siasion 77/92 17.03.08, 22:32 Na razie noszę 75E (Alles do karmienia) ale nie trzyma mi idealnie - fiżbiny z przodu odstają i trochę wyłazi mi górą. Powoli przymierzam się do dostawienia sysaka więc pora chyba zainwestować w coś porządnego. Jeśli można to proszę o podanie też rozmiarówki polskiej i kontynentalnej. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
aniazawieja Re: 77/92 18.03.08, 10:51 Przede wzyszystkim zmierz się jeszcze raz pod biusem. Czy na naprawdę ciasno i na wydechu naprawdę masz 77 cm?. Podejrzewam, że możesz mieć trochę mniej (tak mi sugeruje rozmiar który nosisz - 75E, przy tych wymiarach pewnie nosiłabyś nieco mnniejszy). Ale przyjmując te wymiary za prawidłowe: 70DD, 32DD - angielskie 70F - polskie przy ściśliwcach 75C / 34C - angielskie rozciągliwce 65F / 30F - angielskie jeśli masz jednak kilka centymetrów mniej pod biustem, być może trzeba skorygować wyniki o miseczkę w górę ( no i o obwodzie 75 musiałabyś zapomnieć) Odpowiedz Link
jbb-jbb Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 18.03.08, 11:26 pod biustem - ciasno zmierzone 75 w biuście - luźno bez stanika 91cm /w staniku push-up - 93 Zawsze nosiłam standardowe 75B i w miarę dobrze leżało,a przynajmniej tak mi się wydawało. Nie jest duży, ale chciałabym mieć wygodny i dobry stanik, żeby trzymał biust i ładnie go podkreślał. Może doradzicie...:) Odpowiedz Link
agafka88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 18.03.08, 11:32 NApisałaś niestety w starym wątku. Przenieś swój pst do nowego, o tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77117973 jest zresztą przyszpilony na górze strony :) Tam na pewno ktoś Ci doradzi. Witamy, baw się dobrze :) a po wpisie w wątku rozmiarowym polecam przeczytanie faq, żeby rozwiać część Twoich wątpliwości forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723 Odpowiedz Link
swinka-morska 77 - 93 18.03.08, 11:43 To ja też poproszę o radę w doborze rozmiaru. Pod biustem: 77 cm W biuście: 93 cm Z dotychczasowych doświadczeń: wczoraj mierzone 75D leży dobrze. Fiszbina nie dotyka do piersi, wskazuje dokładnie na środek pachy, bez buł. Próbowałam też przymierzyć Triumphowy stanik z obwodem 70, ale obwód stanika był za ciasny (ledwo zapięłam na ostatnią haftkę, nie mogłam oddychać). Jakiś czas temu wyrzuciłam "duszący" stanik 70D, który kilka lat temu dobrała mi słynna P. Hanka z Grochowskiej (stanik był super, ale od tego czasu ja trochę przytyłam). Do tego mam w szafie bardziej rozciągliwy stanik 70D, którego obwód jest dobry, ale miseczka odrobinę za mała. Dlatego podejrzewam, że jestem między obwodem 70 a 75 (70 bardziej elastyczne, 75 - jeśli stanik mniej rozciągliwy). Wszelkie rady mile widziane :) (zarówno w numeracji brytyjskiej jak i polskiej, bo zakupy pewnie będę robić w różnych miejscach). Odpowiedz Link
agafka88 Re: 77 - 93 18.03.08, 11:50 NApisałaś niestety w starym wątku. Przenieś swój pst do nowego, o tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77117973 jest zresztą przyszpilony na górze strony :) Tam na pewno ktoś Ci doradzi. Witamy, baw się dobrze :) odwód 75 jest na ciebie staowczo za luźny. Poza tym zapinamy się na najluźniejszą haftkę, bo stanik podczas noszenia się rozciąga :) Staniku który mierzyłaś z obwodem 70 mogł dusić, ponieważ miseczka jest za mała a po wpisie w wątku rozmiarowym polecam przeczytanie faq, żeby rozwiać część Twoich wątpliwości forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723 Odpowiedz Link
szalicja Rozważania rozmiarowo-modelowe. Pilne!!! 18.03.08, 12:52 Mam Arabelkę 32FF. W biuście jest ok, w obwodzie trochę ciasnawo (bo się przytyło troszkę). Polyanna 34G jest bardzo ścisła a miseczki torszkę puste w dole (do przeżycia) ale za badzo falująca koronka u góry i luz. Jeśli podciągnę ramiączka to jest ok, ale wtedy biust jest spłaszczony trochę, więc moim zdaniem tu powinna być miska też FF. Tylko obwód na stan mojego ciała chyba za ciasny. W takim razie chcę przymierzyć się do Rio i do Milia. Jaki rozmiar celować? Milia podobno luźniejsza, więc raczej celuję w obwód 34 a micha? Plizz o poradę! Odpowiedz Link
maheda Re: Rozważania rozmiarowo-modelowe. Pilne!!! 18.03.08, 12:59 Ja bym celowała w Rio 34F, Millie 32FF. Odpowiedz Link
szalicja Dzięki Ci dobra kobieto!!! 18.03.08, 13:05 Dzięki Ci dobra kobieto!!! Lecę zakupować ;-) Odpowiedz Link
anhes 72/91 18.03.08, 13:26 triumph (desire?- nie pamiętam jaki to model) w rozmiarze 70F jest ok moim zdaniem. Jaki rozmar freya arabella powinnam szukać? Odpowiedz Link
maheda Re: 72/91 - anhes 18.03.08, 14:00 28G (60G). Jest rozciągliwa, więc strzelaj w ten rozmiar. O ile są Arabelki w obwodzie 28. Jeśli nie, to 30F (65F), ale ona będzie za luźna. Odpowiedz Link
agafka88 ten wątek jest już nieaktualny 18.03.08, 20:01 zapraszamy do kolejnego wątku :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77117973 poza tym napisz jaki do tej pory nosiłaś stanik i co Ci w nim nie pasuje Odpowiedz Link
sierpniowa_anuska 78/89 18.03.08, 20:24 Dzięki Waszym wskazówkom uswiadomiłam sobie że od zawsze nosiłam złe biustonosze. Teraz szykuje mi się ślub i bede chciała kupić sobie DOBRY na mnie biustonosz. Do tej pory nosilam 75D. Ale nawet w najlepszym staniku jaki miałam Bardotka 75D, po jakimś czasie okazywało się ze jest za duży pod biustem a w czasie jakichkolwiek ruchów zmienia swoją pozycję, nie mówiąc o tym że jak biegnę to biust podskakuje mi jak dwie piłeczki (masakra). Potrzebuje biustonosza pod koronkową suknie, bez ramiączek. Prosze o podanie rozmiarówki kontynentalnej i ewentualnych propozycji. Odpowiedz Link
agafka88 Re: 78/89 18.03.08, 20:31 anuska, ten wątek nie jest już aktualny, ponieważ przekroczył 500 postów. twoje pytanie przeniosłam do 17 wątku rozmiarowego, o tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77117973&a=77174270 i tu też szukaj odpowiedzi na twoje pytanie Odpowiedz Link
missprozac 72/92 18.03.08, 21:20 Pod biustem ciasno, w biuście luźno. Normalnie noszę 75B - ostatnio jeden model, w którym są większe miseczki. Od jakiegoś czasu nie byłam w stanie dobrać stanika (ale z jakiegoś powodu nie myślałam o miseczkach D, ani tym bardziej powyżej). Z kalkulatora wyliczyło się coś w okolicach 65F, dzisiaj zresztą w natchnieniu mierzyłam biustonosza Freya... i klapa :( Najlepiej leżał model Retro, ale 65 wydawało się za ciasne, fiszbiny wpijały się w ciało. Arabella w obwodzie całkiem w porządku, w miseczkach koszmar - wbijały się w piersi na brzegu, a nie wydawały się za małe. Dokładny opis: mam piersi bardzo blisko zestawione, bardzo okrągłe - nie martwi mnie to do chwili kupowania stanika ;) Wszystko, co nie jest bardzo wyciętym push-upem przecina moje piersi na pół, nawet jeśli miseczka jest za duża, z kolei staniki wycięte, bardzo niskie plunge (uparcie kupowane w bardzo złym rozmiarze) nie dają kompletnie żadnego wsparcia. Czy macie jakieś rady albo konkretne modele na taki nietypowy biust? Zaznaczę, że wszystkie staniki ze standardowym łączeniem fiszbin lub wyżej zabudowane (jak choćby większość modeli na biusty powyżej D) ma dla mnie za szeroko rozstawione miseczki. Odpowiedz Link
agafka88 WĄTEK NIEAKTUALNY 18.03.08, 21:30 ten wątek przekroczył już liczbę postów 500, dlatego się tu nie wpisujemy. Przekopiuj swojego posta o tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77117973 :) Odpowiedz Link
issy33 78/105 18.03.08, 22:25 obesnie noszę 75 E/F lub 80 D/E najczesciej Triumpha mam jeden stanik Anity 75G ale mem w nim dwa wielkie balony i glupio sie czuję prosze o pomoc i ewentualnie jakie modele jakby sie dało najbardziej mi leży Sandra R Triumfa (nie wiem jaki rozmiar, na metce jest 85E ale na pewno to ie jest 85 bo ledwo sie zapina) wczesniej nosilam Romantic Shaper Triumfa ale teraz mi sie z niego wszystko wylewa i wyglada to co najmniej wulgarnie;) :)) Odpowiedz Link
fiolka2504 76/101 18.03.08, 23:04 Witam. Po pomiarze-jak w tytule. Obecnie noszę 75G polskiej firmy Dalia (przy schylaniu się biust nieco wypada i trzeba poprawić), z rozmiarówki brytyjskiej mam 34G (też trochę wypada, fiszbiny daleko pod pachą). Bardzo dziękuję za jakiekolwiek sugestie!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link
cocoinelle 68/78 19.03.08, 00:49 Z racji tego, że różnica między wymiarami pod biustem a biuście jest niewielka (choć biust nie wygląda na aż tak mały, jest kształtny, proporcjonalny do sylwetki, w bluzce z dekoltem wygląda dobrze, jest pełny) nie wiem czy noszę dobry rozmiar - mam stanik 70A, ale według tabel rozmiarów staników nie wpisuję się w 70A (ani też nic powyżej). Niby czuję się w tym rozmiarze dobrze, noszę zawsze staniki z fiżbinami, biust wygląda w nich na większy, jednak mimo dobrej dlugosci ramiączek i zapięcia (stanik z tyłu nigdy nie podjeżdza mi pod pachy, zawsze jest równo), często mam odgniecione lekko fiżbiny tuż pod biustem lub na spodzie biustu. Czasem też muszę poprawiać biust, bo fiżbiny mi na niego tak jakby wchodzą, jak np podnoszę ręce w górę. Ale jednoczesnie stanik pozostaje w tym samym miejscu. Miseczki też leżą raczej dobrze. Raczej, bo np. gdy stoję wszystko jest ok, ale gdy siedzę mam wrażenie, że są ciut za duże, bo można patrząc z góry zajrzeć mi w stanik (minimalnie odstają, chyba, ze wlożę wkladki push-up, ale jednocześnie każdy inny rozmiar to już w ogole nie pasuje, bo jest o wieeele za duży). Chyba mam wyjątkowo niewymiarowy biust :-/ Odpowiedz Link
marclowe Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 83/107 19.03.08, 12:17 witam :) Jestem nową świeżutką forumowiczką i ostatnio okazało się, że rozmiary wybiegają poza miseczki DD co byłoby dl mnie błogosławieństwem :D Obecnie noszę 75D.. tzn powinnam bo w większości wypadkow przy obwodzie 75 miseczki sa za ciasne, a z kolei przy większych miseczkach obwód jest za luźny. po prostu koszmar... W biuście w "dobrze" leżącym staniku mam 107 cm, natomiast pod biustem ciasno mierząc sa to 83 cm. ... a zatem pozostaje mi pytac- Jaki rozmiar jest faktycznie dla mnie :)? Odpowiedz Link
archaniolek 79/93 19.03.08, 14:24 Witam! Nie mam dużego biustu, a mimo wszystko mam problemy z dobraniem rozmiaru stanika. Pod biustem: 79 cm W biuście bez stanika 93 cm W biuście w staniku sportowym: 89 Obecnie mam na sobie stanik 80 B i co chwile go poprawiam. Miseczki są jeszcze jako tako, ale pod biustem to katastrofa. Najlepiej leżący mój stanik jest w rozmiarze 75C, ale nie mogę powiedzieć, zebym mogła go nosić cały dzień i go nie czuć. Prosze o radę. Dziś postaram się też pomierzyć mamę i ustalić z Wami jej rozmiar. Pozdrawiam Odpowiedz Link
sliwka30 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 24.03.08, 20:52 witam proszę o pomoc w imieniu siostry, ma dość dziwne wymiary bo pod biustem 102 a w biuście 112, biust nieduży ale obwód spory, jaki powinna rozmiar nosić? Odpowiedz Link
00000bstu Re: 95/121 ??? 01.04.08, 21:54 Wg tabeli znalezionej w odsyłaczach tego forum powinnam mieć 95H, bo różnica to 31cm, ale sama nie wiem jak szukać. W sklepach nic nie ma dla mnie, a w Internecie nie wiem dobrze gdzie zaglądać... Jakie są moje piersi??? Poza tym, że ogromne, to "rozlewają się" aż pod pachy, dlatego lubię staniki z pionową wstawką na zewnątrz miseczek, bo one świetnie trzymają piersi po bokach... Przez lata miałam 80C/D, ale po drugim dziecku tak "spuchłam z dumy", że mi to zostało... Teraz noszę za małe ... Te najznośniejsze, a mam dwa, pilnuję jak oka w głowie, np. po powrocie z pracy zakładam zwyczjny, za mały, przechodzony i zdeformowany, byle tylko nie wykończyć za szybko tych "względnych"... Prosze o rady! Basia P.s. Co do ekspedientek - to nieststy tam, gdzie byłam panie naie znały skali rozmiarówki firmy ("mamay jedynie do F i firma większych nie produkuje!", a w necie znalazłam informację, ze są do H!!!! Ponadto, gdy przymierzane F okazywał się za małe, ekspedientka sugerowała większy obwód, to wtedy i miseczka będzie większa!!! Dziękuję bardzo!!! Właśnie taki jeden mam i psiocze na czym świat stoi!!! B. Odpowiedz Link
inutil 75 / 89 to moje wymiary :-) 06.04.08, 11:10 tak jak w tytule, mam pod biustem ciasno mierzone 75 a w biśice wiekszy obwód to 89. aktualnie nosze rozmiar 70 C/D z Triumpha no ale nadal coś mi nie gra w miseczce. ale to i tak krok do przodu, zawsze nosiłam 75 i czasem mogłam sie nim opasać dwa razy. Zgóry dzięki za pomoc :* Odpowiedz Link
olusimama intuil, przekleiłam Cię 06.04.08, 11:18 ten watek ma już długa siwą brodę, aktualny ma numer 20 i tam jest odpowiedź dla Ciebie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77898550&a=77936657 Odpowiedz Link
agafka88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 10.05.08, 19:46 po pierwsze wpisz się w aktualnym watku rozmiarowym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79011753 ,bo w tym już nie piszemy. Po drugie skąd wyszło Ci 80J? Zmierz się wg porad w pierwszym poście aktualnego wątku rozmiarowego i podaj nam swoje rozmiary i potem będziemy rozmawiać :) Odpowiedz Link
agafka88 Re: 95/121 ??? 10.05.08, 21:18 tu już nie piszemy, ponieważ wątek przekroczył liczbę 500 postów. Skopiuj Twój post tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79011753 Odpowiedz Link
kathny rozmiar stanika, mam teraz niby 85C lub D 10.06.08, 16:33 witam, bardzo chciałabym prosić o pomoc w dobraniu rozmiaru stanika. Do tej pory kupowalam najczęściej 85 C lub D, w zależności, ktory lepiej leżał. Zmierzyłam się i obwód pod biustem mam 88cm, a w biuście ze stanikem 104 cm a bez stanika w biuście 108-109cm. Jaki więc jest dla mnie rozmiar odpowiedni? Od jakiegoś czasu nie mogę znaleść w sklepach dla siebie odpowiedniego stanika, więc jestem juz troche podłamana:( Bardzo się ucieszę, z Waszej pomocy. Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link
agafka88 Re: rozmiar stanika, mam teraz niby 85C lub D 10.06.08, 16:42 witaj, napisałaś w nieaktualnym, bo 16stym wątku rozmiarowym. Najnowszy jest 25... (jest przyszpilony na górze strony). Przekopiuj proszę swojego posta do tego aktualnego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80652840 Odpowiedz Link
natiiii16 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 30.09.08, 11:37 na staniku są zawsze jakieś numery o co w nich chodzi np. 34/75? Odpowiedz Link
panistrusia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 30.09.08, 13:10 Jeśli chcesz zapytać o swój rozmiar, to wpisz się do wątku 'przyszpilonego' u góry. Odpowiedz Link
iwona922 72/95 09.11.08, 18:11 Jestem tu dopiero co zalogowana, ale zdążyłam się zapoznać z tematem złych staników dużo wcześniej. Właśnie przymierzam się do kupna stanika we 'właściwym rozmiarze'. www.dopasowana.pl/product-pol-2-Biustonosz-Portia-czarna-firmy-Curvy-Kate.html Z góry przepraszam, jeżeli nie wolno podawać linków. Proszę o pomoc w doborze rozmiaru jak i podanie rozmiaru kontynentalnego i brytyjskiego. Pod biustem: 72 cm W biuście: 95 cm Obecnie noszę 75E. Jednym słowem tragedia. Nie dość, że obwód sporo za luźny, to jeszcze miseczki są już trochę przymałe. Ze względu na mój wiek [16lat] dobre staniki są mi baardzo potrzebne (jak każdej kobiecie) jednak dyskomfort na lekcji w-f, kiedy to biust skacze - wiadomo, nie jest to miłe uczucie. Z góry dziękuję ! Odpowiedz Link
mauzonka Re: 72/95 09.11.08, 18:22 Iwono922, przekleiłam Towje pytanie i odpowiedź do bardziej aktualnego watku rozmiaorwego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=86308762&a=87009761 Pozdrawiam! Odpowiedz Link
wisia2626 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 12.11.08, 17:09 moje wymiary to 79 pod biustem a biust 96 cm, to jaki rozmiar noszę w numeracji polskiej i angielskiej? Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link