Dodaj do ulubionych

Świecki monitoring

04.06.13, 19:32
Montowane kamery "obsługiwane " przez straż miejską miały służyć bezpieczeństwu mieszkańcom miasta niestety w rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej, zamiast karać za wybryki wandalizmu itp to wolą utrudniać normalnym ludziom życie karząc ich mandatami za banalne wykroczenia drogowe dotyczące złego parkowania. Jakiś czas temu w okolicach dużego rynku okradziono starszą panią mimo tego że kamery są praktycznie na każdym rogu natomiast wystarczy zostawić auto źle zaparkowane dosłownie na 10 sekund straż miejska zjawi się już po 5
Obserwuj wątek
    • idonthavename Re: Świecki monitoring 04.06.13, 19:35
      najwidoczniej nie wyrabiają się z wypisywaniem mandatów, dbaniem o porządek zajmą się w wolnej chwili :)
    • dolna-pa Re: Świecki monitoring 08.06.13, 05:08
      Bo to jest tak:
      - straż miejska finansowana z naszych pieniędzy,
      - monitoring z naszych pieniędzy,
      - wydrukowanie zdjęcia z naszych pieniędzy,
      - wysłanie zdjęcia z naszych pieniędzy i..
      jeszcze żądają zapłacenia mandatu z naszych pieniędzy.
    • artinen Re: Świecki monitoring 09.06.13, 16:23
      Rozwiązać tą formacje i wszystko
      • beno123 Re: Świecki monitoring 09.06.13, 20:36
        straż miejska to formacja bardzo pożyteczna.
        • morskieoko76 Re: Świecki monitoring 10.06.13, 09:37
          potrzebna komu ? Mi jeszcze ani razu nie pomogła, wręcz przeciwnie.
          • morskieoko76 Re: Świecki monitoring 10.06.13, 09:38
            a w nocy zamiast patrzeć w kamery to chyba filmy oglądają albo po prostu śpią.
            • bronhildax3 Re: Świecki monitoring 10.06.13, 12:12
              Otóż to. Mało to ... za każdym razem nie mają miejsc w schronisku dla psów, kiedy ktoś do nich zaniesie jakąś małą, uciążliwą mednę, która biega za suczką i spokoju nie daje....Więc rozwiązanie jest proste, jeśli nie ma miejsc, nie łapią psów i nie wlepiają mandatów właścicielowi, tak ? Jeśli powiem, że to nie mój pies, bo przykładowo wydałam go kilka dni temu, to co ? Wypuszczą, tak ? Niech dalej lata ? Czy zmuszą mnie, żebym podała dane nowego właściciela w celu "skonfienia go", żeby dostał mandat ? Bzdura totalna.
              • dolna-pa Re: Świecki monitoring 10.06.13, 17:36
                Rozwiązać sm niekoniecznie.
                Ciekawe co by było, gdyby odebrać sm możliwość wystawiania mandatów za złe parkowanie i przekroczenie prędkości...
            • lokomoto Re: Świecki monitoring 15.06.13, 19:31
              a skąd ty możesz wiedzieć co robią w nocy, niestety ale o wybrykach chuligańskich ani o podejmowanych interwencjach w dzień lub w nocy nigdzie nie piszą, więc mieszkańcy nie wiedzą o tym , jedynie pracownicy, podwładni, burmistrz. W rzeczywistości jest wiele podejmowanych czynności porządkowych. Nocne bijatyki, pijaństwo, rozwalanie koszy na śmieci, wyginanie znaków drogowych, kopanie w samochody itp - to wszystko jest wyłapywane oczywiście w miarę możliwości -nikt nie jest doskonały. Na takie miasto i tak kamer jest mało, a niestety kamery jak i inne urządzenia mają prawo ulec awarii. Przeważnie ktoś pisze jak dostał mandat, no niestety kodeks drogowy jest taki a nie inny, uwierzcie i tak często się przymyka oko jak się widzi, jak niektórzy parkują samochody w mieście. Nie wina stoi po stronie służb tylko od prawa jakie obowiązuje. Nie można też pisać, że nie przyjęli psa do schroniska ( Bo na naszym terenie nie ma schroniska dla psów), to co jest w Sulnówku to tylko miejsce gdzie przetrzymuje się psy złapane z interwencji często agresywne, jest tam kilka klatek i przez większość czasu są pełne.
              • dolna-pa Re: Świecki monitoring 16.06.13, 12:34
                "Nie wina stoi po stronie służb tylko od prawa jakie obowiązuje."
                No i o to właśnie chodzi, żeby odebrać SM możliwość wystawiania mandatów za wykroczenia drogowe, w skrócie - złe parkowanie i przekraczanie dozwolonej prędkości. Od tego jest ruch drogowy policji.
    • fajny71 Re: Świecki monitoring 13.06.13, 19:58
      Monitoring jest potrzebny, szkoda, że nie działa jak należy(kilka kamer jest zepsutych po prostu). A Straż Miejska- do likwidacji!
      • morskieoko76 pies na medal 15.06.13, 22:23
        ogłaszam konkurs na policjanta roku, czekam na wasze propozycje :)
        • dolna-pa Re: pies na medal 16.06.13, 12:35
          Może być pracownik WBK?
          Jeżeli tak, to proponuje Cezarego Norrisa.:P
    • jawanda Re: Świecki monitoring 17.06.13, 07:28
      Mnie tam kamery nie przeszkadzają,nawet nie zastanawiam się czy są.Straż Miejska jak najbardziej do likwidacji.
      Rzeczywiście ich jedynym "zajęciem" jest karanie mandatami,bo to najwygodniejsze i niestresujące.
    • dolna-pa Re: Świecki monitoring 18.06.13, 11:41
      SM znalazła sobie nowe miejsce na radar - za przedszkolem w Przechowie we wnęce między budynkami. Radar mierzy pojazdy jadące w kierunku Świecia.
      Ot cała polityka SM.
      • lokomoto Re: Świecki monitoring 18.06.13, 13:44
        znaki informujące o fotoradarze są, więc w tych miejscach należy się spodziewać, że może stać fotoradar. Tam gdzie znak to trzeba po prostu zwolnić a oni i tak łapią od 15km/h wzwyż, więc jak pojedziesz sobie 60km/h to nic się nie stanie. A faktem jest to, że w tamtym miejscu raczej ciężko przejść przez jezdnię pieszym.
        • dolna-pa Re: Świecki monitoring 19.06.13, 04:02
          Od tego jest wydział ruchu drogowego policji.
          SM powinno się zabrać możliwość wystawiania mandatów za wykroczenia w ruchu drogowym i kropka.
          • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 19.06.13, 08:36
            No jasne Wydział Ruchu Drogowego KPP Świecie będzie się zajmował takimi wykroczeniami jak parkowanie w bramie , blokowanie kontenerów na śmieci , parkowanie na trawniku, utrudnianie ruchu np: poprzez parkowanie na skrzyżowaniu czy parkowanie na przejściu dla pieszych lub miejscu dla inwalidy i wieloma innymi , które są naganne społecznie i nagminne tak ?? no to by musieli się tylko tym zajmować tyle jest tych wykroczeń ( z "miasta" wcale by nie wyjechali ) - o patrolach na drogach w miejscach niebezpiecznych można by zapomnieć i o "ogarnianiu" kolizji ,wypadków również - o to Tobie chodzi aby ich zawalić robota i spowodować to ,że na nic innego nie będą mieli czasu ( wyłapywanie piratów drogowych np : poprzez lotne patrole z radarem i wideoradarem ) . Oczywiście nad fotoradarem można by się zastanowić i należało by wprowadzić większy nadzór i regulacje prawne tyle że to nie leży po stronie policji ani straży tylko ustawodawców !!!
            • piotr2_pl Re: Świecki monitoring 19.06.13, 15:43
              Mnie się zdaje, że od spraw administracyjnych jest urzędnik, a od spraw porządkowych Policja. Po co komu Straż Miejska?
              • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 19.06.13, 18:46
                piotr2_pl zgadzam się z Tobą ,że niektóre przypadki łamania prawa mogły by być karane niekoniecznie mandatami karnymi a karami administracyjnymi ( to wymagało by gruntownej reformy prawa ) bo takie kary funkcjonują w naszym Kraju ( np .: opłata za strefę płatnego parkowania ). Ja jestem zdania ,że silna Polska to Polska samorządowa ze społeczeństwem obywatelskim - cała tzw. Cywilizowana Europa właśnie opiera się na większych czy mniejszych systemach samorządowych i nie tylko Europa USA również . Nikogo tam nie dziwi istnienie formacji policji podległej pod samorząd, formacji przyjaznej i pomocnej społeczeństwu ( tzw. Policji Municypalnej ) np. Niemcy, Anglia , Holandia, Skandynawia, USA i wiele wiele innych. Skupienie władzy w systemie centralnym jest niczym innym jak spuścizna poprzedniego systemu. Po co komu straż gminna/miejska ?? ano po to aby właśnie samorząd partycypowała w kosztach spraw związanych z porządkiem i po części bezpieczeństwem , ano po to aby władze samorządowe miały wpływ na wydawanie pieniędzy i określanie kierunków rozwoju we wielu dziedzinach życia społecznego. Na koniec jestem zdania ,że zreformowania wymaga zarówno policja jak i straże gminne/miejskie obie formacje mogły by pracować efektywniej - tylko trzeba im stworzyć do tego warunki. Oczywiście Ty będziesz innego zdania bo śledząc wiele twoich wypowiedzi na rożne tematy zauważyłem ,że najlepiej wychodzi Tobie krytykowanie innych - natomiast nie znosisz krytyki ( reagując nerwowo na osoby , które mają inne zdanie ) Mam jednego powiedzmy znajomego , który zachowuje się podobnie do Ciebie ( tak na marginesie były policjant , któremu alkohol zniszczył karierę ) to nie jest dobra cecha . Myślę, że lepiej dyskutować konstruktywnie - nikt nie ma monopolu na jedynie słuszne rozwiązania i mądrość.
                • piotr2_pl Re: Świecki monitoring 20.06.13, 16:03
                  @obiektywny47, zgadzam się z Tobą całkowicie, cyt: "że silna Polska to Polska samorządowa ze społeczeństwem obywatelskim". Niestety odnoszę wrażenie, że w Świeciu mamy dziwną odmianę samorządu. Mianowicie Burmistrz sam się rządzi, a wszelka krytyka tłumiona jest w zarodku. Proste hasła: Hala, Miodowa, Basen, Biblioteka, Fontanna, Rynek i wiele innych... Dla wyjaśnienia. Daleki jestem od wszelkiej złośliwości. Może tylko nie umiem tego inaczej wyrazić...

Co do wzorów amerykańskich w rozwiązaniach porządkowych, to zupełnie inna bajka i nie można tego powielać w Europie. Nam nie jest potrzebny wiejski szeryf, nawiasem mówiąc wybierany w wyborach, a nie mianowany, bo mamy zupełnie inną tradycję.

W sumie temat rzeka. Niestety, teraz muszę kończyć, ale zwróć może uwagę, dlaczego Straż Miejska ma paskudną opinię? Przeciez nie bierze się to z powietrza.
                  • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 21.06.13, 11:17
                    Zgadzam się z Tobą ,że Burmistrz Świecia ma silną pozycję . Ostatnie wybory wygrał w I turze o czymś to świadczy. Tylko ,że oprócz Burmistrz są jeszcze radni , których to my wybieramy i to oni powinni kształtować to co się dzieje - trzeba się zastanowić przy urnach nad tym kogo chcemy wybrać. Jak radni coś uchwalą to prezydent miasta/burmistrz/wójt realizuje. Nowa ordynacja wyborcza daje nam jeszcze większy wpływ kto będzie zasiadał w radach gmin/miast. Co do inwestycji to faktycznie zgodził bym się z Tobą w kwestii tylko fontanny ( opisz co się Tobie nie podoba w tych pozostałych to się do tego odniosę) .Uważam, że nasze Miasto na tle wielu innych w Polsce wypada całkiem pozytywnie. Oczywiście ,że i niektóre rzeczy może i dało by się zrobić inaczej, czy lepiej ? to by czas pokazał - błędów nie popełnia tylko ten co nic nie robi. Ja podawałem wiele przykładów nie tylko USA ( na marginesie nie we wszystkich stanach szeryf jest wybierany w wyborach bezpośrednich). Co do tradycji w naszym Kraju to sięgają one X wieku wystarczy zapoznać się jak to wyglądało ( kiedy powstała policja państwowa i czy straże gminne/miejskie - policja samorządowa to wymysł XX wieku, czy w naszej historii były przypadki ,że formacja państwowa funkcjonowała równolegle z formacja samorządową ). Chyba ,że tradycją Określasz to co rozpoczyna się od roku 1918 lub 1945. No i chętnie poznał bym dlaczego Twoim zdaniem Straż Miejska ma paskudną opinię - mam nadzieję ,że jest ona poparta konkretami a nie opiera się na populizmie i utartych sloganach.
                    • piotr2_pl Re: Świecki monitoring 25.06.13, 14:04
                      @obiektywny47, Silna pozycja Burmistrza w Świeciu zasadza się na braku opozycji, a Rada sprawia wrażenie maszynki do głosowania. Szkodzi to wszystkim, a wbrew pozorom, najwięcej samemu Burmistrzowi. Nawiasem mówiąc niedawno w Wyborczej był świetny artykuł opisujący mechanizm takich wypaczeń.
                      Inną sprawą jest interpretacja wyników wyborów i wyciągniecie z nich wniosków, o czym również wspominałem po wielekroć na tym forum.

Uwagi co do inwestycji opisywałem wielokrotnie. Fontanna przy nich to drobiazg.

Paskudna opinia o Straży Miejskiej to nie jest mój wymysł. Powtarzam tylko co słyszę od ludzi, chociaż pokrywa się to z moimi spostrzeżeniami.

PS.
                      Tu jest poruszonych zbyt wiele problemów. Nie da się wszystkich naraz omówić, bo każdy to inny temat i dlatego tak lakonicznie o nich wspomniałem :)
                      • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 27.06.13, 16:10
                        Brak opozycji to nie wina Burmistrza, radnych wybierają wyborcy ( społeczeństwo ) . Co do inwestycji to oczywiście każdy ma prawo je oceniać własnymi kategoriami ja nadal uważam ,że Świecie na tle wielu innych ( porównywalnych ) miast wygląda całkiem dobrze ( jest to oczywiście moja subiektywna ocena ). No tu to muszę przyznać Tobie rację ,że opinia policji , straży gminnych/miejskich i wielu innych służb i instytucji jest paskudna ( szczególnie jak zajmują się sprawami egzekwowania przepisów i naruszają nasze "wolności szlacheckie" ) w naszym Kraju tylko społeczeństwo jest nieskazitelne, kulturalne i honorowe ( co innego za plecami co innego w oczy ). Dziwne ,że jak ludzie wyjeżdżają poza granicę zmieniają się diametralnie. Myślę ,że zmiany powinniśmy zacząć od siebie bo w cudzym oku źdźbło trawy widzimy , we własnym nie zauważamy belki. Kierujemy się wyświechtanymi sloganami , zazdrością , złośliwością , populizmem i samolubstwem. Dzięki za konstruktywną dyskusję ,życzę powodzenia i startu w Wyborach Samorządowych 2014 r.
            • dolna-pa Re: Świecki monitoring 21.06.13, 07:38
              W Twojej wypowiedzi wymieniłeś tylko wlepianie mandatów za parkowanie.
              A jakie jest Twoje zdanie odnośnie dosłownie CZATOWANIA z ukrytym fotoradarem?
              • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 21.06.13, 10:18
                Prawo jazdy posiadam już od wielu lat - być może Ty jesteś od niego młodszy. W swoim życiu zapłaciłem 3 mandaty i nie mam do nikogo żalu ,że je dostałem - popełniłem wykroczenie i otrzymałem za to kare i tyle , tak jest na całym świecie i nikogo to nie dziwi. Przykład angielski kierowca może dostać 12 pkt. karnych nie na rok ale na trzy lata - najmniejsze wykroczenie to 3 pkt. karne ( np: tzw"łysa opona" , korzystanie z telefonu podczas kierowania i wiele innych , które Ty nazywasz banalnymi , z takim podejściem do prawa stracił byś tam prawo jazdy w max 3 m-ce, jeszcze jedno o wszystkich otrzymanych punktach musisz powiadomić swojego ubezpieczyciela , który przy następnym ubezpieczeniu zaraz doliczy odpowiednią kwotę ). Czatowanie z ukrytym fotoradarem - to nie fotoradar powinien powodować jazdę z odpowiednią dopuszczalna prędkością tylko znaki , dlatego to czy widać czy nie widać fotaradar nie ma dla mnie znaczenia. Twoim zdaniem ja by miał być ustawiony na środku jezdni ?? a przed nim jeszcze strażnik z chorągiewkami i megafonem ?? Są znaki drogowe i jeszcze dodatkowo określenie strefy pomiarowej jako dodatkowego ostrzeżenia co Tobie jeszcze trzeba ?? Oczywiście ,że jestem za dokładnym sprecyzowaniem zasad używania tego urządzenia aby nie dochodziło do tzw."przegięć" polegających na tym, że pracują tylko fotoradarem zapominając o innych zadaniach. Przeczytaj sobie sprawozdania z działalności SM Świecie i sam oceń.
                • dolna-pa Re: Świecki monitoring 21.06.13, 12:39
                  obiektywny47 napisał:

> Prawo jazdy posiadam już od wielu lat - być może Ty jesteś od niego młodszy.
                  >W swoim życiu zapłaciłem 3 mandaty i nie mam do nikogo żalu ,że je dostałem - pop
                  > ełniłem wykroczenie i otrzymałem za to kare i tyle , tak jest na całym świecie
                  > i nikogo to nie dziwi. Przykład angielski kierowca może dostać 12 pkt. karnych
                  > nie na rok ale na trzy lata - najmniejsze wykroczenie to 3 pkt. karne ( np: tzw
                  > "łysa opona" , korzystanie z telefonu podczas kierowania i wiele innych , które
                  > Ty nazywasz banalnymi ,
                  Zacytuj, gdzie określam banalnymi jakiekolwiek rzeczy!

> z takim podejściem do prawa stracił byś tam prawo jazd
                  > y w max 3 m-ce, jeszcze jedno o wszystkich otrzymanych punktach musisz powiado
                  > mić swojego ubezpieczyciela , który przy następnym ubezpieczeniu zaraz doliczy
                  > odpowiednią kwotę ).
                  Prawo jazdy mam od dziesiątek lat, a mandatów, to może z 5 bym naliczył.
                  Za prędkość i pasy...

>Czatowanie z ukrytym fotoradarem - to nie fotoradar powi
                  > nien powodować jazdę z odpowiednią dopuszczalna prędkością tylko znaki , dlate
                  > go to czy widać czy nie widać fotaradar nie ma dla mnie znaczenia. Twoim zdanie
                  > m ja by miał być ustawiony na środku jezdni ?? a przed nim jeszcze strażnik z
                  > chorągiewkami i megafonem ??
                  Tutaj już przegiąłeś. Nie mam ochoty na dyskusję z takim Twoim podejściem.

>Są znaki drogowe i jeszcze dodatkowo określenie st
                  > refy pomiarowej jako dodatkowego ostrzeżenia co Tobie jeszcze trzeba ?? Oczywiś
                  > cie ,że jestem za dokładnym sprecyzowaniem zasad używania tego urządzenia aby n
                  > ie dochodziło do tzw."przegięć" polegających na tym, że pracują tylko fotor
                  > adarem zapominając o innych zadaniach. Przeczytaj sobie sprawozdania z działaln
                  > ości SM Świecie i sam oceń.
                  Czy w tych sprawozdaniach są może excelowe słupki z przychodami z mandatów?
                  Przypuszczam, że nie ma...
                  • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 21.06.13, 13:41
                    cyt. "Ciekawe co by było, gdyby odebrać sm możliwość wystawiania mandatów za złe parkowanie i przekroczenie prędkości..." w mojej subiektywnej ocenie jest to właśnie banalne traktowanie wykroczeń .
                    cyt. "Prawo jazdy mam od dziesiątek lat, a mandatów, to może z 5 bym naliczył.
                    Za prędkość i pasy..." ( co tam przekroczenie prędkości i niezapinanie pasów kolejny moim zdaniem banalnego/wybiórczego traktowania przepisów ) no i na 12 punktów mogło by wystarczyło i po prawku( 2 wykroczenia za prędkość i jedno za pasy przekroczyło by 12 pkt. zaznaczam ,że 12 pkt. jest na 3 lata )
                    cyt. " Tutaj już przegiąłeś. Nie mam ochoty na dyskusję z takim Twoim podejściem".- oczywiście ,że jak się nie ma argumentów to nie ma sensu dyskutować.
                    cyt. "Czy w tych sprawozdaniach są może excelowe słupki z przychodami z mandatów?
                    Przypuszczam, że nie ma...". - czy dobrą praktyką nie jest najpierw zapoznać się z materiałem i następnie go omawiać - w jednej chwili można rozwiać przypuszczenia.
                    • dolna-pa Re: Świecki monitoring 21.06.13, 15:04
                      obiektywny47 napisał:

> cyt. " Tutaj już przegiąłeś. Nie mam ochoty na dyskusję z takim Twoim podejście
                      > m".- oczywiście ,że jak się nie ma argumentów to nie ma sensu dyskutować.
                      Jak cytujesz, to tok dyskusji, a nie Twoje odpowiedzi!
                      cyt. brzmiał tak:
                      "Twoim zdanie
                      > m ja by miał być ustawiony na środku jezdni ?? a przed nim jeszcze strażnik z
                      > chorągiewkami i megafonem ?? "
                      Z takim złośliwym człowiekiem nie mam zamiaru rozmawiać.

> cyt. "Czy w tych sprawozdaniach są może excelowe słupki z przychodami z mandató
                      > w?
                      > Przypuszczam, że nie ma...". - czy dobrą praktyką nie jest najpierw zapoznać si
                      > ę z materiałem i następnie go omawiać - w jednej chwili można rozwiać przypuszc
                      > zenia.
                      Skoro znasz taki materiał, to powiedz czy są takie słupki, czy ich nie ma.

P.S. Do wszystkich czytających: nie jestem za likwidacją fotoradarów. Jestem za rozwiązaniem sm!
                      • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 21.06.13, 15:20
                        Cytowałem nie swoje a Twoje wypowiedzi - cytowanie właśnie na tym polega. Ja się do nich tylko ustosunkowywałem. Oczywiście zapoznałem się z tymi materiałami jak Ciebie interesują to się z nimi zapoznaj. Złośliwością jest zarzucanie komuś czynności nie mając do tego odpowiedniej wiedzy i podstaw - przemawia przez Ciebie czysty populizm a nim się " brzydzę".
                        • dolna-pa Re: Świecki monitoring 21.06.13, 16:56
                          Używanie słowa 'populizm' w nadmiernej ilości oznacza, że powinieneś zgłosić się do naszej dr John.
                          Jesteś 'niemiły', czytaj dooooo, który uważa, ze zawsze masz rację.
                          A może Ty, to ten co wali w drzewo dziobem?
                          Twój nick tak się ma do Ciebie, jakbyś nie miał ani 47 lat, ani rocznik 47.
                          Ani jedno, ani drugie nie pasuje do Ciebie, gdyż:
                          - urodzeni w 1947 są rozsądniejsi,
                          - mający w tym roku 47 lat nie są tacy, jak Ty.

Co do 'obiektywizmu', to tylko się śmiać.:)
                          • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 21.06.13, 22:24
                            Może i moje wypowiedzi są dla kogoś ostre i możne mnie nazwać, że jestem złośliwy/niemiły - ma do tego prawo. Ja nikogo nie wysyłam do psychiatry ( chyba ,że to właśnie jest Twój sposób dyskusji , jak brak argumentów i merytorycznego przygotowania to trzeba komuś "dowalić" ). Nie uważam ,że zawsze mam rację tylko jak chce z kimś dyskutować to się do tego przygotowuje, ten kto zabiera głos kierując się stereotypami i utartymi sloganami na zasadzie bo mi się tak wydaje , przedstawiając to jako pewnik i fakt - jest w moich oczach populista i tyle, czy się komuś podoba czy nie to tak będę go nazywał . Co do mojego nicku i wieku to jaki to ma związek z dyskusją ?? ( możne zapytaj jeszcze jakiego jestem wyznania , stanu cywilnego ,orientacji seksualnej czy koloru skóry - to też będzie miało wpływ na merytoryke dyskusji ?? ). Przybliż mi na czym polega mój brak rozsądku i obiektywizmu - czyżby na tym ,że namawiam do przestrzegania prawa i kierowania się konkretami a nie sloganami , przygotowywaniem się do dyskusji, krytyki która ma podstawy i nie atakowaniem kogoś dla samego atakowania ?? jak takich ludzi nazywa się nierozsądnymi i nieobiektywnymi to taki jestem.
                            • dolna-pa Re: Świecki monitoring 22.06.13, 04:13
                              Nie odpowiedziałeś na moje pytanie odnośnie excelowych słupków...
                              • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 22.06.13, 10:01
                                Myślę że jako osoba sprawnie posługująca się internetem sam sobie poszukasz ten materiał i go przeczytasz ( oczywiście ze zrozumieniem ) , ja odpowiem na Twoje pytanie jak Ty odpowiesz na te co ja zadałem.
                                • dolna-pa Re: Świecki monitoring 25.06.13, 15:09
                                  Za taki tekst, powiem po prostu spadaj.
                                  Ani nie jesteś obiektywny, ani nie nadajesz się do dyskusji.
                                  A wiesz dlaczego?
                                  Każdego pytającego na forum można odesłać do Googla.
                                  • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 27.06.13, 09:21
                                    No trudno dyskutować z kimś , kto do dyskusji nie jest przygotowany . Nikogo nie odsyłałem do Goole - podawałem we wcześniejszych wpisach gdzie taki materiał można znaleźć. Pisałeś ,że jestem nie obiektywny i złośliwy/nie grzeczny - jak byś określił cyt."za taki tekst , powiem po prostu spadaj" ? . No i naświetl mi proszę , czym dla Ciebie jest obiektywizm i gdzie byłem nie obiektywny ??.
                • kulunkele Re: Świecki monitoring 21.06.13, 12:48
                  Tu nie chodzi o samo wystawianie radaru jako złe, bo trzeba zwolnić itp, tylko że powinni zajmować się też innymi rzeczami.
                  Przez miasto nie da się przejść bo auta stoją na chodnikach, przejechać bo stoją na zakazach, łukach itp, lecz tym się nikt nie zajmuje, bo po co się męczyć i przejść po mieście, tym bardziej że mamy teraz taką pogodę. Lepiej przecież postawić fotoradar i przez 8 godzin pilnować go siedząc w cieniu, bez wykonywania jakichkolwiek innych czynności.
                  Wszystko sprowadza się do tego że straże miejskie/wiejskie wolą zajmować się fotoradarami bo jest to łatwa i prosta kasa zamiast robić to co potrzebne.
                  Fotoradary powinny być odebrane ogólnie straży miejskiej/wiejskiej i powinny być przejęte przez ITD jak te pozostałe i niech wtedy postawią sobie je w miejscach niebezpiecznych jak przy szkołach i przedszkolach itp, a SM niech zajmie tym co powinna.
                  • obiektywny47 Re: Świecki monitoring 21.06.13, 14:00
                    To Twoim zdanie wszyscy pracownicy SM jednocześnie "pilnują" fotoradaru tak ??- zwykły populizm (znaczy pracuje tam 1 czy 2 osoby tak ?? ) . Zobacz ile razy był wystawiany fotoradar a ile mieli interwencji rocznie i czego dotyczyły. Zainteresuj się gdzie są wyznaczone strefy pomiarowe na terenie Gminy - i czy są sensowne. Zainteresuj się Budżetem Gminy i oceń po wpływach uzyskiwanych z pracy Straży Miejskiej czy ich działania nastawione są na robienie "prostej kasy" . Materiały , które o tym mówią są do uzyskania w internecie np.: BIP Urzędu Miejskiego. Co do ITD to sprawdź czy byli by zainteresowani wystawianiem fotoradaru na terenie Gminy Świecie w miejscach przytaczanych przez Ciebie. Jestem za tym ,że trzeba piętnować to co jest złe - lecz nie można uogólniać i najpierw trzeba poznać temat i realia by podejmować dyskusję.
                    • lokomoto Re: Świecki monitoring 22.06.13, 08:21
                      zgadza się, poza tym nie ma co porównywać, zobaczcie jak działa SM w Świeciu a jak np. Straże w kierunku nad morze, Kęsowo, Bobolice. Plan dochodu z radaru w Świeciu jest śmieszny w porównaniu z tymi strażami.
                      Dokładnie - do radaru są wyznaczone 3 osoby które wystawiają radar, robią dokumentacje no i wystawiają mandaty za przekroczenie prędkości, reszta jest od interwencji, pracownicy monitoringu i komendant (ogólnie 19 osób).
                      • kulunkele Re: Świecki monitoring 22.06.13, 10:07
                        Ja pisałem ogólnikowo o strażach miejskich/wiejskich.
    • csw2012 Re: Świecki monitoring 26.06.13, 21:00
      Zostawić straż miejską w spokoju, niech jest i niech kamer z monitoringiem będzie jeszcze więcej. Nikt normalny, który przestrzega prawa nie będzie ich krytykował, ale ci którzy się denerwują bo im przeszkadzają ograniczenia prędkości niech... się uspokoją :) więcej fotoradarów i kary powinny być w tysiącach to może było by bezpieczniej na naszych drogach :) a nie śmieszne 100, 200 złotych co to za kara...
      • piotr2_pl Re: Świecki monitoring 26.06.13, 21:57
        Sam się karaj w tysiącach, to się uspokoisz.
    • morskieoko76 Re: Świecki monitoring 28.06.13, 08:28
      na miescie jest pelno kamer a ludzie i tak musza radzic sobie sami, coraz wiecej osob decyduje sie na montowanie krat w wejsciach do budynkach bo ani policja ani tym bardziej straz miejska nie reaguje na wybryki wandalizmu (niszczenie klatek, nocne halasy itp.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka