Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37

10.03.09, 11:03
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne
swojego rozmiaru.

Prosimy, żeby pytanie o rozmiar wpisać jako odpowiedź na TEN POST!

*UWAGA: nasze ekspertki nie siedzą przed komputerem 24 godziny na dobę,
dlatego odpowiedzi na Wasze pytania mogą pojawić się z pewnym opóźnieniem.
Prosimy o cierpliwość i "podbijanie" pytań dopiero, gdy ewidentnie zostaną
przeoczone (kiedy zobaczysz, że wszystkie inne osoby otrzymały odpowiedzi, a
przy Twoim pytaniu cisza).

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) Uwaga - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
- w biuście delikatnie, bez ściskania (bez stanika i w staniku, a wpisujemy
większy wynik).

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który leży
częściowo dobrze (np. "80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za duży..") i
te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby
dla Ciebie najlepszy! :)

2A) Nie zapomnij o ważnych informacjach dodatkowych, mających wpływ na wybór
rozmiaru - takich jak ciąża (który miesiąc), karmienie (czy już
ustabilizowane), asymetria, czy mastektomia.

3) Mierząc stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
[instrukcja wygarniania znajduje się tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=89074532&a=89500954 ]
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie
przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz
bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust też nie podskakuje, kiedy musisz
podbiec do autobusu].

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a nie -
fotografii.
UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne maile!
Nie dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie biustu, a
wtedy ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY! Takie próby są oczywiście kasowane,
dlatego widząc je od razu należy wezwać moderatorkę.

5) Odpowiedzi na pytania, które niemal każda z nas sobie zadawała, są tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723
6) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie.
Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam wystarczająco osób
będą kasowane bez ostrzeżenia.

7) Najczęściej podajemy Wam brytyjskie rozmiary staników. Jeśli interesuje Was
również rozmiarówka kontynentalna (staniki polskich czy niemieckich marek)
napiszcie o tym w Waszym poscie, a wtedy podamy Wam oba rozmiary. Jeśli podany
przez nas rozmiar będzie rozmiarem kontynentalnym, a nie brytyjskim -
oczywiście zaznaczymy to w odpowiedzi.

8) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Link do wcześniejszego wątku rozmiarowego jest tu:
36) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=90958253

PS. Ostrzegamy przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu rozmiaru.
Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje prawidłowe wymiary,
więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować. Kupujmy więc
rozważnie.
Obserwuj wątek
    • maheda Re: 82/106 - allissa - karmnik (przeniesione) 10.03.09, 13:41
      Witam,
      Bardzo proszę o pomoc przy dobraniu rozmiaru biustonosza. Jestem mamą karmiącą -
      już 3 miesiąc. Teraz obwód pod biustem mam 82 cm, a w biuście 106.
      Przed ciążą nosiłam 75E, ale teraz zdecydowanie potrzebuję większych miseczek.
      Tylko właśnie mam dylemat o ile większych...
      Wydaje mi się że obwód 75 będzie ok, ale jeśli sądzicie inaczej to napiszcie.
      Szczerze mówiąc przymierzam się do kupienia biustonosza z Melissy (1335 lub
      1103) - jeśli mogłybyście mi coś zasugerować w kontekście tej firmy też będę
      bardzo wdzięczna.

(allissa)
      • kotwtrampkach Re: 82/106 - allissa - karmnik (przeniesione) 10.03.09, 14:09
        ja przy podobnych wymiarach nosiłam 32H (70H)- ale niewiele więcej pomogę, bo
        nie znam melisy ani karmników ;-)
        • milstar Re: 82/106 - allissa - karmnik (przeniesione) 10.03.09, 14:21
          Ale to 32(70)H to w brytyjskiej rozmiarówce, w polsiej to wypada
          jakieś 70K albo L
      • maheda Re: 82/106 - allissa - karmnik (przeniesione) 10.03.09, 20:25
        Wg tabel Melissy powinnaś zacząć próby od 75H pod biustem - ale to teoretycznie.
        Ze względu na to, że karmisz - masz biust stosunkowo większy, niż wynikałoby to
        z tabel, w związku z tym powinnaś celować w staniki o rozmiarze na początek 75J
        lub 75K. Jeśli próbowałabyś obwodów 70 (nie wiem, na ile mocno ścisnęłaś się pod
        biustem - jeśli dałabyś się radę ścisnąć (wrzynając sobie oczywiście miarę
        krawiecką w ciało aż do żeber) do powiedzmy 76 cm, to lepiej celuj w 70tki.
        Wtedy istotnie w okolice 70L.
        • allissa Re: 82/106 - allissa - karmnik (przeniesione) 15.03.09, 23:27
          Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
          Dopiero zauważyłam, że został utworzony nowy wątek... ale lepiej późno niż wcale ;-)
          Nie ścisnę się do 76 cm pod biustem - to 82 już jest po dosyć mocnym ściśnięciu.
          Maksymalnie mogłabym zejść do 80.
          Dlatego chyba jednak spróbuję tej 75. Ale dobrze, że się Was zapytałam o radę bo
          rozważałam tak maksymalnie 75G. A wydawało mi się, że z tabel Melissy wynika, że
          powinnam nosić 75F... Naprawdę potrzebuję aż 75J czy nawet 75K? Sorry, że się
          tak dopytuję, ale trochę jestem zaskoczona tym rozmiarem.
          • maith Re: 82/106 - allissa - karmnik (przeniesione) 17.03.09, 11:59
            Alissa - wszystko się zgadza, w brytyjczykach będziesz miała pewnie to 75G,
            tylko w rozmiarówce polsko-brytyjskiej to się przelicza na jakieś 75J/K.

A w Melissie zaczynasz liczenie od obwodu stanika, nie swojego, czyli musisz
            zobaczyć, ile masz od 75 do 106. Bo to ma być przecież rozmiar stanikowy, czyli
            trzeba go liczyć z uwzględnieniem poprawki na rozciągliwość stanikowego materiału.
            • allissa Re: 82/106 - allissa - karmnik (przeniesione) 17.03.09, 18:41
              Teraz już wszystko rozumiem. Ja oczywiście wyliczałam różnicę od prawdziwego
              obwodu, a nie 75 - dlatego wychodziło mi mniej.
              Wielkie dzięki za wyjaśnienie. Teraz będę już mądrzejsza :-)
      • agavon 95/117 24.03.09, 22:23
        Tak powinnam napisać ...jaki to rozmiar?
        • agavon Re: 95/117 AAAAA! 24.03.09, 23:22
          Skorzystałam z internetowego kalkulatora i wyszedł mi rozmiar 38G! Kochane jak
          zaczęłam oglądać modele staników to z niepokojem zaczęłam się zastanawiać co ja
          w te miseczki włożę....bo ja mam w sumie małe piersi(tak przynajmniej myślałam)
          • izas55 Re: 95/117 AAAAA! 25.03.09, 08:27
            Miałam takie same "zdziwione" odczucia jak ty, bo patrząc na moją sylwetke też
            mi się wydawalo, że wcale nie mam takiego dużego biustu. Ja mam 95 pod biustem i
            noszę 80tki czyli 36. 85 czyli 38ki tylko w przypadku bardzo ściśliwych obwodów.
            Jak dobrze wygarniesz spod pach to zobaczysz, że znajdzie się tam jeszcze dużo
            piersi do schowania w miseczkę. Ja bym ci proponowała jednak sprobować 36GG/H
            lub jeżeli nie jesteś przyzwyczajona do ciasnych obwodów to jednak zacząc od
            38G. Jeżeli masz możliwość to wybierz się może do dobrego sklepu stacjonarnego,
            tu link do wątków dotyczących sklepów
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300
            • agavon Re: 95/117 AAAAA! 25.03.09, 09:30
              Dzieki za rade;-) Wlasnie tych scislych obwodow sie boje...zawsze w scisle
              dopasowanym staniku sie dusze:-(
              mam zamiar odwiedzic Avocado...no i nie przestaje myśleć o tym, że jednak
              miejsce na jeszcze jeden sklep w Wawie jest. Jak na razie zakopałam się w
              informacjach, zbieram porady i uczę się.
              • izas55 Re: 95/117 AAAAA! 25.03.09, 10:58
                W Warszawie KONIECZNIE sprobuj Peachfield na Żeromskiego. Ja wlasnie stamtad
                wyszlam w 80tkach i wcale nie sa za ciasne, zwłaszcza jeżeli kupujesz tzw.
                rozciągliwca jak Freya Arabela czy Eleanor. Niestety w Avocado wypadam z
                rozmiarowki, a brązowe Creole tak bardzo mi sie podobało... Z tego co pamietam
                85tki w Avocado nie są zbyt piękne
    • why-fall 91/109 10.03.09, 19:39
      Wymiary mojej koleżanki - prosiła mnie o diagnozę :)
      Teraz nosi 85 B, C.
      • maheda Re: 91/109 - why-fall - koleżanka 10.03.09, 20:30
        Jeśli obwody 85, to staniki w rozmiarze europejskim około europejskiego 85F-85G,
        czyli brytyjskiego 85(38)E-85(38)F.

Ale niech koleżanka przymierzy jeszcze staniki z obwodem 80 - wtedy albo okolice
        europejskiego 80H, albo brytyjskiego 80(36)FF.
        • why-fall Re: 91/109 - why-fall - koleżanka 10.03.09, 20:35
          Bardzo dziękuję - obwód w 85 jej nie podjeżdża chyba, a i rozmiar 85E-F łatwiej
          znaleźć w przeciętnym sklepie niż w 80H.
          • maheda Re: 91/109 - why-fall - koleżanka 10.03.09, 20:41
            W przeciętnym sklepie trzeba szukać EUROPEJSKICH rozmiarów, więc 85F-85G!!!
            Te miseczki E-F w obwodzie 85 to dla rozmiarówki brytyjskiej, której w sklepach
            prawie nie ma - a jeśli już jest, to są bez problemu też brytyjskie miseczki
            80(36)FF.

Jeśli dziewczyna zacznie nosić dobre miseczki, to może się okazać, że obwód
            jednak podjeżdża.
    • rysia_zdzisia Się zamotałam z przeliczeniem:D 10.03.09, 20:32
      Proszę o pomoc, bo się zamotałam z przeliczeniem rozmiaru dla mamy:D Nie mam
      pojęcia jakie mama ma wymiary, ale dałam jej do przymierzenia moje Panache
      Harmony 28H, i wniosek jest taki- zapięła się z przedłużką więc na pewno będzie
      to 30,ale jaka miska, bo mój był trochę za duży czyli o jedną miskę w dół, a
      ponieważ obwód o jeden rozmiar większy to znaczy, że o dwie miski czyli to by
      było: 30F?? Bo 30G ma taki sam obwód w biuście jak 28H (przynajmniej tak jest w
      tej tabeli dla brytyjskich rozmiarów
      www.milena-bielizna.pl/shop/?pro=tableofsizes&PHPSESSID=3c657fb9e486672b7d151b4d27ef8f46
      )czyli rozumiem, że te GG i FF to są jakby połówki rozmiaru?? Trochę się
      pogubiłam i proszę o korektę :D
      • maheda Re: ??/??? - rysia_zdzisia - mama 10.03.09, 20:38
        A jakie wymiary do tego ma Twoja mama i czy myślisz, że to na pewno jeden
        rozmiar za duża miska?

28H ma mniej więcej taką samą miskę, jak 30GG.
        Mniejsza miseczka o rozmiar więc to 30G - ale nie wiem, jak będzie leżała, bo
        miseczki około H są inaczej szyte, niż G...

Nie, FF i GG to NIE są połówki rozmiaru - jeśli popatrzysz w tabele rozmiarów,
        to przecież różnica między obwodem w biuście między B i C wynosi 2,5 cm, prawda?
        Tak samo, jak między F a FF, czy G a GG - skąd więc pomysł, że to połówki
        rozmiarów???????
        • rysia_zdzisia Re: ??/??? - rysia_zdzisia - mama 10.03.09, 20:46
          Stąd, że 28H i 30G ma 96,5cm, ale teraz już sama nie wiem :/

A z ta miska to strzelam, bo i tak nie ma na miejscu żadnego stacjonarnego
          sklepu i będę zamawiać w dopasowanej (chyba czekają mnie długodystansowe wymiany:D)
    • posafega 82/108 10.03.09, 22:10
      Witam :)
      Ja już z tych przechrzczonych, wiem, co zacz i z czym się je, ale ostanikowanie
      się zupełnie mi ostatnio nie wychodzi.
      Dziś musiałam odesłać już drugi stanik, który okazał się znów zbyt duży...
      (nigdy nie myślałam, że kiedykolwiek taka kwestia się w moich ustach pojawi ;))
      Jak do tej pory, zamawiałam, wg. rad bra-fittera, 34G. Noszę w tym rozmiarze,
      już dość długi czas, Flirtelle (zapomniałam nazwy, model przypomina Inferno).
      Poza tym, z braku laku ratuję się polskimi stanikami 80G.
      Moje zakupy: Lepel Athena T-shirt (sztywna) i Freya Arabella (miękka). Obydwa
      okazały się mieć zbyt dużą miseczkę.
      Może winę za brak kompatybilności ponosi kształt mojego biustu? Piersi mam z
      tych raczej mało zwartych, opadających, rozchodzących się na boki i jakby
      trójkątnych. W obu odesłanych stanikach górna część miseczki znacząco odstawała
      od piersi, tworząc zdecydowanie nieestetyczne falbanki z materiału. Do tego
      kształt pozostawiał wiele do życzenia. Ja jestem zwolenniczką zaokrąglania
      biustu, nie lubię wszelkiej maści piramidek, czy szpiców.
      Proszę, pomóżcie dobre dusze. Podrzućcie przede wszystkim pomysł na biustonosz,
      który mi ładnie piersi zaokrągli i zbierze do środka, jak i rozmiar, jaki
      powinnam kupować. Bardzo lubię plunge, ale właśnie mi do głowy przyszło, że to
      może przez ten typ stanika piersi mi się tak dziwnie kształtują? Wolę raczej
      usztywniane miseczki, choć od tego bez problemu dam się odwieść :)
      Jednym słowem - Słoniocy :)
      Dziękuję i pozdrawiam :)
      P.S. W tej chwili bra-fitter podaje rozmiar 34GG. Co mi nijak nie chce pasować
      do doświadczeń organoleptycznych :)
    • gapka33 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 11.03.09, 14:28
      pod biustem 76-77 cm, w biuście 98-99 cm, więc jaki rozmiar kochane mi przypiszecie?
      • roza_am Re: 76/99 - gapka33 12.03.09, 20:34
        Na początek proponuję rozmiar brytyjski 70(32)FF.
        Od tego rozmiaru rozpocznij swoje poszukiwania. Pamiętaj jednak, że rozmiar oszacowany teoretycznie to dopiero punkt wyjścia twoich poszukiwań. Czasami zdarza się, że rozmiar faktyczny odrobinę odbiega od tabelkowego, a ostatecznym kryterium zawsze są nabiustnie testowane staniki.

Niektóre modele staników mają zaniżoną lub zawyżona rozmiarówkę. Spis takich modeli znajdziesz w wątkach:
        mało- i dużomiseczkowe: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506
        ścisłe i rozciągliwe: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281

O poszczególnych modelach możesz poczytać w wątkach producentów:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
        A o modelach dobrych na początek w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
    • ewka_609 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 11.03.09, 17:36
      A ja zaczęłam akcję propagandową w klasie ;) i już sa sukcesy. Teraz koleżanka
      prosi o pomoc. Obecnie nosi rozmiar 70B, pod biustem ma 77cm a w obwodzie - 87cm.
    • skoniecpolska 80/105 11.03.09, 17:46
      Witam:) Moj post bedzie nieco dluzszy bo zebralam juz troche wiecej wiedzy o swoim biuscie i tym co na niego (nie)pasuje, ale nadal jest tego za malo i jeszcze nie udalo mi sie kupic stanika idealnego:/

Tyle mamy danych:
      - pod 80, nosilam juz i 70ki i 75ki ale 70ki bywaly troche za ciasne
      - lewa piers tak na oko o rozmiar wieksza od prawej, z praktycznie wszystkich stanikow jakie mam, wylewa sie nieco gora
      - testowalam jak do tej pory jakiegos M$S (nie wiem dokladnie jak sie nazywa bo metka juz zatarta i chyba juz go nie produkuja, bo nigdzie nie widze) rozmiar 70G, przez chwile byl dobry (pierwszy w miare dobrany stanik) ale zmigrowalam i obie piersi mi sie wylewaja wiec juz go nie nosze
      - Tango Classic 75FF, troche za male, na prawej piersi miseczka jest na styyyyyyyyk, jak sie poruszam to odrobine wyłazi, lewa ciągle wyłazi. Obwod na najluzniejszej haftce odrobine za ciasny sie zdaje
      - Panache Strapless Special Occasions 75FF, pozatym, ze jest paskudny, to obwod za luzny (przy zapieciu na najciasniejsza haftke nadal jest troche luznawy), jak wezme wdech to lewa piers mi tak jakby dziwnie sie wyplaszcza u gory (wylewac sie nie ma jak bo stanik jest mniej wiecej po szyje)
      - KrisLine (modelu rowniez brak bo nie ma na metce a w ich sklepie juz go chyba nie ma) 75F, obwod za luzny, miseczki troche za male

Z innych wlasciwosci to mam biust raczej okragly u gory, wiec prawie kazdy stanik powoduje, ze mniej lub badziej wylewa mi sie gora, i zawsze na wdechu robi sie kreska. Zastanawiam sie czy to nie oznacza, ze powinnam nosic jakies mniej zabudowane modele, ktore nie beda siegac do tego miejsca (cos w rodzaju bardotek) ale prosilabym o rade, bo moze jest na to jakis inny sposob.
      Bede bardzo wdzieczna za wszelkie rady lub podpowiedzi, ewentualnie sugestie konkretnych modeli jakie moglyby byc dobre na taki biust.
      Serdecznie pozdrawiam wszystkie lobbystki mojego ulubionego forum:))

PS. ten Panache Strapless Special Occasions spokojnie miesci mi sie na (dużą!) głowę i wygląda jak kask górniczy:D
      • skoniecpolska Re: 80/105 11.03.09, 17:52
        Zapomnialam dodac, ze jestem sredniego wzrostu 166cm, wiec wspomnianyjuz Panache Strapless Special Occasions siega mi fiszbinem prawie pod pache.
    • atana Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 11.03.09, 18:51
      79/98-100

Trafiłam na tą stronę i mi wyszło, że noszę całkowicie złe rozmiary, do tej pory kupowałam 75D i w większości wydawały się być dobre. Trochę się jednak chyba pogubiłam w nadmiarze informacji:)
      • atana 79/98-100 11.03.09, 18:53
        Z roztargnienia nie podałam w tytule tak jak miało być:) Poniżej kopiuję
        pierwszy post:
        Trafiłam na tą stronę i mi wyszło, że noszę całkowicie złe rozmiary, do tej pory
        kupowałam 75D i w większości wydawały się być dobre. Trochę się jednak chyba
        pogubiłam w nadmiarze informacji:)
        • roza_am Re: 79/98-100 - atana 12.03.09, 21:40
          Rozmiar
          Faktycznie, powinnaś nosić inny rozmiar biustonosza niż dotychczas. Obwód 75 będzie dobry tylko w przypadku mało rozciągliwych staników. Odpowiednią miseczką powinno być F lub G w polskiej rozmiarówce oraz E lub F w przypadku staników brytyjskich. Bardziej prawdopodobne jednak, że będziesz potrzebowała obwodu 70 (brytyjskie 32) i misek FF lub G (rozmiarówka brytyjska).

Dlaczego 75D wydawało ci się dobre? Zapewne:
          *) Nie wiedziałaś, że stanik źle leży: lobby.blox.pl/2008/12/Bra-fitting-w-3-krokach-1.html
          *) Nie zakładałaś stanika prawidłowo: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
          *) Popełniałaś jakieś z typowych błędów stosowanych przy zakładaniu niewłaściwych staników: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637

Jak się nauczyć prawidłowego dobierania i zakładania staników?
          Oglądaj program "Jak dobrze wyglądać nago" w stacji TVNStyle. Emisja w środy o godz. 22.00, powtórki w czwartki o 18.30, piątki o 15.30, niedziele 11.00, poniedziałki o 17.30 i 23.30, wtorki o 20.00 i środy o 11.00.

Jak się poruszać w gąszczu forumowych informacji?
          Przeczytaj notkę dla początkujących: lobby.blox.pl/2008/11/Pierwsze-kroki-na-forum.html
          Dobrze uporządkowane wskazówki znajdziesz w Przewodniku po Lobby:
          lobby.blox.pl/2008/12/Przewodnik-po-Lobby-Biusciastych-1.html
    • tina1234 80/95 11.03.09, 21:30
      Noszę teraz rozmiar 80C w obwodzie wydaje się być dobry, ale wydaje mi się że z
      boku miseczki, piersi mi troszkę wyłażą. Wiem że mam źle dobrany stanik, bo
      troszkę już poczytałam na ten temat i wkońcu postanowiłam to zmienić.
      • mauzonka Re: 80/95 12.03.09, 17:53
        Na pewno obwód 80 nie jest dobry - jest za luźny. Spróbuj przymierzyć 70E lub 32DD w brytyjskich markach. Jeśli nie będziesz mogła się dopiąć, nawet eksperymentując z miseczkami na plecach (serio, warto sprawdzić w ten sposób, czy obwód jest OK), to przymierz też 75D lub 34D.
    • aga.ankutowicz dla mamy 12.03.09, 12:44
      pozdarwiam ponownie. Tym razem w sparwie mojej mamy, której
      sprzedałam biustowe rewelacje.
      Mama posiada wymiary 84-104.
      Jednakże stara się nosić staniki miękkie bez fiszbin, ponieważ ją
      uciskają - ma problemy z kręgosłupem.

Co do mnie, to gdy się powkładałam w biustonosz jak należy, to z
      przerażeniem stwierdziłam, że forumki miały rację - za małe miseczki
      i to sporo!!! Jedynie dwa staniki z posiadanych przeze mnie nadają
      się do noszenia po wygarnianiu! Wstyd i hańba. Muszę kupić chociaż
      jeden w prawidłowym rozmiarze i ocenię różnicę w komforcie noszenia.
      Dziekuję za pomoc.
      • mauzonka Re: dla mamy 12.03.09, 17:47
        Celowałabym w brytyjskie 32G lub 34FF, jeśli jest bardzo mało ściśliwa. Nie wiem, jak fiszbiny miałyby wpływać na problemy z kręgosłupem - przy dobrze dobranych miskach i obwodzie to w ogóle nie ma związku.
    • kamila_anna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 12.03.09, 14:47
      Witam. Moje rozmiary to pod biustem 73 i 96 w biuście (mierzony w miękkim
      staniku). Niedawno kupiłam biustonosz Panache 65FF. Obwód był ok, ścisły ale
      dało się wytrzymać. Miseczka natomiast była dużo za duża. Proszę o pomoc. Boję
      się, że jak kupie miseczke F to okaże się znów za duży i kolejny raz będę
      musiała tracić pieniądze za przesyłkę.
      Proszę o pomoc.
      • ika.13 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 12.03.09, 17:22
        74-91 bez stanika, w sztywnym staniku 89.

Trochę mi się zmienił rozmiar i kompletnie się pogubiłam.Dotychczasowe 70D
        jakoś mi nie leży, ale boje się 65-tki, bo mam trochę otłuszczone plecy i robią
        mi się brzydkie wałki.
        Czy w pasmanterii kupie przedłużkę, czy pytać przy zakupie stanika? Z braku
        czasu czytam to forum dość chaotycznie, więc nie jestem zorientowana.
        Dzięki za odpowiedź:))
        • aadrianka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 12.03.09, 21:26
          Prawdę mówiąc, ciaśniejsze obwody są dość łaskawe dla tłuszczyku na
          plecach. Przede wszystkim siedzą stabilnie, nie jeżdzą na wszystkie
          strony i nie zgarniają ze sobą tkanki tłuszczowej. Przy regularnym
          starannym wygarnianiu można doczekać się ładnych gładkich pleców.
          Oczywiście, nie od razu.
          Jeśli się bardzo tych 65tek boisz, to spróbuj najpiew polskiego 70E
          lub angielskiego 70DD. Tylko raczej wybierz miękki na fiszbinach, w
          usztywnianym trudno ocenić, czy rozmiar jest dobry.
          Ale jeśli zdecydujesz się spróbować, to sięgnij po polskie 65G/H lub
          angielskie 65F.
          Przedłużkę można kupić w pasmanterii.
      • roza_am Re: 73/96 - kamila_anna 12.03.09, 21:56
        Po pierwsze sprawdź, czy założyłaś stanik poprawnie. Miseczka może wydawać się za duża, jeśli stanik nie jest prawidłowo założony. stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html

Po drugie - jaki model Panache mierzyłaś? czy ma on standardowej wielkości miseczki?

Po trzecie - w razie potrzeby prześlij zdjęcia w staniku do forumowej galerii. Doświadczone dziewczyny pomogą Ci ocenić czy stanik faktycznie jest za duży i w jaki rozmiar bądź model powinnaś celować. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=91687524&a=91687672

• k-onczita0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 12.03.09, 18:11
      Witam,

bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika. Obecnie moje wymiary to 79 pod biustem i 101 w biuście. Od dwóch tygodni jestem mamą karmiącą - sądzę że laktacja się już ustabilizowała i chyba mogę już kupić nową bieliznę.
      Czy możecie mi polecić również jakiegoś producenta/ model stanika do karmienia mając na względzie fakt, że mam dosyć szeroko rozstawione piersi (duży odstęp pomiędzy nimi?)

Z góry bardzo dziękuję
      • auryn10 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 12.03.09, 19:32
        Pod biustem mam na ścisk 92 cm , w biuście na luźno 106 cm. Kupuję
        od niedawna staniki EU 85C, GB 38C, F 100C (Triumph) i nie wiem do
        końca czy ten rozmiar jest odpowiedni, wydaje mi się że tak ? Czy
        ktoś to potwierdzi lub zaprzeczy ?
        Bardzo proszę o radę !
        • aadrianka Re: 92/106 auryn 10 12.03.09, 21:30
          Jeśli nie masz bardzo miękkiego, lejącego się biustu, to 85C jest
          prawdopodobnie trochę za małe w miseczce. Spróbuj może przymierzyć
          85D i 85E, tylko starannie zakładając:
          stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
    • basiula28 94 biust, 79 pod biustem 12.03.09, 19:44
      Jaki rozmiar stanika powinnam nosić
      • aadrianka Re: 94 biust, 79 pod biustem basiula28 12.03.09, 21:33
        Spróbuj polskiego 70G, ewentualnie 70F, lub angielskiego 70E.
        Jesli prawidłowo, wg tych instrukcji założony stanik okaże się za
        ciasny w obwodzie
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
        przymierz 75D.
    • myff 72/97 12.03.09, 20:14
      Wiem, wiem nudna się już robię:D ale mimo, że już wiem jaki to rozmiar..to
      pomijając, że wyspiarskie G mi nie pasuje, to wyspiarskie 70 zostawia mi trochę
      luzu, nie przeszkadza mi to gdy go noszę. Przeszkadza mi sama świadomość, że
      może być jeszcze lepiej dopasowany, a nie jest:D Więc kiedy już się ścisnę tak
      oporowo tą taśmą, że zaraz zacznie się rwać, to z 76-77 zrobiło się 72 pod
      biustem. Jaka to miseczka, z góry dzięki za cierpliwość:)
      • maith Re: 72/97 Myff 13.03.09, 15:27
        Na 97 cm jest wyspiarskie 70F, nie G. Zatem wyspiarskie G może Ci nie pasować,
        bo G na pierwszy rzut oka, to powinnaś mieć ale kontynentalne.
        70G podano Ci zapewne na podstawie tego 85C, w którym powiedziałaś, że miseczka
        jest ok, tak?
        W każdym razie do czasu aż nie napiszesz, co jest źle z obecnym rozmiarem i w
        jakim konkretnie staniku, to wiele nie pomożemy...
    • malgoskowam 82/103 12.03.09, 20:31
      Obecnie noszę 75F z triumpha, ale są trochę za luźne pod biustem,

Jestem teraz na diecie bo chciałabym zgubić to co zostało mi po ciąży.
      Prosiłabym o rozmiar kontynentalny, konkretnie chciałam wypróbować sklep Melissa

pozdrawiam
      • alicja.sunshine Re: 90/107 12.03.09, 20:56
        Ostatni stanik 80c, druty były odciśnięte pod biustem, wbijały się w mostek,
        luźne ramiączka
        Proszę powiedzcie jaki powinnam mieć, jestem po ciąży i już nie karmię
        piersią(stanik do karmienia 80c)
        • maith Re: 90/107 Alicja.sunshine 13.03.09, 15:40
          Hmm, w zasadzie to nic dziwnego, że Cię to tak cisnęło, skoro 80C jest ledwie na
          jakieś 97 cm w biuście, a Ty potrzebujesz tam zmieścić 107 cm.
          Warto, żebyś przymierzyła 80G w rozmiarówce kontynentalnej (pol/niem)
          albo 80F w brytyjskiej.

Tylko właśnie, to bardzo ważne, żebyś nie pomyliła literek z rozmiarówki
          polskiej i brytyjskiej, bo ta sama literka w różnych rozmiarówkach ma INNE
          znaczenie.

I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika.
          Bo wygląda na to, że nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie, żeby
          oszukiwać się, że stanik nie jest taki zły.
          O tu możesz sobie o nich poczytać
          -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637

A tu masz info o prawidłowym mierzeniu

-jak prawidłowo przymierzyć stanik?
          Przede wszystkim najpierw się pochyl i wygarnij sobie wszystko spod pach, a
          potem zerknij jeszcze tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847
          • alicja.sunshine Re: 90/107 Alicja.sunshine 13.03.09, 21:33
            dziękuję bardzo :)))
      • maith Re: 82/103 malgoskowam 13.03.09, 15:35
        Akurat Melissa ma i własną rozmiarówkę i własną tabelkę.
        Wybierasz sobie, ile bierzesz pod biustem
        Czy 75 (jeśli model jest ściśliwszy) czy 70 jeśli jest rozciągliwszy i stąd
        liczysz, ile Ci brakuje do 103 cm.

Co nam wychodzi?
        Albo 75G-H
        Albo 70J

To teraz tylko zajrzyj do wątku Melissy w Spisie producentów (spis jest
        podlinkowany na samej górze na 1 stronie forum) najlepiej od końca (ustawiasz
        drzewko od najnowszych) żeby mieć informacje o nowszych modelach i patrzysz, czy
        to, co Cię zainteresowało jest raczej ściśliwe, czy raczej rozciągliwe, raczej
        dużomiskowe, czy raczej małomiskowe.

Bo być może nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie, żeby oszukiwać
        się, że stanik nie jest taki zły.

I pamiętaj, że zamawiając stanik przez net z Melissy, masz zgodnie z polskim
        prawem 10 dni na ew. odesłanie (jeśli będzie z metkami i tylko mierzony
        delikatnie, bez śladów używania)
        • malgoskowam Bardzo dziękuję, n/t 13.03.09, 19:28
    • marta_ky rozmiar dla mamy 76/92 12.03.09, 23:45

Proszę o poradę jakiego rozmiaru stanik powinna nosić moja mama. Z tabelki
      wyszło 32dd, ale TangoII w tym rozmiarze jest nieco za małe, celować w 70E? Nie
      będzie zbyt wielkie?
      marta
      • maith Re: rozmiar dla mamy 76/92 Marta_ky 13.03.09, 15:44
        Hmm, Tango II na pewno nie jest małomiskowe...
        Jeśli brytyjskie 70DD jest za małe, to na pewno trzeba wypróbować brytyjskiego 70E.
        Przy okazji na wszelki wypadek przypominam, że w polskich i niemieckich firmach
        odpowiednikiem brytyjskiego 70E jest 70F.

Może być na początku trochę przyduże, jeśli to pierwszy stanik po zmianie, to
        jest tak duża szansa, że wszystko z boków zmigruje do miseczek, że można się
        spodziewać wypełnienia lekkiej zadużości.

Tylko mama musi prawidłowo stanik zakładać, zagarniając sobie wszystko spod pach :)
    • marysia_mama Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 13.03.09, 00:07
      pod biustem 70/71, biust 90.Jestem "po" dwójce dzieci, także moje
      piersi nie wyglądają za ciekawie..nie umiem sobie jednak wyobrazić
      życia bez dekoltów..Na razie chodzę w 75B, ale piersi bardzo brzydko
      w nim sie marszczą i coś mi nie pasuje..nie umiem konkretnie
      powiedzieć co..Na pewno za luźny obwód, ale jak już gdzieś
      napisano..obwód 60 ma za małą miseczkę..mówię o stanikach
      bezmarkowych..Interesuje mnie przede wszystkim rozmiarówka polska z
      podaniem konkretnych firm.. zupełnie się nie znam.
      • maith Marysia_mama 70/71, biust 90 13.03.09, 15:52
        Bez stresu, w Twoim prawdziwym rozmiarze też na pewno są piękne staniki do
        dekoltów :) Szczególnie przyjrzyj się maskaradkom, bo dają super jabłuszkujący
        kształt, a jeśli chcesz duże dekolty, to szczególnie zainteresuj się krojem plunge.

Zresztą poszukaj informacji o ciekawych modelach w katalogu LMB.
        kataloglmb.blox.pl/html
        Są tam też prawdziwe perełki. Ale szczególnie zwracaj uwagę na info o
        jabłuszkowaniu w recenzjach (bo tam pod każdym modelem są opinie na jego temat,
        przekopiowane z lobby).

To teraz przejdźmy do rozmiarówki. Przy Twoich wymiarach powinnaś zacząć
        mierzenie od 30E (czyli brytyjskiego 65E).
        W wersji polskiej i niemieckiej to by były okolice 65F.

znaczenie.

I uwaga, jeśli będzie Ci w nowym rozmiarze za ciasno, to przede wszystkim go
        prawidłowo załóż, czyli pochyl się i wygarnij wszystko spod pach do miseczek.
        Jeśli wtedy wyjdą Ci nad miseczkami bułki, to pomyśl od razu o większym
        rozmiarze. Jeśli stanik byłby natomiast minimalnie za duży, to migracja powinna
        go wkrótce wypełnić. O migracji poczytasz więcej na LMB, gdzie tak czy siak
        warto zajrzeć:
        www.malobiusciaste.prv.pl
        • maith Re: Marysia_mama 70/71, biust 90 13.03.09, 15:56
          A jeśli interesuje Cię rozmiarówka polska, to zajrzyj, co w katalogu LMB piszą o
          konkretnych modelach takich firm, jak Milena czy Comexim.

Gdybyś potrzebowała rozmiaru dla staników bardziej rozciągliwych, z obwodem pod
          60, to to by już musiało być 28FF (brytyjskie 60FF), co w rozmiarówce polskiej
          daje jakieś 60H. I znowu prośba o niepomylenie rozmiarówek.
    • jerzynamalina Re: 82/100 13.03.09, 00:09
      Teraz noszą 75E, minimalnie mi się przesówa do góry (stanik mam od roku), choć jak siedzę to fiszbiny mocno mi się wbijają, jak by był za ciasny. Przylega do mostka, ale bardzo mocno wbijają mi się ramiączka, a jak je poluźnię to mi jakoś stanik się gorzej układa:/ Mam z 6 staników i praktycznie chodze w jednym (tym który opisuję wyżej-z triumha), bo inne to już wogóle porażka (choć większośc ten sam rozmiar).
      Bardzo proszę o pomoc, to nie sposób nosić ciągle jeden stanik do tego nie do końca wygodny a jak ide do sklepu nie bardzo wiem o jaki rozmiar pytać.
      Chciałabym znać angielski i polski rozmiar. Z góry dziękuje:)

Justyna
      • maith Re: 82/100 Jerzynamalina 13.03.09, 16:05
        Opis objawów (także to wbijanie się - jak rozumiem z przodu, pod piersiami?)
        sugerują, że stanik jest za luźny.
        75-tki mogłabyś nosić, ale w ściśliwszych modelach, które się nie rozciągną.
        Triumphy raczej nie są ściwliwcami niestety, więc ten Twój na pewno jest
        dodatkowo rozciągnięty.
        Ale nawet w ściśliwcach raczej powinnaś celować w 75F w rozmiarówce
        polsko-niemieckiej. A 75E to tylko w brytyjczykach (34E się to wtedy nazywa).

Natomiast z rozciągliwszych modeli pasowałoby Ci raczej 70H polsko-niemieckie,
        czyli brytyjskie 70FF (32FF).

znaczenie.

Bo być może nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie, żeby
        oszukiwać się, że stanik nie jest taki zły.

Przede wszystkim najpierw się pochyl i wygarnij sobie wszystko spod pach, a
        potem zerknij jeszcze tu:
        • jerzynamalina Re: 82/100 Jerzynamalina 13.03.09, 20:15
          dzięki za rady:) przetestuję:)
    • karimar 85/110 - karimar - karmnik 13.03.09, 01:02
      Dziewczyny, jestem w 30 tygodniu ciąży, przymierzam się do kupna
      dwóch karmników (jeden z fiszbinami, drugi bez). Teraz mam na sobie
      32/70H Frei i jest ok.

1. Proszę powiedzcie jaki rozmiar kupić do karmienia oraz jak to
      przełoży się na rozmiar w Mellisie.
      2. Proszę polećcie w tych rozmiarach fiszbinowca i bezfiszbinowca
      jesli znacie i gdzie je dostać w Warszawie (nie mam mozliwości
      przekopywać się przez wątki, muszę dużo leżeć)

Słyszałam, że najlepiej kupować przed porodem, ale w poprzedniej
      ciąży nie zdążyłam dobrze dobrać, bo urodziłam w 7 miesiącu i szkoda
      gadać, o tym jakie staniki nosiłam i jakie przyniosło to skutki.
      Dziękuję !!!
      • maith Re: 85/110 - karimar - karmnik 13.03.09, 18:31
        Hmm, to jeśli wcześniej urodzisz, to najwyżej zmierzysz się jeszcze raz i
        zamówisz stanik netowo. One naprawdę szybko docierają.

Generalnie tak, stanik najlepiej zamawiać przed samym porodem, ale jeśli
        naprawdę bardzo, bardzo się boisz, że nie zdążysz, to niby możesz sobie zamówić
        stanik, który teraz będzie dla Ciebie przyduży, najwyżej jak Ci bardzo biustu
        urośnie, to ten się nada na końcówkę karmienia, a w 9 miesiącu zamówisz drugi.
        No i teraz będziesz miała czas zobaczyć, czy Ci ten model pasuje, czy wręcz
        przeciwnie akurat np. gniecie...
        Akurat Melissa ma i własną rozmiarówkę i własną tabelkę.
        www.melissa.com.pl/polski/menuGl/rozmiarowka.php
        Wybierasz sobie, ile bierzesz pod biustem.
        Nie wiem, jaką masz Freyę, ale że dość mocno zjeżdżasz z obwodem podbiuścia, to
        podejrzewam, że masz jakiegoś rozciągliwca...

W takim razie chyba powinno w Melissie wystarczyć 75 (jeśli model jest
        ściśliwszy) i stąd liczysz, ile Ci brakuje do wymiaru w biuście.
        Nie musisz się przekopywać przez wątki, możesz też dopytać mailem w Melissie,
        które są jakie, z karmników dostępnych w rozmiarze, w który celujesz.

Tu masz ich spis karmników
        www.melissa.com.pl/kolekcja/wyswietl.php?pokaz=karmnik
        Jakbyś dobierała teraz, to mogłabyś wziąć 75K (powinno być trochę przyduże) albo
        75L (już wyraźnie przyduże).

Bezfiszbinowce też kiedyś mieli w Melissie, ale tragicznie się w nich wyglądało
        (podobnie jak w innych bezfiszbinowcach, więc chyba się wycofali).

Z brytyjczyków mają w ichniejszej rozmiarówce (rozpoznajesz ją po FF, GG, HH),
        bo np. Royce jest w kontynentalnej.

Ale z brytyjczyków jeśli teraz nosisz 70H, to... no nie wiem... z tego, swoją
        drogą całkiem ładnego jak na karmnik modelu masz do wyboru 70HH i 70J...
        www.bravissimo.com/products/lingerie/nursing-bras/emily/nursing-bras/eb04-details.aspx?colour=Black
        Powiem Ci uczciwie, że nie wiem, ja bym pewnie zaryzykowała 70J, ale to jest
        takie wróżenie z fusów.

Pamiętaj, że zamawianie przez net, to dotarcie stanika pod drzwi i możliwość
        odesłania. Na pocztę możesz już wysłać kogokolwiek, a do sklepu z mierzeniem na
        miejscu musiałabyś chodzić sama.

Przez wszystkie wątki się tu przekopywać nie musisz, jak znajdziesz chwilę, to
        zerknij do wątku o karmnikach:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747
        A w razie czego istnieje też opcja przerobienia dowolnego stanika na karmnik, co
        opisali na Stanikomanii, niestety rozjechało się tam linkowanie, może wpisz w
        googlu stanikomania i "zbuduj sobie karmnik".
    • sylviacokolada 73/103 13.03.09, 09:23
      Witam ponownie,
      Zmiana wymiarow z 87/106. Buły ciagle jeszce widze. Skończyłam
      karmienie i zabrałam sie za odchudzanie. Poprzednie biustonosze sa
      za duze... dobrze ze kupiłąm tylko dwa :) pewnie jeszcze poleci w
      dól bo chce zgubic jeszcze 12 kg. Cycki znowu nie wygladaja
      najlepiej ... eh
      • maith Re: 73/103 Sylviacokolada 13.03.09, 18:41
        Nie martw się, trudno żeby wyglądały dobrze w o wiele za szerokich stanikach.
        Powinnaś się pilnie rozejrzeć za okolicami brytyjskiego 65H (30H), tylko nie
        pomyl rozmiarówek, w polskiej to by było jakieś 65K-L, dostępne tylko w Melissie.

To 65 powinno Ci już zostać, w biuście być może Ci jeszcze trochę zejdzie... Na
        razie kup 1 stanik, byle szybko.
    • qeu 68/89 13.03.09, 12:29
      w tej chwili noszę zwykle 70D
      • maith Re: 68/89 qeu 13.03.09, 18:52
        70D jest za szerokie, nie trzyma Ci dobrze biustu i można się spodziewać, że Ci
        go rozpłaszcza.
        Rozejrzyj się (w polskiej rozmiarówce) za 65F w ściśliwszych a 65I/J w
        rozciągliwszych modelach.

Co w brytyjczykach daje 65E(30E) albo 60FF (28FF)
        znaczenie.

Zaglądaj również na nasze małe Lobby, bo tam też jest sporo cennych informacji,
        szczególnie ich katalog staników by Ci się przydał
    • veronic1710 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 13.03.09, 13:44
      Pod biustem 90, na biuście 109
      • astrulek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 13.03.09, 15:03
        moje wymiary 88/112.Wczoraj kupiłam arabelkę 30hh.Jest dość ciasna
        ale z minuty na minutę coraz wygodniejsza.To mój pierwszy prawidłowy
        biustonosz więc jeszcze nie ideał,niestety.naczytałam się
        natomiast ,że arabella ma generalnie bardzo rozciągliwy obwód(pewnie
        dlatego ta jest na mnie dobra).poradźcie natomiast proszę w jaki
        rozmiar powinnam celować następnym razem??Dodam ,bo myślę że to ma
        znaczenie ,że po tym co wczoraj przymierzyłam ,to freye wydają się
        dla mnie wygodniejsze .Bardzo proszę o doradzenie:)
        • maith astrulek 88/112 13.03.09, 19:05
          Z rozciągliwością Arabelek jest różnie. Moja nutmeg akurat się zbytnio nie
          rozciąga. Natomiast we Freyach rozciągliwce są faktycznie częste. Zobacz, jak
          będziesz reagować na tę Arabelkę. W rozciągliwcowych modelach bierz to samo, a w
          ściśliwych normalnie powinno być dobre 75GG, ale musisz jeszcze się interesować,
          czy dany model przypadkiem nie jest dużo lub małomiskowcem. Jeśli to pierwszy
          dobry stanik, to bardzo możliwe, że wkrótce Twoim normalnym rozmiarem stanie się
          np. 70J. Dlatego na razie poczekaj, zmierz się jeszcze raz po paru tygodniach i
          oceń wtedy, jak się Twoje wymiary zmieniły.
          Możesz być spokojna, bo stanik wyprany wieczorem rano powinien być już suchy.
          Ale jeśli chcesz, to możesz sobie teraz dobrać inną Freyę, tylko jakbyś brała
          np. Polyannę, to w 75GG, a jeśli np. Eleanorkę, to w tym samym 70HH. Czyli
          odróżniaj rozciągliwce od ściśliwców. I na razie nie kupuj więcej niż 1 stanik.
          I obserwuj, czy ten Ci np. nie zaczyna bułkować.
      • maith veronic1710 90/109 13.03.09, 18:58
        Podałaś bardzo mało informacji (czytałaś dokładnie pierwszy post?)
        Wstępnie wynika, że na początek warto, żebyś przymierzyła 80FF z brytyjczyków
        (36FF), a z rozmiarówki polsko-niemieckiej to by były okolice 80H.

Ale ja bym się tam na Twoim miejscu przyjrzała przecudnym Maskaradkom.
        I zajrzała do Biuściastego Katalogu Staników
        kataloglb.blox.pl/html

Bo być może nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie, żeby oszukiwać
        się, że stanik nie jest taki zły.

Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się
        załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami
        internetowymi. Jest też Dopasowana. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo,
        Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych
        www.stanikowe-sklepy.blogspot.com

I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są
        rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było
        zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :)

Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
        -Spisu producentów
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955

-Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281

-Wątku o dużo i małomiskowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506

-o wąsko i szerokofiszbinowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74949691&a=74949691
    • klocuszek27 70/89 13.03.09, 15:04
      Witam serdecznie:) Zawsze uważałam, że mój rozmiar to 75 E, ale tak naprawdę to
      nigdy nie udało mi się kupić stanika, który leżałby idealnie:( A ostatnio nawet
      stwierdziłam, że wszystkie moje staniki są do wyrzucenia. We wszystkich mój
      biust zamiast ładnie leżeć, po prostu wisi, a piersi wychodzą z miseczek, zawsze
      muszę poprawiać swój stanik, bo jak się schylam, to nieraz mój biust wypływa na
      zewnątrz.
      Obecnie jestem mamą karmiącą, ale laktacja jest już ustabilizowana. Od porodu
      minęło 6 i pół miesiąca, ja już prawie powróciłam do swojej wagi sprzed ciąży,
      choć piersi dalej są większe niż przed ciążą.
      Kupując stanik popełniam klasyczne błędy - niestety trudno mi się do tego
      przyznać:( Obwód za duży, przez co piersi lecą mi na dół, a miseczka nie
      obejmuje całych moich piersi. Ale najwyraźniej trafiałam do złych sklepów, bo
      albo mogłam wybrać spośród rozmiarów 75 E lub 80 D, bo w 80 D to chociaż
      miseczka była dobra, ale obwód to już porażka, więc wybierałam mniejsze zło i
      kupowałam 65 E.
      Tak na marginesie, tylko raz w sklepie spotkałam w miarę profesjonalną obsługę:(
      • maith Klocuszku27 - nic się nie zgadza 13.03.09, 19:23
        Czy możesz jeszcze raz podać swoje wymiary i staniki?
        Masz 89 czy 99 cm w biuście?
        Kupujesz w końcu 65E czy 75E?
        • klocuszek27 70/89 14.03.09, 08:24
          Nic się nie zgadza, bo tak jak napisałam, ja wcześniej kupowałam zupełnie złe
          staniki, które były po prostu za duże w obwodzie. A ja mam pod biustem 70, a w
          biuście 89cm.
          • maith Re: 70/89 klocuszek27 14.03.09, 10:47
            Gdyby tylko to było problemem, to po prostu podałabym Ci właściwy rozmiar. Ale
            tu jest coś innego 75E jest na 97 cm w biuście, a 80D jest na jakieś 100 cm w
            biuście.

Czy to były jakieś niedookreślone firmy? Bazarowe?
            Czy normalne, o w miarę pewnej rozmiarówce?

Bo to jest różnica 3-4 miseczek.
            Zatem żeby Ci w chociaż w miarę sensownie doradzić, potrzebujemy wiedzieć, czy
            rozmiarówka tych firm była przypadkowa i należy ją zignorować, kierując się
            tylko wymiarami, czy też rozmiarówka jest wiarygodna, co by sugerowało, że po
            prostu w swoim wymiarze w biuście bardzo niewielki procent stanowią plecy, a
            większy niż przeciętnie procent stanowi biust.

Zatem co to były za marki?
            • klocuszek27 Re: 70/89 klocuszek27 14.03.09, 16:00
              Te rozmiarówki to z Triumpha. Ostatnio tam przymierzałam staniki, to panie mi
              podawały rozmiary w przedziale 70-75 E-F, a więc dość duże miseczki, które nawet
              były dobre. Z tym że mój biust przez karmienie niestety zrobił się jak dla mnie
              oklapnięty, może gdyby moje cycki były sterczące, to wymiar wyszedłby większy.
              Nie wiem dlaczego sugeruje się też Pani wymiarami moich ostatnich staników...
              Ostatnio moja krawcowa mnie mierzyła, i wg tych wymiarów 70/89 wyszła jej
              miseczka 65G.
              • maith Re: 70/89 klocuszek27 14.03.09, 16:17
                Hmm, jeśli to Triumph, to ma wiarygodną rozmiarówkę... ale z drugiej strony
                jeśli trafiałaś tam w czasie jeszcze nieustabilizowanej laktacji, to mogłaś mieć
                po prostu większy biust...

Tak czy inaczej - z wymiarów 70/89 wychodzi rozmiar brytyjski 65E (30E) w
                ściśliwszych stanikach i 60FF (28FF) w wyraźnych rozciągliwcach.
                Co w rozmiarówce polsko-niemieckiej daje okolice 65F, a w rozciągliwcach 60H.

Tylko że to są wyniki tabelkowe z Twoich wymiarów. Całkiem niezgodne z
                podawanymi rozmiarami staników.

Odpowiednikiem 75E jest dopiero brytyjskie 65G czyli polskie 65J, a w 60-tkach
                to brytyjskie 60H czyli polskie... 60L.
                Różnica wychodzi spora.

I teraz albo odpowiada za nią wcześniejsza, jeszcze nieustabilizowana laktacja
                (czyli element, który już zniknął,
                albo po prostu masz na stałe masz wąskie plecy, zmieniające Ci wymiar w biuście.

Na początek przyjmijmy może, że to była ta laktacja, więc kierujmy się wynikami
                dla Twoich wymiarów (podałam je na początku). Ale gdyby Ci było za ciasno, to
                powiększaj najpierw miseczkę, do skutku. Pamiętając też o prawidłowym zakładaniu
                - czyli pochylasz się i wygarniasz sobie wszystko spod pach do miseczek.

I teraz podstawowa rzecz - nie musisz robić zakupów w sklepach, w których
                proponują Ci na Twoje 70 cm pod biustem staniki szersze od Ciebie o 5 czy 10 cm.
                Nie masz obowiązku nosić staników, które na Tobie powiewają.

Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się
                załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline. Jest też Dopasowana
                (tańsza) i jeszcze parę innych. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo,
                Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych
                www.stanikowe-sklepy.blogspot.com

Masz prawo do ślicznych, precyzyjnie dopasowanych staników. I to tylko dobrze,
                że w razie czego, jak je zamówisz przez net, to przyniesie Ci je listonosz do
                drzwi, a w razie czego będziesz miała jeszcze możliwość odsyłki, jakbyś
                stwierdziła po przymierzeniu, że coś jest nie tak, czy że nie pasują Ci do
                którejś bluzki. Tylko przy odsyłaniu trzeba pamiętać o pilnowaniu terminów,
                niezrywaniu metek i tylko lekkim mierzeniu, bo staniki nie mogą mieć śladów
                używania.
    • maja-36 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 13.03.09, 19:11
      mój obwód pod stanikiem to 77 a w biuście 87 i noszę stanik rozmiar 70b
      • maith maja-36 77/87 13.03.09, 19:28
        Witaj!
        Obwód pod biustem wybrałaś dobry, mam wątpliwości tylko do miseczki.
        A czy mogłabyś pochylić się i wygarnąć sobie wszystko spod pach i zobaczyć, czy
        się nie zrobią bułki? Bo podejrzewam, że w 70B możesz mieć niedokładnie założony
        stanik. I spróbuj następnym razem w sklepie przymierzyć 70C, ale też z
        pochyleniem się i wygarnięciem sobie dobrze wszystkiego spod pach, ok?
        I zapraszamy do rozgoszczenia się na Lobby, zarówno tym, jak i małym.
        Małe lobby jest pod
        a na dużym właśnie jesteś :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka