Dodaj do ulubionych

Biologia - pytanie

09.12.06, 00:26
Pozwólcie, że będę tu zamieszczał swoje wątpliwości. Liczę, że ktoś mnie
wspomoże;)

1.Czym się różni fosforylacja substratowa od oksydacyjnej?
2.Czy enzymy to inhibitory(podwyższają energię aktywacji) i aktywatory
(obniżają energię aktywacji)? Jak tak, to dlaczego mówi się ogólnie, że
enzymy obniżają energię antywacji?
Obserwuj wątek
    • aquira Re: Biologia - pytanie 09.12.06, 13:57
      1. fosforylacja substratowa polega na syntezie ATP z ADP i P na skutek
      bezpośredniego rozkładu (utleniania) substratu np: kwasu 3-fosfoglicerynowego do
      pirogranianiu w czasie glikolizy
      zaś fosforylacja oksydacyjna to synteza ATP zachodząca kosztem energii powstałej
      podczas transportu protonów wodoru i elektronów na tlen np: w łańcuchu oddechowym.
      2. enzymy to przeciwieństwo inhibitorów:/ Enzymy obniżają energię aktywacji -
      czyli potrzeba mniej energii by zapoczątkować reakcję. Inhibitory zaś reakcję
      spowalniają - powodują, że potrzeba więcej energii by zapoczątkować reakcję
      • bubble_dubble Re: Biologia - pytanie 09.12.06, 18:22
        1-FOSFORYLACJA SUBSTRATOWA-miejsce występowania i szlk metaboliczny:
        ZACHODZI W MITOCHONDRIUM(MATRIX),oraz w cytoplaźmie.
        -glikoliza cykl krebsa
        -fermentacja mleczanowa,octowa.
        (fosforylacja substratowa nie wymaga udziału tlenu.
        reakcja sum wyglada tak : substrat o wysokiej energi +ADP +Pi ---->substrat o
        niskiej energii +ATP

(ZAMIAST ADP I ATP może występowac np.GDP A potem GTP.

*ten typ fosforylacji jest najmniej korzystny energetycznie

2 Fosforylacja oksydacyjna wymaga udzuału tlenu.Ten wydajny typ fosforylacji
        zachodzi u wszystich organizmów tlenowych.

-m-ce występowania i szlaki metboliczne to:
        -mitochondrium(błona grzebieni)
        -utlenianie końcowe w łańcuchu oddechowym.
        reakcja sum wygląda tak "ADP+Pi +przenośniki wodoru+ten--------->ATP+utlenione
        przenośniki wodoru

(przenośniki wodoru to NADH I fadh2)
    • coiffe Re: Biologia - pytanie 09.12.06, 21:47
      Dziękuję - dobrzy ludzie:)
      Z fosforylacją już romumiem, a o enzymach to gdzieś przeczytałem, że dzielą się
      na aktywatory i inhibitory, stąd to pytanie. Ale mogłem coś przekręcić, albo w
      tekscie mógł być błąd:/
      • nifren Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 11:57
        Wiecie co tak czytam i sie troche nie zgadzam?! Moim skoromnym zdaniem to jest
        prawda ze enzymy dziela sie na aktywatory i inhibitory. Przeciez inhibior to
        jest enzym ktory spowalnia zajscie jakiejs reakcji. Nie każdy enzym musi byc
        odrazu aktywatorem ...Czy jest coś o czym nie wiem? Prosze o jakies wyjasnienia
        lub odniesienie do literatury bo az mi sie głupio zrobiło bo akurat z chemii
        jestem dobra... Własnie zostało obalone to co uważałam za pewniak przez
        ostatnie 3 lata :)
        • bubble_dubble Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 11:59
          Ja jeśli chodzi o enzymy to się nie wypowiadam ponieważ sama mam sporo
          wątpliwości inie wszystko do końca rozumiem.
          I tez proszę o rozjaśnienie mi umysłu.
          • nifren Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 12:06
            przynajemniej nie jestem sama :)
            • bubble_dubble Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 12:23
              :)
              w grupie zawsze raźniej:)
              Nifren na co startujesz?
              • nifren Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 12:30
                na stome:) wracajac do enzymow to mi sie wydaje ze to jest tak poprotu ze sa
                inhibitory enzymów i aktywatory. inhibitor to jest taka czaseczka ktora hamuje
                dzialanie enzymu a aktywator odwrotnie:)czyz nie? tylko teraz zastanawiam sie
                czy inhibitorem moze byc enzym ?:) hmn jeden enzym chyba moze hamowac dzialanie
                drugiego eznymu:) wiec wracamy do punktu wyjscia :*
                • bubble_dubble Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 12:44
                  No właśnie...
                  Inhibitory tak jakby hamują przebieg reakcji.
                  Enzymy to inaczej katalizatory(stanowią największą grupę biokat.)
                  Inhibitor hamuje działanie enzymów.
                  Wydaje mi się,że inhibitor niekoniecznie jest enzymyem..po prostu jest
                  inhibitorem(lol wiem,że to zakręcone)Ale z drugiej str.Niektórzy inhibitory
                  nazywają katalizatorami ujemnymi ...

• nifren Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 12:52
                    kurde sama nie wiem juz nic :) pan Hooper pisze :"enzymy sa katalizatorami,
                    które zwiekszaja szybkosc reakcji chemicznyej same nie ulegajac zmianie"--> to
                    by oznaczalo ze inhibitor nie moze byc enzymem :) natomiast w necie
                    przeczytalam ze enzymy to za zwiazki ktore zmieniaja(!)szybkosc przebiegu
                    reakcji ...--> co by wskazywalo ze moga :) co ty na to :)
                    • bubble_dubble Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 13:20
                      Hmmm
                      Myślę,że inhibitor nie może być enzymem ponieważ inhibitorem jest np. cyjanek
                      potasu,kwas jodooctowy a to nie są białka.
                      Pozastym jest kilka rodzajów inhibiji np:

allosteryczna
                      kompetycyjna i niekompetycyjna

I np. w kompetycyjnej inhibitor wchodzi w centrum aktywne enzymu.

Mam nadzieję,że nie namieszałam bardziej.
                      • nifren Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 13:29
                        no tak zgadzam sie cyjanek potasu jest inhibitorem (to niepodlega dyskusji)ale
                        to nie oznacza ze wieksze zwiazki nie moga tez nimi być... jakos to mnie nie
                        przekonało :) musisz sie bardziej postarac :P
                      • nifren Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 13:32
                        bubble_dubble napisała:

> >
                        > allosteryczna
                        > kompetycyjna i niekompetycyjna
                        >
                        > I np. w kompetycyjnej inhibitor wchodzi w centrum aktywne enzymu.
                        No tak zgadzam sie ale przeciez w centrum aktywne enzymu moze tez wejsc wieksza
                        czasteczka np. inny enzym (który bedzie inhibitorem).Przeciez centrum aktywne
                        nie jest zarezerowwane tylko dla niewielkich czasteczek ?- chyba ze jest?;)
                        • bubble_dubble Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 17:03
                          I tego ja sama do końca nie wiem.
                          Dlatego mam wciąż mam wątpliwości jeśli chodzi o enzymy i inhibitory.
                          ;)
                          • nifren Re: Biologia - pytanie 11.12.06, 20:58
                            Niech więc ktos nam pomoze i rozwiaze problem 2 biednych niedouczonych
                            dziewczynek :P Bo ja nie bede mogła w nocy spac ot co :)
                            • bubble_dubble Re: Biologia - pytanie 13.12.06, 02:03
                              Ja nie mogłam w nocy spać ;)
                              I doszłam do wniosku,że inhibitor nie jest enzymem.
                              A czemu nie nie jest?
                              Bo nie!:P
                              • martina.15 Re: Biologia - pytanie 13.12.06, 10:41
                                czemu nie jest? bo nie przyspiesza roznych reakcji a to ze ma okreslony ksztalt
                                go enzymem nie czyni, jest ogolnie czyms co przeszkadza enzymowi :)
                                • nifren Re: Biologia - pytanie 13.12.06, 12:04
                                  martina.15 napisała:

> czemu nie jest? bo nie przyspiesza roznych reakcji a to ze ma okreslony
                                  ksztalt
                                  > go enzymem nie czyni, jest ogolnie czyms co przeszkadza enzymowi :)
                                  wiecie co zadzownie jutro do mojej biologiczki i sie jej spytam jak to jest :)
                                  bo wolałabym jakiejś bardziej sensowne wyjasnienie niz nie bo nie :P w takim
                                  razie czym sie rózni enzym od aktywatora? moim zdaniem zasadniczo a ta
                                  definicja która przytoczyłas bardziej by mi pasowała do aktywatora... poprostu
                                  juz zgupiałam ....
                                  • bubble_dubble Re: Biologia - pytanie 16.12.06, 15:21
                                    Nifren;)
                                    Nie przesadzaj.
                                    Moje "nie bo nie" było żartem.
                                    Ai sądzę,że wystarczająco dużo pisałam o enzymach:)
    • bubble_dubble Re: Biologia - pytanie 16.12.06, 15:26
      P.S
      A co Twoja biologica powiedziała?
      • nifren Re: Biologia - pytanie 09.01.07, 11:06
        mam kolejne pytnie :)czy Antocyjany są rozpuszczalne w wodzie?:)wydaje mi sie
        ze tak no bo sa pochodnymi glikozydów, glikozydy są pochodnymi cukrów, a cukry
        sie rozpuszczaja ale chciałabym by mi ktos to potwierdził :) bo jakos nie moge
        sobie wyobrazic jak one barwia te płatki :) chodzi o to ze one w wakuoli w sie
        rozpuszczaja i zabawiaja ja na odpowiedni kolorek w zaleznosci od ph i stad-
        jakby od wakuoli-pojawia sie kolor płtków czy to jest jakos hormonalnie
        uwarunkowane niech ktos madrzejszy mi powie jak to jest :)
        • pomidorowa10 z fitochemii 09.01.07, 13:42
          Antocyjany to wielofenolowe barwniki roślinnymi, zbliżone pod względem budowy
          chemicznej do flawonoidów. Przyjmują one kolory od czerwonego, poprzez
          niebieski aż do fioletowego. W roślinach występują w postaci glikozydów. Cześć
          aglikonowa nazywana jest antocjanidyną. W przeciwieństwie do flawonoidów
          antocyjany są stosunkowo niewielką grupą związków zbudowanych w oparciu o
          zaledwie około 15 antocjanidyn. Cześć cukrową antocyjan stanową z reguły
          krótkie 1- 3 cząsteczkowe łańcuchy złożone z glukozy lub, rzadziej, innych
          cukrów np. ramnozy. Przyłączenie cząsteczki cukru do aglikonu występuje
          najczęściej w pozycji C3.

-> Antocyjany są dobrze rozpuszczalnymi, nietrwałymi związkami chemicznymi. W
          środowisku innym niż słabo kwaśne szybko ulegają rozkładowi. Procesy te
          przebiegają jeszcze szybciej w przypadku samych antocjanidyn (aglikonów). Barwa
          antocyjan jest silnie uzależniona od pH roztworu, w którym się znajdują. W
          środowisku kwaśnym są zwykle czerwone, a po alkalizacji przyjmują barwę
          niebieską. Na ich barwę ma również wpływ obecność jonów metali, z którymi
          większość z nich tworzy barwne związki kompleksowe.
        • martina.15 Re: Biologia - pytanie 09.01.07, 13:46
          zastanawiam sie po co Ci rozumiec jak one barwia te platki ;P ja mam
          skojarzenia kulinarne, ale smieszne, wiec pisac nie bede :)
          • nifren Re: Biologia - pytanie 09.01.07, 14:22
            dzieki za bardzo wyczerpujaca odpowiedz :)bardzo mi pomogłas :)
    • nifren Re: Biologia - pytanie 09.01.07, 15:22
      mam jeszcze jedno pytanie odnośnie operonu Tryptofanowego u bakterii. Chodzi mi
      o pojecie "atenuacja" mam w książce napisane tak: " operon tryptofanowy jest
      regulowany przez atenuacje(osłabienie wydajności transkrypcji). Czym sie wiec
      rózni to pojecie od sprzezenia zwrotnego ujemnego? Domyslam sie jedynie ze jest
      troche węższym pojeciem no bo sprzezenie zwrotne moze działac jakby na kilku
      poziomach nie tylko kontrolujac transkrypcje. Bo nie wiem za bardzo kiedy moge
      sie nim posługiwac. pewnie to troche głupie pytanie, ale ja naprawde nie wiem :)
      licze ze madra koleżanka mi powie :) w góry dzieki :*
    • coiffe Re: Biologia - pytanie 31.03.07, 13:56
      Czy trzeba umieć obliczać równowagę Hardy'ego-Weinberga? Bo z tego co pamiętam
      na biologii nie miałem czegoś takiego, a w książce jest..
    • madziuuunia Re: Biologia - pytanie 31.03.07, 15:32
      oczywiscie ze tzreba umiec to obliczac;) ale to jest bardzo proste wiec nie
      bedziesz mial z tym zadnych klopotow;) poszukaj jakis zadan z tego i sam
      zobaczysz ze sa proste;) pozdraiwam
      • coiffe Re: Biologia - pytanie 08.04.07, 18:31
        Dzieki, juz genetyka i ewolucja cala zrobiona, razem z tymi rownaniami! Nie
        bylo tak zle:)
    • piccolaccia Re: Biologia - pytanie 29.04.07, 12:06
      enzymy to katalizatory, a kataliza dzieli sie na dodatnia (obnizajaca energie
      aktywacji - aktywatory) i ujemna (podwyzszajaca energie aktywacji -
      inhibitory). zarowno aktywatory jak i inhibiory moga pelnic role enzymow.

nie ma za co;)
      • nifren Re: Biologia - pytanie 29.04.07, 15:02
        dzięki wielkie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka