Dodaj do ulubionych

ścieżki rowerowe

05.02.13, 17:01
czemu w Świeciu jest tak mało ścieżek rowerowych??.. wiele gmin w Polsce wykorzystało swoją szansę i powstało przy udziale funduszy unijnych, w ich okolicach, dużo kilometrów dróg dla rowerów - w Świeciu poza paroma kilometrami do Deczna - i kawałkiem w kierunku Sulnowa (kpina- bo nie skończona) - nic.. przy krajowej jedynce nie ma szans pojeździć rowerem, w kierunku torunia - z przechowa nic.. w kierunku tucholi - nie ma - w kierunku chojnic - bez szans.. teoretycznie jest droga -szlak przez głogówko królewskie - ale jedynie Świecie ograniczyło się do namalowania pasków na drzewach.. wstyd dla radnych, dla zarządu, dla burmistrza..
Obserwuj wątek
    • romaniaturk Re: ścieżki rowerowe 05.02.13, 17:54

> w kierunku tucholi - nie ma - w kierunku chojnic - bez szans..

ciekawe . a to nie czasami ta sama droga ? :)

> wstyd dla radnych, dla zarządu, dla burmistrza..

nie ma pieniędzy na dużo ważniejsze rzeczy , a nawet drogi dla samochodów , a Tobie się takich zbytków zachciewa ? zorientuj się najpierw ile kosztuje metr drogi dla rowerów , ile kosztuje wykup tych kilku metrów szerokości gruntu od przylegających do dróg gospodarstw , żeby taką ścieżkę w ogóle móc budować , to nie będziesz marudził .

jeden chce basenu w centrum miasta , drugi kilkadziesiąt kilometrów ścieżek rowerowych ... bawi mnie ta Wasza naiwność , szczególnie w połączeniu z miejscem , w którym swoje roszczenia wypisujecie . czy potraficie pojąć , że to jest forum portalu gazeta.pl a nie formularz kontaktowy urzędu miejskiego ? waszych utopijnych zachcianek nie będzie czytał nikt za to odpowiedzialny ! POJMIJCIE TO WRESZCIE ! te dyrdymały czyta zwykły nowak ze zwykła kowalską i nic wam rzeczowego na ten temat nie powiedzą , a już tym bardziej nie mogą nic obiecać ani nic w tym kierunku zrobić !
      asher , narzekasz na radnych , zarząd ( zarząd czego ? ) , burmistrza ... a podjąłeś chociaż minimalny trud skontaktowania się z którymś z radnych , żeby coś takiego zaproponować albo o to zapytać ? przecież oni od tego są . :)
    • herlock_szolms78 Re: ścieżki rowerowe 05.02.13, 21:31
      Te ścieżki to taka niedzwiedzia przysługa jeśli chodzi o nasze miasto. Ulicą się jeżdzić już nie powinno, jeżeli obok jest droga rowerowa (można dostać mandat), a ścieżkami się poprostu nie da (szczególnie na Aleji Jana Pawła) piesi są dosłownie wszędzie. W dużych miastach np. Gdańsku, gdzie ludzie mają wiekszą świadomość że ścieżka rowerowa jest dla rowerów a nie do spacerowania ma to sens i tam jestem jak najbardziej za:)
      • ascher Re: ścieżki rowerowe 06.02.13, 21:43
        ścieżki rowerowe - to jeden ze sposobów promowania zdrowego życia.. jest to konieczne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym takim jak otyłość nadciśnienie cukrzyca itp.. oczywiście można myśleć tak jak poprzednik że miasto ma większe wydatki niż ścieżki rowerowe.. przypominam tylko że na to jest konkretny budżet - pieniądz znaczony który dodatkowo można było pomnożyć o pieniądze unijne.. pewnie podobna zasada obowiązywała przy budowie hali sportowej , czy pewnie przy inwestycji związanej z remontem świeckiego basenu.. tak tylko się domyślam.. wydawanie pieniędzy na krzewienie sportu zwraca się w przyszłości.. przeliczanie kosztów wybrukowania metra takiej ścieżki - dla mnie nie ma sensu.. Bardziej świadome miasta przeznaczają pieniądze na takie inwestycje.. gdyby były ścieżki pojawiłaby się też świadomość wśród pieszych czym różni się chodnik od drogi rowerowej.. wystarczy więcej rowerów jeżdżących po ścieżce dla rowerów :).. a propos.. burmistrz jest przewodniczącym zarządu gminy - ciałem wykonawczym dla rady gminy.. tak jak premier jest prezesem rady ministrów itd.. pozdrawim wszystkich rowerowców..
        • herlock_szolms78 Re: ścieżki rowerowe 06.02.13, 22:01
          Pewnie masz racje, że im więcej rowerów tym większa świadomość pieszych. Gdyby ścieżki były rzeczywiście dla rowerzystów to popieram Twój pomysł w 100%. Jeśli chodzi o świadomość to nie tylko piesi ale i kierowcy samochodów nie wiedzą do czego służy ścieżka przykładem jest chociażby parkowanie na nich. Tutaj duża rola policji która niestety jak do tej pory nie robi nic w tym kierunku:( Także dla mnie w tej chwili te drogi to tylko utrapienie a sama sporo jeżdze rowerem...
        • nonnel Re: ścieżki rowerowe 07.02.13, 07:54
          ascher napisał:

> ścieżki rowerowe - to jeden ze sposobów promowania zdrowego życia.. jest to kon
          > ieczne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym takim jak otyłość nadciśnienie cu
          > krzyca itp..
          -otyłość,nadcisnienie,cukrzyca....myślę że lepsza jest dieta odpowiednia,rower jest dodatkowym-nie przeszkadzającym "dodatkiem"
          oczywiście można myśleć tak jak poprzednik że miasto ma większe wy
          > datki niż ścieżki rowerowe..
          -a nie jest tak w istocie???
          przypominam tylko że na to jest konkretny budżet -
          -no to jaki budżet takie drogi rowerowe-proste
          > pieniądz znaczony który dodatkowo można było pomnożyć o pieniądze unijne.. pew
          > nie podobna zasada obowiązywała przy budowie hali sportowej , czy pewnie przy i
          > nwestycji związanej z remontem świeckiego basenu.. tak tylko się domyślam.. wyd
          > awanie pieniędzy na krzewienie sportu zwraca się w przyszłości.. przeliczanie k
          > osztów wybrukowania metra takiej ścieżki - dla mnie nie ma sensu.
          -jak to nie ma sensu??przecież to są koszty z budżetu!
          . Bardziej świ
          > adome miasta przeznaczają pieniądze na takie inwestycje..
          -a nie myślisz ze ta "bardziej swiadome miasta"mają po prostu większy budżet?
          gdyby były ścieżki po
          > jawiłaby się też świadomość wśród pieszych czym różni się chodnik od drogi rowe
          > rowej.. wystarczy więcej rowerów jeżdżących po ścieżce dla rowerów :).. a propo
          > s.. burmistrz jest przewodniczącym zarządu gminy - ciałem wykonawczym dla rady
          > gminy.. tak jak premier jest prezesem rady ministrów itd
          - i co w zwiazku z tym?Czy to spowoduje że nagle wspomniany już wielokrotnie budżet się nagle powiekszy?????co za bzdura?
          .. pozdrawim wszystkich
          > rowerowców..
    • piotr2_pl Re: ścieżki rowerowe 07.02.13, 13:49
      Ogólnie, brak ścieżek w skali kraju jest faktem i wynika z zapóźnienia cywilizacyjnego Polski, czego raczej tłumaczyć nie ma potrzeby.

Świecie akurat jest w czołówce gmin budujących ścieżki rowerowe i zdaje się, że Burmistrz ostatnio nawet otrzymał za to nagrodę. W sumie, jakby nie patrzeć, tych ścieżek trochę w okolicy zrobiono. Wszystko zależy od człowieka rządzącego Gminą, a pan Pogoda jest jak się zdaje fanem roweru. Nie jest to żaden zarzut, tylko proste stwierdzenie faktu. A to, że te ścieżki rowerowe, jak mówią złośliwi, prowadzą od miejsca zamieszkania, to najprawdopodobniej zwykły przypadek.
      • nonnel Re: ścieżki rowerowe 07.02.13, 17:09
        "A to, że te ścieżki rowerowe, jak mówią złośliwi, prowadzą od miejsca zamieszkania, to najprawdopodobniej zwykły przypadek. .."
        -a ten się nawet tu czepia!! To jak wytłumaczysz fakt że do mojego miejsca zamieszkania też prowadzą??Ani ja syn,ani bliższa czy dalsza rodzina burmistrza?Więc.....przypadek!
        • maur_123 Re: ścieżki rowerowe 08.02.13, 12:06
          Może osoby odpowiedzialne za powstawanie ścieżek wezmą pod uwagę możliwość przedłużenia ścieżki od Sulnówka na Wyrwę.Szosa jest w tym rejonie wąska, skrajem szosy bardzo często ludzie biegają ,chodzą piesi, jeżdżą rowery.W okolicy po za zabudowaniami są dwa duże kompleksy działek, tak więc ruch jest spory ,Wyrwa też się rozbudowała rekreacyjnie co powoduje większy ruch rowerów. Ku przemyśleniom.......
        • piotr2_pl Re: ścieżki rowerowe 08.02.13, 12:27
          nonnel napisał:

> "A to, że te ścieżki rowerowe, jak mówią złośliwi, prowadzą od miejsca zamieszk
          > ania, to najprawdopodobniej zwykły przypadek. .."
          > -a ten się nawet tu czepia!! To jak wytłumaczysz fakt że do mojego miejsca z
          > amieszkania też prowadzą??Ani ja syn,ani bliższa czy dalsza rodzina burmistrza?
          > Więc.....przypadek!

Stary, wrzuć na luz, bo chyba nie przypadkiem niektórzy mają Ciebie za trolla.
          • jawanda Re: ścieżki rowerowe 08.02.13, 21:50
            W tym miejscu powiem,że od mojego domu też jest rzeczona ścieżka,a ja ani brat,ani swat Burmistrza.Najprawdopodobniej przypadek,bo jak nie to co?
            Tak na marginesie nie narzekajcie,trochę tych ścieżek jest i ma być więcej.
            • piotr2_pl Re: ścieżki rowerowe 09.02.13, 13:49
              I fajnie, ścieżki rowerowe są potrzebne i powinno budować się ich jak najwięcej, bo wpływają na bezpieczeństwo i cieszę się Twoim szczęściem, że masz je pod swoim domkiem. Niestety, to szczęście innych omija i tak dobrze nie mają.

Jednakże nie o to chodzi, bo wiadomo, że nie od razu ów przysłowiowy Kraków zbudowano. Pytanka mam tylko:

1.Jaki jest docelowy schemat ścieżek rowerowych w gminie Świecie?
              2.Kto o tym decyduje i jakie są kryteria ich prowadzenia?
              3.Ile to kosztuje?

To są bardzo proste i podstawowe pytania, na które odpowiedź jest podstawowym obowiązkiem Burmistrza, a prawem mieszkańców jest je zadawać.
              • romaniaturk Re: ścieżki rowerowe 09.02.13, 13:53
                > To są bardzo proste i podstawowe pytania, na które odpowiedź jest podstawowym o
                > bowiązkiem Burmistrza, a prawem mieszkańców jest je zadawać.

to zadaj je burmistrzowi , a nie zwykłym ludziom na forum gazety !
                pojąłeś w końcu , czy to zbyt trudne ?
                • piotr2_pl Re: ścieżki rowerowe 09.02.13, 14:07
                  Mnie się tak jakoś dziwnie zdaje, że to Burmistrz powinien mieszkańcom powiedzieć na co wydaje ich pieniądze...
                  • nonnel Re: ścieżki rowerowe 09.02.13, 15:56
                    piotr2_pl napisał:

> Mnie się tak jakoś dziwnie zdaje, że to Burmistrz powinien mieszkańcom powiedzi
                    > eć na co wydaje ich pieniądze...

Ta...i jeszcze robić im zakupy,sprzatać po nich,płacić za nich podatki i wogóle być na każde ich zawołanie!!
                    Puknij się w ten pusty łeb-bezmózgowcu!
                    • piotr2_pl Re: ścieżki rowerowe 11.02.13, 12:48
                      nonnel napisał:
                      > Puknij się w ten pusty łeb-bezmózgowcu!

Fajnie się podłożyłeś :) Czekałem na to...

• nonnel Re: ścieżki rowerowe 11.02.13, 23:54
                        piotr2_pl napisał:

> nonnel napisał:
                        > > Puknij się w ten pusty łeb-bezmózgowcu!

> Fajnie się podłożyłeś :) Czekałem na to..

ha ha ha ha ha ha ha !!!!!
                        Chłopie ale ty słaby jesteś!

>
                        >
                        >
          • nonnel Re: ścieżki rowerowe 09.02.13, 15:54
            piotr2_pl napisał:

> nonnel napisał:
            >
            > > "A to, że te ścieżki rowerowe, jak mówią złośliwi, prowadzą od miejsca za
            > mieszk
            > > ania, to najprawdopodobniej zwykły przypadek. .."
            > > -a ten się nawet tu czepia!! To jak wytłumaczysz fakt że do mojego mie
            > jsca z
            > > amieszkania też prowadzą??Ani ja syn,ani bliższa czy dalsza rodzina burmi
            > strza?
            > > Więc.....przypadek!

>
            > Stary, wrzuć na luz, bo chyba nie przypadkiem niektórzy mają Ciebie za trolla.

Tak?A niby kto?Przykłady poproszę!!!
    • ascher Re: ścieżki rowerowe 12.02.13, 09:36
      tereny wokół świecia atrakcyjne.. od wyrwy do kozłowa, może nad wisłą ścieżka w kierunku sartowic, od czapelek w kierunku wiąga albo N. marzy, ścieżka z laskowic przez gródek (diabelski kamień) do dulska itp.. ..... miło by było by zamiast tej dziwnej kostki były ścieżki asfaltowe.. dobry pomysł by plan ścieżek rowerowych był gdzieś wydrukowany.. i wywieszony w jakimś fajnym miejscu w świeciu na tablicy.. myślę że i same szlaki wg kolorów w całym powiecie świeckim wraz ze wszystkimi atrakcjami zarówno zabytkami jak i pomnikami przyrody i punktami widokowymi na jakiejś w miarę szczegółowej mapie w centrum świecia - np. przy urzędzie miejskim bądź urzędzie powiatowym.. byłoby miło.. a propos - mnie nie chce się spierać - mam ochotę porozmawiać.. nie rozumiem więc tych co tak zajadle bronią swego zdania - wyzywając wszystkich myślący inaczej od durniów.. jakie to fanatyczne ;).. drogi może i są drogie - ale nie są budowane z budżetów gminnych - chyba że osiedlowe.. i mam nadzieję że jakiś pracownik urzędu gminnego bądź powiatowego od public relation czyta również to forum.. i wnioski przekazuje czy to burmistrzowi, czy staroście.. byłoby dziwne gdyby tak nie było - więc forum jest jak najbardziej miejscem gdzie można wyrażać swoje opinie o swej lokalnej ojczyźnie ;).. pozdrawiam ..
      • romaniaturk Re: ścieżki rowerowe 12.02.13, 10:04
        > nnych - chyba że osiedlowe.. i mam nadzieję że jakiś pracownik urzędu gminnego
        > bądź powiatowego od public relation czyta również to forum.. i wnioski przekazu
        > je czy to burmistrzowi, czy staroście.. byłoby dziwne gdyby tak nie było - więc
        > forum jest jak najbardziej miejscem gdzie można wyrażać swoje opinie o swej lo
        > kalnej ojczyźnie ;)

większość ludzi ma co innego do roboty niż czytanie tego forum . szczególnie , kiedy komputer nie jest ich podstawowym narzędziem pracy . nawet jeśli czasami oddają się tej lekturze , nie uznają tego za głos społeczeństwa , tylko wynurzenia kilku osób . a kilka osób to może chcieć również lotniska czy tunelu przez całe Świecie . :)))
        jeśli faktycznie wam na tym zależy , pomyślcie nad projektem obywatelskim , zacznijcie rozmawiać z radnymi czy osobami z urzędu , odpowiedzialnymi za infrastrukturę . paplanina na forum gazety , może wam dać jedynie trochę satysfakcji z wygadania się , a nie załatwienia żadnej sprawy .
        • piotr2_pl Re: ścieżki rowerowe 12.02.13, 14:13
          @romaniaturk, chyba nie masz racji. Teraz komputer to podstawowe narzędzie pracy i byłbym zdziwiony, gdyby urzędnicy zlekceważyli, nawet, jak to nazywasz, wynaturzenia paru osób.

Co do projektu obywatelskiego, to po doświadczeniach z takowym projektem z basenem i pokazaniu przez pana Pogodę jak olewa wnioskodawców, byłbym zdziwiony, gdyby jeszcze ktoś dał się na to nabrać.

A swoją drogą, nie bardzo rozumiem, dlaczego ta "paplanina" na forum Ci przeszkadza? Przecież, jak sama mówisz, tego nikt nie czyta?

Radzisz iść do urzędu z problemami, czy wnioskami. Pewnie, tak powinno być, tylko, czy sama to robiłaś? Ja tak i zawsze słyszałem nieśmiertelne wyjaśnienie. Bardzo chętnie, ale nie ma pieniędzy. Jednoczesne wywalano duże środki na bzdety w rodzaju kamiennych głów, czy popraną fontannę i wiele innych...

Masz jeszcze pytanka? Bardzo chętnie podyskutuję.
          • romaniaturk Re: ścieżki rowerowe 12.02.13, 15:00
            > @romaniaturk, chyba nie masz racji. Teraz komputer to podstawowe narzędzie pracy

jednak nie wszystkich . w urzędach, jak najbardziej : sekretarek , referentów , księgowych , etc . skoro uważasz , że osoby decyzyjne ślęczą po kilka godzin przed komputerem i przy okazji robią sobie przerwę na poczytanie twoich utopijnych wywodów na forum , to ewidentnie twoja świadomość nie bardzo koreluje z rzeczywistością . najlepszy przykład : biurko burmistrza . widzisz gdzieś komputer ? nadal będziesz twierdził , że to urządzenie jest podstawowym narzędziem pracy ? głupoty opowiadasz i tyle , jak zresztą w każdym wątku .

> i byłbym zdziwiony, gdyby urzędnicy zlekceważyli, nawet, jak to nazywasz, wyn
            > aturzenia paru osób.

wg Ciebie mają się przejmować zachciewajkami kilku osób , kosztem inwestycji potrzebnych setkom albo i tysiącom ? puknij się w głowę , ale odpowiednio mocno .

> A swoją drogą, nie bardzo rozumiem, dlaczego ta "paplanina" na forum Ci przeszk
            > adza? Przecież, jak sama mówisz, tego nikt nie czyta?

bo nie czyta nikt , kto jest za to odpowiedzialny . to jest oczywiste , ale Ty ciągle tego nie pojmujesz . mierzi mnie głupota Twoja i Tobie podobnych , którzy myślicie, że wystarczy wylać swoje gorzkie żale na miejskim forum gazety wyborczej i zaraz coś się z tą sprawą zacznie dziać . ten świat tak nie działa . tak nie wygląda administracyjny tok prowadzenia jakichkolwiek spraw .

> Radzisz iść do urzędu z problemami, czy wnioskami. Pewnie, tak powinno być, tyl
            > ko, czy sama to robiłaś? Ja tak i zawsze słyszałem nieśmiertelne wyjaśnienie. Bardzo chętnie,
            > ale nie ma pieniędzy.

i czego w tym wyjaśnieniu nie zrozumiałeś ? :)

> Jednoczesne wywalano duże środki na bzdety w rodzaju kamiennych głów,
            > czy popraną fontannę i wiele innych...

zgodzę się z Tobą w tym jednym przypadku . wszystkie nowe inwestycje architektoniczne lub dopiero ich projekty , nazwijmy je wizualne ( bo na pewno nie funkcjonalne ) , są kompletnie zbędne temu miastu .
            jednak czy wiesz ile kosztuje realizacja projektu głów a ile kosztuje wykonanie chociaż 100 m ścieżki rowerowej ? zdajesz sobie sprawę z kosztu projektu , wykupu terenów , prac geodezyjnych , budowlanych , materiałowych , itd . nie ? to sprawdź . :))) chociaż tyle zrób dla siebie , skoro jedynie narzekać potrafisz .
            • piotr2_pl Re: ścieżki rowerowe 12.02.13, 15:20
              Czynię Tobie i innym wiadomym, że nie wylewam żalów na tym forum, tylko się pytam. Czyżby te proste pytanka kogoś gryzły?

I znowu pytanko. Tym razem do Ciebie. O czym niby ma świadczyć brak komputera na biurku Burmistrza? Czyżby był tak zacofany, że go nie używa? Z pewnością w to nie uwierzę. Prędzej w to, że lapka schował do szuflady.
              • romaniaturk Re: ścieżki rowerowe 12.02.13, 16:27
                > Czynię Tobie i innym wiadomym, że nie wylewam żalów na tym forum, tylko się pyt
                > am. Czyżby te proste pytanka kogoś gryzły?

jeśli tylko są skierowane do właściwych osób , to na pewno nie.

> O czym niby ma świadczyć brak komputera na biurku Burmistrza?

przeczytaj swoją wypowiedź , do której się odniosłam . po to właśnie w taki sposób prowadzę dyskusję , żebyś nie musiał zadawać głupich pytań .
                • nonnel Re: ścieżki rowerowe 12.02.13, 16:46
                  "romaniaturk" bardzo Cię proszę-nie dyskutuj z tym głupkiem!Ja już dałem sobie spokój,bo to nie dyskusja tylko "napier.........anie",a na to nie mam ani ochoty ani czasu.
                  Niech sobie żyje w swoim świecie i niech napier.........ala w klawiaturę ile wlezie-nic tym nie zmieni ani nie poprawi.
                  Daj sobie spokój z nim.Nie wiesz jak to jest z głupkiem?
                  Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem...zniszczy:-)
                  • piotr2_pl Re: ścieżki rowerowe 13.02.13, 08:19
                    Po pierwsze, nie ma głupich pytań, są tylko niemądre odpowiedzi. Po drugie, zauważam dziwne zachowania pewnych osób, dla których ktoś mający odmienne zdanie zaczyna być wrogiem osobistym numer jeden, głupkiem, debilem itd...
                    I wtedy, zamiast argumentów, zaczynają się wyzwiska. Bardzo mi przykro z tego powodu, ale niestety nie mam na to wpływu.

Chciałbym też przypomnieć, że tematem tego wątku są ścieżki rowerowe, a nie biurko Burmistrza, czy kto jest głupkiem.
                    • nonnel Re: ścieżki rowerowe 13.02.13, 09:26
                      buha ha ha ha ha ha ha !!!!!!!
                      Słabe to...
                    • romaniaturk Re: ścieżki rowerowe 13.02.13, 10:04
                      > Chciałbym też przypomnieć, że tematem tego wątku są ścieżki rowerowe, a nie biu
                      > rko Burmistrza

czyli nikt nie ma się wskazywać Twoich błędów w rozumowaniu , które przytaczasz w tym wątku , bo nie o nich on jest ? jeśli wypisujesz bzdury , to nie będę na nie przymykała oczu . napisałeś , że komputer jest dzisiaj podstawowym narzędziem pracy , co wg Ciebie jest równoznaczne z tym , że urzędnicy odpowiedzialni za temat ścieżek rowerowych powinni czytać forum i Twoje bzdurne wywody . podałam więc przykład jak bardzo się mylisz , wskazując chociażby biurko burmistrza , na którym komputera nie ma ! i co ? okazało się , że znowu nadinterpretujesz rzeczywistość , więc trzeba się wyłgać tekstem , że to nie wątek o biurku burmistrza ? brniesz w te swoje brednie, jak małe dziecko . i od teraz właśnie tak będę Ciebie traktowała . nie zasługujesz na rzeczową dyskusję , skoro sam unieważniasz swoje pseudo - argumenty .
                      żegnaj oszołomie . żyj dalej w przekonaniu , że swoim utyskiwaniem na forum gazety , załatwisz jakąkolwiek sprawę urzędową . :)
                      • piotr2_pl Re: ścieżki rowerowe 13.02.13, 12:00
                        Sorki, ale sama bredzisz i wyciągasz nieuprawnione wnioski z moich wypowiedzi. Guzik mnie obchodzi, czy urzędnicy czytają moje spostrzeżenia. To jest forum Gazety Wyborczej i mam prawo przedstawiać swoje zdanie, niezależnie czy to się komu podoba, czy nie.
                        Wybacz, ale spamujesz niemiłosiernie i dziwię się pobłażliwości adminów.

• nonnel Re: ścieżki rowerowe 13.02.13, 14:41
                          piotr2_pl napisał:

> Sorki, ale sama bredzisz i wyciągasz nieuprawnione wnioski z moich wypowiedzi.
                          > Guzik mnie obchodzi, czy urzędnicy czytają moje spostrzeżenia. To jest forum Ga
                          > zety Wyborczej i mam prawo przedstawiać swoje zdanie, niezależnie czy to się ko
                          > mu podoba, czy nie.
                          > Wybacz, ale spamujesz niemiłosiernie i dziwię się pobłażliwości adminów.
                          >

---Co to jest kolego "nieuprawniony wniosek"?
                          Ale Ty słaby jest.......

>
                          >
                          >
            • hoobson Re: ścieżki rowerowe 13.02.13, 16:35
              Sorry, ale ja widzę tam komputer... Wyraźnie widać klawiaturę laptopa poniżej "czegoś" niebieskiego z napisem Joker...
      • toxicwaltz Widzę, że traktujecie rower jako pojazd 13.02.13, 13:25
        reakreacyjny, a nie środek transportu, czym rower jest przede wszystkim.

Przede wszystkim przydałyby się pasy dla rowerów (z obydwu stron) przez główną ulicę Świecia, żeby zachęcić ludzi do dojazdów rowerem do pracy.

Co ścieżek poza miastem, pojedźcie do Górnych lub Dolnych Wymiarów. Tam jest pieszościeżka przez całą wieś. Coś takiego przydałoby się na drogach wojewódzkich i powiatowych nie tylko w okolicy Świecia, ale nie z reguły nie robi się tego nawet przy okazji remontu drogi. Przykładem jest np. krajowa 55 od Grudziądza do Stolna, który przy niedawnym remoncie nie dorobiła się ddr. A że można zrobić, pokazali w Borównie - tam zbudowano chodnik/ddr na całej długości alei dębowej. Pewnie trzeba było wykupić trochę gruntu na chodnik/ddr, ale to zakup na długie lata.

Pozdrowienia z Grudziądza
        • ascher Re: Widzę, że traktujecie rower jako pojazd 13.02.13, 14:33
          borówno - to chyba gmina dobrcz.. może okolice bydgoszczy wpływają na świadomość włodarzy z dobrcza - nie wiem - ale na pewno należą się brawa.. poza tym rzeczywiście - przy obecnych cenach paliwa - dojazd rowerem do pracy to poza zdrowiem - czysty zysk :).. więc ścieżki dla rowerów w samym mieście i okolicach - to moim zdaniem najlepszy pomysł - świadczący o gminnych rządach radnych przyjaznych mieszkańcom.. a propos wypowiedzi wyżej - mając na myśli pracownika od "public relation" nie miałem na myśli każdego urzędnika który od rana śledzi fora internetowe - a raczej jedną osobę w różnych urzędach zwaną pracownikiem działu promocji , bądź fachowcem od wizerunku w mediach, bądź tzw. rzecznikiem prasowym - cokolwiek to znaczy.. osoba taka jest odpowiedzialna za postrzeganie urzędu w mediach jak również bada opinie ludzi, nastroje społeczne, bądź rzeczywiste problemy gminy.. mam nadzieję że taki pracownik urzędu obserwuje również to forum - wnioski czasami przedstawiając komuś bardziej decyzyjnemu.. acha - i jeszcze prośba o więcej szacunku do innych wypowiadających się - bo czasem czytając mam wrażenie że słucham jakiejś debaty politycznej.. wiem - "ryba psuje się od głowy"- więc pewnie w wielu umysłach powstał wniosek że jeżeli w debatach politycznych padają wyzwiska, epitety i generalnie nienawiść jest medialna - ale - nie dajmy się zwariować - rozmawiajmy z sensem i szacunkiem.. pozdrawiam
          • piotr2_pl Re: Widzę, że traktujecie rower jako pojazd 15.02.13, 13:22
            ascher napisał:
            > ...nie dajmy się zwariować - rozmawiajmy z sensem i szacunkiem.. pozdrawiam

To jest moim największym marzeniem, o co wielokrotnie nawoływałem. I starałem się, jak mogłem, nikogo nie obrażać mimo wściekłych i prowokujących ataków...

A wracając do tematu ścieżek rowerowych. Jak wspomniałem, ich przebieg w Gminie w Świecie rządzi się niezrozumiałymi "prawami", wobec czego zadałem proste pytanka:
            1.Jaki jest docelowy schemat ścieżek rowerowych w gminie Świecie?
            2.Kto o tym decyduje i jakie są kryteria ich prowadzenia?
            3.Ile to kosztuje?

Zapytałem, bo może być może ktoś wie. I tyle.

• red.bmx Re: Widzę, że traktujecie rower jako pojazd 20.02.13, 07:20
              Wiem.
              ad1. Ścieżka rowerowa na każdej ulicy.
              ad2. Radni miejscy.
              ad3. Niewiele.
              • piotr2_pl Re: Widzę, że traktujecie rower jako pojazd 20.02.13, 12:34
                Ale mnie chodziło o świecką praktykę, a nie teorię samorządową... I o ścieżki nie w samym mieście, tylko na terenie Gminy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka