Dodaj do ulubionych

praktyka BHP

19.04.12, 11:06
Czy ktoś studiował może kierunek związany z bhp? Gdzie w takim razie odbywał praktyki na terenie Świecia lub okolicach? Czy są w Świeciu jakieś firmy związane z tą specjalnością?
Obserwuj wątek
    • kulunkele Re: praktyka BHP 19.04.12, 16:13
      Może mondi? tam w końcu stawiają na bhp na pierwszym miejscu...
      Koło biurowca mondi, tam gdzie jest lekarz pracy, też jest jakaś firma co robi szkolenia bhp.
      • kulfon13l Re: praktyka BHP 19.04.12, 16:25
        Nie tylko Mondi. Każdy zakład pracy, zatrudniający ponad 100 osób, zobligowany jest do tego, aby na etacie mieć "behapowca".
        • kulunkele Re: praktyka BHP 19.04.12, 17:23
          Lecz sądzę że w takim mondi zdobędzie więcej doświadczenia bo to większy zakład gdzie trafiają się postoje na których są kontrole itp, częste szkolenia.
          Bo co z tego że trafi do zakładu gdzie ktoś ma etat, ale nic się nie dzieje.
          • kulfon13l Re: praktyka BHP 19.04.12, 18:35
            Oczywiście, że tak - masz rację. Jednak z tego co wiem, akurat Mondi ma bardzo mały dział BHP (w porównaniu do tego, co mogłoby się wydawać przeciętnemu człowiekowi), jak na tak dużą załogę. Bezpieczeństwo pracy jest oczkiem w głowie dyrektorów i kierowników, ale większość obowiązków pełnią tzw. inspektorzy społeczni, czyli pracownicy, którzy oprócz swoich normalnych obowiązków, zajmują się tym dodatkowo.
            Nie oszukujmy się - w każdym zakładzie pracy BHP to z jednej strony służba bardzo ważna, ale z drugiej - z racji tego, że nieproduktywna - jest marginalizowana. Dlatego też pracownicy na takich etatach stanowią minimum, jakiego wymagają przepisy. Stąd też, nie wydaje mi się, żeby studiowanie takiego kierunku, było przyszłościowe. Po takich studiach, trzeba się będzie liczyć z szukaniem miejsca pracy w całej Polsce.
            • komkom12 Re: praktyka BHP 19.04.12, 19:31
              Dzięki, o mondi już czytałam, nie jest łatwo się dostać. Wszystko co piszecie jest racją... Niestety. Ale jak już zaczełam te studia musze pociągnąć je do końca. :)
              • kulunkele Re: praktyka BHP 19.04.12, 22:13
                To może lepej szukać po za Świeciem.
                To zależy jakie chcesz mieć praktyki, czy tylko napisane że się je miało, czy może czegoś się nauczyć.
                Jak papier uderz gdzie kolwiek.
                Jak czegoś się nauczyć to lepiej szukać dużego zakładu.
                Takie jest moje zdanie.
                No może w mondi jest mały oddział niby ale szkolenie trzeba mieć na każdą mazyne, wydział itp a na postojach to pilnują wszytskiego.
                • komkom12 Re: praktyka BHP 19.04.12, 22:32
                  Wolałabym się czegoś nauczyć, nawet jeśli po studiach nie znajdę pracy w swoim zawodzie, to coś w głowie zostanie. Jeszcze mam czas, ale będę uderzać w duże firmy. Myślałam też o firmie Bart, też ma ponad 100 pracowników.
                  • kulunkele Re: praktyka BHP 19.04.12, 22:59
                    Sądzę że łatwiej byłoby się tam dostać niż do mondi.
                    Moim zdaniem więcej można nauczyć się w zakładzie gdzie jest wyższy stopień ryzyka, tzn więcej taki bhp-owiec musi szkolić, zapobiegac itp
                    Jaki by zakład duży nie był, jeśłi nic nie moze się zbytnio stać to bhpowiec nic do roboty mieć nie będzie.
      • natalia-68 Re: praktyka BHP 28.04.12, 16:17
        polecam MONDI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka