Dodaj do ulubionych

Oddaj krew - Podaruj ŻYCIE na Święta!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 19:01
Na stronie Urzędu Miasta Świecia (www.um-swiecie.pl) oraz Krewniaków (www.Krewniacy.pl) pojawiła się informacja o organizowanej zbiórce krwi w naszym mieście(15 grudnia(WTOREK)).

Co o tym sądzicie ?? Ja jestem jak najbardziej ZA organizacją takich akcji i na pewno się tam zjawię i podaruję komuś swoją krew.

Kto jeszcze przyjdzie ?? Jakie jest Wasze zdanie ??
Obserwuj wątek
    • Gość: maruda Re: Oddaj krew - Podaruj ŻYCIE na Święta!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 19:48
      Ja jestem za - oddam krew
      • Gość: Luz Klarita KREW IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.09, 20:15
        Czy przed oddaniem krwi, jeśli jestem chętny - czy muszę przejść jakieś badania?
        Jeśli tak, to jakie?
        Thx.
        • Gość: AGA Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 20:30
          Nie musisz robić żadnych badań. Na miejscu wypełniasz ankietę i tam
          robia Ci szybką morfologię z palca. Bada Cię lekarz i możesz
          oddawać. Zachęcam wszystkich!!!!!Ja też pójdę. Pomóżmy uratować
          komuś życie!!!!
          • Gość: Krewniak Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 20:41
            Do AGA:

Morfologię z palca robią przy drugim i każdym kolejny oddawaniu krwi, a przy
            pierwszym pobierają normalnie próbki ze zgięcia łokciowego :) ,ale to taki
            drobny szczegół :)
        • Gość: Krewniak Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 20:32
          Nie musisz iść na żadne badania :) Po prostu musisz się czuć zdrowy :) Przed pobraniem krwi musisz wypełnić kwestionariusz (przykładowy dostępny tutaj: krewniacy.com.pl/upload/File/kwestionariusz.pdf ), a następnie jeśli nie będzie przeciwwskazań to zostaniesz zbadany jak u zwykłego lekarza ( ciśnienie itd) oraz poziom Hemoglobiny we krwi( pobiorą Ci próbkę przed oddaniem krwi). Jeśli wszystko będzie w porządku to nic tylko ODDAĆ KREW i cieszyć się ,że możesz dzięki temu uratować czyjeś życie :)

Jeśli ktoś ma jakieś pytania to pytajcie, postaram się odpowiedzieć :)
          • Gość: Luz Klarita Re: KREW IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.09, 20:36
            A co z grupą krwi?
            Nie znam swojej grupy.;(
            Czy to też na miejscu jest do zbadania, czy trzeba to wiedzieć, nim sie przyjdzie>
            • Gość: Krewniak Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 20:39
              Tego się też dowiesz :) Grupa krwi jest obojętna ,każda krew przyda się w banku
              krwi.
            • Gość: Kre Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 20:43

Grupę krwi również poznasz na miejscu :) Każda krew jest potrzebna w banku krwi :)
              • Gość: Luz Klarita Re: KREW IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.09, 20:54
                dzięki ;)
                • Gość: Kasia Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 00:42
                  proponuję zbadać krew na ewentualny + HIV i WZW. Rano pobierają krew
                  i przed 16-stą masz wyniki. KalLab na Rynku tak robi. Kosztów nie
                  znam, bo ja robiłam jednocześnie wiele innych badań przed operacją.
                  Zawsze to pewność, że nie oddamy komuś "śmierci".
                  W naszym kraju rejestruje się 10 osób dziennie z HIV. Kilka razy
                  tyle nadal pozostaje w niewiedzy.
                  • Gość: ustawodawca Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 01:18
                    Gdyby badania krwi były za free, do tego zachęcanie w mediach - byłoby mniej
                    nieświadomych z HIV.
                    W Bydg. kilka lat temu to badanie kosztowało mnie 35zł.
                    Podejrzewam,że zdrożało. Jakby inaczej....
                    • Gość: Krewniak Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 01:34
                      Nie zmieniajmy tematu ZBIÓRKI KRWI na temat o przeprowadzeniu badania na
                      obecność wirusa HIV. Statystyki mówią swoje, a życie swoje. Więc jeśli możemy
                      kogoś życie uratować to podarujmy mu je w postaci krwi.
                  • Gość: JA Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 08:15
                    Krew w późniejszym terminie jest badana w kierunku HIV i WZW więc
                    jeśli któreś z tych wyników byłyby dodatnie-zostaniesz o tym
                    poinformowana a poza tym nie ma takiej mozliwości aby taka krew
                    została przetoczona komuś innemu.
                    • Gość: Krewniak Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 10:09
                      Potwierdzam wypowiedz użytkownika JA

Właśnie chciałem o tym napisać , bo do wczorajszej odpowiedzi tego nie
                      wcisnąłem. Krew jest tak dokładnie przebadana ,że dowiesz się o jakichkolwiek
                      dolegliwościach jeśli takowe zostaną wykryte (OBY NIE !!! )
                      • Gość: Mars Re: KREW IP: 81.219.3.* 09.12.09, 12:50
                        Mogę oddać dopiero 21 grudnia, więc standardowo pojadę do szpitala :-). Zachęcam
                        wszystkich do systematycznego oddawania krwi. To tak niewiele ( dla nas ), a
                        zarazem bardzo dużo ( dla innych ).
                        • Gość: mama Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 16:19
                          mój dziadek był honorowym krwiodawcą. Też bym chciała, tylko nie
                          wiem czy z wadą serca mi wolno. Jak myślicie, zaryzykować?
                          • Gość: Krewniak Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 17:33
                            Do mama

Nie powinnaś tego określać w sposób : ZARYZYKOWAĆ. Bo oddawanie krwi nie ma być dla nikogo ryzykiem, nie masz wrócić do domu z uszczerbkiem na zdrowiu tylko z uśmiechniętą buzią ,że mogłaś pomóc. Od tego jak duża jest Twoja wada serducha zależy czy możesz oddać krew. Jeśli lekarze uznają ,że nic Ci nie grozi to po prostu się cieszyć i oddawać krew dla innych :) Porozmawiaj z lekarzem, a on na pewno udzieli Ci odpowiedzi :)
                            • Gość: nieznośna Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 17:44
                              Warto jeszcze dodać że trzeba mieć skończone 18 lat, dowodzik w kieszeni i ważyć
                              nie mniej niż 50kg!
                              • Gość: Krzyś Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 18:09

Myślę że warto również dodać (pewnie młodzież się tym najbardziej zainteresuje), że osoba która odda krew otrzyma zwolnienie ze szkoły lub pracy z całego dnia :) Taki mały ,zachęcający szczegół dla młodzieży szkolnej najbardziej :)

Ogólnie widzę ,że deklaracje jak na razie złożyły dwie osoby ,czy to znaczy, że nie ma więcej osób w naszym mieście którzy chcą pomóc innym?? Dajcie o sobie znać, to naprawdę nie boli-chyba każdy miał w życiu szczepionkę i to działa podobnie :) tylko igła zostanie umieszczona w zgięciu łokciowym a nie w okolicach ramienia :)

LICZĘ NA WASZĄ POMOC! POKAŻMY ŻE POTRAFIMY POMAGAĆ INNYM! TAK JAK WY DOSTAJECIE PREZENTY NA ŚWIĘTA W POSTACI RÓŻNYCH WARTOŚCIOWYCH RZECZY I CIESZYCIE SIĘ Z TEGO (ja również) - TAK NIEKTÓRZY CZEKAJĄ AŻ KTOŚ PODARUJE IM PREZENT.....w postaci KRWI !!!!

Podarujmy innym życie na Święta!!!!
                                • Gość: Tomala83 Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 19:10
                                  Akurat mijają dwa miesiące:)
                                  Będę na pewno :)
                                  pozdrawiam krewniaków :D
                                  • Gość: Aga Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 20:09
                                    Dodać również należy,że nie tylko oddajemy dla innych. My sami nie
                                    wiemy kiedy krew potrzebna bedzie dla nas bądź naszych bliskich.
                                    Idea piękna i mądra. Pozostaje tylko liczyć na odzew społeczeństwa...
                                    • Gość: Krzyś Re: KREW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 21:33
                                      Więc przekazujmy dalej informacje na temat zbiórki - poczta pantoflowa nigdy nie
                                      zawodzi :)

Do AGA
                                      Masz racje. Nikt z Nas nie wie ,czy przypadkiem ktoś kiedyś nie będzie musiał
                                      organizować takiej zbiórki dla NAS.
    • Gość: Mała Mi Re: Oddaj krew - Podaruj ŻYCIE na Święta!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.09, 23:18
      Ktoś jeszcze chętny, żeby zrobić prezent świąteczny?? Ja będę na pewno :)
      • Gość: Krzyś Re: Oddaj krew - Podaruj ŻYCIE na Święta!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 18:24
        No to jest kolejna chętna osoba :) SUPER!! CO tu dużo gadać :
        "CHCESZ POMÓC ?? PRZYŁĄCZ SIĘ DO AKCJI !! "
    • Gość: KOLIBEREK Re: Oddaj krew - Podaruj ŻYCIE na Święta!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.09, 11:16
      BEDE MAM NADZIEJE ZE ZDAZE DO 16 PRACUJE DO 15...
      • Gość: Krzysiek Re: Oddaj krew - Podaruj ŻYCIE na Święta!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 19:56
        DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM KTÓRZY PRZYSZLI DZIŚ NA ZBIÓRKĘ I ODDALI KREW, a tym samym
        PODAROWALI komuś życie na Święta.
        Dziękuję również tym, którzy przyszli, ale z różnych powodów zostali
        zdyskwalifikowani.

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka