Dodaj do ulubionych

WĄTEK RATUNKOWY - 5

• ankarl Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 06.04.09, 17:06
      Tak, tak pani pokazala mi, poza tym poczytalam przedtem to forum,
      oglądałam programy w tv więc zasady znam :):):)
      Marszczenie... hmmm, jak to wytłumaczyć.. tak koronka w górnej
      części jest taka pofałdowana, nie układa się gładko na biuście tylko
      tworzy nieestetyczne marszczenia. W sumie z pleców to już nie ma co
      migrować, dlatego sie martwie, że to jednak nietrafiony zakup.
      Mam też pytanie: czy was też tak uwierały te pierwsze dobrane
      staniki? Czuję się jak w stelażu i zazdroszczę tym wszystkim, które
      tu pisały że czuły się w dobrze dobranym staniku jak w drugiej
      skórze.
      • kk345 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 06.04.09, 17:23
        Do stanika trzeba się przyzwyczaić, mnie to zajęło gdzieś tydzień,
        zanim przestało mi być ciasno (ale oddychac mogłam). A jaki nosisz
        rozmiar? Bo może ten nadmiar materiału to słynna frejowa zmarszczka
        (znana na forum także jako frejowa zmarcha)? Po prostu
        niekompatybilność modelu z piersią?
      • cavova Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 06.04.09, 20:30
        Może po prostu Dalia niekoniecznie ci pasuje? W swoim czasie uparłam się, że kupię stanik Dalii, miałam akurat możliwość poprzymierzania w sklepie stacjonarnym (straszliwie podobał mi się jeden fioletowy) i lipa. W swoim rozmiarze dostałam do przymierzania same semi-softy - z tego co piszesz masz właśnie coś takiego. Jakoś koszmarnie się układały. Po prostu inaczej leżała ta usztywniania część, inaczej góra. I jeszcze co zauważyłam w całkiem miękkich stanikach - ta siateczka z której są zrobione jest jakby sztywna, nieelastyczna ani trochę, przez co nie dopasowuje się do ciała, jak stanik jest choć trochę za duży to się marszczy i nieszczególnie wygląda.

Może faktycznie pochodź w nich trochę po domu. Jak uznasz, że ewidentnie ci nie pasują, zawsze możesz spróbować je odsprzedać.

Co do uwierania - mnie w pierwszym dobrze dobranym staniku strasznie gniotły z boku fiszbiny, wkurzyłam się i je lekko odgięłam.
        Może poczytaj wątek o modelach dobrych na początek, może ci to ułatwi znalezienie czegoś wygodnego.
        • ankarl Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 06.04.09, 21:25
          Stanik zachowuje sie dokładnie tak jak to opisujesz, dół leży
          ładnie, góra koszmarnie i nie ma mowy o bardziej przylegającej
          bluzce. Jestem rozczarowana bo uwierzyłam profesjonalistce, wydałam
          pieniądze i trochę się zniechęciłam do reformowania swojej
          stanikowej garderoby.
    • ankarl Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 06.04.09, 17:44
      Wcześniej nosiłam 75D, teraz 70F, staniki które nabyłam to modele z
      firmy Dalia modele Topaz i Saphhira. Moze jednak miseczka jest za
      duża?
      • kk345 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 06.04.09, 18:39
        Według rozmiarówki Dalii 70F jest na 88-90 w biuście, ile masz?
        Może zrobisz sobie zdjęcie w tych stanikach i wyślesz do zamkniętej galerii,
        wtedy będziemy mogły ocenić, czy faktycznie coś nie pasuje:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=91687524
    • stayin Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 07.04.09, 12:27
      Witam. Od około 2 miesięcy mam arabelle w kolorze peony pink w rozmiarze 30DD
      (moje wymiary 74/88-89). Fiszbiny okalają mi całe piersi jednak na mniejszej od
      strony pachy od fiszbiny robią mi się małe siniaki:( na początku tak nie miałam.
      Czym to może być spowodowane? Co zrobić żeby już mi tak nie robiła?
      • azymut17 stayin - kłopoty z Arabelką 09.04.09, 09:25
        Powody mogą być różne, moje propozycje są następujące:
        1. Końcówka fiszbiny przetarła materiał i stała się bardzie kłująca - możesz
        przyszyć dodatkowy materiał, by nie uwierało. I nie noś tego stanika codziennie.
        2. Mnie uwierają zawsze fiszbiny w stanikach o za dużych miseczkach - po prostu
        zaprojektowane są na utrzymanie większej ilości tkanki "biustnej" niż
        umieszczona w nich. Przy asymetrii rozmiaru nie zmienisz, polecam odgiąć
        fiszbinę od ciała.

Ja w ogóle z Arabelkami mam taki problem, że fiszbiny chcą mnie zabić (obie w
        rozmiarze 28F), poza tym leżą na mnie fatalnie, bom małobiuściasta z problemem
        pustej góry. Nawet ewidentnie za mały stanik powiewa na dekolcie. Tyle że u
        Ciebie niekompatybilność by wyszła od razu, a nie teraz...
      • tfu.tfu Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 09.04.09, 09:34
        spróbuj rozgiąć. mi pomogło. problem z arabelką jest taki, że 1. jest szmatławie
        rozciągliwa, 2. fiszbiny są krótsze o jakies 2,5cm od kanalików, a co za tym
        idzie kaleczą :/ wiem, bo sama tu płakałam na temat i rozgięcie fiszbin pomogło
        (choc miska sie spłaszczyła nieco)
        • stayin Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 09.04.09, 10:00
          No właśnie mi się wcale nie rozciągnęła. Na mnie arabella leży właśnie dość
          dobrze, miski się wypełniły, nic już nie powiewa. Spróbuję odgiąć fiszbiny i
          podszyć kanaliki, chociaż normalnie nie czuję tam żadnego ucisku. Może mi to
          pomoże. Dzięki za pomoc:)
    • malgos_j 60ff małe , 60g-pije pod pachami:(( 09.04.09, 09:55
      Cóż robić:( 60f Margo jest za mała, 60ff wrzyna mi się pod pachami i nie wiem
      czy zniosę, to samo Tango 60ff lekko małe 60g się wrzyna i to samo z Eleonorką.
      Trochę przytyłam, a ponieważ jestem na granicy rozmiarów, mam spore różnice
      zależne od cyklu postanowiłam nie męczyć piersi, tylko zakupić kilka większych
      staników i efekt jest jak wyżej. Nie mam już bułeczek pod pachami noszę staniki
      dobrane ponad rok (wcześniej nosiłam też dobrane , ale przez Panią Hannę w
      warszawskim Atucie, więc nie do końca dobre)
      Dochodzę do wniosku że jedynym rozwiązaniem będzie schudnąć...;(
      • izapi ZMIANA ROZMIARU? 10.04.09, 11:56
        Doświadczone lobbystki mam pytanie: kupiłam sobie stanik w rozmiarze
        32 H (pollyanna). Na początku obwód był bardzo ścisły, potem było
        już ok, a teraz wydaje mi się, że mógłby być ciut ciaśniejszy...po
        ok.2 m-ch wyszły mi buły z przodu więc stwierdziłam, że nastąpiła
        migracja więc muszę mieć większy rozmiar. Zamówiłam zatem piękny
        stanik (Panache Fiesta) w roz.32HH i jest za duży!!!:(
        Jaki powinnam więc wybrać teraz rozmiar koro 32 H jest za mały?
        Ps.jakby ktoś chciał to mam do sprzedana w/w Fieste:)
        • mam_to_w_nosie Re: ZMIANA ROZMIARU? 10.04.09, 13:34
          To znaczy przede wszystkim, że rozmiarówka Pollyanny i Fiesty nie pokrywają się.
          Zapewne Polly 32HH byłaby teraz dobra, a Fiesta skoro jest za duża to potrzebna
          byłaby w rozmiarze 32H. Upewnij się jednak zanim odeślesz / odsprzedasz
          Fiestę czy na pewno dobrze wszystko wygarnęłaś ...

Polly jest uważana za małomiseczkowca, zatem to by nawet pasowało co piszesz :)

Niestety rozmiary poszczególnych firm, a nawet modeli w ramach jednej firmy
          nie pokrywają się, wiele dziewczyn mając kilka staników ma je w kilku
          różnych rozmiarach, bo jedne się bardziej rozciągają a inne mniej (wtedy różne
          obwody), albo miseczki są różnej wielkości i trzeba brać raz większą, a raz
          mniejszą.

Ważne jest by stanik dobrze leżał, a nie jaki ma rozmiar :)
        • malgos_j Re: ZMIANA ROZMIARU? 10.04.09, 17:04
          Mam oba te staniki. Panache fiesta jest moim zdaniem ma trochę większe
          miseczki, dlatego może tak być jak piszesz, pollyanna zaś jest bliżej standardu.
          61/85
    • i-w-ona Re: Pierwszy dobry stanik jest niedobry! 10.04.09, 18:47
      Mam wymiary: 72/95. Na początek zamówiłam ten biustonosz: allegro.pl/item587277211_ceriso_65g_30g.html Jak w opisie aukcji: Ceriso Marks&Spencer, rozmiar 30G. Wygląda jak nowy, jest piękny i uroczy, ładniejszy niż na zdjęciu, ale... no właśnie obwód fantastyczny, przylega jak należy, ale micha jest za wielka! Starałam się wszystko wygarnąć jak należy, ale fiszbina celuje mi w środek pachy - niby tak powinna, ale ja tam od ok. 1,5 cm nie mam biustu! Do tego przy najmocniej skróconych ramiączkach w misce powiewa luzem i sięga mi ona baardzo wysoko (ramiączko zaczyna się na wysokości pachy dopiero). Do miski mogę sobie wsadzić pół dłoni! wszystkich wcześniejszych pomiarów dokonywałam w jakichś za małych stanikach, więc się zmierzyłam i w tym, mam w nim w biuście 96 cm (ale mam wrażenie, że robi mi trochę kacze dzioby). Wydawało mi się, że to będzie niezły rozmiar na początek, w końcu migracja powinna być i w ogóle, ale teraz myślę, że jednak za wielki! Może mogłabym podesłać gdzieś jakieś zdjęcie, żeby wprawniejsze oko mogło to ocenić?
      • eponak Re: Pierwszy dobry stanik jest niedobry! 10.04.09, 18:53
        Do galerii byś mogła podesłać. Jest przyszpilony na górze, pod wstępem wątek jak
        to zrobić. Jeśłi to Twój pierwszy stanik to nie przejmowałabym się luzem w górze
        miski - trzeba wszystko wygarniać i powinno się wypełnić. Jeśli fiszbina jest
        pod pachą ok 1,5 cm od piersi to znaczy, że potrzebujesz węższych fiszbin :)
        • i-w-ona Re: Pierwszy dobry stanik jest niedobry! 10.04.09, 20:07
          Ok, postaram się trzasnąć jakieś foty jeszcze dzisiaj i podeślę do galerii, choć
          nie mam do niej dostępu. Za kilka dni się pewnie tam pojawią, a tymczasem
          postaram się zagarniać jak najwięcej do moich nowych megamisek i cierpliwie
          czekać na migrację ;) Martwi mnie nie luz w górze miski tylko luz naokoło całej
          piersi, z każdej strony... Btw mimo tych wielkich misek i tak jest lepiej niż
          dawniej (bo nieźle trzyma), tylko duże dekolty nie wchodzą w grę :|
          • eponak Re: Pierwszy dobry stanik jest niedobry! 10.04.09, 20:28
            Niestety, nie wiem tego po zdjęciach - jaki to krój? mostek jest mocno obniżony,
            a miska od strony ramiączek jest sporo wyżej niż czubek mostka (plunge)? Nie
            wiem do jakiego dekoltu próbowałaś, ale może to po prostu nie ten krój miski ;)
            Plunge są dobre do dekoltów w kształcie litery V. Do dużych dekoltów potrzebne
            jest coś mocno wyciętego (halfcup, który się kończy nad sutkami, albo coś w tym
            guście). Jak się wprawisz i pomigrujesz, znajdziesz ulubione fiszbiny i rozmiary
            to będziesz mogła szaleć z dekoltami i krojami staników :) Co do galerii: nie
            musisz mieć dostępu, komentarze będziesz miała na forum.
            No cóż, czekam na fotki, bo z opisu wydaje mi się że po prostu masz za szerokie
            fiszbiny, ale to się zobaczy :) Cieszy mnie to, że lepiej się czujesz w tym
            staniku niż w "dawniejszych" :)
            • i-w-ona Re: Pierwszy dobry stanik jest niedobry! 10.04.09, 23:45
              Nie znam się, co prawda, na krojach, bo nowa jestem w biuściastym świecie. Zastanawiałam się, patrząc na zdjęcie, ale nie bardzo wiedziałam, miałam nadzieję, że balkonik. Jak założyłam, to pomyślałam jednak, że plunge, bo mostek ma nisko, a pod pachy zachodzi wysoko i do V-dekoltów się nadaje. Ja akurat miałam na sobie bluzeczkę ze sporym U-dekoltem przed zmierzeniem i tą też założyłam tuż po zmierzeniu, więc sporo go wystawało, pod innymi nakryciami wygląda nieźle. Ale i tam mam wrażenie, że za duża miseczka, więc idę pstryknąć zdjęcia i wysłać ;)
              • i-w-ona Re: Pierwszy dobry stanik jest niedobry! 11.04.09, 00:19
                Oj, jednak będzie trochę problemu z tymi zdjęciami :( Już myślałam, że gotowe, a tu się okazało, że rozmiar za wielki, po zmniejszeniu zła jakość. Bateria mi się rozładowała, więc pomęczę się pewnie jutro, znaczy później.
                • i-w-ona Re: Pierwszy dobry stanik jest niedobry! 11.04.09, 15:24
                  Poradziłam sobie ze zdjęciami, przed chwilą wysłałam, ale w galerii pojawią się pewnie za kilka dni... W każdym razie czekam na opinie. ;)
    • pine_mountain Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 11.04.09, 22:09
      Proszę o pomoc. Szperałam po archiwum i szperałam w wątku producenckim ale nie
      znalazłam.

Mam problem z nowym Panache Harmony 32f.

Mam 76/97, zapinam się tylko na ostatnią haftkę, jak chcę na środkową to mi mąż
      musi pomóc bo bardziej sama nie rozciągam.

Po 2-3 godzinach noszenia robi mi się straszna czerwona krecha tylko na mostku,
      jak ponoszę go dłużej to mi ściera trochę naskórka ale tylko w miejscu materiału
      łączącego fiszbiny.

Miseczki leżą dobrze, są w pełni wypełnione i nie bułkują, fiszbiny może i
      szerokie ale na plecy mi nie wchodzą.
      Obwód odciska się dopiero po paru ładnych godzinach noszenia przy równoczesnym
      małym obtarciu na mostku od koronki.
      (Potem muszę odczekać tak ze 3 dniu by móc go znowu założyć i w dobrej wierze
      rozciągać dalej).

Co jest przyczyną, czy podszycie tasiemką tylko tego kawałeczka obwodu coś da?
      Czy nie spowoduje to mniejszego rozciągania obwodu, z którym i tak mam na razie
      problem?

Czy może mój egzemplarz jest wadliwy, albo ja niekompatybilna, bo
      w opiniach na forum Harmony uchodzi z średniorozciągliwca, a ja zapinam tą
      "zbroję" tylko na ostatnią haftkę?
      • luliluli Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 11.04.09, 23:00
        Czy dobrze rozumiem,że główny problem to obcieranie fiszbin na
        mostku? Spróbuj je lekko odgiąć kładąc stanik na płasko i podnosząc
        je do góry. Na krótką metę pomaga tez włożenie w miejsce końca
        fiszbin płatka kosmetycznego.
        A obwodem się nie przejmuj, nie każda z nas jest ściśliwa jak tabela
        nakazuje;) Jeśli Ci to przeszkadza, zawsze możesz kupic przedłużkę w
        pasmanterii lub sklepie ze stanikami:)
        • pine_mountain Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 12.04.09, 19:35
          Właśnie chodzi o to, że z fiszbinami nie mam problemu.
          O tym na forum i w archiwum sporo już poczytałam, ale dziękuję za odpowiedź.
          Fiszbiny sobie leżą spokojnie.
          Tylko mam poważny problem z tym kawałkiem materiału co je łączy między miseczkami. Obciera na całego, a obwód ścisły.
          Harmony nie ma w tym miejscu, jak sporo staników gumeczki ani miękkiej tasiemki, tylko koronkę i siateczkę jako podszycie.

Może przedłużka coś da, ale na razie pytam zanim zacznę szycie.
          • kasica_k Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 15.04.09, 18:12
            Mnie w tym miejscu Harmony też obcierało - odkryłam, że najbardziej drapie mnie
            koronka, a właściwie szew, bo dokładnie pośrodku są zszyte dwa jej fragmenty i
            miejsce łączenia schodzi w dół i drapie. Podwinęłam ją do wewnątrz, tj. samą
            koronkę, tak by nie stykała się z ciałem.

Co do tej siateczki pod spodem, to ja się przyzwyczaiłam (albo stanik się
            przyzwyczaił? :), ale z początku też mnie uwierało to miejsce, bo naciągnięty
            materiał robi się ostry i wbija w skórę, zwłaszcza w pozycji siedzącej i jeśli
            pod biustem jest się wypukłym, a nie wklęsłym ;) Myślę, że podszycie czymś
            miększym ma szansę całkowicie problem rozwiązać. Chodzi o to, by zniwelować tę
            ostrą krawędź. Swoją drogą, kiedy rozmawiałam z dystrybutorką Panache,
            wspominałam o tym problemie, bo np. w Lily jest to samo. Kiedy będzie mowa o
            możliwych udoskonaleniach w Panache, warto to znowu przypomnieć.
    • nessie-jp Da się zmniejszyć miski? 15.04.09, 17:56
      Poratujcie niedojdę. Kupiłam sobie stanik o za dużych miskach (solidnie za
      dużych, coś mi się pokiełbasiło i zamiast 70G lub 70GG wzięłam 70H). W obwodzie
      leży świetnie, ale w miskach pustką wieje.

Jest to biały stanik Freya Rio. Zwrócić go nie mogę, bo kupowałam przez Allegro,
      co najwyżej mogę próbować sprzedać, ale pewnie za dużo niższą cenę... :(

Da się go jakoś umniejszyć w tych miskach bez szkody dla fasonu?
      • eponak Re: Da się zmniejszyć miski? 15.04.09, 18:03
        Jak mi się kiedyś pokiełbasiły rozmiary to po prostu zszyłam ze sobą miski. W
        sensie że przy mostku chwyciłam nitką miski tak, żeby nie odstawały i później
        przełożyłam pod mostek miejsce zszycia.
      • kasica_k Re: Da się zmniejszyć miski? 15.04.09, 18:03
        Nie będę zbyt pomocna - ja bym odsprzedała z powrotem. Za dużo by trzeba
        przerabiać - ujmować materiału na szwach, ponadto zapewne zwęzić fiszbiny, bo za
        duże miski są też za szerokie. Czasem bardzo drobna przeróbka, jak złapanie
        gdzieś 5mm, powoduje totalną stratę fasonu całości. Prościej sprzedać i kupić
        nowy niż męczyć się w "prawiedobrym". Albo odłożyć do szuflady i poczekać np. na
        ciążę ;)
        • nessie-jp Re: Da się zmniejszyć miski? 15.04.09, 19:47
          Dzięki, chyba spróbuję odsprzedać w takim razie...

Gdyby chociaż był używany, to bym go bez żalu pozszywała, ale taki 'prawie nowy'
          (mierzony, nienoszony) to aż grzech niszczyć.
      • jul-kaa Re: Da się zmniejszyć miski? 23.06.09, 11:06
        Wystaw za tyle, za ile kupiłaś (prowizje na allegro sa stosunkowo niskie), albo
        - jesli to byla licytacja zaproponuj osobie, ktora wygrala - ja tak czesto robie
        z nieudanymi zakupami i wszyscy sa zadowoleni :)
      • jul-kaa Re: Da się zmniejszyć miski? 23.06.09, 11:12
        Wystaw za tyle, za ile kupiłaś (prowizje na allegro sa stosunkowo niskie), albo
        - jesli to byla licytacja zaproponuj osobie, z ktora wygralas - ja tak czesto
        robie z nieudanymi zakupami i wszyscy sa zadowoleni :)
    • derenka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 16.04.09, 12:15
      Witam Was! Proszę o ratunek i radę, bardzo zależy mi na frei rio kolor
      fuksja.Tylko, że nie wiem, czy nie będzie mały obwód, bo słyszalam ze jest
      strasznym śliscliwcem.Ja mam 76/98 a chce kupic fuksje 65FF(30FF).Będzie
      pasował?Dzięki za odp.
      • egonowna Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 16.04.09, 12:50
        Derenko, przy moich wymiarach pod biustem wahających się pomiędzy 78-80cm, Rio 30GG leżało lepiej niż 32G. Normalnie noszę 32H, więc miska moim zdaniem jest w Rio raczej dużawa. Jeśli chodzi o obwód to ja lubię ciasnotę, ale naprawdę nie miałam żadnych problemów z zapięciem się w 65tkę, więc jeśli jesteś węższa ode mnie to możesz mieć luźnawo. Chociaż to pewnie zależy jaki kto ściśliwy.:)

I jeszcze jedna sprawa, ja mówię o czarnym Rio, nie mam pojęcia jak jest z fuksją. Pozdrawiam
      • wolffie Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 16.04.09, 12:57
        musisz sama przetestować jak ściśliwa jesteś
        bo ja z 78-6 pod ledwo dopinam się w ściśliwej Pollyannie na najluźniejszą
        haftkę ( o innych nawet mowy nie ma) i pierwszego dnia nie wytrzymałam, ale
        nawet po tygodniu jest mi ciasnawo.

Musisz spróbować czy jesteś mniej ściśliwa jak ja czy bardziej jak egonowa.
    • ucayali plunge w G+ 16.04.09, 19:10
      Czy znacie jakieś modele o kroju plunge w G+? Zmigrowałam i muszę zrobić
      rewolucję w bieliźnie, ale nie daję rady nosić nic z wyższym mostkiem ani z
      szeroko rozstawionymi miskami. Tango ma za szeroko miski, reszta znanych mi
      głębokich plandży kończy się na G.
      A może ktoś widział Bobby Cleo? Liczę jeszcze na nią, jak się pojawi, ale boję
      się, czy nie jest podobnie krojona do Tanga?
      • milstar Re: plunge w G+ 16.04.09, 21:01
        Verona i Lilly są do H
        • ucayali Re: plunge w G+ 16.04.09, 21:17
          Dziękuję. Niestety, wydaje mi się patrząc na zdjęcia, że nie są zbyt głębokie,
          obawiam się, że fiszbiny będą wchodzić zbyt wysoko i się wbijać, czy one nie są
          podobne w kroju do tango plunge? Bo tango nie dam rady nosić :(
          • moniach_1 Re: plunge w G+ 17.04.09, 12:47
            Za jakiś czas powinno się pojawić Showgirl marki curvy kate, będą mieli
            usztywnianego plunga do J
            www.curvykate.com/tempt-me-pin-stripe-showgirl-curvy-kate-bras.php
            • ucayali Re: plunge w G+ 17.04.09, 15:00
              Dzięki bardzo, jest więc jakaś nadzieja :)
              Tylko kiedy się pojawi i co nosić do tego czasu...
              Chyba na razie pokombinuję z obwodem 70... chyba że są jeszcze jakieś typy?
              A Lilkę i Veronę spróbuję i tak, a nóż będą dobre.
    • akna Ariza fiszbiny 17.04.09, 09:45
      Mam Arizę 70K. Niestety fiszbiny masakrycznie są wysoko pod pachą.
      Czy ktoś próbował je skracać?
      • margo13ak Re: Ariza fiszbiny 17.04.09, 12:04
        Owszem, skracałam od strony mostka i pachy, z zachowaniem oryginalnego układu w
        tuneliku. W rozmiarze 32K wild berry. Robota jest to potworna, jeśli chcesz,
        żeby to wyglądało - ja rozebrałam na części cały stanik... Wycięcie nadmiaru
        materiału - czyli obniżenie linii miseczek - nastąpiło w miejscu poziomego szwu
        na miseczce, co (przy odpowiednim szyciu, przy prostym szyciu równoległym efekt
        zmniejszenia byłby większy) dało też efekt zmniejszenia miseczek o jakieś pół
        rozmiaru... Obecnie moja Ariza ma mostek ok. 9,5 cm. i wysokość boku przy końcu
        fiszbiny pod pachą 11,5cm - czyli około 2-3cm mniej niż oryginalnie. Bardzo
        dobrze mi się ją nosi - jest odpancerniona od góry i przerobiona na karmnik
        (dlatego cięłam też mostek), zwężona na mostku, ze skróconym obwodem
        (potrzebowałam 65KK). Przed przeróbką nie bardzo dawało się bezboleśnie opuścić
        ręce... a fiszbiny pod mostkiem odstawały w wyniku opierania się pod pachą.
        Ale ja prawie uszyłam ten stanik od początku - trudno taką metodę polecić... :-(
    • ann_a30 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 17.04.09, 12:30

Kupiłam Hot Milk 34D. No i ta część środkowa trochę odstaje... I odrobinę
      marszczy się miseczka u dołu. Zawsze nosiłam A/B więc bałam się więcej niż D...
      A tu taka niespodzianka...
      Mogę wymienić, ale na co? DD czy E? Nie mam możliwości zmierzyć, bo to sklep
      internetowy.
      • ann_a30 Re: hotmilk 34d za mały! 17.04.09, 12:39
        Aha, wymiary: 82/99, choć to zmienne trochę (karmię).
        W sumie obwód dobry... Tylko te miseczki
        • maheda Re: hotmilk 34d za mały! 17.04.09, 12:42
          No i nie ma się czemu dziwić - 34D (i każde polskie 75D też) przeznaczony jest
          na osobę, która w biuście ma 75+(18 lub 19) = (93 lub 94 cm)...
          Ty nasz 99 cm, a do tego jesteś mamą karmiącą, czyli potrzebujesz najpewniej
          większych miseczek, niż wynika to z tabeli.
          Spróbuj hotmilka w rozmiarze 34F albo 34FF.
          • maheda Tak wygląda 34F 17.04.09, 12:51
            stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-tygodnia-odslona-pierwsza.html

Przy czym jeśli jesteś tęższa pod biustem, to piersi mogą się aż tak nie
            odznaczać od sylwetki i mogą wydawać się proporcjonalnie mniejsze.
            • ann_a30 Re: Tak wygląda 34F 17.04.09, 13:00
              no, faktycznie....
              • ann_a30 Re: Tak wygląda 34F 17.04.09, 18:22
                No właśnie babka z bras4mums napisała mi, że może bym została przy D ale
                zwiększyła obwód skoro karmiąc chcę zajść w ciążę... Czy aż tak mi przybędzie w
                obwodzie, że 36 będzie potrzebne?!
                W sumie to tam u nich do skutku można wymieniać i to za darmo:) Ale czas płynie
                a ja takie ładne biustonosze muszę odsyłać:(
                • maheda Głupotę Ci powiedziała. 17.04.09, 18:24
                  Ty potrzebujesz stanika NA TERAZ, a nie na nie wiadomo kiedy oraz nie wiadomo na
                  jaką figurę...
                  Pffffff....
                  Weź ten, który Ci zaproponowałam.
                  Wiesz, że HotMilki można kupić stacjonarnie w Polsce, w Wawie?
                  • ann_a30 Re: Głupotę Ci powiedziała. 17.04.09, 19:08

Ja jestem w UK:)Gdybym mogła gdzieś cokolwiek zmierzyć o byłoby super, ale
                    jestem odcięta trochę od cywilizacji:)
                    Tak swoją drogą to ja będę w ciąży, już się staramy, ale masz rację, póki co
                    teraz mi jest potrzebny:) Zresztą, ja tak w ciąży nie przybieram na wadze:)
                    Dobra to wezmę F, najwyżej jak za duży będzie to wezmę E.
                    • maheda Na pewno nie masz żadnych sklepów Bravissimo 17.04.09, 19:36
                      nigdzie w okolicy, do której dałoby się dojechać?
                      Sprawdź - one tam mają niezły brafitting.

Pamiętaj, żeby poprawnie nakładać stanik - dla osoby niewprawnej pierwszy stanik
                      w okołodobrym rozmiarze ZAWSZE wydaje się o wiele za duży - nawet, gdy jest
                      trochę za mały...
                      • agafka88 Re: Na pewno nie masz żadnych sklepów Bravissimo 17.04.09, 19:42
                        Sprawdź sklepy bravissimo na biuściastej mapie świata, masz tam Anglię opracowaną:
                        tiny.pl/zgzv

Warto jeszcze w poszukiwaniu biuściastych staników zajrzec do brastopu
                        (wygooglaj sklepy), oraz debenhamsa i M&S - te 2 ostatnie sklepy to w większości
                        miast i miasteczek są. Co prawda tam nie możesz liczyć na profesjonalny
                        bra-fitting, ale za to możesz pomierzyć na żywo, a gdybyś nie była pewna, to
                        zrób w przymierzalni zdjęcie, wyślij do galerii i Ci podpowiemy czy stanik jest ok.
                        • ann_a30 Re: Na pewno nie masz żadnych sklepów Bravissimo 18.04.09, 00:03
                          Wiem, wiem... Do Bravissimo, Debenhamsa i M&S w Aberdeen (najbliżej) mam 200
                          mil, czyli 14 godzin podróży promem lub godzinę samolotem, ale na bilet
                          potrzebuję 200GPB (6 staników za to by było;)).
                          Kobity drogie, toż ja dlatego na tym forum o poradę pytam....
                          Zamówię ten 34F.
                          Dzięki za wszystkie rady, wykorzystam je.
                          (A życie na odludnej wyspie gdzieś na Atlantyku miało być tak romantyczne...)
                          • maheda Re: Na pewno nie masz żadnych sklepów Bravissimo 18.04.09, 08:22
                            Aaaaaa no tak, wszystko jasne.
                            Życie na odludnych wyspach wydaje się pociągające chyba tylko osobom w miarę
                            nieopiekującym się nikim i dość zdrowym :D
                            Już przy dziecku okazuje się to nie być wcale tak romantyczne. Albo, gdy ktoś
                            zaczyna chorować.
      • ankakaszanka jaki rozmiar z polskich staników np. Milena 17.04.09, 13:14
        hej, od czasów nawrócenia nie kupowałam jeszcze polskich staników w polskiej
        rozmiarówce, a miałabym ochotę kupić sobie coś z Mileny, bo mają kilka fajnych
        modeli na dopasowanej, w brytyjczykach noszę 60FF albo 65E mam wymiary 68/85 wg
        polskiej tabelki wychodzi mi 60G albo 65F myślicie, że z Mileny w tym rozmiarze
        będą na mnie OK? Nie chciałabym zamawiać tak całkiem w ciemno :)
        proszę o pomoc i dzięki :)

PS. pasują na mnie Panache, Curvy Kate i halfcupy, absolutnie źle leży na mnie
        Freya (może to coś pomoże przy ocenie)
    • derenka PILNE!!! 17.04.09, 18:52
      Czy czerwona freya rio ma bardzo ścisły obwód?Nie wiem, czy 60G na moje 76/98
      bylaby dobra?Raczej za ciasna?Pomóżcie :)
      • ucayali Re: PILNE!!! 17.04.09, 19:32
        mam nowe czerwone Rio, tylko przymierzane, w tym samym rozmiarze.
        Jestem w stanie w rękach naciągnąć maksymalnie do 76, mój TŻ naciągnął do 78.
        W spoczynku stanik ma 56 cm.
        Materiał obwodu wydaje się bardziej sprężysty niż w beżowym Rio.
        Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam. Niestety, obwód "pod" mam mniejszy, a
        miski są dla mnie za małe, więc jedynie tyle mogę zrobić.
        • derenka Re: PILNE!!! 17.04.09, 19:42
          ucayali napisała:

> mam nowe czerwone Rio, tylko przymierzane, w tym samym rozmiarze.
          > Jestem w stanie w rękach naciągnąć maksymalnie do 76, mój TŻ naciągnął do 78.
          > W spoczynku stanik ma 56 cm.
          > Materiał obwodu wydaje się bardziej sprężysty niż w beżowym Rio.
          > Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam. Niestety, obwód "pod" mam mniejszy, a
          > miski są dla mnie za małe, więc jedynie tyle mogę zrobić.

Dzieki za wszelką pomoc :) ale co oznacza, ze miski są dla Ciebie za małe?Chodzi
          Ci o G, że za mała na Twoje wymiary?Myślę jednak, ze mogloby byc to 60G noszone
          poczatkowo z przedłuzka, co?
          • ucayali Re: PILNE!!! 17.04.09, 20:17
            Tak tak, miski ma chyba dla mnie za małe, więc nawet ściśliwość obwodu trudno w
            takiej sytuacji ocenić na sobie - więcej jest powodów do ciśnięcia w różnych
            miejscach ;) Ale trudno mi też obiektywnie ewentualną zamałość ocenić, bo jest
            ze mną niekompatybilny.
        • derenka Re: PILNE!!! 17.04.09, 20:17
          Osoba, od której chcę kupić stanik rozciągnela go tylko do 69cm, ale mowi, ze
          jest to racjonalne rozciagniecie, czyli chyba nie na maxa :) juz zglupialam, nie
          wiem co robic.Czy rio czerwone rzczywiscie jest takie scisle?moze bedzie na
          mnie?moze z przedłuzka?ech...
          • ucayali Re: PILNE!!! 17.04.09, 20:34
            Derenko, to 78 to było baaardzo mocno rozciągnięte, możliwe, że ktoś inny nie ma
            tyle siły/boi się uszkodzić stanik. Ciężko też byłoby nosić taki stanik na
            sobie, napięty w maksymalnym naciągu. Mnie zastanawia jeszcze jedno: czy nie
            będzie dla Ciebie za mały w miseczkach? Jakie masz pasujące staniki z innych
            modeli? Z tabelek wychodzi, że przy obwodzie 60 powinnaś celować w okolice
            miseczki HH.
            • derenka Re: PILNE!!! 17.04.09, 20:38
              Wychodzi mi przy 65 w obwodzie G jesli dobrze pamietam.Mam idealny fantasie
              smoothing wlasnie w tym rozmiarze, zas Panache Superbra 70FF, jest zdecydowanie
              za duzy w obwodzie a za maly o jakis 1 rozmiar w misce.
              • ucayali Re: PILNE!!! 17.04.09, 20:48
                derenko, ponieważ nie mam fantasie smoothing i nie wiem, czy miski w nim są
                standardowe, może zadaj jeszcze pytanie w wątku frejowym? Z podaniem, które
                staniki są na Ciebie dobre? Bo jeśli 65G i 70FF są na Ciebie dobre, to
                teoretycznie mogłoby być dobre 60GG lub 60H. Co prawda rio ma raczej trochę
                większe miski niż standard, ale może być mimo to za małe.
                Jednak sądzę, że większym kłopotem będzie tutaj obwód, który, jak już pisałam,
                może być dla Ciebie za wąski.
    • kok.12 szerokie fiszniny a podtrzymanie biustu 17.04.09, 22:17
      Witam!

Jestem z lobby małobiuściastych, ale ostanikowuję biuściastą
      koleżankę. Zgodnie z tabelką jej rozmiar to 85G i taki też jej
      kupiłam firmy M&S. Po przymierzeniu okazało się, ze rozmiar jest
      dobry, ale fiszbiny znacznie za szerokie - trzeba celować w wąsko
      fiszbinowce. Moja koleżanka ma również wrażenie braku dobrego
      podtrzymania biustu i jakby luźną miseczką, chociaż nigdzie się nie
      marszczy. Myślę,ze to kwestia szerokich fiszbin, które dobrze nie
      zbierają, jednak ponieważ nie miałam tego problemu, chciałabym się
      was poradzić, w czym może tkwić problem. Czy moje przypuszczenia są
      słuszne?
      • maheda Re: szerokie fiszniny a podtrzymanie biustu 18.04.09, 08:23
        A jak daleko sięgają jej te fiszbiny?
        Może po prostu dziewczyna nie jest przyzwyczajona do staników z poprawnie
        układającymi się fiszbinami?
        Jak Ty oceniasz podtrzymanie jej biustu?
        Może udałoby się wsadzić jej zdjęcia do galerii? :)
        • kok.12 Re: szerokie fiszniny a podtrzymanie biustu 18.04.09, 10:47
          Fiszbiny są za szerokie, bo jest to widoczne i wyczuwalne, zresztą
          nie celują w środek pachy, tylko dalej. Jeśli chodzi o podtrzymanie,
          to mi się wydaje, że jej biust mógłby być jeszcze bardziej uniesiony
          do góry i spiczasty (chodzi mi o sutek, który moim zdaniem powinien
          być o centymetr wyżej). Ponieważ jest to moje pierwsze ostanikowanie
          dziewczyny z bardzo dużym biustem, nie wiem dokładnie jakie pytania
          jej zadawać, aby być pewną, czy biust jest dobrze podtrzymywany.
          Myślę, ze moja koleżanka będzie negatywnie nastawiona do wysłania
          zdjęć i nie chce ryzykować, ze tym pomysłem się zniechęci i wróci do
          starych staników Triumpha w rozmiarze 85D.
        • kok.12 Re: szerokie fiszniny a podtrzymanie biustu 18.04.09, 22:25
          Jeszcze raz przemyślałam i przyjrzałam się:) sprawie. Myślę, ze
          biust powinien być wyżej uniesiony. Doszłyśmy tez do wniosku, że
          obwód powinien byc mniejszy - 80, bo 85 podjeżdza do góry. Koleżanka
          ciągle czuje, ze jej piersi są "za ciężkie" i mimowolnie się garbi,
          więc myślę, ze jest to znak nadal niewystarczającego podtrzymania.
          Myślimy, aby zamówić Freyę, ale nie wiemy w jaki rozmiar celować, bo
          wydaje mi się, że to dużomiseczkowiec, a M&S, którego miseczka w
          rozmiarze 85G (głębokość 33 cm) jest dobra, a to chyba
          małomiseczkowiec. Koleżanka ma 116 cm w biuście, nie pamiętam jednak
          ile dokłądnie pod nim.
    • poswiatka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 17.04.09, 22:55
      Sytuacja wygląda tak: mam stanik kupiony 65F. Moje wymiary to 78/91.
      Jednostronnie asymatria. Za dużą miskę dopycham wkładeczką(silikonowa
      triumfoska, rozmiar M). Niestety nadal mam ten sam problem, ze strony mniejszej
      piersi wrzyna mi sie ramiaczko od stanika na odleglosci: koniec miski gdzie
      przytwierdzone jest ramiączko do wysokości mniej więcej zgięcia pachy. Nie
      posiadam tam buły jako takiej, twarde zbite ciało, jakieś ścięgno albo mięsień.
      Po prostu jestem krzywy człowiek. :)
      Co by można było poradzić? Może zacząć stopniowo zmniejszać obwód? Bo to przez
      obwód tak się wrzyna (stary stanik ma mega wielki obwód - stanik z czasów
      ważenia 20kg wiecej) i tam nie ma tego uczucia. Może zacząć od jakiegoś stanika
      75, potem przejśc do 70? Nie mam pomysłu co zrobić ze sobą. Ile można latać w
      stanikach 80 cm w obwodzie.. ;-\

Proszę pomóżcie... :-)
      • maheda poswiatka 18.04.09, 08:21
        Szukaj raczej staników z innym krojem miseczek - albo half-cupów, albo po prostu
        nie tak mocno zabudowanych pod pachą.
        Jeszcze nie widziałam kobiety, dla której byłyby odpowiednie _wszystkie_ rodzaje
        staników :)
        Jeśli rozmiar Ci odpowiada, to nie zmieniaj go.
    • strasbourgeoise Kostium kąpielowy - czy nie za duży 18.04.09, 09:35
      Przyszedł do mnie wczoraj kostium Freya Crystal Cove, opisałam go dokładne w wątku o kostiumach. Góra to lekko usztywniana balkonetka i mam troche wątpliwości, czy jest dobra rozmiarowo. Wzięłam 30F (normalnie noszę 28FF, ale w zasadzie juz tylko te z większą miseczką się mieszczę). Ma bardzo szerokie fiszbiny. Po podciągnięciu ramiączek i pożądnym ułożeniu biustu sprawa wygląda tak - od frontu piersi wypełniają całe miseczki, miseczka nie odstaje, mam natomiast luz przy fiszbinie pod pachą. Usztywniana miseczka trzyma jednak biust zebrany z przodu, pierś nie ucieka w to wolne miejsce (przynajmniej podczas przymiarek, nie wiem jak będzie na plazy). Poprzednio mierzony kostium w rozmiarze 30E (inny model) miał w sumie fiszbiny podobnej szerokości. Czy to co obserwuję, to normalne w usztywnianym bikini czy stanik jest na mnie za duży?

• turzyca Re: Kostium kąpielowy - czy nie za duży 26.04.09, 16:42
        Na moje oko raczej niekompatybilny, ale jesli po dluzszej przymiarce jest Ci
        wygodnie, biust nie ucieka, a estetyka nie cierpi, to zostaw.
        • strasbourgeoise Re: Kostium kąpielowy - czy nie za duży 01.05.09, 14:40
          Dziękuję za odpowiedź, turzyco, po tygodniu intensywnych testów plażowych przychylam się do Twojego zdania. To bikini jest rzeczywiście ze mną troszkę niekompatybilne, głównie chyba przez zbyt szeroki mostek - mam bardzo blisko osadzone piersi i często mam z tym problem. Przypomniałam sobie, jak mierzyłam masquerade minuet - sprawa wyglądała podobnie, tam też jest szeroki mostek i usztywniane miseczki, rozstawione dla mnie zbyt szeroko - od strony mostka wbijały się w pierś, od strony pachy był luz.

W bikini Frei miseczka mi się nie wbija, ale może to kwestia tego, że wzięłam większy rozmiar. Kostium ostatecznie sobie zostawiłam, bo wyjeżdżałam do Egiptu, na zamianę nie było już czasu, a w starym kostiumie estetyka cierpiała o wiele bardziej. Fiszbiny gniotły mnie tylko przy dłuższym i intensywniejszym pływaniu. Podtrzymanie oferuje dobre, obwód trzyma ciasno, choć z powodu szerokich fiszbin nieco spłaszcza. Miseczki zaczęły się układać lepiej po kilkukrotnym zamoczeniu, choć ta z naszytą aplikacją pozostała nieco spiczasta (aplikacja jest duża i usztywnia bok miski).
    • i-w-ona Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 18.04.09, 22:47
      Przepraszam, że piszę o tym już w trzecim miejscu (pisałam już w wątku rozmiarowym i dotyczącym staników dobrych na początek), ale potrzebuję pomocy w wyborze biustonosza dla mamy i bardzo mi się spieszy, a nikt nikt nie odpowiedział, choć w innych wątkach toczą się dyskusje.

Zmierzyłam mamę dokładnie. Wyszło 85 cm pod biustem (ściskając niemiłosiernie dobiłam 84, ale to już była chyba przesada) i w biuście jakieś 112 cm (w miękkim staniku beznadziejnie dobranym, ale przy piersiach przytrzymanych mniej więcej tak, jak powinny się układać w prawidłowym biustonoszu). I nie wiem co dla niej wybrać: 36G czy 34H. Na Allegro znalazłam Freyę Rio białe 36G: allegro.pl/item607493408_freya_rio_80g_nowy_bialy.html Aukcja kończy się niedługo i nie wiem czy zamówić? Jeśli nie, to czy Portia Curvy Cate jest dobrym wyborem? Bo aktualnie można ją kupić całkiem niedrogo: schedar.pl/curvy-kate-portia-biustonosz---fl4001-o_l_5187.html i tu mogłabym już poszaleć z rozmiarami.

Bardzo proszę o podpowiedź, bo sama nie umiem pomóc mamie w wyborze ;)
      • eponak Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 19.04.09, 02:31
        Powiem tak: wszystko zależy od tego jak bardzo Twoja mama jest chętna
        poeksperymentować. Wiele mam lobbystek nie lubi nagłego przeskoku na takie
        "przyciasnawe" staniki ;) Więc IMHO obwód 36 może być niegłupi. Jeśli jednak
        będzie za luźny to nie zostanie nic innego, jak próbować 34 :)
        Z tego co wiem Rio jest dużomiseczkowcem, ale jeśli Mama ma bułeczki to będzie
        miała do czego zagarniać. I co więcej, jest uważane za dość ścisły model, więc
        obwód nie powinien jeździć po plecach. Należy do polecanych na pierwszy raz,
        więc ja bym spróbowała z tym Rio36G, bo może być strzałem w dziesiątkę :)
        A Curvy Kate są dosyć kapryśne - Portia i Emily mają słynną wstążeczkę, która
        przy dobrze dobranej miseczce wbija się w górę piersi. No i materiały są takie
        dosyć sztuczne, plastikowe, co może być dość denerwujące, jeśli Twoja
        rodzicielka preferuje bardziej naturalne materiały.
        • i-w-ona Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 19.04.09, 10:22
          Nie bardzo jest skłonna eksperymentować, kiedy powiedziałam jej, że ma 84-85 cm
          pod biustem, to stwierdziła, że trzeba biustonosz z obwodem 85. Dałam jej
          wczoraj do zmierzenia mój stary (choć prawie nie noszony) biustonosz firmy MAT
          Lingerie, żeby założyła miskami do tyłu i sprawdziła czy pasuje obwód. Ledwo,
          ale dopięła się na ostatnią haftkę, była zaskoczona, kiedy pokazałam jej rozmiar
          - 75D. Tyle że to pewnie był rozciągliwiec. Mama nie chce zrozumieć, że to przez
          szeroki obwód stanik jej opada i jest niewygodny, obwinia swoje piersi i figurę.
          Ciasnego stanika się boi, bo wydaje jej się, że gdyby jej obecne były
          luźniejsze, to i wygodniejsze. Na szczęście tato był skłonny sprawić jej coś
          porządnego a wybór powierzył mnie =) Więc nawet bym jej nie mówiła jaki rozmiar
          zamawiam, tylko dała do zmierzenia jak już przyjdzie. Będę pilnowała aukcji Rio ;]

Dzięki za informacje o Curvy Cate. Może mama nie byłaby najszczęśliwszą
          posiadaczką biustonosza, mając taki sztuczny, ale sądzę, że nie byłoby tak źle.
          W każdym razie tam też celować w razie czego w 36G?
          • eponak Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 19.04.09, 11:56
            W Rio może pasować :) Ale wiesz, niestety czasami jest tak, że są osoby, do
            których nie pasuje to co wychodzi tabelkowo. Więc trzeba sprawdzać. Zobacz co z
            tym Rio i jeśli będzie pasować to może Twoja rodzicielka szukać właśnie 36G,
            albo małomiseczkowych 36GG :) I radzę Ci, żebyś po prostu obcięła metkę albo coś
            w tym guście ;) Chociaż znowu jeśli będziesz chciała później sprzedać Rio to
            brak metki obniży wartość. Zawiąż mamie oczy i każ jej tak przymierzyć i
            powygarniać porządnie - pamiętaj też o wyregulowaniu jej ramiączek, bo wiele
            osób o tym zapomina :)
            • i-w-ona Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 19.04.09, 13:15
              Delikatnie jej wczoraj powiedziałam, że będzie to prawdopodobnie rozmiar 80G, nie była przekonana, ale i nie protestowała zbytnio, bo widziała jak leży na mnie "wielkie G" (65G) i tak jej się spodobało, że od razu krzyknęła: "Zamów mi taki!"(wolałam więc nie wspominać, że tu trochę gniótł na początku, a tam odstaje), czego absolutnie się nie spodziewałam ;] Poza tym do założenia 75D udało mi się ją namówić. Uznała, że może się oddać w moje ręce, choć powiedziała to z wahaniem i boję się, że zmieni zdanie, jeśli szybko czegoś nie kupię. Obejrzałam już kilkukrotnie fragmenty JDWN z Effuniakiem, żeby jak najwięcej umieć jej wygarnąć, bo nie chcę zmarnować szansy ostanikowania ;] Dzięki wielkie za pomoc, jak już dojdzie, to postaram się napisać czy spasował albo szukać dalszych porad :)
    • kot_pampasowy zmniejszanie miski 19.04.09, 02:04
      Dziewczyny, wykupili mi mój stanik w rozmiarze 70E... Został jeszcze ...80D... Jak myślicie, czy to ma sznse sie udać? Na stanik choruję od dawna i kiedy miałam złożyć zamówienie... ktos mi go wykupił... ;(
      Obwód będę na bank skracać i podszywać, ale powiedzcie, czy możliwe jest zmniejszenie miski do 70E w tym oto moim upragnionym cudzie;

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/986a75c6e75db3d0.html
      • turzyca Re: zmniejszanie miski 19.04.09, 02:41
        Rozumiem Twoje zapedy, bo stanik faktycznie sliczny.
        Teoretycznie mozesz zmniejszyc miske robiac jej odpowiednie zakladki, a fiszbiny
        przekuc, zeby mialy odpowiednia szerokosc. Tylko ze efekt prawdopodobnie nie
        bedzie zachwycajacy, mimo ze urobisz sie jak glupia.
        • kot_pampasowy Re: zmniejszanie miski 19.04.09, 13:35
          Też tak myśle, że za dużo roboty.. Przekuwać fiszbiny? Ale gdzie
          takie usługi świadczą? U kowala? Chyba, że założyłabym fiszbiny ze
          starych, emerytowanych już staników... Chyba go jednak kupię, a jak
          krawcowa orzeknie, że nie da się go stuningować, to zwrócę...
      • i-w-ona Re: zmniejszanie miski 19.04.09, 09:16
        Ja się co prawda kiepsko znam, ale jak ani miska, ani obwód nie taki jak trzeba, to nie ma się co porywać na biustonosz. Szczególnie z miską na pewno będziesz miała problem, jak jesteś początkująca, to sobie nie poradzisz, a krawcowa nie pomoże. Po przeróbkach straci pewnie sporo na urodzie, więc może lepiej poszukać czegoś na Allegro albo poczekać aż pojawi się coś w odpowiednim rozmiarze?
    • derenka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 19.04.09, 09:47
      Już pisałam o tym w wątku strojów kąpielowych, ale nikt nie odp,więc moze tu
      bedzie lepiej :)
      Czy któraś z Was miała doświadczenia z dwuczęściowym strojem freya onyx w
      kolorze niebieskim?Jak on wypada rozmiarowo, standard?Jak miseczki, nie sa
      zanizone?Mam 76/98 i mam nadzieje, ze 70G będzie pasował.
    • milstar Swędzenie biustu 19.04.09, 15:58
      Przed świętami miałam atak alergii na leki - pokrzywka na całym ciele. Ogólnie już mi przechodzi, tylko ciągle mam problem ze swędzącym biustem, szczególnie kiedy się spocę, nawet odrobinkę. Macie na to jakieś rady? Proszku i płynów do prania i plukania nie zmieniałam ostatnio
    • wkroplideszczu Aragon a Regency - jaki rozmiar wybrać? 19.04.09, 16:42
      Dziewczyny, Aragon turkusowy w 30G jest u mnie mocno na styk a nawet troche bułkuje a obwód ścisły. Jak myślicie, jaki rozmiar brać w Regency? 30G? Czy 32G? Bo 32FF ma chyba taką samą miske jak 30G co?

O to ze obwód moze byc za luźny to sie nie martwie:) Chodzi mi tylko o miske.

Moje wymiary 73/98-101

Plz, pomóżcie:*
      • daisy0811 Re: Aragon a Regency - jaki rozmiar wybrać? 20.04.09, 20:21
        Mam Regency w kolorze magenta i czarnym - obie 30DD, które są mocno
        na styk, magenta rozciąga się max. do 76cm a czarna do 74cm.
        Mierzyłam również Aragona turkusowego 30DD, który też był mocno na
        styk, więc wydaje mi się, że oba modele mają miski takie same
        rozmiarowo.

--
        71/87
    • aleksandralm curvy kate: Portia i Criss Cross 30H 20.04.09, 19:24
      Dziewczyny, nabylam sobie w Brastopie wyzej wymione staniczki. Jako
      ze mialam okazje przymierzyc je na warszawskim zlocie w 30GG kotre
      nie lezaly dobrze - Portia bulkowala, Criss Cross bulkowal przez ta
      siateczke na brzegu miski, to wzielam miseczki o rozmiar wieksze.
      No, niestety nie jestem super happy:( Criss Cross niby nie bulczy,
      fiszbina nawet nie siega zbyt daleko na plecy, ale gladko nie jest:(
      Ta siateczka sie wybrzusza sama z siebie i przez obcisle bluzki to
      widac.
      W portii natomiast nadal wpija mi sie ta wstazeczka czarna (wzielam
      teal/black), fiszbiny siegaja daleko za srodek pachy...
      Co radzicie??? Oddac w cholere czy wymieniac? I na co?

i jeszcze nie jestem zadowolona z Ruby Pink - jesienna Emila - 32G
      strasznie mnie przyplaszcza i bulkuje - znowu wstazeczka:( tez chyba
      ja oddam, nie wiem czy jest sens wyminiac ja na 32GG

W sumie z 4 stanikow brastopowych zostawie chyba tylko jeden - 32G
      Darcey (troche go tylko odelastycznilam)...
      • mam_to_w_nosie Re: curvy kate: Portia i Criss Cross 30H 21.04.09, 13:48
        Teoretycznie tasiemkę z CK można by wypruć, ale skoro fiszbiny za szerokie ...
        Powiem tylko tyle, z własnego doświadczenia, że ja bym nie zostawiła jakby mi coś nie odpowiadało.
        Zostawiłam tak Tango plunge i Harmony, chociaż nie do końca mi wszystko pasowało i tanga
        pozbyłam się po 3-4 założeniach (na szczęście chodliwy na giełdzie, ale
        na całym interesie straciłam kilkadziesiąt zł.), a Harmony założone kilka razy
        leży w szufladzie, chyba czas najwyższy również odsprzedać.
    • st-efa Jaki model, żeby rozdzielić piersi?? 21.04.09, 12:37
      Mam blisko siebie piersi. Fiszbiny, że tak powiem "mostkowe"
      zostawiają ślady na piersiach, ale nie jest to dla mnie szczególnie
      uciążliwe czy bolesne. Bardziej denrwujące jest to, co nad mostkiem
      stanika. Moje piersi wyglądają bardzo podobnie do tych na zdjęciach
      u tej modelki(nie na zdjęciach katalogowych):
      1. www.lace.de/commodity/4736
      2. www.lace.de/commodity/4597
      3. www.lace.de/commodity/4735
      Moje tylko są chyba jeszcze bardziej nad mostkiem stanika złączone
      ze sobą. Jaki model poleciłybyście, aby je rozdzielić?? Bardzo bym
      chciała je rozdzielić, bo mi to czasami przypomina "buły
      dośrodkowe". Nie chce mieć wiecznie kreseczki!
      • eponak Re: Jaki model, żeby rozdzielić piersi?? 23.04.09, 00:21
        Kurcze, a niektóre dziewczyny zabiłyby kogoś za kreseczkę :P Generalnie ja
        polecam wysokie mostki. Najwyższe są w najdalszych miseczkowo stanikach - nawet
        koło 12 cm ;) Albo jakiś full cup zamiast balkonetek i halfcupów?
    • kok.12 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 21.04.09, 14:01
      Kilka postów wcześniej zwróciłam się o pomoć, ale oprócz mahedy,
      która teraz się nie odzywa, nikt nie odpowiedział, a ja nadal mam
      problem. Czy ktoś może przyczytać moje pytania i uwagi i mi doradzić?
      • bebe.lapin Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 21.04.09, 18:36
        A moglabys podac jej dokladne wymiary? I czy masz mozliwosc skorzystania ze
        sklepu stacjonarnego, czy zamawiacie przez internet?
        Z tego, co widzialam, to kobieta moze przymierzyc 30 stanikow, z czego pasuja
        jej na 100% 2 modele (np. moja siostra).
        Jesli kolezanka ma sie latwo zniechecic, to moze wybierz jednak opcje ze sklepem
        stacjonarnym.
        I jeszcze-jaki ksztalt piersi kolezanka chce uzyskac-okrągły, czy taki raczej
        czubaty (ale nie rakiety)?
        • kok.12 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 21.04.09, 20:47
          Sprawa jest skomplikowana bo moja koleżanka wyjechacha teraz na
          kilka miesięcy do baaardzo małej miejscowości i jej kontakt
          ze "światem" jest ograniczony (szczególnie dostęp do internetu),
          więc jestem jej pośredniczką. Nie mogę podać jej dokładnych
          wymiarów, bo zawieruszyła mi się gzieś kartka, na której je
          zapisałam, pamiętam jedynie, że jej obwód w biuście to 116 cm. Na
          podstawie wcześniejszych pomiarów i tabeli zamówiłyśmy 85G M&S
          (zgodnie z tabelką, ale potem się dowiedziałam, ze M&S nie ma w
          swojej rozmiarówce miseczki FF, więć G wypada jak FF, a jej
          głębokość sprawdzona przez nas to 33 cm.) Miseczka jest dobra, ale
          fiszbiny za szerokie i obwód też powinien być węższy, bo koleżanka
          miała wrażenie, ze piersi nie są dostatecznie dobrze podtrzymywane
          (miseczka na pewno nie jest za mała, bo nic się nigdzie nie
          marszczy, mostek przylega do klatki piersiowej, nie ma buł). Szukam
          dla niej teraz stanika z wąskimi fiszbinami i mniejszym obwodem, ale
          nie wiem, co wybrać (ja jestem szerokofiszbinowa, zresztą mam mały
          biust). Zastanawiam się również jaka powinna być miseczka przy
          obwodzie 80, jeżli ten obecny to faktycznie 85FF.
          • bebe.lapin Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 22.04.09, 13:40
            Ja tam zadna specjaliska nie jestem, ale akurat mam do czynienia glownie z
            obwodem 80. Teoretycznie z kalkulatorka wychodzi miseczka H, jesli obwod ma byc
            80. Przy czym z obserwacji mojej rodziny wynika,ze w ten obwod wchodza osoby od
            85 do 91cm, z tym, ze ja przy moim 84cm i stanikiem 36 nie mam poczucia
            komfortowej scisliwosci. Wiec moze znajdz te karteczke z rozmiarem ,albo niech
            kolezanka sie zmierzy.
            Fajnym modelem jest ariza, chociaz ma baedzo szerokie fiszbiny i bardzo wysoki
            mostek, ale bardzo dobrze nosi sie na co dzien; u mnie w domu sprawdzil sie
            jeszcze model eleanor, ma wezsze fiszbiny i mniej rozstawia piersi.
            Jesli mozesz, zamow np 2 modele 2 roznych form, i z kazdego 2 sasiadujace
            rozmiary, co nie bedzie pasowac, to odeslesz.
    • katarzynkos Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5- Curvy Cate portia 21.04.09, 21:35
      Hej dziewczeta nabyłam przez internet portie curvy cate 65E (wymiary
      72/89) i pasuje na mój biust idealnie,zbiera (no moze nie ma
      dolinki;) ale maskarycznie wpija mi sie w mostek, także z boku
      fiszbiny maltertują mnie dosc istotnie, nie ukrywam nosiłam tylko
      przez chwile, jeszcze nic nie odginałam fiszbin, bo się boje ze jak
      nie pomoże to mi zwrotu nie przyjmą;/ i stad pyt czy ktos miał
      podobne doświadczenia? Nie ukrywam że na ucisk na mostek jestem
      bardzo wrażliwa;)
      • mam_to_w_nosie Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5- Curvy Cate portia 22.04.09, 14:04
        Powiem tak, ale weź odpowiednią poprawkę, że twój przypadek może być inny.
        Moim pierwszym stanikiem była również Portia 65E :) i przez pierwsze 2-3
        tygodnie to była jakaś masakra, nie byłam w stanie zakładać jej dwa dni
        pod rząd a w pracy ledwo wytrzymywałam. Masakrowała mostek oraz pachy,
        w tym drugim przypadku wbijała się końcówka fiszbin (bardziej na większej
        piersi) zostawiając brzydkie, po kilku dniach sine ślady. Byłam załamana,
        nosiłam na zmianę ze starymi stanikami, jak nie wytrzymywałam to ściągałam,
        przeszło stopniowo. Te ślady pod pachami utrzymywały się dłużej niż 3 tyg
        ale były coraz mniej widoczne. Teraz już żaden stanik tak mnie nie masakruje,
        w moim przypadku to była kwestia przyzwyczajenia, ciało musiało się dostosować,
        ale ja mam sporą odporność, no i akurat twoja sytuacja może być inna ...
        Ale wiele dziewczyn pisze, że na początku było kiepsko, ale stopniowo ciało
        się przyzwyczaja ...

Jednak sama musisz ocenić, czy to jest taka właśnie sytuacja, no i na początek
        może rzeczywiście spróbuj odgiąć fiszbiny, CK ma je dość elastyczne.
        • katarzynkos Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5- Curvy Cate portia 23.04.09, 14:31
          dzięki;) troszeczkę odgiełąm te fiszbiny i jest lepiej, a ładna jest
          ta portia wiec ją chyba zostawię;)
    • fonto Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 22.04.09, 23:57
      witam
      w sobote zakupilam moj pierwszy dobrany stanik - czarna Freye rio
      (75F - mam 83 pod i 102 w biuscie).
      Po 2 dniach noszenia zuplenie przestal bolec mnie kregoslup, a
      cierpialam od miesiaca codziennie:( I w ogole fajnie sie czuje w
      czyms takim obcislym :)))
      Ale :(
      Strasznie mnie ten stanik obciera:( Tam gdzie ramiaczka łacza sie z
      miskami jest taki metalowy prostokat - to obciera, na dodatek na
      dole wykonecznie, ta sztywna koronka mam wrazenie ze odrobine
      wystaje i jak siedze ociera mi sie o cialo. Ale najgorsze :( jest
      to, ze koncowki fiszbin pod pachami zaczely mi sie wbijac w cialo :
      (( Do tego stopnia, ze pod jedna pachą mam juz obtarte prawie do
      krwi :( Wlasnie wypralam ten stanik (kurcze i co ja jutro zaloze???,
      teraz siedz od godziny bez i juz kregoslup zaczyna bolec:(, czy jest
      szansa, ze jakos on zmięknie, wyrobic sie czy cokolwiek innego ? Czy
      musze szukac jakiegos nowego stanika? Zawsze nosilam gladkie stnaiki
      sportowe (oczywiscie za luzne pod biustem) bez fiszbin i nie jestem
      przyzwyczajona do koronek na fiszbinach.
      Pomocy :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka