Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzamy!

• weerek Przymierzam sie do netowych zakupów w UK i ... 26.03.07, 21:50
      ... nie wiem jaki rozmiar powinnam zamawiac np. w Frei, Panache, Gossard, etc.
      Mam 80 cm pod biustem (żebra sa przykryte przesadną warstwą tłuszczyku:/) i 104
      w biuście. O ile marki dostępne w naszych krajowych sklepach mam w miarę
      opanowane i wiem, że najlepiej czuję się w 70G, to z brytyjskimi firmami mam
      zagwozdkę...

Korci mnie, zeby zamówić coś w sieci, ale chętnie usłyszałabym jakąś wskazówke:)
      • kasica_k Re: Przymierzam sie do netowych zakupów w UK i .. 26.03.07, 21:54
        Jak 70, to przy 104 w biuscie GG albo i H. Troche dziwne, ze miescisz
        sie w polskie G, przy tych wymiarach nie powinnas :) No chyba, ze sa
        maksymalnie rozciagliwe.
        • weerek Re: Przymierzam sie do netowych zakupów w UK i .. 27.03.07, 13:08
          Kasico, mój problem polega na tym, że mam nierówne piersi...:(
          Polskie G jest troszkę za małe na lewą i troszkę za duże na prawą. Nietety,
          wszelkie inne kombinacje (z wkładką do prawej miseczki, itp.) nie zdały
          egzaminu.
          Polskie firmy typu Dalia są rozciągliwe, o czym zapewne wiesz najlepiej;)
          • kasica_k Re: Przymierzam sie do netowych zakupów w UK i .. 27.03.07, 22:45
            No to faktycznie jest pewien problem, jesli roznica jest spora.
            W takim razie pomiar obwodu w biuscie nie musi od razu dac
            dobrych rezultatow... bo wtedy wychodzi wynik "usredniony"
            na obie piersi.

Generalnie jednak nie widze innej mozliwosci, jak dopasowanie
            rozmiaru biustonosza do tej wiekszej piersi, bo za mala miska to
            jednak gorzej, niz za duza. Przygotowalabym sie jednak na
            wymienianie, bo "na tabelke" w tej sytuacji ciezko cos kupic.
    • marsjanka1999 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 26.03.07, 23:41
      dziewczyny - przyszły moje staniki www.upliftedlingerie.co.uk/
      na trzy jeden zostawiam - a dwa wymieniam

royce jasmin (do karmieni) 34J - jest ok, zapinam się na pierwsze haftki, miseczki są dobre - ten
      zostaje

freya millie 34J - za duży obwód (bez problemu zapinam się na ostatnie haftki i mam nawet luz, a
      miseczki ciut za duże, no nawet więcej niż ciut - czyli powinnam wymienic na 32HH a może H?

panache tango II - ehhmm rozmiar 34J - obwód za mały, a miseczka....za duża.... aaa tfuuuuuu -
      zmierzyłam jeszcze raz - obwód ciasny i jest oki, ale miseczka - troche mi odstaje materiał od góry -
      no jakby były miski trochę za duże, więc 34HH?

pomożecie?:)

pzdr
      • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 27.03.07, 00:00
        Freya Millie - miseczka 34J jest takiej samej wielkości, co miseczka 32K. Więc
        jeśli miseczka 34J jest na Ciebie za luźna, to celuj w 32JJ, ewentualnie w 32J,
        skoro mówisz, że więcej luzu, niż ciut. Miseczka w 32J jest o dwa "rozmiary"
        mneijsza, niż w 34J.

Panache Tango II - próbuj 34HH, jeśli będzie za duża, to kolejną miseczkę w dół,
        do skutku.
      • kasica_k dygresja ;) 27.03.07, 00:05
        marsjanka1999 napisała:
        [...]
        >Kaśka 33 lata & Mańka 7,5 roku & Miśka 9 miesięcy

I wszystkie jestescie biusciaste? ;))
        • marsjanka1999 Re: dygresja ;) 27.03.07, 00:21
          niektóre już są, a niektóre dopiero będą biuściaste - przypadłość raczej rodzinna;)

a propos - nawracam właśnie moją biuściastą mamę - żeby łaskawie dała się obmierzyć i zamówić
          prezent na dzień mamy:)

pzdr
          • dagps Re: dygresja ;) 27.03.07, 19:34
            czesc dziewczyny, pomozcie, prosze, bo wg tabelek to ja mam jakies b, a wcale to
            nie prawda:)

pod biustem:
            70
            w biuscie:
            84-86

zwykle kiedy kupuje w obwodzie 70 to strasznie mi w nich ciasno i piersi bola,
            moze za male kupuje miseczki (75D-70E)
            • kasica_k Re: dygresja ;) 27.03.07, 20:24
              A jak sie mierzylas pod tym biustem? Zmierz sie ciasno, na wydechu i
              podaj wynik.

Bo tak "na oko", to przy Twoich wymiarach powinien pasowac 65DD albo 65E
              (zaleznie od rozmiarowki danej firmy). A juz na pewno nie 75.
              • dagps Re: dygresja ;) 27.03.07, 20:28
                no, tak dosc ciasno to mi wychodzi 68, ale serio az 65 sprobowac? jak w 70 sie
                dusze i mam cale wszystko dookola czerwone od odciskania sie stanika. wygodnie
                mi w 75 zapietym na najwezsza haftke, ale do slubnego bez ramiaczek, to musze
                sie postarac. sprobuje przymierzyc te ktore mowisz.
                • kasica_k dagps 27.03.07, 20:46
                  Hm, jakies dziwne masz te 70-tki :) Z reguly staniki rozciagaja sie znacznie
                  bardziej niz miarka krawiecka, wiec nie powinnas sie dusic. Ale skoro tak
                  Ci niewygodnie, to rzeczywiscie lepiej sie nie meczyc wezszym obwodem.

Dla pewnosci zrob taki eksperyment: zapnij stanik w obwodzie, ale nie
                  zakladaj misek. I sprawdz, jak sie czujesz. Moze to, co Cie "dusi", to
                  wlasnie miski, a nie obwod? Pamietaj, ze to obwod stanika przytrzymuje piersi
                  na miejscu, nie ramiaczka. Ramiaczka pelnia funkcje pomocnicza.
                  • dagps Re: dagps 28.03.07, 09:37
                    dzieki:) taka duza i o stanikach nie wie;)
                    mysle ze ja do tej pory uwazalam ramiaczka za nieodpartych przywodcow;)
            • marseille30 Re: dygresja ;) 27.03.07, 23:03
              To i ja poprosze o "wycene". Pod - 66 cm, w biuscie 86.
              Z gory dziekuje :-)
              • maheda Marseille 27.03.07, 23:13
                Z brytyjskich albo 65DD, albo 60F.
                Patrz - Bellissima.
                www.bellissima.com.pl
                • kasiamat00 Re: Marseille 27.03.07, 23:28
                  Ja polecam 60. 65 będziesz od razu zapinać na najciaśniejszą haftkę, a to bez
                  sensu (bo po paru miesiącach albo będziesz musiała zwężać, albo wywalić).
                  • marseille30 Re: Marseille 28.03.07, 08:21
                    Bardzo dziekuje.
                    Tylko niestety nie dopne sie w niczym ponizej 70 pod biustem, musialabym
                    doczepic haftke :-( Dlatego wlasciwie nie mam watpliwosci do wymiaru "pod",
                    tylko do samej miseczki.
                    Czy dobrze kombinuje, ze to 65 dd jest odpowiednikiem 70 C ?
                    Na dzien dzisiejszy nosze 70 D, albo 75 C/male D (zdarzalo mi sie dorabiac
                    haftki).
                    Mam bardzo okragly biust i niestety z wiekszosci modeli 70 sie po prostu
                    wylewam (bokami i na linii dekoltu robi sie taka gorka, wglebienie).
                    Tak chyba nie powinno byc :-(
                    Dziekuje i pozdrawiam,
                    • maheda Re: Marseille 28.03.07, 08:40
                      > Bardzo dziekuje.
                      > Tylko niestety nie dopne sie w niczym ponizej 70 pod biustem, musialabym

Nie mów hop ;) Jeszcze pewnie niejeden stanik Cię zadziwi, ale widać jeszcze na
                      takie nie trafiłaś :)

> Czy dobrze kombinuje, ze to 65 dd jest odpowiednikiem 70 C ?

Zgadza się, ale różnie to bywa - z moimi obwodami wg wszystkich możliwych
                      tabelek powinnam nosić 80J, ewentualnie 80HH, a obydwie te miseczki są na mnie
                      za luźne i 80H jest na mnie w sam raz. Tabelki sobie - nasze biusty sobie.
                      Próbuj do skutku.
                      Jeśli Ci się wylewa biust z 70C, to spróbuj przymierzyć 70D i 70E - kiedyś
                      przecież przestanie Ci się wylewać?
                      No i możliwe, że w 70tce masz problem z dopięciem się nie ze względu na obwód
                      pod biustem, tylko ze względu na zbyt małe miseczki.
                      Spróbuj zapiąć sobie stanik pod biustem, nie zakładając w ogóle miseczek na
                      biust - czy dalej ten obwód jest taki bardzo ścisły? Jeśli nie - znaczy to, że
                      mierzysz zbyt małe miseczki. Spróbuj w jakimś sklepie przymierzyć 70tki, ale z
                      większymi miseczkami, niż noszone dotąd.
                      • marseille30 Re: Marseille 28.03.07, 08:45
                        Bardzo dziekuje i pozdrawiam :-)
                        Bede mierzyla i probowala do skutku :-)
                        • dagps Re: Marseille 28.03.07, 09:39
                          to idziemy do sklepu;)
    • maheda katinka83 28.03.07, 21:47
      Rozmiary:
      "pod biustem to 80 a w biuście 112"

Rozmiarówkę przejrzyj (wraz z komentarzem na początku strony - to dość istotne)
      na stronie:
      bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
      Wg tabeli, powinnaś próbować od przymierzenia 75H, być może 75HH.
      Jeśli jednak na plecach masz sporo tłuszczu (jak ja), który pracuje na obwód w
      biuście, a nie pracuje na obwód pod biustem, to wtedy może pasować Ci mniejsza
      miseczka, czyli 75GG, a nawet 75G.
      Być może powinnaś nosić staniki 70tki, a nie 75tki (do przymierzenia), wtedy
      miseczka odpowiednio przeliczona - od 70J (być może 70JJ), albo w wypadku
      mniejszego jednak biustu 70HH. Albo i 70H.

Dobrze, że jedziesz do Manchesteru, to w sklepie Bravissimo po prostu
      poprzymierzasz i sprawdzisz, w którym staniku nic Ci się nie marszczy, w którym
      cała pierś mieści się w staniku, absolutnie nic się nie wylewa ani górą, ani dołem.

Czekamy na relację z tego sklepu :-)
      • katinka83 Re: katinka83 28.03.07, 22:16
        Dziekuje serdecznie za pomoc. A mam jeszcze pytanko o jaki rozmiar tam powinnam
        wołać ?
        • maheda Re: katinka83 28.03.07, 22:19
          A no tak.
          W UK odpowiednikiem naszego 75 jest 34, a odpowiednikiem 70 jest 32.
          Misek nie zmieniaj, tylko próbuj takie, jakie proponuję - ale sama musisz
          zdecydować, przymierzając stanik, jaki rozmiar pod biustem chcesz, a potem -
          jaką miseczkę.

Miski są ichnie :) I nijak się mają do polskich.
          Ja kiedyś przeliczyłam z głupia frant moją brytyjską miseczkę 80H(36H)/75J(34J)
          na polską i wyszło mi, że wg polskich miar powinnam kupować 80M albo 75P. :-)
          • limonka_01 Re: katinka83 28.03.07, 22:26
            Abyś umiała dobrać sobie rozmiar w sklepie i wiedziała czego oczekiwać od dobrze
            dobranego stanika, polecam Ci do utrwalenie w pamięci poradnik naszej koleżanki
            besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
            Może dzięki niemu unikniesz nietrafionych zakupów. I pamiętaj, że obwód lepiej
            brać ciaśniejszy, bo z czasem każdy się rozciągnie. Choć jeden więcej a inny mniej.
        • lenuuusiaaa Re: katinka83 21.04.07, 10:04
          witam:) ostatnio zmieniłam stanik z 75E (75D jest dużo za małe) w którym
          miseczka była dobra na 70 i zastanawiam sie czy wybrac 70E czy F... mam jeden
          70E i miseczki są troche za małe a jest to miękki stanik, mam 70F i jeden jest
          chyba dobry:) a w drugim miseczki lekko za duże tak mi sie wydaje:) mam wymiary
          obwód na "ścisku" 72 a w biuście mam 93-94... czy 70F to odpowiedni rozmiar dla
          mnie? z góry dzięuje:)
    • lola.b Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 29.03.07, 22:51
      kochane, pomożcie, bo już nie kapuje...

niedawno wyczytalam, że podczas mierzenia trzeba sie ciasno scisnac
      centymetrem pod biustem.hmmm, tylko jak ciasno? no przeciez nie wygladaja
      estetycznie takie 2 bułki na plecach...

no wiec mam pytanie i prośbe jednocześnie, pomożcie dobrac rozmiar...

wiec jest tak-jak sie ścisne pod biustem tak, zę już bardziej sie nie da to
      mam 74, jak sie ścisne dość ciasno, ale nie tak na chama to mam 77-78,
      natomiast jak mierze sie w ten sposób, że a jest na tyle lużno, że ani pod ani
      nad centymetrem nie powsatja wałki tłuszczu-jest taka prosta linia to mam 79
      pod biustem.w biuście mam 92. no i teraz nie wiem, jaki mam
      rozmiar..75D(74-92)? 75B(77-92)? 80B(78-92)? 80A(79-92)??

pomóżcie kobietki, bo naprawde nie chce sobie psuc biustu...na razie nosze
      75C, ale nie wiem, czy to dobry rozmiar...bardzo często mam, że jak się
      pochylam, albo biegne, to piersi zwyczajnie wyskakuja ze stanika....:(a tak
      chyba nie powinno być??
      • kasica_k lola.b 29.03.07, 23:04
        Strzelam w 70DD, a predzej 70E. W ostatecznosci 75 C lub D.

Po pierwsze, ustalamy obwod. Staniki sie rozciagaja ZNACZNIE
        bardziej niz centymetr krawiecki, mozesz mi wierzyc :)
        A stanik ma sie trzymac na obwodzie, nie na ramiaczkach,
        wiec musi sie trzymac na Twoim ciele na mur. Zadnych luzow.
        Jak nie chcesz miec waleczkow tluszczu, to sie odchudz :)
        Noszenie za duzego w obwodzie stanika nic Ci nie pomoze.

Po drugie, po ustaleniu obwodu, obliczamy miske biorac pod
        uwage ow ustalony obwod czyli, zalozmy, 70.

I od tego rozmiaru zaczynamy zabawe w mierzenie stanikow :)
        • limonka_01 Re: lola.b 29.03.07, 23:14
          Gdy zmierzę się tak jak opisałaś, to wychodzą mi takie same wymiary jak u
          Ciebie. Ja noszę obwód 70, a wg brytyjskiej rozmiarówki 32.
          Ostatnio kupiłam sobie staniczek, założyłam go i zapięłam, a na plecach pojawiło
          się coś co wyglądało jak druga, mniejsza para piersi. Brrr...
          Nadmieniam, że stanik był w moim obwodzie 70. Nówkę, jeszcze nie używany
          przyłożyłam do innych staników i okazało się, że obwód jest krótszy nawet od
          65-tek. Jednak po kilku dniach używania obwód się wyrównał i jest OK, mam tylko
          jedną parę piersi. Prawdopodobnie wciągu kilku następnych miesięcy jego obwód
          jeszcze się poszerzy, tak jak to było w innych stanikach. Przypuszczam, że
          producent przewidział, że stanik tak się zachowa w czasie eksploatacji.
          • lola.b Re: lola.b 29.03.07, 23:21
            holender, dpoiero sie dowiedzialam, ze trzeba sie mierzyc ciasno i na wydechu..a
            ciasno i na wydechu to mi wychodzi pod biustem 69...to jaka to bedzie
            miseczka?70 F?? o.O
            • maheda Re: lola.b 29.03.07, 23:27
              O, jak 69, to raczej 65tki - nic dziwnego, że Ci biust wyskakuje ze staników o
              rozmiarze 75 :-)
              No to raczej z polskich staników 65H (Melissa taki rozmiar produkuje), albo
              jednak przerzuć się na brytyjskie - w dodatku mają miejscze oznaczenia miseczek,
              przy Twoich rozmiarach powinnaś chyba zacząć od brytyjskiego 65F (ew. 65FF).
              Popatrz tu:
              65F: tinyurl.com/2va3h5
              65FF: tinyurl.com/3223py
              • kasiamat00 Re: lola.b 30.03.07, 00:17
                FF. Ja mam trochę mniej w biuście i F jest na styk
        • maheda Re: lola.b 29.03.07, 23:19
          Popieram, że obwód na pewno nie 80! Za żadne skarby!
          80 pod biustem, to noszę ja, czyli osoba nosząca spodnie/spódnice rozmiar 44-46.
          Pod biustem mam ponad 80 cm. Wałeczki się na plecach trochę robią, ale nie
          przesadnie - no i jest to jakiś dodatkowy doping do odchudzania się :)
          Na Twoim miejscu celowałabym jednak w 70tki (angielskie 32), ewentualnie
          faktycznie 75tki (angielskie 34).
          Co do miseczek - kasica podała miseczki w rozmiarówce brytyjskiej, która różni
          się od stosowanej przed producentów polskich, czy takiego Triumpha.
          Próbuj albo staniki 70E, albo i ew. 70F. Mierzyć, mierzyć!
          Że 75tki są na Ciebie za szerokie - widać po wyskakujących z miseczek piersiach.
          Mają luz, to co tam będą siedziały przy podskokach ;)
          • lola.b Re: lola.b 29.03.07, 23:38
            rety, dzieki, ne wiedzialam, ze AŻ tak mogłam sie mylić w doborze
            staników....jak sie nie myle to na brytyjskie mój rozmar to bedzie 32F?tak?

kochane jestescie:*
            • maheda Re: lola.b 30.03.07, 00:13
              Nie, nie - brytyjskie 32DD albo ewentualnie 32E. Ale polskie (triumphowskie też)
              70F.
              Polskie miseczki inaczej zupełnie się liczą i o ile A, B i C mniej więcej sobie
              odpowiadają w numeracji polskiej i brytyjskiej, o tyle im dalej w alfabecie, tym
              bardziej rozjechane te miseczki.
              Np. brytyjskiej miseczce H odpowiada miseczka L albo M w polskiej rozmiarówce.
              Jeszcze zabawniej jest z większymi miseczkami ;) Brytyjska miseczka K to bodaj
              polska T czy okolice. :-) A przecież są i większe brytyjskie miseczki :-)
    • loheng Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.04.07, 17:11
      w moim radosnym E zrobiły się ostatnio bułki, a fiszbin znaczącu kolnął mnie
      pod pachą... zabudowana połowa czarnej koronki wylądowała gdzieś nisko, nisko i
      przestałam ją widzieć. Cztam, czytam i, poprawcie mnie, jeśli się mylę, przy
      ciasno zmierzonym 77 pod i luźnym 100 w biuście- mam nosić 75 (?) F ?
      • loheng przepraszam :D 01.04.07, 17:17
        przepraszam za literówki, to wina głupiego laptopa, a nie głupiej mnie, i
        przepraszam za mylący tytuł ;)
      • masaiimara Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 01.04.07, 17:22
        Loheng- ja bym optowała raczej za obwodem 70, jesli ciasno wychodzi Ci 77. I miseczka FF co najmniej, a może i G? Bardziej doswiadczone biusciste na pewno wkrotce doradza Ci dokładnie:)
        • limonka_01 Loheng 01.04.07, 17:26
          Przy takich rozmiarach jak Twoje, noszę 70G wg brytyjskiej rozmiarówki. Niekiedy
          70FF też bywa dobre. Nie wiem ile to jest u polskich producentów.
          • anna-pia Re: Loheng 01.04.07, 21:39
            przy takich rozmiarach jak twoje - 75G Melissa, Dalia, 34F/34FF/32G wg Brytoli
            (34 to 75, 32 to 70)

krótko mówiąc: zamów/wybierz w sklepie ze trzy staniki w tym samym modelu i
            różnych rozmiarach (70FF/70G/75G/34FF/32G) i mierz, próbuj :)

stanikologia to nauka stosowana :)
      • maith Do Loheng-jeśli robią się bułki 09.04.07, 22:04
        Loheng, jeśli robią Ci się bułki, to znak, że E jest za małe i kropka. W
        zależności od marki i od tego, czy bułki są małe, czy duże, w grę wchodzi 75F
        albo FF, a może nawet G.
        Zerknij na poradnik Besame przed następną przymiarką

A niezależnie od tego problemu możesz też rozważyć obwód 70 z odpowiednio
        przeliczoną miseczką.
    • zazulla szukam cos dla kolezanki 02.04.07, 22:14
      Przylapalam ja z zapieciem na karku :)

Dzisiaj ja zmierzylam. Ogolnie jest kragla i ma troche tluszczyku w okolicach
      obwodu biustonosza. Pierwszy dosc ciasny pomiar wyszedl 90 cm, do 85 to
      musialabym jej chyba zrobic krzywde.
      W biuscie ma 113! szko dla nas obu, bo ma wiecej ode mnie a przy tym
      zdecydowanie mniejszy biust.

Najwiekszym problemem jest rozstaw piersi - ma w sumie male pirsi [w stosunku do
      szerokich plecow] a miedzy piersiami jak ktos na forum okreslil - lotnisko :)
      Takie do 5 cm na moje oko wiec spore. Tu nie powinno byc problemu z
      przywieraniem fiszbin do mostka :)

Biustonosz, ktory tak podjechal jej do gory ma rozmiar 38/85 ale juz miseczki
      nie bylo widac na spranej metce. Ale kolezanka twierdzi, ze kupuje C/D. Na oko
      ma E/F. Ubralam ja w moj biustonosz M&S 80G to obwod bardzo ciasny, mialam
      wrazenie ze zaraz strzeli. Miseczka prawie wypelniona wiec pewnie F bedzie dobre.

Problem najwiekszy z kolezanka jest taki, ze ona nie chce wezszego obwodu, bo
      bedzie miec widoczne falki ale ma je nawet stojac gola.

Ogolnie mysle jej dobrac 85F - dobry trop?

Swoja droga, co najlepiej zaproponowac przy duzym rozstawie piersi? Inferno?
      Jakas Freye [przegladala szybko katalog z Bravissimo i Freya wpadla jej w oko].
      Jesli jakis angielski to jaki rozmiar? 38E? 38F?
      • kasica_k Re: szukam cos dla kolezanki 02.04.07, 22:22
        Z tabelkologii mi wychodzi, ze jak 85 to FF. Ja bym od tego zaczela.
        A co do rozstawu, to nie mam pojecia - Tango Pure? Ono ma dosc spora przestrzen
        pomiedzy, ale na pewno nie jest to 5 cm. A jak na niej lezy ten stanik, ktory ma
        - domyslam sie, ze za maly, ale co z tym rozstawem sie dzieje?
      • maheda Re: szukam cos dla kolezanki 02.04.07, 22:23
        Niech próbuje M&S, jeśli uda się znaleźć - moj Przyjaciółka, która ma podobną
        budowę do Twojej koleżanki, w M&S wygląda ekstra.
        Panache powinny być też dobre, bo mają szeroki rozstaw misek.
        I z Panache celowałabym w 85F, istotnie, za to z Freya jednak w 80tki,
        odpowiednio G.
        Może jest coś taniego na Allegro, żeby spróbować?
      • maith Re: szukam cos dla kolezanki 09.04.07, 21:58
        Jeśli w 80G ma prawie wypełnione miski, to w 85 może jej pasować albo E (jak
        prawie) albo F (jak wypełnia).
        Powiedz jej, że przecież jak na nią założysz 85 to będzie szerszy niż to 80.
        Odpuśćcie sobie natomiast polskie M&S - przecież tam mają same minimisery, a ona
        musi się wreszcie poczuć kobieco, a w minimiserze poczuje się jak klocek. Tylko
        z wystrzelonym do przodu kobiecym biustem zapomni o fałdkach.
        Jeśli masz jej dobierać 85F, a może nawet tylko E, to spokojnie możecie się
        przejść po sklepach stacjonarnych. Tylko unikając minimiserów.
      • zazulla no i przezylam szok [bylysmy na zakupach] 30.04.07, 18:41
        Kolezanka smiala sie, ze jej wybieram 85F skoro ma na sobie 85C. Ale ja swoje,
        wiec zabrala co trzeba do przymierzalni i wszystko bylo za duze. Lacznie z 85D
        :( One jest szeroka, z malymi piersiami z duzym rozstawem. W obwod 80 nie
        miescila sie, 85 i 90 byly dobre.

Za to smialam sie ze sprzedawczyni, ktora na oko dala jej 90D [jak poprosilam
        85F], ze napewno bedzie dobre i ugryzlam sie w jezyk, ze skad moze wiedziec jak
        nie spytala o wymiary a kolezanka miala kurteczke na sobie. Pozniej jak 90D bylo
        za duze i kolezanka prosila o miseczke C a najlepiej jeszcze z 85, to poprosilam
        sprzedawczynie o 85D a ta przyniosla 80D :) Wiecej napisze w watku o sklepach
        stacjonarnych.
    • madlen_k Stanik dla teściowej:) 05.04.07, 16:10
      Cześć Dziewczynki,

Skorzystam jeszcze raz z Waszej niezawodnej porady odnośnie rozmiaru. Po mnie i
      mojej siostrze przyszła kolej na teściową:) I jak zwykle prośba o przeliczenie
      gabarytów na rozmiarówkę polską i brytyjską : wymiary teściowej to 105 pod
      biustem i 125 biust.

Z góry dziękuję!

• kasica_k Re: Stanik dla teściowej:) 05.04.07, 21:26
        A jak tesciowa sie mierzyla pod biustem? Naprawde ma az 105, czy
        po prostu kupuje staniki 105? :) Pytam, bo zdecydowana wiekszosc
        kobiet za luzno sie mierzy, a to trzeba na wydechu i ciasno
        (powtarzam do znudzenia :))
        • madlen_k Re: Stanik dla teściowej:) 05.04.07, 22:03
          Oczywiście została odpowiednio przeszkolona przed mierzeniem, więc mierzyła się
          mocno dociskając centymetr. A takie rozmiary min. dlatego, że to była zawodowa
          kajakarka ze sporą nadwagą:)
          • kasica_k Re: Stanik dla teściowej:) 05.04.07, 22:38
            W takim razie, przy wymiarach 105/125 na spora czesc obwodu w biuscie
            prawdopodobnie "pracuje" tkanka tluszczowa tudziez miesniowa na reszcie tulowia,
            m.in. na plecach. Nie jest latwo zdalnie doradzic rozmiar w takiej sytuacji.
            Moge zasugerowac, zeby po pierwsze zaczac od obwodu 100 albo 95 (kto wie, moze i
            90), i sprobowac odpowiednio 100E i 95FF z rozmiarow brytyjskich (calkiem po
            angielsku to bedzie sie nazywalo 44E lub 42FF), a z polskich - 100G albo 95HH (o
            ile uda sie dostac). Z polskich firm nie wiem, co polecic - niewykluczone, ze
            Melissa ma cos w tym rozmiarze, a z brytyjskich to oczywiscie Goddess, np. tu:
            www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie&id_inne=ap&what=kategoria&start=1
            Mysle, ze warto napisac do Bellissimy z prosba o pomoc w doborze rozmiaru, sa
            tam osoby, ktore sie na tym znaja.
    • ika5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 05.04.07, 18:48
      Pytalam w innym watku i troche informacji juz dostalam ,ale... poniewaz
      jestem "bardzo poczatkujaca" a wybieram sie niedlugo na zakupy do Wroclawia
      (poczytalam juz watek o przyjaznych sklepach) to jeszcze raz poprosze o pomoc w
      okresleniu rozmiaru .
      Pod biustem na wydechu 85; w biuscie w staniku 113 a bez 115.
      Aha i jeszcze jedno : czy te fiszbiny naprawde musza na CALEJ dlugosci
      przylegac do klatki piersiowej , bo ja mam piersi osadzone blisko siebie i
      nigdy środkowe końcówki fiszbin nie leżą na mostku ?
      Pozdrawiam wszystkie Biusciaste
      tak sie ciesze , ze znalazłam to forum
      :)
      • kasica_k ika5 05.04.07, 21:30
        Proponuje zaczac od okolic 80GG (brytyjskie, bo polskie to ciezko dostac w tym
        rozmiarze). W bardziej rozciagliwych modelach 75HH. Ale niech sie maheda
        odezwie, ona ma chyba podobne wymiary i zawsze koryguje moje pomysly w tych
        okolicach miskowych :)
        • maheda ika5 - już się maheda odzywa ;) 05.04.07, 23:34
          Ja mam pod biustem (świeża miara, sprzed minuty) 84 cm, w biuście w zwisie mam
          119 (sukces! mam w zwisie tyle samo cm, co w staniku! kilka miesięcy temu tak
          nie było), noszę staniki 80H (Avocado), ostatnio mierzyłam stanik 75J Freya
          (odpowiednik 80H) i niestety mam w nim trochę za duże miski, czekam na 75HH.
          Z Panache Tango Pure, Fiesta - polecam jednak celowanie w rozmiar 80 na
          początek, są śliślejsze, niż Freye.
          Piersi mam osadzone również blisko siebie, z Panache'ami mam problem, bo
          odciskają mi się nieładnie między piersiami, a tak naprawdę to już częściowo na
          piersiach. Mają bardzo wysoko fiszbiny.
          W Avocado nic mi się nie wrzyna, fiszbiny lekko odstają od mostka, za to staniki
          leżą genialnie.
          Nie wiem, jak u Ciebie to wygląda, ale ja mam więcej biustu na dole, niż w
          górze. No i mam sporo tłuszczu na plecach, który mi pracuje na obwód w biuście,
          a nie pracuje na obwód pod biustem (nie wnikam, jak to możliwe).
          Mimo więc, że wg tabel rozmiarów powinnam nosić 80J/75K, noszę jak widać. A
          możliwe, że przerzucę się na 80GG/75HH, któż to wie, sprawdzę, obadam.
          Podchodź do tych dużych misek ze sporą ostrożnością.
      • maith Rady dla Iki5 09.04.07, 21:36
        ika5 napisała:
        > Pod biustem na wydechu 85; w biuscie w staniku 113 a bez 115.
        Też uważam, jak Kasica, że 80GG powinno być dobre. Jeśli zamawiałabyś Fantasie
        (rozciągliwe bydlę ;) to 75HH.
        Ale przy Panache 80GG powinno być ok.

> Aha i jeszcze jedno : czy te fiszbiny naprawde musza na CALEJ dlugosci
        > przylegac do klatki piersiowej , bo ja mam piersi osadzone blisko siebie i
        > nigdy środkowe końcówki fiszbin nie leżą na mostku ?
        > Pozdrawiam wszystkie Biusciaste
        > tak sie ciesze , ze znalazłam to forum
        > :)Nie Iko, nie u każdego fiszbiny muszą leżeć na mostku.
        Niektóre biuściaste nie mają między piersiami miejsca na leżące fiszbiny i one
        musiałyby się wrzynać w biust, żeby to osiągnąć. Te osoby mogą sobie tę radę
        odpuścić. Ja też mam blisko osadzone piersi i kreseczka robi mi się nawet jak
        ćwiczę naciskanie na dłonie na wysokości biustu, bez stanika. Większość osób
        musi się o tę kreseczkę znacznie bardziej postarać. Zatem nic mi nie musi leżeć
        na mostku. I Tobie też nie musi.
        Co do konkretnych modeli - mi np. Panache Tango II układa fiszbiny w środku na 1
        piersi, więc nie leżą płasko i jest świetnie. Na Fantasie Lilly też nie narzekam
        - choć rozsuwa piersi na boki. Natomiast Fantasie Rimini potwornie mnie
        początkowo odgniatała po środku, teraz już jest lepiej. Unikaj wszystkiego, co
        już na zdjęciu widać, że wymaga pasa startowego pomiędzy piersiami. Bierz tylko
        to, co nie przewiduje tam zauważalnej przerwy. Ja tak robię i nie narzekam.
    • magdasek76 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 06.04.07, 10:53
      Potrzebuje wskazówek odnośnie przeliczenia miar z Feliny i Triumpha na rozmiary
      brytyjskie. Pani Hania z Grochowskiej dobrała mi biustonosz Feliny o rozmiarze
      75G. Uważam, że przejście z 80E na sugerowane przez nią gabaryty było strzałem
      w dziesiątkę. Sama dokupiłam sobie Triumpha 75 G i miska jest tak ociupinkę za
      duża. Jaki rozmiar jest dla mnie właściwy we Freya i Panache?
      • limonka_01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 06.04.07, 11:12
        Nic nie wspominasz o swoich obwodach pod biustem (mierzonym ściśle na wdechu) i
        w biuście (pomiar na luźno).
      • kasica_k magdasek76 06.04.07, 12:39
        Zgodnie z tym, co napisala limonka01, dobrze byloby, gdybys podala swoje
        wymiary, a tak na goraco - Felinowe G to Triumphowe F, wiec nic dziwnego, ze G z
        Triumpha jest na Ciebie za duze. Jesli zalozymy, ze ta Felina byla dobrana
        dobrze, to z brytyjczykow teoretycznie powinno pasowac 34F.
      • maith Dla Magdasek76- Felina a Triumph a brytyjskie 09.04.07, 21:49
        Felina ma płytkie miski. Dlatego felinowe 75G oznacza, że prawdopodobnie będą Ci
        pasować brytyjskie 75FF.
        Triumpowe G jest wielkości brytyjskiego G (szczególnie że w Polsce Triumph ma
        tylko 1 model w G i jest to model o dość głębokiej, właśnie brytyjskiej misce).
        Czyli jeśli jest na Ciebie ociupinkę za duża, to w brytyjskich idealne powinno
        być FF. Mam dokładnie identyczne odczucia - w Felinie noszę G, tego Triumpha w G
        mierzyłam raz i był właśnie nieco za duży, a w markach z brytyjskich sklepów
        pasuje mi z reguły FF. Np. w Panache, Freyi czy w Lepel.
        Jeśli natomiast chciałabyś zamówić Fantasie lub Kalyani, to uważaj, bo mają
        rozciągliwe obwody. I te 2 marki niestety trzeba już przeliczyć na 70GG/70H.
        W przeliczeniu na brytyjską rozmiarówkę 75FF to 34 FF,
        a 70GG/70H to 32GG-32H.
        • magdasek76 Re: Dla Magdasek76- Felina a Triumph a brytyjskie 10.04.07, 20:54
          Dziewczyny dzięki za odpowiedź. Zmierzyłam się dokładnie i tak: pod biustem 83
          cm ale jak sie bardzo postaram (umierając ze strachu, że sie uduszę) to
          dochodzę do 79 cm; w biuście luźno 104 cm. Doszły do mnie 2 brytyjskie nabytki
          i 34G Panache jest za duże a 34 FF dobre (dokładnie tak, jak pisała Maith).
          Niestety ten dobry stanik (Venus strapless) ma tę wadę, że ma za długie
          fiszbiny tj. U jest za głebokie i kłuje mnie w pachę. Zastanawiam się, czy to
          ten model tylko czy ogólnie Panache tak ma. Dodam, że jestem dość niska - 160
          cm. Jak uważacie?
          • maith Re: Dla Magdasek76- fiszbiny 10.04.07, 22:04
            To Panache niestety.
            Z brytyjskich sklepów wypróbuj Freyę albo Lepel - są śliczne i nie mają aż tak
            długich fiszbin.
            Myślę, że w tej sytuacji na pewno warto wypróbować Melissę, to polska firma
            (tylko tym razem 34G powinno pasować, bo tam nie ma FF). Melissa ma na pewno
            krótkie fiszbiny i osoby, dla których to ważne są zachwycone.
            www.melissa.com.pl
            Jeśli z brytyjskich będziesz patrzyła na Fantasie i Kalyani, to uważaj na
            rozciągliwe obwody (zwykle trzeba zamówić o oczko mniejszy obwód, pomęczyć się
            przez tydzień, a potem już jest ok, inaczej by się momentalnie rozciągnął).
            Czyli Fantasie i Kalyani raczej 32GG.
            • magdasek76 Re: Dla Magdasek76- fiszbiny 11.04.07, 09:29
              Maith - a inne polskie marki? Ja miałam tylko od Avocado kilka staników i też
              te fiszbiny mi podpadły. Albo mnie kłuły w pachę, albo zachodziły na siebie
              przy mostku, a poza tym notorycznie przebijały tuneliki i wychodziły na
              zewnątrz. Co z Comeximem? Samanta, Gaja i Ewa Bień to chyba nie wchodzą w grę
              rozmiarowo a jakość też nie ta...
              • maith Re: Dla Magdasek76- fiszbiny 11.04.07, 18:13
                Jeśli fiszbiny Ci podpadły kłuciem w pachę, to naprawdę warto, żebyś
                przymierzyła Melissę - jest pod tym względem wyjątkowa (nigdy nikogo w pachę nie
                ukłuła, bo tam zwyczajnie nie dochodzi :)

Ewa Bień i Gaia zgodnie z moją wiedzą doszły tylko do F, więc odpadają w
                przedbiegach. Samanta natomiast powyżej F zaproponowała nam z hukiem tylko 1
                model - nudny, biały.
                Ich F będzie na Ciebie za małe, a G powinno być porównywalne z brytyjskim FF.
                No, tylko że 1 model, to trochę nikły wybór. Natomiast Comeximu nie próbowałam,
                ale możesz wejść na wątek producencki i sama poczytać konkretne opinie. Podobnie
                jak o wszystkich pozostałych producentach.
                SPIS PRODUCENTóW to w ogóle bardzo przydatny wątek
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
                Przechodzisz z niego do opisów wszystkich interesujących nas producentów, a tam
                opisywane są już nie tylko marki, ale i konkretne modele.
    • kuiluri Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 09.04.07, 16:15
      poradźcie mi coś, bo nie mogę dobrać rozmiaru
      mam w biuście 102cm, a pod jakieś 77-79, ostatnio noszę 80c, bo w sklepie nic
      nie mogłam znaleźć.
      no i lewą pierś mam bardziej owisłą i jakoś źle się układa, nie wiem co z tym zrobić
      • kasica_k kuiluri 09.04.07, 16:41
        kuiluri napisała:

> poradźcie mi coś, bo nie mogę dobrać rozmiaru
        > mam w biuście 102cm, a pod jakieś 77-79, ostatnio noszę 80c,

80C przy takich wymiarach raczej nie ma szansy na Ciebie pasowac.

Jak sie mierzylas pod biustem? Jesli robilas to ciasno i na wydechu
        (tak jak trzeba), to ja proponuje okolice 34(75)F w brytyjskich markach, a w
        polskich - 75G albo H. A jesli sie luzno mierzylas, to moze sie
        okazac, ze potrzebujesz obwodu 70 - wtedy trzeba bedzie wziac wieksza
        miseczke. Pamietaj, ze stanik trzyma sie na obwodzie, nie na ramiaczkach, wiec
        nie moze byc luzny, przesuwac sie ani podjezdzac z tylu do gory.

> bo w sklepie nic nie mogłam znaleźć.

Zmien sklep ;) Na tym forum znajdziesz multum dobrych adresow.

> no i lewą pierś mam bardziej owisłą i jakoś źle się układa, nie wiem co z tym
        > zrobić

Pewnie masz te lewa wieksza, u wiekszosci kobiet sa roznice w rozmiarach
        piersi, wiec nie masz sie czym przejmowac. Kupujac stanik zawsze staraj
        sie go dopasowac do tej wiekszej. W drugiej misce mozesz miec troche luzu -
        mozna to albo zaakceptowac, albo nosic wkladke (jesli roznica jest bardzo
        duza).
        • kasica_k Re: kuiluri - przyklad 09.04.07, 16:49
          Polecam Ci na przyklad ten model:
          www.comexim.pl/s.php?id=48
          - w obwodzie 75 jest miska G i H (tu jest tabela rozmiarow:
          www.comexim.pl/regulamin.php)
          Co prawda jest tylko bialy i czarny, ale jest naprawde dobrej jakosci, wygodny
          i pieknie uklada biust, a przy tym jest tani jak barszcz, jak na staniki dla
          Biusciastych :) To tak na poczatek - bo w Twoich wymiarach i tak jest
          w czym wybierac zarowno w polskich, jak i w angielskich e-sklepach.
      • maith Do Kuiluri-parę rad 09.04.07, 21:25
        Na pewno przy 77-79 nie ma sensu nosić 80.
        Pomyśl - miarka jest nierozciągliwa, a obwód stanika - wręcz przeciwnie.
        Czyli zacznij od przesiadki na 75.
        102 cm oznaczają, że w zależności od firmy będzie Ci pasować 75 F, G, ew. H.
        Ja zaczęłabym na Twoim miejscu od wejścia do pierwszego z brzegu sklepiku, gdzie
        mają 75F. Najwięcej jest sklepików Triumpha (a oni mają w sprzedaży z 10 modeli
        w tym rozmiarze i 1 w 75G). Warto rozejrzeć się też za Samantą (tam też ma
        szansę Ci pasować 75F). Natomiast odpuść sobie Gaię (bo ma tak rozciągliwe
        obwody, że w praktyce nic nie zmienisz) i Elle (bo ma bardzo płytkie miseczki i
        tam faktycznie potrzebowałabyś H).
        Jeśli trafisz gdziekolwiek, gdzie nie mają nawet F, to jest to dno i 3 metry
        mułu. Najlepiej pytaj o firmę (Samanta i Triumph na pewno F mają, więc jeśli
        jakiś sklepik ma ich produkty, ale nie ma tego rozmiaru, to znaczy, że nie ma
        pojęcia o firmie, którą sprzedaje i nie ma co tracić na nich czasu).
        Zerknij do wątku o przyjaznych sklepach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27220992
        i o sklepach internetowych.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27002630
        I koniecznie obejrzyj poradnik Besame:
        • limonka_01 Re: Do Kuiluri-parę rad 09.04.07, 21:35
          A jeżeli mimo wszystko staniki, które zmierzysz w sklepie będą mieć za małe
          miski, nie załamuj się. Są sklepy interentowe, w których bez problemu kupisz
          sobie piękne staniki o większych miskach np. Melissa, Bellissima, Avocado lub
          brytyjskie.
          • kuiluri Re: Do Kuiluri-parę rad 10.04.07, 18:47
            dzięki wielkie, ja rzeczywiście źle się mierzyłam, myslałam , że trzeba nabrać
            powietrza w płuca bo inaczej stanik będezie ciasny i się w nim uduszę;)
            ale faktycznie 75 będzie na mnie w sam raz
            tylko co do miseczek nie jestem nigdy pewna,
            kupiony przez internet 80d był za ciasny, a miseczki miał z a duże, nie lubie
            chodzić do sklepów, bo wiadomo... rozmiary ładnych modeli kończą się na b, ale w
            najbliższym czasie czegoś poszukam.
    • jaagna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 12.04.07, 07:58
      Pomóżcie mojej znajomej.
      pod biustem 92, w biuście +/- 121 cm. Na pewno rozmiar pod biustem będzie 85, ale mamy problem z dobraniem miseczki. FF jest stanowczo za mała. I wahamy sie pomiędzy angielskim GG i H, a polskim chyba J (zwłaszcza chodzi nam o rozmiarówkę Melissy).
      • maheda Jaagna, mam na zbyciu Panache'a 80J 12.04.07, 10:19
        Skąd jesteś? Może znajoma mogłaby go przymierzyć?
        Niech miseczkę chociaż sprawdzi, bo w obwodzie będzie za mały. Chyba, że z
        przedłużkami.
        • jaagna Re: Jaagna, mam na zbyciu Panache'a 80J 12.04.07, 10:30
          Jesteśmy z Wrocławia. a co to za staniczek i ile byś za niego chciała? Może i 80 by pasowała (choćby z przedłużkami!)
          • maheda Ja Kraków... 12.04.07, 10:41
            Chciałabym za niego 60 zł - Panache, Tango Pure, kolor cielisty.
            Fotka na bellissimie:
            bellissima.com.pl/images/produkty/1050/twhfhyqzuuun0pqscyhw.jpg
            W miseczce J ten stanik jest bardziej zabudowany, wyższy, niż na fotce.
            A może był to efekt zbyt dużej miski? Sama nie wiem.

Ja ten stanik kupowałam na siebie w czasach, kiedy miałam pod biustem 87 cm, a w
            biuście 121, ale co osoba, to inny rozmiar, nie ma co się sugerować
            centymetrami- okazuje się, że powinnam nosić 80GG (czyli te miseczki, co w
            85FF), albo 75HH.

Nie wybieracie się czasem do Kraka? ;) Albo chociaż do Gliwic? :)
      • jaagna Ponawiam prośbe o pomoc w doborze rozmiaru: 92/121 13.04.07, 11:12
        No właśnie, bo w dalszym ciągu nie wiemy jaki rozmiar powinna nosić moja znajoma.
        Wymiary 92/+-121

POMÓZCIE!!!! Prosimy...
        • besame.mucho Re: Ponawiam prośbe o pomoc w doborze rozmiaru: 9 13.04.07, 11:23
          Ja bym strzelała w 85GG/H (w rozciągliwcach 80HH/J) - ciężko powiedzieć który, najlepiej zamówić dwa i
          jeśli któryś będzie pasował to go zostawić, a drugi odesłać. Ale niech lepiej wypowie się ktoś z
          podobnego zakresu rozmiarowego, bo ja to z zupełnie innych rejonów biuściastości jestem.
    • ambeer Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 12.04.07, 11:25
      Nie wiem, czy to tu powinnam pytać - jak przełożyć na angielskie rozmiary 65DD?
      To będzie 30DD?
      • kasica_k ambeer 12.04.07, 14:36
        > Nie wiem, czy to tu powinnam pytać - jak przełożyć na angielskie rozmiary 65DD?
        > To będzie 30DD?

Tak jest. 80=36, 75=34, 70=32, 65=30, 60=28

Z miseczkami sprawa jest bardziej skomplikowana, DD w firmach nie stosujacych
        angielskiej rozmiarowki bywa nazywane E. A powyzej lepiej posilkowac sie
        tabelami konkretnych firm (tabela dla "anglikow" jest na Bellissimie, a
        tu jest niezla tabela porownawcza dla roznych marek:
        www.thebraconnection.com/faq/sizes-common.html ).
    • suziliu zmiana rozmiaru 12.04.07, 14:10
      Moje drogie,

Ostatnio nie przytyłam ani nie schudłam. Jedyna zmianą było to że zaczęłam
      nosić staniki we właściwym(tak mi się wydaje) rozmiarze. I co za zaskoczenie -
      przed zamówieniem staników z netu postanowiłam się ponownie zmierzyć - i co
      75/101 !!! Poprzednio było kilka dobrych centymetrów w biuście mniej.

Moim zdaniem morały w tej historii są dwa - aby się często mierzyć bo rozmiar
      nie jest dany raz na zawsze, a drugi - że widocznie mój biust był strasznie
      ścisnięty poprzednim stanikiem, i dopiero w dobrym rozmiarze, że tak powiem,
      odetchnął (jak widać dość głęboko...)
      I tym optymistycznym akcentem kończę post i wracam karnie do pracy
    • martessa136 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 13.04.07, 09:00
      Witam gorąco wszystkie biuściaste :) Na początek muszę Wam napisać, że
      strasznie się cieszę z odkrycia tego forum. Dzięki Wam już prawie się pozbyłam
      komplexu dużego biustu... Jeszcze trochę a zacznę być z niego dumna i chodzić z
      piersią wypiętą do przodu :)
      No ale nie o tym być miało...
      Potrzebuję Waszej pomocy w kwestii rozmiarowej. Wczoraj się dokładnie
      pomierzyłam i oto co wyszło: 69 pod biustem (na ścisło), a w biuście to już
      jest twardszy orzech... 93 w luźnym staniku, ale niestety nie wiem czy pomiar
      był adekwatny, bo to już nie ta jędrność co kiedyś ;) Tak więc, narażając się
      na traumę tego widoku, zmierzyłam je "w zwisie" i wyszło tak z 97. I co teraz?
      Czy mam wyciągnąć z tego średnią??
      Jeśli chodzi o biustonosze, to kupowałam ze 2 razy u Rudej, i wcisnęła mnie w
      Felinę, rozmiar 75F (zwężany w stu miejscach) lub 70G. Ostatnio mierzyłam 70G
      Feliny i było ewidentnie za luźne w obwodzie.
      HELP!!! Początkująca biuściasta prosi o pomoc. :)
      • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 13.04.07, 09:25
        Witaj martessa136,

Miło widzieć nowa członkinię forum. Ja nie jestem bardzo doświadczona w dawaniu
        rad, także poczekaj na zweryfikowanie informacji moich przez bardziej obeznane
        w tej materii koleżanki.

Ale do rzeczy - skoro masz pod biustem 69 - to z pewnością obwód nie więcej niż
        65.
        Miseczka- dla angielskich marek (panache, freya, fantasie) posługując się
        tabelką ze strony www.belissima.com.pl wychodzi dla obwodu 65 FF. Jesli stanik
        ktory miałaś na sobie jednak powoduje bułkowanie i nie leży idealnie, zawsze
        mozna spróbować miseczkę większą - G.

I pamiętaj, że rozmiar Feliny nie odpowiada rozmiarom angielskim! Ja tak do
        końca nie mogłam uwierzyć i zamówiłam za duże staniki.

W każdym razie życzę miłych zakupów.
      • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 13.04.07, 09:26
        Na mojego nosa, pewnie powinnaś celować w staniki brytyjskiego rozmiaru 65FF-65G
        (a raczej 30FF - 30G), a w modelach z bardziej rozciągliwymi obwodami to pewnie
        60GG-60H.

Jak się obudzą dziewczyny z podobnymi rozmiarami, to Ci dużo lepiej ode mnie
        doradzą, bo ja noszę co najmniej o 2-3 większe rozmiary pod biustem, więc to nie
        moje okolice i cierpię na brak doświadczenia w tym zakresie :)
        • besame.mucho Martessa136 13.04.07, 10:38
          Mam podobne wymiary i się obudziłam ;).
          Z węższymi obwodami jest tak, że nie trzeba ich aż tak bardzo zaniżać. Przykładowo - dziewczyny z
          ok. 85-80 pod biustem często sięgają (i sięgać powinny) po takie obwody jak 75 czy 70, czyli zmiana
          jest spora, przy mniejszym obwodzie wystarcza zazwyczaj odjęcie kilku centymetrów (przy Twoim 69
          rozmiar 65 powinien być jak najbardziej w porządku, chyba że stanik będzie wyjątkowo rozciągliwy).
          Co do miseczki - tu dużo zależy od Twojej budowy (konkretnie od tego jak szeroka jest Twoja klatka
          piersiowa - nie chodzi mi teraz o obwód, ale o szerokość patrząc z przodu) i od tego jak uszyty jest
          stanik. Z moimi, podobnymi do Twoich, wymiarami (w biuście mam 96/7, pod biustem noszę 65)
          najlepiej czuję się w 65G - z tym że 65G np. Freyi jest dla mnie idealne (bo jest przewidziane dla
          wąskich klatek piersiowych, dlatego miseczki są węższe, ale głębsze - co pasuje do mojej budowy),
          natomiast 65G np. Panache już nie jest dla mnie dobre - miseczki są za płytkie i za szerokie, dobre
          robią się po ręcznym zwężeniu fiszbin. Tu nie ma reguły, to kwestia indywidualna. Najlepiej zmierzyć
          taki i taki stanik i zobaczyć który kształt lepiej pasuje do Twojej budowy. Na Twoim miejscu
          zamówiłabym 65FF lub G. A jeśli stanik nie będzie pasował to trzeba będzie kombinować dalej w
          zależności od tego, co konkretnie będzie z nim nie tak.
          • maheda Besame 13.04.07, 11:26
            > dziewczyny z ok. 85-80 pod biustem często sięgają (i sięgać powinny) po takie
            > obwody jak 75 czy 70

Owszem, ale moja Przyjaciółka ma pod biustem 87 i nosi 85, bo 80tki są na Nią
            zdecydowanie za ciasne - różnie to bywa...
            • besame.mucho Re: Besame 13.04.07, 11:44
              Jasne, uogólniłam, przy typowej budowie zazwyczaj większy obwód=mocniejsze zmniejszanie, ale to
              naturalnie nie dotyczy wszystkich :).
      • martessa136 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 13.04.07, 13:00
        Serdeczne dzięki. W takim razie pędzę oddać się szaleństwu internetowych
        zakupów :) I pozwolę sobie relacjonować na bieżąco co i jak leży.
    • weerek 79/103cm, a Panache Tango..? 13.04.07, 12:37
      Dziewczyny kochane,
      Jak już pisałam w innych wątkach, rozpoczęłam przygodę z zakupami netowymi;)
      Wszystkie reklamujecie Tango, postanowiłam też nabyć egzemplarz i nawet
      znalazłam ciekawa cenowo ofertę:
      cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?
      ViewItem&rd=1&item=300089325746&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=020

Mam pytanie o rozmiar- na pewno potrzebuję 70 pod biustem, bo żebra mam otulone
      warstwą tłuszczyku, ale co z miseczką..? G, GG czy H..?
      • maheda Re: 79/103cm, a Panache Tango..? 13.04.07, 12:44
        Skrócę linkę:
        tinyurl.com/2j7xbd
        Co do stanika - masz już jakiś pasujący na Ciebie stanik innej firmy?
        Byłoby łatwiej cokolwiek powiedzieć, bo tabele sobie, a nasze biusty sobie ;)
        • anna-pia Re: 79/103cm, a Panache Tango..? 13.04.07, 13:12
          Mam obecnie 103 w biuście, i miseczka Tango II 70G (czyli 32G) jest dobra. Obwód
          przedciążowy miałam 77, teraz 83, i stosuję przedłużkę ;)
          • weerek Re: 79/103cm, a Panache Tango..? 15.04.07, 14:54
            Dzięki anno-pia, mnie do tej pory też najlepiej sprawdzał się 70G:)
            Dzieki Tobie wiem, że prz TangoII nie mam co kombinowac, tylko zacząc od tego
            właśnie rozmiaru (a w razie czego wymienić).
    • magdalena171 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.04.07, 22:45
      Witam
      Jestem nowa na tym forum i proszę o pomoc w doborze rozmiaru. Pod biustem mam
      108 cm,w biuście 135. Przymierzałam z triumfu model doreen 95E, bo nic
      większego nie było. Teraz chciałabym kupić w necie coś odpowiedniego, do widzę
      teraz że są większe rozmiary miseczek, chociaż z moim obwodem będzie trudno.W
      moim mieście kupowałam 105-110 DD ale teraz widzę że to dużo za małe
      miseczki.Jestem bardzo gruba i mam miękki biust.Proszę o pomoc
      • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.04.07, 23:02
        A jak sie czujesz w samym obwodzie 95? Obwod to pierwsza rzecz, ktora musisz
        ustalic. Jak sie mierzylas pod biustem? Robi sie to ciasno i na wydechu,
        powtarzam do znudzenia :) To obwod jest tym, co trzyma stanik na miejscu, wiec
        nie moze byc ani troche luzny. Ustaliwszy obwod, bierzesz sie dopiero za miski.
        Jesli jest Ci dobrze w 100, to w angielskiej rozmiarowce wychodza okolice miski
        GG. A moze byloby na Ciebie dobre 100G z Goddess (do dostania w Bellissimie)?

A w ogole to maheda, odezwij sie :) Bo zaraz znowu bedzie, ze polecam ludziom za
        duze miski :)
        • magdalena171 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.04.07, 23:12
          W 95 jest nieźlem chociaż dziwię się że wogóle się mieszczę (wcześniej
          kupowałam 105-110)Pod biustem mierzyłam się na wdechu, w biuście luźno - tak
          jak doradzacie.Do tej pory kupowałam tanie biustonosze na targu,ale chciałabym
          teraz coś lepszego, ba zazwyczaj zapięcie miałam na karku a piersi wylewały mi
          się z miseczek. Na biustonosz mogę wydać do 100 zł, wię w grę wchodzą tylko
          polskie firmy - nie wiem czy to będzie możliwe. Wasze fofum jest bardzo
          pomocne, dobrze że tu trafiłam
          • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.04.07, 23:31
            magdalena171 napisała:

> W 95 jest nieźlem chociaż dziwię się że wogóle się mieszczę (wcześniej
            > kupowałam 105-110)Pod biustem mierzyłam się na wdechu, w biuście luźno - tak
            > jak doradzacie.

My doradzamy na wYdechu :) Znaczy, bez powietrza w plucach :)
            A ze sie miescisz, to nic dziwnego - po primo, staniki sa rozciagliwe w
            przeciwienstwie do miarki, ktora sie mierzysz, a po drugie - jesli masz troche
            tluszczyku, to jestes "scisliwa".

Przy 95 pasowalyby Ci w angielskich markach okolice H/HH (tak twierdzi
            tabela, choc zycie jak wiadomo moze twierdzic inaczej)

> Do tej pory kupowałam tanie biustonosze na targu,ale chciałabym
            > teraz coś lepszego, ba zazwyczaj zapięcie miałam na karku a piersi wylewały mi
            > się z miseczek. Na biustonosz mogę wydać do 100 zł, wię w grę wchodzą tylko
            > polskie firmy - nie wiem czy to będzie możliwe.

Sprobuj uderzyc do Melissy - www.melissa.com.pl/
            Co prawda poki co nie miescisz sie w ich tabeli rozmiarow, ale oni ostatnio
            poszerzaja swoja rozmiarowke, wiec kto wie, moze beda mieli Ci cos do
            zaproponowania, jak nie teraz to kiedys?

Poza tym nie rezygnuj tak od razu z angielskich marek, bo czasem mozna
            dostac cos taniej na allegro czy e-bay, albo zdarzy sie przyplyw gotowki :)
            A oferta polskich firm jest niestety mizerna w tych okolicach wymiarowych,
            jesli nie powiedziec: zadna, bo polskie G to duzo mniejsza miska niz
            angielskie G, a im dalej, tym roznica wieksza.
          • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 14.04.07, 23:57
            Rany, Kasica! Ale mi robisz markę ;)

Madgalenko - Triumph ma straszliwie rozciągliwe obwody, więc nie dziw się, że
            mieścisz się bez problemu w ichnią 95tkę.

Popatrz, Naturana ma 95tkę z miseczką G (czyli brytyjskie 44G):
            www.brastop.com/acatalog/Naturana_Rapport.html#a201416002010Z
            Za 12 GBP, do tego 5 GBP za przesyłkę, czyli na nasze wychodzi jakieś właśnie
            około 100 zł.
            Proponuję 95G, mimo, że mam świadomość, że miska może być nieco za mała - ze
            względu właśnie na to, co już przetestowałam na sobie - otóż u mnie tłuszcz jest
            również na plecach, i wystaje mi w postaci gustownego ;) plecaka z tyłu, nad
            każdym zapięciem. Ponieważ ten mój tylny biust liczy się przy obwodzie, dlatego
            mimo moich 119-121 cm w biuście mieszczę się bez problemu w 80GG, mimo, że
            właściwie wg tabelek powinnam nosić 80J.
            Możliwe, że jesteś zbudowana na tyle inaczej ode mnie, że jednak biust masz z
            przodu w ilości wymagającej miseczki np.H czy HH.
            W rozmiarze 44H i wyższych jest dostępny Gossard w Bellissimie, za 200 zł, więc
            już jednak drogi.
            Na listkach figowych są staniki, również na 46G, ale niestety, koszmarnie drogie :(
            www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=AVI-2457&mci=&size=44h&colour=&image=r4099-p101931-front
            50 funtów to jednak jest ponad 300 zł, więc ceny już astronomiczne.

Z polskich sklepów - popatrz w Avocado - za trochę większą kwotę, niż podałaś,
            można kupić w przecenie stanik sportowy 100G (uwaga - tworzy z przodu wał, bo
            nie ma przedziałka między piersiami) - 135 zł.
            www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=grandprix&
            A jeśli celowałabyś w staniki np. 100F - jest w tym sklepie już cała masa
            ślicznych staników:
            www.avocado.com.pl/oferta2.php?nazwa=m_wyszukane&
            Jednym z nich jest Ikebana (która jest znacznie bardziej kolorowa w
            rzeczywistości, niż na zdjęciu):
            www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=ikebana&
            i która kosztuje obecnie 127 zł.

Niestety, trzeba przymierzać, przymierzać i jeszcze raz przymierzać, aż znajdzie
            się swój rozmiar...

A - no i zawsze jeszcze jest niezawodne Allegro ;)
            A na nim na przykład:
            allegro.pl/item182783491__m_bielizna_biustonosz_viki_577_100h_kazdyrozmiar.html
            czyli tanią firmę polską Viki, której stanik możesz kupić choćby po to, żeby
            sprawdzić, czy w stanikach o obwodzie 128 w biuście zmieszczą Ci się w całości
            piersi w miskach, czy też nie.
            Mnie się w ichnim 85I nie mieściły ;)
            Na początku ich staniki mają bardzo ścisły obwód, więc nie kupuj 95tki, tylko
            właśnie 100H, jeśli się zdecydujesz. Szybko z tych staników robi się szmata.

Uffff, mam nadzieję, że za bardzo nie namotałam...
            • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.04.07, 00:19
              maheda napisała:
              > Rany, Kasica! Ale mi robisz markę ;)

No co ja poradze, ze sie czuje niekompetentna :)

> Popatrz, Naturana ma 95tkę z miseczką G (czyli brytyjskie 44G):

Wetne sie: 85=38, 90=40, 95=42, czyli jesli decydujemy sie na 95, to
              po angielsku jest to 42. O taki obwod powinno byc troche latwiej.

> W rozmiarze 44H i wyższych jest dostępny Gossard w Bellissimie

Mialas pewnie na mysli Goddess.
              • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.04.07, 08:39
                > > Popatrz, Naturana ma 95tkę z miseczką G (czyli brytyjskie 44G):
                >
                > Wetne sie: 85=38, 90=40, 95=42, czyli jesli decydujemy sie na 95, to
                > po angielsku jest to 42. O taki obwod powinno byc troche latwiej.

Masz rację, oczywiście!

> > W rozmiarze 44H i wyższych jest dostępny Gossard w Bellissimie
                >
                > Mialas pewnie na mysli Goddess.

Si :)

I to by było na tyle, jeśli chodzi o moją kompetencję ;)
          • limonka_01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.04.07, 00:03
            Nie sądziłam, że będę kiedyś polecała Doreen Triupha, ale w tym modelu
            rozmiarówka przy obwodach 95 i 100 sięga miseczki J. W Polsce raczej nie do
            kupienia. Tylko w zagranicznych sklepach internetowych za cenę odpowiadającą
            140-160zł (w Undercoverexperience). W podobnej cenie jest tam Goddess, który
            jest drugą znaną mi firmą produkującą takie rozmiary.Goddess za granicą jest
            tańszy o ok. 30-50 zł niż w Polsce i szybciej dochodzi przesyłka. W tych
            rozmiarach występuje jeszcze Silhouette, ale to już wyższa półka cenowa.
            Przy założeniach jakie podałaś, najrozsądniejszym wydaje się zapukać do Melissy
            z pytaniem czy mieliby coś odpowiedniego do Twoich wymiarów. Melissa to jedyna
            polska firma, która szyje staniki o największych miskach, zachowując przy tym
            wysoką jakość i przystępną cenę.
            • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.04.07, 00:10
              > Melissa to jedyna
              > polska firma, która szyje staniki o największych miskach, zachowując przy tym
              > wysoką jakość i przystępną cenę.

Warto też zadzwonić do Avocado, oni miseczki o jedno oczko większe szyją na
              zamówienie, mi swojego czasu zaproponowali uszycie stanika z ich butiku z
              miseczką I.
              Ichnie "I" byłoby mniej więcej odpowiednikiem angielskiego HH, albo nawet J, co
              już jest miseczką niebagatelną.
              • magdalena171 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.04.07, 10:57
                Dziękuję bardzo za Wasze rady. Jeśli można to proszę doradzcie mi jeszcze czy
                wybrać biustonosz z fiszbinami czy bez, Dotąd nie miałam jeszcze biustonosza z
                fiszbinami więc nie wiem jaka jest różnica
                • limonka_01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.04.07, 11:13
                  Ja, jak i większość tutaj na forum, zdecydowanie woli biustonosze z fiszbinami.
                  Fiszbiny powodują, że biust i biustonosz lepiej się układają, biust jest ładnie
                  podtrzymany i nie obwisa.
                  Jednak przeglądając staniki o rozmiarach zbliżonych do Twojego zauważyłam, że
                  jest mocna oferta na biustonosze miękkie, bez fiszbin. Nie wiem co może być tego
                  przyczyną. Kiedyś miałam 2 identyczne modele stanika, jeden bez fiszbin, a drugi
                  z fiszbinami i ten z fiszbinami był o niebo lepszy. Jednak było to w zakresach
                  70-75 cm. Dobrze, aby na temat fiszbin wypowiedziała się jakaś dziewczyna
                  posiadająca dużo większy niż ja obwód pod biustem.
                  • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.04.07, 13:57
                    Duzo wiekszego obwodu nie mam, ale naszalam kiedys 85 i zawsze z fiszbinami. Nie
                    wyobrazam sobie bez.
                  • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.04.07, 14:03
                    Moja przyjaciółka nosi 95 i tylko z fiszbinami.
                    • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 15.04.07, 14:06
                      Widzę, że na Bellissimie jest za 145 zł (plus przesyłka) 95G, Tango II firmy
                      Panache - one mają szerokie fiszbiny, więc może spróbuj?
                      Mają na stanie, dostępny w ciągu 3-5 dni -> widać ktoś kupił i odesłał, bo
                      rozmiar nietrafiony.
    • takajakwszystkie To ja juz nie wiem.. 16.04.07, 08:30
      Myslalam, ze 75E bedzie dobre. No i bylo-przez perwszy dzien, teraz mam 3
      piersi czyli 2 swoje + 1 buleczka nad prawa (wieksza)..
      Moje wymiary to ;) : 77 pod biustem i 93 w biuscie bez stanika.
      W takim razie co powinnam nosic? 70F ?
      help..
      • maheda A jak jest pod biustem? 16.04.07, 08:38
        Nie za luźno? Nie podjeżdża?
        Jeśli obwód masz dobry, to masz za małe miseczki, spróbuj 75F.
        Jeśli obwód za luźny, próbuj 70G.
        Z jakiej firmy masz ten staniczek? Bo jeśli polski, to owszem, 75F z tej samej
        firmy powinien być dobry, ale jeśli ma za luźny obwód, to powinnaś spróbować
        raczej 70H, bo w Polsce nie ma połówki FF.
        • takajakwszystkie Re: A jak jest pod biustem? 16.04.07, 09:05
          dzieki za odpowiedz,
          otóz pod biustem jest ok, chociaz sama nie wiem..moze troszke ciasniejsze 70
          powinno lepiej lezec.. ale w takim razie czemu nie 70f tylko G?
          tak owszem staniczek jest polski,
          hm.. H ? =)ale ja mam.. male. Naprawde male mam. Na oko to C =)
          • maheda Re: A jak jest pod biustem? 16.04.07, 09:21
            Miseczka w rozmiarze dajmy na to 75F odpowiada mniej więcej (polskiej) miseczce
            70H, bo stanik jest szyty na ten sam obwód w biuście, tylko pod biustem się
            zmienia rozmiar.
            Zmieniając obwód pod biustem, trzeba zawsze przeliczyć miseczkę. Zmieniając
            obwód na szerszy, trzeba przeliczyć miseczkę na około dwa rozmiary w dół.
            Zmieniając obwód na węższy, trzeba przeliczyć miseczkę na około dwa rozmiary w
            górę. No i oczywiście mierzyć, czy pasuje :-)
            • takajakwszystkie Re: A jak jest pod biustem? 16.04.07, 09:31
              jeja,jakie to skoplikowane, dzieki=)
              czyli jesli mam polskie 75F (teoretycznie) to znaczy ze brytyjskie .. D? Dobrze
              to rozumiem?
              • maheda Re: A jak jest pod biustem? 16.04.07, 09:41
                Tak to mniej więcej wychodzi wg tabel, ale zawsze jest szansa, że tabela akurat
                do Twojego biustu nie pasuje :)
                I wtedy z rozmiaru 70 powinnaś próbować 70E (rozmiar pod biustem o jeden mniej,
                więc miseczka większa o o dwie od D - a powyżej jest DD i E).
      • anna-pia Re: To ja juz nie wiem.. 16.04.07, 10:03
        takajakwszystkie napisała:

> Myslalam, ze 75E bedzie dobre. No i bylo-przez perwszy dzien, teraz mam 3
        > piersi czyli 2 swoje + 1 buleczka nad prawa (wieksza)..
        > Moje wymiary to ;) : 77 pod biustem i 93 w biuscie bez stanika.
        > W takim razie co powinnam nosic? 70F ?
        > help..

Przed ciążą miałam 77 pod, więc się wypowiem :)
        Proponowałabym ci 75D albo 70 F (na brytyjskie to będzie 34D i 32E lub F, zalezy
        od firmy.
        75F - nie, ja do polsich 75F miałam w biuście 98; w brytyjskich 75F (34F)
        mieszczę się spokojnie z obecnym obwodem w 103 cm. I brytyjskim 70G (32G).

Mierzyć, mierzyć - ale mniej więcej w tych okolicach :)
    • toka78 Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 11:34
      Czytam od jakiegos czasu te absolutnie FANTASTYCZNA grupe (wreszcie bratnie
      dusze!)i im wiecej czytam, tym mniej wiem. Swego czasu bylam u slynnej pani
      Hani, ktora jako pierwsza dobrala mi prawidlowy rozmiar (wtedy 75F). Teraz
      dzieki wam stalam sie posiadaczka 3 slicznych staniczkow z Melissy w rozmiarze
      75G. Leza fantastycznie, aczkolwiek nadal nie jestem pewna jaki rozmiar powinnam
      nosic, zwlaszcza jesli chodzi o zagraniczne biustonosze.
      Moje wymiary to 78 pod biustem (na wydechui ciasno) i 100 w biuscie (w
      biustonoszu). Wg polskich rozmiarowek wychodzi 75G, ale np po wejsciu na strone
      Playtexu www.playtexbras.com/fittingroom/rightsize.asp i wpisaniu
      wymiarow 32 i 40 (bo tyle wychodzi w calech) wyszlo mi 38B :-/ Dalej, studiujac
      amerykanska rozmiarowke
      www.biggerbras.com/fitting-bras-correct-bra-size-comparisons.shtml ,
      okazalo sie, ze nosze 75DDD. Znowu na Brastop amerykanskie DDD = europejskiemu
      E... Oszalec mozna. A zeby bylo jeszcze ciekawiej, porownalam wymiary w cm z
      aukcji
      www.allegro.pl/item186199783_stanik_vanity_fair_75_g_75g_75_i_75i_nowy_.html
      z moim stanikiem w tym samym rozmiarze i moj jest znacznie mniejszy. Na te
      chwile jestem zagubiona. Ufam rozmiarowce z Melissy i zamawiam dalsze staniczki.
      Jesli jednak ktos pomoglby mi zrozumiec zawilosci rozmiarowek, bede niezmiernie
      wdzieczna.
      Pozdrawiam!
      toka78
      • anna-pia Re: Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 12:47
        Bo to nie tak się liczy brytyjskie rozmiarówki :)
        75 to jest ichnie 34. Skoro Melissy masz G, to polecam Ci 34FF Panache,
        ewentualnie 34G; ale np. Young Attitude to będzie raczej 34F (duże miseczki
        ponoć mają).
        WG Bellissimy - 34F (sprzedają brytyjskie marki; ale mi dali 75E, a 75F Melissy
        i 34F Panache są dobre).
        www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia

Możesz tez spróbowac 32GG/H (mam Panache Tango 32G i jest OK).
        • kasica_k Re: Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 15:44
          anna-pia napisała:

> 75 to jest ichnie 34. Skoro Melissy masz G, to polecam Ci 34FF Panache,
          > ewentualnie 34G; ale np. Young Attitude to będzie raczej 34F (duże miseczki
          > ponoć mają).

Mam wrazenie, ze twierdzenie o duzych miskach w YA powstalo na podstawie
          porownania tegoz z Felina, wiec ja bym temu do konca nie wierzyla. Felina jest
          mniejsza nawet od Triumpha :)
      • kasica_k Re: Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 15:42
        toka78 napisała:
        > Moje wymiary to 78 pod biustem (na wydechui ciasno) i 100 w biuscie (w
        > biustonoszu). Wg polskich rozmiarowek wychodzi 75G, ale np po wejsciu na
        > strone Playtexu i wpisaniu wymiarow 32 i 40 (bo tyle wychodzi w calech)
        > wyszlo mi 38B :-/

Po primo: kalkulatory rozmiarowe od razu sobie daruj, bo z reguly klamia. Juz
        lepsze sa tabele.

Najlepsza tabela do brytyjskiej rozmiarowki jest w Bellissimie, juz podano
        Ci linka. Do kupowania w angielskich sklepach potrzebne Ci jeszcze okreslenia
        obwodow: nasze 70 to ang. 32, 75=34, 80=36 (nie jest to dokladnie obwod pod
        biustem w calach, wbrew pozorom). Pamietaj o tym, ze obwod pod biustem z reguly
        trzeba sobie niezle zanizyc, bo biustonosze sie rozciagaja.

> Dalej, studiujac amerykanska rozmiarowke

A po co? :) Gdzie masz te stosy amerykanskich stanikow do kupienia?
        No chyba, ze mieszkasz w USA. Generalnie rozmiarowka ta polega na tym,
        ze Amerykanie maja alfabetofobie - E to u nich DD, F to DDD i tak dalej.

> Ufam rozmiarowce z Melissy i zamawiam dalsze staniczki

Rozmiarowka Melissy jest rozmiarowka Melissy i od angielskiej nieco
        odbiega.

Ogolnie rzecz biorac: potraktuj tabelke Bellissimy jako punkt wyjscia, a
        dalej eksperymentuj :) Zadna tabela nie zawiera prawdy absolutnej, odpowiedniej
        dla kazdego biustu.
        • suziliu Re: Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 16:41
          Dziewczyny - nastraszyłyście mnie z tym 32GG/H przy wymiarach 78/100 - czyzbym
          znów musiała wymieniać wymienione staniki?

Moje wymiary się ostatnio zmieniły i mam 75 - a w obwodzie 100/101.
          Zamówiłam ostatnio 4 staniki - i wszystkie za duże - ale to z głupoty tylko
          mojej - jakoś nie mogłam uwierzyć że ta angielska rozmiarówka aż tak się różni
          od standardowej. No i tak - 3 były 34 G i jeden 32 H. staniki różnych firm -
          dwa lepel, jeden Panache i jeden Kalyani. Z konieczności zostawiłam Panache
          Harmony (34G) i Lepel (bo oderwałam metki). Lepel nijak mi nie pasuje, bo jest
          do tego bardzo rozciągliwy. Panache przydał się przed okresem ale i tak koronka
          odstaje, a obwód luźnawy.
          Pozostałe dwa staniki odesłałam i w zamian zamówiłam Freya - model eva 32G -
          tak wyszło z tabelki w bellissimie. Zgodnie z waszymi sugestiami - powinno być
          GG? Bo H napewno nie - Kalyani 32H był dużo za duzy...

Pomocy , posze drgie koleżanki...
          • limonka_01 Re: Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 17:02
            32G w brytyjskiej rozmiarówce
            Przynajmniej mi takie pasują przy podobnych wymiarach (77/100)
            • suziliu Re: Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 17:05
              limonka_01 - dzięki za pocieszenie.

W takim razie spokojnie czekam na przesyłkę.
            • toka78 Re: Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 23:22
              Czyli nie ma jedynego slusznego rozmiaru europejskiego, czy amerykanskiego? Ech,
              zycie nie jest latwe. W pracy smieja sie, ze nosze 75Ż. Nic to. Pozdrawiam
              serdecznie znad PITa...
              toka78
              • kasica_k Re: Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 23:28
                toka78 napisała:

> Czyli nie ma jedynego slusznego rozmiaru europejskiego, czy amerykanskiego?

ekhm, jak myslisz, dlaczego powstala ta tabela:
                www.thebraconnection.com/faq/sizes-common.html
                ? :)
        • toka78 Re: Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 23:01
          kasica_k napisała:

> > Dalej, studiujac amerykanska rozmiarowke
          >
          > A po co? :) Gdzie masz te stosy amerykanskich stanikow do kupienia?

Na allegro!
          www.allegro.pl/item184571003_nowy_playtex_delight_75g.html
          www.allegro.pl/item182125390_playtex_biustonosz_z_systemem_zelowym_80e.html
          www.allegro.pl/item185210401_duzy_bialy_stanik_playtex_80e.html
          Niestety sprzedawcy nie podaja wymiarow rzeczywistych w cm, a na stronie
          Playtexu to j.w... :-/
          • kasica_k Re: Witam wszystkich i o rozmiar pytam :-) 16.04.07, 23:30
            toka78 napisała:
            >
            > Na allegro!

w Playtexie DDD=E. Reszta chyba jak u Brytoli :)
    • masaiimara Trafiłam swój brytyjski rozmiar!!:D 17.04.07, 11:26
      Kupiłam na Allegro Panache Tango Pure 65GG i jest perfekt! Ale fajnie! Wreszcie będę ściśnięta obwodem bez zwężania! Musiałam się pochwalić. Rzecz jasna wrzucę do Galerii, ale to może jutro, bom złożona grypą...
      • masaiimara Rzecz jasna brytyjski rozmiar to 30GG:)n/t 17.04.07, 11:33

• krycha79 Doradźcie rozmiar 17.04.07, 13:16
          Doradźcie proszę jaki rozmiar mam pod biustem 85 w biuście 102 kupuję rozmiar
          85D ale wydaje mi się,że może powinnam kupić 80.może powinnam kupować.Dodam,że
          karmię mojego synka piersią,ale ma 15 miesięcy i już odstawiamy.Chciałabym kupić
          sobie jakieś fajne staniki.
          • maheda Re: Doradźcie rozmiar 17.04.07, 13:34
            Myślę, że z brytyjskich staników mogłabyś próbować mierzyć 80DD (36DD),
            ewentualnie 80E - ale E mogą mieć na Ciebie trochę za duże miseczki.
            Z polskich producentów (Samntha) celuj w 80F, być może 80G...
            Melissa na Twoje rozmiary ma masę staników :)
            I tak musisz przymierzyć, zanim zdecydujesz :)
            • krycha79 Re: Doradźcie rozmiar 17.04.07, 17:37
              Mogę prosić o linka do tych firm,jeśli mają.
              • maheda Lista producentów jest tutaj 17.04.07, 18:10
                Melissa ma na 100%, Kris Line też ma miseczki F, Samantha również, zerknij też
                na Corin i na Comexim.
                Tylko przy każdym z tych producentów sprawdź tabelę rozmiarów - pamiętaj.
                Powodzenia w szukaniu :)
    • maheda koralik12 - znacie się na tym dobrze więc pomóżcie 18.04.07, 08:33
      ...dobrać rozmiar stanika przy wymiarach: w biuście 84cm, pod 71-72cm
      (mierzone na wydechu ciasno do skóry, bez wpijania metra w skórę)
      Teraz noszę 70C ale często mnie ktoś atakuje :-) że mam źle dobrany stanik do
      wymiarów. To jaki w końcu powinien być??

(koralik12)
      • maheda Re: koralik12 18.04.07, 08:42
        Wydaje mi się, że nosisz trochę za luźny obwód i za duże miseczki, ale to jest
        tak różnie, że najpierw - pozwól - zadam Ci jednak pytania:
        - czy w stanikach 70 możesz spokojnie po zapięciu stanika (przed nałożeniem
        ramiączek) odciągnąć stanik z przodu od klatki piersiowej na, powiedzmy, 5 cm?
        - czy w stanikach 70C (nieusztywnianych w żaden sposób) miseczka gładko opina Ci
        pierś, czy materiał trochę się marszczy górą?

Bo wg tabel, to powinnaś nosić raczej 65C/65D (wg oznaczeń brytyjskich 30D),
        ewentualnie (w wyjątkowo mało rozciągliwych obwodach pod biustem) faktycznie 70,
        ale B.
        Ale - tabele sobie, a nasze biusty sobie :)

Dlatego jednak dobrze by było, gdybyś sobie odpowiedziała na pytania wyżej :)
        • koralik12 Re: koralik12 18.04.07, 09:45
          przy zapięcie na ostatnie haftki nie odciągnę na 5 cm, no może jak sie bardzo
          postaram
          w nieusztywnianych 70c jest różnie w zależności od modelu w niektórych marszczy
          się góra w innych nie (tych marszczących nie kupuję)
          w biustonoszach 70B jest za mała miseczka. Moje piersi to stożki o dużej
          średnicy obwodu podstawy i małej wysokości :-D jak ubiorę 70 B to po ściągnięciu
          mam odcisk po stalce na piersi bo nie wchodzi cała do stanika
          • koralik12 Re: koralik12 18.04.07, 09:47
            ale namieszałam nie chodziło mi o średnicę obwodu podstawy (co to w ogóle?)
            tylko po prostu o średnicę podstawy stożka-piersi
          • maheda Re: koralik12 18.04.07, 10:04
            Czyli potrzebujesz staników z fiszbinami o szerokim U, po prostu.
            Nie wiem, czy zamierzasz kupić sobie jakiś stanik za około 100 zł, bo tyle
            kosztują brytyjskie staniki (na wyprzedażach można kupić i za 60-70 zł)
            Spróbuj celować w firmę Panache, o której wiem na pewno, że ma szerokie fiszbiny.

Nie wiem, jakich firm kupujesz obecnie staniki - widziałam na targu, że staniki
            tam mają zadziwiająco małe fiszbiny, nawet dla staników 36/80 (oczywiście bez
            podania rozmiaru miseczki) czy dla staników 38/85 (to samo). Jeśli na nich
            bazujesz, to może wystarczy przerzucić się na Samanthę?

Jeśli natomiast masz te problemy z fiszbinami też w Samancie, spróbuj może kupić
            bodaj na Allegro jakikolwiek stanik z Panache?

W wątku producenta wymieniamy się informacjami, który z nich ma ściślejsze
            obwody, a który luźne. Pomoże Ci się to zorientować, w który stanik celować.
            • koralik12 Re: koralik12 18.04.07, 10:36
              dziękuję za wskazówki
    • kaitik rozmiar Kaitik 19.04.07, 20:32
      a ja ma 77 pod biustem , w biuście 100cm. obecnie 70G jest za małe. NIe wiem
      czy polować w 70H czy HH. mam ciezki biust. 75 pod biustem jest za lużne. Moze
      coś podpowiecie?
      • kaitik Re: rozmiar Kaitik 19.04.07, 20:36
        jeszcze dopowiem ze pol roku temu nosilam 75F (porazka), miseczki usztywniane
        odpadaja, chyba najbardziej pasuja mi , z tych co znam, biustonosze melissy,
        biustonosze np. conturelle odpadaja bo maja za duże wyciecia miseczek i biust
        mi wyslizguje się.
        • maith Re: rozmiar Kaitik 19.04.07, 22:01
          Z dobrze dobranego stanika biust się nie wyślizguje, czyli to nie jest kwestia
          wycięcia miseczek a po prostu złego rozmiaru. Jeśli widzisz, że G jest wyraźnie
          za małe, to lepiej strzelać w HH, szczególnie jeśli biust ma tendencję
          ciążowo-rosnącą.

Zerknij na propozycje Panache, Freyi i Melissy.
          Uważaj tylko na Fantasie i Kalyani, bo tam trzeba przeliczać miseczki do
          zmniejszonych obwodów (rozciągają się po paru dniach).
          Czyli np. zamiast 70HH musiałabyś wziąć 65J/65JJ, bo po dniu noszenia robi się z
          tego normalne 70.
          • kaitik Re: rozmiar Kaitik 19.04.07, 22:26
            ok dzieki, a 70HH jaki to rozmiar w angielskiej rozmiarowce? czy z HH rozmiar
            przechodzi na J nie ma I?
            • anna-pia Re: rozmiar Kaitik 19.04.07, 22:32
              70 to brytyjskie 32; 65 to 30
              po HH jest zwykle J; zobaczysz w wyszukiwarkach sklepów
    • miotlica jaki jest mój rozmiar? 19.04.07, 21:13
      Dziewczyny, to forum jest dla mnie odkryciem mojego życia:)

Proszę Was o pomoc w doborze właściwego rozmiaru:

Zmierzyłam się przed chwilą:
      - 71 ciasno, na wydechu pod biustem
      - 90 luźno w biuście w staniku

Proszę o rozmar polski i angielski odpowiednik. Np strasznie spodobała mi się
      Arabella Frei - który rozmiar wybrać? Będę w Krakowie niedługo, a z blogu kasicy
      dowiedziałam się, że jest tam sklep tej firmy i mogłabym pomierzyć co nieco,
      zanim odważę się zamówić przez Internet. Pewnie nie uwierzycie, ale dotąd nie
      wiedziałam o istnieniu tych wszytkich fantastycznych sklepów internetowych z
      bielizną dla biuściastych.

Mam 25 lat, jestem drobnej budowy.

Teraz mam na sobie niedrogi biustonosz Gaia 75E - chyba trochę jest za duży, ale
      i tak o niebo lepszy od tych, w które się niedawno wciskałam.
      • maith Re: jaki jest mój rozmiar? 19.04.07, 22:35
        Wygląda na to, że powinnaś nosić nie 75E, tylko 70DD (ew. 70E) albo nawet 65F.
        Tak czy inaczej musisz zacząć od zmniejszenia obwodu.
        Jeśli będziesz w sklepie stacjonarnym z Freyą, to świetnie. Poproś najpierw o te
        rozmiary do zmierzenia:
        -70DD (ew. E, jakby DD było za małe)
        -65F
        Nie napisałaś, jak odbierasz ten stanik. Że jest za duży to oczywiste - Gaie
        słyną z rozciągliwych obwodów, ale jak go oceniasz w miseczkach? Nie marszczą się?
        Zanim pojedziesz do sklepu, przeczytaj najpierw dokładnie ten krótki, praktyczny
        poradnik Besame:
        • maith Re: jaki jest mój rozmiar? 19.04.07, 22:38
          W angielskiej rozmiarówce 70 to 32 a 65 to 30.
          Ale opisy na metkach są "dwujęzyczne" ;)
          70DD to 32DD, a 65F to 30F.
          • miotlica Re: jaki jest mój rozmiar? 20.04.07, 16:22
            Poradnik przeczytałam, jak również blog kasicy od deski do deski (lub lepiej od
            wpisu do wpisu) a i to forum przejrzałam w niemałej cześci – jestem zachwycona!

Maith - bardzo Ci dziękuję za rady. Gaia 75E w miseczkach troszkę się marszczy w
            okolicach ramiączek, ale niewiele i w zasadzie nie wiem, czy powinno się coś
            marszczyć czy nic. Dotąd wszystko mi z biustonoszy wyłaziło, więc nawet z tym
            marszczeniem czuję się o niebo lepiej. W Krakowie będę w przyszły weekend więc
            pomierzę to, co proponujesz.

Na razie bardzo wielkie dzięki za odpowiedź tak szybką i pomoc.

• miotlica Re: a jak nie ma DD? 22.04.07, 08:57
              Jeszcze pytanie mam.

Przeglądałam trochę sklepów internetowych, Maith radzi mi rozmiar 70 DD, a w
              niektórych sklepach np. w Melissie nie ma takiego rozmiaru:
              www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0253.html W sobotę będę w Krakowie
              to poprzymierzam, ale jak się okaże, że 70 DD powinnam właśnie nosić, to który
              rozmiar np z Melissy powinnam zamawiać: D czy E?
              • kasiamat00 Re: a jak nie ma DD? 22.04.07, 10:46
                Raczej E. A najlepiej zamów na początek oba naraz i odeślij niepasujący. Ja bym
                jeszcze na Twoim miejscu zamówiła 65G i upewniła się, że 65 na pewno jest za
                wąskie, szczególnie, jeśli jesteś drobna. Udanych zakupów!
                • miotlica Re: a jak nie ma DD? 22.04.07, 16:41
                  Dzięki za odpowiedź. Tak sobie myślę, że nie wytrzymam do soboty, kiedy będę w
                  Kraku i zamówię jeszcze dziś coś przez Internet. Wybiorę coś z Melissy, bo
                  niedrogie, a w wątku firmowym raczej pozytywnie opiniujecie te biustonosze.

Kasiamat - dlaczego 65G skoro przy 70 mam wybierać D lub E?

Może pytam o coś oczywistego, ale chciałabym zamówić coś dziś i nie więcej niż
                  2-3 biustonosze do przymierzenia. Więc 70D, 70E i 65G???
                  • anna-pia Re: a jak nie ma DD? 22.04.07, 22:21
                    miotlica napisała:

> Dzięki za odpowiedź. Tak sobie myślę, że nie wytrzymam do soboty, kiedy będę w
                    > Kraku i zamówię jeszcze dziś coś przez Internet. Wybiorę coś z Melissy, bo
                    > niedrogie, a w wątku firmowym raczej pozytywnie opiniujecie te biustonosze.
                    >
                    > Kasiamat - dlaczego 65G skoro przy 70 mam wybierać D lub E?

ja nie Kasiamat, ale ci wyjaśnię
                    miseczka = rzeczywisty obwód w biuście - rozmiar obwodu pod biustem
                    w tym równaniu mamy stałą - obwód w biuście - oraz dwie zmienne: rozmiar pod i
                    miseczkę; przy zmianie obwodu pod trzeba przeliczyć miseczkę

przykład:
                    obwód w biuście wynosi 94
                    1. mierzony stanik ma rozmiar obwodu 70
                    czyli od 94 odejmujemy 70 i daje nam to 24, czyli miseczka E
                    2. mierzony stanik ma obwód 65
                    czyli od 94 odejmujemy 65 i daje nam to 29, czyli miseczka G

jasne?

> Może pytam o coś oczywistego, ale chciałabym zamówić coś dziś i nie więcej niż
                    > 2-3 biustonosze do przymierzenia. Więc 70D, 70E i 65G???

tak
                    • miotlica Re: zamówiłam! 23.04.07, 21:21
                      Dzięki :)
                      Zamówiłam z Melissy ten: www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0335p.html
                      w rozmiarze 70E i 65G. Na początek niedrogi i prosty biustonosz żeby zobaczyć
                      jak to jest przez Internet :) W sobotę poprzymierzam w "realu" w Krakowie na
                      Długiej i mam nadzieję upolować coś bardziej extra :) W każdym razie bardzo się
                      cieszę i wszystkim Wam dziękuję, zwłaszcza tym, które mi pomogły odpowiadając na
                      moje pytania. Podzielę się wrażeniami na pewno:)
    • chocochoco Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 19.04.07, 22:58
      Jestem nowa na tym forum, ale juz mi się podoba:-). Widzę, że jest tu sporo
      osób z podobnymi problemami, jak ja. Mieszkam w Bydgoszczy, gdzie dostanie
      stanika o miseczce E graniczy z cudem:-). Moje wymiary to 67 pod biustem i 88 w
      biuście. Mam staniki w rozmiarach 70E i 75 E, ale jeszcze nie spotkałąm tego
      jedynego, który by mi dobrze leżał:-(. Najlepiej chyba jeszcze Triumph
      minimizer 75 E, ale troche lużny jest pod biustem i to już nie to. W Camille 75
      E piersi uciekają mi do góry, a w bardtce Lepel 70 E są tak blisko siebie, że
      nie mogą oddychac:-P, a Triumph 70 E je zgniata. Jaki rozmiar byście mi
      doradziły drogie Panie i jaką firmę?? Będę dozgonnie wdzięczna za pomoc!!:-)
      Pozdrawiam
      • kasiamat00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 19.04.07, 23:09
        Jakie 70, dziewczyno? Mając prawie identyczne wymiary (no, z 1-2 cm więcej w
        biuście) noszę 65F i zastanawiam się poważnie nam 60FF (bo że 60G jest za duże w
        miseczce już miałam okazję się przekonać). W Twoim wypadku celowałabym pewnie w
        60FF ew. 65E/F. A, to wszystko jest rozmiarówka angielska, bo jedyną znaną mi
        nieangielską firmą szyjącą takie rozmiary jest Melissa. U nich miałabyś pewnie
        65G :)
        • chocochoco choco, pytanie 2:-) 19.04.07, 23:16
          kasiamat00 napisała:

> Jakie 70, dziewczyno? Mając prawie identyczne wymiary (no, z 1-2 cm więcej w
          > biuście) noszę 65F i zastanawiam się poważnie nam 60FF (bo że 60G jest za
          duże
          > w
          > miseczce już miałam okazję się przekonać). W Twoim wypadku celowałabym pewnie
          w
          > 60FF ew. 65E/F. A, to wszystko jest rozmiarówka angielska, bo jedyną znaną mi
          > nieangielską firmą szyjącą takie rozmiary jest Melissa. U nich miałabyś pewnie
          > 65G :)

O jeny to jeszcze gorzej, gdzie ja taki znajde??:-) Ale dzięki!!:-)

• kasiamat00 Re: choco, pytanie 2:-) 19.04.07, 23:29
            Freya, Fantasie, Panache - najłatwiej w sklepach internetowych, gdzieś jest
            wątek z linkami i opiniami (chyba nawet podlinkowany na samej górze).

Melissa - www.melissa.com.pl - tutaj raczej 65G (60 nie mają, ale oni
            podobno mają wąskie obwody, w razie czego wystarczy do nich napisać i uszyją na
            zamówienie).

Ja już stwierdziłam, że w rozmiarze 65F jest stanowczo za duży wybór ;) - nie
            jestem w stanie kupić sobie wszystkich staników, które mi się podobają, buuu.
            • anna-pia Re: choco, pytanie 2:-) - Melissa 20.04.07, 21:33
              potwierdzam, że Melissa ma nierozciągliwe, wąskie obwody - przy obwodzie pod 77
              cm noszę ichnie 75, zapinając albo najszerzej, albo na środkowe haftki
              Czyli 65 powinno byc dobre, raczej G.
      • maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 19.04.07, 23:29
        Jeśli masz 67 pod biustem, to nie wolno Ci nosić obwodu 75.
        Nawet obwód 70 jest za duży.
        W ostateczności możesz kupić 70F. Ale tak naprawdę wygląda na to, że powinnaś
        spróbować 65G.
        Czy zmierzyłaś się pod biustem ściśle, a w biuście bez ściskania? Czy w biuście
        mierzyłaś się w miękkim staniku? Bo Twoje wrażenia (że miseczka w 70E jest za
        mała) sugerują, że naprawdę masz w biuście więcej niż 88 cm (ale czasem to
        wychodzi dopiero w staniku).

Witamy w klubie :)
        To, co możesz kupić w Bydgoszczy na szczęście już dawno przestało mieć
        znaczenie. Nie mają nic, co Ci pasuje, to ich zignoruj. Nie masz kupować
        czegokolwiek, tylko stanik, a stanik musi pasować. Nie musisz też nigdzie
        jeździć. Zakupy przez Internet okazały się znacznie prostsze i wygodniejsze niż
        myślałyśmy. Po przymiarce można rzecz odesłać, więc nie ma ryzyka. Przesyłki z
        Anglii potrafią dotrzeć w 3 dni. Potem masz miesiąc na decyzję, czy sobie rzecz
        zostawiasz, czy po (dokładnym) zmierzeniu wolisz zwrócić albo wymienić. Tylko
        stanik nie może nosić śladów używania i nie wolno wcześniej zerwać metki.
        Brytyjskie sklepy dają Ci na decyzję miesiąc. Polskie 10 dni. Po odesłaniu
        zwracają Ci pieniądze.
        Przeczytaj wątki o sklepach internetowych.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27002630
        Wątki producentów. Są wymienione tu:
        oraz poradnik Besame o tym, jak dobrać stanik
        Ale dla rozluźnienia pośmiej się trochę nad satyrycznym tekstem Butters,
        opisującym w skrócie nasze perypetie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43157817
        • chocochoco Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 19.04.07, 23:40
          Pod biustem mogę sobie do 65 ścisnąc, a biust w miękkim biustonoszu bez
          ściskania ma 88 w obwodzie biustu. Kurcze chyba faktycznie muszę sobie sprawic
          jakiś mniejszy w obwodzie z większą miseczką, dziękuję wam za cenne rady. Będę
          szukac, mam 21 lat, więc i tak wcześnie się za to zabieram:-). Pozdrawiam
          serdecznie, cieszę się, że trafiłam na to forum:-)
          • kasiamat00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 20.04.07, 19:10
            A więc żadnego 65, tylko 60. Na początek kup FF, pochodź ze dwa tygodnie i
            zmierz się po raz kolejny. Może Ci biust urośnie ;)
            • chocochoco 60FF?? 65F lub G?? 20.04.07, 20:22
              Wszystkie staniki w tym romiarze, które znalazłam kosztują ponad 150 zł. To
              zdecydowanie za dużo jak na moją kieszeń, a szkoda. Najbardziej do tego
              zbliżony rozmiar na jaki mnie stac to 65E- używane staniki z Allegro. Chyba i
              tak spróbuje może będzie bliższy ideału niż moje 75E :-).
              • maheda A poniżej 100 zł? 20.04.07, 21:03
                Na Brastopie jest stanik za 10 funtów (plus 5.5 przesyłka, razem 15.5 funta,
                czyli jakieś niecałe 100 zł).
                www.brastop.com/acatalog/copy_of_Pour_Moi_Paris_Full_Cup_Bra_Chocolate_atod.html#a202864137003Z
                • maheda tfu tfu, przepraszam, nie Twój rozmiar... 20.04.07, 21:05
                  Pomyliło mi się 32 z 30 :/
                  Ale szukaj, jest spora szansa, że coś w tej cenie znajdziesz.
                  • maheda za 13 funtów, plus przesyłka z Bravissimo 20.04.07, 21:15
                    www.bravissimo.com/bravissimo/ProductDetails.aspx?pid=BB07&vid=IV30+G&cid=Lingerie_Bravissimo+Sets&sl=1&language=en-GB
                    Ale rozmiar od razu 30G ;)

Jeśli już z Allegro, to poczekaj, aż będzie wystawiony 65F - bywają, zerknij w
                    zakończone.
              • kasiamat00 Re: 60FF?? 65F lub G?? 20.04.07, 21:54
                Spróbuj lepiej 65G z Melissy. Oni są tak w granicach 70 zł i w rzeczywistości
                ich staniki wyglądają dużo lepiej niż na manekinie. Dziewczyny naprawdę je chwalą.
                • chocochoco Re: 60FF?? 65F lub G?? 20.04.07, 22:04
                  Ok, ta cena brzmi o wiele rozsądniej dla biednej studentki :-). Jak tylko
                  dostanę jakąś gotówkę to kupuje. Dziękuję za rady!! Jak kupie i przymierze to
                  na pewno napisze na forum czy to jest ten rozmiar, którego bezskutecznie
                  poszukuje od jakiś 5 lat!:-)
                • maith Żadnego E :) 21.04.07, 04:38
                  Dokładnie - albo Melissa (wybór od razu) albo polowania na Brastopie. Przecież
                  65E miałoby za małe miseczki, przecinałoby Ci biust, to nie o to chodzi.
                  A Melissa ma w 65G nawet propozycje w okolicach 60 zł.
                  www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0335.html
                  www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0253.html
                  www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0331.html
                  Ale zamów najpierw 1 stanik i zobacz, jak się w nim będziesz czuła. Nie odcinaj
                  metek, sprawdź, czy miseczki nie są ani za duże ani za małe (wg poradnika
                  Besame) i jeśli cokolwiek będzie nie tak, to wymień.
    • vesper_lynd Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 20.04.07, 00:34
      Może i mi coś doradzicie?
      w biuście mam 101-102cm, pod 80cm (z tendencją do 78cm ;) i do tej pory nosiłam 80D.
      Tyle że prędko zapinanie ląduje mi pod szyją, a biust w okolicach niebezpiecznie bliskopępkowych ;) Nie mam stanikowego doświadczenia, do tej pory najchętniej stołuję się w Triumphie z tym 80D, ale czytając Wasze posty wnioskuję, że duży biust nie musi koniecznie być dopustem bożym ;> Lubiłam do tej pory staniki raczej sportowe, bo optycznie pomniejszają, w push upie czuję się jak Dolly Parton, ale na imprezę jest to wyskok akceptowalny ;)

Proszę, poradźcie coś, najchętniej też markę, tyle że dyskryminacja cenowa biuściastych jest nie fair! Niestety wydatek 100-150zł to nie dla mnie, raczej cennik Melissy jest dla mnie optymalny.
      • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 20.04.07, 01:00
        Obwody kupuj najwyzej 75 (na angielski to bedzie 34 :)), a moze nawet 70 - to
        trzeba wypraktykowac. Obilo mi sie o uszy, ze Melissa ma dobrze trzymajace
        obwody, wiec moze stamtad wystarczy 75. Miseczka liczona od obwodu 75 w
        brytyjskich firmach wypada Ci w okolicach F, moze FF, a od 70 - G. W Melissie,
        kierujac sie tamtejsza tabela, przy 75 wypada H. O D zapomnij na zawsze :)

Co do cen - mozna w Twoich wymiarach znalezc przyzwoite modele za mniej niz 100
        zl na wyprzedazach w angielskich sklepach, np. na www.brastop.com
        a w polskich oprocz Melissy mamy jeszcze Comexim, ktory ma kilka stanikow w H
        (np. ten: www.comexim.pl/s.php?id=38 ), a poza tym deklaruje, ze
        niektore modele jest w stanie uszyc w zadanym rozmiarze, jesli nie ma ich w sklepie.

Nie boj sie push-upow, dobrze dopasowany stanik tego typu jest bezpieczny i nic
        sie z niego nie wylewa, a biust ladnie podniesiony i zebrany do przodu. Warunek:
        musi byc w Twoim rozmiarze, jesli okaze sie nim angelskie 75F, to mozesz
        wyprobowac znana i dobra marke Gossard. Nie zmniejszaj optycznie biustu! Bo
        wcale nie jest za duzy. Jak juz dzis napisano w innym watku, duzy biust w zle
        dobranym rozmiarowo staniku wyglada na "za duzy", a w odpowiednim - na taki,
        jaki byc powinien :)
        • lenuuusiaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 10:06
          witam:) ostatnio zmieniłam stanik z 75E (75D jest dużo za małe) w którym
          miseczka była dobra na 70 i zastanawiam sie czy wybrac 70E czy F... mam jeden
          70E i miseczki są troche za małe a jest to miękki stanik, mam 70F i jeden jest
          chyba dobry:) a w drugim miseczki lekko za duże tak mi sie wydaje:) mam wymiary
          obwód na "ścisku" 72 a w biuście mam 93-94... czy 70F to odpowiedni rozmiar dla
          mnie? z góry dzięuje:)
          • besame.mucho Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 10:14
            Może różnice w F wynikały z tego, że miałaś staniki różnych firm. Firmy angielskie mają też miseczkę DD,
            natomiast firmy polskie nie. Dlatego w polskich rozmiar "przeskakuje" o oczko dalej w stosunku do
            angielskich. Na Twoim miejscu spróbowałabym w firmach polskich 70F, a w angielskich 70E. A przy
            bardziej rozciągliwych obwodach 65FF (angielskie, w polskich byłoby to coś w okolicach 65H).
      • kasica_k vesper - jeszcze o mierzeniu sie :) 20.04.07, 01:05
        Nie napisalas, jak zmierzylas te 80 w porywach do 78 :) Pod biustem mierzymy sie
        tak: sciskamy sie centymetrem jak tylko mozemy, potem wypuszczamy powietrze z
        pluc, sciskamy jeszcze troche i odczytujemy wynik :) Jesli mierzylas sie dosyc
        luzno, to z takim wynikiem raczej powinnas celowac w obwody 70. Stanik rzecz
        elastyczna, w przeciwienstwie do miarki krawieckiej, poza tym rozciaga sie z
        czasem.
        • vesper_lynd Re: vesper - jeszcze o mierzeniu sie :) 20.04.07, 12:20
          dzięki kasica :)
          co prawda rozłożyłaś mnie na łopatki tymi F, G, H (!!!), ale pokornie przyjmuję takową sugestię rozmiaru ;) Jestem z Krakowa, więc przejdę się do Intimo na Długą, tak na forum wychwalane jest w końcu. Pomierzę i się przekonam na własne niedowierzające oczy (toż H to 4 rozmiary więcej niż mam obecnie!).
          Co do obwodu pod to najciaśniej jak mi się udało wycisnęłam 78cm, przy najgłębszym wydechu, ale że jestem w trakcie dietowania, które nieźle idzie (nie zapeszać! ;) także obwód powinien jeszcze spaść.
          dzięki! pozdrawiam :)
          • maheda Re: vesper - jeszcze o mierzeniu sie :) 20.04.07, 12:27
            > toż H to 4 rozmiary więcej niż mam obecnie!

Nie, nieprawda :) H to właśnie ten rozmiar, który masz, tylko staniki nosisz za
            małe ;)
            To tak, jakbyś miała stopę rozmiar 40, a nosiła sandały 36 - rozmiar 40 to by
            był 4 rozmiary większy od obecnej stopy? ;-)
            • vesper_lynd Re: vesper - jeszcze o mierzeniu sie :) 20.04.07, 18:33
              Macie rację, macie rację. Tylko ta zmora D (większość z tego forum myślała kidyś, albo wciąż myśli BŁĘDNIE, że ma D) wisi nade mną, że to i tak sporo. No, ale jak się ma cyc to trzeba prawdzie w oczy spojrzeć i już ;) Swoją drogą moja mama ma "na oko" okolice K-L (albo i więcej, przysięgam), a nosi ohydne barhaniarstwo, przez co jej się robią buły i biust dzierży niemal na kolanach :/ Wiem, że sama by sobie w życiu nie kupiła dobrego stanika (dobrego = drogiego), chciałabym jej kupić takowy w prezencie, ale zupełnie nie wiem jak to zrobić w tajemnicy :) Wykraść stary i dodać do miski właśnie jakieś 4-5 rozmiarów? :DDD
              • turzyca Re: vesper - jeszcze o mierzeniu sie :) 21.04.07, 03:37
                Poczekac miesiac. Wyciagnac Mame na zakupy do dobrego sklepu (Dluga?), moze
                dopytawszy sie uprzednio, kiedy jest dostawa, dobrac stanik idealny, a potem
                zaplacic zan i powiedziec, ze jest to prezent z okazji dnia Matki.

Jak Ci sie uda Mame do tego czasu obmierzyc, zajrzec na forum i poprosic o pomoc
                w dobraniu odpowiedniego rozmiaru.

Wykradanie starego pewnie o tyle nie ma sensu, ze obwod za szeroki.
      • maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 16:00
        Przypomniałaś mi czasy, kiedy sama nosiłam 80D z zapięciem podjeżdżającym pod
        kark. Brrrr, aż mnie wstrząsa, jak sobie przypomnę.
        Oczywiście że powinnaś spróbować 75F (może nawet 75FF), a w bardziej
        rozciągliwych (jak Kalyani czy Fantasie) 70G (ew. GG).
        Pomiędzy stanikami spłaszczającymi (które mają sens tylko do sportu, bo
        generalnie wygląda się w nich jak klocek) a push-upami (przerabiającymi Cię na
        Dolly Parton) jest przede wszystkim cały środek, pełen NORMALNYCH staników.
        Zwykłe full-cupy, łagodniejsze balkoniki...
        Oprócz Melissy warto sobie urządzić polowanie na Brastop.com (staniki z UK
        przychodzą momentalnie, ceny z przesyłką często nie przekraczają 80 zł). Zapoluj
        tam na takie marki jak Freya, Panache, Lepel. Są śliczne, nie spłaszczają ani
        nie powiększają (no chyba że specjalne modele, jak Inferno). Są normalne.
        Jeśli zainteresowałyby Cię tam Fantasie czy Kalyani (wygodne i fajne, ale
        rozciągliwe w obwodach), to celuj w 70G (ew. GG)

Natomiast co do Melissy, to raczej bym na Twoim miejscu celowała w 75F (ew. w
        75G, ale na pewno nie H) oceniając po praktycznym kontakcie z Melissą, a nie po
        tabelce.
        • maith To było do Vesper n/t 21.04.07, 16:01
        • vesper_lynd Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 23.04.07, 00:42
          Dzięki :)
          Za Waszą radą zamówiłam właśnie dwa staniorki 75 F z Melissy, także niedługo powinnam zdać relację z "olśnienia" ;D Jak dotąd nie lubiłam kupować bielizny, mierzyć jej, bo zawsze coś było nie tak, nie wiedziałam CO, zwalałam to zawsze na gabaryty swojego przodu. W dodatku teraz jestem wręcz zmuszona kupić wreszcie kostium kąpielowy (jednoczęściowy ma już lataa, a dwuczęściowego jak dotąd nie znalazłam w żadnym sklepie na swoją "górę" :[ ), więc się rozglądam po necie, wybór miły :)

Mam pytanie - mam 23 lata, a biust w formie nieciekawej :( smarowidła stosuję, staniki jak widać kiepsko dobierałam, ale czy jest szansa żeby nieinwazyjnie (vide: operacja) poprawić jego kondycję?
          pozdrawiam
          • maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 23.04.07, 01:20
            Jeśli masz 23 lata, to Twój biust nie powinien być w formie nieciekawej, no
            chyba że wskutek masakrowania złymi stanikami. W takim razie noszenie dobrze
            dobranych ma szansę poprawić jego kondycję.
            A teraz uważaj - jak dostaniesz staniki, to:
            -nie odrywaj metek
            -zmierz kilka razy
            -upewnij się, czy na 100% Ci pasują (nie "ujdą")
            i dopiero jeśli będziesz pewna, to je zatrzymaj. Jeśli będziesz prawie pewna, to
            odeślij jeden, a drugi zamów sobie całkiem inny z całkiem innej firmy.
            Chodzi o to, że oprócz rozmiaru trzeba jeszcze dopasować do siebie markę.
            Dlatego jeśli nie jesteś pewna, że to to, to lepiej odsyłaj.
            • vesper_lynd do maith 23.04.07, 12:18
              Moim zdaniem ma mój biust formę nieciekawą, bo nie dość że bardzo wcześnie urósł i to sporo, to przez początkowe lata odmawiałam noszenia staników, a wtedy już spokojnie oscylowałam w okolicy sporego C. A potem lata w za małych (próby wciśnięcia się w C i udawanie że tych bułek wcale tak nie widać), kapitulacja jakiś czas temu przy D, które jak sama widzę też jest za małe. Także biust mam sporo poniżej granicy gdzie być powinien :[ że nie wspomnę o asymetrii. Bez stanika jest po prostu wstyd i rozlewanie się we wszystkie możliwe kierunki, które grawitacja akurat wskazuje. Smarowidła pomagają ale bardzo nieznacznie :/

Co do staniorków - pod koniec tego tygdnia powinnam je już mieć, więc postąpię za Twoją radą, bo zdaję sobie sprawę że tak od razu nie musi być to strzał w rozmiarową dziesiątkę.
              pozdrawiam & dziękuję :)

• malaczarna102 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 10:36
      69 pod biustem 82 w biuscie , dodam ze biust jest osadzony daleko od siebie
      rozchodza sie na boki ,wiec gdy zakładam biustonosz wydaje sie on jeszcze
      wiekszy.pomózcie jak optycznie go zmniejszyc!!!!
      • besame.mucho Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 11:02
        To nie literówka? Naprawdę chodzi o 82? Jeśli tak to to przecież naprawdę niewielki biuścik, nie rozumiem
        sformułowania "jeszcze większy".
        W każdym razie przy takich wymiarach powinnaś kupić stanik w rozmiarze 65C/D. Pewnie zazwyczaj
        kupowałaś większe obwody, stąd wrażenie, że biust rozchodzi się na boki i jest duży - źle dobrany stanik
        po prostu nie potrafił go ładnie ułożyć.
        • malaczarna102 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 11:52
          dziekuje ze informacje, mój biust moze i rozmiarowo nie jest duzy ale jak juz
          wczesniej pisłam proporcjonalnie do mojej sylwetki jest ogromny (mam figure 14
          letniej dziewczynki), rozchodzi sie na boki a kiedy wsadze go w biustonosz
          podnosi sie do góry i dlatego jest wiekszy. Szzczerze to nigdy nie miałam
          stanika o obwodzie 65 nawet ciezko takie dostac ale spróbuje:):) dzieki
          • besame.mucho malaczarna102 21.04.07, 14:31
            Na pewno biust będzie wyglądał o wiele ładniej jeśli "opakujesz" go w dobry stanik. Obwód 65 rzeczywiście trudno dostać w Polsce, ale jest pełno sklepów internetowych, w których kupienie takiego nie jest problemem.
            W przyjaznej portfelowi cenie masz na przykład taki stanik 65D (w angielskiej rozmiarówce nazywa się to 30D):
            Panache Salsa (w rzeczywistości prezentuje się o wiele ładniej niż na zdjęciu, a 10 funtów za stanik to tanio jak barszcz :) ):

www.brastop.com/acatalog/Panache_Salsa_Fuchsia_atod.html#a201662291000Z
            A trochę drożej, za to z gwarancją zebrania piersi spod pach do przodu kilka kolorów Freyi Retro:

www.curvesandlace.com/ProductDetails.aspx?ProductId=12096&ProductColourId=20263&Back=Ling&Band=30&Cup=D
            Mamy też kilka polskich sklepów, w których można kupić staniki o obwodzie 65. Zajrzyj do wątków o sklepach internetowych i "naziemnych".
            • maith Re: malaczarna102 21.04.07, 20:20
              Ale uwaga na tę Salsę. Jako stanik jest fantastyczna, biust wygląda cudnie, nie
              jest powiększony, ale to jedyny znany mi model, który ma naprawdę ścisły obwód.
              Dlatego trzeba go zamawiać w obwodzie o oczko szerszym.
            • maith Re: malaczarna102 - Retro 21.04.07, 20:23
              I jeszcze jedno - Retro jest rodzajem push-upu, więc sprawi wrażenie, że biust
              jest większy.
          • kasiamat00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 19:28
            To ja mam jeszcze jedną uwagę - jeśli masz figurę 14latki, to średnio wierzę w
            aż 69 cm pod biustem. Zmierz się jeszcze raz (ciasno i na w dechu). Pewnie
            wyjdzie coś koło 65 cm :)

No chyba że masz 180 cm wzrostu - ale wtedy nie wyobrażam sobie aby przy
            jakiejkolwiek figurze 82 cm w biuście było ogromne :)
            • kasiamat00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 19:32
              "wdechu" oczywiście; za mało snu dzisiaj, oj za mało :)
              • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? - doradzam 21.04.07, 21:49
                na WYDECHU - klatka piersiowa powinna mieć najmniejszy możliwie obwód.
                Kasiu, nie masz się co przejmować - od tego jest weekend! :)
                • kasiamat00 [OT] moje niewyspanie :) 21.04.07, 22:45
                  Przepraszam, gorzej ze mną niż myślałam. Może dzisiaj pójdę spać przed północą? ;)

> Kasiu, nie masz się co przejmować - od tego jest weekend! :)

Od walczenia z komputerem, który twierdzi, że czegoś nie zrobi, bo nie? I
                  upgrade'owania systemu przez pół nocy? I zastanawiania się "co ja mam do cholery
                  wpisać, żeby mi się potem komputer uruchomił"? Tak, wiem, jestem nienormalna.
                  • maheda Re: [OT] moje niewyspanie :) 21.04.07, 23:18
                    Witam w klubie...
                    Ja też wczoraj do północy walczyłam z jakimś jego widać kuzynem, prawie do
                    północy. Na szczęście z wynikiem 1:0 dla mnie, bo dzisiaj by mnie w domku nie było.
                    • kasiamat00 Re: [OT] moje niewyspanie :) 21.04.07, 23:42
                      Ja poszłam spać o trzeciej... I to tylko dlatego, że stwierdziłam, że już chyba
                      wszystko skonfigurowałam i teraz powinien przez następne pięć godzin pomielić
                      dyskiem i grzecznie wszystko zainstalować, a ja usypiam na stojąco... A wszystko
                      dlatego, że zachciało mi się ściągać najnowsze Ubuntu, które wyszło w
                      czwartek... Uzależnienie, jak nic ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka