udało się na szczęście). Z takich mogę polecić Ewę Michalak (serio, nie płacą mi, po prostu są to rzeczywiście ścisłe staniki, do tego mają w małych miskach niskie mostki). U niej wypada 65D, natomiast z brytyjskiej rozmiarówki niestety 28(60)DD. Możesz próbować 30D, jeśli poszukasz informacji na temat danego modelu i wyjdzie, że nie jest rozciągliwy. Z tego, co widzę teraz w tym sklepie w 30D, to poradzić mogę jedynie Deco Charm - wydał mi się całkiem ścisły, w odróżnieniu od innych Dec, a nosiłam wtedy luźne 28/60. Odpowiedz Link
bambinia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 07.06.14, 17:08 Witam serdecznie :) Dziewczyny, już kiedyś mi pomogłyście, kiedy to miałam szczęście trafić na to forum, za co dziękuję :) Otóż dobrane wtedy biustonosze (były to 65f), bardzo poprawiły mi biust, zwyczajnie wrócił na swoje miejsce. Jednak w międzyczasie, jeszcze troszkę przytyłam i na dzień dzisiejszy , niestety nie wiem nawet w jakie rozmiary mam celować. W lipcu wybieram się nad morze i nie mam pojęcia w jakim rozmiarze szukać stroju. Dodam, że cały czas nosiłam freye, teraz nawet nie bardzo mam co założyć;/ Bardzo proszę pomóżcie w doborze rozmiaru stanika i jeśli można podpowiedzi dotyczące rozmiaru strojów;) Oto moje wymiary: ciasno pod biustem 82/83 luźno pod biustem 86/87 biust 101/102 w zwisie 106-107 Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link
azymut17 bambinia 08.06.14, 11:21 Witaj :-) Proponuję, byś zmierzyła rozmiary brytyjskie 36(80)E i może 34(75)F i FF. Nie wiem jednak, czy nie będzie to zbyt duże zaniżenie, wszystko zależy od tego, jak bardzo rozciągliwy będziesz mierzyła stanik i jak bardzo ściśliwe jest Twoje ciało. Zaczynaj na pewno od obwodu 80 i sięgaj po 75 dopiero wtedy, kiedy 80 będzie za luźna. Kostium na pewno 80, na plaży gorzej toleruje się dopasowane obwody, ciało puchnie z gorąca itd. Z polskich i kontynentalnych 80F. Tradycyjnie przypominam o wygarnianiu: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Odpowiedz Link
szonik1 Jaki powinnam mieć rozmiar stanika 52 11.06.14, 08:43 Dzień dobry wszystkim, proszę o pomoc w doborze stanika o właściwym rozmiarze. pod biustem ciasno - 70 cm pod biustem luźno - 72 cm w biuście normalnie - 85,5 cm w biuście w zwisie - 89 cm Karmię piersią od ponad 2 lat, piersi ostatnio zmniejszyły się i rozmiar 65 G (Alles, modele do karmienia) ma za dużą miseczkę, która trochę odstaje u góry. Pewnie jeszcze pokarmię jakiś czas, więc na razie będę musiała interesować się "karmnikami". Dzięki z góry za pomoc! Odpowiedz Link
azymut17 Re: Jaki powinnam mieć rozmiar stanika 52 16.06.14, 09:50 Witaj :-) Proponuję 65F z polskiej/kontynentalnej rozmiarówki i 30(65)E z brytyjskiej, chociaż może się okazać, że 30DD będzie leżeć lepiej (niektóre karmniki bywają dużomiskowe). Tradycyjnie przypominam o prawidłowym zakładaniu i wygarnianiu :-) Odpowiedz Link
szonik1 Re: Jaki powinnam mieć rozmiar stanika 52 17.06.14, 14:58 Dziękuję! Na razie zakupiłam 65E firmy Dalia, co prawda nie do karmienia, i leży idealnie:) Odpowiedz Link
mhale Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 13.06.14, 09:20 Trochę się pogubiłam z rozmiarówką, bo co producent to inna i jeszcze dochodzą kwestie ściśliwości itp. Z dzisiejszego mierzenia wynika, że: ciasno pod biustem - 80 luźno pod biustem - 85 normalnie w biuście - 115 w zwisie 119. Z dobrych (i prawie) mam KrissLine 80gg, zapina się na 2-3 haftkę,poza tym ok. Hirsche 75h za luźny obwód, za małe miski, CK Dare 32J czasem ciut ciasny obwód, w górnej części miski odrobinkę się marszczą, CK Dreamcatcher obwód jak w Dare, miski to wielka (dosłownie ;-) ) pomyłka. Leży nieużywany, aż żal, bo kolor (ciemny turkus) przepiękny. Odpowiedz Link
azymut17 mhale 16.06.14, 10:47 Witaj :-) Wydaje mi się, że mogłabyś zaczynać od staników z obwodami 75 (brytyjskie 34). Jeśli będą za ciasne, to wtedy sięgaj po 80/36. Obwód 70/32 lepiej odpuść sobie, jeśli stanik jest tak rozciągliwy, że musisz zaniżyć obwód aż o 2 rozmiary, to cała konstrukcja jest skopana. Z typowej polskiej/kontynentalnej rozmiarówki proponuję miski 75M i 80L, a z brytyjskiej 34H i 36GG. Z Krisa możesz próbować 75H, czy nie będzie lepszy. Niestety z rozmiarówka panuje takie zamieszanie,, że czasem i ja się gubię, zwłaszcza w polskich firmach, bo tu jest najdziwniej. Pamiętaj, by każdy mierzony stanik zakładać starannie wygarniając biust spod pach do misek, jak tutaj pokazują: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Twoje wymiary wskazują na potrzebę większej miski niż to Krisowe 80GG, możliwe więc, że z czasem biust Ci przemigruje spod pach do misek i będziesz potrzebować większej miski. Odpowiedz Link
kikiabc kikiabc 85/87/75/71,5 15.06.14, 21:20 witam :) Jestem 8 tygodni po powiększeniu piersi tłuszczem. Wczesniej byłam płaska jak deska (po ciążach) i nosiłam "protezę" w postaci staników agio w rozmiarze 65D. Nic a nic nie było wypełnione, bo nie miało być czym, ale pod ubraniem wyglądało ok. Teraz noszę 70c triumpha claudette 200 www.intymna.pl/s39512,claudette-200-stretch-n-biustonosz-soft-10018259#utm_source=www.ceneo.pl&utm_medium=Ceneo&utm_campaign=Ceneo Nie jest idealny, jest luźny pod biustem i ciut luzu na środku piersi jest. Nosze go, ponieważ coś nosić muszę, a przez 3 miesiące nie wolno mi nosić fiszbin ani nic uciskającego. Mierzyłam się w nim. Niedługo będę mogła wreszcie zacząć nosić normalne staniki :) stąd moja prośba o dobor rozmiaru. moje rozmiary: w biuście normalnie 85 w biuście w zwisie 87 pod biustem luźno 75 pod biustem ścisło 71,5 dziękuję :) Odpowiedz Link
azymut17 Re: kikiabc 85/87/75/71,5 19.06.14, 09:11 To "później" mi się przeciągnęło niestety, przepraszam. Mogłabyś spróbować obwodu 65. Ciężko stwierdzić, czy ten Triumph jest luźny dlatego, że jest bez fiszbin, ten model tak ma, ta firma tak ma czy też wszystkie 70 będą za luźne (to ostatnie najprawdopodobniej nie). Skoro jednak Agio 65D miało dobry obwód, a biust teraz jest cięższy (przy większym biuście trzeba bardziej zaniżać obwód), zaczynaj dobieranie staników od 65 właśnie. Z brytyjskiej rozmiarówki próbuj 30(65)D i DD, z polskiej 65D i E. Zastanawiałam się, czy jest sens proponować Ci te większe miski, są one większe niż to, co wypada z tabeli, ale często po operacjach powiększenia piersi jest tak, że lepszy jest większy rozmiar niż tabelkowy. Miałam do czynienia z dobieraniem staników na biusty z wkładkami silikonowymi, wtedy piersi są bardziej pełne o góry, nie wiem, czy po operacji jaką Ty miałaś jest podobnie. Może się okazać, że pasują Ci tylko tzw. staniki otwarte o góry, czyli nisko zabudowane, np. half cupy. Odpowiedz Link
kikiabc Re: kikiabc 85/87/75/71,5 20.06.14, 21:24 dzięki :) też mam więcej od góry, przynajmniej w porównaniu do stanu sprzed. Odpowiedz Link
malybell Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 16.06.14, 11:04 Chyba źle zamieściłam poprzedni post :) przepraszam :) Więc jeszcze raz: pod biustem ciasno - 75 cm pod biustem luźno - 79 cm w biuście normalnie - 94 cm w biuście w zwisie - 99 cm Jestem teraz w 7 miesiącu ciąży. Szukam stanika do karmienia. Biust już raczej wisząco opadający, bo to 3 ciąża ;) Mam teraz na sobie 70C z usztywnianymi miskami i piersi mi z niego wyskakują, choć w obwodzie jest raczej ok. Inny stanik miękki mam też na 70C i on jest dobry. Pomocy :) :) :) Odpowiedz Link
azymut17 malybell 19.06.14, 09:21 Witaj :-) Dobrze zamieściłaś swój post, ale już zostańmy tutaj. Jeśli chodzi o rozmiar na teraz, to z brytyjskiej rozmiarówki próbuj 32(70)DD i E, z polskiej 70E, F i G. Porównuj rozmiary, bo biust teraz pewnie dość szybko zmienia rozmiar. Dlatego uważam, że chyba za wcześnie na szukanie stanika do karmienia. Zwykle doradzamy kupno karmnika ok. 4-6 tygodni przed porodem. Masz już doświadczenie w tej kwestii, jeśli w końcówce ciąży i po porodzie piersi nie zmieniały specjalnie rozmiaru, to możesz zaryzykować, chociaż niby każda ciąża jest inna :-) Odpowiedz Link
perelka188 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - tragedia !!!!!!! 17.06.14, 13:22 Witam, bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru. Wiem, że cały czas noszę zły rozmiar, mam wałki na plecach i pod pachami. Instrukcji mierzenia nie trzymałam się w 100 % bo nie posiadam miękkiego stanika ;) Sprawa wygląda tak: mierzyłam się bez stanika, miarką która sama się dopasowuje pod biustem mam 88, 3 cm biust (na sutkach): 100 cm biust zwisający luźno normalną miarką krawiecką: ok 106 cm (miarka była luźna, na sutkach) Nosiłam zawsze - 85-90 B,C Wiem, pewnie jest tragedia, dlatego jestem tutaj ! Pomocy ! Odpowiedz Link
perelka188 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - tragedia !!!!!! 17.06.14, 22:52 dodam jeszcze, że dziś miałam dobierany biustonosz w salonie i mam 75 e... czy te 75 to nie jest mało ? miseczka ok ale obwód? ma przylegać i trzymać a to co wystaje zaa na plecach to po postu skóra i tak ma być? Odpowiedz Link
azymut17 perelka188 19.06.14, 09:34 Witaj :-) Najpierw trochę obok tematu: co to jest "miarka, która sama się dopasowuje"? Ja zwykle używam zwykłej miarki krawieckiej. Ile masz pod biustem, jak się zmierzysz taką miarką ścisło? Zdziwiłam się, że dobrano Ci to 75E, bo to bardzo duże zaniżenie. Jak się czujesz w takim staniku? Nie jest Ci za ciasno? Co do pleców, to temat-rzeka... Zwykle jest tak, że część z tego to jest biust, który został zepchnięty pod pachy złymi stanikami. Na początku noszenia dobrych staników plecy nie będą gładkie, bo powrót piersi na miejsce zajmuje jednak trochę czasu, liczy się to w miesiącach. Trzeba pracowicie, ale delikatnie wszystko wygarniać do stanika i czekać. Nie da się stwierdzić, czy plecy będą potem idealnie gładkie, bo to już zależy od indywidualnej budowy naszych ciał. Na pewno osoba wysportowana będzie miała łatwiej w tej kwestii, bo ciało jest bardziej jędrne i zbite. Mogę opisać wizytę, jaką miałam kiedyś w sklepie: przyszły dwie koleżanki, jedna nosiła już dobre staniki, obwód 85, druga nosiła złe, ale była szczuplejsza, 70. I ta druga narzekała, że ma wałki na plecach i to na pewno nie jest biust. Wtedy ta druga się jej pokazała w swoich stanikach, w których plecy były idealnie gładkie, mimo nominalnie większej wagi. Dopiero jak odpiszesz mi na te pytania o miarkę i 75E, to będę mogła coś pewnego powiedzieć w temacie rozmiarów. I odpiszę szybciej niż teraz :-) Odpowiedz Link
perelka188 Re: perelka188 19.06.14, 15:09 miarka do mierzenia obwodów, nie krawiecka ;) no wiec ciasno mam krawiecką 85 cm, luźno ok 88 cm. Jest mi ciasno i mało komfortowo, podobno mam się przyzwyczaić i tak ma być (jeszcze dodam, że zaczęto od 70 ale ledwo dychałam a Pani mnie dopinała). Miseczka wydaje mi się dobra ale mogę się mylić, to mój pierwszy większy i tak biustonosz, ale obwód jest bardo niekomfortowy, przy większym ruchu gdzieś obciera i ogólnie nie czuję się a zapłaciłam nie mało ! W biuście luźno ok 104 krawiecką. Biustonosz to Un:usual Felina Odpowiedz Link
azymut17 Re: perelka188 20.06.14, 02:21 Przyzwyczaić się do ciaśniejszego obwodu oczywiście trzeba, ale pytanie można postawić, czy większy obwód jednak nie byłby lepszy. Wyznaję zasadę, że to stanik jest dla człowieka, a nie człowiek dla stanika. Dlatego biustonosz musi być wygodny, to podstawowa zasada. Sama doradzałabym Ci raczej 80, a 85 z bardzo ciasnych firm, jak Ewa Michalak. Czyli z firm brytyjskich 36(80)DD, z polskich/kontynentalnych 80E. Do tego stanika, który masz, dokup koniecznie przedłużkę (w pasmanterii lub bieliźniaku) i tak go noś, powinno być lepiej. A teraz popisze się ignorancją: co to jest miarka do mierzenia obwodów? Odpowiedz Link
perelka188 Re: perelka188 20.06.14, 11:10 dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze pytanie, czy ten mniejszy obwód niczym nie szkodzi, oprócz dyskomfortu? Miarka, która mierzy dokładniej, ma zakładkę i sama się trzyma na ciele ;) taka trochę automatyczna, sama się zwija ;) proponuję wygooglować bo ciężko opisać ;) Odpowiedz Link
azymut17 Re: perelka188 20.06.14, 23:08 perelka188 napisał(a): > dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze pytanie, czy ten mniejszy obwód niczym nie > szkodzi, oprócz dyskomfortu? > Obwód, który jest zdecydowanie za mały, może powodować pewne problemy. Mogą pojawić się duszności, zwłaszcza u osób chorujących na astmę. Mogą drętwieć ręce. Od zbyt silnego nacisku i długo nieznikających śladów mogą porobić się zgrubienia na skórze i/lub brązowe ślady, które nie będą znikać (pomóc wtedy mogą silnie złuszczające preparaty, np. przepisane przez dermatologa). Widziałam też takie panie, którym od takich staników porobiły się rany na ciele (najczęściej były to klientki słynnej pani Hani). Pewnie coś jeszcze może się dziać, pisałam tylko o tym, czego sama byłam świadkiem. Miarkę wrzuciłam w gugla, teraz już rozumiem :-) Odpowiedz Link
perelka188 Re: perelka188 25.06.14, 11:04 mam przedłużkę i jest niebo lepiej :) Co prawda jestem na diecie i obwody lecą w dół ale to już nie problem, za jakiś czas może będzie dobry i bez przedłużki. Dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link
ph78 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 18.06.14, 10:13 Obwód pod 67cm, obwód w 87cm, w zwisie 97cm. Zamówiłam ostatnio nowy set staników w rozmiarze z ostatnich 5 lat ciąż i karmienia 30G, ale wszystko odsyłam na wymianę - 65/70 nadal jest aktualne, ale miska zdecydowanie za duża. Celować w D? E? Nie mam za bardzo okazji iść poprzymierzać z maluchami, nie chcę też tak odsyłać w nieskończoność do UK ;) Odpowiedz Link
azymut17 ph78 19.06.14, 09:42 Witaj :-) Czy to 87 w biuście to mierzone w staniku? Jeśli tak, to z brytyjczyków proponuję 30(65)DD, E i F, do porównania. Ze względu na dużą różnice w pomiarach w biuście ciężko jednoznacznie stwierdzić, co będzie dobre, ale te są najbardziej prawdopodobne, a 30E stawiam na pierwszym miejscu. Z polskich 65F i G. Odpowiedz Link
lawendalawenda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 22.06.14, 23:47 pod biustem ciasno - 73 cm pod biustem luźno - 75 cm w biuście normalnie - 84 cm w biuście w zwisie - 86 cm bardzo dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link
azymut17 lawendalawenda 26.06.14, 00:58 Witaj :-) Mogłabyś dopisać, jakie staniki nosisz i jak one leżą? Bo z samych wymiarów to ciężko jednoznacznie określić, na pierwszy rzut oka to okolice 70B. Lecz może mniejszy obwód, czyli 65C byłby lepszy. Odpowiedz Link
lawendalawenda Re: lawendalawenda 26.06.14, 12:19 Teraz noszę 70 C z triumpha, obwód jest ok, ale miseczki od góry odstają (kupiłam go nie długo po zakończeniu karmienia, a teraz znowu biust się zmniejszył). Niestety biust jest w złym stanie i ciężko mi dobrać stanik, bo albo się brzydko wylewa, albo wpada do środka :/ Mam w domu dwa staniki B (też triumph) i właśnie robią się buły :/ Odpowiedz Link
azymut17 Re: lawendalawenda 26.06.14, 12:25 Ale które B masz z tego Triumpha? Też 70? Mają wkładki puszapowe? Jaki krój ma ten 70C? Niski mostek, wysokie boki pod pachami? Czy raczej pozioma linia dekoltu? Odpowiedz Link
lawendalawenda Re: lawendalawenda 26.06.14, 15:31 Ten C to TRIUMPH party spotlight whu (dokładnie ten allegro.pl/triumph-party-spotlight-whu-75-c-czarno-niebieski-i4300602762.html), a ten który myślałam, że jest B okazał się C Miss Sexy Allday WHUM (allegro.pl/triumph-miss-sexy-allday-whum-80c-sale-1-i4307519419.html), jak sie go założy to super, a podskoczę dwa razy i wszystko się brzydko wylewa. Odpowiedz Link
azymut17 Re: lawendalawenda 27.06.14, 19:26 Radziłabym spróbować innych fasonów i innych firm. Dobre by były staniki z wyższym mostkiem, ale ogólnie niżej zabudowane, np. half cupy lub usztywniane balkonetki (te miękkie są zwykle wyżej zabudowane i maja zupełnie inny krój). Popatrz na te modele: Ewa Michalak Summer Time i na te z ASOSa: jeden i drugi. Lub taki Agio. Jak widać, linia misek jest bardziej pozioma niż w Twoich Triumphach. Dzięki temu są większe szanse, że biust będzie dobrze podtrzymany bez niepotrzebnego zabudowania po szyję. Na początek próbuj rozmiaru 70C, skoro te obecne tuż po założeniu są dobre. Gdyby były za duże (bo wiadomo, firmy różnią się rozmiarowo od siebie), sięgnij po 70B. Odpowiedz Link
lawendalawenda Re: lawendalawenda 27.06.14, 21:54 Bardzo! Ci dziękuję za pomoc. Już wiem czego szukać :) pozdrawiam Odpowiedz Link
lsk2006 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 23.06.14, 14:28 lsk2006 w biuście normalnie - 99 w biuście w zwisie - 101 pod biustem luźno - 80 pod biustem ścisło- 77 Właściwie chyba żaden z moich biustonoszy nigdy nie był dobrze dobrany-bo albo za lużny albo piersi wypływają...masakra Proszę o rozmiar brytyjski ale i np.polskie Odpowiedz Link
azymut17 lsk2006 26.06.14, 01:03 Witaj :-) Z brytyjskich staników proponuję 34(75)E i F (jesteś pomiędzy rozmiarami, więc możliwe, że z jednych fasonów czy firm będzie pasować większy, a z innych mniejszy). Warto też porównać mniejszy obwód, jeśli nie czujesz, że piersi są odpowiednio podtrzymane. Z takich bardziej rozciągliwych staników próbuj 32(70)F i FF. Z polskich 75G oraz analogicznie 70H, ale to tylko teoria, bo niestety wielu producentów stosuje własne tabelki i nie trzyma się tej uniwersalnej polskiej. Pamiętaj o starannym wygarnięciu piersi spod pach do misek, jak tutaj pokazują: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Odpowiedz Link
aniak_34 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 24.06.14, 19:33 Witam, jestem tu nowa, czytam Was od jakiegoś czasu i proszę o pomoc. Moje wymiary: pod biustem ciasno - 94 cm pod biustem luźno - 99 cm w biuście normalnie - 110 cm w biuście w zwisie - 118 cm Jeżeli chodzi o to, co noszę aktualnie to wolałabym pozostawić to bez komentarza :-(, czytam Was od jakiegoś czasu i muszę wreszcie coś z tym zrobić... Odpowiedz Link
azymut17 aniak_34 26.06.14, 01:09 Witaj :-) Proponuję brytyjskie 40(90)DD i E, ale dobrze byłoby sprawdzić mniejsze obwody, czyli 38(85)E , F i FF. Polskie 90E, F i G oraz 85 F, G i H. Ciężko określić, bo każde ciało ma różną ściśliwość pod biustem, a i piersi maja różną kompresowalność. Dlatego byłoby dobrze, gdybyś pomierzyła kilka okolicznych rozmiarów podanych przez mnie, by znaleźć ten najlepszy. Ważne jest, byś każdy mierzony stanik zakładała starannie, wygarniając biust spod pach do misek, jak w tej instrukcji: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Odpowiedz Link
julka.h julka.h 24.06.14, 22:18 Witam, jestem zupełnie zielona w temacie, a do zgłębienia Waszego forum zmusiła mnie ciąża... Do tej pory, przed ciążą nosiłam zawsze 75E z Triumpha i wydawało mi się, że wszystko jest OK - teraz już nie jestem tego taka pewna... po tym co tu przeczytałam dociera do mnie, że być może nigdy nie miałam odpowiednio dobranego biustonosza... :O Obecnie jestem w 26 tygodniu ciąży i do tej pory jakoś się udało przebiedować najpierw w 80E... potem doszła przedłużka obwodu... Ale obecnie już wszystko jest nie tak, jestem poirytowana, ciągle cos poprawiam, cos mnie ciśnie, gdzies mnie gniecie... i kończy się na topach... wiem, ze to raczej niekorzystnie dla mojego biustu, dlatego tym bardziej proszę o radę i pomoc. Moje obecne wymiary: - pod biustem ciasno - 83 cm - pod biustem luźno - 88cm - w biuście normalnie - 106 cm - w biuście w zwisie - 111 cm Potrzebuję choćby jednego wygodnego stanika na teraz! (O karmniku będę myśleć później...) Po dwudniowej lekturze forum wyszło mi że dobra bylaby Freya Rio lub Polyanna, czy dobrze myślę? ale jaki rozmiar? 36G? Od natłoku informacji też już mam mętlik w głowie. Proszę pomóżcie żółtodziobowi ;) Odpowiedz Link
azymut17 Re: julka.h 26.06.14, 01:21 Witaj :-) Zacznijmy od tego, że 80E ma zdecydowanie za małe miski, stąd problemy z obwodem, na które nie pomaga przedłużka - bo to nie o obwód chodzi. Z polskich rozmiarów lepsze byłoby 80H (dobrze byłoby porównać z 80G i 80I), z brytyjskich 36(80)F i FF. 36G będzie prawdopodobnie za duże, jest na większy obwód w biuście niż Twój. Chociaż może za kilka tygodni być o.k. :-) Jednakże zawsze poleca się dobieranie stanika na teraz, a nie na przyszły-większy biust. Rio czy Pollyanna były najlepszym wyborem 5 czy 6 lat temu, na szczęście na rynku dużo się zmieniło od tego czasu. Wiedza stanikowa też poszła do przodu. Obecnie uważam, że tzw. ortopedyczne staniki nie są niezbędne, wystarczy odpowiednio pojemna miska, w której zmieści się cała pierś, i stabilny, dopasowany obwód, by zapewnić biustowi wszystko, co najlepsze. Może to byc koronkowy half cup, nie ma przeciwwskazań, poza Twoją wygodą. Odpowiedz Link
zielonamewa Zielonamewa 25.06.14, 13:55 Wiem o siostrzanym forum, ale wydaje się ono wymarłe. Proszę więc także tutaj o pomoc w ustaleniu rozmiaru :-) w biuście normalnie - 87 w biuście w zwisie - 90 pod biustem luźno - 77 pod biustem ścisło - 75 Przez ostatnie kilka lat nosiłam 70C (w niektórych zbyt ciasny obwód, we wszystkich niewypełnione i odstające na górze miseczki) naprzemiennie z zupełnie niedopasowanymi stanikami "sportowymi". Sądzę, że powinnam nosić mniejsze staniki niż wynikałoby to z pomiarów. Zakupy w teoretycznie uświadomionych sklepach (Satine, Dopasowana) nie okazywały się trafnymi, obsługa z którą miałam do czynienia mało pomocna. Wracając do tematu - pełniejsze na dole, wklęśnięta góra, nie potrafię ocenić czy to bardziej stożek czy kropelka. Dwa lata temu zakończyłam karmienie, nie wpłynęło ono znacząco na wygląd biustu. Zawsze był umiarkowanie jędrny, lekko asymetryczny. Szeroki rozstaw pomiędzy piersiami, rozlewające się na boki. Celuję w staniki mocno wykrojone, nie lubię tych zabudowanych. Koniecznie z fiszbiną, chętnie miękkie lub ew. lekko usztywniane. Proszę o wskazówki, które modele warto przymierzyć i przede wszystkim, jaki ja rozmiar powinnam nosić? Odpowiedz Link
azymut17 Re: Zielonamewa 26.06.14, 11:55 Witaj :-) Wydaje mi się, że problem nie leży w rozmiarze, ale w kroju stanika. 70C i 70B to właśnie wypadające z tabeli rozmiary, z tych ciaśniejszych, jak Ewa Michalak, 75B (i ewentualnie 75A do porównania). Przypuszczam, że problem z zakupami w Dopasowanej (o jakości brafittingu tam słyszałam same dobre rzeczy) leżał raczej w asortymencie, pewnych rzeczy nawet najbardziej kompetentna obsługa nie przeskoczy. A na rynku niestety mało jest staników w dobrym kroju w tych okolicach rozmiarowych. Pamiętasz, jakie staniki mierzyłaś, jakie firmy i modele? Próbowałaś firmy Audelle (znanej wcześniej jako Lepel)? Mają szerokie fiszbiny i miski przyjazne małobiuściastym, mam bardzo dobre doświadczenia z modelem Fiore plunge: audelle.pl/strona/nasze-marki/audelle/audelle-wiosnalato-2014/audelle-fiore.html Słyszałam też dobre opinie o marce Gossard. Więcej niestety nie mogę pomóc, bo nie orientuje się w obecnym rynku, nie pracuję w sklepie od prawie 3 lat. Dobrze by było, gdybyś założyła wątek tu na forum pt. "70B i 70C - polecane modele" albo "Mała miska i mały obwód - co polecacie?". Rozmiarem się nie przejmuj, małe Lobby ma mniejszy ruch, ale małobiuściaste stamtąd funkcjonują tutaj, więc może ktoś coś podpowie :-) Odpowiedz Link
selkie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 27.06.14, 00:45 Bardzo prosze o pomoc. Moje wymiary: pod biustem ciasno - 78 cm pod biustem luźno - 82 cm w biuście normalnie - 90-91 cm w biuście w zwisie - 94 cm Pol roku temu skonczylam karmic moja coreczke i nadal nosze staniki Hot milk, w rozmiarze 32E (brytyjskim). To dwa bardzo rozne modele, jeden jest miekki (She seemed completely unaware) a drugi ma sztywne miseczki. Ten miekki lezy ok, choc bez rewelacji, nie zbiera biustu z przodu, w moim odczuciu moglby tez podtrzymywac lepiej. Natomiast ten sztywny (True Love) to kompletna porazka obecnie, miseczki marszcza sie pod biustem i odrobine odstaja. Nie jestem juz nawet pewna czy obwod jest odpowiedni - zeby wlasciwie podtrzymywal musze zapinac bardzo ciasno a wtedy sie troche odciska). Troche podupadam na duchu. Planuje sobie kupic nowe i podobaja mi sie wlasnie takie sztywniejsze modele (Pour moi St Tropez i Panache Tango) wiec sama nie wiem, jaka rozmiarowke wybrac. Bede wdzieczna za wskazowki. Odpowiedz Link
azymut17 selkie 27.06.14, 19:41 Witaj :-) Te 32E wydaja się IMO luźne z powodu za dużych misek. Ten sam obwód z odpowiednią miską powinien być dość ścisły. Proponuję brytyjskie 32D i DD, polskie 70D i E. Koniecznie zmierz ten mniejszy, by się upewnić, czy nie potrzebujesz właśnie tyle mniejszych misek. Czy pisząc o sztywniejszych modelach masz na myśli usztywniane miskę? Bo Panache Tango ma miskę zupełnie miękką, nawet lekko prześwitującą (w jasnych kolorach). Ważne jest, by każdy mierzony stanik założyć starannie wygarniając biust spod pach do misek, jak w tej instrukcji: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Odpowiedz Link
diaunlakxy17 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 27.06.14, 22:49 Witam! Jaki powinnam nosić rozmiar stanika? Na wydechu pod biustem mam 71cm, w biuście mam 97cm. Mierzone było bez stanika. Proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
azymut17 diaunlakxy17 27.06.14, 23:44 Witaj :-) Czy to 71 cm to było mierzone ścisło, czy luźno? Najbardziej oczywiście przydałyby się obydwa pomiary. I jeszcze pytanie: jakie staniki nosisz, jakie rozmiary? I jak leżą, gdy porządnie wygarniesz biust spod pach do misek, wg instrukcji z pierwszego posta lub tej: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Odpowiedz Link
diaunlakxy17 Re: diaunlakxy17 28.06.14, 19:05 Witam i dziękuję za odp:) 69cm pod biustem mierzone ciasno. Rozmiary biustonosza to 70E, ale jest luźno pod biustem i pierś wychodzi ponad miseczkę. Proszę o podanie polskiej rozmiarówki. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
azymut17 Re: diaunlakxy17 30.06.14, 00:53 Proponuję zatem tabelkowe polskie 65I. Nie wiem niestety, jakie firmy trzymają się tej standardowej tabeli*, wiem, że np. Kris Line stosuje swoje oznaczenia (u nich wypada Ci 65G), Ewa Michalak (70F lub FF, potrzebny jest pomiar w pozycji pochylonej bez stanika), Comexim (65HH). Najlepiej więc mierzyć na wszelki wypadek okoliczne miski, czyli 65G, 65H i 65J. Jeśli będziesz czuła się ciasno, może sięgać po większy obwód, jak u Ewy Michalak, ale to będą raczej wyjątki, skoro nawet w za małym w miskach 70E jest Ci ciasno. *udało mi się wyguglać, że Dalia i Nessa, ale z tego, co czytałam o poszczególnych modelach, im też zdarzają się rozjazdy z rzeczywistością. Odpowiedz Link
azymut17 URLOP 05.07.14, 01:40 W dniach 5-20 lipca jestem na urlopie. Nie będę niestety mogła zaglądać na Lobby, dlatego osoby szukające pomocy proszę o wyrozumiałość i cierpliwość. W czasie mojej nieobecności inne kompetentne osoby będą, w miarę swoich możliwości, doradzać w tym wątku. Uzupełnię porady po powrocie, o ile będzie taka konieczność (może objawi się nam nowe guru brafittingu? ;-)) Odpowiedz Link
sylwiam040 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 07.07.14, 08:52 pod biustem ciasno - 75 cm pod biustem luźno - 81 cm w biuście normalnie - 90 cm w biuście w zwisie - 100cm Musze dodac ze koncze karmic piersia moj biust jest rozciagniety. Odpowiedz Link
urkye Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 07.07.14, 22:39 Nasza forumowa brafitterka jest aktualnie na urlopie, pod jej nieobecność postaram się Ci pomóc. Na Twoje wymiary sugerowałabym wypróbowanie w pierwszej kolejności rozmiaru 34D lub 34DD (wg rozmiarówki brytyjskiej). Oczywiście rozmiar tabelkowy nie zawsze pasuje idealnie, możliwe, że inny rozmiar będzie dla Ciebie lepszy. Generalnie bardzo ważne jest poprawne założenie stanika, fajną instrukcję znajdziesz tutaj: na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html Jeśli jeszcze jakoś mogę pomóc, pisz. Na tyle, na ile będę w stanie, postaram się pomóc:) Odpowiedz Link
sylwiam040 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 08.07.14, 07:53 Dziekuje bardzo, a moze mi Pani polecic jakis konkretny model? firme? bede bardzo wdzieczna, pozdrawiam. Odpowiedz Link
urkye Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 08.07.14, 10:51 Aktualnie mamy na rynku bardzo duży wybór firm i modeli szyjących staniki w Pani rozmiarze, więc trudno będzie polecić konkretną firmę i model. Proszę sprawdzić w sklepach jakie modele się Pani podobają i wypróbować na własnym biuście :) Odpowiedz Link
izapi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 74/98 09.07.14, 09:40 Jestem w ciąży biust rośnie, staniki małe:( Teraz mam 74/98, nie wiem jaki rozmiar polski i jaki angielski...pogubiłam się :(( Pomóżcie proszę:)) Odpowiedz Link
urkye Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 74/98 14.07.14, 08:40 Cześć, proszę zmierz się dokładnie tak, jak podaje instrukcja z pierwszego posta, o tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,144718209,144718209,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_52.html i podaj nam komplet danych. Jeśli jesteś w ciąży, to moim zdaniem przydatna będzie również informacja, jak odczuwasz ścisłość dotychczas noszonych obwodów (+akie to są obwody) - u mnie np. podczas ciąży zmniejszyła się trochę tolerancja dla ścisłych obwodów - a to też jest cenna wskazówka przy podpowiadaniu dobrego/wygodnego rozmiaru :) Odpowiedz Link
urkye Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 74/98 14.07.14, 08:41 *Jakie to są obwody; ach te literówki;) Odpowiedz Link
kasia22511 kasia22511 09.07.14, 12:31 witam pięknie proszę o poradę .MOJE WYMIARY -pod biustem ciasno 78 cm - pod biustem luźno 83 cm - w biuście normalnie 100 cm - w biuscie w zwisie 102 cm obecnie noszę rozmiar 75 e a biustonosze firmy Axami.Mam już rok czasu ten rozmiar i myślę,że juz czas na zmianę.mam szeroki rozstaw między piersiami chciałabym ładnie zbliżyć do siebie piersi i podnieśc je.Po dwóch ciążach mam opadający biust i mało jędrny .proszę o poradę z góry dziękuję i pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
urkye Re: kasia22511 14.07.14, 08:48 Cześć, na Twoje wymiary sugerowałabym wypróbowanie w pierwszej kolejności brytyjskiego rozmiaru 34F. Jeśli chcesz poprawić kondycję piersi, to prywatnie proponuję miękkie balkonetki - moim zdaniem najlepiej regenerują biust po przejściach. Konkretnych modeli nie podpowiem; lepiej, żeby wypowiedziała się po powrocie z wakacji nasza brafittingowa guru:) Odpowiedz Link
kasia22511 Re: kasia22511 17.07.14, 06:32 ślicznie dziękuję poczekam na "guru'':-) pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
azymut17 Re: kasia22511 25.07.14, 00:16 Z mojego doświadczenia brafitterskiego wynika, że stanikiem regenerującym nie musi być miękka balkonetka. Mogą to być staniki usztywniane, ale bez puszapa, ważne, by były w dobrym rozmiarze. Balkonetka jest o tyle dobra dla naprawy biustu, że robi wszystko po trochu - dobrze zbiera, dobrze podtrzymuje, dobrze rozdziela piersi i dobrze wygląda pod bluzką. Staniki mocno zbierające biust do dekoltu mogą nie być najlepszym wyborem dla biustu po przejściach, gdyż może on uciekać środkiem (mam tak w większości tzw. plunge'y, czyli staników z niskim mostkiem). Musisz zobaczyć, czy u Ciebie tez ten efekt występuje. Zerknij na plandże Effuniaka: www.ewa-michalak.pl/pol_m_Biustonosze_Plunge-125.html U niej próbuj rozmiaru 80D - firma ta ma własną rozmiarówkę. Z typowo polskiej spróbuj większej miski, czyli 75F i G, z brytyjskich 34(75)E i F (to ostatnie może być za duże, ale podaję na wszelki wypadek, jakbyś miała możliwość porównania kilku opcji). O regeneracji poczytaj u Mahedy Odpowiedz Link
kasia22511 Re: kasia22511 25.07.14, 12:17 Ślicznie dziękuję za poradę.Teraz czas zadziałać:-) Na pewno sie jeszcze odezwę ,ponieważ muszę pobrać pomiary mojej mamuśki:-) Ma problemy z kręgosłupem a może i stanik źle dobrany? Pozdrawiam serdecznie kasia Odpowiedz Link
erevelka 68/71 88/90 18.07.14, 08:48 Pod biustem (bardzo ciasno) - 68 Pod biustem (luźno) - 71 Biust (na wyproście) - 88 Biust (w zwisie) - 90 Dodam, że od dwóch dni noszę rozm. 70D (Esotiq - wiem wiem, że słaba marka, ale dopóki nie trafię w swój rozmiar, nie chcę kupować nic droższego). Po całym dniu noszenia zauważyłam, że: 1. gdy jestem mocno wyprostowana, tworzą mi się delikatne "bułeczki"; 2. gdy leżę na boku, obwód trochę przesuwa mi się w bok. Dzień wcześniej testowałam 70E (tej samej marki). Kiedy byłam wyprostowana to było ok, ale wystarczyło, że troszkę opadły mi ramiona i miseczki sporo odstawały w ich górnej części (pod stykiem z ramiączkami). Gdy się pochylałam, to już w ogóle - w tej części miseczek robiła się "pustka". Chciałam spróbować 65E, ale ekspedientka tak mnie zakręciła, że skutecznie wmówiła mi, że obwód 65 będzie dla mnie za ciasny (mierzyła mnie w bluzce i wg bardzo luźno - wyszło 73 albo 74). Z góry dziękuję za radę :) Odpowiedz Link
erevelka Re: 68/71 88/90 18.07.14, 08:56 w ostatnim nawiasie miało być.... "i wg mnie bardzo luźno - wyszło 73 albo 74". PS. Będę wdzięczna za określenie rozmiaru polskiego i brytyjskiego. Odpowiedz Link
urkye Re: 68/71 88/90 18.07.14, 22:49 Cześć, na Twoje wymiary sugerowałabym wypróbowanie w pierwszej kolejności brytyjskiego rozmiaru 30E. Wg polskiej rozmiarówki tabelki sugerują rozmiar 65F. Nie mam dużego doświadczenia z polską rozmiarówką, więc proponuję poczekać, co podpowie azymut17 - niebawem powinna być już na forum :) Odpowiedz Link
azymut17 Re: 68/71 88/90 25.07.14, 00:22 Ja z polską rozmiarówką też nie mam doświadczenia :-) Tyle, co tabelka mi mówi i koniec, niestety. Co do rozmiarów - porównaj Erevelko rozmiary polskie 65E i F, to miskowe odpowiedniki 70D i 70E. Zobaczysz wtedy, czy pustka w miskach 70E była wynikiem za dużej miseczki czy też za dużego obwodu, który nie dociskał prawidłowo fiszbin do ciała i pozwalał biustowi uciekać pod pachy. Z brytyjczyków 30(65)DD i E. A, a instrukcję zakładania znasz? Zakładaj tak każdy mierzony stanik. Odpowiedz Link
luca1313 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.07.14, 11:49 Witam czy ktoś moze mi pomoc ? Moje wymiary: pod biustem ciasno: 72, luźno: 75 w biuście 84. Z góry dziekuje :) Odpowiedz Link
luca1313 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.07.14, 12:36 Dodam ze posiadam dwa biustonosze w rozmiarze 70a i są za Male, przed chwila moerzylam 70b i troche odstaje, ale na pewno jest lepszy niż 70a, na internetowych kalkulatorach wyszlo mi, ze mam 65 d ale boje sie troche zamówić w takim rozmiarze, czy nie będzie za ciasny ? Odpowiedz Link
azymut17 luca1313 25.07.14, 00:30 Może spróbuj 70B, ale z innego fasonu? To odstawanie może być rezultatem niewłaściwego kroju miski, niekoniecznie rozmiaru. Z obwodu 65 próbuj raczej miski C, ma taka samą pojemność jak 70B. Ciężko powiedzieć, czy będzie za ciasny, to kwestia i Twojej osobistej wrażliwości, podatności ciała na ściskanie, jak i rozciągliwości materiałów użytych do produkcji stanika. Czy ten 70B przesuwa się po ciele, jak się ruszasz? Jeśli mierzyłaś go tylko w przymierzalni, na drugi raz spróbuj poruszać się w niej trochę bardziej intensywnie, poskakać, pomachać rękami. Możesz też podciągnąć ramiączka do góry, jakbyś je chciała niemal naciągnąć na uszy :-) Obwód w takiej sytuacji powinien zawsze pozostać w jednym miejscu. Jeśli rzeczywiście pod biustem ciasno masz 72 cm, to zaniżenie do 65 może być w Twoim przypadku za duże, dlatego radzę najpierw spróbować z różnymi 70B, różne firmy i różne fasony. Odpowiedz Link
luca1313 Re: luca1313 25.07.14, 09:39 Wlasciwie tylko mierzylam i nie poruszalam sie w tym staniku, wiec zrobie to jeszcze raz. I w sumie to odstaje tylko na jednej piersi bo jedna mam mniejsza, wiec moze faktycznie ten 70b będzie dobry :) przymierze jeszcze raz. Dziekuje bardzo za odpowiedz i poświęcenie czasu. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
madzia.mm madzia.mm 22.07.14, 12:45 Witam, Moje wymiary: pod biustem ciasno - 90 cm pod biustem luźno - 95 cm w biuście normalnie -122 cm w biuście w zwisie - 125 cm Kupuje zwykle Curvy Kate ale jeszcze nie udało mi się dobrać dobrego rozmiaru. Probowalam różnych ale zaden biustonosz nie jest dobrze dopasowany. Aby podtrzymywaly moj biust musze mocno skracac ramiaczka i wtedy oczywiscie wrzynaja mi się boleśnie. Poza tym wydaje mi sie, ze wszystkie maja zbyt szeroki rozstaw miseczek. Pomocy :) Odpowiedz Link
azymut17 Re: madzia.mm 25.07.14, 01:07 Witaj :-) A mogłabyś trochę szczegółowiej opisać, jakie rozmiary jak leżą i jakie masz z nimi problemy? Bo ciężko mi teraz coś konkretnego doradzić poza wypadającym z tabelki brytyjskim 38(85)H, może nawet 36(80)HH przy luźniejszych modelach. A próbowałaś Effuniaków? Czyli staników Ewy Michalak, one maja trochę inną rozmiarówkę, a przede wszystkim inne kroje od tych brytyjskich. U niej kalkulator podaje 90G. A inne polskie marki, jak np. Dalia? Czy ramiączka musisz skracać dlatego, by biust był bardziej unieruchomiony? Czy też po to, by był wyżej? Szeroki rozstaw misek oznacza, że wrzynają Ci się w pachę, tak? Curvy Kate niestety, jak wiele innych brytyjskich marek, tak ma, nawet w małych rozmiarach... Odpowiedz Link