Gość: Jula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 11:46 U jakiego lekarza i gdzie można zrobić USG genetyczne? Kogo możecie polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adelajda211 Re: USG genetyczne 15.03.10, 11:51 Ja robilam takie usg w szpitalu im. Biziela w Bydgoszczy. Dostałam skierowanie od swojego ginekologa i takie badanie zrobiono mi na kase chorych. Wydaje mi się, żę to usg robią tylko tam w naszym regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: USG genetyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 13:40 Co to znaczy "genetyczne"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adelajda211 Re: USG genetyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.10, 13:59 Prawdopodobnie chodzi o bardzo dokladne usg, które wykrywa wady mogące mieć podłoze genetyczne. Jest to pierwszy etap do badań prenatalnych. Jeśli coś się nie zgadza to kierują na dalsze bdania inwazyjne. Tak przynajmniej ja zrozumalam zapytanie założycielki watku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivi Re: USG genetyczne IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.10, 14:24 adelajda211 napisała: > Ja robilam takie usg w szpitalu im. Biziela w Bydgoszczy. Dostałam > skierowanie od swojego ginekologa i takie badanie zrobiono mi na > kase chorych. Wydaje mi się, żę to usg robią tylko tam w naszym > regionie. USG "genetyczne" to potocznie nazywane USG, które wykonuje się pomiędzy 11-14 tygodniem ciąży. Część wykrywanych wad płodu ma podłoże genetyczne, stąd pojęcie "genetyczne" USG. Lekarz ocenia przezierność karkową, kość nosową, kosmówkę, określa liczbę ciążowych pęcherzyków, stwierdza czy płód jest żywy, ruchliwy, ocenia też czynność serca, bada przepływ krwi w największych naczyniach, dokonuje pomiarów biometrycznych. Podczas tego badania oceniana jest też anatomia płodu, bo do tego głównie służy USG, czyli czaszka, sierp mózgu, kręgosłup, rączki, nóżki, żołądek, serce, nerki, pęcherz moczowy, duże naczynia, powłoki brzuszne. Trochę mnie dziwi, że Twój lekarz nie wykonał USG, bo takowe można wykonać w każdym gabinecie ginekologicznym wyposażonym w diagnostyczne narzędzie, jakim jest aparat USG. Dobrze, że choć wysłał Cię w inne miejsce. Swoją drogą zastanawia mnie, dlaczego? Posługuje się tylko "szkiełkiem i okiem" w swoim gabinecie, nie ma aparatu USG? A może brakuje mu doświadczenia? Nigdy będąc w ciąży nie wybrałabym ani takiego lekarza, ani gabinetu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś