Dodaj do ulubionych

hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej...

15.06.08, 02:45
Po mierzeniu stanikow w Bravissimo, przegladaniu watkow na Lobby,
Stanikomanii, Balkonetce, czy ogladaniu licznych sklepow internetowych ze
stanikami z szersza rozmiarowka, doszlam do wniosku, ze praktycznie nie
istnieje cos takiego jak hulf-cup w rozmiarach D+.

Dlaczego? Jasne, ze taki stanik bedzie gorzej trzymal, ale przeciez nie zawsze
planuje sie bieganie i skakanie, a czasem ludzie zakladaja bluzki z szerokim
dekoltem. Do bluzek w dekoltem V mozna zalozyc plunge, ale do dekoltow typu U?
Chociazby w najzwyklejszych bluzkach na ramiaczka jak ta:
www.dorothyperkins.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?beginIndex=0&viewAllFlag=true&catalogId=20552&storeId=12552&categoryId=88630&parent_category_rn=88619&productId=711047&langId=-1
Wiekszosc balkonetek, ktore ogladalam jest zbyt wysoka po bokach. Jedyna,
ktora udalo mi sie w Bravissimo znalezc i ktora nie wystawala spod mojej
bluzki to Natural Charm Bra by Kalyani
www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/kalyani/balconette-bras/ka61-details.aspx?colour=Grey+Marl
niestety ten sliczny, mily w dotyku itd. stanik marszczyl sie wzdluz szwu
[przymierzalam 2 rozmiary, w obu tak bylo].

Mam ogromna awersje do stanikow strapless --> jeszcze nigdy nie mialam
prawidlowo dobranego, a to zostawia ryse na psychice ;) czy jedynym
rozwiazaniem jest wlasnie strapless z dopietymi ramiaczkami?

A moze cos sensowniejszego ktos moze mi doradzic? Moze sa jakies modele
bardziej zabudowane niz hulf-cup, ale z miseczka o brzegu bardziej poziomym
niz wiekszosc modeli balconette? W koncu ten ww Natural Charm hulf cupem nie
jest, a z mojego szerokiego dekoltu nie wystawal...

na marginesie:
Jestem jeszcze troche zielona w kwestii dobierania stanikow. Moje pierwsze 2 w
nowych rozmiarach [30E i 30F] przyszly 2 dni temu [zreszta nie sa idealne,
nie wiem czy jednego nie musze oddac... moze powinnam o to sie poradzic na
watku ratunkowym...]. Od 3 tygodni zaczytuje sie w roznych biusciastych forach
i blogach, ale to mi daje tylko troche wiedzy teoretycznej ;)
Obserwuj wątek
    • mayia Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 15.06.08, 05:42
      Czasem nawet strapless nie bedzie pasowal, np w Panache Porcelain miski sa dosc
      wysokie, w niektorych koszulkach na ramiaczkach wystaja.
      Panache Harmony jest dosc "poziomy", mierzylas? Na zdjeciach Kalyani Rosy Posy
      tez wyglada pod tym wzgledem obiecujaco.
      • uartig_varulv Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 15.06.08, 13:45
        Panache harmony mierzylam. Zreszta to byl pierwszy stanik, ktory bra-fitterka
        dala mi do zmierzenia ;) niestety jednak troche za wysoki

Kalyani Rosy Posy nie mierzylam, choc faktycznie zdjecia sugeruja, ze moglby byc
        dobry. Jak dotad sie nad nim nie zastanawialam ze wzgledu na kolory
    • ekler.ka Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 15.06.08, 09:11
      do takich dekoltow najlepsze sa maskeradki :) poszukaj masquerade antoinette,
      aragon, regency, emerald, casablanca...tylko wczesniej lepiej ustal rozmiar :)
      • yaga7 Masquerade :) 15.06.08, 10:29
        Zgadzam się.
        To są staniki, które świetnie wyglądają do takich dekoltów.
        I ja osobiście nie wyobrażam sobie na swoim biuście niżej zabudowanego stanika
        niż taka Casablanca czy Antoinette ;)
    • kwiatek04 Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 15.06.08, 12:08
      Ja jako 2 pierwsze staniki kupilam Pollyanne, ktora oczywiscie do dekoltow sie
      nie nadaje i maskaradke casablanke wlasnie do szerokich dekoltow i sprawuje sie
      rewelacyjnie tylko niestety nie ma 28 pod biustem, bo on nalezy do
      rozciagliwych. Sprobuj jakies inne bardziej scisliwe maskaradki, ale najpierw
      badz pewna swojego rozmiaru, bo przy bardziej wycietych stanikach trudniej jest
      ustalic, czy np. bulkuje troche czy nie ;)
      Half-cupy do miseczki G produkuje rowniez Gossard, duzy wybor znajdziesz na
      brastopie. O tej firmie slyszalam rozne opinie. Ja je mierzylam w sklepie
      stacjonarnym i wszystkie dla mnie nalezaly do rozciagliwcow.
      • klymenystra Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 15.06.08, 13:56
        Ja mam ladnego half cupa M&S,ta firma ma kilka modeli, chociaz tylko ten robi mi
        jabluszka. Dwa inne byly za male, trzeci odpancernilam, ale prawie nic nie
        podtrzymuje. Jesli trafisz na ebayu, to ten moj half-cup jest czarny ze zlotym:)
      • uartig_varulv Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 15.06.08, 14:15
        szukam i szukam maskaradek i ciezko mi to idzie... znalazlam troche na e-bayu,
        czy jakies pojedyncze rozmiary w zupelnie mi nieznanych sklepach internetowych,
        zupelnie nic na oficjalnej stronie Panache.

Problem z rozmiarem jest taki, ze po pierwsze bra-fitterka ustalila ze mna 2
        rozmiary: 30E i 30F, np. Panache Harmony 30E, Freya Daisy 30F. Staniki, ktore
        sobie teraz kupilam i ktore wydaja sie byc rozmiarowo dobre to Panache Inferno
        30E i Freya Retro Basic 30F. Po drugie moze sie okazac, ze bede jeszcze
        zmieniala rozmiar, bo przy Panache moge spokojnie zapiac sie na najciasniejsza
        haftke i wydaje mi sie, ze ciasniejszy obwod moglby okazac sie dobry.

Dlatego chyba nici z maskaradek, jezeli nie znajde ich w porzadnym sklepie --
        czyli takim, gdzie nie ma problemow ze zwrotem.
        • klymenystra Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 15.06.08, 14:22
          Inferno na pewno dobre jest? Przeciez to malomiseczkowiec, bierze sie go rozmiar
          wiekszy. Nie wiem jak Retro Basic, ale Plunge tez jest malomiseczkowe.
          Jakie masz wymiary? Z Maskardkami tez roznie bywa, czasem dziewczyny biora
          wieksze, czasem normalne. Poczytaj sobie watek producenta :)
          • uartig_varulv Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 22.06.08, 01:29
            mam nadzieje, ze chociaz tak pozno odpowiadam, jeszcze zajrzysz na moj watek :)

tak mi sie wydaje, ze inferno jest dobre... ale pewna nie jestem. Podobno przy
            Inferno
            • klymenystra Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 23.06.08, 20:02
              Ja mam w biuscie 94 i mam inferno 30G. Wydaje mi sie, ze powinnas sprobowac FF.
              Jestes szeroko czy waskofiszbinowa?
              Co do ramiaczek to roznie bywa, ale nie wiem dokladnie, jak to wyglada, co Ty
              opisujesz :) Mozliwe, ze male, mozliwe, ze jestes niekompatybilna, ale po Twoich
              wymiarach liczac, chyba moglabys sporowac tutaj tez F. Waleczkiem sie nie
              przejmuj, tylko wpychaj do miski :)
              • uartig_varulv Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 24.06.08, 00:30
                FF? oj, nie tak nagle ;)
                na razie oswajam sie z moimi dwoma 30E. niedlugo planuje zakup bardziej
                codzienych stanikow [Polyanna i Millie] byc moze bedzie mi w nich latwiej ocenic
                ktory rozmiar miseczki odpowiedni.

Nie mam zielonego pojecia czy jestem szeroko czy wasko fiszbinowa... jak sie to
                ocenia??
                a waleczki bede upychac zgodnie z sugestia =)

inferno jakby zrobilo sie troszke mniejsze... ale to chyba kwestia tego, ze
                skubane pogniotlo sie na dole miseczek :/ a dokladniej pogniotlo sie bardziej,
                bo juz wczesniej bylo troche zagniecione :(

mam takie rpzeczucie, ze inferno nie bedzie mi specjalnie dlugo sluzylo. a
                przynajmniej ten egzemplarz.
        • uartig_varulv Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 15.06.08, 14:23
          Update!
          Jeszcze raz zajrzalam na brastop [wydawalo mi sie, ze juz je ogladalam, ale
          chyba robilam to bardzo niedokladnie].

Niestety z Gossardu nie znalazlam rozmiarow na Brastop, ale znalazlam za to
          Masquerade CASABLANCA 30E. Tylko jezeli Casablanca ma byc rozciagliwa, to pewnie
          szybko zrobi sie za szeroki :/

Teraz bede siedziec i myslec nad Casablanca ;) byc moze zaryzykuje, bo w tej
          chwili jest za 20 funtow, czyli dosc tanio xD
          • kwiatek04 Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 15.06.08, 15:12
            Jesli bardzo chcesz sprobowac Casablanke, to mozesz zamowic, najwyzesz go
            oddasz. Ja przy moim 87 pod biustem najpierw kupilam 36 i przy pierwszym
            mierzeniu stwierdzilam, ze jest obwod za szeroki i wymienilam go na obwod 34 i
            teraz jest w sam raz. Ale moze w moim przypadku to po prostu kwestia tluszczyku? ;)
            • yaga7 Re: hulf-cup?? dla MOCNO niedoswiadczonej... 15.06.08, 15:18
              Ja też mam Casablancę 34 przy 79 pod biustem, więc różnie to bywa i warto
              mierzyć na sobie.
    • maith Są i trzymają :) 15.06.08, 16:45
      Ten Natural Charm, to zwyczajna balkonetka.
      Natomiast half-cupy w D-plusach istnieją - to Maskaradki.
      Są do G. I co zabawne, trzymają tak dobrze, że powinni je produkować do 75K-80J :)
      • molowiak Re: Są i trzymają :) 16.06.08, 00:20
        > Są do G. I co zabawne, trzymają tak dobrze, że powinni je produkować do 75K-80J
        > :)

popieram, oj popieram :)))
      • uartig_varulv Re: Są i trzymają :) 16.06.08, 23:57
        wlasnie zamowilam czarna Casablance 30E, mam nadzieje ze bedzie dobra, bo
        alternatywnych rozmiarow nie ma w tym sklepie...

A jezeli chodzi o Natural Charm, to hulf cupem faktycznie on nie jest. ale
        podoba mi sie ze wzgledu na mily w dotyku material [wiele stanikow, ktore
        przymierzalam bardziej mi siatke w dotyku przypominaly niz kawalek bielizny]
        oraz ksztalt: sciety bardziej poziomo niz wiekszosc balkonetek.
        • kasica_k Half cup! 17.06.08, 00:28
          nie hulf. Tak dla porządku :)
          • kasica_k A ściślej mówiąc half-cup n/t 17.06.08, 01:30

• uartig_varulv Re: Half cup! 17.06.08, 07:59
            ups! faktycznie... nawet nie zauwazylam...
    • pierwszalitera Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 10:52
      No to ja dopiszę się do tego wątku, może ktoś jeszcze zauważy i coś napisze, bo temat halfcupów szczególnie w sezonie letnim wydaje mi się ważny. Otóż ja jestem halfcupowa. Nie znoszę balkoników, źle na mnie leżą. Fullcupy są ok, ale zimą pod sweter. Posiadam więc trzy mocno wycięte modele firmy Chantelle. Jeden typowy halfcup meli melo, jeden mocno wycięty, fasonem przypominający aragon, ale miękki, bez gąbki couture i jeden w zasadzie 3/4, ale też dosyć wydekoltowany chantilly. W kolekcji są jeszcze dwa, które mogłabym spróbować. Ok, mam szczęście mieścić się w rozmiarówkę tej firmy, ale nawet z moim rozmiarem 70E/F trudno znaleść coś halfcupowego u innych firm. No właśnie, czy istnieje w ogóle jeszcze coś typowo halfcupowego u innych producentów? Masqueradki mnie nie przekonują. Przez usztywnienie i gąbkę. Mój couture też gąbki nie ma i ładnie podnosi, więc się da. Czy słyszał ktoś może o Simone Perele? Ma beznadziejną rozmiarówkę, halfcupy tylko od 70 i do E, nawet nie wiem czy bym się zmieściła, ale mają też nieusztywniane. Czy istnieje coś jeszcze? Może być nawet egzotyczne, drogie, z ograniczoną rozmiarówką czy jakoś tam. Do przetestowania, albo choćby do pooglądania.
      • ekler.ka Re: Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 10:58
        jest jedna maskeradka, casablanca, ktora nie ma gabki.
        • pierwszalitera Re: Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 11:04
          No może i ona jest bez gąbki, ale jednak molded, jak opisują na listkach. Dla mnie to usztywniane. Poza tym, chyba ciężko dostać.
          • agafka88 Re: Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 11:37
            zobacz sobie firmę Mimi Holliday, oni robia half cupy
          • ekler.ka Re: Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 11:42
            nie jest moulded,jest po prostu na fiszbinach.
          • kasica_k Re: Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 11:42
            Casablanca nie jest moulded i nie ma jej na Listkach. A ciężko dostać, bo to
            zeszła kolekcja :)
          • kasiamat00 Re: Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 11:44
            Hmm... Na Listkach nie ma Casablanki. I nie jest ona moulded ani w żaden inny
            sposób usztywniana.
            • pierwszalitera Re: Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 11:54
              No sorry, to nie listki, pmyliło mi się, bo graficznie podobna strona. Ale opis znalazłam tu
              www.barenecessities.com/Masquerade-Casablanca-Balconette-Bra_product_Masquerade4091_,search,30DD.htm
              Faktycznie nie uszytwniania i zupełnie miękka?
              • kasiamat00 Re: Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 12:01
                Nieusztywniana. No poza fiszbinami, ale to chyba oczywiste.
                • pierwszalitera Re: Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 12:13
                  Aaaa, ja rozumiem, ona tylko taka bardziej podszyta. Chantelle też takie alternatywne modele ma (tylko do D). Mnie chodziło jednak raczej o coś z cieńkiego tiulu. Coś takiego jak to:
                  www.aufdeinerhaut.de/wisl_s-cms/39/Couture/332/Chantelle___Couture___Aussentraeger_BH.html
                  Albo to:
                  www.aufdeinerhaut.de/wisl_s-cms/192/Grenadines/821/Simone_Perele___Grenadines___Halbschale.html
                  Albo to:
                  www.aufdeinerhaut.de/wisl_s-cms/60/Marquises/193/Simone_Perele___Marquises___Buegel_BH.html
                  • ekler.ka casablanca 23.06.08, 20:58
                    tu masz zdjecie casablanki od spodu :
                    img70.imageshack.us/img70/3310/casablancais3.jpg
                    mam nadzieje,ze ungore sie nie obrazi za wykorzystanie zdjecia ;)
                    • pierwszalitera Re: casablanca 23.06.08, 21:35
                      Dzięki. :-) Na tym zdjęciu widać dokładniej i lepiej niż w internetowych shopach. Wygląda w zasadzie prawie jak mój chantellowski couture. Taki sam krój. Jeżeli robi dokładnie taki sam biust, to naprawdę warto upolować. :-)
                      • uartig_varulv Re: casablanca 23.06.08, 21:58
                        ja kupilam niedawno casablance [na brastop] widzialam tez kilka maskaradek [w
                        tym casablance ] na Littlewoods
                        www.littlewoodsdirect.com/rf/lxd//navigation/mainsearchthumbs.do?Nty=1&Ntx=mode%20matchallpartial&Ntk=littlewoods_search&N=85+101&Nu=this_product&Ntt=masquarade&Np=1
                        poza tym mimo pilnych poszukiwan odnajdywalam egzemplarze w niewielu rozmiarach
                        [ale moze akurat w twoim?].

Moje uwagi: wyglada bardzo ladnie zarowno pod ubraniem jak i bez ubania na
                        wierzch =) miseczki, faktycznie, sa zupelnie miekkie
                        akurat 30E ktore kupilam jest byc moze troche za male w miseczce, ale to nie
                        wina stanika ;)
                        jezeli chodzi o wady, to wg mnie nie bedzie sie nadawal na dlugie noszenie, bo
                        material nie jest specjalnie mily w dotyku... ale dla mnie dosc duzo stanikow
                        nie jest wystarczajaco milych w dotyku, wiec moja opinia jest mocno nieobiektywna.
                        • ekler.ka Re: casablanca 23.06.08, 22:04
                          a mieszkasz w polsce? bo oni chyba do nas nie wysylaja... ;/
                          • pierwszalitera Re: casablanca 23.06.08, 22:22
                            Wygląda na to, że wysyłają TYLKO do UK. Albo nie doczytałam? Opcja byłaby z głowy. ;-)
                            • uartig_varulv Re: casablanca 24.06.08, 00:21
                              hm. chyba faktycznie wysylaja tylko do UK. mnie to akurat nie przeszkadza ;)i
                              dlatego nie zwrocilam uwagi gdzie wysyla.

w takim wyadku moge tylko zyczyc powodzenia w szukaniu...
                        • pierwszalitera Re: casablanca 23.06.08, 22:17
                          Dzięki. Muszę się najpierw wczytać w wątek producenta, bo nie wiem czy potrzebowałabym 32DD, czy może 32E. A może nawet 30? I w ogóle to na razie jedna opcja i chcę się jeszcze porozglądać. Powinnam też jeszcze poczekać, bo spalam zimowy tłuszczyk i może ubyć mi tu i ówdzie. :-)
                  • aadrianka Re: Gdzie te halfcupy??? 23.06.08, 21:16
                    Casablanca jest miękka, bez usztywnień, podszyta przejrzystym tiulem
                    (chociaż cieniutkim bym go nie nazwała). Całość faktycznie trudno
                    określić jako zwiewną, ale na pewno nie jest moulded, padded czy
                    inne tego typu. Nie jest jednak zaszyta pancernie typu Eliza czy
                    Arabella GG+.
    • the.munsters HALF-CUP G+? 23.06.08, 19:51
      Może ktoś się orientuje czy half-cupy występują w rozmiarach G+? Np. w moim 30GG
      nic nie widziałam, a chciałabym nosić jednak szerokie dekolty. ;(
      • mauzonka Re: HALF-CUP G+? 23.06.08, 21:09
        Nie występują, a jeśli już to eksperymenty Mimi Holliday, która wygląda na dużych biustach tra-gicz-nie, powtarzam, tra-gicz-nie:)
        Mimi Holliday specjalizuje się w halfcupach, a ich słynną "amasadorką" jest Rihanna. Na niej też to nie wygląda najlepiej:
        balkonetka.pl/2008/03/31/rihanna-przedstawia-stanikowe-grzechy-gwiazd/
        • the.munsters Re: HALF-CUP G+? 23.06.08, 22:13
          A występuje cokolwiek niżej zabudowanego pod pachami? :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka