margo13ak Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 22.01.09, 15:22 Marisello, jesteś wielka! Ja jak przeskoczyłam w 32J, potem 32JJ, to zdziwiłam się paskudnie... Nie miałam czasu usystematyzować swoich zastrzeżeń - z Tobą zgadzam się całkowicie. Gdyby było potrzebne więcej przykładów zdjęciowych - służę. Obecny rozmiar 32JJ/30KK... Odpowiedz Link
roza_am Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 22.01.09, 15:40 Mari, najpierw się zdziwiłam, że tak drobiazgowo opisujesz coś, co jest OCZYWISTE, ale po wypowiedziach w wątku widzę, że pojęcie oczywistości jest względne, a Twoja robota wielka. Co do "łagodniejszego wygięcia fiszbin", to kiedy patrzę na siebie w lustrze, albo na zdjęcia Mariski z tego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87591984&wv.x=2&a=89498959 , to mam wrażenie, ze węższe fiszbiny nie powinny być zwykłym ściśnięciem szerokiego U do wąskiego U. Lepszy byłby kształt bardziej anatomiczny - dół fiszbiny lekko spłaszczony, zaś zewnętrzne ramię drutu rozwarte, a nie biegnące prosto w górę. Coś w rodzaju pochylonej litery J. Gdyby "łagodniejsze wygięcie" znaczyło coś właśnie takiego, nie miałabym nic przeciwko temu :-) Odpowiedz Link
drzazga1 Ten zewnetrzny koniec rozgina sie sam w trakcie... 23.01.09, 00:16 ... noszenia na ciele, bo jest naciagany przez obwod, wiec fiszbina "w spoczynku" powinna miec jednak ramie skierowane do gory, tak mysle. Sprobuje porobic fotki samych fiszbin (porownawcze, fiszbiny oryginalnej panaszowej i fiszbiny po wygieciu do pozadanego ksztaltu, w spoczynku i w trakcie pracy, ale dopiero w sobote, bo przy dziennym swietle amatorskie fotki wychodza zdecydowania lepsze. Odpowiedz Link
roza_am Re: Ten zewnetrzny koniec rozgina sie sam w trakc 25.01.09, 12:58 Na zdjęciach ladybird forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=90148476&a=90301693 widać, że różnie się układają fiszbiny w poszczególnych modelach (na tym samym biuście). To zjawisko, o którym pisałam pojawia się w Siennie (nadwyżka szerokości fiszbiny występuje w największym stopniu u dołu piersi, im bliżej pachy, tym mniejsze odstawanie). Może ma to związek z wysokością fiszbiny w Siennie? Odpowiedz Link
sochic Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 23.01.09, 14:18 Witam ponownie, Tak jak obiecałam przekazaliśmy omawiany w tutejszym wątku temat do Panache. W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy informację, iż są oni bardzo zainteresowani zgłoszonym problemem, gdyż jak do tej pory nie spotkali się z takimi komentarzami. Jedyny zarzut jaki otrzymali dotyczył długości fiszbin i wysokości boczków w miseczkach J+, który to został naprawiony w pełnej rozmiarówce aktualnie produkowanych modeli Harmony i Tango. Chcielibyśmy jednak naświetlić, iż wszystko to o czym napisaliśmy nie jest jedynie "wymysłem" pojedynczej osoby, dlatego będziemy niezmiernie wdzięczni za przesyłanie zdjęć ukazujących zaistniały problem. Mamy nadzieję, że połączenie naszych sił przyniesie pożądany efekt. Wszystkie chętne Panie proszę o kierowanie emaili na poniższy adres: iza@sochic.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link
turzyca Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 23.01.09, 15:20 A ja moge doslac zdjecia fiszbin wyginajacych sie tak, ze wbijaja sie w mostek? Tu byl watek na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84263116&a=84263116 moge te zdjecia opisac na nowo po angielsku. :) Odpowiedz Link
wolffie Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 23.01.09, 21:53 sochic napisała: > Chcielibyśmy jednak naświetlić, iż wszystko to o czym napisaliśmy > nie jest jedynie "wymysłem" pojedynczej osoby, dlatego będziemy > niezmiernie wdzięczni za przesyłanie zdjęć ukazujących zaistniały > problem. zupełnie to nie jest mój problem ale z tego co czytałam i co widać wyraźnie w poście mariselli, jest fizycznie niemożliwe istnienie kobiety dla której ta konstrukcja by się nadawała i dziewczyny albo te staniki odsyłają albo przerabiają może się nie powinnam wypowiadać ale dzizes ile jeszcze zdjęć potrzeba wszystko widać doskonale może niech konstruktor pokaże te trójkątną kobietę dla której to uszył Odpowiedz Link
drzazga1 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 26.01.09, 00:54 Prosze, tutaj sa zdjecia w Siennie mint i w Elizie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87591984&a=88993797 (jesli trzeba mailem wyslac to prosze o sygnal) Sienna jest w rozm. 30JJ (ta mietowa to rozciagliwiec), jak lezy - widac wyraznie, zreszta w tamtym watku dodalam opis. Eliza jest w rozm. 32HH, po odpancernieniu (odprulam podszycie misek). Sienna o wiele ladniej ksztaltuje biust - roznica jest bardzo widoczna w ubraniu, pomimo tych fatalnych fiszbin. Z fiszbinami wlasciwych rozmiarow bylaby naprawde swietnym biustonoszem dla J+, bo kroj misek (uklad ciec tkaniny) jest znakomity. Jedyne, co moznaby zmienic to wbudowanie fiszbin w obwod - wtedy mniej sie rozszerzaja na ciele, bo obwod ich tak bardzo nie rozciaga. Rozciaganiu fiszbin pomogloby tez uzywanie mniej elastycznych tkanin w boczkach, ewentualnie wszywanie w obwod malorozciagliwej gumy - czyli to, co dziewczyny robia chalupniczo - podszywanie obwodu. Tylko blagam, niech ta guma bedzie nierozciagliwa, ale NIE SZTYWNA i twarda niczym te przyslowiowe ramiacha we Freyach gg+!!! Porownanie fiszbin w spoczynku (ponizsze staniki sa tylko po kilka razy noszone kazdy, wiec nic sie nie zdazylo porozciagac): - Eliza (ta ze zdjec) 32HH i Tango Pure 32HH - fiszbiny dokladnie tych samych rozmiarow! Natomiast Tango Pure ma fiszbiny niewbudowane w obwod, wiec na ciele rozciagaja sie bardziej. Tym niemniej opinia o Elizie jako "wezszej fiszbinowo" jest nieuzasadniona. Sienna 30JJ - ma fiszbiny ciut szersze i wyzsze niz dwa wyzej wymienione, na ciele zachowuje sie jak Tango Pure. (lepszy wyglad biustu w niej jest spowodowany odmiennym krojem misek). Kolejna uwaga - wydaje mi sie, ze wazna kwestia, a moze umknac. Otoz, kobieta duza roznica obwodow biust/pod biustem, czyli dosc waskim obwodem i duza miska nie bedzie miala piersi, ktore na mostku sa szeroko oddalone od siebie. One musza byc blisko siebie osadzone, bo inaczej, przy tym rozmiarze nie zmiescilyby sie z przodu tulowia. Nawet, jesli sutki zezuja sobie na boki;) to u nasady piersi sa bliskoosadzone, bo inne nie moga byc. Dlatego staniki musza miec waskie mostki, tuneliki fiszbin musza posrodku byc ze soba zszyte bez zadnego odstepu. W Siennie 30JJ miedzy tunelikami na mostku jest odstep niecalego centymetra i jest za duzy - patrzac na odcisk po fiszbinach po zdjeciu stanika widze, ze jest on juz na piersiach, a nie pomiedzy nimi. Gdyby ten mostek byl nizszy o chociazby 2 cm, to i tak chcialabym, zeby tuneliki przylegaly do siebie posrodku mostka. Odpowiedz Link
daslicht Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 26.01.09, 01:11 Czytasz mi w myślach! Dziś pod prysznicem po raz kolejny przyglądałam się śladom po drutach na wewnętrznej stronie piersi - odcinają one małe fragmenty o szerokości ok. 1 cm z każdej. Właśnie z powodu zbyt szerokiego mostka. Do tego dochodzą fiszbiny- pachowpychacze i megakrótkie paski obwodowe... i jak tu się zachwycać? :( Odpowiedz Link
marisella Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 26.01.09, 08:46 drzazga1 napisała: > Kolejna uwaga - wydaje mi sie, ze wazna kwestia, a moze umknac. > Otoz, kobieta duza roznica obwodow biust/pod biustem, czyli dosc > waskim obwodem i duza miska nie bedzie miala piersi, ktore na mostku > sa szeroko oddalone od siebie. One musza byc blisko siebie osadzone, > bo inaczej, przy tym rozmiarze nie zmiescilyby sie z przodu tulowia. > Nawet, jesli sutki zezuja sobie na boki;) to u nasady piersi sa > bliskoosadzone, bo inne nie moga byc. Dlatego staniki musza miec > waskie mostki Otóż to! Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości! Jeśli mostki będą miały nadal, tak jak w tangu, 14 cm wysokości i w cholerę szerokości, to nie ma szans, żeby piersi mieściły się jak nalezy z przodu klatki piersiowej. Już dawno próbowałam podzielić się moją "odkrywczą" uwagą a Effuniakiem (który to Effuniak mojego oświcenia wcale nie potrzebował, chwała jej za to), może innych producentów też trzeba oświecić? Przecież to dość jasne, że moje piersi w swobodnym, że tak to ujmę, zwisie :-) nie tworzą kreseczki, ale jeśli tylko delikatnie podniosę je od dołu (nie jakoś mocno do góry, ot, odrobinkę), to ta kreseczka już się pojawia, więc stanik powinien to uwzględniać, a nie w naturalnie zbliżone do siebie piersi wciskać kilkanaście cm mostka i przez to o szerowość mostka dodatkowo przesuwać piersi pod pachy... Ech, to jest chyba temat rzeka... Przy dużych różnicach pod/w w zasadzie powinny istnieć same plunge, a nie ma ani jednego! Tango 36J, które przerobiłam na plunge we własnym zakresie, układało mój biust może nie idealnie (marny krój), ale na pewno lepiej niż oryginał (niestety migracja dopadła mnie znów nieubłaganie i zdążyłam go założyć raptem jeden raz, człowiek się nawet nie nacieszył...) Może wypadałoby do Panache wysłać tę uwagę razem z poprzednimi? Tylko jak to na zdjęciach zademonstrować - nie mam pojęcia... Ale fakt jest taki, że ja w Panache wyglądam tak: www.marisella.pl/pub/panache01.jpg Gdy zwężę mu fiszbiny, skrócę je, obniżę boczki, dołożę kilka(naście) cm przedłużki z tyłu wyglądam (mniej więcej, choć może mniej niż więcej) tak: www.marisella.pl/pub/panache02.jpg A gdyby w tym staniku zwężyć i obniżyć mostek (żeby nie zajmował tyle cennego miejsca na klacie :-)) oraz porządnie (znaczy - z głową) wprowadzić zmiany, które ja wprowadzam sama, mogłoby to wyglądać tak: www.marisella.pl/pub/panache03.jpg I o to nam chyba wszystkim chodzi :-) Odpowiedz Link
arwena-g Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 26.01.09, 10:55 Co prawda wcale nie jestem z przedziału powyżej G, ale nawet w moim nędznym 32F zwężałam sobie mostek w Panache Samba ( jest teraz węższy ponad centymetr), fiszbiny we wszystkich stanikach z wysokim mostkiem odciskają mi się na piersiach, a nie pomiędzy piersiami, nawet jak są złączone. Więc popieram: niższe i węższe mostki mostki. Odpowiedz Link
ganbaja Jestem pod wielkim wrażeniem :-) 23.01.09, 15:50 Gratulacje dla autorki wątki. Wreszcie to co wielu z nas bardzo przeszkadzało i zrzucałyśmy to na karb niekompatybilności, zostało przedstawione jako błąd w konstrukcji stanika a nie błąd matki natury nas stwarzającej. Bardzo podobne problemy występują we Freyi. Noszą czas krótki swoją pierwszą dobraną arablekę w rozmiarze 32FF byłam w niebo wzięta jej konstrukcją. Ale po migracji wskoczyłam w rozmiar 32H i to co dostałam w przesyłce pozbawiło mnie oddechu. Dokładnie to samo z Antośką Freyowa. Ich ramiączka nie powiny się w ogóle tak nazywać bo są to lejce od konia. A fiszbiny podają sobie ręce z Panachowymi. A odpiłowywanie rąk po paru godzinach noszenia też występuje u Freyi. Śliwkowe ślady na skórze, które nie schodzą nawet po nocy. I tak się zastanawiam...namawiamy kolejne kobiety by się przesiadły na prawidłowo dobrane staniki, ale może należy też ostrzegać, ze to jest bolesna zmiana a ból nie mija? Chwilami czuję się jak masochistka. Marzę o krótszych fiszbinach o wycięciach na pachy i nisko zabudowanych konstrukcjach oraz cienkich ramiączkach. Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: Fiszbiny we Frejach 23.01.09, 18:13 Fiszbiny we Frejach G+ sa szersze od panaszowych, tak o szerokość całej fiszbiny. Sprawdzone na dwóch biustonoszach: Panache Scarlett Floral oraz Freya Antoinette - oba w rozmiarze 32H. Ja eksperymentuję teraz z nierozciągliwcami, w których nie przekraczam granicy G lub dużomiseczkowymi 32GG. dorota Odpowiedz Link
anial_ek Re: Fiszbiny we Frejach 23.01.09, 19:58 swietny tekst! juz sie ciesze na wiesci o zmianach! bo choc nie mam J tylko raptem H, to problem jest ten sam. wiec zamiast 28H musze nosic szersze obwody, bo poza panachami w moim teoretycznie wlasciwym rozmiarze nie ma praktycznie nic... Odpowiedz Link
ganbaja Re: Fiszbiny we Frejach 24.01.09, 10:22 Żebym to ja wcześniej wiedziała..., ale mierzyłam właśnie Harmony, piękne, błękitne...ach..., ale niestety fiszbiny były na plecach a biust przybrał kształt spłaszczonych plastelinowych półkul uciekających pod pachy :-/ Odpowiedz Link
madzioreck Re: Fiszbiny we Frejach 26.02.09, 18:54 Hm... może odczuwanie szerokości fiszbin też jest uzależnione od budowy albo coś? Bo ja się absolutnie nie zgadzam, że Freya ma szersze fiszbiny niż Panache. Noszę, tzn. powinnam nosić 32JJ. We Freyach fiszbiny są ZA SZEROKIE, a w Panache - masakra. Porównanie: Mam Arabellę 32J - U fiszbiny mogłoby być ze 2-3 cm węższe, ale jednak pozostawały jeszcze z boku ciała Mierzyłam Tango II 32J - fiszbiny kończyły mi się na plecach, powinny być jak dla mnie 4-5 cm węższe. Odpowiedz Link
yo_anka brawo znakomity tekst poparty dowodowymi fotkiami 24.01.09, 02:56 znakomity logiczny wywód: co chyba każda użytkowniczka J+ czuła lub widziała od dawna, ale wyłożyła tego tak jak ty to zgrabnie i logiczne ujęłaś w słowa. Gratuluję zacięcia, jasności wywodu i szanuję ogrom pracy jaki za i dla nas wykonałaś!!! A jeszcze bardzo cieszy że nie przejdzie on bez echa! Zdjęcia materiału obrazującego ten sam problem postaram się dosłać w weekend do Pani Izy. (mam teraz harmony 32J w 32K myślałam ze łopatki to też pierś) I wywijanie taśm w elizce i Scarlett. I nawet moje trwałe ślady na skórze na mostku! Odpowiedz Link
margo13ak Re:Fotki 24.01.09, 10:11 Ja właśnie wysłałam zdjęcia mojej nowiutkiej Harmony 32JJ fullcup cornflower i Arizy 32K, oraz przerobionych tango... wszystkie z fiszbinami na plecach. Oby na coś się to przydało... Odpowiedz Link
ladybird_91 Zdjęcia 24.01.09, 16:57 Marisella jestes cudowna ;) Bardzo trafny post! Za Twoim przykladem zrobilam zdjecia moich stanikow...Moze nie wyszly najlepiej, ale mam nadzieje, ze cos widac ;) Narysowalam linie, w ktorych orientacyjnie powinny byc dla mnie fiszbiny. img231.imageshack.us/my.php?image=confetti70ktk2.jpg Oto Confetti 32K. Fiszbiny mam dokladnie na plecach ;/ img293.imageshack.us/my.php?image=eliza65kzo5.jpg A tu jest Eliza 30K. img136.imageshack.us/my.php?image=sienna65knl8.jpg A tu Sienna 30K, ktore ma wymienione fiszbiny z 30JJ! Po wyciagnieciu fiszbin z Sienny i Elizy stwierdzam, ze sa tej samej dlugosci. Nie wiem z ktorej strony Sienna ma miec wezsze fiszbiny... Odpowiedz Link
shkrab Re: Zdjęcia 25.01.09, 20:04 Autorka wątku ma 100- procentową rację :) Gnębi mnie to od dawna, nie mam wyboru z moim rozmiarem 65JJ/K. Fiszbiny są zdecydowanie za szerokie w tych dużych miseczkach, moje piersi są dosyć jędrne, więc nie dają się upchnąć pod pachy, tylko stoją jak kulki, a ta trójkątna konstrukcja sprawia, że pod pachą luz, więc fiszbiny objeżdżają mi na żebra, a mostek ma tendencje do odstawania, 1/3 miseczki nie wypełniona, a u góry golf ;/ Stanik jest tak niewygodny, że dostaje wstrętu na myśl, że muszę go założyć, nie mam żadnego innego, bo nie będę kupowała panache jęsli nie zmieni się konstrukcja. Byłam ostatnio przymierzać freye 30J lub 32J, nawet z myślą, że bym sobie zwęziła, ale miski za małe i tak jak zauważyłyście mają podobną tendencję ;/ Wrzucam też moją fotkę: img140.imageshack.us/my.php?image=p1010268lk4.jpg Odpowiedz Link
shkrab Re: Zdjęcia 25.01.09, 20:08 jeszcze jedno: zupełnie nie przemawia do mnie propozycja: kup sobie większy obwód i zwęź! nie po to tutaj jesteśmy! Myślę, że podobnie jak ja wiele lobbystek z tym problemem dałoby wiele, aby choć jeden model był idealnie skonstruowany na naszą pierś, przy tym nie był tak opancerzony. Wtedy kupiłabym go w każdym kolorze i nie prosiłabym o więcej. Odpowiedz Link
wera9954 Re: Zdjęcia 25.01.09, 20:20 Ja mniejbiuściasta niż większość kobiet z tym problemem, chociaż też mam duży problem fiszbinowy. Zresztą moja sygnaturka mówi sama za siebie. Uważam, że powinnam brać z tych szerokofiszbinowców większe miseczki, ponieważ w 60H nie mam fiszbin na plecach, ale moje piersi są ściśnięte płaską miseczką do bólu. Kiedy zdejmuję stanik, na podstawie wyglądu mojej piersi można ocenić, jaki stanik miałam na sobie. Odciska mi się na biuście wszystko, nawet haft ;( Noszę więc staniki z nieco za luźnym obwodem, dlatego, że w rozmiarze 65G występują jeszcze staniki z w miarę wąskimi fiszbinami i dosyć głębokimi miseczkami. Jednak nawet we Freyach 60G fiszbiny są dla mnie nieco za szerokie :( A mam w nich buły. Chyba nie muszę wspominać, że wszystkie moje dobre rozmiarowo staniki są niewygodne ;( Odpowiedz Link
daslicht przeklejone fotki 25.01.09, 20:34 z wątku "list otwarty do panache": Na początek widok z przodu, widać pięknie rozjeżdżające się piersi na boki pod pachy i "efekt płaskiej klaty": img171.imageshack.us/img171/9634/pc300243ki5.jpg Teraz widok z tyłu, zielone kropki to zarys fiszbin na plecach... nie zdziwiłabym się wcale, gdyby fiszbiny 105A miały identyczne wymiary: img504.imageshack.us/img504/6350/pc300242hy1.jpg Bok 1, tunelik nie jest wypełniony do końca, kółkiem zaznaczyłam tworzące się wgłębienie - oddzielenie buły podpachowej, która zaczeła mi sie robic od szerokich fiszbin? img355.imageshack.us/img355/6382/pc300237kj0.jpg Bok 2, w sumie podobny widok: img392.imageshack.us/img392/5348/pc300236lc4.jpg Odpowiedz Link
daslicht Re: przeklejone fotki 25.01.09, 20:38 A tu porównanie ile się ma rzeczywistość do <a href="www.bravissimo.com/images/products/large/pn1jblc_lp.jpg" >fotki reklamowej</a> Odpowiedz Link
aleksandralm Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 26.01.09, 19:17 Marisella, super wszystko wyjasnilas. Ja mam niby biust dosc niewielki bo "tylko 30GG" ale mam ten sam problem z Panachami. Eliza - odpancerniona - fiszbiny sa na plecach, zrazilam sie do niej i lezy w szufladzie. Daisy Chain - tak samo, i do tego robi mi straszne buly mimo ze teoretycznie jest to dobrze dobrany rozmiar. Moj jedyny strapless, porcelanka, 32G, tez ma fiszbiny na plecach, ja mam buly nad miska, i zwalkowana tkanine w czesci fiszbiny ktora jest pod biustem. Jak uda mi sie pogonic meza do obfocenia mnie to zamieszcze zdjecia, moge rowniez wyslac do Sochic Odpowiedz Link
mrb62 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 26.01.09, 23:59 Dziewczyny jesteście wielkie! Nareszcie się utwierdziłam w przekonaniu, że moja nietypowa, czyli nietrójkątna budowa, wcale nie jest nietypowa, nietypowa to jest konstrukcja tych staników! i pewnie dlatego wszystkie dotychczas przeze mnie zamawiane Panasze zwracałam, bo po prostu nie dało się ich nosić. A już Harmony 70JJ to była kompletna masakra: piersi jak naleśniki, a worek pustego materiału pod biustem! A że ten problem jest rozwiązywalny, widzę mając na sobie biustonosz w tym samym rozmiarze Fantasie Belle. Leży zupełnie inaczej: pierś jest naturalnie ukształtowana, fiszbina celuje w środek pachy, a nadmiar materii pod biustem jest minimalny! Z tym, że jest to wersja full-cup, więc stanik dość mocno zabudowany, chociaż fiszbina na mostku ma tylko 10 cm, więc znacząco mniej niż Panache w podobnym rozmiarze. Pod Waszym apelem podpisuję się jednak obiema rękami, bo też chciałabym czasami założyć coś pod głębszy dekolt, a tu wyboru nie ma... Odpowiedz Link
baryszka Do Mariselli :) 28.01.09, 18:42 A ja się nie zgodzę z tym, że kobieta o dużej różnicy obwodów nie może mieć szeroko rozstawionych piersi... W tej chwili bujam się w okolicy rozmiaru 65K. Jak nieodziane w stanik piersi uniosę do góry, to NI CHOLERY nie mam kreski! (niestety...) ja mam autostradę między piersiami :/ Co oczywiście nie zmienia faktu, że staniki panache rozkładają mi biust masakrycznie na boki, a freya jednak potrafiła choć trochę zbliżyć ;) Odpowiedz Link
drzazga1 Czekaj: nam nie chodzi o kreske, tylko o DOLINKE 30.01.09, 00:44 Kreska - jest wtedy, kiedy piersi przylegaja do siebie i widok w dekolcie przypomina nieco, ekhem... przepraszam za skojarzenie... widok posladkow w zsunietych nieco gatkach:D Dolinka - piersi w staniku sa ulozone do przodu, blisko siebie, ale rozdzielone - mamy wyraznie dwie oddzielne polkule. Nam chodzi o ten drugi efekt, ja rozumiem, ze komus moze podobac sie widok nr 1, ale przy wiekszym biuscie naprawde lepiej wyglada sie w wersji nr 2, bo pierwsza daje efekt masywnego wybrzuszenia i Odpowiedz Link
baryszka Re: Czekaj: nam nie chodzi o kreske, tylko o DOLI 30.01.09, 11:01 Tak tak wiem, przejęzyczenie, spoko - nie musisz mi tłumaczyć co jest co. kreska to moje niedościgłe marzenie, może dlatego tak rzuca mi się na język :P Ja nawet dolinki nie mam. Nawet we Freyi za bardzo nie chce się pokazać. Masakra :] Widziałam kreski w biustach w moich okolicach rozmiarowych i wyglądały ładnie - pod warunkiem, że biusty były odziane we właściwe staniki ;) Odpowiedz Link
drzazga1 Re: Czekaj: nam nie chodzi o kreske, tylko o DOLI 30.01.09, 12:24 Ucielo mi nocnego posta...hmmm...jakas odgorna sugestia, ze w nocy sie spi czy co?;) W ciagu dalszym napisalam, ze efekt dolinki zalezy od ukladu ciec materialu na misce - w najwiekszej mierze. A przynajmniej tak jest w okolicach rozmiarow z "duzymi" literkami, czyli u dziewczyn z duza roznica obwodow w biuscie/pod biustem. Usiadz sobie wygodnie bez stanika, wyprostuj sie i zerknij w dol, dokladnie w ten punkt, w ktorym Twoje piersi wybrzuszaja sie z tulowia - miejsce, w ktorym piersi sasiaduja ze soba. Jak duzy masz w tym PUNKCIE odstep? U mnie np. jest taki, ze zmiescilby sie pomiedzy piersiami zwykly olowek przylozony pionowo do tulowia pomiedzy cyckami. I nic wiecej. Niewazne, ze dalej, w strone sutkow piersi oddalaja sie od siebie, one u nasady sa blisko osadzone, a to jest kluczowa sprawa dla wysokosci mostka, zwlaszcza, kiedy ten mostek na grubo powyzej 10 cm wysokosci! Ewentualny zez rozbiezny sutkow nie ma nic do rzeczy - zreszta jesli sie latami, tak jak ja:/, wpychalo 1/3 cyckow pod pache, a 1/3 w obwod stanika (pozostala czesc bulkowala sobie posrodku dekoltu ku mojej rozpaczy) to niby jak ma to wygladac? Sytuacja poprawia sie nieco od noszenia dobrych rozmiarowo stanikow, mysle, ze poprawilaby sie drastycznuie, gdyby te staniki mialy odpowiednia konstrukcje i nie rozpychaly piersi na boki. U mnie biust wyglada zupelnie inaczej w stanikach tangopodobnych (TangiII, Eliza, Fiesta, Tango Pure) a inaczej w Siennie. A juz kiedy zaloze bluzke - w tym drugim staniku optycznie piersi mam mniejsze, a sylwetka wyglada o wiele zgrabniej. Przyjrzyj sie krojom misek - te tangowe zawsze beda robily ksztalt owali ciazacych ku dolowi i na boki, te z Sienny (wyraznie widac uklad szwow w wersji mint, na zdjeciach czarno-czerwonej i aqua guzik widac) - tworza kulki wysuniete do przodu i zblizone do siebie. Przy czym Sienna nie dziobuje i nie robi freyowej zmarchy, a w ogole w porownaniu z freyowa np. Tutti-Frutti ksztalt jest ladniejszy (a kroje misek na oko podobne). Moje zdjecia porownawcze w Elizie i Siennie wisza sobie do wgladu w watku "List do Panache", przy czym przysiegam, ze w naturze roznica jest bardziej widoczna. Zauwaz przy tym, ze moja Sienna ma tragicznie za szerokie fiszbiny i w zwiazku z tym dolna czesc miski, kawal materialu z fiszbina lezy mi juz na zebrach, a zewnetrzne boki fiszbin na plecach, co z kolei skutkuje ramiaczkami odrzynajacymi pachy - ramiaczka ida pod skosem, zeby w ogole sie trzymac, a ja ramiona mam dosc szerokie. Mimo tego Sienna ladnie uklada piersi. Gdyby miala fiszbiny zgodne z anatomia - bylaby godny pomnika! Dlatego strasznie mi zalezy na tym, zeby Panache poprawilo konstrukcje Sienny. Tangopodobnych juz na pewno nie kupie (mam lacznie 5 stanikow tego rodzaju, nosze jeden, bo musze, reszta zalozona po 3-4 razy i leza na polce:/), ale staniki krojone jak Sienna kupilabym we wszystkich wersjach kolorystycznych. Podsumowujac - przymierz Sienne, wyrzuc Tango;) Odpowiedz Link
drzazga1 Nasze biusty sa jak najbardziej TYPOWE 30.01.09, 00:53 Dla omawianych okolic rozmiarowych. Trzeba tylko uszyc staniki zgodne z kobieca anatomia. Przez ostatnie kilka dni nie dosc, ze przez telefon i internet prowadzilam szczegolowe przesluchania znajomych (nieczytajacych Lobby)dziewczyn z duza roznica obwodow w biuscie/pod biustem, to dwie sztuki (tyle udalo mi sie zlapac w ogolnych zaganianiu) zmusilam wrecz do przymierzenia moich stanikow. KAZDA z nich ma dokladnie te same objawy niedopasowania fiszbinowego, ktore tutaj sa opisane. Za szerokie druty, za plytkie miski. Zaczyna mi switac, ze byc moze, ja np. wcale nie jestem waskofiszbinowa, prawdopodobnie ja jestem normalnofiszbinowa dla swojego rozmiaru :O Odpowiedz Link
yaga7 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 28.01.09, 19:21 Zwracam uwagę, że autorce chodziło o duże miski w okolicach J, bo w takim przedziale rozmiarowym nikomu te staniki nie pasują. W przypadku misek typu G czy ciut mniej istnieją osoby, ktorym taki fason odpowiada. Przykładowo mam porcelankę straplessa 32G i jest dobra! Fiszbiny nie są za szerokie i nic się nie dzieje. Dlatego nie popadajmy w przesadę - nie chcemy zmienić fasonu dla wszystkich misek, tylko tych w okolicach J. Odpowiedz Link
baryszka Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 30.01.09, 11:03 Z kilku staników jakie mam z Panache, to na razie tylko Fiesta w rozm. 32HH ma przyzwoite fiszbiny. Żeby chociaż takie miało Tango, czy Harmony...to już byłoby ciut lepiej... Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 25.02.09, 10:54 hmm, nie jestem j-plusem, noszę najczęscej 32H-HH. I mam problem podobny. Wprawdzie fiszbiny w żadnym staniku nie sięgają aż tak daleko jak na Twoim zdjęciu w harmony - to będzie 1/2 - 2/3 tej odległości - ale zapewniam, że to równie niewygodne! ja mam mozliwość sprawdzić "wąskofiszbinową" freyę - dla mnie fiszbiny w polyannie są porównywalne do tanga.. Pisałam też niedawno o niedorzeczności konstrukcji na przykłądzie charnosa - stanik uszyty na osobę która miałaby piersi na 2/3 obwodu torsu (no może odrobinę przesadziłam) - kupiła go koza i wiem, ze przymierzyły go 4 dziewczyny - na żadną nie był dobry.. Jak będziecie wysyłać list do jakiejkolwiek firmy, ja się podpiszę obiema rękami, mogę dosłać swoje stare zdjęcia (z aktualnych mam tylko poly, bo ja stosuję kowalstwo niedoskonałe i przerabiam), mogę służyć za wzór nawet i przykład niekompatybilności, mogę wysłać zdjęcia odciśniętych fiszbin, etc. Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 25.02.09, 11:10 dajcie znać, czy nie jest za późno z tymi zdjęciami.. Odpowiedz Link
asiulka80 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 25.02.09, 14:08 ja mam jeden stanik panache - tango plunge rozmiar 30H - nienawidzę tego stanika! tak mnie żebra w nim bolały jakbym była w jakichś kleszczach, a i tak nosiłam z przedłużką. po pół godziny wyłam z bólu, po dwóch godzinach zdejmowałam. więcej tego stanika nie założę! dodam, że w kalyani i curvy cate noszę obwód 28. nie umiem odpowiedzieć dokładnie co w tym staniku było nie tak, ale na pewno coś z fiszbinami, bo gniotły niemiłosiernie. i też te miski...dlaczego takie wielkie?? po co takie zabudowane?? niby pod bluzką wygląda to ładnie, ale pod żaden dekolt się nie nadaje. ten stanik wygląda jak namiot. Odpowiedz Link
monika3411 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 25.02.09, 14:45 Tango plunge nie nadawał Ci się pod żaden dekolt <zdziwiony>. Na pewno nie masz na myśli Tango II, lub Tango pure? Ja w moim tango plunge nosiłam taaaaakie dekolty i wyglądał obłędnie :-) Odpowiedz Link
agafka88 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 25.02.09, 18:04 właśnie, chodzi Ci o tango plunge czy balkonetkę? Bo potwierdzam, u mnie też plunge nadaje się pod taaaakie dekolty i nie słyszałam narzekań na zabudowanie. Chodzi nam o ten sam stanik? monache.pl/wp-content/uploads/2009/01/tango-plunge.jpg A fiszbiny gniotły Cię zapewne z powodu zbyt luźnego obwodu - jeżeli nosisz na stałe 28ki, to tango 30 moze być niewygodne, szczególnie, że plunge do ściśliwych nie należy. Odpowiedz Link
asiulka80 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 25.02.09, 18:35 tak, dokładnie ten stanik. wyjeżdżał mi spod każdego dekoltu - wg mnie to bardzo zabudowany stanik jest. a co do obwodu to był tak ciasny, że musiałam nosić z przedłużką żeby mi żebra nie popękały... Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 25.02.09, 21:17 heh, ja też uważam, ze zabudowany bardzo jest. Nadaje mi się tylko do spiczastych dekoltów albo takich sobie. rozmiar - 32H :-) tu duzo zależy od wysokości położenia biustu.. Odpowiedz Link
asiulka80 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 25.02.09, 22:54 no właśnie - do spiczastych się nadaje, ale do kwadratowych już nie- a ja takie lubię... biust mam wysoko osadzony, dlatego we wszystkich stanikach skracam ramiączka do minimum. Odpowiedz Link
agafka88 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 25.02.09, 23:00 bo to nie jest stanik do dekoltów kwadratowych, tylko właśnie do spiczastych - do kwadratowych są staniki typu aragon, czy tośka. Więc niz dziwnego, ze Ci nie pasuje, kupilas po prostu zly stanik :) Odpowiedz Link
asiulka80 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 27.02.09, 02:09 już mam dobre staniki pasujące do wszystkich dekoltów i nie wyglądające jak namiot;) tango plunge jest brzydkie i niewygodne. nie cierpię go i więcej nie włożę. no i przez ten stanik zniechęciłam się do panache. Odpowiedz Link
madzioreck Oooo? 26.02.09, 19:11 Fakt, że obwód w Tango Plunge jest dość ścisły - normalnie noszę 70, ten mierzyłam 75H - naprawdę jest powycinany i boczki nawet ma niskie Odpowiedz Link
sybilla777 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 26.02.09, 13:01 Powtórzę się, ale warto, bo Marisella spisała się na medal - świetny wywód. Doskonale zobrazowałaś i wyjaśniłaś to co ja czuję na własnej skórze w modelach Panache. Noszę rozmiar 65J i jedynym w miarę pasującym mi stanikiem jest Sienna, w której fiszbina kończy mi się na plecach, mam ślady na plecach od wbijającego się zakończenia za długiej i zdecydowanie za szerokiej fiszbiny i 2 ślady z przodu od wbijającego się początku fiszbiny na mostku. Cierpię, ale noszę go, bo świetnie zbiera biust do środka, czego nie robi żaden inny posiadany przeze mnie stanik. Gdyby w tych stanikach wyeliminowano przedstawione wady na pewno byłabym stałą klientką Panache... Oprócz Sienny mam Elizę 30HH, ale chodzę w niej wyłącznie "po domu" ze względu na fakt, iż bardzo rozstawia piersi na boki i czuję się w niej b. niezgrabnie oraz mało kobieco, fiszbiny kończą się na plecach:( Mam ogromną nadzieję, że dzięki Waszemu zaangażowaniu coś się zmieni na lepsze w tym temacie. Odpowiedz Link
daslicht Coś niesamowitego 27.02.09, 14:02 Drogie panie, właśnie potwierdziła się moja teoria G-plusowa i co najśmieszniejsze, to wszystko było cały czas pod nosem i nikt tego nie widział ^^ Zrobię zestaw fotek z opisami, zamieszczę na necie i pokażę na żywo na zlocie bstockim. To było tak proste, ze aż trudne. Jestem BARDZO szczęśliwa! :P Panaszkowi dziękujemy. Wsadźcie sobie te wielkie fiszbiny sami- wiecie-gdzie :)))))) Odpowiedz Link
marisa80 Re: Konstrukcja Panache o dużych miskach 28.02.09, 16:26 Wywód Mariselli to kwintesencja moich problemów stanikowych. Odkąd wyrosłam z polskiego 70J Avocado próbuję znaleźć wśród brytyjczyków ubranko dla mojego biustu i niestety zdziwiły mnie te fiszbiny na plecach, biust rozstawiony na boki. Dziękuję za te słowa, bo dzięki nim wiem, że to nie tylko ja mam taki problem. ------------ 78/110,5 - 32(70)J Odpowiedz Link
rysia_zdzisia Cieszę się, że trafiłam na ten wątek 22.03.09, 19:40 Jakiś miesiąc temu, kupiłam biały i czarny Panache Harmony 28H i od pewnego czasu się zastanawiałam czy to jest na pewno mój rozmiar, bo niby przez pierwsze 5 minut obwód jest w porządku a później gniecie mnie niemiłosiernie...i to tak, że muszę dokładać przedłużkę i wszystko jedno czy zapnę ją na najluźniejszą czy najciaśniejszą haftkę to i tak dalej mnie ciśnie...a tu widzę, że nie tylko ja mam taki problem i że inne dziewczyny też najbardziej gniecie w tym samym miejscu www.marisella.pl/pub/harmony08.jpg :( I teraz się zastanawiam, czy się do tego w końcu przyzwyczaję czy lepiej zainwestować w inny model innej firmy :/ P.S. Mam nadzieję, że ten apel przyniesie rezultaty :) Odpowiedz Link
daslicht Re: Cieszę się, że trafiłam na ten wątek 22.03.09, 19:46 Gniecie, bo w tym właśnie miejscu drut się zgina, by z trójkąta dopasować się do elipsy (taki właśnie kształt ma klatka piersiowa, szkoda że Panache o tym nie wie). Czy zmienić firmę? Oczywiście! :) Odpowiedz Link
rysia_zdzisia I jeszcze pytanie do dziewczyn noszących obwód 28 22.03.09, 19:49 W wątku ze spisem firm jest tego tyle, że nie idzie tego prześledzić, możecie wskazać mi "palcem" na jakąś konkretną firmę, która nie robi staników z fiszbinami na plecach i rozchodzącymi się na boki miskami?? z góry dziękuję:) Odpowiedz Link
beniutka_bo Re: I jeszcze pytanie do dziewczyn noszących obwó 22.03.09, 20:01 mi przypasowało Freyowe Rio (28GG)ale w nim fiszbiny powoli zaczynają błądzić w okolice łopatek- w odróżnieniu od również Freyowej Eleanorki 28G, która ma przyzwoicie wąskie fiszbiny (ale już z niej wyrosłam). w obu stanikach biust wychodzi poza obrys ciała,ale myślę,ze jakby go zebrać całkiem z przodu,mogłoby to wyglądać lekko dziwnie, inną sprawą jest rozstaw piersi. Comexim ma chyba wąskie fiszbiny w 60-tkach ale się rozciąga obwód- patrz- Daisy :) Odpowiedz Link
wera9954 Re: I jeszcze pytanie do dziewczyn noszących obwó 22.03.09, 20:16 W rozmiarze 28H trudno jest znaleźć stanik, w którym fiszbiny będą normalne :/ Chyba nawet jest to niemożliwe :/ Wiem, bo sama powinnam nosić ten rozmiar, ale swój jedyny stanik 28H po krótkim noszeniu mam ochotę wyrzucić przez okno :/ To samo z moją Melissą 65J. Tylko w Aragonie 30G czuję się jako tako, ale obwód za luźny :( Odpowiedz Link
daslicht Re: I jeszcze pytanie do dziewczyn noszących obwó 22.03.09, 20:21 Wiesz co, na razie takich firm nie ma, może najwyżej Effuniak. Póki co trzeba (jak zawsze) wszystko zrobić samodzielnie. Ja zamieniłam 65J na modyfikowane 70GG i podoba mi się widok piersi, które nie są szersze od ramion i optycznie szczuplejsza i delikatniejsza (jak na babę metr osiemdziesiąt ;) ) sylwetka. Jak dostanę prawidłowo uszyte 65J, będę je nosić i polecać. Na razie nie mam dwukrotnie większych piersi owiniętych wokół tułowia i 10cm plecków, więc dopasowuję staniki do siebie, nie odwrotnie. Sprawdź właściwą szerokość fiszbin, rzeczywistą pojemność miseczki, proporcje miska-obwód. Nie polecam zwężania obwodu przez obcinanie, bo takie coś robi już fabryka i dlatego mamy fiszbiny na plecach. Polecam wątki: 1. Robótki ręczne 2. Jak powinny wyglądać staniki J+ Miłej zabawy! :P Odpowiedz Link
wera9954 Re: I jeszcze pytanie do dziewczyn noszących obwó 22.03.09, 20:29 Zazdroszczę tym forumkom, które potrafią przerobić stanik. Ja+szycie=katastrofa ;( Odpowiedz Link
daslicht Re: I jeszcze pytanie do dziewczyn noszących obwó 22.03.09, 20:39 Hehehehe, ja się boję majstrować przy drogich stanikach, dlatego najpierw konsultuję pomysł z mamą (która też szyć nie lubi, ale bardziej się zna) i kombinujemy. Ewentualnie robię wersję testową na jakimś starym sutkozasłaniaczu :) Też zazdroszczę tym, które umieją szyć jak należy i wychodzi im to, co trzeba. Może kiedyś się nauczę :) Odpowiedz Link
rysia_zdzisia Re: I jeszcze pytanie do dziewczyn noszących obwó 22.03.09, 20:42 > Miłej zabawy! :P Dziękuję:P Ale chyba jednak się przemęczę w tych uwierających,bo całe życie zwężam staniki w obwodzie (mam świetną, 5 minutową metodę, ale jest ona dobra tylko do małych zmian w obwodzie), a że efekt wizualny nie jest taki tragiczny, to poczekam, aż jakiś lepszy model mi w ręce wpadnie;) Może moja cierpliwość zostanie wynagrodzona :D Odpowiedz Link