Dodaj do ulubionych

Własne śmieci

11.03.13, 14:29
Uśmiałem się serdecznie na segregację odpadów w workach foliowych 120 litrów. Spróbujcie wpakować tam jakiś większy karton, najlepiej twardy, to sami zobaczycie jak woreczek pęka...

Albo trzymajcie w takim woreczku przez dwa tygodnie opakowania plastikowe po wędlinach i innych artykułach spożywczych. W domu smród będzie niesamowity, a na zewnątrz rozerwą to psy, koty albo szczury. A nawiasem mówiąc, szczur przez beton przejdzie jak poczuje jedzonko.

Odnoszę dziwne wrażenie, że odpowiedzialni za wdrożenie segregacji nie mają pojęcia jak to technicznie przeprowadzić i jak zwykle to my za ich niekompetencję zapłacimy najwięcej.
Obserwuj wątek
    • piotr2_pl Re: Własne śmieci 18.03.13, 14:12
      cytat z artykułu: "Co najmniej raz w roku po gminie będzie jeździł samochód, który od mieszkańców będzie odbierał wszystkie odpady problemowe, czyli wielkogabarytowe, zużyty sprzęt agd, przeterminowane leki"

Raz w roku? Na początku wielkogabarytowe muszą być odbierane przynajmniej raz w miesiącu, albo częściej. Zobaczcie co teraz robi się ze starymi meblami, fotelami, kanapami itp. Wystawia się je pod śmietnik, skąd zabierane są do spalenia żeby mieszkanie ogrzać. Albo samemu się pali. fajnie...
    • piotr2_pl Re: Własne śmieci 18.03.13, 14:20
      cytat z artykułu: "przy obiekcie Eko-Wisła chcemy utworzyć stały punkt selektywnego zbierania odpadów, gdzie w każdy wtorek i sobotę nieodpłatnie będzie można oddać takie problemowe odpady oraz odpady budowlane, ale ich ilość nie może przekroczyć dwóch metrów sześciennych gruzu na rok"

A dlaczego nie codziennie? Dlaczego tylko dwa metry sześcienne gruzu na rok? A co jak będę miał więcej, bo zamierzam wywalić ścianki działowe unowocześniając mieszkanko?

Sorki, ale odnoszę wrażenie, że Burmistrz nie ma pojęcia o selektywnej zbiórce odpadów i obowiązkach Gminy wynikających z Ustawy Śmieciowej.
    • jawanda Re: Własne śmieci 19.03.13, 06:59
      Do segregowanych śmieci nie wrzuca się brudnych np. opakowań po wędlinach,należy je przedtem umyć,to jest oczywiste.Karton wystarczy podzielić na mniejsze części,chociaż ja postawiła kilka razy obok śmieci posegregowanych całe kartony i zostały zabrane przez firmę odbierającą odpady,wiem,bo widziałam.
      Daj już sobie spokój z tą nieprzemijającą krytyką.
      • nonnel Re: Własne śmieci 19.03.13, 07:09
        jawanda napisała:

> Do segregowanych śmieci nie wrzuca się brudnych np. opakowań po wędlinach,należ
        > y je przedtem umyć,to jest oczywiste.Karton wystarczy podzielić na mniejsze czę
        > ści,chociaż ja postawiła kilka razy obok śmieci posegregowanych całe kartony i
        > zostały zabrane przez firmę odbierającą odpady,wiem,bo widziałam.
        > Daj już sobie spokój z tą nieprzemijającą krytyką.

--to nic nie da..facet jest po prostu chory,niedowartościowany itp.on musi krytykować,to jego sens życia
        • piotr2_pl Re: Własne śmieci 19.03.13, 08:42
          nonnel napisał:
          > --to nic nie da..facet jest po prostu chory,niedowartościowany itp.on musi k
          > rytykować,to jego sens życia

Sam się dowartościuj trollu i nie zabieraj głosu w sprawach, o których nie masz pojęcia. Nawiasem mówiąc osobistymi wycieczkami zamiast argumentami, przyznajesz mi rację.
      • piotr2_pl Re: Własne śmieci 19.03.13, 08:18
        jawanda napisała:
        > Do segregowanych śmieci nie wrzuca się brudnych np. opakowań po wędlinach,należy
        >je przedtem umyć,to jest oczywiste.

Zgadza się, tylko kto będzie te opakowania mył w zmywarce albo tak, żeby całkowicie pozbyć się nawet cienia zapachu? Na codzień to niemożliwe. A jak zostanie woń wędlin, to przyciągnie zwierzątka.

jawanda napisała:
        >Karton wystarczy podzielić na mniejsze czę
        > ści,chociaż ja postawiła kilka razy obok śmieci posegregowanych całe kartony i
        > zostały zabrane przez firmę odbierającą odpady,wiem,bo widziałam.

Przecież jasne, że karton nie wejdzie w całości i trzeba go podzielić, tyle tylko, że tektura ma ostre końce i drze worek foliowy. Jak będzie sucho, to można postawić całe kartony obok worków, ale co w deszczu i śniegu, albo przy silnym wietrze? Też postawisz obok? Wiatr nawet całe worki potrafi zdmuchnąć.

jawanda napisała:
        > Daj już sobie spokój z tą nieprzemijającą krytyką.

Czemu tak chronisz bzdurne pomysły urzędników? Przecież to ostatecznie my, mieszkańcy, płacimy za usługę i chcemy mieć ja wykonaną dobrze. Tak się składa, że widziałem segregację śmieci w praktyce, bo u nas jeszcze jej niema i wiem co mówię.

pozdrawiam :)

• nonnel Re: Własne śmieci 19.03.13, 07:08
      piotr2_pl napisał:

> Uśmiałem się serdecznie na segregację odpadów w workach foliowych 120 litrów. S
      > próbujcie wpakować tam jakiś większy karton, najlepiej twardy, to sami zobaczyc
      > ie jak woreczek pęka...
      >
      --a powiedz jakim trzeba być matołem żeby wiekszy karton na siłę pakować do 120l worka???
      > Albo trzymajcie w takim woreczku przez dwa tygodnie opakowania plastikowe po wę
      > dlinach i innych artykułach spożywczych. W domu smród będzie niesamowity,
      --a kto trzyma takie śmieci w woreczku,w domu przez dwa tygodnie??toż to musi w tym domu niezle cuchnąc!

a na
      > zewnątrz rozerwą to psy, koty albo szczury. A nawiasem mówiąc, szczur przez bet
      > on przejdzie jak poczuje jedzonko.
      >
      > Odnoszę dziwne wrażenie, że odpowiedzialni za wdrożenie segregacji nie mają poj
      > ęcia jak to technicznie przeprowadzić i jak zwykle to my za ich niekompetencję
      > zapłacimy najwięcej.
      --nie no oczywiście że ty wiesz lepiej ..tylko nie powiesz nikomu o tym!
    • piotr2_pl Re: Własne śmieci 19.03.13, 15:33
      nonnel napisał:
      >---jednak musisz zwiększyć dawki!!

Prorok :lol:
      • nonnel Re: Własne śmieci 20.03.13, 00:15
        ..albo zmień lekarza...może tu tkwi problem..?
    • wuja-szeek Re: Własne śmieci 20.03.13, 09:19
      Chciałam tylko wyrazić głos poparcia dla Pana piotr2_pl. Cała ta ustawa śmieciowa póki co jest kompletnie niedopracowana, ale to nie problem tylko Świecia ale wszystkich gmin w Polsce. Zresztą, wyjdzie wszystko w tzw. praniu.
      A jak słyszę o myciu pojemniczków... W imię segregacji śmieci zużywajmy setki milionów litrów wody oraz wytwarzajmy kolejne setki milionów litrów ścieków do... MYCIA ŚMIECI. Haha, jakież to ekologiczne.
      • piotr2_pl Re: Własne śmieci 20.03.13, 13:07
        wuja-szeek napisała:
        > Chciałam tylko wyrazić głos poparcia dla Pana piotr2_pl.

Dzięki :)

wuja-szeek napisała:
        >Cała ta ustawa śmiecio
        > wa póki co jest kompletnie niedopracowana, ale to nie problem tylko Świecia ale
        > wszystkich gmin w Polsce. Zresztą, wyjdzie wszystko w tzw. praniu.

Fakt, że niedopracowana. Szczególnie to "kołchozowe" naliczanie opłat za wywóz śmieci, bo chyba w dwudziestym pierwszym wieku wyposażenie śmieciarek w wagę nie powinno stanowić problemu?

wuja-szeek napisała:
        > A jak słyszę o myciu pojemniczków... W imię segregacji śmieci zużywajmy setki m
        > ilionów litrów wody oraz wytwarzajmy kolejne setki milionów litrów ścieków do..
        > . MYCIA ŚMIECI. Haha, jakież to ekologiczne.

Kolejna bzdura w wykonaniu naszych urzędników. Na zachodzie wystarczy lekkie spłukanie wodą, ale tam mają zamykane pojemniki minimum 160 litrów, a nie worki foliowe 120 litrów.
        • jawanda Re: Własne śmieci 20.03.13, 23:00
          Do segregowania śmieci trzeba podejść z głową,wiadomo,że bardzo brudnych opakowań nikt nie będzie mył w zmywarce,ale butelki np.to już można poodkręcać i pognieść.
          Krytykujecie urzędników i ustawę śmieciową,a przyjrzyjcie się jakie "posegregowane"śmieci stoją przed domami w dniach ich odbioru.Kartony po mlekach i sokach,a to przecież normalne śmieci,PET-y z normalnymi plastykami'opakowania po dezodorantach i.t.p. Więc nie dziwcie się,że są w ostateczności wywożone na normalne wysypisko.
          Na marginesie nie bronię urzędników nie raz miałam z nimi delikatnie mówiąc niemiłe sytuacje,ale staram się być obiektywna.
          '
          • swojak3 Re: Własne śmieci 21.03.13, 11:29
            Jawanda tylko na mój pogrzeb przyjdź w tej czerwonej sukience co na pogrzeb Isi. No i trybiki wymień w młockarni bo zamiast omłotów olej wycieka . Ta to na każdy temat ma najwięcej do powiedzenia . Jakiś geniusz z Solca Kujawskiego do Świecia został deportowany .
            • jawanda Re: Własne śmieci 22.03.13, 07:01
              Jeżeli już coś komentujesz,to raczej poleciłabym czytanie ze zrozumieniem.Tak na marginesie do Twojej wiadomości,jestem rodowitą Świecianką z dziada pradziada.
              Na Twoim pogrzebie nie pojawiłabym się nawet przypadkowo,z zasady nie bywam na takich "imprezach"osób których nie znam i z którymi mnie nic nie łączy.Nie kojarzę w swoim otoczeniu kogoś takiego jak Ty.Miłego,mimo wszystko ,dnia.
          • piotr2_pl Re: Własne śmieci 21.03.13, 12:22
            Mnie nie chodzi, żeby komuś dowalić, tylko żeby selektywną zbiórkę robić z sensem, a użycie do niej worków foliowych jest nieporozumieniem, co przedstawiłem na samym początku.

Przyznaję też, że z wielkim zdumieniem czytam na stronie Urzędu Świecie, jakoby zastosowanie worków było koniecznością, bo przed domami jednorodzinnymi brak jest miejsca na ustawienie dodatkowych pojemników.

Przecież to bzdura kompletna. Na zachodzie wszystkie pojemniki trzymane są na terenie posesji i wystawiane na zewnątrz w ustalonym terminie, podobnie jak teraz robione to jest w kamienicach. I jakby nie patrzeć, to taki woreczek zajmuje tyle samo miejsca co pojemnik (przecież gdzieś trzeba go trzymać), tylko wchodzi do niego najwyżej jedna trzecia tego co do pojemnika... Nie wiem jak rozumieć takie urzędnicze uzasadnienie stosowania worków foliowych. Cwaniactwo to, czy niekompetencja?

• nonnel Re: Własne śmieci 22.03.13, 13:21
              czegeoś tu nie jarzę...
              ....no bo ja od jakiś 15 lat nie mam żadnego problemu z segregowaniem śmieci....ale to żadnego..
              ..więc po co te posty?dla kogoś kto te problemy ma?czy tak ogólnie,żeby sobie pobiadolić????
              • piotr2_pl Re: Własne śmieci 22.03.13, 14:20
                W tej chwili nikt nie ma problemu z segregacją śmieci, bo w Świeciu takiej segregacji jeszcze nie ma. Problem pojawi się w lipcu z wejściem w życie ostatnich postanowień Ustawy Śmieciowej dla tych, którzy zdecydują się na selektywną zbiórkę odpadów. Można będzie też nie prowadzić selektywnej zbiórki, wrzucać wszystko do jednego kubła, zapłacić więcej i mieć święty spokój. Parę osób już wybrało taka opcję.
                • nonnel Re: Własne śmieci 22.03.13, 19:31
                  jak to nie ma????//no co to znowu za głupoty???!!!!!1
                  • piotr2_pl Re: Własne śmieci 24.03.13, 08:43
                    nonnel napisał:
                    > jak to nie ma????//no co to znowu za głupoty???!!!!!1

Uzasadnij jeżeli potrafisz, albo nie zaśmiecaj forum.

• nonnel Re: Własne śmieci 24.03.13, 19:20
                      Póki co to o ile mi wiadomo to ty zasmiecasz od jakiegoś czasu to forum.
                      Segregacja śmieci istnieje i nie jest to żaden problem-jeśli ktos nie jest leniwy albo głupi.
                      Jak to się odbywa to chyba nie muszę tłumaczyć..?czy muszę?
                      • piotr2_pl Re: Własne śmieci 25.03.13, 08:23
                        Wytłumacz przecież jak odbywa się segregacja odpadów w Świeciu. Może konkrety jakieś, zamiast ogólnikowego lania wody i bezpodstawnych oskarżeń...
                        • nonnel Re: Własne śmieci 25.03.13, 08:38
                          piotr2_pl napisał:

> Wytłumacz przecież jak odbywa się segregacja odpadów w Świeciu. Może konkrety j
                          > akieś, zamiast ogólnikowego lania wody i bezpodstawnych oskarżeń...

--Jakich oskarżeń znowu??????ty masz jakąś manię??!!
                          Czy ja mam tłumaczyć jak Abel krowie jak wygląda segregacja śmieci?to znaczy że nie wiesz??
                          Przecież to proste..proste jak drut jeśli w śmietniku przy twoim domu są śmietniki na:szkło,plastyk,papier etc. etc.
                          I powiedz-czego teraz nie rozumiesz???
                          • piotr2_pl Re: Własne śmieci 25.03.13, 13:50
                            Pojęcia nie masz o segregacji śmieci i daruj sobie takie brednie. Ustawienie gdzieniegdzie w mieście paru pojemników, to jeszcze nie selektywna zbiórka odpadów. Jakiś tam jej element tak, ale nie prawdziwa segregacja z wszelkimi konsekwencjami z tego wynikającymi.

Jak już zapodawałem, w wolnej chwili przybliżę zainteresowanym problemy wynikające dla mieszkańców z selektywnej zbiórki, ale oczywiście nie w tym śmietniku narobionym przez durnia, którego wypowiedzi wyraźnie wskazują, że nie jest mieszkańcem Świecia i nie zna naszych problemów.

Wystarczy zresztą spojrzeć na jego posty. Same ogólniki, obrażanie rozmówców, kompletny brak kultury i ograniczone słownictwo. "Godny" następca niesławnej pamięci kulfona i tyle.

• jawanda Re: Własne śmieci 26.03.13, 07:56
                              Gwoli ścisłości,ogólnikowo, to raczej Ty piszesz.Krytykujesz wszystko,ale konkretów nie podajesz.Napisz proszę jasno i klarownie,jak wg Ciebie powinna wyglądać segregacja śmieci,bo dla mnie na chwilę obecną wszystko wygląda ok.
                              • piotr2_pl Re: Własne śmieci 26.03.13, 11:42
                                jawanda napisała:
                                > Gwoli ścisłości,ogólnikowo, to raczej Ty piszesz.Krytykujesz wszystko,ale konkr
                                > etów nie podajesz.Napisz proszę jasno i klarownie,jak wg Ciebie powinna wygląda
                                > ć segregacja śmieci,bo dla mnie na chwilę obecną wszystko wygląda ok.

Na dzień dzisiejszy oczywiście jest ok i nigdy nie twierdziłem inaczej tyle, że to nie jest prawdziwa zbiórka selektywna, co chyba też jest jasne.
                                Krytykuję nie wszystko, tylko niektóre przyjęte przez Burmistrza rozwiązania, jakie zaczną obowiązywać od lipca, co wyjaśniłem w pierwszych postach. Zdawało mi się to oczywiste i nie rozumiem Twoich uwag, które nie mają związku z tym co zapodałem.

Z różnych wypowiedzi, nie tylko tu, odniosłem wrażenie, że ludzie najzwyczajniej nie zdają sobie sprawy z różnic w tym co mamy teraz, a co zacznie dopiero obowiązywać. Wyłącznie z tego powodu, jako że taką selektywną zbiórkę widziałem na własne oczy, przymierzam się do opisania szczegółów. Tyle i tylko tyle. Zastanawiam się jedynie, czy warto...

• nonnel Re: Własne śmieci 26.03.13, 15:41

>
                                  > Na dzień dzisiejszy oczywiście jest ok i nigdy nie twierdziłem inaczej tyle, że
                                  > to nie jest prawdziwa zbiórka selektywna, co chyba też jest jasne.

---ależ bełkot..sam sobie zaprzeczasz!!

> Krytykuję nie wszystko, tylko niektóre przyjęte przez Burmistrza
                                  --ha ha ha ha ha ha !!!raczysz żartowac???
                                  rozwiązania, j
                                  > akie zaczną obowiązywać od lipca, co wyjaśniłem w pierwszych postach. Zdawało m
                                  > i się to oczywiste i nie rozumiem Twoich uwag, które nie mają związku z tym co
                                  > zapodałem.
                                  >
                                  > Z różnych wypowiedzi, nie tylko tu, odniosłem wrażenie, że ludzie najzwyczajnie
                                  > j nie zdają sobie sprawy z różnic w tym co mamy teraz, a co zacznie dopiero obo
                                  > wiązywać. Wyłącznie z tego powodu, jako że taką selektywną zbiórkę widziałem na
                                  > własne oczy, przymierzam się do opisania szczegółów. Tyle i tylko tyle. Zastan
                                  > awiam się jedynie, czy warto...

--bla bla...bla..bla...nic nowego nie wniosłeś,oprócz tego że kolejny pusty post umieściłeś..
                                  >
                                  >
                                  >
                                • jawanda Re: Własne śmieci 27.03.13, 00:24
                                  Wybacz,ale zastrzeżenia masz tylko Ty.Podtrzymuję zdanie,że cierpisz na chroniczną przypadłość "burmistrzowstręt" i chyba wszyscy to widzą.
                                  Tylko Ty nieustannie krytykujesz obecnego Burmistrza.Masz prawo nie zgadzać się z niektórymi decyzjami w/w,ale litości nie nie wszystko jest złe co robi.
                                  • piotr2_pl Re: Własne śmieci 27.03.13, 08:49
                                    Ups... nie wiedziałem, że na tym forum obowiązuje zakaz krytykowania Burmistrza, bo z Regulaminu nic takiego nie wynika.
                                    @javanda, wybacz, ale wszystkie Twoje posty w tym wątku są nie na temat i mówiąc krótko, szukasz dziury w całym ignorując kompletnie to co opisywałem.
                                    Po drugie, nie moją winą jest, że przynajmniej w ostatnich latach, wszystkie większe inwestycje robione w tym mieście, najzwyczajniej są spaprane. I to krytykuję. Krytykuję też planowaną budowę nowych obiektów w bzdurnych lokalizacjach...
                                    Prosiłem Ciebie dwa razy, żebyś podała, co Burmistrz zrobił dobrego dla miasta, bo przecież nie wiem wszystkiego i chciałbym też pochwalić. Niestety nie doczekałem się, proszę więc po raz trzeci.

pozdrawiam :)
                                    • nonnel Re: Własne śmieci 29.03.13, 00:30
                                      piotr2_pl napisał:

> Po drugie, nie moją winą jest, że przynajmniej w ostatnich latach, wszystkie wi
                                      > ększe inwestycje robione w tym mieście, najzwyczajniej są spaprane. I to krytyk
                                      > uję. Krytykuję też planowaną budowę nowych obiektów w bzdurnych lokalizacjach..
                                      > .
                                      > Prosiłem Ciebie dwa razy, żebyś podała, co Burmistrz zrobił dobrego dla miasta,
                                      > bo przecież nie wiem wszystkiego i chciałbym też pochwalić. Niestety nie docze
                                      > kałem się, proszę więc po raz trzeci.
                                      >
                                      --a słuchaj...nie pomyślałeś może żeby kandydować na urząd burmistrza??a może chociaż na radnego??hm??to chyba bardziej efektywne działanie niż bazgranina na forum,prawda?
    • antipasto Re: Własne śmieci 28.03.13, 14:35

bardzo dobra nazwa wątku: "własne śmieci" pasuje jak ul...

to się sprzeda
    • robson_7 Własne śmieci 28.03.13, 15:12
      Wypowiadajcie umowy w aktualnuch firmach bo bedziecie placic podwójnie.
      • piotr2_pl Re: Własne śmieci 30.03.13, 12:07
        Faktycznie trzeba zainteresować się terminem zakończenia aktualnej umowy na wywóz. Wszystko zależy od firmy. Niektóre zawierały umowy do końca roku z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia, więc w tej chwili byłby to ostatni dzwonek. O ile się orientuję, umowy w naszym ZUK-u kończą się z dniem 30 czerwca, więc tu nie byłoby problemu, ale z innymi firmami mogą być sęki.
        • swojak3 Re: Własne śmieci 31.03.13, 04:12
          Mnie osobiście nurtuje fakt że jeszcze nawet nie rozpisano przetargu na usługę wywozu śmieci a już UM jest w stanie podać ile za śmieci będziemy płacić w różnych opcjach .Czyżby po cichu już były ustalenia ? Ile minimalnie do przetargu trzeba wpisać ofertę ? Jeśli gmina jest monopolistą na ustawę śmieciową to czy może być tylko jedna firma świadcząca usługi ? Zgodnie z ustawą anty trustową nie , dlaczego więc spieramy się o detale jeśli nic jeszcze nie wiadomo . Jawanda oczywiście już wie więcej ale setki skołowanych producentów śmieci pyta dlaczego do tej pory płaciliśmy 8,90PLN za osobę miesięcznie a obecnie nie mamy wyboru i będziemy w najłagodniejszym wariancie płacić 12 zeta ? Widocznie miasto chce dorobić do marnych pensji urzędniczych i doi ile może .Rozwiązanie od osoby poszło tak daleko że trzeba wpisać pesel producenta śmieci aby nie okazało się że opłacamy martwe dusze . W całej Polsce ta sama obowiązuje ustawa ale widocznie oświadczenie właściciela nieruchomości ma mniejszą range niż ochrona danych osobowych . W cywilizowanych gminach wystarczy zadeklarować ile osób będzie produkowało śmieci i to wszystko . W Świeciu totalna permanentna inwigilacja posunęła się o krok dalej i to urząd będzie kontrolował kto ma prawo a kto nie ma prawa produkować śmieci .Gratulacje tym bardziej że kontrola ma być przeprowadzana na podstawie ewidencji ludności a obowiązek meldunkowy wygasł . Oczywiście nowi urzędnicy i kontrolerzy pożrą nasze opłaty śmieciowe a deklarowane obecnie stawki poszybują za chwilkę wysoko. Życzę wesołych świąt i chwili refleksji nad poczynaniami naszych lokalnych włodarzy.
          • piotr2_pl Re: Własne śmieci 04.04.13, 13:31
            Takich niewiadomych w dzianiach Gminy, czyli faktycznie Burmistrza, jest dużo więcej. Ot choćby, średnia za pojemnik od osoby w gminach biorących udział w programie pilotażowym segregacji to 10zł. W Świeciu 12zł, a przecież mamy własne wysypisko i nie jesteśmy zdani na łaskę innych. Dlaczego? Wie ktoś?
            • swojak3 Re: Własne śmieci 05.04.13, 14:41
              Cdn... Oddaje w Magistracie deklarację dotyczącą wywozu śmieci i co słyszę na pytanie : Co jeśli firma wygrywająca przetarg na wywóz śmieci z miasta nie spełni moich oczekiwań? Młody człowiek który w punkcie obsługi klienta przyjmował deklaracje poinformował mnie że będzie ścigał takich właśnie klientów jak ja , bo ustawa "śmieciowa " nakłada na Urząd właśnie takie prawo . Buta wymieszana z pyszałkowatością ubrana w urzędnicze prawa . Pytanie nie było bezzasadne dlatego że dotychczasowy odbiorca śmieci stosował racjonalny sposób wyliczenia kosztu usługi , czyli w koszt usługi wchodziła odległość jaką śmieciarka pokonywała (zużycie paliwa i deklarowana ilość śmieci do wywozu). Tymczasem w obecnej chwili jedynym kryterium cenowym jest jak bardzo posegreguję śmieci . Nadmienię tylko że od momentu kiedy była możliwość segregacji śmieci robiłem to bez nakazu . Pytam się więc czym się sugerować jeśli przykładowo : Śmieciarka A pokonuje trasę od bazy przy ul (np. Ciepłej ) do Gruczna gdzie odbiera śmieci od Pana X i wywozi je na wysypisko śmieci . Śmieciarka B pokonuje trasę z przykładowej bazy na ulicę Willową gdzie odbiera śmieci od Panów Y i Z i również wywozi na wysypisko śmieci . W obecnej chwili miasto nie pozostawia złudzeń i informuje że wszyscy będą płacić tyle samo jeśli tylko posegregują śmieci . Gdzie tu logika? Można się zastanowić co zrobi mieszkaniec bloku ze starą szafą a co mieszkaniec domu który ogrzewa tradycyjnym piecem centralnego ogrzewania ? To samo z gazetami i ulotkami reklamowymi . Na koniec trzeba się zastanowić co z pojemnikami na odzież które zajmują miejsce przeznaczone na kontenery na śmieci i odstraszają swoim obskurnym wyglądem jak również gdzie będą umieszczane pojemniki na śmieci dużo gabarytowe? Tak naprawdę to wiemy tylko tyle że za zmiany trzeba nam będzie zapłacić słono i obecna ustawa jest spełnieniem marzeń Burmistrza Świecia , bo zainwestował olbrzymie pieniądze w wysypisko i zakład segregacji śmieci licząc naiwnie że jeśli na własnym terenie wybuduje taka inwestycję to wszystkie okoliczne Gminy i Powiaty dorzucą się finansowo . Nic bardziej mylnego . Okazało się że Gminy nie stać na warunki zaproponowane przez Świecie robią własny business na własnych śmieciach . Obawiam się że administrator wysypiska będzie sprowadzał śmieci skąd się da aby tylko przetrwać finansowo .
              • piotr2_pl Re: Własne śmieci 08.04.13, 14:02
                swojak3 napisał:
                > Cdn... Oddaje w Magistracie deklarację dotyczącą wywozu śmieci i co słyszę na p
                > ytanie : Co jeśli firma wygrywająca przetarg na wywóz śmieci z miasta nie spełn
                > i moich oczekiwań? Młody człowiek który w punkcie obsługi klienta przyjmował de
                > klaracje poinformował mnie że będzie ścigał takich właśnie klientów jak ja , bo
                > ustawa "śmieciowa " nakłada na Urząd właśnie takie prawo . Buta wymieszana z p
                > yszałkowatością ubrana w urzędnicze prawa .

Coś tu się urzędnikom najwyraźniej pomyliło. Ustawa, zwana śmieciową, nakazuje Gminie odebrać i zagospodarować wszystkie śmieci, które mieszkańcy raczą wytworzyć. My nie musimy przejmować się, czy wybrana przez urzędników firma spełni nasze oczekiwania. Jak nie spełni, to my mamy prawo ścignąć urzędników, z Burmistrzem na czele, za niewykonanie zapłaconej usługi.
                • swojak3 Re: Własne śmieci 10.04.13, 20:13
                  Szkoda że Wasza aktywność na forum wygasła wraz z dywagacją na temat czy karton może uszkodzić worek na śmieci i w jaki sposób należy owe kartony przechowywać . Ludzie miejcie świadomość że wraz z ustawą śmieciową tracicie Wasze prawa jako obywatele a stajecie się elementami Orwellowskiego Państwa utopii w , którym na każdej śmieciarce zainstalowano kamerę i urzędnik będzie miał prawo a wręcz obowiązek zajrzeć do Waszych śmieci i wejdzie w posiadanie informacji włącznie z wrażliwymi na Wasz temat . Na dodatek nic w tej sprawie nie będziecie mieli do powiedzenia , bo pod pozorem tego czy segregujecie śmieci będzie sprawdzał ile prezerwatyw albo krążków używacie oraz jakie marki papierosów palicie lub jaką pijecie wódę . Do tego dochodzą różne inne . Urzędnik nie odbierze śmieci natomiast sprawdzi czy są one sortowane i kto je wytwarza i czy ma do tego prawo . Nie ważne ile ich będzie przecież już urzędnicy wiedzą ile powinniście jako petenci w tej sprawie ich wytworzyć i jeśli będzie ich mniej to sprawdzą czy nie palicie ich lu nie wyrzucacie do lasu a jak będzie. ich więcej to Was domierzą . Nikogo nie obchodzi faktyczny koszt odbioru śmieci . Płaćcie i płaczcie bo urzędnicy maja ustawę . Proszę o chwilkę refleksji , bo za chwile będzie taryfikator za wywóz śmieci na cmentarzu , na ogródkach działkowych i innych . Pytam się więc czy na cmentarzu będzie się płaciło od pochowanego czy od odwiedzającego ?
                  • piotr2_pl Re: Własne śmieci 12.04.13, 14:39
                    Ustawa Śmieciowa szpiegiem obywateli? Bardzo śmiały wniosek :D Pytanko tylko co z blokami bo tam wszyscy do jednego wrzucają. Z pewnością niedopatrzenie jakoweś Ustawodawcy, ale chyba szybko da się naprawić :D
    • swojak3 Re: Własne śmieci 22.11.13, 12:27
      zbieramy graty na przyczepkę sąsiada i wio na wysypisko . W cywilizowanych krajach inaczej to jest rozwiązane . Lodówkę , pralkę czy telewizor wystawia się pod śmietnikiem w umówionym terminie i firma jeździ i zbiera takie wystawki .W Świeciu ludzie muszą sobie radzić sami . Śmieci dużo gabarytowe są zbierane tylko w wyznaczonych miejscach i wyznaczonym terminie . Kto nie ma przyczepki albo sąsiada to magazynuje w piwnicy albo liczy na drapane pod śmietnikiem że mu się uda i nikt nie doniesie . Jakieś 8 lat temu proponowałem firmom producentom AGD i RTV że pozyskam dla nich do recyklingu ich własne zużyte produkty . Co zgodnie z dyrektywom Unijną nr 2002/96/WE należy do ich obowiązków .Zwyczajnie mnie olali .Polska to dziki kraj .
    • piotr2_pl Re: Własne śmieci 22.11.13, 14:42
      Proszę jakiegoś przypadkiem spotkanego "miłośnika złomu" żeby zabrał. Dalej jest prosto. Przychodzi z wózkiem, bierze i "utylizuje" Cała akcja za darmo. Co robi z plastikiem, olejem, freonem i innymi chemikaliami pojęcia nie mam.

Dlaczego tak? Bo tak jest dla mnie, mieszkańca Świecia, najbardziej wygodnie. Bo nasz Burmistrz nie potrafi zorganizować prawidłowej gospodarki odpadami.

A swoją drogą, niezmiernie mnie zastanawia, dlaczego zmusza się nas w takich wypadkach jeździć aż do Sulnówka i tylko we wtorek i sobotę??? Przecież to chore rozwiązanie i niezgodne z duchem Ustawy Śmieciowej.
      • antipasto Re: Własne śmieci 22.11.13, 16:41
        wreszcie Ktoś, Kto zapewni codzienny odbiór śmieci
        wszelkiej maści, codziennie, spod drzwi
        już masz mój głos )
        a tak przy okazji:
        ile kosztuje wolność od śmieci w Świeciu ?
        bo to przecież my je produkujemy
        • piotr2_pl Re: Własne śmieci 23.11.13, 14:40
          antipasto napisał:
          > wreszcie Ktoś, Kto zapewni codzienny odbiór śmieci
          > wszelkiej maści, codziennie, spod drzwi

Kolega chyba źle zrozumiał. Nie wszelkiej maści śmieci i nie codziennie spod drzwi. Po co ta ironia?

antipasto napisał:
          > a tak przy okazji:
          > ile kosztuje wolność od śmieci w Świeciu ?
          > bo to przecież my je produkujemy

Nie bardzo rozumiem... co to jest wolność od śmieci? Mógłby kolega bardziej rozwinąć tę myśl :)

Żeby jasne było i tak ogólnie. O ile w blokowiskach rozwiązanie segregacji z dzwonami jest bardzo dobre, to w kamienicach i domkach segregacja w workach foliowych jest debilnym pomysłem.

Mamy jeszcze eletrośmieci i śmieci problemowe, czyli telewizory, lodówki, kanapy, fotele itp. I to jest problem, który w Świeciu nie doczekał się normalnego rozwiązania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka