IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.10, 20:47
Proszę o wsparcie

Protestujemy przeciw ustawie przemocowej a tak naprawdę antyrodzinnej,
która właściwie zabrania wychowywania własnych dzieci. Jeśli do 10
listopada uda się zebrać 100 tysięcy podpisów szkodliwymi zapisami zajmie
się Sejm. Prosimy o rozesłanie informacji swoim znajomym i wysłanie
protestu - pokażmy, że społeczeństwo jest siłą.

Można złożyć podpis na stronie rzecznika praw rodziców,
jest 49.294 podpisów, potrzeba 100.000 do 10 listopada!"

www.rzecznikprawrodzicow.pl/20100225_sprzeciw.php
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Apel IP: *.1-4.cable.virginmedia.com 10.11.10, 00:53
      kolejny z takich co uwaza ze klapsem badz biciem wychowa sie dziecko. Dziecko trzeba wychowywaca nie bic.
      • Gość: a co tam Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 13:21
        jeśli ustawa ma zmniejszyc skale przemocy domowej (której jest strasznie duuuzo) to niech wejdzie w zycie. czemu nie? nie wiem dokładnie o co chodzi z ta ustawa. ale dzieci nie wychowuje sie za pomoca bicia tylko tłumaczenia. ile słyszy się o skatowanych dzieciach, które umierają albo są w ciezkim stanie?
        • Gość: kolomaciej tak chcecie? IP: *.ip.netia.com.pl 10.11.10, 14:08
          Przykładów bezstresowego wychowania, macie bez liku we współczesnym świecie. Młodzi przestępcy, orgie seksualne gimnazjalistów, nieletni narkomani i dilerzy, itd. Powiedz teraz jeden z drugim, którzy byli wychowywani 15-30 lat temu, czy pamiętacie taką młodzieżową patologię, jaka szerzy się dzisiaj? Na pewno nie. Czy w Waszych czasach szkolnych, słyszeliście o przypadkach wkładania kosza na śmieci na głowę nauczyciela? Czy słyszeliście, żeby gó...arze w wieku gimnazjalnym upijali się praktycznie co tydzień? Spotkaliście się z bezpośrednimi wyzwiskami szczyla z podstawówki, pod adresem nauczyciela? A może w swoich latach młodzieńczych, baliście się wieczorem przejść po ulicach naszego miasta? Na pewno nie spotykaliście się ze sprawami zakatowania bezdomnego dla zabawy, albo "zwykłych" pobić dla "funu". Nieletnich, szlajających się bez celu po ulicach i demolujących pod wpływem alkoholu samochody (a o elementach architektury i infrastruktury miejskiej nie wspominając), można było na palcach jednej ręki policzyć.

Przemoc domowa, nie ma nic wspólnego ze sposobem wychowywania. To zjawisko było, jest i będzie. Frustratów, którzy wyładowują swoją złość na dzieciach, nie da się utemperować żadnymi ustawami, a w żadnym wypadku nie można tego łączyć z klapsem za pałę w szkole, lub negatywne uwagi nauczyciela, czy wybitą szybę.

Ludzie piszący, że "dzieci wychowuje się tłumaczeniem", chyba sami są jeszcze dziećmi. Zastanów się człowieku, na własnym doświadczeniu, co z ust dorosłego człowieka dociera do rozumku dziecka? Nic. Kompletnie NIC! Dzieci chcą się bawić (obojętnie w jaki sposób), chcą brylować przed rówieśnikami, ponad wszystko przedkładają swoje zadowolenie, nie posiadają empatii (przynajmniej w takim stopniu jak dojrzali ludzie), a wyobraźnia, logiczne myślenie, pojmowanie istnienia konsekwencji swoich czynów, to dla nich całkowita abstrakcja. Takie są dzieci i tego nie zmienisz! Tylko dojrzałość emocjonalna i doświadczenie życiowe, wprowadzi odpowiednie poprawki do charakterów. "Bezstresowe wychowanie" to największe zło, jakie można zgotować swoim dzieciom. Postępując w ten sposób, do wspomnianych cech, o których wspomniałem wcześniej, dołożycie im jeszcze przeświadczenie o bezkarności, i o tym, że niczym nie muszą się martwić, bo każdy występek skończy się jedynie monologiem rodzica, który przecież nie boli, i w ogóle można go przecież nie słuchać.

Przyznajcie się, Wy - którzy niegdyś dostawaliście klapsy albo nawet i pasy od ojca - że to właśnie wizja kary cielesnej, powstrzymała Was w wielu przypadkach, przed zrealizowaniem kolejnej głupoty swojego życia. Przypomnijcie sobie, z jakim szacunkiem kiedyś traktowano rodziców, a nawet całkowicie obce osoby dorosłe. Przypomnijcie sobie, jak Was karano i jak się zachowywaliście, i jakimi ludźmi jesteście dzisiaj. A teraz przyjrzyjcie się dzisiejszym dzieciom i młodzieży, z pokolenia wychowywanego "bezstresowo". Trzeba być ślepym, żeby nie dojrzeć zależności.
          • Gość: a co tam do kolomaciej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 18:56

powiem ci tak, że wiele zależy od wychowania. znam wielu mlodych ludzi, nastolatkow, którym daleko od tych wygłupów które opisujesz. oczywiscie sa tez dzieci, ktore mimo wychowania i dobrych checi rodziców ida swoją drogą. ale jestem zdania , że bardzo wiele zależy od ideałów przekazanych przez rodziców. przede wszystkim dziecku trzeba poswiecac wiele czasu, bardzo wiele i wtedy ma sie z nim kontakt i można wiele rzeczy niedobrych zauważyc juz w zarodku i zapobiegac. aby ustrzec dzieci przed opisywanym przez ciebie zachowaniem, przede wszystkim należy dobrze zorganizowac im czas! i to jest udowodnione!
            popierajac wprowadzenie ustawy mam na mysli przede wszystkim dobro dzieci (zwłaszcza tych najmłodszych), które niejednokrotnie lądują w szpitalu dzieki swym "rodzicom". nie moge patrzec na taka przemoc. dlaczego kilkumiesieczne dzieci trafiaja do szpitala z polamanymi konczynami i zebrami albo urazami mózgu? czasem jest juz za pozno. jestem jak najbardziej za ustawą. zastanowcie sie nad tym zanim zlozycie podpis na tej stronie.
      • Gość: a co tam Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 13:25
        wlasnie przeczytalam o co chodzi mniej wiecej i podtrzymuje swoje zdanie. jesli ktos dobrze wychowuje dziecko to dlaczego mialby sie sprzeciwiac ustawie? ja mam dziecko i jestem za ustawą, widząc jak inni biją dzieci. i dobrze ze pracownik ma prawo odebrac dziecko bez wyroku sądu, przynajmniej moze szybko dzialac zanim moglboy dojsc do tragedii.
    • Gość: M Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 15:09
      A ja jestem za przyjeciem tej ustawy...
      Jesli dziecko zostanie nauczone zasad, to klaps nie bedzie potrzebny!!!
      Dziecko ma rodzica sluchac, a nie sie go bac!!!!

Ja pamietam z dziecinstwa owe klapsy. Obiecalam sobie wtedy, ze moje dziecko takowych nie doswiadczy. Przeciez kazdy czlowiek (w tym dziecko) rozumie co sie do niego mowi, a wiec "gestykulacja" reka uderzajaca o posladek, glowe czy inna czesc ciala nie jest potrzebna.

Pewnie wielu rodzicow zauwazylo, ze uderzenie dziecka nie wynika z chceci jego wychowania, lecz bywa upustem nerwow. Bo przeciez lania nie planujemy z gory. Musimy pamietac, ze taki upust emocji moze skonczyc sie tragicznie (jesli sie nie opamietamy).

Pewnie pare osob mnie skrytykuje, ale pamietajcie, ze kazdy ma prawo do swojej opinii, a ja ja tylko wyrazilam. Nikomu nic nie narzucam.
    • Gość: gość Re: Apel IP: *.swiecie.vectranet.pl 10.11.10, 17:22
      popieram ustawę w 100%!!!Najlepiej rozładować swoje frustracje bijąc dziecko.Co chwilę pokazują w telewizji katowane bezbronne dzieci.Popieram i nie składajcie podpisów przeciw tej ustawie.Chrońmy dzieci przed cierpieniem i oprawcami.
    • Gość: kjhgfd Re: Apel IP: 89.231.151.* 10.11.10, 18:34
      ale t jest normalna kolej rzeczy. Polska jest coraz nowocześniejsza, a młodzież przez to ma więcej możliwości. Przecież te 15, czy 30 lat temu nie było takich wymysłów, wynalazków, a młodzież wtedy miała inne zajęcia niż komputer, czy inne elektroniki np. Agresja wśród dzieci będzie coraz większa. Ale to się kiedyś zmieni i środowisko młodzieńcze pod wpływem pewnego już (w przyszłości) etapu rozwoju państwa przestanie sie tak zachowywać. Obecnie jako, że dociera do nas cywilizacja ludzie chcą z niej korzystać np. jak młodzież pozwalając sobie na za dużo.
    • Gość: chory ten kraj Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 19:40
      Zastanawia mnie, co za kretyn wymyślił, żeby pracownik socjalny mógł odbierać rodzicom dzieci bez wyroku sądu i to na podstawie niesprawdzonych donosów. Trzeba być imbecylem, żeby taką ustawę przeciw rodzinie stworzyć.
      Śmierdzi handlem dziećmi. To pierwszy krok dla tych, którzy chcą zarabiać na zamówieniach na dzieci. Miejmy nadzieję, że zrobią jakieś poprawki, bo inaczej możemy spodziewać się legalnego handlu dziećmi odbieranymi na podstawie niesprawdzonych doniesień o przemocy.
    • Gość: mama2 Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 13:30
      Ta ustawa jest beznadziejna! Rozumiem zakaz bicia dzieci i dawania klapsów, jestem za. Sama ma dziecko i go nie bije. Jednak to co zakłada ta ustawa to jakaś paranoja. Urzędnik ma prawo zabrać mi dziecko na podstawie nie sprawdzonych donosów i bez wyroku sądu. Przecież to głupota. Będzie to prowadziło do okropnych tragedii. Wiele jest sytuacji, że rodzice toczą walkę o opiekę nad dzieckiem wystarczy, że jedno z nich oskarży drugie o bicie dziecka i taki urzędas bez problemu będzie mógł to dziecko zabrać. I co się z nim stanie? Dom dziecka? Wszyscy na podstawie swojego "widzi mi się" będą mogli oskarżać rodziców lub opiekunów o przemoc. Ta ustawa musi być zmieniona. W takiej formie jak się obecnie proponuje nie powinna wejść w życie.
      • Gość: mama2 Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 13:37
        cd.
        Załóżmy, że ktoś Was nie lubi i chce Wam dopiec. Zgłasza, że bijecie dzieci i Wam je zabierają bez sprawdzenia czy to prawda. Nadal jesteście za taką ustawą?
        • Gość: x Re: Apel IP: *.146.239.79.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.11.10, 15:59
          popieram mame2
          • Gość: eee Re: Apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.10, 16:31
            Dla zorientowanych w temacie- ustawa nie ma jeszcze aktów wykonawczych czyt,rozporządzeń.Jest wiele rzeczy do sprecyzowania. Zespoły interdysyplinarne, które mają powstać w gminach by przeciwdziałać przemocy to pomysł jak najbardziej trafny. Pracownik socjalny sam nie może zabrać dziecka. Myślę, że Ci co się wypowiadają na ten temat nie mają dostatecznej wiedzy na temat ustawy.A pracownicy są aktualnie wysyłani na szkolenia odnośnie ustawy by w sposób jak najbardziej rzeczowy móc podejść do sprawy przeciwdziałania przemocy.Niektóre gminy od lat mają już zespoły interdyscyplinarne- wychodząc na przeciw problematyce przemocy. Ustawa potrzebna- przemoc w rodzinie to problem niestety z nasileniem ku wzrostowi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka