Dodaj do ulubionych

co jest grane???!!!!

05.12.13, 18:40
No wiec tak: z 2 miesiace temu skończylam karmić piersią mojego syna, karmilam go 2 lata i 4 miesiace. W ciaży nosilam Fantasie 80 lub 85 G (w zalezności od modelu), z Panache np. Tango II w wersji balkonetkowej 80G a plunge 80 GG. W czasie karmienia piersi mi w zasadzie nie urosly. Krotki czas po urodzeniu dziecka okazalo się, że 85 jest za luźne, nosilam juz staniki tylko z obwodem 80 reszta jak wyzej. No i tak: tuż po odstawieniu młodego kupiłam sobie Fantasie Sylvie ktore mi się zawieruszylo i dziś nałożylam-za duzy w misce! Inne Fantasie rowniez, ale miałam gdziestam zachomikowane Fantasie 80FF-leży idealnie. Zostala mi masa ślicznych za dużych w misce staników i to nie byle jakich, np. Fantasie Elodie grafitowo-białe. Powiedzcie że piersi mi urosna i bedą znowu na mnie dobre! te najladniejsze w sumie nie nosilam, bo tylko kilka przerobiłam na karmniki w tym głównie Tango II. I co teraz? urosną mi? nosić o pół miski za duże?
Obserwuj wątek
    • elle_b Re: co jest grane???!!!! 05.12.13, 19:01
      hmmm, karmiłam krócej o niemal rok ale do rzeczy.. ponoć co biust to inna historia, mój na początku urósł niemal o dwa rozmiary a potem spadł o niemal 4 czyli dwa mniej niż przed karmieniem, teraz wrócił do dawnego rozmiaru ale... w drodze (już bardzo nieodległej;) znowu potomstwo wiec to raczej na bank ta przyczyna :)
    • azymut17 Re: co jest grane???!!!! 05.12.13, 22:00
      Przykro mi, ale szanse na powrót do staników karmieniowych są na razie małe... Najprawdopodobniej (chociaż to wróżenie) będziesz miała rozmiar zbliżony do przedciążowego. BTW jaki to był? Pewne szanse mogą dawać pigułki antykoncepcyjne, jeśli zwykle po nich rozmiar Ci się zwiększał. Ewentualnie za kilka miesięcy, jak już produkcja zupełnie ustanie (bo podobno po odstawieniu mleko jeszcze się produkuje, ale jest wchłaniane), może coś podskoczy.

Jestem w podobnej sytuacji, odstawiłam ponad miesiąc temu. Obecnie mam dokładnie ten sam rozmiar, co przed zajściem w ciążę (65D), a karmiąc nosiłam 65F brytyjskie. Jest to zatem 3 rozmiary mniej.
      • azmika88 Re: co jest grane???!!!! 05.12.13, 23:50
        A jaki miałaś rozmiar przed ciążą?
        Wydaje mi się, że o pół rozmiaru za duże to lepiej niż o pół rozmiaru za małe. Zawsze możesz np. wszyć wkładki z push-upów...
        • kasztan79-1 Re: co jest grane???!!!! 06.12.13, 14:55
          G na FF to jest o pół miski czy o jeden rozmiar? To to samo?
          Nie wiem czy bym chciała wszywać wkładki od push upów, bo ja generalnie nie lubię wszelkich usztywnień, miałam staniki z wkładkami (takie półusztywniane) i to był koszmar. A może takie wkładki silikonowe? Nie byłoby przynajmniej widać w staniku...
          • azymut17 Re: co jest grane???!!!! 06.12.13, 16:02
            kasztan79-1 napisała:

> G na FF to jest o pół miski czy o jeden rozmiar? To to samo?

Jest to cały rozmiar różnicy, teoretycznie więcej nawet, niż między polskimi (czy Triumphowymi) kolejnymi rozmiarami.

Wkładki silikonowe odznaczają się dużo bardziej w staniku niż takie płaskie filety, pracowałam na takich w sklepie. Poza tym nadają się tylko dla małych biustów, które mają u podstawy taką samą szerokość, co taka wkładka.
        • pierwszalitera Re: co jest grane???!!!! 06.12.13, 15:05
          azmika88 napisała:

> Wydaje mi się, że o pół rozmiaru za duże to lepiej niż o pół rozmiaru za małe.

A niby dlaczego? Za duża miska nie podtrzymuje dostatecznie biustu, tu nawet ciasny obwód nie pomoże. Zdaje się, że nawet Effuniak i Maheda pisały o tym, że razie wątpliwiości raczej mniejszą. Wystarczy, że fiszbiny są wystarczająo szerokie, by nie ugniatały biustu, ale w Brytyjczykach w większym rozmiarach ma się i tak zwykle pod pachą zapas miejsca.
          Stale noszone wkładki z push-upa uganiatają moim zdaniem biust od dołu i mogą go deformować.
        • azymut17 Re: co jest grane???!!!! 06.12.13, 16:09
          azmika88 napisała:

> Wydaje mi się, że o pół rozmiaru za duże to lepiej niż o pół rozmiaru za małe.
          > Zawsze możesz np. wszyć wkładki z push-upów...

Jestem zdania, że z dwojga złego lepszy jest stanik lekko za mały niż za duży (komu chce się bawić w wszywanie wkładek? A wcześniej w znalezienie takowych w odpowiednim rozmiarze, by nie deformowały piersi?), pod warunkiem, że "zamałość" jest mała, fiszbiny nie uciskają piersi, piersi nie wyskakują z misek itd. Czyli lekka buła nie jest zła ;-) W staniku za dużym biust nie ma odpowiedniego podtrzymania i może latać w misce, biustonosz nie spełnia więc wtedy podstawowej swej funkcji. Odstawanie miski lub marszczenie się materiału źle wygląda nawet pod bluzką, oczywiście buła też ładna nie jest, dlatego najlepiej wybrać mniejsze zło.
          • kasztan79-1 Re: co jest grane???!!!! 06.12.13, 18:04
            jeszcze podpowiem, że od fiszbiny do fiszbiny i przy mostku pierś komponuje sie elegancko, Braki w wypełnieniu widoczne są w górnych krawędziach miseczek. Nic sie nie marszczy na szczęście, pod bluzką nic nie widać
          • kasica_k Re: co jest grane???!!!! 07.12.13, 04:15
            azymut17 napisała:
            > pod warunkiem, że "zamałość"
            > jest mała, fiszbiny nie uciskają piersi, piersi nie wyskakują z misek itd.

Warte podkreślenia - jeśli ceną za niepowiewającą miskę jest z kolei pierś ściśnięta po bokach drutem, no to niestety trzeba szukać innego modelu...
        • madzioreck Re: co jest grane???!!!! 06.12.13, 23:56

Wręcz przeciwnie. O ile w perspektywie nie ma zwiększenia się biustu (np. ciąża), to lepsza jest miska przymała niż przyduża. Lepiej podtrzymuje, lepiej dociska biust do klatki piersiowej. W przypadku biustów po przejściach, po ciąży i karmieniu, po odchudzaniu, wszelki luz w misce będzie niecnie wykorzystany, ponadto przy za dużej misce mostek lubi wiercić dziurę w klatce piersiowej. A 2mm bułki to jeszcze nie zbrodnia na biuście ;)
      • kasztan79-1 Re: co jest grane???!!!! 06.12.13, 14:51
        W zasadzie nie wiem jaki rozmiar miałam przed ciążą bo wciąży uświadomiłam sie stanikowo i było tak jak napisałam w pierwszym poście. U mnie pigułki odpadają, mam przeciwskazania neurologiczne (migreny po hormonach)
    • akj77 Re: co jest grane???!!!! 09.12.13, 21:10
      To zależy, jak ci wygodnie, ale mnie w stanikach lekko za dużych jest bardziej niewygodnie niż w lekko za małych - fiszbiny zaczynają gryźć tam, gdzie wcześniej było OK, np. w mostek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka