cytrusowa 30.03.08, 14:35 niestety nie mam ulotki, mala wysypalo i chicalabym podac. niestety nie wiem ile. moge prosic o pomoc? mala wazy ok. 10 kg, ma 15mcy dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: fenistil w kroplach - ile? 30.03.08, 14:45 FENISTIL (Dimetindene maleate) ZYMA Postać: krople 0,001 g/1 ml Skład: 1 ml roztworu (ok. 20 kropli) zawiera 1 mg dimetyndenu w postaci maleinianu. Działanie: Lek przeciwświądowy i przeciwhistaminowy o wyjątkowo silnym powinowactwie do receptorów H1. Wywiera szybkie działanie zarówno obwodowe, jak i ośrodkowe. Wskazania: Katar sienny, alergiczny nieżyt nosa, a także: alergie pokarmowe, polekowe, świąd w przebiegu dermatoz, pokrzywki, w niektórych chorobach zakaźnych (odra, różyczka, ospa wietrzna), obrzęk Quinckego, ukąszenia owadów, zapobiega reakcjom nadwrażliwości w trakcie odczulania. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na lek, ciąża, laktacja, wcześniaki i noworodki. Ostrożnie stosować u niemowląt przed ukończeniem pierwszego roku życia, u pacjentów z jaskrą, przewlekłą niewydolnością oddechową, upośledzeniem oddawania moczu oraz łącznie z lekami działającymi depresyjnie na OUN, inhibitorami MAO, trójpierścieniowymi lekami przeciwdepresyjnymi i przeciwcholinergicznymi. Objawy niepożądane: Niekiedy reakcje nadwrażliwości, senność lub zmęczenie. Interakcje: Nasila działanie i toksyczność leków przeciwcholinergicznych, inhibitorów MAO, trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych. Dawkowanie (Doustnie): Dzieci pomiędzy 2.-9. rokiem życia - 0,5-0,75 mg 3 razy dziennie. Dzieci od 10. roku życia - 1 mg 3 razy dziennie. Dorośli - 1-2 mg 3 razy dziennie. Uwaga: Podobnie jak inne leki przeciwhistaminowe, lek należy odstawić na kilka dni przed wykonaniem testów skórnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaali75 Re: fenistil w kroplach - ile? 30.03.08, 23:15 Moja 6 miesieczna corka dostala dawke fenistilu 3x4krople dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś