vildvittra 69/83 22.02.08, 17:35 Aktualnie noszę stanik 70C, czasami udaje mi się kupić naprawdę dobry. Niestety szybko się rozciągają (od początku muszę zapinać przynajmniej na środkowe zapięcie). Jaki według was powinnam nosić numer? Odpowiedz Link
judyta026 70/86 22.02.08, 19:50 Do tej pory nosiłam 70E. Miska leży ok, ale troszeczkę za szeroki w obwodzie. Na co to wymienić? 56E? 65F? Czy stanik Alles Brigitte będzie w porządku? Dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/86 - judyta026 22.02.08, 21:47 Z Allesa faktycznie 65E albo 65F. Ale który rozmiar będzie lepszy, to sama musisz sprawdzić, na własnym biuście. Poczytaj w wątku producenta (Alles) o tym modelu, może znajdziesz interesujące Cię informacje. Odpowiedz Link
ab76 94/113 22.02.08, 21:30 Witam! Niedawno pomogłyście mi dobrać odpowiedni rozmiar, jestem baaardzo zadowolona. Bardzo proszę o pomoc dla mojej mamy. Mama od lat nosi 85D. Problem tylko w tym, że zawsze wybierała modele bez fiszbin.. No ale myślę że uda mi się ją skusić.. Pozdrawiam. Agnieszka Odpowiedz Link
maheda Re: 94/113 - ab76, mama 22.02.08, 21:50 Skoro nosi 85, to niech tak na razie zostanie. Miseczkę trzeba będzie jednak zmienić, i to drastycznie. Z Triumpha, Samanthy i okolic nie dostaniesz nic, próbuj albo brytyjczyki, albo Melissę/Avocado, stawiam na okolice rozmiaru 85F (38F). W sklepach polskich Mama musiałaby szukać rozmiaru 85H. W sumie Felina takie produkuje, ale są drogie jak nie wiem. Odpowiedz Link
aniag5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 14 22.02.08, 23:00 Witam. Przy wymiarach 78/90, noszę 75B,jaki optymalny rozmiar powinnam nosić przy takich wymiarach? Pozdrawiam Ania. Odpowiedz Link
maheda Re: 78/90 - aniag5 23.02.08, 08:57 Albo właśnie 75B, albo w niektórych staniczkach 75C - ale to tylko wtedy, kiedy to 78 cm było na wydechu i naprawdę się porządnie ścisnęłaś. W przeciwnym razie lepsze będą staniczki z obwodem 70, z przeliczoną miseczką - czyli w rozmiarze około 70D-70E. Spróbuj w jakimś sklepie przymierzyć staniczki w tych rozmiarach i sprawdź, jak się w nich czujesz i jak Ci w nich biust wygląda. Odpowiedz Link
gattita17 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 14 23.02.08, 09:25 Witam wszystkie użytkowniczki! Piszę tu pierwsz raz. A teraz do rzeczy: zawsze nosiłam stanik 70E (czasem E było za małe albo za duże w zależności od fasonu; 70 chyba jednak zawsze było za duże), teraz mam wrażenie jakby mój biust się troche zmniejszył, a konkretnie 68/88. Jaki rozmiar wybrać? Odpowiedz Link
maheda Re: 68/88 - gattita17 23.02.08, 09:46 Wg mnie albo ze ściśliwców 65E (30E), albo raczej 60FF (28FF). Odpowiedz Link
gattita17 Re: 68/88 - gattita17 23.02.08, 09:52 Nie wiem czy się cieszyć czy płakać, hmm? Z jednej strony właśnie schudłam 5-10cm, i mam większ miseczke z drugiej, gdzie ja takie coś dostane?? Poszukam w necie. Mam prośbę czy któraś z Was o podobnym wymiarach mogłaby podać konkretnie jaki nosi rozmiar i z jakiej firmy(firma raczej rozsądna cenowo, czyli do 100zł), żeby było mi łatwiej coś zamówić? Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 68/88 - gattita17 23.02.08, 20:50 Jeśli chcesz coś poniżej 100 zł, to raczej nie ma wyboru - Melissa (www.melissa.com.pl/ - i tu nie pomogę, bo żadnej Melissy nie mam) albo szukanie na wyprzedażach czegoś w okolicach brytyjskiego 65E/60FF. Uwaga! Wyprzedażach w UK, tam się to zdecydowanie bardziej opłaca. Niestety, w polskich sklepach po pierwsze jest drogo (ceny są wyższe w stosunku do sklepów angielskich o lekko licząc jedną trzecią - funt jest ostatnio tani jak chyba nigdy dotąd), a po drugie - są dużo mniejsze przeceny, obniżki o 50% raczej nie uświadczysz, a w angielskich i takie się zdarzają. Fajne wyprzedaże są ostatnio w C&L: www.curvesandlace.com/home.aspx , w 65E (czyli ichnie 30E) na wyprzedaży są Freya Eva, Tigerlilly i Lottie (po 15 funtów), Fantasie Jenna (18 funtów), Freya Patty (19 funtów - uwaga, na początek odpada, bo to push-up) i jakieś Miss Mandalay po ok. 25 funtów. Ja bym spróbowała Lottie jeśli zestaw kolorystyczny Cię nie przeraża :) Odpowiedz Link
gattita17 Re: 68/88 - gattita17 24.02.08, 09:32 Dzięki wielkie za pomoc. Chyba jednak poczytam jeszcze forum i wybiore coś z Mellisy albo poszukam na allegro. Jakoś tak nie mam odwagi kupować pierwszego zreformowanego stanika w Anglii. Może za jakiś czas jak będe pewna swojego rozmiaru, bo muszę przyznać, że są śliczne i ceny bardzo kuszące. Odpowiedz Link
maheda Re: 68/88 - gattita17 24.02.08, 09:35 A dlaczego w Anglii? W Polsce też można je kupić: www.intimo4you.com www.peachfield.com.pl www.bellissima.com.pl Odpowiedz Link
gattita17 71,5/93 26.02.08, 11:26 weryfikuje wymiary, po porządnym zmierzeniu troche mnie przybyło: 71,5/93. Teraz chyba lepszy będzie obwód 65?? Odpowiedz Link
magosimi Re: 67/90 23.02.08, 13:37 Czesc! Dopiero co się przywitałam w wątku witającym - i nie jestem pewna, czy to wlasciwe miejsce na moje pytanie - przed chwila juz sie pomylilam i dopisalam sie do poprzedniego watku z tej serii - przepraszam, gapa jestem. Otóż porzebuję pomocy w sprawie dobrania Panache Inferno. Daaawno temu na Grochowskiej p. Hania dobrała mi rozmiar 60e. Rzecz jasna był przerabiany, ble, i dopiero dzięki Wam odkryłam, ze są firmy, które produkują mniejsze obwody. Pilnie muszę kupić coś gładkiego do zadań specjalnych - i oczywiście wpadło mi w oko Inferno. Jaki powinnam zamowic rozmiar, jesli w tej chwili najlepiej pasuje na mnie Pollyanna 65F (Arabelka 60FF jest prawie dobra, mierzylam tez 60F i 65 F - i najlepsza z nich okazala sie 60FF choc sie troche marszczy u góry) z gory dzięki za pomoc! Odpowiedz Link
zawsze_zielona 74/99-100_kolezanka 23.02.08, 14:27 Do tej pory nosila 80B(sic!).W sumie to juz prawie wiem, bo przymierzylysmu dzis chyba z 50 stanikow i najlepiej lezala Saskia i Iona w 32FF (wiem, ze 65 byloby jeszcze lepsze, ale ona nie chce na razie o tym slyszec, wiec niech sprobuje 70 a potem sie zobaczy). Problem w tym, ze twierdzi iz fiszbiny kluja ja pod biustem i z boku. Nie wiem, czy to dlatego ze to Freya (Panache tu nie ma) czy dlatego ze obwod za luzny. Panache sa chyba scislejsze, wiec 70 masz szanse byc OK.I tak ja jej bede zamiawiac, wiec moze przemyce jakis 65, ale wole sie Was zapytac najpierw. Odpowiedz Link
mig_usia Re: 74/99-100_kolezanka 24.02.08, 23:47 mozesz podstepnie wziasc 32FF panache daisy;) to scisliwiec ale na metce 70FF:) ogolnie jesli 65tki to gg:) przy moich wymiarach 73/99 mam 30GG Odpowiedz Link
anetina 84/101-102 23.02.08, 14:46 wcześniej nosiłam 75 B po porodzie był nieco większy, a teraz trudno mi ustalić czasami wchodzi 75B, 75C, 80B, a strój kąpielowy triumfa kupiłam 85C i jest dobry :) pomożecie? jaki to mój rozmiar? Odpowiedz Link
bathilda Re: 84/101-102 23.02.08, 15:16 Jeśli mierzyłaś się pod biustem naprawdę bardzo ciasno (tak że aż miarka trzeszczała :)) to spróbuj na początek 80F (ale brytyjskie "F", polskie "G"). Takie da sie jescze gdzie niegdzie kupić stacjonarnie. Ale jeśli nosisz normalnie obwód 75 i jest CI w nim dobrze to lepiej go zachować i spróbować 75G (brytyjskie, większość polskich firm nie ma takiej opcji). Jak Ty te swoje cuda upychałaś w 75B to nie wiem... Odpowiedz Link
bathilda ANETINA - KOREKTA 23.02.08, 15:18 Ja nie wiem jak ja się doczytałam 106 w biuście. Jeśli 101/102 to oczywiście korekta brytyjskie 80DD a lepiej 70F czyli polskie 80E a lepiej 70G. Odpowiedz Link
anetina Re: ANETINA - KOREKTA 23.02.08, 15:20 ciasno mam, mam już żebra :) rzeczywiście taki wielki rozmiar by na mnie pasował ? Odpowiedz Link
martvica Re: ANETINA - KOREKTA 23.02.08, 15:52 To jest 'wielki rozmiar'? Ty po prostu zawsze nosiłaś za małe staniki :) Odpowiedz Link
bathilda Re: ANETINA - KOREKTA 23.02.08, 16:01 E tam, ja mam 65H (brytyjskie) i to wcale nie jest wielki rozmiar :) Odpowiedz Link
maith Re: ANETINA - KOREKTA - Bathildo obudź się :) 23.02.08, 16:06 Jakie 70? Powinno być 75F albo 75G :) Odpowiedz Link
maith Re: 84/101-102 ANETINA 23.02.08, 16:15 Odpowiedź brzmi: 75F albo 75G Czemu taki rozmiar: Ponieważ obwody staników się rozciągają a miarka krawiecka nie, zatem przy 84 pod biustem na pewno 85 NIE będzie Ci dobrze trzymał. Obawiam się, że 80 też daje za małą różnicę, zatem też RACZEJ NIE. Przy tych wymiarach najbardziej prawdopodobnym rozmiarem dla Ciebie byłby brytyjski 75F (co przy stanikach bez międzyrozmiaru DD, np. Feliny czy niektóre Triumphy o ściślejszych miskach daje 75G). To co teraz kupiłaś to tzw. "duże C" Dobrałaś stanik na swój rozmiar "w biuście" ale tak rozszerzając obwód, żeby nie wyszła Ci "za duża" literka. Dlaczego warto zmieniać "duże cośtam" na właściwy rozmiar, zobaczysz tu: stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html Ta dziewczyna po prawej nosiła "duże E". Po lewej jej zdjęcie jak przeszła na właściwy dla niej rozmiar (akurat u niej to 70J). Zobacz, jak może pomóc zmiana na prawidłowy rozmiar:) Pamiętaj, że miseczka w 75F będzie równie duża jak w 85C, tylko stanik będzie się lepiej trzymał. W okresie przejściowym mogłabyś teoretycznie zacząć od 80DD, ale obawiam się, że to nie wystarczy i zaczniesz mieć objawy tylko trochę za szerokiego obwodu (wtedy fiszbiny nadal będą w przechyle, ale przy nieco już ściślejszym obwodzie możesz to odczuć). Jeśli zatem w 80DD będzie Ci niewygodnie (np. będziesz za mocno czuła fiszbiny z przodu) to przymierz 75F (a jeśli to Triumph czy Felina, czy jakieś polskie marki, to lepiej także 75G) Odpowiedz Link
anetina dziewczyny, dzięki wielkie, jesteście kochane, idę 23.02.08, 17:11 na internetowe zakupy, a póxniej i do sklepów albo w innej odwrotności :D Odpowiedz Link
joss83 Re: 82/108 23.02.08, 22:46 zapomniałam wspomnieć,że jakis czas nosiłam 80f ale troche mi sie urosło:)i teraz chciałabym sie upewnić co do rozmiaru zanim wymienię garderobę. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/108 - joss83 23.02.08, 23:04 Ze staników typu Triumph i te pe, to rozmiaru nie kupisz. Ze staników brytyjskich około 75FF (34FF), ew. Melissowe i Avocadowskie staniki w rozmiarze około 75G. Odpowiedz Link
maith Re: 82/108 - joss83 24.02.08, 14:17 Aczkolwiek jeżeli jak rozumiem polsko-niemieckie 80F jest na Ciebie przymałe, to rozważyłabym przymierzenie brytyjskiego 75G, a w polsko-niemieckich, to 75H. Ponieważ miarka się nie rozciąga, a obwód stanika owszem i to wyraźnie, to przy 82cm zwykle właściwy jest obwód 75, a w rozciągliwcach to już w ogóle 70. Nie ma szans, żeby pasowało Ci 80, bo przecież trzeba wziąć jeszcze poprawkę na rozciągliwość obwodu :) A teraz trochę przyjemności :) Zerknij na finalistów konkursu na Kusidełko Wszech Czasów (wszystkie te staniki są dostępne przynajmniej do brytyjskiej miseczki G :) stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html Odpowiedz Link
limonka_01 82/103 londine (przeniesiony) 23.02.08, 23:11 londine napisała: > To traktując zapewnienia poważnie, HEEEELLLLP!. Już się gubię w tych wszystkich > rozmiarówkach a mój biust już uległ siłom grawitacji, bo patrzy w dół. Co prawd > a > jak się wyprostuję, to ołówek spod spodu dalej wypada, ale nie wygląda to > najlepiej. Na co dzień noszę 80C, ale już są chyba za małe :( Po domu chodzę > bez, bo niezbyt lubię jak coś mnie uciska lub gniecie. Przed ciążą nosiłam > rozmiar 75C, teraz mierzyłam się i pod biustem mam 82-83cm a w biuście 103!. Ja > k > przymierzałam staniki 85C to był koszmar. Zamiast miseczki to był namiot! > nachodzący mi pod szyję. Z kolei jak mierzyłam staniki La Senzy 80C to ledwo się > dopięłam i ścisk niemożebny. Pomocy, bo już prawie chlipię a muszę kupić > niedługo stanik do karmienia, bo mam termin za niecałe 2 miesiące Odpowiedz Link
maheda Re: 82/103 londine (przeniesiony) 23.02.08, 23:18 Na mój gust, to powinnaś raczej celować w brytyjskie 75FF (34FF), ew. w Melissie/Avocado w 75G. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 82/103 londine (przeniesiony) 23.02.08, 23:27 Dodam, że Malissa chyba każdy ze swoich modeli może przerobić na wersję zdatną do karmienia niemowlęcia czyli tzw. karmnik, o których szrzej pisze Kasica na swoim blogu stanikomania.blox.pl/2007/05/Karmniki.html Odpowiedz Link
londine Re: 82/103 londine (przeniesiony) 24.02.08, 19:53 A można ją znaleźc gdzieś w internecie? choć co nieco boję się kupować stanik bez wcześniejszego przymierzenia, bo to tak jak babka na dwoje wróżyła: uda się lub się nie uda :) Noszę teraz Avę 75D (postęp :)), ale zaczyna mi latać i cyba nie jest jednak najlepsza.. :( Znacie jakiś dobry sklep w Wwie? Dojadę wszędzie choć mam zakaz wędrowania, bo moja desperacja sięgnęła zenitu. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 82/103 londine (przeniesiony) 25.02.08, 00:23 Melissy stacjonarnie nie kupisz. Producent ma własny sklep interentowy, opisany i zalinkowany tutaj: stanikowe-sklepy.blogspot.com/2007/09/melissa.html Na stronach sklepu Meliissy powinna byc ich tabela rozmiarów. Poszukaj też na forum wpisu, który umieściła Anna-pia, a opisującego jak zmienic zwykły stanik w karmnik. W Warszawie jest kilka sklepów, które sprzedają staniki o dużych miskach. Jednak szanse, aby były w nich karmniki są niewielkie. Sa to Buduar w Złotych Tarasach, Chatte w Promenadzie, Avocado na Brackiej. Można też umówić się z właścicielką Peachfield. stanikowe-sklepy.blogspot.com/2008/02/peachfield.html Odpowiedz Link
londine Re: 82/103 londine - 25.02.08, 13:30 Dziękuję ogromnie za namiary. I mam jeszcze jedno pytanie... Jestem w 33 tygodniu ciąży, czy mój biust jeszcze się zmieni (tzn. powiększy?)Krople mleka już mam. Jak to wygląda po porodzie? W życiu nie miałam takich problemów. Całe życie miała doła, że mam mały biust (70C-75A-B)a kobiety w mojej rodzinie wszystkie mogą poszczycić się niezłymi walorami, koleżanki też. Potem podskoczył o rozmiar do 75C i było już super, a teraz ciąża i takich numerów z rozmiarem to jeszcze nigdy nie zaliczałam, a mój biust wygląda nie jak łądne, kształtne kule, ale wiszące co nieco nabrzmiałe sople :/ Fakt nie wiszą totalnie, ale ten widok już mi wystarczy...Boję się zastoju mleka, stąd chcę dobrze dobrać rozmiar biustonosza do karmienia i jestem wdzięczna ogromnie za wszelkie rady. Próbując sama wpadałam w coraz większą rozpacz. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 82/103 londine - 26.02.08, 21:46 Widzę, ze żadna świeżo upieczona mam sie nie znalazła, więc piszę ja. Ponad pięć lat minęło jak ostatnio byłam w ciąży i niezbyt dobrze pamietam, ale biust najwiekszy był w pierwszych 1,5-2 miesiącach po porodzie, poźniej sie trochę zmniejszył, gdy karmienie się ustabilizowało. Na zastój najlepszy jest mały ssak, ale dobrze tez miec odciągacz pokarmu ze sobą w szpitalu. Dla mnie najwygodniejszy był Aventu. Lepiej jednak będzie, gdy zweryfikujesz moje informacje na jakimś forum dla mam. A ładne kształtne kule bez dobrego stanika, to mi się najczęściej kojarzą z silikonowymi biustami w TV i prasie, a nie z naturalnymi kobiecymi piersiami, które nie są przecież wypełnione wodorem i muszą trochę wisieć. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 82/103 londine - 26.02.08, 21:54 O i nawt w tym wątku juz był temat nawału poruszany, moze go przeczytałas, a jeżeli nie to linkuję forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75948939&a=75985065 Odpowiedz Link
londine Re: 82/103 londine - 24.03.08, 21:32 OK. Dzięki za namiary (link) i infomacje. Bardzo mi pomogły. Czy mogłabyś mi przesłac również link do strony jak z normalnego biustonosza zrobić karmnik? Szukałam go na całym forum i nie mogę nijak go znaleźć. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i info. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 82/103 londine - przeróbka stanika 24.03.08, 21:57 www.motherwearuk.com/page23.htm Odpowiedz Link
marszcze Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 14 23.02.08, 23:27 zmierzyłam i wyszło 76/90, zmierzyłam jeszcze raz i wyszło 73/90. Wcześniej kupowałam 75C, ostatnio kupiłam 70D, ale nadal nie jest tak jak powinno i po całym dniu chodzenia w staniku mam na piersi widoczne odciśnięcia. Czyli co zły rozmiar, powinna być większa miseczka? i jaki obwód?? Odpowiedz Link
besame.mucho 73/90 - marszcze 23.02.08, 23:33 Polskie czy brytyjskie 70D? Jak polskie to miseczka ma prawo być za mała. Co sugerują te odciśnięcia. Ogólnie rzecz biorąc to myślę, że lepiej by pasowało 65E (brytyjskie), 70tki to w rozciągliwcach. Odpowiedz Link
marszcze Re: 73/90 - marszcze 23.02.08, 23:39 podałam polskie wymiary. Czasami wydaje mi się że stanik który noszę jest po prostu za ciasny. Do tej pory myślałam że może faktycznie nie potrzebnie kupiłam tą 70, że trzeba było zostać przy 75, ale po przeczytaniu zawartych tu informacji no to raczej w druga stronę trzeba iść. Dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 73/90 - marszcze 23.02.08, 23:45 Jest takie na pierwszy rzut oka paradoksalne stanikowe zjawisko. Polega ono na tym, że... zbyt szeroki obwód uciska! Chodzi dokladnie o to, że kiedy obwód jest odrobinę za szeroki a miseczka zbyt mała to fiszbiny zamiast przylegać równolegle do żeber przylegają do nich pod bardzo niewygodnym kątem. Jeśli obwód jest tylko trochę zbyt szeroki to jest to tym bardziej nieprzyjemne. Samej mi było trudno uwierzyć że szeroki obwód uwiera bardziej niż wąski, ale jak mi się kilka dobrych staników porozciągało, zrobiło za luźnych i zaczęło porządnie wbijać się w żebra to uwierzyłam. Spróbuj kupić 65E. Jeśli okaże się że jednak nie jest to obwód dla Ciebie - nic się nie stanie, odeślesz albo kupisz sobie w pierwszej lepszej pasmanterii przedłużkę i ponosisz trochę z przedłużką, a jak się rozciągnie to ją odepniasz. A może się okazać że znajdziesz w ten sposób najlepszy dla Ciebie rozmiar. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 73/90 - marszcze 24.02.08, 00:14 Dodatkowo, za mała miska stanika może sprawiac, że trudno dopiąć sie w staniku. I tak powstaje wrażenie "za małości", podczas gdy stank ma zbyt luźny obwód i ma mała miskę. Odpowiedz Link
marszcze Re: 73/90 - marszcze 24.02.08, 00:16 przyjmując ze mój rozmiar to będzie 65E, to rozmiar brytyjski będzie 30E?? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 73/90 - marszcze 24.02.08, 00:18 Tak, 30E. Jak już wybierzesz sobie jakiś stanik to zajrzyj do producenckich wątków na forum i poczytaj o nim - może się okazać że to dużo- albo małomiseczkowiec i lepiej będzie zamówić DD, albo F. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 73/90 - marszcze 24.02.08, 00:50 To ja się jeszcze wtrącę i, być może, namieszam - ja tam bym bardziej sprawdzała 65F niż E... Ma szanse być lepsze. Odpowiedz Link
trzydziestoletnia 86/105, teraz 90D 24.02.08, 13:29 Od dawna nosze rozmiar 90D, ale tutaj uświadomiłam sobie, że może być lepiej! :) Ostatnio kupowałam na okrągło dwa modele z Triumpha: minimizer Ladyform: www.intima.pl/biustonosz-ladyform-soft-p-56.html i Visuelle: www.intima.pl/biustonosz-visuelle-p-136.html I tak, pod biustem troche za szeroko (zapiecie podjezdza do gory, ciagle poprawiam), miseczki za to za male (biust wybrzusza sie gorą, albo dolem, jak podciagnę do gory ;) To forum jest dla mnie odkryciem, do tej pory sadzilam ze jestem skazana na ten dyskomfort piersiowo-stanikowy, no chyba, ze mi skalpel pomoze ;) A tu zaczynam miec nadzieje. Prosze doswiadczone kolezanki o podpowiedzi, chcialabym zakupic cos w naszym krajowym sklepie internetowym (tam gdzie mozna zamowic wiecej rozmiarow i niepasujace odeslac - pisalam w innym watku o Melissie, gdzie tego nie praktykuja). Pozdrawiam Was cieplo i ciesze sie, ze takie forum ruszylo! Odpowiedz Link
trzydziestoletnia Re: 86/105, teraz 90D 24.02.08, 13:30 Ach, jeszcze dodam, ze mierzylam w Triumphie rozmiar 80E i byl zdeeedydowanie za maly, i obwodowo i miseczkowo. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 86/105, teraz 90D 24.02.08, 13:53 A te 90D są zupełnie ok w miseczkach? Jeśli tak to powinnaś szukać raczej 80F/FF niż E. Myślę, że 80E wydawało się za małe w obwodzie własnie przez miseczki - kiedy one są za małe obwód wydaje się o wiele bardziej ścisły niż w rzeczywistości. Spróbuj zmierzyć 80F/FF a przy mało ścisłych stanikach nawet 75G/GG Odpowiedz Link
trzydziestoletnia Re: 86/105, teraz 90D 26.02.08, 11:00 Te miseczki D, moglyby byc wieksze, bo robia mi sie "bulki" u gory albo na dole, potrzebowalabym tez cos co mocno trzyma i podciaga biust do gory. Gubie sie w tej rozmiarowce i nie bardzo wiem jak to mozliwe zebym miala nosic stanik 80cm w obwodzie skoro mam 86cm, to mi sie chyba nawet nie zapnie.. I skad wiedziec w sklepie czy rozmiarowka jest polska czy brytyjska?:) Jestem ze Szczecina, moze znacie tutaj jakis sklep stacjonarny, gdzie moglabym poprzymierzac wieksze rozmiary? SZukalam w odpowiednim watku tutaj, ale niewiele tam informacji o Szczecinie. Pytalam w dwoch sklepach, ale robia oczy jak 2zl i mowia, ze NIE MA takich. Odpowiedz Link
maith Re: 86/105, teraz 90D 24.02.08, 13:53 Tu pojawia się dodatkowy problem - z wyliczeń wyszło Ci 105 w biuście, a nosisz staniki na 109 (90D). I to odbierając tę miseczkę D jako za małą. W tej sytuacji nie ma sensu próbować Ci dopasowywać rozmiarów na 105 w biuście (jak 80E czy 75FF), bo uznasz je za za ciasne i prawdopodobnie zrzucisz wszystko na niewinny obwód pod biustem ;) Gdyby przyjąć, że to 90D jest chociaż miseczkowo na Ciebie dobre, to powinnaś się rozejrzeć za 75GG, ostatecznie za 80FF. Ponieważ jednak odbierasz to 90D jako za małe, to podejrzewam, że powinnaś przymierzyć raczej 75H, ostatecznie 80G. Różnica między 80G a mierzonym przez Ciebie 80E wynosi 3 miseczki. To wystarczająco dużo, żeby było Ci naprawdę bardzo ciasno. Gdybyś to 80E zapięła sobie pod biustem z miskami na plecach, to zobaczyłabyś, że to nie obwód pod biustem jest za ciasny. Ponieważ miarka się nie rozciąga, a obwód stanika owszem i to wyraźnie, to przy 86cm zwykle właściwy jest obwód 75. Początkowo możesz oczywiście wypróbować obwód 80, ale to raczej będzie wersja przejściowa. 90 to stanowczo za szeroki obwód. Na pewno też nie 85. W części staników ma szansę pasować obwód 80, ale generalnie warto pomyśleć o 75. I jeśli w 80 poczujesz ucisk z przodu, na fiszbinach, to koniecznie przejdź na 75, bo to będzie znaczyło, że biust jeszcze wprowadza Ci fiszbiny w lekki przechył (efekt za szerokiego obwodu) a jesteś już na tyle blisko ciała, że to mocniej odczuwasz. Zmiana na 75 spowoduje, że fiszbiny położą się prawidłowo i problem zniknie. Teraz dopiero zaczynają się schody :)))) Bo to, że w rozmiarówce brytyjskiej powinnaś celować w 75GG (albo nawet H) lub ostatecznie w 80FF (albo G) to jedno. Z drugiej strony w rozmiarówce polskiej i niemieckiej byłoby to jakieś 75J może K, albo 80H może J. Odpowiedz Link
maith Re: 86/105, teraz 90D 24.02.08, 13:58 Ponieważ sporo u Ciebie wątpliwości, to dobrze by było, jakbyś miała szansę trafić do jednego z dobrych sklepów stacjonarnych i wstępnie się jednak obmierzyć na miejscu. Mając Twój rozmiar w brytyjczykach, mielibyśmy też zawężone pole prawdopodobnych opcji w stanikach polskich. Oczywiście można też zamówić 1 dużą paczkę, pomierzyć możliwości w 1 w miarę uśrednionym modelu i wtedy będziesz już też wiedziała, w czym rzecz. Jeśli jednak miałabyś możliwość wpaść do Intimo w Krakowie, albo umówić się stacjonarnie z Marysią z Peachfield w Warszawie, to byłoby na pewno najlepiej, szczególnie, że mogłabyś jednocześnie liczyć na pomoc na miejscu. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 86/105, teraz 90D 24.02.08, 14:07 Maith, ale D triumphowskie jest takie jak brytyjskie? Jeśli jest mniejsze, to jednak możliwe, że będzie 75G albo 80F. Dawno nie miałam na sobie żadnego triumpha, nie pamiętam jak to z nim jest, brytyjskie 80D na pewno jest na 109cm, trumphowskie też? Odpowiedz Link
maith Re: 86/105, teraz 90D 24.02.08, 14:23 besame.mucho napisała: >brytyjskie 80D na pewno jest na 109cm, trumphowskie też? Rozumiem, że chodzi Ci o 90D? Besame, sprawdzaj sobie posty przed wysłaniem, pod kątem czeskich błędów :) I tak, wg tabeli Triumpha 90D jest na 108-110 w biuście. Czyli jeśli ktoś Triumphowskie 90D odbiera jako za małe, to nie może mu pasować nic na 105 w biuście. Bo taka osoba nosiłaby w Triumphie 90B, a raczej nie wygłupiałaby się aż tak, tylko zeszłaby przynajmniej do 85D ;) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 86/105, teraz 90D 24.02.08, 15:41 Oczywiście, 90D. Zawsze sprawdzam posty przed wysłaniem, ale ostatnio mi cały czas coś umyka :)). Nie wiem czemu, pewnie dlatego że jestem chora i z gorączką, więc jakoś średnio się orientuję co się w ogóle wokół mnie dzieje. Nie pamiętałam czy Triumph rózni się od brytyjczyków już we wczesnej rozmiarówce czy dopiero po DD. Skoro mówisz że do D jest taki sam to oczywiście rozmiary które podałaś są słuszne :) Odpowiedz Link
maith Re: 86/105, teraz 90D 24.02.08, 16:07 Tu masz tabelkę Triumpha www.biust.pl/pasaz/tabele_rozmiarow_dla_pan.htm Jak masz gorączkę, to życzę Ci szybkiego wyzdrowienia :)) Odpowiedz Link
aicha_fr 83/98, 7 miesiąc ciąży 24.02.08, 16:54 Kochane Ekspertki! Rozglądam się już intensywnie za stanikiem do karmienia. Wymyśliłam sobie, że na początek zakupię coś z Alles i Melissy, a później dopiero jak się bufet ilościowo ustabilizuje zainwestuję w Anitę. Aha, sporo przytyłam - przed ciążą spokojnie nosiłam 70D/DD. Proszę doradźcie, czy Waszym zdaniem mogę kupić 75F z Alles (bo chyba większych misek nie robią). A z Melissy chyba skuszę się na model 02 albo 0117, tylko jaki rozmiar? Dzięki za pomoc! Odpowiedz Link
elayne_trakand Re: 83/98, 7 miesiąc ciąży 24.02.08, 21:12 a te 83 to na prawdę bardzo ciasno zmierzone? bo po porodzie sporo z obwodu spada jak już młodzież żeber nie rozpycha, więc jeśli da sie ścisnąć bardziej to jednak radzę obwód 70 a miseczka karmnika to tak minimum rozmiar większa niż teraz wychodzi a najlepiej poczekać do 9 m-ca Odpowiedz Link
wielebnna Re: 83/98, 7 miesiąc ciąży 24.02.08, 22:26 jak znasz obwód sprzed ciąży to jeden sukces - taki kupuj karmnik (i przedłużkę sobie zamów) obwód w biuście proponuję zmierzyć 1, max 2 tygodnie przed porodem, nie wcześniej; a i tak w czasie nawału biust urośnie dodatkowo o jakieś 2-5 cm mnie zostało 7 tygodni i narazie się wstrzymuję - melissę będę kupować tydzień przed planowym cc Odpowiedz Link
mimi_p Re: 83/98, 7 miesiąc ciąży 24.02.08, 22:37 Niestety w ciąży nosiłam źle dobrane staniki, ale faktem jest, że jak urósł mi już brzuch to nawet za szeroki obwód sprzed ciąży uciskał mnie niemiłosiernie. Ale zaraz po porodzie, już nie. Tak więc wydaje mi się słuszna wypowiedź jednej z przedmówczyń, by celować w obwód przed ciążowy i ewentualnie nosić przedłużkę. Miałam Anitę, ale nic nie trzyma tak jak Melissa. :-) Mam model 02. Przy obwodzie 81-82 pod biustem noszę 75. Miska wyliczona z tabeli (ale nie różnica rzeczywistych obwodów tylko: obwód w biuście - 75), ale u mnie laktacja już ustabilizowana, więc trudno mi przewidzieć jaką powinnaś wziąć. Dobrze jest mieć miękki stanik do spania. Mi bez stanika robiły się zastoje. :-( Odpowiedz Link
bathilda Re: 83/98, 7 miesiąc ciąży 25.02.08, 07:34 Melissę 02 mogę polecić, sama miałam takie 2 i naprawdę byłam zadowolona. Beżowa jest dość ładna, ale nawet najprostsza biała, bez koronki jest ok. Przy czym w tym samym obwodzie ta biała była dużo ciaśniejsza od tej beżowej. Anitę miałam 5051 i zdecydowanie odradzam - obwód niewyobrażalnie wprost rozciągliwy. Odpowiedz Link
aicha_fr Re: 83/98, 7 miesiąc ciąży 25.02.08, 09:22 Dziękuję Wszystkim bardzo serdecznie!!! Więc zaczekam jeszcze trochę i za kilka tygodni zamówię jednak Melissę. Pozdrawiam przy okazji, jesteście niezrównane :)) Odpowiedz Link
anna-pia Re: 83/98, 7 miesiąc ciąży AICHA_FR 25.02.08, 22:25 Daruj sobie 75F Alles, po pierwsze, ponoć to rozciągliwce, więc stanik ci sie zaraz rozlezie, po drugie, miska będzie za mała, zanim urodzisz. Melissa - owszem, ale 70H. Jeśli miska okaże się teraz za duża, to się nie przejmuj, biust ma spore szanse urosnąć, 4-miesięczniak je znacznie więcej niż noworodek :) Co do stabilizacji, to jest ona okresowa, dziecko najpierw je coraz więcej, potem się stabilizuje ok. 3 miesiąca, potem ok. 5 - 6. miesiąca wprowadzasz kaszki, obiadki itepe, więc je nieco mniej, ale cały czas sporo, potem je (z piersi) mniej, więc ja bym sobie darowała kupowanie stanika, który może być sporym wydatkiem, a kupno którego utrudniałoby kupienie innego za jakiś miesiąc (skoro wydasz sporo na jeden drogi, to potem ciężej kupować dwa tańsze. A dwa staniki do karmienia trzeba mieć na bieżąco. Bardzo polecam wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 i zalinkowane. Odpowiedz Link
maheda [OT] miseczka D 24.02.08, 16:51 Miseczka D jest teoretycznie taka sama dla wszystkich brytyjczyków, a także Triumphów, Felin, Corinów i tak dalej. To jest jedyna miseczka, której górna granica teoretyczna jest identyczna dla wszystkich firm - mam wrażenie, że jest to jakiś punkt odniesienia. Im dalej od miseczki D (zarówno w górę, jak i w dół), tym większe różnice między miseczkami. Odpowiedz Link
o_agaf 72/92 24.02.08, 17:52 Witam, chciałam prosić o pomoc w doborze stanika. Teraz noszę 75c, ale robią się "buły" i zapięcie stanika unosi się do góry. Czy powinnam zacząć nosić rozmiar 70 D lub E, czy może jeszcze jakiś inny rozmiar? Z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
maith Re: 72/92 24.02.08, 19:34 Ponieważ miarka się nie rozciąga, a obwód stanika owszem i to wyraźnie, to przy 72 cm zwykle właściwy jest obwód 65, a w rozciągliwcach 60. W tej sytuacji powinnaś przymierzyć 65F, a jeżeli 75C robi Ci buły, to nawet 65FF. Po prostu (pisząc łopatologicznie) do miseczki z 65F wsypiesz tylko tyle cukru, co do 75C, jeśli zatem 75C jest przymały, to jest szansa, że 65F też będzie. Dlatego przymierz 65FFi ew. 65F :) I pamiętaj: -że jak trafisz na dobry rozmiar, to nie kupuj początkowo więcej niż 1-2 staniki, bo po miesiącu możesz potrzebować innego rozmiaru, -że kupując w sklepach internetowych masz prawo odesłania towaru (musisz się tylko trzymać terminów, nie zrywać metek i ostrożnie mierzyć) Odpowiedz Link
o_agaf Re: 72/92 24.02.08, 21:12 Maith, dzięki bardzo za odpowiedź :) Na początek wybiorę się na poszukiwania w zwykłych sklepach, jeżeli nie da rady nic znaleźć, to poszukam w internecie. Ale dobrze, że jest to forum, bo człowiek pozastał by całe życie w nieświadomości co do rozmiaru. Odpowiedz Link
maith Re: 72/92 24.02.08, 21:55 Twój rozmiar jest dostępny ledwie w paru sklepach stacjonarnych w Polsce. W pozostałych spotka Cię mniej więcej to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76144110 Dadzą Ci do zmierzenia to, co mają i może nawet namówią na całkowicie niepotrzebny stanik w złym rozmiarze. Odpowiedz Link
agafka1988 Re: 72/92 25.02.08, 15:20 no niestety, nie napawa to optymizmem... Mam jeszcze jedno pytanie: Jako pierwszy dobry stanik powinnam kupić taki miękki, czy usztywniany? Odpowiedz Link
anna-pia Re: 72/92 25.02.08, 23:11 agafka1988 napisała: > no niestety, nie napawa to optymizmem... > > Mam jeszcze jedno pytanie: Jako pierwszy dobry stanik powinnam kupić taki miękk > i, czy usztywniany? Ani taki, ani taki. Z fiszbinami i nieusztywnianymi - miękkimi - miseczkami. Odpowiedz Link
agafka1988 Re: 72/92 26.02.08, 14:24 anna-pia napisała: > Ani taki, ani taki. > Z fiszbinami i nieusztywnianymi - miękkimi - miseczkami. O taki właśnie mi chodziło, tylko nie umiałam się wysłowić. Dzięki :) Odpowiedz Link
o_agaf Re: 72/92 26.02.08, 19:00 Mam jeszcze jedno pytanie, gdyby ktoś mi odpowiedział, byłabym bafrdzo wdzięczna :) jaki rozmiar stanika powinnam kupować wg. rozmiarówki brytyjskiej? Po wpisaniu moich wymiarów do bra-fittera wyskoczyło mi brytyjskie 30F. bra fitter dopasował mi również rozmiar polski 65 H, zamiast jak doradzałyście 65FF (ale wiem, że kalkulator jest w fazie tworzenia, tak więc chcę się Was poradzić). Natomiast w jakiejś innej tabelce, niestety nie pamiętam już jakiej znalazłam, że powinnam nosić 30FF. I teraz już nic nie wiem :( A chciałabym jak najszybciej kupić dobry stanik i przestać się samookaleczać. W każdym razie dziękuję Wam jeszcze raz dziewczyny za uświadomienie!!! :) Odpowiedz Link
anna-pia Re: 72/92 27.02.08, 14:00 o_agaf napisała: > Mam jeszcze jedno pytanie, gdyby ktoś mi odpowiedział, byłabym bafrdzo wdzięczn > a :) jaki rozmiar stanika powinnam kupować wg. rozmiarówki brytyjskiej? > > Po wpisaniu moich wymiarów do bra-fittera wyskoczyło mi brytyjskie 30F. bra fit > ter dopasował mi również rozmiar polski 65 H, zamiast jak doradzałyście 65FF (a > le wiem, że kalkulator jest w fazie tworzenia, tak więc chcę się Was poradzić). > Natomiast w jakiejś innej tabelce, niestety nie pamiętam już jakiej znalazłam, > że powinnam nosić 30FF. > > I teraz już nic nie wiem :( A chciałabym jak najszybciej kupić dobry stanik i p > rzestać się samookaleczać. > > W każdym razie dziękuję Wam jeszcze raz dziewczyny za uświadomienie!!! :) 65FF to właśnie brytyjskie 30FF. Kalkulator jest w fazie tworzenia, więc na razie troszkę zawyża miski. Odpowiedz Link
majo.lika 78/104 A co z bułkami z tyłu??? 27.02.08, 13:26 Witam! Dziewczyny bardziej doświadczone,poradźcie coś! Jestem chyba dobrze ostanikowana,obmierzona i naprzymierzana różnych modeli,zwłaszcza panache. Obecnie noszę 75f polkę(piękna!!) i casablankę 75f i mam problem z "piersiami" które po zapięciu stanika są na plecach!!! Takie nieestetyczne buły nad stanikiem i po bokach od ramiączek na plecach.... W węższym obwodzie(mierzyłam) są jeszcze gorsze..... co robić?? Odpowiedz Link
majo.lika Re: 78/104 A co z bułkami z tyłu??? 27.02.08, 13:31 majo.lika napisała: > > Witam! > > Dziewczyny bardziej doświadczone,poradźcie coś! > > Jestem chyba dobrze ostanikowana,obmierzona i naprzymierzana różnych > modeli,zwłaszcza panache. > Obecnie noszę 75f polkę(piękna!!) i casablankę 75f i mam problem z "piersiami" > które po zapięciu stanika są na plecach!!! > Takie nieestetyczne buły nad stanikiem i po bokach od ramiączek na plecach.... > > W węższym obwodzie(mierzyłam) są jeszcze gorsze..... co robić?? przepraszam,źle kliknęłam :) Odpowiedz Link
marcin-ola Re:90/112 01.03.08, 16:41 Proszę o pomoc w doborze biustonosza koleżance o obwodach 90/112. Odpowiedz Link
purple87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 14 24.02.08, 19:09 Witam, Moje wymiary to: pod biustem 86 cm, w biuście 104 cm - do tej pory nosiłam stanik 80 C, jednak wiem, że jest on zły, bo zawsze mi coś w nim nie pasuje, a nie wiem jaki powinien być prawidłowy. W 80 C - piersi wychodzą mi spodem ;) jak podniosę ręce zawsze coś wyłazi od spodu, co wskazywałoby na zbyt luźny obwód ( a może za mała miseczka ?), ale przy mniejszym odnoszę wrażenie, że na plecach robią mi się bardzo nieestetyczne wałeczki :/ Poza tym mam wielki problem ze spadającymi ramiączkami, zawsze mam je skrócone najbardziej jak się da, a i tak mi spadają i muszę je poprawiać, przez co biust nie jest tam gdzie powinien, tylko niżej... Mam dosyć szeroko rozstawione piersi i fiszbiny często mnie gniotą z jednego lub drugiego boku - to kolejny problem. To wszystko doprowadza mnie do frustracji, kiedy muszę kupić nowy stanik. Dziewczyny - proszę o jakieś rady, bo oszaleje niedługo ;) Odpowiedz Link
maith 86/104 - Purple87 24.02.08, 19:42 Biust wyłażący dołem, to ewidentny dowód na za szeroki obwód. Rozmiar 80C jest na ledwie 97-99 cm w biuście. A Ty masz 104. Czyli dodatkowo nosisz za małą miskę. Powinnaś przymierzyć brytyjskie 75FF. W wersji polsko-niemieckiej należałoby szukać 75H. A teraz trochę przyjemności :) Zerknij na finalistów zeszłorocznego konkursu na Kusidełko Wszech Czasów (wszystkie te staniki są dostępne przynajmniej do brytyjskiej miseczki G :) stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html I pamiętaj: -że jak trafisz na dobry rozmiar, to nie kupuj początkowo więcej niż 1-2 staniki, bo po miesiącu możesz potrzebować innego rozmiaru, -że kupując w sklepach internetowych masz prawo odesłania towaru (musisz się tylko trzymać terminów, nie zrywać metek i ostrożnie mierzyć) -że mierząc nowy stanik koniecznie powinnaś pochylić się i wygarnąć wszystko spod pach ruchem masującym do miseczek. Dobry stanik się nie przesuwa, kiedy skaczesz, ruszasz się, tańczysz, chwytasz coś, wychylasz się, machasz rękami, zawiązujesz buty itp. Odpowiedz Link
victoria08 moje wymiary 85/105 24.02.08, 19:23 Witam, czytam bloga stanikomania i to forum juz od miesiecy i ucze sie od nowa kupowac staniczki. w zwiazku z tym iz cierpliwosci do sklepow internetowych nie mam chwilowo, mierzylam tony stanikow w UK jak bylam w odwiedziny u chlopaka. dla potrzeb www.bra-fitter.prv.pl zmierzylam sie przy lustrze.wyniki tutaj: img229.imageshack.us/img229/442/wymiarydr1.jpg tak aby miarką zmierzyc sie rowno dookola pod biustem, ciasno,ale rowno na tej samej wysokosci wszedzie i mam ok.83cm ciasno 85cm normalnie. 90cm mialam jak mi miarka na plecach podchodzila do gory.. w biuscie „w opadzie” tzn piersi sa swobodne ok.105cm. w staniku ktory kupilam fantasie.com/product.asp?range_id=541&season=CL2008 (Fantasie model Bridgette ROZMIAR 34ff) ecru.. uwaga…102-103cm. czyli mnie splaszcza. czy ja przesadzilam ze zbyt malym obwodem?? w sklepie jak mierzyłam bylo super. efekt super wszystkie zasady prawidlowego stanika spelnione w domu zalozylam na spokojnie bez emocji i lipa.. jakie mam uwagi? fiszbiny wbijaja mi sie miedzy piersiami na maxa.nie jestem w stanie w nim chodzic… ledwo oddycham po godzinie chodzenia. jakby mi ktos obrecz na klatke piersiowa zalozyl.po zdjeciu czerwone slady od fiszbin miedzy piersiami i pod piersiami - z przodu. z tylu idealnie prosto ulozona linia stanika. piersi od gory sie nie wylewaja.ramiaczka super miekkie i wygodne. wiec moze jednak nie kwestia fiszbiny ale..o dziwo zbyt malej miski?? nie wiem. KUPIlam tez w MArks& Spencer ten stanik: www.marksandspencer.com/gp/product/B000NVCJRS/ref=pd_sbs_2/026-5972019-9288448?ie=UTF8&mnSBrand=core tak wyglada namodelce: img219.imageshack.us/img219/1848/staniktc7.gif rozmiar 34F i tutaj ewidentnie mam buleczki troszke juz wyrazniejsze pod pachami - wbija mi sie stanik. obwod wydaje sie ok. czy tu kwestia miseczki? obwodu? przy okazji wiecie moze czy w Debenhams w UK mozna wymienic lub oddac nowy nienoszony stanik z metkami(ten ecru)?? - bo znowu bede w uk 8marca na weekend? a kosztowal bagatela 36funtow czyli ok.170zl. i to samo pytanie tyczace marks&spencer - nowy z metkami za 14funtow czyli ok.65zl polskich. mozna zwracac/wymienic jesli bedzie rozmiar?? Odpowiedz Link
victoria08 Re: moje wymiary 85/105 24.02.08, 19:45 Dodam jeszcze w triumphowym 80E ktory ma juz rok - z tylu pasek jest ok rowno, prosto, chociaz rozciagnal sie na tyle ze juz musze zapinac na pierwsza haftke. fiszbiny ok chociaz po calym dniu noszenia miedzy piersiami mam lekkie odciski. jest wygodny. ale: mam wrazenie ze sa tez lekkie buleczki pod pacha.i wydaje mi sie ze splaszcza mnie z lekka.w sumie jak naciagne ramiaczka tak jak byc powinny zeby unosil piersi odpowiednio - widze lekkie buleczki miedzy piersiami. czyli co obwod dobry a wieksza miseczka? 80F? Odpowiedz Link
maith Re: moje wymiary 85/105- wg zasad 83/105 24.02.08, 20:13 Nie, tam po prostu obwód jest na tyle luźniejszy, że już nie czujesz problemu. No i Triumph, trzeba mu przyznać, ma wyjątkowo wygodną konstrukcję. Z Triumpha mogłabyś spróbować 75H (ale w Polsce raczej nie ma tego rozmiaru) ew. przymierzyć 75G licząc na rozciągliwe miseczki. Ale raczej nie będą aż tak rozciągliwe, więc będzie Ci za ciasno. Zresztą jedyne 75G jakie tu oferują, to minimiser. Odpowiedz Link
maith Re: moje wymiary 85/105 - wg zasad 83/105 24.02.08, 20:00 Victoria, nie wiem jak jest z Bridgette (osobiście go nie mam) ale jak sprawdzałam w spisie producentów, to były skargi na jego rozciągliwość, no i generalnie Fantasie często są rozciągliwcami. To co napisałaś sugeruje, że mogłaś paść ofiarą "tylko trochę za szerokiego obwodu". Nie jest wystarczająco ścisły, więc piersi wprowadzają stanik w przechył i (uwaga) fiszbiny zamiast leżeć płasko na klatce, przechylają się i wbijają w nią z całej siły na sztorc. Ponieważ obwód jest tylko trochę za szeroki, więc jest już na tyle blisko, że efekt tej zaszerokości odczuwasz boleśniej. Jeśli założyłaś stanik w sklepie i było ok, a efekt się pojawił potem, to to by potwierdzało tę teorię... Ja padłam ofiarą dokładnie tego samego problemu w jednym z rozciągliwców Avocado (mój błąd - zakupy stacjonarne). Jeśli chodzi o Fantasie, to osoby mające jak Ty 83 cm na ścisk pod biustem, większość Fantasie muszą nosić w 70-tkach. Czyli wygląda na to, że w przypadku Bridgette powinnaś się stosować do zasad obowiązujących przy rozciągliwcach i brać 70GG. Zawsze sprawdzaj nowe modele w spisie producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 w wątku konkretnej marki. Mamy też wątki o rozciągliwcach i ściśliwcach oraz o dużo i małomiseczkowcach. Odpowiedz Link
victoria08 Re: moje wymiary 85/105 - wg zasad 83/105 24.02.08, 20:40 <b>maith</b>dzieki za odpowiedz.. mierzylam Debenhamsowe Gorgeus 32G i byly ciasne..tzn uwieraly pod pacha i mialam wrazenie ze splaszczaly.. szokujace dla mnie jest to co piszesz o fiszbinach..ale jak bede tam to przede wszystkim oddam staniki i potem na spokojnie poszukam w duzych rozmiarach miseczek..tylko tam przewaznie na G sie konczyly i pewnie bede musiala szukac przez neta..juz sie ciesze..:( mierzylam wtedy w Debenhamsie lacznie chyba z 50stanikow w rozmiarach 34F/FF/G i 32F/FF/G Odpowiedz Link
maith Re: moje wymiary 85/105 - wg zasad 83/105 24.02.08, 20:59 Nie zawsze musi Ci pasować 32. W większości dobre powinno być 34. Musisz tylko unikać w tym rozmiarze rozciągliwców, a to po prostu nie zawsze jest łatwe. Odpowiedz Link
victoria08 Re: moje wymiary 85/105 - wg zasad 83/105 25.02.08, 14:57 jeszcze jedno, a czy ten 32, to nie powinien byc wiekszy niz GG? ze wzgledu na to ze to mniejszy rozmiar pod, a miseczka ma byc tez wieksza? zreszta.. ten model i tak jest tylko do G. wiec bede musiala go oddac:( lub sprzedac.. Odpowiedz Link
maith Re: moje wymiary 85/105 - wg zasad 83/105 25.02.08, 17:53 Normalnie powinno Ci pasować 34FF. W bardziej rozciągliwych 32GG. Czyli masz w rozciągliwcach przeliczoną miseczkę do obwodu 32. Oczywiście oprócz rozciągliwców i ściśliwców tu odpowiedni wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 staniki dzielą się też na dużo i małomiseczkowce tu odpowiedni wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506&a=73825506 Nie wiem, jak jest z wybranym przez Ciebie modelem, ale jeżeli jest do G, to i tak nie ma o czym dyskutować, można go najwyżej wymienić na coś innego. Odpowiedz Link
zawsze_zielona 74/99-100_kolezanka 24.02.08, 20:09 Chyba moj post gdzies Wam umknal:) Do meritum: kolezanka do tej pory nosila 80B(sic!) albo 75C.W sumie to juz troche wiem, bo przymierzylysmy wczoraj chyba z 50 stanikow i najlepiej lezala Saskia i Iona w 32FF (wiem, ze 65 byloby jeszcze lepsze, ale ona nie chce na razie o tym slyszec, wiec niech sprobuje 70 a potem sie zobaczy). Problem w tym, ze twierdzi iz fiszbiny kluja ja pod biustem i z boku. Oczywisce ona twierdzila, ze to wina za scislego obowdu, ale cale szczescie w 75F pilo tak samo, wiec przynajmniej o obwod walczyc z nia nie musze. Pytanie, czy fiszbiny gryzly w 70FF bo to Freya (Panache tu nie ma) czy dlatego ze obwod za luzny. Panache sa chyba scislejsze, wiec 70 masz szanse byc OK.I tak ja jej bede zamiawiac, wiec moze przemyce jakis 65, ale wole sie Was zapytac najpierw. Odpowiedz Link
maith Re: 74/99-100_kolezanka 24.02.08, 20:18 Kłucie fiszbin, to typowy objaw "tylko trochę za szerokiego obwodu". Nie jest wystarczająco ścisły, więc piersi wprowadzają stanik w przechył i(uwaga) fiszbiny zamiast leżeć płasko na klatce, przechylają się i wbijają w nią z całej siły na sztorc. Ponieważ obwód jest tylko trochę za szeroki, więc jest już na tyle blisko, że efekt tej zaszerokości odczuwa się boleśniej. Jeśli to to (spora szansa) to koleżanka będzie narzekać do czasu, aż nie przymierzy obwodu na tyle ścisłego, żeby trzymał konstrukcję stanika, dzięki czemu fiszbiny zaczną leżeć płasko. A to by było 65GG. Chyba że znajdziesz jej jakiegoś skrajnego ściśliwca, żeby 70 trzymało normy 65, ale to przecież nie ma sensu... Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 74/99-100_kolezanka 24.02.08, 20:23 Problem w tym, ze ona przymierzala moje 65 (oczywiscie miskami do dolu, bo to bylo 65D) i stwierdzila, ze w takim obwodzie ona nie wytrzyma, bo jej za ciasno. Zamowie jej 70FF i 65GG z Panache i zobaczymy. Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 74/99-100_kolezanka 24.02.08, 20:24 I to byla juz troche znoszona Tigerlilly... Odpowiedz Link
mig_usia Re: 74/99-100_kolezanka 24.02.08, 23:49 mozesz podstepnie wziasc 32FF panache daisy;) to scisliwiec ale na metce 70FF:) ogolnie jesli 65tki to gg:) przy moich wymiarach 73/99 mam 30GG Odpowiedz Link
wknowak 81/104 25.02.08, 00:04 Hej. pomóżcie, jestem w 7 mcu ciąży i zaczęłam się dusić, bo dziecko i inne wazne narządy zaczęły rozpychać mi klatkę piersiową od środka!! przed ciążą nosiłam 75D, ostatni przed ciążą nabyłam nawet 70D, ale nie zdążylam się nacieszyć. Jak hormony uderzyły nabyłam 2 sztuki 75F (jeden to visuelle R triumpha, drugi polski Gaia chyba). Miseczki nadal leżą dobrze, ale obwody nawet na ostatnich haftkach cisną. Wynik pomiarów: 81 (a po jedzeniu 83) pod biustem. 104 bez stanika,101 w. Co poradzicie zrobić z tym powiększonym obwodem pod biustem? dokupić wstawkę rozszerzającą? nie chcę wydawać teraz za dużo, skoro za 2 mce będę potrzebować znów mniejszego obwodu pod, a prawdopodobnie większych miseczek. muszą być fiszbiny Odpowiedz Link
elayne_trakand Re: 81/104 25.02.08, 00:28 Z Triumpha 75F może mieć trochę za małą miseczkę, dlatego obwód ciśnie, pewnie 34F brytyjskie byłoby lepsze. Załóż może stanik miseczkami do tyłu i sprawdź czy obwód jest tak samo ciasny? Bo jeśli jest luźniej to ewidentnie miseczka za mała. większego obwodu bym nie radziła bo będzie za duży a po porodzie może sie okazać, że obwody 70 będą jednak lepsze Odpowiedz Link
maith Re: 81/104 25.02.08, 11:29 Dokładnie - na 104 w biuście to jest brytyjskie 75FF. A to w przeliczeniu na Triumph daje 75H, ostatecznie G. Obwód po porodzie zejdzie w dół, do tego czasu można nosić przedłużkę (prosta tania rzecz, kupowana w pasmanterii, ale bierz do dopięcia, a nie do doszycia). Na Twoim miejscu, jeśli chce Ci się łazić po sklepach, wymieniłabym sobie teraz to co masz na jakieś polskie czy niemieckie 75H. Albo 75FF brytyjskie (w Warszawie czy Krakowie do kupienia). I do tego na wszelki wypadek dokupiłabym przedłużkę. Żebyś się nie męczyła. A przed samym porodem zmierzyłabym się jeszcze raz i nabyła karmnik już na właściwy rozmiar. Po porodzie, jak Ci już obwód zejdzie, to najwygodniejsze będą 70-tki. Odpowiedz Link
wknowak Re: 81/104 25.02.08, 21:49 dzięki, myślałam że skrytykujecie pomysł przedłużki jako odkształcający konstrukcję staniczka, ale w międzyczasie u innej laski też się pojawiła ta rada, więc ok. Ale tego H na pewno nie zamówię z internetu bez przymiarki, bo naprawdę mam poczucie, że F Triumfa leży ok, żadnych bul, leciutkie zmarszczki pod pachami, nic nie wypływa.. Odpowiedz Link
maith Re: 81/104 25.02.08, 22:47 No nie wiem, niby jest fajnie, a stanik Cię dusi. Możesz zwalić to na niewinny obwód, albo przymierzyć większą miskę, pochylić się, wygarnąć wszystko porządnie spod pach i zobaczyć, w czym problem. Odpowiedz Link
wknowak Re: 81/104 28.02.08, 19:53 nie piszę, że jest mi fajnie, tylko że sama miseczka nie wydaje się za mała (a już na pewno nie za mała jak róznica między F a H albo I). Pochyliłam, wygarnęłam, wyprostowałam - i miseczka nadal leży ok. Żadnych bul, zmarszczek pod pachą, wylewania się. Dlaczego twierdzisz że obwód jest niewinny? jeśli teraz mam 81-83cm mierzone po żebrach a kiedyś musiałam mieć ok.72-75cm skoro kupowałam 75 (mierzyłam się i nigdy nie słuchałam sprzedawczyń proponujących 80C zamiast 75D) to chyba jasne że przede wszystkim obwód ciśnie. Jakbym sobie żebra zwiazała centrymetrem krawieckim na 75 tez by mnie cisnęło. Poza tym ciśnie z boku i z tyłu - a tam nie ma miseczek;) Odpowiedz Link
wknowak Re: 81/104 28.02.08, 20:05 no i przedłużka pomogła. dla porównania - wstawiona do starego stanika 75D nie przyniosła ulgi. Co nie zmienia faktu, że chętnie wypróbuję forumowe pomysły na stanik z miską I. ale po prostu chwilowo nie mam czasu i kasy...:( Odpowiedz Link
calineczka2008 70/102 25.02.08, 10:52 Czesc, od kilku dni czytam z wielkim zainteresowaniem zamieszczone na forum watki i niestety musze stwierdzic, ze nosze za maly biustonosz:(. Moje wymiary podalam w tytule, bardzo prosze o pomoc w dobraniu odpowiednigo rozmiaru. Teraz mam stanik 70 E i obwodzie jest dobry, ale miseczki za male + bulki pod pachami lub na dole. Dziekuje z gory i pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
calineczka2008 Re: Pomylka! 75/102 25.02.08, 10:56 Przepraszam ale blednie wpisalm romiar pod biustem to 75, a nie 70. Odpowiedz Link
maith Re: Pomylka! 75/102 25.02.08, 11:36 Jeśli masz to 75 bez powietrza i na ścisku, to teoretycznie możesz próbować 70-tki, ale G. Brytyjskie 70G. To jest o 3 miseczki więcej niż nosisz :) Ale i tak docelowo Twoim obwodem będzie 65, a i teraz powinnaś na nie zerkać w rozciągliwcach, a jeżeli nie zmierzyłaś się wg zasad, to we wszystkich. I to by było 65H Witamy w klubie i zapraszamy do zainteresowania się Spisem producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 oraz odpowiedziami na najważniejsze pytania forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723 Pamiętaj, żeby na początku kupić nie więcej niż 1-2 staniki, bo po zmianie rozmiar musi się ustabilizować. Odpowiedz Link
darma13 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 14 25.02.08, 10:58 Witam :) Wlasnie odkrylam blog Stanikomania i stamtad trafilam tutaj. Zamierzam znalezc stanik idealny, ale przez weekend czytajac, porownujac rozne tabele, wiem tylko, ze nic nie wiem. Przed ciaza nosilam standardowo 75C. Jakis czas temu kupilam sobie stanik 32D (70D) i byl po prostu idealny. Gdy nieco sie zuzyl zakupilam sobie stanik tego samego producenta, ten sam model i rozmiar i juz nie jest taki doskonaly (obwod ok, miseczka jakby za mala). Dlaczego nie wiem. Wczoraj sie wymierzylam i pod biustem mam 75cm, w biuscie 94cm (ku mojemu zdziwieniu, bo bylam przekonana, ze mam 88!). Jaki rozmiar stanika powinnam kupic? Jestem zainteresowana kupnem stanikow marki Freya. Bede bardzo wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
maith 75/94 Darma13 25.02.08, 11:44 Freya to brytyjczyk, tyle tylko że niektóre Freye są rozciągliwcami, modele różnią się też wielkością miseczek przy tym samym rozmiarze. Zasada jest taka - przy tych wymiarach na najlepszy rozmiar standardowy wygląda 65FF, teoretycznie można by spróbować 70E, ale to tylko w ściśliwcach. A teraz koniecznie przejrzyj wątek Freyi w Spisie producentów (a w zasadzie oba wątki, poprzedni też jest tam podlinkowany) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75254815 Zainteresuj się też wątkami o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 oraz o dużo i małomiseczkowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506&a=73825506 Odpowiedz Link
zoe7 83/96 25.02.08, 11:21 prawdopodobnie, bo nienawidzę się mierzyć ;) Do tej pory jak wiekszość nieświadomych - 75B :) Pozdrawiam wszystkie Uświadomione i czekam na wskazówki :) Odpowiedz Link
maith Re: 83/96 25.02.08, 11:48 Coraz bardziej zaczynam wierzyć, że sprzedawczynie dostają jakieś bonusy za wciskanie wszystkich w 75B ;) Jesteś na granicy rozmiarów 75D i 75DD. Prawdopodobnie jak się pochylisz i wygarniesz wszystko dobrze spod pach do miseczek (w sklepie) to wyjdzie że raczej 75DD, bo w 75D pewnie pojawią się bułki. Docelowo będziesz raczej nosiła 70-tki (jak Ci rozsmarowany po klatce biust wróci na swoje miejsce). Zmierz się za jakieś 2 miesiące po zmianie rozmiaru, powinnaś mieć wtedy szczuplej pod biustem a trochę więcej w biuście. Wtedy dobierzesz sobie nowszy rozmiar :) Odpowiedz Link
zoe7 Re: 83/96 26.02.08, 15:08 Wieeelkie dzieki za odpowiedź. Właśnie szperam w sieci szukając czegoś w zalecanym przez Ciebie rozmiarze....Chociaż nie ukrywam, że mam wątpliwości - czy życie nie byłoby zbyt piekne gdybym nosiła 75 DD?? :P Pozdrawiam Mam jeszcze wątpliwości co do fasonów - rodzajów (?), jakie powinnam wybierać...Marza mi isę miękkie biustonosze, ale biust nie grzeszy jędrnością...Chyba poszukam czegos półusztywnianego, bo takich "grubych" nie znoszę.... No i mam nadzieję, że jak już zmienię rozmiar to będę mogła nosić wszystkie rodzaje :) Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to czekam niecierpliwie. Albo do odsprzedania coś w rozmiarze 75-70 DD :)) wow!!!!!!!! Odpowiedz Link
maheda Re: 83/96 - zoe7 26.02.08, 15:12 Spróbuj przymierzyć w jakimś sklepie 75E i 75F. Odpowiedz Link
zoe7 Re: 83/96 - zoe7 26.02.08, 15:25 Czy mogłybyście mi to przeliczyć na "angielski"? ;P 34 DD? jest coś takiego? Odpowiedz Link
maheda Re: 83/96 - zoe7 26.02.08, 15:38 Tak, 34DD odpowiada stanikom w polskiej rozmiarówce około 75E. Odpowiedz Link
zoe7 Re: 83/96 - zoe7 26.02.08, 16:00 Sorki za dociekliwość..... Ajeśli skłąniam się ku polskiemu 75 D lub 75 DD to jak to będzie po ang? tak samo? baaardzo dziekuję a. Odpowiedz Link
maheda Re: 83/96 - zoe7 26.02.08, 16:45 Nie ma polskiego rozmiaru 75DD. Jest polski rozmiar 75E. Miseczka D jest dla polskiej i brytyjskiej rozmiarówki taka sama, więc spoko. Im dalej od miseczki D, tym większe rozbieżności między miseczkami brytyjskimi i polskimi: pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Rozmiary Odpowiedz Link
zoe7 Re: 83/96 - zoe7 26.02.08, 18:48 a co na temat "fasonu" - tzn miękki, półsztywny, sztywny - czym powinnam sie kierować?? czy to już za bardzo indywidualna sprawa na porady? chyba nie.... pozdrawiam aure Odpowiedz Link
maith Re: 83/96 - zoe7 26.02.08, 21:34 Zmieniając rozmiar unikaj puszapów. Weź miękki. O usztywnianych, czy półsztywnych pomyślisz potem. O ile faktycznie po zobaczeniu swojego biustu po zmianie będziesz miała na to ochotę. Odpowiedz Link
zoe7 Re: 83/96 - zoe7 27.02.08, 16:59 To brzmi baaardzo optymistycznie :) Chciałabym nosić miękkie, ale jakos w moim dotychczasowym chorym pojeciu mam za mały biust ;) no i zbyt obwisły... Kupiłam pierwszy 75 DD na allegro, tak tylko, do zmierzenia, bo nie potrafię pozbyć się obawy, że będzie OGROMNY. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :) aure Odpowiedz Link
zoe7 Re: 83/96 - do Maith i nie tylko :) 27.02.08, 22:41 Witam ponownie :) Udałam się dziś do sklepu, nie ukrywam - w stresie (co odpowiem na pytania ekspedientki (Co Pani chce sobie włożyć do tego D??? :)), gdyż asertywnością nie grzeszę...Nie było tak źle. Nabyłam 70 D Esotique, wszystkie 75 za duże, tak jak myslałam... trochę wątpliwości co do miski... ale o E nie śmiałam zapytać ;) chciałabym wkleić foty do galerii (jak tylko zrobię) i poprosić o ocenę - jeśli można. Pozdrawiam aure Aha, czy jak zmniejszam obwód to miseczka pozostaje bez zmian? już pytałam ale dalej nie jestem pewna... Odpowiedz Link
maheda Re: 83/96 - zoe7 28.02.08, 07:09 No niee... Jak zmniejszasz obwód, to trzeba przeliczyć miseczkę. Zmniejszając obwód - zwiększasz miseczkę o dwa numery, zwiększając obwód - zmniejszasz miseczkę o dwa numery. 70D jest przeznaczone na 89 cm w biuście. Próbowałaś mierzyć 70E czy 70F? Odpowiedz Link
zoe7 Re: 83/96 - zoe7 29.02.08, 21:02 kurde....no i tak myślałam....więc miski mam dalej za małe.... Czy to może być powodem, że bluzka zaczęła mi sie jakoś bardzo mocno marszczyc pod pachami?? Niestety jeszcze nie zdążyłam wrzucić zdjęć i przez weekend raczej nie zdążę, wiec do zobaxzenia w przyszłym tygodniu :) Odpowiedz Link
zoe7 Re: 83/96 - zoe7 29.02.08, 21:04 Jk do tej pory zdążyłam kupić 70 D i 75 DD... No cóż, uczymy się na błędach :) Teraz będę celować w 70 E lub F. pozdrawiam aure Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 83/96 - do Maith i nie tylko :) 28.02.08, 21:48 A jak się boisz pytać sprzedawczynie, to znajdź jakiś samoobsługowy bieliźniak. I nie, 70D nie ma szans być na Ciebie dobre, 70D to ja nosiłam jak miałam ok. 88 cm w biuście. Odpowiedz Link
bebak21 74/99-101 25.02.08, 17:14 Pod biustem bardzo ściśle 74, w biuście 99 w staniku i 101 bez niego, ale to też się zmienia w ciągu dnia, bo karmię piersią. Do tej pory nosiłam karmnik z Melissy 75F, ale po lekturze forum wiem, że to zły rozmiar. Na allegro kupiłam ostatnio biustonosz Panache w rozm. 32FF, ale miseczki okazały się za małe :(. Obwód jest dobry, więc myślę, że przy takim na razie zostanę. Myślę, że 32 G leżało by na mnie idealnie, tylko zastanawiam się, czy Panache, ma takie same miseczki jak Freya albo M&S? Czy mogę w ciemno zamawiać biustonosze z tych firm w rozm. 32G, czy lepiej zostać tylko przy Panache? Dodam, że interesują mnie nie tylko karmniki ;) I przepraszam za długość posta ;) Odpowiedz Link
maith Re: 74/99-101-w trakcie karmienia 25.02.08, 18:05 Hmm, z podanych wymiarów wychodziłoby Ci 65GG albo to (za małe) 70FF. Ale to nie wchodzi w grę, Panache ma spore miski, zatem albo mleko zmienia wielkość biustu, albo w praktyce, gdybyś się zmierzyła w dobrym staniku, wyszłoby Ci więcej. Ale takiego na razie nie masz. Zatem na pewno potrzebujesz większej miseczki (to by załatwiało 70G albo 70GG) i pewnie dodatkowo mniejszego obwodu (brytyjskie 65H albo 65HH) Zrób tak - załóż to 70FF, pochyl się i wygarnij sobie wszystko ruchem masującym spod pach. -Czy bułki są tylko lekkie, czy naprawdę duże? -Wracają na miejsce po chwili? I jak wynik testu? Co do różnic między modelami, to warto przed zamówieniem zerknąć do Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
bebak21 Re: 74/99-101-w trakcie karmienia 25.02.08, 18:49 Jak nic nie wygarniam i się tylko wyprostuję, to bułki są niewielkie (ale pod bluzką widoczne). Po wygarnięciu wszystkiego są spore (górna krawędź miseczki dość mocno się wbija i dzieli każdą pierś na 2 części :( ). Bułki są cały czas, nie wracają do stanika :( A jeśli chodzi o rozmiar 32GG, to jest dla mnie zdecydowanie za duży. Miałam okazję przymierzyć ostatnio TangoII i się w nim utopiłam ;) Odpowiedz Link
maith Re: 74/99-101-w trakcie karmienia 25.02.08, 22:38 Hmm, Panache Tango to nietypowy stanik, jest generalnie dużomiskowcem. Tu faktycznie mogłoby Ci pasować 32G. Inne 32GG mogą leżeć lepiej. No i mierząc go pewnie nie wygarnęłaś wszystkiego aż tak dokładnie, jak teraz... Jeżeli bułki nie wracają do stanika, nawet jak się ruszasz, to znaczy, że chociaż obwód jest ok. Ale jeśli pomachasz rękami, sięgniesz po coś na górze itp. i wrócą, to znaczy, że zły jest także obwód i wtedy trzeba brać 65. W rozciągliwcach i tak trzeba brać 65. To by było 65HH. Przydadzą Ci się wątki: -o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -oraz o dużo i małomiseczkowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506&a=73825506 Odpowiedz Link
bebak21 Re: 74/99-101-w trakcie karmienia 26.02.08, 10:58 Dziękuję za wskazówki i linki :D Jak znajdę odpowiedni stanik, to na pewno dam znać, w odpowiednim wątku :D Odpowiedz Link
lasillaamarilla JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 14 ?? 25.02.08, 20:05 Jako kolejna proszę o pomoc przy doborze odpowiedniego rozmiaru. Do tej pory kupowałam staniki 75C, ale zawsze nim jakiś wybrałam, to przymierzałam mase różności i nigdy nic idealnie nie leżało. Już myślałam, że to moj biust jest po prostu jakiś niewymiarowy. Ale po przeczytaniu artykułu na zeberce odsyłającego do tego forum, dochodzę do wniosku, że wszystkie ekspedientki, które spotkałam, są mocno niedoinformowane i wprowadzają nas w błąd. Ostatnim moim zakupem, z którego jak do tej pory byłam najbardziej zadowolona, był delikatny push-up, bez dodatkowych wkładek, firmy LaMoree 75C. Jednak gdy teraz krytycznie wszystko przemyślę, to on też nie jest idealny. Rozciągnął się w obwodzie o jakieś 3 cm od kupienia i jest troche za luźny, a miseczki niby dobrze zbierające biust,ale po całym dniu zostawiają jednak delikatne śłady w okolicach pach. Także zmierzyłam się dokładnie według waszych wytycznych i wychodzi mi 74 cm pod biustem i 91 w biuście. Z góry dziękuję za wasze rady i pozdrawiam załóżycielkę i moderatorki tego forum ;) Odpowiedz Link
ciri1971 78/98 25.02.08, 20:29 Witam, jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy i tego, jak chętnie się nią dzielicie. Proszę o pomoc- teraz noszę 75E, wydaje się dobry, ale mam wątpliwości co do obwodu, czy 70 byłby lepszy? I pewnie oznacza to zwiekszenie miski- do F lub G? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
maheda Re: 78/98 - ciri1971 25.02.08, 20:39 A czy próbowałaś mierzyć staniki w rozmiarze 75F? Czy na pewno E jest idealne? Co do obwodu - jeśli to 75 trzyma Ci wszystko porządnie i nie podjeżdża, to nie ma powodu kategorycznego zmniejszania obwodu i przeliczania miseczek. Zasada przeliczania jest taka, że zmiana rozmiaru pod biustem o jeden przeważnie pociąga za sobą zmianę miseczki o dwa rozmiary. Czyli jeśli nosić polskie 75E (ale serio mówię, przymierz jeszcze 75F, może będzie lepiej leżało), to z 70tek powinnaś celować w 70G. A jeśli lepiej będzie leżało 75F, to w 70H. W brytyjczykach byłoby to odpowiednio albo 75DD i 70F, albo 75E i 70FF. Odpowiedz Link
ciri1971 Re: 78/98 - ciri1971 25.02.08, 20:47 Bardzo dziękuję za odpowiedz. Zrobię tak jak napisałaś, w końcu lepsze nie jest wrogiem dobrego..a czasem miałam wątpliwości, czy to nie powinno być F! Jeszcze raz dziękuję, Mahedo. Odpowiedz Link
effka454 74/91 - lasillaamarilla 25.02.08, 20:33 Na początek spróbuj 70E/F z polskich producentów i 32(70)D/DD z brytyjczyków. Docelowo zapewne zejdziesz do 65-tek, to wtedy myślę, że powinnaś celować w 65G polskie i 30(65)DD/E Odpowiedz Link
maith Re: 74/91 - lasillaamarilla 25.02.08, 22:57 Brytyjczyki 70D/DD (32D/DD)się zgadzam, ale w polskich to jest odpowiednik 70D/E. F byłoby już za duże. Co do 65-tek, to już jest wszystko dobrze- brytyjskie 65E/F, czyli polskie ok. 65G. Słusznie, że zwróciłaś uwagę na 2 rozmiarówki - ja radośnie opisałam wszystko wg brytyjskiej :) Odpowiedz Link
maith 74/91 Lasillaamarilla 25.02.08, 22:52 Z tymi rozmiarami to jesteś na granicy rozmiarów 65E i 65F. Możesz spróbować 70-tki (będzie Ci je łatwiej kupić stacjonarnie), ale z totalnych ściśliwców i wtedy to by musiało być 70D albo 70DD (znowu granica rozmiarów) Przy mierzeniu pochyl się i wygarnij sobie wszystko dobrze spod pach, żeby Ci się biust nie rozsmarowywał pod obwodem. Skoro nosisz puszap, to zerknij koniecznie tutaj: b75.blox.pl/2008/01/Jak-w-3-minuty-powiekszyc-piersi-z-A-do-C.html Odpowiedz Link
wronki12 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 14 25.02.08, 22:15 dziewczynki, po miesiącu noszenia nowego rozmiaru zmieniły mi się troszkę wymiary: pod biustem zostało 85, ale w zrobiło się 114, a było 112. Do tej pory nosiłam 75K Melissowe, co teraz? Odpowiedz Link
maith 85/114 25.02.08, 23:01 Melissa ma jeszcze 75L, o ile mnie pamięć nie myli, a w brytyjczykach (Freya, Panache, Fantasie, Curvy Kate) masz ledwie 75HH :) Przydadzą Ci się natomiast informacje dot. konkretnego modelu, jeśli będziesz chciała jakiś zamówić :) Co do różnic między modelami, to warto przed zamówieniem zerknąć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
sugarxxx 76/94 karmik 25.02.08, 22:25 Takie uwagi do mojego mierzenia: 76 wyszło przy mocno wciągniętym powietrzu, przy luźniejszym podejściu do tematu 79. Moja historia: kiedyś nosiłam 75B lub 75A. Potem, po wizycie w sklepie Atut na Frochowie w Warszawie zostałam uświadomiona jaki jest mój rozmiar i nosiłam 65C. Następnie wyłamałam się trochę i nosiłam 70C i to był najlepszy rozmiar. Stanik dobrze podtrzymywał piersi a nie wyglądałam jak ofiara tortur po rozebraniu się. W ciąży przerzuciłam się na 70D. Z tego okresu pochodzi najlepszy stanik jaki kiedykolwiek miałam. Załączam fotkę, bo nie pamiętam jak się nazywa ten model triumpha: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc36df311ee32d59.html Teraz niestety ten stanik jest za mały i nie jest do karmienia. Ponieważ nie mogłam znależć odpowiedniego rozmiaru karmika, kupiłam 2 modele triumpha 70E: jeden to amourette 28w: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cbf7eef8245d5c6e.html ten ma dobry obwód, tył się trzyma, nie podchodzi do góry, piersi ładnie leżą w miseczkach, końce drutów wskazują na pachę, ale... krawędź górna stanika obciera mnie w okolicach pach. Chyba jest za bardzo zabudowany. z drugim podobny problem - obciera: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eae3e8a489594b99.html I teraz chcę kupić w UK karmiki, najchętniej jeden typu plunge czarny do dekoltów (jeżeli takie karmiki istnieją) drugi biały. Jaki mam wybrać rozmiar? Może polecicie również jakieś sprawdzone modele? Skłaniam się ku jakimś bawełnianym z fiszbinami. Podobają mi się ze zdjęć Emma Jane. Sprawa dość pilna, bo mama jedzie do UK za kilka dni i poprosiłabym ją o zakupy. Z góry bardzo dziękuję. Otworzyłyście mi oczy z tymi zakupami w UK :) Odpowiedz Link
maith Re: 76/94 karmik 25.02.08, 23:16 Tu masz notkę o karmnikach stanikomania.blox.pl/2007/05/Karmniki.html I wątek karmnikowy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 70E to nie jest jakiś szczególnie trudny do kupienia karmników :) Odpowiedz Link
sugarxxx Re: 76/94 karmik 26.02.08, 15:19 A rozmiar chociaż prawidłowy dobieram? Czy wg angielskiej numeracji 70E powinnam nosić? Odpowiedz Link
maith Re: 76/94 karmik 26.02.08, 17:49 Generalnie tak. Radzisz sobie sama bardzo dobrze :) Tylko że to 70E jest rozmiarem brytyjskim. W polskich i niemieckich firmach powinnaś raczej celować w 70F. Tylko przymierzając pochyl się i wygarnij sobie wszystko spod pach ruchem masującym do miseczek. Oczywiście konkretne modele, nawet w ramach tej samej firmy mogą mieć różną rozciągliwość i różną wielkość misek, mimo tego samego rozmiaru, dlatego na wszelki wypadek podrzucę Ci jeszcze parę linków, które mogą Ci się przydać. Spis producentów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 Wątek o rozciągliwcach i ściśliwcach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 Wątek o dużo i małomiskowcach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
doti_z mam 71/94 doradźcie mi bo lekko zgłupiałam 25.02.08, 23:25 Mam wymiary 71 cm ciasno pod biustem i 93-94 luźno w biuscie. Zawsze nosiłam 75C ale się wylewało tu i ówdzie. Po programie "Trini i Susana rozbierają Wielką Brytanie" dowiedziałam się że mam źle dobrany stanik i kupiłam nowy eksperymentalny 75D. Jest sporo lepiej ale dalej(chociaż mniej)zapięcie dźwiga się do karku. Wczoraj jakimś cudem znalazłam to bloga stanikomania i okazuje się że zmian część następna... Chce dalej eksperymentować ale wcześniej skorzystam z rad doświadczonych właścicielek krągłych piersi. Proszę o radę, nie ufam sprzedawczyniom a wogóle to lubię kupować przez net. Boję się nowego rozmiaru bo nadal mam w głowie utarte stereotypy. Moja mama i siostra też mają tragedię a nie staniki ale nimi zajmę się innym razem. Z obliczeń programu wyszło mi że 65I. Naprawdę??? Dziekuję z góry!!! Odpowiedz Link
maith Re: mam 71/94 doradźcie mi bo lekko zgłupiałam 26.02.08, 01:06 65FF :) Brytyjskie. Z polsko-niemieckich to by było 65H maksymalnie :) Ale jest sporo propozycji na brytyjskie 65FF. Obwody staników są rozciągliwe a miarki krawieckie sztywne. Dlatego trzeba uwzględniać poprawkę na rozciągliwość obwodu, odejmując przynajmniej 5 cm od wyniku obwodu POD biustem. W ten sposób wychodzi Ci 65FF. 75D było faktycznie dobre w miseczce, ale znacznie za szerokie w obwodzie. Odpowiedz Link
horsfieldi 86/114 raz jeszcze:) 26.02.08, 08:32 Otrzymałam już pierwszą poradę od mahedy (dzięki:), na podstawie której kupiłam swoją pierwszą Freyę, model Rio 80GG. Zastanawiam się teraz jednak, co z innymi firmami i innymi modelami. Czaję się na Panache Harmony, ale nie wiem, jaki wybrać rozmiar. Czy ten sam, co Rio? Czytałam, że ten model ma ścisły obwód i miseczki większe nawet o jeden rozmiar. Ja tymczasem zapięłam się na ostatnią haftkę i wcale nie jest jakoś specjalnie ciasno, chociaż nie wiem, czy zapięłabym się w 75. Miseczki wydają sie dobre, nie za duże, ale dopiero właśnie na ostatniej haftce. Na luźniejszych były jakby minimalnie za duże. NO i mam wrażenie, że fiszbina na mostku mogłaby być węższa. Zastanawiam się więc, jaki wybrać rozmiar takiego na przykład Panache Harmony: 80G? Jednak GG? Doradźcie:) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: 86/114 horsfeldi, Harmony vs. Rio - HELP! 28.02.08, 22:00 Mądra doświadczeniem forumowym z Harmony (sama nie mam i mieć nie będę) mogę Ci tylko napisać, że ten stanik ma strasznie szerokie fiszbiny, szczególnie w dużych (GG+) miseczkach. No i Rio ma duże miseczki i chyba dość ścisły obwód. W Harmony pewnie musiałabyś celować w okolice 75HH/J, a szanse, że nie miałabyś wtedy fiszbin na łopatkach są moim zdaniem niewielkie :( Hej, jest tu ktoś bardziej zorientowany w temacie? Bo ja piszę o dwóch stanikach, których nie mam, Rio tyle że widziałam na żywo i rzeczywiście miał duże miseczki... Pomóżcie! Odpowiedz Link
girlinacoma 74/98 26.02.08, 15:45 Mieszkam w Anglii, więc poproszę o brytyjską rozmiarówkę. Do tej pory nosiłam 34DD, ale już od pewnego czasu podejrzewałam, że coś z tym rozmiarem jest nie tak;-) Ostatnio kupiłam 34E na próbę, śliczny stanik, ale zupełnie na mnie nie pasuje, piersi wypadają górą i co chwilę muszę je upychać. Odpowiedz Link
maheda Re: 74/98 - girlinacoma 26.02.08, 15:50 Lepiej celuj w 32FF, a w ogóle najlepiej w 30GG. Odpowiedz Link
maith Re: 70/85 26.02.08, 17:37 To brzmi, jak 65D. Ale osoby z takim rozmiarem nie określiłabyś jako "cycatej". Pomijając fakt, że nie używamy tu takich określeń. Jesteś pewna, że dobrze zapisałaś rozmiar "w biuście"? Odpowiedz Link
zoe7 Re: 70/85 26.02.08, 17:43 jeśli popełniłam jakies faux pas to przepraszam. A ona na pewno ma jakieś 70/85....i jest szczupła, bardzo, poniżej 50 kg i ma naprawde duze piersi...przynajmniej tak wygląda...więc? Odpowiedz Link
maith Re: 70/85 26.02.08, 18:03 Teoretycznie ma 65D, ale widziałam zbyt dużo osób o tym rozmiarze, żeby nie wiedzieć, że określenie "naprawdę duże piersi" niezbyt do nich pasuje. Wejdź na tą notkę. stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html Ta dziewczyna nosiła 70A i 70B, a na końcu przeszła na 65D, bo to jest jej prawidłowy rozmiar. To ostatnie zdjęcie po prawej, to 65D. Te wyższe, to biust w tym samym rozmiarze wkładany w nieprawidłowe rozmiary staników. Czy tak wygląda biust Twojej koleżanki? Odpowiedz Link
zoe7 Re: 70/85 26.02.08, 18:41 Stanowczo nie :( Już wczesniej oglądałam te zdjecia na stanikomanii i byłam w pozytywnym szoku. Jednak ta dziewczyna na zdjeciach nie ma dużego biustu, a ta "moja" naprawde prezentuje się okazale.... sama byłam zaskoczona kiedy ja zmierzyłam, ze ma "tylko" 85. Już nic z tego nie rozumiem...:( Odpowiedz Link
maith Re: 70/85 26.02.08, 20:52 A pod biustem mierzyłaś ją bez powietrza i na ścisk? Może ma mało w plecach, a dużo w biuście? To może zacząć od 65DD-E albo 60F, ale powinna dokładnie sobie wszystko wygarnąć spod pach. Może faktycznie wystarczy jej tego biustu na większą miskę... No od czegoś trzeba zacząć, ostatecznym jurorem i tak będą jej własne piersi. Odpowiedz Link
zoe7 Re: 70/85 27.02.08, 16:54 Dziękuję za odpowiedź. Ona mi wygląda na jakieś K :)Plecy ma wąskie, to na pewno...może faktycznie coś źle zmierzyłyśmy... Odpowiedz Link